Bankszámlát vagy lakáshitelt már el sem tudunk képzelni jóváírási vagy egyéb akciók nélkül, és ehhez az akciózási lendülethez felzárkózni látszanak az egészségpénztárak. A legnagyobb pénztárak gyakorlatilag folyton kedveskednek valamilyen kedvezménnyel új és leendő tagjaik számára, és Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ezt jól is teszik.

Akciók széles skálája a tagokért

Az egészségpénztár egy célzott megtakarítás, amelyhez adóvisszatérítés formájában állami támogatás is kapcsolódik. Az egészségpénztárba történt befizetés 20 százalékát a pénztári tag adóbevalláskor visszaigényelheti az abban az évben befizetett személyi jövedelemadójából.

Az adóvisszatérítésnek maximuma van, évente 150 000 forint, amely az önkéntes pénztárakra (tehát az egészségpénztárra és nyugdíjpénztárra) együtt érvényes. A pénzt a pénztártag az egészségpénztári számlájára kapja vissza, amelyet aztán teljes egészében újra az egészségére fordíthat.

Bár a számla fenntartása pénzbe kerül, hiszen a befizetésekből a pénztár működési költséget von le, a pénztári tagság így is mindenkinek megéri, aki saját zsebből költ az egészségére, és fizet személyi jövedelemadót. Mi magyarok pedig Uniós összehasonlításban is igen sokat költünk az egészségünk fenntartására és a gyógyulásra.

Az Eurostat legfrissebb, 2021-es adatai szerint Magyarországon a teljes egészségügyi kiadás 25 százalékát fizette a lakosság saját zsebből, ami jóval magasabb, mint a 15 százalékos Európai Uniós átlag.

A saját zsebből történő fizetés ellenére a KSH kimutatása alapján a 2 952,8 milliárd forintos egészségügyi ráfordításból mindössze 118 milliárd forintot, a teljes kiadás 3 százalékát fizetjük önkéntes egészségügyi rendszereken, azaz egészségpénztáron és egészségbiztosításon keresztül. A pénztáraknak tehát van hová fejlődniük, és a BiztosDöntés.hu szerint erre jó törekvéseik vannak.

Az egészségpénztárak az elmúlt években a tagság folyamatos növekedését tapasztalják, és ezzel együtt a befizetések és a szolgáltatási kiadások is nőnek, de nem eléggé. Ezért a pénztárak több típusú akciót kínálnak.

Az akciók jellemzően:

  • az új tagok szerzését,
  • a meglévő tagok befizetéseinek ösztönzését, illetve
  • a szolgáltatások igénybevételének növelését célozzák.

Szükség is van mindre, hiszen nem csak az új tagok megszerzése a cél, hanem az is, hogy aztán ők megtakarítást képezzenek, és a pénztáron keresztül vegyék igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat. A pénztáraknál ugyanis a meglévő tagok inaktivitása is probléma. Sokan nem ismerik eléggé a pénztárak működését, szolgáltatásait, ezért nem használják megfelelően a lehetőségeiket. Az akciók viszont az új, vagy meglévő, de kevésbé ismert szolgáltatásokra is ráirányíthatják a figyelmet.

Az egészséges életmódot segíti az egészségpénztár

Ezek az akciók népszerűek

A legnagyobb egészségpénztáraknál szinte folyamatosan látunk valamilyen akciót – mondja Gergely Péter – de a kisebbek is előrukkolnak egy-egy kedvezménnyel.

Az akciók között szerepelnek nyereményjátékok, amelyeken tárgynyereményeket, utalványokat, de akár autót vagy értékes mobiltelefont is nyerhetnek a résztvevők. Ezek az akciók akár több hónapon keresztül futnak, és a végén sorsolással döntenek a nyertesekről.

Vannak biztos nyereményt ígérő akciók is, ahol egy adott összeg befizetésekor a pénztártag pénzt vagy tárgynyereményt kaphat. A pénztár gyakran hétről hétre növekvő összeggel növeli a tétet.

Az új tagokat többnyire a személyi kölcsönöknél és bankszámláknál is ismert jóváírási akciókkal, ingyenes egészségpénztári kártyával vagy szolgáltatási kedvezményekkel várják. Előfordul, hogy a meglévő tagokat csábítják új tag ajánlására.

A Prémium Egészségpénztárnál már a múlt évben is lehetett autót nyerni, de idén is fut egy nyereményjátékuk, amelynek végén egy Fiat 500-zal gurulhat haza a nyertes. A játékban egész évben lehet sorsjegyeket szerezni, most épp kettőt is kaphatunk, ha új tagot ajánlunk. Emellett az új tagok jóváírást és értékes tárgyakat nyerhetnek.

Az Allianz Egészségpénztárnál évek óta futó állandó akció, hogy az új pénztártagot ajánló tag vásárlási utalványt kap.

A Vitamin Egészségpénztár nyereményjátékában az adott időszakban legalább 300 ezer forintot befizető tag egy iPhone 15 Pro mobiltelefonnal lehet gazdagabb a játék végén.

Az MBH Gondoskodás Egészségpénztárnál szintén hasonló befizetési akció fut, amelyen Hunguest Hotels ajándékkártyát, illetve Decathlon ajándékkártyát vagy Sanitas Kártyát nyerhetnek a szerencsés pénztártagok.

Az OTP Egészségpénztár legújabb termékéhez, a bankkártyával összekapcsolható egészségpénztári kártyához kötötte a legutóbbi nyereményjátékát, amelynek nyertese akár 500 ezer forinttal is gazdagabb lehet, de közben a számláikat elektronikusan beküldők számára is fut egy akció.

A Patika Egészségpénztárnál pedig folyamatos pontgyűjtő program működik, amellyel a résztvevők egészségforintokra válthatják a pontjaikat.

Az akciók a tagok egészségére is pozitív hatással lehetnek

Az akciók azonban mit sem érnének, ha nem állnának mögöttük fejlődő szolgáltatások. Az egészségpénztárak igyekeznek a szolgáltatásaikat egyre kényelmesebbé tenni a tagjaik számára – emeli ki a BiztosDöntés.hu.

Ilyen a bankkártyával összeköthető egészségpénztári kártya, amelynek segítségével akkor is költhet az egészségpénztárból a tag, ha nincs a számláján megfelelő egyenleg, vagy az egyre szélesedő elektronikus ügyintézési lehetőség.

Vannak pénztárak, ahol a legtöbb dokumentumot már online is ki lehet tölteni és be lehet nyújtani, a számlákat pedig közvetlenül a pénztár rendszerébe tölthetik be a pénztártagok. Köthetünk és lemondhatunk egészségbiztosítást vagy szűrővizsgálatot egy pár gombnyomással, és igényelhetünk a családtagjaink számára társkártyát. A legtöbb pénztárnál szolgáltató kereső segíti az orvosválasztást, de van, ahol foglalórendszer is működik.

Az akciók az egészségpénztárak számára is hasznosak, hiszen egy-egy kampány többszörösére növelheti az időszaki befizetéseket. Gergely Péter szerint azonban igazi nyertesei a tagok lehetnek.

A pénztári tagok általában egészségtudatosabbak, mint nem pénztártag társaik. Az egészségpénztári tagok az egészségügyi kiadásaik 23 százalékát költik prevencióra, míg a kormányzat 9 százalékot, a nem pénztári tag lakosság pedig mindössze 1 százalékot fordít erre.

A pénztárak felelőssége ebben is nagy, hiszen akcióikkal valóban elősegíthetik az egészség hosszabb távú megtartását. A pénztárak rendszeresen fognak össze egy-egy egészségügyi szolgáltatóval, és kínálnak vizsgálatokat jelentős kedvezménnyel.

A Patika Egészségpénztár például az Affidea Magyarországgal közösen kínál a pénztártagoknak három szűrővizsgálati csomagot jelentős kedvezménnyel.

Az akciók tehát nem csak anyagi szempontból hasznosak, de a pénztártagok egészségére is pozitív hatással vannak. Kicsit olyan ez, mint a játszva tanulás, amikor észrevétlenül épülhetnek be új szokásaink.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.