Építési hitel kalkulátor 2024

Új lakás vagy ház építéséhez keresel építési hitelt? Hasonlítsd össze a bankok ajánlatait kalkulátorunkkal, és válaszd ki a neked legmegfelelőbbet. Államilag támogatott lakáshitelek (CSOK hitel) között is kereshetsz.

Erre figyelj kalkuláláskor és hiteligényléskor!Bezár

Az építési hitelt új társasházi lakás vagy lakóház építésére igényelheted. Az építési hitel bonyolultabb a többi lakáshitelnél, hiszen a hitel fedezete a még nem létező új ingatlan. Az építési hitelt ezért a bankok szakaszokban folyósítják, míg a még nem folyósított összeget rendelkezésre tartják.

A bankok építési hitel ajánlatai sokfélék, az egyes konstrukciókban pedig más a törlesztőrészlet és a visszafizetendő összeg nagysága. A kalkulátort személyre szabhatod, így megtudod, hogy mekkora hitelt kaphatsz, milyen törlesztőrészlet és feltételek mellett. Mindössze egy pár kattintással előáll tehát egy, a te igényeid alapján összeállított lista.

Állítsd be a hitelösszeget, és hogy mennyi idő alatt fizetnéd vissza a hitelt. Ha a háztartás jövedelmét is beállítod, akkor látod, hogy az adott összeg elérhető-e számodra a választott futamidő mellett, és a kalkulátor a kedvezményekkel is tud számolni.

Ha egy építési hitel felkeltette az érdeklődésedet, akkor a találatra kattintva a bank oldalára irányítunk, ahol elolvashatod a részletes feltételeket, és fel tudod venni a kapcsolatot a bankkal. Mi is összeszedtük neked a legfontosabb tudnivalókat az igénylési feltételekkel és a hitel adataival, ezeket a találatok alján láthatod.

Jó, ha tudod, hogy van néhány alapfeltétel, amelyet minden banknál teljesítened kell, ezekkel vagy csak hitelképes.

- Az igényléshez legalább 3-6 hónap munkaviszony, és igazolható jövedelem szükséges.
- A jövedelmednek legalább a havi nettó minimálbért el kell érnie.
- Legalább nagykorúnak kell lenned, de egyes bankoknál magasabb is lehet az elvárt életkori minimum.
- Nem szerepelhetsz a KHR negatív adóslistáján.

Az építési hitelhez ingatlanfedezetre is szükséged lesz, ami általában maga az épülő ház, de lehet másik ingatlan is. A hitelbe bevonhatsz pótfedezetet, hogy ezzel kevesebb önerőre legyen szükséged. A hitel összege legfeljebb az ingatlan vagy ingatanok piaci értékének 80 százaléka lehet. A hitelbe bevonhatsz adóstársat is.

Gergely Péter • frissítve 2024. április 15. • promóció
Vissza
Hitelösszeg
Futamidő
Család nettó jövedelme
Meglévő gyermekek
Vállaltok további gyermeket?
1. gyerek születési idő
2. gyerek születési idő
3. gyerek születési idő
További beállítások
Bezár

A kalkulációhoz választhatsz még az alábbiak közül, aztán nyomd meg a Hitelek keresése gombot!

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  Rendezés:
  Válassz a kiemelt hitelek közül!
  További hitelek
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 113 965 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,09% Kamat: 6,74%
   Visszafizetendő 27 431 505 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 6,86% - 7,97% • Hitel teljes díja: 12 431 505 Ft • Ebből kamat: 12 351 705 Ft • Kezdeti díj: 116 600 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,74%
  • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
   Törlesztő 115 306 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,33% Kamat: 6,89%
   Visszafizetendő 27 907 183 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 180-360 hó • THM: 7,02% - 8,10% • Hitel teljes díja: 12 907 183 Ft • Ebből kamat: 12 673 558 Ft • Kezdeti díj: 138 330 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,89%
  • Végig Fix Lakáshitel
   Törlesztő 116 897 Ft Fix kamat
   THM 7,37% Kamat: 6,97%
   Visszafizetendő 28 055 305 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 72-360 hó • THM: 7,36% - 7,51% • Hitel teljes díja: 13 055 305 Ft • Ebből kamat: 13 055 305 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 6,97%
  • Lakáshitel
   Törlesztő 121 030 FtAz első hónapban 91 164 Ft
   THM 7,81% Kamat: 6,95%
   Visszafizetendő 29 032 972 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 7,66% - 9,65% • Hitel teljes díja: 14 032 972 Ft • Ebből kamat: 13 036 108 Ft • Kezdeti díj: 60 050 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,95%
  6 / 6 találat

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Tájékoztatunk, hogy kalkulátorunk nem számol a megvásárolni kívánt vagyonbiztosításának díjával, mivel az ingatlan hitelbiztosítéki értéke nem ismert. Előzőek miatt az általunk megjelenített THM összege a vagyonbiztosítás díját nem tartalmazza. Felhívjuk figyelmedet, hogy a bankok többsége kötelezően előírja a vagyonbiztosítás megkötését és fenntartását a teljes futamidő vonatkozásában, ezért a rendszeres havi kiadásokhoz az ingatlan vagyonbiztosításának összege hozzászámítandó.
  A vagyonbiztosítás díját figyelembe kell venni a THM plafon számításánál. A THM plafon jelenleg az alapkamat 24 százalékponttal növelt összege. A THM plafon értékének átlépése esetén nem adható ajánlat a hitelt igénylő részére, így kölcsön sem nyújtható számára.
  A vagyonbiztosítás pontos díjáról javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódj.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Nem találtad meg, amit keresel? Nézd meg a lenti szolgáltatók lakáshiteleit is!

  • CIB lakáshitelek

   Videóbanki csatornán keresztül is igényelhető akciós jelzáloghitelek, csak szerződéskötéskor kell fiókba menni. 6 hónapig érvényes előminősítés a lakáshitelekre.

   Tovább
  • Erste lakáshitelek

   Többféle kamatperiódusú jelzáloghitelek a kezdeti költségekre vonatkozó akciókkal. Kérésre előbírálati igazolást ad a bank a nyújtható lakáshitel összegéről és kondícióiról.

   Tovább
  • Gránit lakáshitelek

   Akár online is elindítható az igénylés a Digitális Ügyfélfiókban. Lakáshitelek 24 hónap türelmi idővel, 10 éves kamatperiódussal. Piaci CSOK Plusz hitel is elérhető. Kezdeti díj akciók és elengedések.

   Tovább
  • K&H lakáshitelek

   Otthonról intézhető a hiteligénylés, csak a szerződéskötéskor kell bemenni a bankfiókba. Többféle fix és változó kamatozású lakáshitel. Támogatott és fogyasztóbarát hitelek is vannak.

   Tovább
  • MBH lakáshitelek

   Kiszámítható, 10 évig vagy 12-20 éves futamidőre végig fix kamattal. Minősített fogyasztóbarát lakáshitelek és támogatott hitelek.

   Tovább
  • OTP lakáshitelek

   11-30 év futamidőre végig fix kamatozású lakáshitelek egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatással és 12 hónap türelmi idővel is. Ingyenesen előzetes hitelbírálat kérhető bármelyik bankfiókban vagy visszahívással is.

   Tovább
  • UniCredit lakáshitelek

   Online előkalkuláció, többféle kamatkedvezmény, folyamatos akciók a kezdeti költségekre és díjakra. 6-tól 20 évig bármilyen futamidőre fix lehet a kamat.

   Tovább

  Gyakori kérdések az építési hitel kalkulátorról

  • A hitelkalkulátor számol a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatóval (JTM)?

   Igen. A beállított jövedelmet, a futamidőt és a hitelösszeget is nézi a rendszer, és csak olyan hiteleket listázunk, amik megfelelnek a JTM szabályoknak.

   Ha a jövedelmedhez képest túl magas hitelösszeget vagy túl rövid futamidőt állítasz be, akkor vagy csak kevesebb találatot fogunk listázni, vagy az is előfordulhat, hogy egy hitelt sem tudunk megmutatni, mert egyik sem fér bele a jövedelmedbe. Ilyenkor egy hibaüzenetet fogsz látni, ami azt javasolja, hogy csökkentsd a hitelösszeget, vagy növeld meg a futamidőt.

   Ha tudod, hogy adóstársat be tudsz vonni, akkor érdemes a jövedelem mezőnél mindkettőtök havi nettó rendszeres jövedelmét beírni.

  • Mitől függ az ajánlatok sorrendje?

   A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások.

  • Hitelfelvételnél mik a kizáró okok?

   Több olyan ok is van, ami miatt a bankok elutasíthatják a hitelkérelmedet. Ezek bankonként változhatnak és nem is biztos, hogy részletesen elmondják majd, hogy miért nem adnak hitelt, vagy csak kevesebbet, mint szerettél volna.

   Nézzük meg a leggyakoribb kizáró okokat!

   1. Nincs igazolható jövedelmed: A bankok igazolható jövedelemként olyan rendszeres bevételre gondolnak, amit bankszámlakivonatokkal, előző évi adóbevallással, vagy más hivatalos papírral tudsz alátámasztani. Az, hogy valahonnan olyan készpénzes bevételed van, amit befizetsz a bankszámládra, nem számít igazolható jövedelemnek (még akkor sem, ha azt a munkádért kaptad és "igazolod" a bankszámlára történő befizetéssel).

   A banknak törvényi előírás miatt meg kell bizonyosodnia róla, hogy a havi törlesztőrészleteket biztonsággal ki tudod majd fizetni. Erről lentebb még részletesen írunk és a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatóról szóló útmutatónkban is többet megtudhatsz arról, hogy a jövedelmednek mekkora része mehet el törlesztőrészletekre.

   2. Ha a KHR listán (régebbi nevén BAR listán) negatív státusszal vagy fent (aktív vagy passzív státuszban). Erről itt tudhatsz meg többet.

   3. Nem járt le még a próbaidőd vagy nincs elegendő folyamatos munkaviszonyod. Ez azt jelenti, hogy ha új munkahelyen kezdesz el dolgozni, és ott próbaidő van, akkor amíg ez nem jár le, vagy legalább 3 hónap nem telik el (bár a próbaidő lehet akár 6 hónapos is), addig a bankok nem adnak hitelt.

   Több bank is előír legalább 3-6 hónapos folyamatos munkaviszonyt (ugyanazon a munkahelyen akár) hiteligénylési feltételként.

   4. Nem megfelelő életkor. A bankok meghatároznak minimum és maximum életkort is az egyes hiteltípusokhoz. Ez általában minimum 18 éves kor szokott lenni, de ez lehet akár 21 vagy 23 év is. Ha fiatal vagy, akkor akár magasabb jövedelmet vagy adóstárs bevonását is kérhetik. Ugyanez igaz, ha túl idősen vennél fel hitelt, tehát ilyenkor egy fiatalabb adóstárs bevonására szükség lehet a bank döntésétől függően.

   5. Nincsenek érvényes igazolványaid, bejelentett lakcímed vagy telefonos elérhetőséged.

   6. Nincs megfelelő ingatlanfedezeted (építési telked), amit fel tudsz ajánlani a banknak. Nem minden ingatlant fogad el mindegyik bank és az is lehet, hogy pótfedezet bevonását vagy magasabb önerőt kérnek majd. Azt az értékbecslés után tudják biztosan megmondani, de érdemes előre tájékozódnod, hogy a fedezetként felajánlott ingatlant elfogadják-e.

  • Mik a hitelfelvétel lépései?

   1. Tájékozódás a hitelekről. Ha lakást szeretnél építeni, és ehhez hitelre is szükséged van, akkor nem az építkezéssel kell kezdened a folyamatot. Érdemes persze tervezni, de első lépésben azt kell átgondolnod, hogy mennyi saját megtakarításod van (ez lesz majd az önerő és az építési telek is ennek számít, de önmagában nem szokott elég lenni), és hogy emellé mennyi hitelre lenne szükséged.

   Használd a kalkulátort és állítsd be, hogy mekkora hitelösszeget milyen futamidőre vennél fel és add meg a jövedelmedet is. A többi beállítást is érdemes személyre szabnod. Így megnézheted, hogy milyen kedvezményeket kaphatsz és hogy milyen törlesztőrészletekre számíthatsz.

   Kérhetsz visszahívást a bank honlapján keresztül vagy a bankfiókban is tudsz egyeztetni az ügyintézővel a kölcsön igénylési feltételeiről.

   2. Szükséges dokumentumok összegyűjtése. Ha már érdeklődtél a hitelről, vagy akár előminősítést is kértél, akkor valószínűleg már kaptál tájékoztatást arról, hogy a bank milyen dokumentumokat kér. Szedj össze mindent, amit tudsz, és figyelj, hogy minden dokumentumod érvényes és friss legyen.

   Építkezésnél a szakaszos folyósítás és az építés sajátosságai miatt több dokumentumra lehet szükséged.

   Ha a hitelhez támogatást vagy támogatott hitelt, például CSOK Pluszt, falusi CSOK-ot, falusi CSOK hitelt vagy Babavárót is igényelsz, akkor az ehhez szükséges a dokumentumokat is gyűjtsd össze. Itt több igazolásra lesz szükséged, amelyek beszerzése időbe telik.

   3. Hiteligénylés benyújtása. Ha minden dokumentum együtt van, és a lakás tervei is megvannak, akkor benyújthatod a hiteligénylést a bank felé. Ezzel elkezdődik a hitelbírálat folyamata, amelynek során a bank megvizsgálja a jövedelmed és az ingatlan terveit. A kérelmedet el is utasíthatja vagy hiánypótlást kérhet, de ha mindent rendben talál, akkor a szerződéskötés következik.

   4. Szerződéskötés. Jelzáloghitelnél két szerződést kötsz a bankkal. Egyik a kölcsönszerződés, a másik pedig a zálogszerződés. A szerződéseket közjegyzői okiratba kell foglalni, amely a bank számára lehetővé teszi a hiteltartozásod könnyebb behajtását, ha esetleg nem fizetnéd a hiteled.

   5. Folyósítás. Ahhoz, hogy a bank folyósítani tudja a kért hitelt, teljesítened kell a folyósítási feltételeket. Ilyen lehet például a bankszámla megnyitása. Építkezésnél a bank szakaszosan folyósít. Az első részletet akkor, amikor az önerőt beépítetted.

   6. Törlesztés. Miután a bank folyósította a hitel első részletét, a következő hónaptól törlesztened kell. A még le nem hívott hitelösszegre rendelkezésre tartási díjat kell fizetned. Gondoskodj róla, hogy a törlesztési számládon, vagy a banknál vezetett folyószámládról, ahonnan a bank a törlesztőket vonja, mindig legyen elég pénz.

  • Mennyi a hitelügyintézés átfutási ideje? Milyen dokumentumok kellenek majd?

   Lakáshiteleknél az átlagos átfutási idő 6 hét körül van, de ez attól is függ, hogy milyen gyorsan szeded össze a dokumentumokat, milyen típusú jövedelmed van, milyen az ingatlan amit fedezetként bevonnál. Ezek mind befolyásolhatják az ügyintézési időt.

   Ezekre a dokumentumokra biztosan szükséged lesz, de a bank bekérhet még másokat is:

   - Személyes okmányaid, és ha van adóstárs, akkor az övé is

   - Bankszámlakivonatok, munkáltatói igazolás, építési költségvetési terv, építési engedély (ha szükséges)

   - Tulajdoni lap a fedezetként bevont ingatlanról (ezt le tudja a bank is kérni a legtöbb esetben a Takarnet rendszeren keresztül)

  • Minden lakáshitel benne van a kalkulátorban?

   Nem. Vannak olyan bankok vagy olyan speciális, bárki által nem igényelhető lakáshitelek, melyeket nem tüntetünk fel, mert nagy valószínűséggel nem lesz érvényes rád.

   Több banknál is újra megjelentek a türelmi idős konstrukciók, ezeket sem tartalmazza a kalkulátorunk. Ez azt jelenti, hogy a futamidő elején (jellemzően 1-2 évig) alacsonyabb a törlesztőrészlet, mert csak kamatot kell fizetned. Ennek az előnye, hogy egy ideig könnyebben kigazdálkodható a törlesztő, hátránya pedig, hogy a türelmi idő alatt nem csökken a tartozás, ráadásul összességében a futamidő alatt emiatt többet kell visszafizetned.

   Olyan is lehet, hogy éppen frissítjük egy adott bank kondícióit, vagy várunk valamely bank ellenőrzésére, amely idő alatt szintén nem látható az adott konstrukció.

   Ezeknek a pénzintézeteknek is vannak lakáshitelei:

   CIB lakáshitel

   Erste lakáshitel

   Gránit lakáshitel

   K&H lakáshitel

   MagNet lakáshitel

   MBH lakáshitel

   OTP lakáshitel

   Raiffeisen lakáshitel

   UniCredit lakáshitel

  • Támogatott lakáshiteleket (CSOK Plusz, falusi CSOK hitel) is mutat a kalkulátor?

   Ha a keresésed szempontjából releváns, akkor igen. Ahhoz, hogy a kamattámogatott lakáshitel konstrukciókat is megjelenítsük neked, be kell állítanod a CSOK Pluszhoz legalább egy vállalt gyermeket, a falusi CSOK-hoz pedig legalább két meglévő vagy vállalt gyermeket. Ebben az esetben, ha a keresési beállításaidnak is megfelel, a kamattámogatott hiteleket is megmutatjuk.

   CSOK Plusz hitelt az alábbi bankoknál igényelhetsz:

   - CIB Bank

   - Erste Bank

   - Gránit Bank

   - K&H Bank

   - MBH Bank

   - OTP Bank

   - Raiffeisen Bank

   - UniCredit Bank

   Falusi CSOK hitelt csak a falusi CSOK támogatás mellé igényelhetsz legalább 2 meglévő vagy vállalt gyermek mellé. A hiteligénylés feltétele, hogy a lakáscélodat a jogszabályban listázott preferált kistelepülések egyikén valósítsd meg. Falusi CSOK hitel keretében új építésű társasházi lakás vásárlására nem igényelhetsz hitelt.

   Falusi CSOK hitelt az alábbi bankok kínálnak:

   - K&H Bank

   - MBH Bank

   - OTP Bank

   - Erste Bank

   Sem a CSOK Plusz, sem a falusi CSOK hitel nem használható önmagában végzett lakásfelújításra. Mindkét hitel kiegészíthető piaci lakáshitellel.

  • Milyen jogszabályi feltételeknek kell megfelelnünk CSOK Plusz és falusi CSOK hitel igénylésénél?

   A gyermekvállalás vagy meglévő gyermek nem az egyetlen feltétele a kamattámogatott hitelek igényelhetőségének. Ahhoz, hogy kamattámogatott lakáshitelt kaphass, meg kell felelned a jogszabályban előírt feltételeknek.

   A CSOK Plusz jogszabályi feltételeit az 518/2023. sz. Kormányrendeletben, a falusi CSOK támogatás és hitel feltételeit a 302/2023. sz. Kormányrendeletben találod.

   A feltételeket röviden a hitelkalkulátor találati listájában a "Feltételek, díjak" pontban is megtalálod.

   A CSOK Pluszt, illetve vállalt gyermek esetén falusi CSOK hitelnél is előírás, hogy csak házastársak igényelhetik. Meglévő gyermekekre falusi CSOK hitelt egyedülálló szülők és élettársak is igényelhetik.

   Mind a CSOK Pluszhoz, mind a falusi CSOK hitelhez szükséges:

   - Büntetlen előélet az igénylő pár mindkét tagjára vonatkozóan.

   - Nem lehet 5 000 forintot meghaladó köztartozásotok a NAV felé. Ha van 5 000 forintot nem meghaladó tartozásotok, azt 10 napon belül egyenlíthetitek ki.

   - A házaspár legalább egyik tagjának legalább 2 év folyamatos TB jogviszonyt kell igazolnia.

   - CSOK Plusz esetén a feleségre vonatkozóan életkori korlát van: a feleség legfeljebb 40 éves lehet. 2024-ben és 2025-ben legalább 12 hetet betöltött várandósság mellett nem él ez az életkori korlát.

   - Falusi CSOK hitel esetén az életkori korlát csak vállalt gyermeknél érvényes.

  • Milyen egyéb feltételeknek kell megfelelnünk?

   A jogszabályi feltételeken túl hitelképesnek is kell lennetek. A bankok biztosan elvárják, hogy a KHR-ben ne szerepeljetek negatív státusszal (ez a régi BAR lista).

   A jogszabályban elvárt életkort a bank tovább szűkítheti, így van olyan bank, amelyik csak 21 vagy 23 éves kor felett ad kölcsönt, illetve a férj életkorát is maximálhatják.

   A támogatott hitelek igényléséhez megfelelő forrásból származó és elegendő nagyságú jövedelmet kell igazolnotok.

   Az egyes bankok elvárásait a hitelkalkulátor találati listájában, minden bank ajánlatában a "Feltételek, díjak" gomb alatt találjátok.

  • CSOK Plusz esetében számol a kalkulátor az első gyermek születésekor kérhető törlesztési szünettel?

   Nem. A törlesztési szünet nem jár automatikusan, az egy lehetőség. Ezen felül nem is feltétlenül gondoljuk úgy, hogy érdemes kérned a törlesztési szünetet. Míg a Babaváró hitel esetében, ahol szintén van ilyen törlesztési könnyítés, szerintünk mindenképpen érdemes kérni a szünetet, a CSOK Plusz esetében nem feltétlenül így van. A későbbi hitelelengedések nagyságát a törlesztési szünet nem befolyásolja, mert az fix összegű. Szerintünk akkor érdemes kérnetek a törlesztési szünetet, ha az első gyermek születésekor valóban szükségetek van erre a könnyítésre. Ne feledjétek, hogy ha a gyermek születése a futamidő első 12 hónapjára esik, akkor a törlesztési szünet leghamarabb a futamidő 13. hónapjától kezdődhet.
  • CSOK Plusz esetében számol a kalkulátor a második vállalt gyermek, és attól kezdve minden gyermek születésekor járó hitelelengedéssel (azaz a gyermekvállalási támogatással)?

   Igen. A második, és ettől kezdve minden vállalt gyermek születésekor számolunk 10-10 millió forint hitelelengedéssel. Az elengedett hitel összegével csökkenni fog a visszafizetendő összeg, és ennek figyelembe vételével határozzuk meg a havi törlesztőrészleteket is.
  • Miért mutatunk két törlesztőrészletet a CSOK Plusz találatoknál?

   A CSOK Plusz hitel törlesztése türelmi idővel indul. Ez nem választható opció, hanem jogszabály szerint így kell törleszteni ezt a hitelt. A futamidő első 12 hónapjában csak a kamatot kell törleszteni, a tőketörlesztés pedig a 13. hónaptól indul. Ezt vesszük alapul a számításkor, ezért megjelenítjük a türelmi idő alatt, és az után fizetendő törlesztőrészletet is.
  • Miért kérdezi meg a kalkulátor a gyermekek születési dátumát?

   Azért, hogy tudjunk számolni az esetleges hitelelengedésekkel a kalkuláláskor. Ha csak a meglévő és vállalt gyermekek számát kérdeznénk meg, akkor nem tudnánk kiszámolni, hogy várhatóan mikor kapjátok (ha kapjátok) a hitelelengedés támogatás 10 millió forintját.

   Pontos dátumot nem kérünk, hiszen a jövőt nem láthatjátok előre, de egy év/hónap becslést igen, hogy a kalkuláció minél pontosabb legyen.

  • Milyen THM-et jelenít meg a kalkulátor?

   A THM kiszámításánál minden rendelkezésünkre álló információval számolunk. Ha több gyermeket terveztek a CSOK Plusz igénylése után, akkor a hitelelengedés támogatást is figyelembe vesszük. Jó, ha tudjátok, hogy bár a CSOK Plusz keretében legfeljebb adott számú gyermeket vállalhattok, a hitelelengedés a terven felül született gyermekek után is jár.

   A CSOK Plusz THM-je a kamattámogatás miatt egyébként is alacsony, de hitelelengedés esetén akár negatív értéket is felvehet. A kalkulátorban negatív THM értéket nem jelenítünk meg, ilyen esetben a THM-nél található értéket kihúzzuk.

  Ha új lakást vagy családi házat építenél, amihez az állami támogatásokon és a saját pénzeden kívül még hitelre is szükséged van, akkor erre építési hitelt tudsz igényelni. Ez egy kicsit máshogy működik, mint egy sima lakásvásárlási hitel. Elmondjuk a különbségeket, segítünk ajánlatot választani és elmondjuk, hogy min szoktak mások elcsúszni.

  Vásároljak vagy építsek?

  Tegyük fel, hogy házat szeretnél venni, de semmi nem felel meg az elképzeléseidnek igazán. Mindenképpen új ingatlanba költöznél, mert a magad terveztett ház sokkal jobban megfelel az igényeidnek. Van már egy telked, és oda szeretnél házat építeni. Vagy ahová költöznél, ott nincs megfelelő eladó ház, csak telek. Vagy – és ez sokaknak egyre fontosabb – az új ház modern, korszerű, kevésbé terheli a környezetet és a fenntartása is olcsóbb.

  Csak néhány abból a sokféle okból, ami miatt úgy dönthetsz, hogy te magad építteted fel a leendő otthonodat.

  A kész új építésű ingatlanok ára általában valamivel magasabb, mint a használt lakásoké. Ez nem meglepő, hisz használt autót sem annyiért kapsz, mint egy olyat, amit te hozol ki a szalonból. De még így is számolnod kell azzal, hogy a felhasznált anyagok, a munka minősége vagy a helyiségek elrendezése nem pont olyan, mint amilyet te szeretnél.

  A használt lakások szintén drágák. Sok keresés, telefonálgatás és lakásnézegetés után találsz egyet, ami megfelel. Megveszed, de utána jön a felújítás, mondjuk mert nem elég modern a konyha vagy nem teszik a csempe a fürdőben, és mert kevés az olyan használt ingatlan, ahová már egy tisztasági festés után is beköltözhetsz. Ráadásul a lakásnak egy sor olyan rejtett hibája lehet, amit nem tudtál előre.

  Ugyan sokféle rémhír kering a házépítés nehézségeiről, a körmüket lerágó, a mesterekkel pereskedő tulajdonosokról, és arról, hogy a költségvetést eleve szorozd meg kettővel, mert az eredeti verziót menet közben úgyis kikukázhatod, mégis sok érv szólhat az új ház mellett.

  Építési hitelből felépített kertes családi ház

  Házat vagy lakást építeni olcsóbb, mint készen venni egyet. Kicsit olyan, mint amikor otthon főzöl ahelyett, hogy étterembe mennél, de itt egy jó tervezővel és kivitelezővel te is tudod hozni a séfek szintjét. A te elképzeléseid alapján születik meg a terv, látod, hogyan készül az új otthonod, hová mit építenek be és hogyan. Te döntöd el, hogy hol legyen az ablak, merre tájolják a hálót és milyen legyen a konyha.

  Az új ház korszerű lesz és energiatakarékos. Lehet rajta napelem, és használhatsz minél több környezetbarát anyagot vagy kényelmi megoldást. Kísérletezhetsz új technológiákkal, vagy hatékony új anyagokkal.

  De persze a szabadságnak és a viszonylagos olcsóságnak is ára van. Egy ház építése hosszú idő, a költözésig egy-két év is eltelhet. Az építkezés folyamatos tervezés, gondolkodás, problémamegoldás még akkor is, ha generálkivitelező készíti a házat. Lesznek problémák és felmerülnek majd többletkiadások, amikkel nem számoltál.

  Bármit is választasz, minden mellett és ellen is szólnak érvek, de optimális esetben a végén az általad megálmodott otthonodban nyúlhatsz el elégedetten a kanapén.

  És az is biztos, hogy pénz mindegyik verzióhoz kell.

  Jelzáloghitelek vásárlásra, építésre, bővítésre

  Az szinte természetesnek tűnik, hogy lakásvásárláshoz a legtöbb ember hitelt vesz fel. De mi a helyzet a lakásépítéssel?

  Építéshez milyen hitelt lehet felvenni?

  Ehhez érdemes megnéznünk, mire is használhatsz egy lakáshitelt.

  Lakásvásárláshoz lakáshitelt keresnél, de lakáshitelt (pontosabban jelzálogkölcsönt) – ahogy valószínűleg te is tudod – nem csak lakás vásárlásához nyújtanak a bankok.

  A jelzálogkölcsönök elérhetők lakáscélra és nem lakáscélra is.

  Lakáscélra kaphatsz ilyen hitelt:

  • használt vagy új lakás vagy ház vásárlására,
  • új lakás vagy ház építésére,
  • felújításra, bővítésre és korszerűsítésre.

  Általában őket hívjuk úgy, hogy lakáshitelek. Közös jellemzőjük, hogy hitelfedezet mellett kínálják a bankok, nagy összeg elérhető, hosszú futamidőre, és a kamata általában kedvező.

  Miért van ez így?

  A jelzáloghitelek a bank számára biztonságosabbak, mivel a hitel biztosítékát nemcsak a jövedelmed jelenti, mint a személyi kölcsönöknél, hanem ott az ingatlan is, ami önmagában jelentős értéket képvisel. Így a bank számára remek garancia arra, hogy a neked kölcsönadott pénzt viszont is látja.

  Ha te nem tudod fizetni a hiteltörlesztőidet, a bank az ingatlan, vagy más néven fedezet árából fedezi a veszteségeit. Ezért hajlandó alacsonyabb kamatot felszámítani az ilyen hitelekért.

  Ettől függetlenül persze a megfelelő jövedelem elengedhetetlen, mert ebből törleszted majd a hitelt. A jövedelmi helyzetedet a bank a hitelbírálat során vizsgálja meg.

  Hiteligénylők tárgyalnak banki ügyintézővel építési hitelről

  A hitelhez minden esetben szükséged van önerőre is. Ez az általad kiszemelt vagy elképzelt lakás (vagy lakással kapcsolatos munka) árának az a része, amit te teszel hozzá az egészhez. Hogy mekkora önerő szükséges, és hogyan kell felhasználnod, az a lakáshitel típusától is függ.

  Hogy pontosan mekkora fedezet kell egy lakáshitel mögé, és mekkora jövedelem szükséges magához a hitelhez, azt részben jogszabály határozza meg. Az MNB adósságfék szabályai azt a célt szolgálják, hogy ne adósodj el túlzottan, a banknak pedig kevesebb legyen a bedőlt hitele, amit az adósok nem tudnak fizetni.

  Ilyenek a JTM (azaz Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) és a HFM (Hitelfedezeti Mutató). Ezek megadják a takaró hosszát, ameddig nyújtózkodhatsz.

  Ezen túl a bank saját szabályzata alapján kiszámolja, hogy a jövedelmed, a felajánlott ingatlanod, a hitelcélod és a korábbi hitelfizetési múltad alapján pontosan mekkora hitelt milyen kamat mellett és mekkora futamidőre ad neked. Ez a hitelbírálati folyamat.

  Miben más az építési hitel, mint egy normál lakáshitel?

  Lakáscélú jelzáloghitelt tehát felvehetsz lakás vagy ház építésére is, ez az építési hitel. Ez egy speciális fajtája a lakáshiteleknek, aminek a feltételeit kifejezetten építkezésekhez, bővítéshez, korszerűsítéshez igazították.

  Valamivel bonyolultabb hitel, mint a vásárlásra szánt lakáshitel, mivel itt a pénzből nem ingatlant veszel, hanem építőanyagokat és munkát. Az ingatlan, amire a hitelt felveszed, pedig kezdetben csak egy üres telek, nem létezik. A bank itt nem arra hitelez, ami kézzel fogható és értékbecslő segítségével meghatározhatja az értékét, hanem arra, amit a tervezőasztalon lát.

  Azt kell tehát megbecsülnie, hogy amikor elkészül a házad vagy lakásod, akkor mennyit fog érni. Ez lesz a hitel fedezete. Így a lakás értéke nem az az érték lesz, amit ma érne akkor, ha már állna, hanem az, amennyit akkor fog érni, amikor elkészül. Ez azt jelenti, hogy építésre akár több pénzt is kaphatsz annál, mint amennyi a házad mai értéke lenne.

  Mivel a hitel fedezete még nem létezik, a bank sem folyósítja a teljes hitelt egyszerre. Itt persze erre nincs is szükség, hiszen te sem veszed meg az összes építőanyagot előre egyben. Már csak azért sem, mert kevés az esélye annak, hogy rendelkezésedre áll egy nagy terület vagy egy raktárépület, ahol tárolni tudod az anyagokat.

  A bank megpróbálja belőni az egyensúlyt a ház készültségi foka és a már folyósított hitel között. Ezt azért csinálja, hogy ne kelljen túl nagy összeget kifizetnie anélkül, hogy a mögött biztosítéka lenne.

  Szakaszokra bontja a bank a hitel folyósítását

  Az építkezést fázisokra osztják, és az egész folyamatot a szerződésben is rögzítik, leírva, hogy melyik készültségi fokhoz pontosan milyen munkákat kell elvégezni. A teljes építkezést általában 2-4 szakaszra szokták bontani, a hitelt pedig részletekben folyósítja a bank.

  Amikor készen van egy építési szakasz, akkor az értékbecslő kimegy és ellenőrzi, hogy a munkálatok rendben elkészültek-e. Ha igen, akkor jöhet a következő folyósítás. Ebből megveszed a következő adag anyagot, megépíted a következő szakaszt, és így tovább. Az értékbecslő minden szakasz után helyszíni szemlét tart, tehát a teljes építkezés alatt 2-4-szer is megnézi az ingatlant.

  Bonyolultnak tűnik, de valójában egészen logikus. A pénzt akkor bocsátja rendelkezésedre a bank, amikor arra szükséged van. Ez a törlesztés miatt is előnyös, erről később még lesz szó.

  De ettől nyúlik az építkezés, mint a rétestészta, nem?

  Egyáltalán nem. Az építkezés során persze felmerülhetnek gondok vagy csúszások ilyen-olyan okból, de a bank érdeke is az, hogy az építkezés minél hamarabb befejeződjön. Olyannyira, hogy erre maximális időkeretet is szabni szokott, ami általában 24 hónap.

  Az utolsó részletet a bank akkor utalja, amikor a házra megkapod a használatbavételi engedélyt, vagy az azzal egyenértékű dokumentumot.

  Építési hitelhez önerő kiszámítása számológéppel és jegyzetfüzettel

  De hogyan is indul a munka: telek és önerő

  Az építési hiteleknél valamivel több kezdő tőkére van szükséged, mint más lakáshiteleknél.

  Kell egy telek, ahová a ház épül

  Egyrészt azért, mert az építkezés onnan indul, hogy van egy telked. A bank a hitelt ugyanis az építkezéshez nyújtja, a telek megvásárlásához nem tudod felhasználni, bár van olyan bank, ahol beleszámíthat a telek az önerőbe.

  Ha pedig még nincs telked, akkor a hitelfelvétel előtt venned kell egyet, és erre a pénzt neked kell előteremtened. Persze ha a jövedelmed elbírja, akkor vehetsz fel hitelt a telek megszerzéséhez is, de ez az építkezési hiteltől független hitel lesz.

  Arra figyelj, hogy az építési hitel felvételekor a JTM-korlátba ez is beleszámít majd, és egy már meglévő hitel lesz, aminek a törlesztőrészletével a banknak számolnia kell, amikor meghatározza, hogy mennyi hitelt kaphatsz az építésre.

  Az sem teljesen mindegy, hogy milyen ez a telek. A telek befolyásolja a jövőbeli lakás értékét is. Minél értékesebb a telek, minél jobb helyen van, annál szívesebben adnak rá építési hitelt a bankok. Az olcsó telken drága házat nem szokták szeretni, és van olyan bank, amelyik minimum értékhatárt is megszab a telekre vonatkozóan.

  Hiába értékes maga a ház, a banknak akkor felel meg fedezetként, ha jól értékesíthető. Ha bedől egy hitel, semmit sem tud kezdeni egy olyan nagy értékű ingatlannal, amit senki sem akar megvenni.

  És kell az építkezéshez önerő

  Másrészt pedig, mint minden más hitelnél, itt is szükséged lesz önerőre. Hogy ez mekkora összeg, azt a bank határozza meg, de minimum a felvett összeg 20 százaléka.

  A másik oldalról nézve: a bank a házad jövőbeli értékének legfeljebb a 80 százalékát adhatja neked hitelbe (ez egyébként egy jogszabály által szabott maximum).

  Ez persze nem jelenti azt, hogy a 80 százalékot meg is kapod. A pontos összegről a bank szabadon dönthet, de általában óvatosabb, és a 20 százaléknál nagyobb önerőt is kérhet. Te is akkor jársz jobban, ha minél több önerőt tudsz felmutatni, mert annál jobb feltételekkel kaphatod meg a hitelt.

  Az önerőt nem készpénzben kell bemutatnod.

  Az építkezéshez költségvetést kell készítened. Ehhez a bankoknak szokott lenni saját nyomtatványuk, amit a honlapjukon közzétesznek. A költségvetésben szereplő teljes építési költséget bontják ketté önerőre és hitelre. Így látszik, hogy mi az a készültségi fok, ameddig az önerődből el kell jutnod.

  A bank az első szakaszt akkor folyósítja neked, amikor az önerőt már felhasználtad. Az építkezést tehát saját erőből kezded el, és amikor a pénzedet már felhasználtad és a belőle vett anyagokat beépítetted, akkor lép színre a bank. Onnan az építkezés hitelből megy.

  Ha szeretnéd növelni az önerődet, akkor bevonhatsz pótfedezetet is, és ha megfelelsz a feltételeknek, támogatásokat is felhasználhatsz.

  Az is segíthet, ha nagy értékű telekre építesz viszonylag kisebb értékű házat. A kész ház értékét, ami majd a fedezet lesz, az értékes telek növeli. A ház építésének költségeit így magas értékű fedezettel tudod támogatni, ezért magához az építkezéshez nem feltétlenül kell olyan magas önerőt hozzátenned.

  Építésii hitelből felépített családi házak napelemmel

  Mit építhetek építési hitelből?

  Építhetsz családi házat, de többen összefogva társasházat is építhettek önálló lakásokkal. Ezenkívül építhetsz a meglévő házadra egy új emeletet, vagy beépítheted a tetőteret is. Építésnél ezzel létrejön egy önálló lakás, ami önmagában is eladható.

  Nem fontos az sem, hogy nulláról kezdd az építkezést, megvehetsz félkész ingatlant is. Fontos, hogy a bank az építési hitelt az építkezés folytatására adja, tehát nem arra, hogy egy félkész házat megvegyél. A hitelből a ház befejezését tudod kifizetni.

  Építési hitelből csak olyan ingatlant építhetsz, ami legalább komfortos. Lennie kell benne víznek, fűtésnek és szennyvízelvezetésnek. A helyiségekre is van minimum előírás, fürdőnek, WC-nek és egy főzőhelyiségnek kell lennie benne.

  Könnyűszerkezetes házat is építhetek hitelből?

  Elvileg igen, a banki szabályok ezt általában megengedik. Itt viszont problémát jelenthet a szakaszos folyósítás. A könnyűszerkezetes házak ugyanis nagyon gyorsan felépülnek, a bankok pedig minden építkezésnél, így könnyűszerkezetes épületeknél is részletekben folyósítanák a hitelt.

  Ezért, ha ilyen házat szeretnél, akkor azt javasoljuk, hogy mindenképpen egyeztess a bankkal a folyósítás ütemezéséről.

  Közös telekre építenék házat, megtehetem?

  Igen. Ha a helyi építési szabályok megengedik, akkor építhetsz házat olyan telekre is, amelyen már áll épület, és építkezhetsz osztatlan közös tulajdonra is. Ebben az esetben szükséged lesz egy használati megosztásra, amiben a tulajdonosok megegyeznek, hogy melyik telekrész kinek a használatában áll.

  Ha közösen igényeltek hitelt a pároddal, akkor mindketten tulajdonosoknak kell, hogy legyetek, de az nem előírás, hogy fele-fele tulajdonrésszel kell rendelkeznetek. Lehettek tulajdonosok más arányban is, de haszonélvezeti jog nem lehet a telken vagy telekrészen.

  Ne felejtsétek el, hogy annak a háznak, amit építetek, a ti tulajdonotoknak kell majd lennie. Az új házhoz különálló mérőórák kellenek majd, tehát teljesen különálló, önállóan értékesíthető ingatlan lesz.

  Energetikai tanúsítvány

  2021-től csak közel nulla energiaigényű házat vagy lakást építhetsz. Hogy ez pontosan mit jelent, azt jogszabály határozza meg. Energetikai tanúsítvány régóta készül minden új építésű lakáshoz, de ma már a használt lakásokra is kötelező készíteni adásvételkor.

  Használatbavételi engedélyt e nélkül nem kaphat az épület.

  A tanúsítványt energetikus adja ki, ehhez megnézi a terveket és a lakást, és az ingatlan paraméterei alapján besorolja azt egy osztályba. A jogszabály pontosan leírja, hogy melyik osztályhoz milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie az adott épületnek. A skála a JJ (kiemelkedően rossz) besorolástól az AA++ (minimális energiaigényű) osztályig tart.

  Az épület energetikai besorolása azt mutatja meg, hogy mennyi energiába kerül az adott épület fenntartása. Ez függ többek között a ház hőszigetelésétől, a nyílászáróktól, a fűtésrendszertől, és hogy milyen eszközöket használnak a víz melegítésére.

  Minél jobb a ház energetikai besorolása, a fenntartása annál gazdaságosabb. Egy jól szigetelt, jó nyílászárókkal rendelkező házban, ahol modern a fűtésrendszer, kevesebbet kell költeni fűtésre, hűtésre, vízmelegítésre is.

  Ez természetesen a ház értékét is növeli, jobb áron tudsz eladni egy korszerűbb, kisebb energiaigényű ingatlant, mint egy régi, elavult és drágán fenntartható házat. A bank is jobban szereti az ilyeneket, tehát fedezetként is jobban használhatók.

  De mi az a BB energiaosztály?

  Nem túlzás azt állítani, hogy a besoroláshoz az energetikus tetőtől talpig megvizsgálja a házadat, és százféle számítást végez, de az egész nem vesz túl sok időt igénybe.

  A vizsgálat és számolás végén kijön a ház összesített energetikai jellemzője. Ez egy mérnöki szakkifejezés, és azt mutatja meg, hogy az épület alapterületének egy négyzetméterére mekkora energiafogyasztás jut egy évben.

  Ennek az értéke legfeljebb 100 KWh/m2a lehet, ekkor éri el a ház a BB besorolást.

  Minél kisebb az épület összesített energetikai jellemzője, annál gazdaságosabb. Ha ezt az értéket a te házad nem éri el, akkor 2024. július 1-jétől használatbavételi engedélyt nem fognak adni rá. Ennél jobb viszont lehet, tehát az AA, AA+ és AA++ besorolású ingatlanok is megfelelők.

  A tervező is pontosan tudja, hogy mi kell ahhoz, hogy a ház elérje a BB energiaosztályt, és ennek megfelelően fogja megtervezni a házadat.

  A közel nulla energiaigényhez a hőszigetelésen, nyílászárókon és egyéb, a szerkezettel kapcsolatos dolgokon túl figyelembe kell venni azt is, hogy milyen anyagokat használsz a fűtéshez.

  Az előírás az, hogy ahhoz, hogy a BB minősítést elérhesse a ház, az energiafogyasztás minimum 25 százalékának megújuló forrásból kell származnia. Ilyenek lehetnek a fa, fapellet, agripellet, biomassza, nap-, szél- és vízenergia stb., de bizonyos százalékban a távfűtés is annak számít.

  Ha az épületben nem használsz megújuló energiát, akkor a BB besorolást a ház nem kaphatja meg.

  Biztosítást is kötnöd kell

  Az építkezés megkezdésekor építési-szerelési biztosítást kell kötnöd, és ezt a biztosítást a munka teljes ideje alatt fent kell tartanod. A biztosítási összeg nem lehet kisebb, mint az épület aktuális készültségi foka alapján meghatározott forgalmi értéke, csökkentve a telek árával. Ezt a forgalmi értéket a műszaki ellenőr határozza meg.

  Amikor a munkálatok befejeződnek és a ház megkapta a használatbavételi engedélyt, vagyonbiztosítást kell rá kötnöd.

  Ha változnak a tervek

  Ha menet közben változnak a tervek, akkor arról a bankot mindenképpen tájékoztatnod kell. A bank ugyanis arra az épületre adott hitelt, ami a tervekben szerepel, ezért nem örül a változtatásoknak. A bank érdeke az, hogy az épület elkészüljön, lehetőleg időre, és a teljes hitelt folyósítsa neked.

  Ha az építkezéshez CSOK Pluszt vagy falusi CSOK támogatást, illetve falusi CSOK hitelt veszel igénybe, akkor a tervektől nem térhetsz el.

  Ha csúszik az építkezés

  Lássuk be, hogy ez elég gyakori eset. Bármi okból előfordulhat, hogy az építkezés lassul vagy csúszik. Várnod kell az anyagokra, késik a csempe, vagy nincs kész időre a villanyszerelő. Lehet munkaerőhiány is, vagy ha valamelyik mesterrel nem vagy elégedett, nem biztos, hogy könnyen találsz másikat.

  Az építkezésre általában legfeljebb 24 hónap áll rendelkezésre. Ha már látod, hogy csúsznak a munkálatok, akkor kérhetsz a banktól határidő-hosszabbítást. Ehhez módosítanod kell a hitelszerződést, amiért a bank díjat számít fel, de még mindig jobb, mintha nem tudod befejezni a házépítést.

  Ingatlan bővítését végzi egy szakember

  Bővíteni szeretném az ingatlanomat. Arra is vehetek fel építési hitelt?

  Igen, építési hitelt bővítéshez is felvehetsz.

  Építési hitelből nemcsak a nulláról építhetsz, de vásárolhatsz félkész házat, amit a hitelből befejezhetsz, és bővítheted vagy korszerűsítheted a meglévő ingatlanodat is.

  De mi az a bővítés pontosan?

  A jelenlegi ingatlan bővítése például az, ha

  • beépítenéd a tetőteret,
  • a meglévő házra új emeletet építenél,
  • a jelenlegi épület mellé új épületrészt szeretnél felhúzni.

  Ezekkel külön lakást is kialakíthatsz.

  Ezen túl korszerűsítheted is a házadat: bevezetheted a hiányzó közműveket, például vizet, villanyt vagy áramot, kialakíthatsz napelemes fűtési rendszert, kicserélheted a nyílászárókat vagy szigetelheted a házadat.

  Ha a munkálatokhoz nem kell építési engedélyt kérned, bejelentési kötelezettséged akkor is van. A bank az erről szóló dokumentumot kérni fogja tőled a hiteligényléskor.

  Milyen jövedelmet fogad el a bank és mennyi kell belőle? JTM – Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató

  A hiteligényléshez mindenekelőtt megfelelő jövedelmet kell felmutatnod. Enélkül semmilyen hitelfelvétel nem működik. Hiába az értékes fedezet, a hiteltörlesztőket nem a ház értékéből kell majd fizetned. Ezért lennie kell olyan bevételednek, amiből a hitel futamidejének végéig törleszteni tudsz.

  Ahhoz, hogy hitelt kaphass, rendelkezned kell a bank által elvárt minimális jövedelemmel. Ez általában a mindenkori minimálbér nettója, de sok bank ennél magasabb jövedelmet kér.

  A bank a jövedelmeket két kategóriába sorolja. Vannak önállóan elfogadható jövedelmek, amiket önmagukban elfogadhatónak tart a hitelintézet, és kiegészítő jövedelmek, amelyeket csak akkor, ha mellette önállóan elfogadható jövedelmet is fel tudsz mutatni.

  Önállóan elfogadható jövedelmek:

  • munkaviszonyból származó alkalmazotti jövedelem, azaz munkabér,
  • saját, vagy családi vállalkozásból, egyéni vállalkozásból származó jövedelem,
  • öregségi nyugdíj,
  • őstermelői tevékenységből származó jövedelem,
  • megbízási vagy vállalkozási tevékenységből származó jövedelem,
  • ügyvédi vagy közjegyzői díj

  Kiegészítő jövedelmek:

  • CSED, GYED, GYES,
  • családi pótlék,
  • árvaellátás,
  • életjáradék,
  • osztalék (sokszor diszkontálva)
  • bónusz, cafeteria (sokszor diszkontálva),
  • ingatlan bérbeadásból származó jövedelem (sokszor csökkentett mértékben)

  A bank a hitelbírálat során számba veszi az összes figyelembe vehető jövedelmedet, és ugyanezt teszi a meglévő hiteleiddel, kölcsöneiddel is. Számítani fog a hitelkártyád vagy hitelkereted is, akkor is, ha nem használod.

  Ezek alapján kiszámolja a JTM-et, azaz a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatót. Ez egy MNB rendelet alapján számított érték. A jogszabály meghatározza, hogy a havi jövedelmednek maximum mekkora részét költheted törlesztőrészletek fizetésére. Ez a JTM-korlát.

  Az MNB ezt a szabályt azért vezette be, hogy ne adósodhass el túlzottan, és ne kerüljön veszélybe a megélhetésed. Ez neked is jó, de a banknak is, mert kevesebb lesz a bedőlt hitele.

  A JTM korlátot minden újabb hitelfelvételnél kiszámolja a bank. A jövedelmed nagyságától és a hitel kamatperiódusától függ, hogy a bérednek maximum mekkora részét tehetik ki a havi törlesztőrészletek.

  Minél nagyobb a jövedelmed, és minél hosszabb kamatperiódusú a hitel, annál többet költhetsz hitelek törlesztésére.

  JTM korlát jelzáloghiteleknél
  Kamatperiódus
  hossza
  5 év alatt5 évtől, de
  10 év alatt
  10 év vagy
  afelett
  600 000 Ft
  jövedelem alatt
  25%35%50%
  600 000 Ft vagy
  afeletti jövedelem
  30%40%60%

  A számok a maximum értékeket mutatják, de a bankoknak ennél lehetnek szigorúbbak is. Előfordulhat, hogy a jogszabály alapján te a béred 50 százalékáig vállalhatnál hiteltörlesztést, de a bank csak 35 vagy 40 százalékig engedi terhelni a jövedelmed. A bank szabadon eldöntheti, hogy milyen korlátot alkalmaz, a lényeg, hogy a jogszabály által meghatározott arány fölé nem mehet.

  Hogyan számolja a bank a fedezetet épülő háznál? HFM – Hitelfedezeti Mutató

  Talán benned is felmerült a kérdés:

  Hogyan határozza meg a bank a házam értékét, ha az még nem is létezik? Hogy lesz így fedezet?

  A telek ára nem feltétlenül mérvadó. Természetesen a telekár egy fontos dolog, mert az épülő ház értékét az is meghatározza, hogy hol van. De nem ez az egyetlen dolog.

  A ház értékét az értékbecslő határozza meg. Egy ingatlan értékét az elhelyezkedésén túl meghatározza a műszaki állapota (ez nyilván új ingatlannál nem lesz szempont), hogy mennyire korszerű, milyen anyagokból készül, milyenek a nyílászárók, egyáltalán mekkora és milyen jól értékesíthető a lakáspiacon.

  A telekár ugyan részét képezi a ház értékének, de nem egy az egyben számít bele. Ha tehát van egy 15 millió forint értékű telked, és azon egy 35 millió forintos házad, akkor annak az értéke jó eséllyel nem 50 millió forint lesz, hanem mondjuk 40 vagy 45 millió forint. Az új épület árát egy sima összeadással nem lehet meghatározni.

  Az értékbecslő tehát sok szempontot figyelembe véve meghatároz egy piaci értéket, amit a házad az elkészülte után érni fog.

  Akkor ezt kapom meg hitelként?

  Nem. A ház teljes értékét nem kaphatod meg hitelbe.

  Az MNB adósságfék szabályainak egyik pillére a már korábban említett JTM korlát, a másik pedig a HFM, vagy Hitelfedezeti Mutató.

  Ennek értelmében a bank a fedezet piaci vagy forgalmi értékének legfeljebb 80 százalékát adhatja neked hitelbe. Ez az értékhatár új építésű ingatlanokra is érvényes.

  A bank alacsonyabb értéket is meghatározhat ennél, és ez gyakran így is történik. Erről egyénileg döntenek, és előfordulhat, hogy a fedezet értékének csak 75 vagy 70 százalékát kapod meg. A fennmaradó rész lesz az önerő, amit neked kell a hitel mellé tenned.

  Még egy fontos dolog – a készültségi fok

  A készültségi fok azért fontos, mert a bank ennek alapján folyósítja az építési hiteled egyes részleteit. Mindig egy újabbat, ahogy elérkezik az építkezés egy előre meghatározott készültségi fokot.

  A készültségi fok egy százalékos érték, és azt mutatja, hogy milyen fázisban tart az építkezés, mennyi készült már el a jövőbeli házból. De ez nem egyenlő azzal, hogy az építkezés költségének hány százalékát használtad már fel rá.

  Tehát ha te például egy meredek hegyvidéki területen szeretnél építkezni, és sok földmunkát igényel az alapozás, akkor az valószínűleg drága is lesz. Legyen mondjuk az önerőd 30 százalék, és ezt te már el is költötted az alapozásra és a falazásra.

  Alacsony készültségi fokon lévő ingatlanon falazatot építenek

  A bank majd a 30 százalékos készültségi foknál folyósítja neked a hitel első részletét, de az alapozás és a falazás után a ház készültségi foka még csak 20 százalék, a bank így még nem utal.

  Miért van ez így?

  Mert a készültségi fok mérésre van egy skála, ami minden épülő háznál ugyanannyi. Az alapozás és a falazás például 20 százalék, ha a födémszerkezet és a lépcső is kész, az már 30 százalék, és így tovább. A számok bankonként némileg eltérhetnek.

  Ezzel azért fontos tisztában lenned, mert ha már előre tudod, hogy a te házad specialitásai miatt némelyik költséged magasabb lesz, akkor erre érdemes az önerőn felül is tartalékolni némi pénzt.

  Igaz, hogy más költségek majd valószínűleg alacsonyabbak lesznek, ahol be lehet hozni az egyes fázisonkénti túlköltéseket, de nem szerencsés, ha egy ilyen költségtúllépés miatt megakad az építkezés, vagy további hitellel kell pótolnod a hiányzó pénzt.

  Mikor folyósítja a bank az építési hitel utolsó részletét?

  Az építési hiteleket a bank mindig szakaszosan folyósítja. Abban vannak különbségek, hogy pontosan milyen összeget mikor kaphatsz meg. A leggyakoribb talán a készültségi fok alapján történő folyósítás, de másfajta megoldás is lehetséges.

  Az építkezés végére jellemzően minden banknál marad egy utolsó részlet. Ez általában 5-10 százalék, és rendszerint akkor folyósítják, amikor az új lakásra vagy házra megkapod a használatbavételi engedélyt (vagy bejelentési kötelezettség esetén bejelentetted az új ingatlant).

  Ekkor az építkezés elején kötött építési és szerelési biztosítást teljeskörű vagyonbiztosítássá kell alakítanod. Ennek a bank lesz a kedvezményezettje.

  Amikor elkészült a ház, akkor a bank jelzálogjogot jegyeztet be rá. Az utolsó részletet akkor folyósítja, amikor az ingatlan tulajdoni lapján legalább széljegyen megjelent a bank jelzálogjoga. A tulajdoni lapról itt találsz hasznos információkat.

  Milyen dokumentumokra van szükség a hitelfelvételhez?

  Megvan a telek, és az önerőről is gondoskodtál. Tudod, hogy beleférsz a JTM korlátba és van megfelelő fedezeted is.

  Jöhet a hitelfelvétel!

  Talán ez a legmacerásabb része az egésznek, de a dokumentumok elengedhetetlenek a hitelfelvételhez. A lakáshitelhez általában sok dokumentum kell az ingatlanfedezet miatt, az építési hitelhez pedig még egy picit több.

  Aggodalomra azonban semmi ok, itt felsoroljuk neked, hogy milyen papírokat kér a bank.

  De kezdjük az elején!

  Hitelt csak akkor kaphatsz, ha hitelképes vagy.

  Építési hitel bírálatét végzi el ez a banki hiteldöntnök a hiteligénylőkkel egyeztetve

  Mi kell ehhez?

  1. Megfelelő életkor. A hitelfelvételhez nagykorúnak kell lenned, és a futamidő lejártakor nem lehetsz több mint 75 éves. A bankok ettől eltérhetnek, van amelyik bizonyos hiteleket csak 23 éves kor felett kínál, vagy maximum 65 éves korig ad hitelt adóstárs bevonása nélkül, számos verzió előfordulhat.
  2. Van állandó lakcímed, és ezt lakcímkártyával tudod igazolni.
  3. Van megfelelő jövedelmed. Lehetsz alkalmazott, ilyenkor az az elvárás, hogy 3 hónapnál régebben dolgozz a jelenlegi munkahelyeden, már túl legyél a próbaidőn és határozatlan idejű legyen a munkaszerződésed. Határozott idejű munkaviszonynál sok bank előírja, hogy túl legyél már egy bizonyos időszakon ugyanazon a munkahelyen, vagy egy hosszabbításon.

   Ha vállalkozásod van, akkor ezt NAV igazolással kell bizonyítanod. A bankok ilyenkor elvárhatják, hogy legyen már egy lezárt vagy teljes üzleti éved, és nem állhat a vállalkozás felszámolás vagy csődeljárás alatt. Katás is lehetsz, de arra figyelj, hogy az egyes bankok a jövedelmet a katás vállalkozóknál különbözőképpen számíthatják.
  4. Nem szerepelhetsz a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer) negatív státusszal. Régen ezt hívták úgy, hogy BAR-lista. Akkor kerülsz ide, ha csalást vagy hitelmulasztást követtél el. A hitelmulasztásod több mint 90 napja fennáll, és a mindenkori minimálbér összegénél nagyobb a tartozásod.

   Ha jelenleg is késedelemben vagy, akkor aktív negatív a státuszod, hitelt ekkor egyik banktól sem kaphatsz. Ha rendezted a tartozásod, akkor passzív státuszba kerülsz, ilyenkor személyi kölcsönt nem, és lakáshitelt is csak ritkán és extra feltételek mellett kaphatsz.

  Sok bank elvárja, hogy legyen egy bankszámlád (mindegy melyik banknál), és lennie kell telefonos elérhetőségednek is.

  Ha ez is megvan, akkor jöhetnek a papírok!

  Minden banknak van egy hiteligénylési dokumentuma, ezt mindenképpen be kell nyújtanod. Ezt a bankok honlapján is megtalálhatod, és le is töltheted.

  Személyes dokumentumok

  Ezek azok, amikre minden kölcsönnél és jelzáloghitelnél szükséged lesz:

  • személyi igazolvány, lakcímkártya,
  • banki igénylési dokumentumok, a bank által kért nyilatkozatok,
  • jövedelmet igazoló dokumentumok,
  • az ingatlanfedezettel kapcsolatos dokumentumok (ha van pótfedezet),
  • egyéb, a bank által kért dokumentum.

  Hogyan igazolhatod a jövedelmed? Erre megfelelő:

  • munkáltatói igazolás,
  • NAV jövedelemigazolás (ha vállalkozó vagy),
  • számlakivonatok,
  • SZJA bevallás (ingatlan bérbeadásából származó jövedelem vagy osztalék figyelembevétele esetén)
  • ingatlan bérbeadási szerződés,
  • nyugdíjértesítő vagy nyugdíjszelvény.

  Az építkezéssel kapcsolatos dokumentumok

  Az ingatlannal kapcsolatban a bank valamivel több dokumentumot kér építési hiteleknél. Amire mindenképp szükséged lesz:

  • tulajdoni lap,
  • építési engedély (vagy egyszerű bejelentés dokumentuma),
  • a készülő ház vagy lakás műszaki tervdokumentációja,
  • az építkezés költségvetése,
  • ha társasházról van szó, akkor használati megosztás vagy előzetes társasház alapító okirat,
  • a használatbavételi engedély (vagy bejelentés dokumentuma), amikor elkészül az épület.

  Ugyan elektronikus építési naplót már nem kötelező vezetni az építkezésekről, a bankok kérni szokták. Az e-naplóban a tulajdonos és a kivitelező (vagy kivitelezők) minden építési munkát rögzítenek, és tervezői műszaki ellenőr is ellenőrzi időnként az építkezést.

  Így egyrészt jól nyomon követhető az építkezés menete, másrészt arra is garancia, hogy tényleg a terveknek megfelelő épület készül el.

  Építési hitel nyomtatványokat tölt ki ez a hiteligénylő tollal

  A költségvetéshez a bankoknak általában saját nyomtatványuk van, amit a kivitelező tölthet ki. Ez egy részletes leírása az építési munkálatoknak, és az azokkal járó költségeknek.

  A bank a költségvetésben szereplő összegeket folyósítja előre meghatározott ütemezés szerint. Ettől a költségvetéstől menet közben eltérni nem tudsz, tehát ha úgy látod, hogy nem elég a hitel az építkezés befejezéséhez, akkor sem tudod megemelni a hitelösszeget.

  Ezért azt javasoljuk, hogy a hitel összegét és az önerőt próbáld úgy megtervezni, hogy akkor is be tudd fejezni az építkezést, ha a hitel hamarabb elfogyna, mint ahogy a ház elkészül.

  Állami támogatásnál is kell még néhány dokumentum

  Ha valamilyen állami támogatást veszel igénybe az építéshez, akkor a fentieken kívül a támogatáshoz szükséges dokumentumokra is szükség lesz. Ezek lehetnek:

  • a TB-jogviszonyt igazoló dokumentumok,
  • a gyerekek személyi okmányai,
  • számlák.

  A támogatásokhoz különböző igazolásokra lehet szükséged, ezekről az egyes támogatások kapcsán külön útmutatóinkban találsz információt.

  Ha állami támogatást is igénybe veszel, akkor az építési munkálatok 70 százalékáról kell számlát bemutatnod.

  Mikor kell beadnom a hitelkérelmet az építési hitelhez?

  Az sem jó, ha túl korán adod be a bankhoz a hitelkérelmedet, és az sem, ha túl későn.

  De akkor mi lenne az ideális időpont a hitelfelvételhez?

  Amikor az építkezés tervdokumentációja elkészült, azt fel kell tölteni az ÉTDR-be (Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszer). Itt tudod intézni az elektronikus kérelem- és tervbeadást és az ügyintézést az építésügyi hatósági eljárásokhoz.

  A hitelhez a kérelmet leghamarabb 15 nappal a feltöltés után nyújthatod be, és az építkezést is ekkor lehet elkezdeni.

  Miután beadtad a hitelkérelmet, nagyjából 1 hét múlva az értékbecslő helyszíni szemlét tart.

  Ha önerő nélkül építesz házat, mondjuk mert nagy értékű a telked vagy felajánlasz pótfedezetet a hitel mellé, akkor az értékbecslő még az építkezés kezdete előtt megnézi a helyszínt.

  Ha önerőből kezded az építkezést, akkor azt elkezdheted azelőtt is, hogy az értékbecslő kimenne.

  Miért fontos az időzítés?

  A megfelelő időzítés, azaz, hogy akkor add be a hitelkérelmed a bankhoz, amikor az neked a legjobb, a költségek miatt fontos.

  Amikor megkapod a hitelt, a bank azonnal a teljes hitelre megnyit neked egy hitelkeretet. Ezt úgy képzeld el, mint bármilyen más hitelkeretet, amit utána részletekben lehívhatsz.

  A hitelkereted a teljes építkezésre szánt hitel, csak itt nem tetszés szerint tudod lehívni a hitelt, hanem építési szakaszonként. Az egyes részleteket ténylegesen akkor utalja neked a bank, amikor az építkezés elérte a megfelelő készültségi fokot, és erről az értékbecslő is meggyőződött.

  Szakember parkettát rak le egy épülő családi házban

  Attól, hogy nem kapod meg a teljes összeget egyben, a hitel még a tiéd. A bank mintegy félreteszi neked az építkezés idejére. Ezt úgy hívják, hogy rendelkezésre tartja. Ennek díja is van: a még nem folyósított hitelrész után a bank rendelkezésre tartási díjat számít fel, ami általában az összeg évi 1,5-2 százaléka.

  A hitelből az után a rész után, amit már folyósított a bank, fizetned kell a törlesztőrészletet. Amikor újabb összeget utal neked a bank, akkor onnantól kezdve azt is törlesztened kell.

  Úgy kell tehát belőni a hitelfelvételt, hogy ne kelljen túl sokáig fizetned a rendelkezésre tartási díjat, mert ez neked plusz költség, de azért a hitel időben rendelkezésedre álljon.

  És mi történik, ha túl későn igényelem a hitelt?

  A rossz hír, hogy az sem jó. Főleg akkor nem, ha sok az önerőd.

  Az építkezés teljes költségét az önerőd és a bank által nyújtott hitel adja. Tegyük fel, hogy az építkezés 80 százalékát igényelnéd a banktól. Az önerődet (a 20 százalékot) a hitelkérelem beadása előtt is felhasználhatod annak érdekében, hogy ne kelljen annyi rendelkezésre tartási jutalékot fizetned.

  Ha viszont az építkezés jól halad, a házad pedig eléri a 30 százalékos készültségi fokot, akkor a banktól már csak 70 százalékot tudsz igényelni. Tehát túlépítkeztél.

  Értem, de akkor mikor adjam be a hiteligénylést?

  Ha sok az önerőd, vagy sokáig tart amíg felhasználod, akkor érdemes várni egy kicsit az igénylés benyújtásával, vagy vállalni némi rendelkezésre tartási díj fizetést.

  Ha viszont nincs önerőd, akkor érdemes korábban igényleni a hitelt.

  Az a jó, ha akkor adod be a hiteligénylést, ha már tudod, hogy a kérelem benyújtása után kb. fél éven belül le tudod hívni az első folyósítási részletet a banktól, azaz ha akkorra az önerőt be tudod építeni.

  Igényelhető minősített fogyasztóbarát lakáshitel építéshez?

  Igen. Minősített fogyasztóbarát hitelt kaphatsz építéshez is.

  Azokat a hiteleket, amik megkapták az MNB fogyasztóbarát minősítését, közel azonos feltételek mellett kínálják a bankok. Közös jellemzőik:

  • A hitelt csak havi egyenlő részletekben lehet törleszteni (ez az annuitásos törlesztés, ma már minden hitel ilyen).
  • A kamatperiódus hossza lehet 5, 10, 15 év, vagy végig fix.
  • A hitelbírálatra a banknak 15 napja van onnan kezdve, hogy megvan az értékbecslés.
  • A folyósítási határidő 2 nap a folyósítási feltételek teljesítésétől számítva.
  • A referenciakamathoz képest a kamatfelár nem lehet magasabb, mint 3,5 százalék.
  • A folyósítási díj legfeljebb 0,75 százalék, maximum 150 000 forint lehet.
  • Az előtörlesztési díj legfeljebb 1 százalék lehet. Ha lakástakarékból törlesztesz elő, annak nincs díja.

  A bankok, amelyeknek van fogyasztóbarát lakáshitelük, nem feltétlenül kínálják ezt mindegyik lakáscélra. Így az, hogy egy banknál elérhető ez a minősített hitel, még nem jelenti, hogy építésre is felveheted. Kalkulátorunkból megtudhatod, hogy milyen fogyasztóbarát hitelt vehetsz igénybe, ha új házat építenél.

  Megmutatjuk, milyen fogyasztóbarát hiteleket vehetsz fel, de utána folytatódik az útmutató, érdemes maradnod.

  Használhatok az építéshez vagy a bővítéshez állami támogatást is?

  Igen. Ha a feltételeknek megfelelsz, akkor építéshez és bővítéshez kaphatsz támogatást is.

  Igénybe vehetsz:

  • CSOK Pluszt bővítéshez és építéshez is,
  • Otthonteremtési kamattámogatásos kölcsönt (bővítéshez és építéshez is),
  • Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott kölcsönét (más néven falusi CSOK hitelt, építéshez), és
  • Adó-visszatérítési támogatást a falusi CSOK mellé (építéshez).

  A falusi CSOK vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet preferált kistelepüléseken vehetsz igénybe. Akkor kapod meg, ha jogosult vagy rá, de ez nem hitel, így a pénzt nem kell visszafizetned.

  A kamattámogatott kölcsönök olyan jelzáloghitelek, amelyekhez az állam kamattámogatást ad. Hogy pontosan mennyit, az változó, általában a gyerekek számától függ.

  A kamattámogatás hossza is különböző lehet, a CSOK Plusznál és a falusi CSOK hitelnél hitelnél a futamidő végéig, az otthonteremtési kamattámogatás esetében a futamidő első 5 évében.

  A kamattámogatott hiteleket építkezéshez is felveheted.

  A falusi CSOK-hoz adóvisszatérítést is kérhetsz, illetve illetékmentesség jár a CSOK Pluszhoz és a falusi CSOK hitelhez.

  Lássuk a részleteket!

  CSOK Plusz építkezéshez

  A CSOK Plusz a legújabb eleme a családtámogatási programnak. A korábbi CSOK támogatást és CSOK hitelt váltotta, és a maradó falusi CSOK támogatás mellé is igényelhető.

  Ez nem támogatás, hanem kamattámogatott lakáshitel, amelyet a gyermeket tervező családok igényelhetnek. A hitel összege a család majdani méretétől függ, azaz a már meglévő és a vállalt gyermekek számától.

  A hitelt számos lakáscélra, így építkezéshez is igényelheted. Az építendő vagy megszerzendő lakásra minimum méretkorlátok vannak, az értékre pedig felső határ. Az első közös lakásukat szerzők legfeljebb 80 millió, míg a többedik lakásukba költözők 150 millió forintos ingatlanra igényelhetik a támogatott hitelt.

  A CSOK Pluszt csak házaspárok igényelhetik, ahol a feleség legfeljebb 40 éves lehet. A pár egyik tagjának legalább 2 éves TB jogviszonyt kell igazolnia, és mivel hitelről van szó, a hitelképesség is feltétel.

  A CSOK Plusz lehetséges összegei:

  • 1 gyermek esetén 15 millió forint
  • 2 gyermekhez 30 millió forint
  • 3 gyermekhez 50 millió forint

  A CSOK Pluszhoz illetékmentesség is tartozik, amelyet az ingatlan teljes értékének mértékéig kihasználhatsz.

  CSOK pluszból épülő ház

  Falusi CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény preferált kistelepüléseken

  A támogatást meglévő vagy vállalt gyerekek után igényelheted, de az igénylés földrajzilag korlátozott, azaz a támogatás csak a jogszabályban listázott preferált kistelepüléseken elérhető.

  Gyermeknek minősül a legalább 12 hetet betöltött magzat és a 25. évét még be nem töltött gyermek. Meglévő gyerekek után a házasság nem feltétel, és egyedülállóként is kérheted a falusi CSOK-ot, de vállalt gyerekeknél házasoknak kell lennetek, és ebben az esetben a feleségre vonatkozóan életkori korlát is van.

  A támogatás igénybevételének feltételei:

  • Büntetlen előélet
  • Nem lehet 5 000 forintot meghaladó tartozásod a NAV felé (ha van, akkor 14 napon belül rendezned kell) és
  • Legalább 2 éves TB-jogviszonyt kell igazolnod (együttes igénylők esetén a pár egyik tagjának).

  5 000 forint feletti köztartozásod ugyan nem lehet, de az nem kizáró ok, ha a KHR-ben negatív státusszal szerepelsz.

  A támogatást egy gyerek után csak egyszer igényelheted.

  A falusi CSOK támogatást csak egylakásos lakóház építéséhez igényelheted, tehát társasházi lakáshoz nem használható az összeg, csak családi házhoz. Méretkorlát is van, az épület legfeljebb 300 nm lehet.

  A támogatás összege:

  • 1 gyerek esetén 1 000 000 forint,
  • 2 gyerek esetén 4 000 000 forint,
  • 3 vagy több gyerek esetén 15 000 000 forint.

  Az épület minimális hasznos alapterülete, ha lakást építenél:

  • 1 gyerek esetén 40 m2,
  • 2 gyerek esetén 50 m2,
  • 3 vagy több gyerek esetén 60 m2.

  Ha házat építesz:

  • 1 gyerek esetén 70 m2,
  • 2 gyerek esetén 80 m2,
  • 3 vagy több gyerek esetén 90 m2.
  Boldog férfi aki az építési hitele mellé adóvisszatérítést kapott

  Adó-visszatérítési támogatás építéshez

  Ha falusi CSOK támogatást is szeretnél, akkor a kérelemmel együtt kell benyújtanod az adó-visszatérítési támogatás iránti igénylésedet is. Ha a falusi CSOK-ot már igényelted, akkor utólag az adó-visszatérítést már nem kérheted.

  Ha az adó-visszatérítést a falusi CSOK-kal együtt kéred, akkor az építési telek árának áfáját nem igényelheted vissza, csak az építés költségeinek az adóját.

  A generálkivitelezővel építtetett lakás vagy ház áfája 2021-től 5 százalék. A támogatás keretében a házépítésnek ezt az 5 százalékos áfáját tudod visszaigényelni, azt viszont értékhatár nélkül.

  A 27 százalékos áfát nem igényelheted vissza. Ez azt jelenti, hogy ha magad építed a házat, akkor adó-visszatérítést nem kaphatsz.

  Az épület méretére vonatkozó korlátozás itt is megvan, ha lakást építesz, akkor az legfeljebb 150 m2 lehet, ha házat, az pedig 300 m2.

  Fontos, hogy a generálkivitelező cégben neked és közeli hozzátartozódnak nem lehet tulajdonrésze, illetve nem tölthet be ott vezető tisztséget.

  Mosolygó házaspár akik most olvastak a kedvezményes CSOK lakáshitelről

  Falusi CSOK lakáshitel építéshez

  Vagy más néven a többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatása, amelyet csak akkor igényelhetsz, ha legalább 2 gyermek után falusi CSOK támogatást is kérsz.

  Az igénylés feltételei a támogatáséval megegyeznek, azzal a különbséggel, hogy itt nem szerepelhetsz a KHR-ben negatív státusszal, ami a falusi CSOK támogatás esetén nem feltétel.

  Az elérhető falusi CSOK hitel összege a vállalt vagy meglévő gyerekek számától függ.

  • Két gyerek mellé 10 000 000 forint,
  • Három vagy több gyerek mellé 15 000 000 forint

  az elérhető legmagasabb összeg. A hitel kamata legfeljebb 3 százalék lehet, és a futamidő végéig fix. A kamattámogatás időtartama legfeljebb 25 év.

  Otthonteremtési kamattámogatott kölcsön építéshez

  Ezt a kamattámogatott kölcsönt olyan lakás vagy ház építéséhez használhatod fel, aminek a költségvetése legfeljebb 30 millió forint.

  A támogatást olyan házra igényelheted, amely 2008. július 1-je után kiállított építési engedéllyel rendelkezik, de a használatbavételi engedélyt még nem kapta meg.

  Az épülő lakásban vagy házban legalább 50 százalékos tulajdonrésszel kell rendelkezned, ha párként igénylitek a kamattámogatást, akkor mindketten tulajdonosoknak kell lennetek. A lakáson a kamattámogatás lejártáig haszonélvezeti vagy használati joga másnak nem lehet.

  A hitel összege legfeljebb 15 millió forint lehet, a kamattámogatás időszaka pedig a hitel futamidejének első 5 éve. A hitel futamideje ennél hosszabb is lehet, de a kamattámogatás csak 5 évig jár. Utána a hitel piaci kamatozású lesz.

  A kamattámogatás összege ez alatt az 5 év alatt állandó, és az állampapírhozam százalékában adják meg.

  A támogatás összege:

  • gyermek nélkül, 1 és 2 gyermek esetén legfeljebb 60 százalék,
  • 3 vagy több gyermek esetén legfeljebb 70 százalék.

  Az igénylés feltétele, hogy

  • ne legyen köztartozásod,
  • az igénylést megelőzően legalább 180 napja legyen folyamatos TB-jogviszonyod, amelyben legfeljebb 15 nap megszakítás lehet.

  Ha házaspárként vagy élettársakként igénylitek a kamattámogatást, akkor a TB-jogviszonyt az egyikőtöknek elég igazolni.

  Másik lakásban lehet tulajdonrészed, a jogszabály nem köti ki, hogy ez legyen az egyetlen ingatlanod.

  A kamattámogatást csak egyszer kérheted. Más jogszabály alapján kapott kamattámogatott kölcsönöd ettől még lehet.

  Lakás bővítésnél a festő kezdi a falakat festeni

  Kamattámogatott bővítési célú lakáskölcsön

  A kamattámogatott hitelt csak akkor kaphatod meg, ha az ingatlan, amit bővítenél lakóépületként vagy lakásként szerepel az ingatlan-nyilvántartásban. A lakás értéke, amelyet a kamattámogatott hitellel bővítenél, áfával együtt nem haladhatja meg a 15 millió forintot, és legalább komfortosnak kell lennie. Ezt értékbecslő határozza meg.

  Bővítésre legfeljebb 10 millió forint kamattámogatott hitelt vehetsz fel. A kamattámogatás időszaka legfeljebb 5 év.

  A kamattámogatást az igénylés benyújtása után elvégzett bővítési munkákhoz adja az állam.

  Bővítésnek az emeletráépítés, tetőtérbeépítés vagy hozzáépítés számít, de a helyiségek átalakítása nem bővítés. Nem építheted be belőle a teraszt vagy a kocsibeállót, és nem alakíthatsz lakószobává más helyiségeket.

  Fiatalok, valamint többgyermekes családok kamattámogatott kölcsöne

  Ezt a kamattámogatott hitelt összkomfortos lakás építéséhez igényelheted, amelyekre az építési engedélyt 2005. január 31. után adták ki. Ez egy nagyon régi állami támogatás, aminek jó eséllyel nehézkes lesz az ügyintézése, mert nagyon kevesen igényelhetnek már ilyen konstrukciót.

  Jelenleg csak az UniCredit Banknál igényelheted ezt, de nem biztos, hogy érdemes. Sokkal jobb feltételekkel igényelhetsz más támogatásokat.

  A támogatást csak akkor veheted igénybe, ha sem neked, sem a házastársadnak, élettársadnak, gyermekednek nincs még lakása, sem használati joga. Nem lehet bérleti jogotok önkormányzati vagy szolgálati lakásban sem, tehát ez a lakás volna az első lakásotok.

  Az építési költség a telekár nélkül:

  • a fővárosban és a megyei jogú városokban épülő ház esetében legfeljebb 25 000 000 forint,
  • egyéb településen legfeljebb 20 000 000 forint lehet.

  A kamattámogatott hitel összege:

  • a fővárosban és a megyei jogú városokban maximum 12 500 000 forint,
  • egyéb településen 10 000 000 forint lehet.

  A hitelhez elérhető kamattámogatás mértéke a gyermekek számától és az igénylők életkorától függ. Akkor kaphatod meg, ha

  • legfeljebb 1 gyermeket nevelsz és nagykorú vagy, de még nem töltötted be a 35. életévedet,
  • legalább 2 gyermeket nevelsz, nagykorú vagy és még nem töltötted be a 45. életévedet.

  Ha párkapcsolatban éltek, tehát házasok, élettársak vagy bejegyzett élettársak vagytok, akkor mindkettőtökre érvényesek ezek az életkori korlátok.

  A kamattámogatás a hitel futamidejének első 20 évében jár, és az állampapír hozamának egy bizonyos százaléka.

  • 35 éves korig 1 gyermek esetén 50 százalék,
  • 45 éves korig 2 gyermek esetén 52 százalék, 3 gyermek esetén 55 százalék, 4 gyermek esetén 59 százalék, 5 gyermek esetén 65 százalék és 6 gyermek esetén 70 százalék.

  Ha a kamattámogatás időszaka alatt, de még 45 éves korotok előtt születik még gyermeketek, akkor a kamattámogatás mértéke is nő.

  Maradtak kérdéseid az építési hitelekről?

  • Lehet a telek az önerő?

   Általában nem, de vannak olyan esetek, amikor a bank elfogadja a telket vagy annak egy részét önerőnek. Ez nagy értékű telkek esetében lehetséges, és a bank egyedileg bírálja el.
  • Igényelhetek állami támogatást lakásépítéshez?

   Ha jogosult vagy rá, akkor igen. Többféle kamattámogatott hitel elérhető, és falusi CSOK támogatást is igényelhetsz, ha építkezel.
  • Vásárolhatok építési hitelből félkész házat is?

   Építési hitelből befejezhetsz egy félkész házat, de megvásárolni neked kell. Az építési hitelt az építkezéshez kapod, a vásárláshoz nem.
  • Kaphatok építési hitelt, ha rajta vagyok a KHR negatív adóslistáján?

   Nem. Ha építési hitelt veszel fel, akkor negatív státusszal nem szerepelhetsz a KHR-ben.
  • Bővíthetem a meglévő ingatlanomat építési hitelből?

   Igen. Az építési hitelt bővítésre is felhasználhatod. Építhetsz a meglévő házadra egy új emeletet, beépítheted a tetőteret, vagy hozzáépíthetsz a meglévő házadhoz egy új részt.
  • Ellenőrzik az elkészült munkálatokat?

   Igen. Minden építési szakasz után értékbecslő méri fel, hogy ilyen készültségi fokon áll az ingatlan. A hitel következő részét ez után folyósítja a bank.
  • Elérhető fogyasztóbarát hitel építésre?

   Igen. A fogyasztóbarát lakáshitelt építésre is felhasználhatod, de nem minden banknál elérhető. Erről a bankoknál érdeklődhetsz.
  • Lehet az épülő ház az építkezés fedezete?

   Igen. Ez talán a leggyakoribb eset, de használhatsz más fedezetet is, és bevonhatsz pótfedezetet is, ha szeretnél.
  • Mi az a készültségi fok?

   Az a szint, ameddig az építkezés egy bizonyos munka elvégzése után eljutott. Minden nagyobb munkafolyamat egy adott készültségi fokot jelöl. A bank általában kijelölt készültségi fok alapján folyósítja az építési hitelt részletekben.
  • Hogyan kell bemutatnom az önerőt?

   Az önerőt nem készpénzben kell bemutatnod, hanem az építkezés első szakaszában kell felhasználnod. Az önerő felhasználása után az építkezésnek el kell jutnia egy előre meghatározott készültségi fokra, a bank csak ezután folyósítja az első részletet.
  • Mikor kell elkezdenem a hiteltörlesztést?

   Amikor a hitelszerződést megkötöd a bankkal, a bank a teljes építési hitel összegére megnyit számodra egy hitelkeretet. Ez után az összeg után rendelkezésre tartási jutalékot kell fizetned. Amint az első részletet folyósította a bank, onnantól kezdve a már folyósított összeg után hiteltörlesztőt kell fizetned.
  Gergely Péter
  Gergely Péter pénzügyi szakértő
  Linkedin
  Gergely Péter pénzügyi szakértő

  Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

  • Lakáshitel termékváltozás összefoglalók

   2024-04-12 - CIB Bank - Futamidő-változás

   2024.04.12-től a Végig Fix Szabad Felhasználású Ingatlanfedezetes Kölcsönnél a választható futamidő 15 évről 11-20 évre módosul, a Végig Fix Lakáskölcsönnél a választható futamidő 11-20 évről 11-30 évre módosul.

   2024-04-01 - MBH Bank - Díjemelés a fogyasztói árindex mértékével

   A bank 2024. április 1-től a 2023. évi éves fogyasztói árindex mértékével (17,6%) emeli az értékbecslési és felülvizsgálati díjakat, valamint emelkedik a fedezetcsere díja, az ügyintézési díj és a szerződésmódosítás díja is.

   2024-04-01 - Raiffeisen Bank - Akciók meghosszabbítása és díjemelés a fogyasztói árindex mértékével

   A Kondíciós Listában 2024. április 1-től életbe lépő módosítások:
   - A díjak emelésre kerülnek a 2023. évre vonatkozó fogyasztói árindex 17,6%-os mértékével, 
   - Referenciakamat érvényes mértéke,
   - Akciók meghosszabbítása.

   2024-04-01 - UniCredit Bank - Díjemelés, akció meghosszabbítása, ökokedvezmény megszűnése, elvárt jövedelem változása

   2024. április 1-től a Szerződésmódosítási díj 30 000 Ft-ró 35 280 Ft-ra, a fedezetcsere/kivonás díja 38 000 Ft-ról 44 688 Ft-ra, valamint a hiteligazolás kiadás ügyintézési díja 5 000 Ft-ról 5 880 Ft-ra emelkedett. A Partner Csomag akciót meghosszabbították 2024. május 31-ig, és piaci lakáshitelek esetében kiterjesztették építésre és felújításra is. Az Ökokedvezmény megszűnt.

   Az minimálisan elvárt nettó jövedelem 165 000 Ft-ról 177 400 Ft-ra emelkedett április 1-től

   2024-04-01 - OTP Bank - Díjemelés a fogyasztói árindex mértékével

   2024. április 1-től a KSH honlapján közzétett 2023. évi éves fogyasztói árindex 17,6%-os mértékével emelkednek a jelzáloghitelek díjai. Az emelés érinti többek között az értékbecslési díjat, a felülvizsgálati díjat, a szerződésmódosítási díjat a levelezési költséget, a hátralékos tartozásokkal kapcsolatos banki tevékenység díját is. A támogatott hitel értékesítési akcióban változott az értékbecslési díjra vonatkozó akció, mostantól a 31 000 Ft feletti részt engedik el.  

   2024-04-01 - Erste Bank - Zöld piaci kamatozású lakáshitelek indulása

   2024. április 2-től igényelhető zöld új lakás vásárlására, zöld lakásépítésre, zöld korszerűsítésre, zöld felújítás 30 és zöld felújítás BB hitelcélokra piaci kamatozású lakáshitel. Az alábbi akciók vehetők igénybe zöld hitelcéloknál:

   - 0,5% kamatkedvezményt adnak, ha a zöld hitelcél megfelelően igazolásra kerül,
   - 1 db, a zöld hitelcél megvalósulását igazoló Hiteles Energetikai tanúsítvány díját visszatérítik,
   - 1 db közjegyzői díjat max. 50 000 forintig visszatérítenek,
   - 2 db tulajdoni lap másolat illetve 1 db térképmásolat TAKARNET rendszerből történő lekérdezésének díját 0 Ft-ban állapítják meg,
   - 1 db ingatlanszakértői díjat visszatérítenek.

   2024-04-01 - K&H Bank - Magasabb THM-ek, referenciakamatok változása

   2024. április 1-től néhány kategóriában 0,1%-kal magasabbak lettek a THM értékek a Zöld Lakáshitel és a Minősített Fogyasztóbarát Laksáhitel esetében. Az emelkedést a bankszámlavezetési díjak április 1-jei növekedése indokolja. Ezenkívül csak a referenciakamatokat frissítette a bank a hirdetményekben.

   2024-04-01 - Gránit Bank - A CSOK Plusz Lakáshitel referenciakamata csökkent

   2024. április 1-től a CSOK Plusz Lakáshitel referenciakamata (az 5 éves ÁKKH) csökkent, így a kamat és a támogatás mértéke is változott.

   2024-04-01 - CIB Bank - Akciók meghosszabbítása

   2024. április 1-től az Induló díj akciót, a 40 000 Ft jóváírás akciót és a lakáshitelek Előtörlesztés akcióját meghosszabbítja a bank 2024. június 30-ig.

   2024-03-28 - MBH Bank - Kedvezmények változása

   2024. március 28-tól a bank ismét megváltoztatta a kedvezményrendszert:

   - a KK1 kedvezménykategóriában 150 000 Ft-ról 0 Ft-ra csökkentették az elvárt jóváírás minimum összegét,
   - a KK2 kedvezménykategóriában 600 000 Ft-ról 150 000 Ft-ra csökkentették az elvárt jóváírás minimum összegét,
   - a KK3 kedvezménykategóriában 1 millió Ft-ról 700 000 Ftra csökkentették az elvárt jóváírás miniumum összegét.
   - KK0 kategória csak a nem lakáshiteleknél van, itt nem várnak el jóváírást, és ez nem változott.

   A hitelösszegsávogk is változtak, az eddigi 24 millió Ft-os sáv 30 millió Ft-ra emelkedett, a kamatok nem változtak.

   A 10 éves kamatperiódusú Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, valamint Végig fix kamatozású Standard jelzáloghitel és Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel konstrukciókat a módosítások nem érintik.

   2024-03-01 - MBH Bank - Díjemelés április 1-től, akciók változása

   A bank 2024. március 1-jei hirdetményeiben közzétette, hogy április 1-től a 2023. évi éves fogyasztói árindex mértékével (17,6%) emeli az értékbecslési és felülvizsgálati díjakat, valamint emelkedik a fedezetcsere díja, az ügyintézési díj és a szerződésmódosítás díja is.

   Megszűnt az egyes akciókhoz előírt azon feltétel, hogy az ügyfél jóváhagyott Jóljáró csomag igényléssel és megnyitott hitelkártya számlával rendelkezzen. Ilyen például a MFL közjegyzői munkadíj visszatérítési akció.

   2024-03-01 - Gránit Bank - A CSOK Plusz Lakáshitel referenciakamata csökkent

   2024. március 1-től a CSOK Plusz Lakáshitel referenciakamata (az 5 éves ÁKKH) csökkent, így a kamat és a támogatás mértéke is változott.

   2024-03-01 - OTP Bank - CSOK Plusz díjelengedési akciók meghosszabbítása, futamidó-módosítás

   A CSOK Plusz hitelprogramról szóló 518/2023. (XI. 30.) Korm. rendelet alapján igényelt vagy módosított törlesztés szüneteltetéssel összefüggő szerződésmódosítási díj elengedésére vonatkozó, valamint az ugyanezen Korm. rendelet alapján igényelt gyermekvállalási támogatással kapcsolatban felmerülő ügyintézési díj elengedésére vonatkozó akciókat 2024. március 1-től visszavonásig, de legkésőbb 2024. március 31-ig meghosszabbította a bank.

   A Végig Fix Lakáshitel, az 1x1 Lakáshitel, a Végig Fix Jelzáloghitel és a Zöld Lakáshitel minimum futamideje 11 évről 6 évre csökkent.

   2024-03-01 - K&H Bank - Minimum hitelösszeg és maximum futamidő emelkedése

   2024. március 1-től a K&H CSOK Plusz jelzáloghitel maximum futamideje 288 hónapról 300 hónapra, a K&H Minősített Fogyasztóbartát Lakáshitel és a K&H Zöld Lakáshitel termékeknél az eddigi 2 000 000 forintos minimum hitelösszeg 4 000 000 forintra emelkedik.

   2024-03-01 - CIB Bank - A szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata csökkent

   Március 1-től a CIB 10 éves kamatperiódusú Szabad felhasználású Ingatlanfedezetes Kölcsön kamata 0,9-2,0 százalékponttal, a CIB Végig FIX Szabad Felhasználású Ingatlanfedezetes Kölcsönét 1,24-1,54 százalékponttal csökkent.

   2024-02-26 - OTP Bank - Új Prémium kamatkedvezmény bevezetése

   A bank a Prémium Next és Privát Banki ügyfelei részére 2024. február 26-tól új, 50 bázispontos kamatkedvezményt vezet be piaci kamatozású lakáshitelek, illetve szabad felhasználású jelzáloghitelek igénylése esetén. Ezzel egyidejűleg 2024. február 26-tól befogadott ingatlanhitelek esetén a minimum hiteldíjat 6,25%-ra csökkentik.

   2024-02-14 - CIB Bank - CSOK Plusz Jóváírási akció meghirdetése

   A bank CSOK Plusz jóváírási akció keretében egyszeri 120 000 forintot ír jóvá az ügyfél bankszámláján, ha 2024. február 14. – 2024. április 30. között a hitelkérelem hiánytalanul befogadásra kerül és a befogadott hitelkérelem alapján legkésőbb 2024. december 31-ig megtörténik a kölcsön folyósítása, szakaszos folyósítás esetén az első részlet folyósítása.

   Ha az alábbi feltételek teljesülnek, a 120 000 Ft jóváíráson felül további jóváírást biztosít a bank:

   • Ha a CIB CSOK Plusz Kamattámogatott hitel hiánytalan befogadása a cib.hu weboldalon keresztül online csatornán, videóbankár segítségével történik, és az ügyfél megfelel az„Ügyféltájékoztató a cib.hu weboldalon keresztül benyújtott jelzáloghitel igénylésekről, feltételeiről és a folyamatról” című dokumentumban előírt igénylési és technikai feltételeknek, úgy további 40 000 Ft-ot.
   • Ha a CIB CSOK Plusz Kamattámogatott Hitel hiánytalan befogadását több, mint 60 naptári nappal megelőzően az Ügyfél bármely hitelintézetnél Babaváró kölcsön folyósítására kötött szerződést, további 40 000 Ft-ot.

   Az akció keretében elérhető maximális jóváírás mértéke 200 000 Ft, mely hitelügyletenként értendő és egyéb jóváírási kedvezménnyel nem vonható össze.

    

   2024-02-13 - Gránit Bank - Lakáshitel kamatcsökkenés

   Az előzetesen közzétett hirdetmény szerint 2024. február 14-től a Gránit Lakáshitel kamata 6,80%-ról 6,18%-ra csökken.

   2024-02-13 - Raiffeisen Bank - Zöld lakásvásárlási akció feltételeinek kiegészítése

   A jelzáloghitelek 2024. február 13-i hirdetményében a Zöld lakásvásárlási akció feltételei kiegészültek azzal, hogy a megvásárolandó ingatlan energetikai minőség szerinti besorolása el kell, hogy érje a 9/2023. (V.25.) ÉKM rendelet szerinti A besorolást, vagy annál jobb minősítésű kell legyen.

   2024-02-09 - OTP Bank - 17,6% díjemelés április 1-től és ÁKK referenciakamat március 1-től

   2024. február 9-én előzetesen közzétették, hogy 2024. április 1-től a 2023. évi éves inflációnak megfelelő mértékben emelkednek a jelzáloghitelek díjai. Az emelés érinti többek között az értékbecslési díjat, a felülvizsgálati díjat és a szerződésmódosítási díjat is. Előre közölték azt is, hogy 2024. március 1-től a támogatott hitelek referenciakamata, az 5 éves ÁKKH csökkenni fog, és így 6,54%- lesz. 

   2024-02-01 - UniCredit Bank - Referenciakamatok aktualizálása és a lejárt követelések céljából indított eljárások díjai

   2024. február 1-től az otthonteremtő hitelek referenciakamata, az 1 és 5 éves ÁKKH csökkent, emiatt a támogatott hitelek hirdeményében változtak a kamatok. Továbbá midnen hirdetményben közzéteszik mostantól a lejárt követelések céljából indított eljárások díjait.

   2024-02-01 - OTP Bank - A szabad felhasználású hitelekhez adható díjkedvezményes akció meghosszabítása

   2024. február 1-től a szabad felhasználású jelzálog típusú hitelekhez adható OTP díjkedvezményes akciót 2024. június 30-ig meghosszabbították.

   2024-02-01 - MBH Bank - Végig fix Kiváltó 2 hitel kamatainak módosítása

   A végig fix Kiváltó 2 hitel Külső (ami kizárólag más pénzügyi intézmény által nyújtott nem lakáscélú jelzáloghitel kiváltására fordítható) kamata a hirdetmény szerint eddig a lakáshitelek kamatával megegyezett, mostantól azonban értelemszerűen a szabad felhasználású hitelek kamatai vonatkoznak rá, tehát 6,79% helyett 10,25%-10,95% lesz hitelösszegtől függően. 

   2024-02-01 - K&H Bank - Hitelösszeg-forgalmi érték arány változása

   2024. február 1-től 80%-ról 90%-ra emelkedett a hitelösszeg-forgalmi érték arány.

   2024-02-01 - Gránit Bank - A CSOK Plusz Lakáshitel referenciakamata csökkent

   2024. február 1-től a CSOK Plusz Lakáshitel referenciakamata (az 5 éves ÁKKH) csökkent, így a kamat és a támogatás mértéke is változott.

   2024-02-01 - Raiffeisen Bank - Kamatcsökkenés

   2024. február 1-től egységesen 0,3 százalékponttal csökkent a bank jelzáloghiteleinek kamata. A lakáshitelek így 6,34-6,69%-os kamattal igényelhetők mostantól.

   2024-02-01 - CIB Bank - Kamatcsökkenés

   2024. február 1-től a CIB 10 MFL kamata 0,3 százalékponttal a Végig FIX Lakáskölcsöné 0,4 százalékponttal csökkent a Zöld kedvezménykategóriában. Így a kamat mostantól mindkét hitel esetében 6,39% lett. A Végig Fix Lakáskölcsönnél továbbá a Kamatkedvezmény Extra kategória újból igénybe vehető 6,79%-os kamattal. Ennek feltétele havi 450 000 Ft jóváírás vállalása.

   2024-01-31 - Erste Bank - A késedelmes teljesítés díjai változnak 2024. április 1-től

   A hátralékos tartozások kezelésének díja havi 4 750 Ft-ról 3 060 Ft-ra csökken, a személyes felkeresés díja alkalmanként 4 700 Ft-ról 5 500 Ft-ra és a felszólító levél díja levelenként 500 Ft-ról 580 Ft-ra emelkedik 2024. április 1-től.

   2024-01-29 - Erste Bank - Falusi CSOK hitel újraindulása

   2024. január 29-től újra igényelhető Falusi CSOK hitel (Preferált kistelepülésen Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott hitele) új lakás vásárlására, építésére, meglévő használt lakás bővítésére, korszerűsítésére. A hitelre az eddig futó kezdeti költség akciók igénybe vehetők.

   2024-01-23 - Raiffeisen Bank - CSOK Plusz hitelprogram indulása új és használt lakás vásárlására

   2024. január 23-tól a bank bevezeti a CSOK Plusz hitelprogramot új és használt lakás vásárlására az eddig megszokott kezdeti költség akciókkal.

   2024-01-23 - OTP Bank - CSOK Plusz hitel kezdeti költség akciók változása

   A 2024. január 1-től meghirdetett Támogatott  hitel értékesítési akcióban és Összevont támogatott hitel értékesítési akcióban az alábbi változások történtek:

   - A rendelkezésre tartási jutalék elengedését visszavonta a bank
   - A folyósítási díjat csak Groupama biztosítás kötése és 3 éves fenntartása mellett engedik el

   A Támogatott hitel értékesítési akció továbbá kibővült az értékbecslési díj 24 500 Ft feletti részének elengedésével, ha az ügyfél hozzájárul személyes adatainak ajánlattétel céljából történő kezeléséhez és
   az erről szóló tájékoztatóban megjelölt valamennyi OTP bankcsoporttag tekintetében. 

   2024-01-22 - Erste Bank - CSOK Plusz lakáshitel kezdeti költség akciók meghirdetése

   2024. január 22-től a CSOK Plusz lakáshitelekre az alábbi kezdeti költség akciókat hirdették meg:

   - Folyósítási jutalékot nem számítanak fel
   - Az értékbecslési díjat visszatérítik
   - 2 db tulajdoni lap másolat, illetve 1 db térképmásolat TakarNetből történő lekérdezésének díja 0 Ft
   - A közjegyzői díjból 50 000 Ft-ot visszatérítenek.

  Itt találkozhattál velünk
  telex forbes Hold hvg szamlazz.hu hazipatika.hu