Vasutas Egészségpénztár - Ezért jó náluk tagnak lenni

Sokat költesz az egészségedre és szeretnéd csökkenteni a kiadásaidat? Fizesd a gyógyszereket, magánorvosi ellátást egészségpénztárból, és spórolj akár 150 000 forintot.

Előnyben részesíted a magánrendelések kényelmét az állami egészségügy hosszú várólistái helyett? Vagy egyszerűen szeretnéd, ha kevesebbet kellene fizetned az orvosért és a gyógyszerekért? Az egészségpénztár lehetőséget kínál arra, hogy spórolj az egészségügyi kiadásaidon. A Vasutas Egészségpénztár nem csak ebben segít, de akkor is jól jön, ha gyermeket vársz, lakáshitelt törlesztesz vagy elveszíted a munkádat. Mutatjuk, hogyan működik, és mennyit nyerhetsz vele!

A Vasutas Egészség- és Önsegélyező Pénztár, ahogy a neve is mutatja, eredetileg a MÁV Zrt. a konszolidációs körébe tartozó vállalatok egészségpénztáraként jött létre. Több, mint 25 éve működik, 3,78 milliárd forintos vagyont kezel és 33 000 tagja van. Nyílt pénztár, így nem kell vasúti dolgozónak lenned ahhoz, hogy a tagja lehess.

A Vasutas Egészségpénztárnak több, mint 9 700 szolgáltató partnere van, az egészségkártyájukat pedig több, mint 5 600 helyen fogadják el, köztük 2 500 patikában, és a dm üzletekben is.

A Vasutas Egészségpénztárnál online belépési lehetőség nincs. A Belépési nyilatkozatot a honlapjukról töltheted le, és kitöltve postán küldheted meg a pénztár címére.

Ahhoz, hogy az egészségpénztár szolgáltatásait használhasd, a Pénzmosási törvény előírásai szerint azonosítanod kell magad. Ehhez a személyes dokumentumaid (személyi igazolvány, útlevél vagy jogosítvány és lakcímkártya) fénymásolatát kell elküldened a pénztárhoz. A legegyszerűbb, ha ezt mellékeled a Belépési nyilatkozathoz.

A Vasutas Egészségpénztárnak nincs mobilapplikációja, de a honlapjukon keresztül tájékozódhatsz az egyenlegedről és bizonyos adataidat is tudod módosítani.

Az egészségszámládhoz kártya is tartozik, amely 2 000 forintba kerül és 5 évig érvényes.

A Vasutas Egészségpénztár önsegélyező pénztárként is működik. A továbbiakban bemutatjuk, hogy milyen szolgáltatásokat vehetsz náluk igénybe és hogyan spórolhatsz velük.

Vasutas egészségpénztári beteg fogorvosnál

Milyen élethelyzetekben segít az egészségpénztár?

1. Fogászati kezelés

Van egy korábban gyökérkezelt fogad, ami időnként érzékeny, és szeretnéd megcsináltatni. Ez egy rágófog, amihez fogpótlásra is szükség lesz. A Vasutas Egészségpénztár szolgáltatókeresőjében keresel egy olyan rendelőt, ami hozzád közel van, és ahol kártyát is elfogadnak.

A fogorvosi vizsgálat, röntgennel együtt 30 000 forintba kerül. Több fogadat is tömni kell, és az onlay fogpótlás 60 000 forint. Összesen a számla közel 100 000 forint. A rendelő 10 százalék kedvezményt ad a kártyával fizető egészségpénztári tagoknak, 90 000 forintot kell fizetned. A korábbi befizetésedből a pénztár 8 000 forint körüli összegű költséget vont le, kapsz viszont 20 000 forint adó-visszatérítést.

Így ez a fogászati kezelés 84 000 forintodba került, tehát 16 000 forintot spóroltál azzal, hogy az egészségpénztárból fizettél. Ez olyan, mintha egy kisebb tömés ingyen lett volna.

2. Gyermekszületés

Sokan nem számolják a gyermekvállalással járó kiadások közé, de már a várandósság alatt is sok költség merülhet fel. Szakorvosi vizsgálatok, ultrahang, CTG, genetikai és egyéb vizsgálatok rendszeresen, amíg a baba meg nem születik. Mivel a várandósság alatt is dolgozol, és szeretnéd elkerülni a délelőtti sorban állást az SZTK-ban, magánrendelőbe mész.

Van egészségpénztári számlád, ahol gyűjtöttél már a babavárás idejére. A várandósság költségeinek megtérítésére szóló szolgáltatást veszed igénybe, így a vizsgálatok árát a pénztárban elszámolhatod.

A baba megszületése után pedig felveszel még 500 000 forintot az egészségpénztárból szülési segély címén. Ezt az összeget szabadon elköltheted, itt már nem kell számlával igazolnod a felhasználást.

Összesen 750 000 forintot vettél fel, amely után kéred a 150 000 forint adó-visszatérítést. Ennyivel kevesebbet kell a babavárással kapcsolatos dolgokra költened.

A pénztári számládat később is rendszeresen használod, innen fizeted a dm-ben a babaápolási termékeket, de vásárolsz gyógyszereket, bébiőrt, légzésfigyelőt és babamérleget is.

De mi az az adó-visszatérítés és hogyan kérheted? Utána elolvashatod, miért éri meg az egészségpénztári tagság és hogyan működik a pénztár.

Miért éri meg egészségpénztári tagnak lenni?

Az egészségpénztár egy különálló számla, ahol pénzt gyűjtesz, és ahonnan utána a saját és családod egészségére költhetsz. De miért éri meg ezért egy külön számlát fenntartani, aminek ráadásul költsége is van?

A költségeid csökkentése szempontjából már az is hasznos, ha elkülönülten látod, hogy mennyit költesz gyógyszerekre, orvosra vagy különböző kezelésekre. A magyarok az EU-s átlaghoz képest is sokat költenek a saját egészségükre, az ilyen jellegű kiadásaiknak mintegy 30 százalékát saját zsebből fizetik.

Ez évente akár 300 000 forintos kiadást is jelenthet, de ha komolyabb fogászati beavatkozásra van szükséged, vagy lézeres szemműtétet tervezel, akkor a számla több százezer forintra rúghat.

Az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb 150 000 forintot visszaigényelhetsz az abban az évben befizetett személyi jövedelemadódból.

Ezt a pénzt aztán az egészségszámládról újra elköltheted. Ez lényegében egy, az egészségpénztárhoz kapcsolódó állami támogatás, amit nem érdemes elszalasztanod, ha te is költesz az egészségedre.

Lássunk erre egy példát!

Tegyük fel, hogy havonta 30 000 forintot fizetsz be az egészségpénztárba. Ez egész évben 360 000 forintos befizetést jelent. Ebből a Vasutas Egészségpénztár összesen 18 432 forint működési költséget von le.

Az egészségpénztárak befektetik az általuk kezelt vagyont. Szigorú keretek között tehetik ezt, és csak alacsony kockázatú eszközökben tarthatják a pénzt, ezért komoly hozamra nem számíthatsz náluk, így mi most itt 3 000 forinttal számolunk.

Az éves befizetésed 20 százalékát, 72 000 forintot visszaigényelhetsz az adódból a következő adóbevalláskor. Ez a pénz is az egészségszámládra kerül, és ebből a pénztár költséget nem von le, mint ahogy a hozamból sem. Így az egészségedre 416 568 forintot költhetsz. Az egészségpénztárral tehát 56 568 forintot nyertél.

Az egészségpénztár, bár hasonló, mégis máshogy működik, mint mondjuk egy bankbetét vagy nyugdíjpénztár. Itt is megtakarítasz, de ezzel együtt folyamatosan költesz is. Spórolni gyakran még költés közben is tudsz, mert az egészségpénztárral szerződésben álló szolgáltatók gyakran adnak a pénztártagoknak százalékos kedvezményt a kezelések árából.

Az egészségpénztárban ráadásul nem csak a saját, de a közeli hozzátartozóid számláit is elszámolhatod. A kedvezményezetteknek társkártyát is rendelhetsz.

Mennyire jó a Vasutas Egészségpénztár ajánlata?

Az egészségpénztár kalkulátorban megnézheted a Vasutas Egészségpénztár ajánlatát, majd ezt összehasonlítjuk neked a többi pénztárral is. (A kalkulátor a hozammal nem számol.)

A kalkulátorban a költségeken túl a részletek pontban azt is láthatod, hogy melyik pénztár milyen szolgáltatást kínál. A találatokat több szempont szerint sorba rendezheted, és szűrheted is a neked fontos szolgáltatások alapján.

Egészségpénztár kalkulátor
Havonta nagyjából ennyit költünk a háztartáson belül az egészségünkre (gyógyszerek, magánorvos, egészségbiztosítás stb.):
Részletes kalkuláció
Bezár

Add meg, hogy havonta mennyit költ a háztartásotok az alábbi kategóriákban, és mi segítünk kiszámolni, hogy mennyi adó-visszatérítésre lehettek jogosultak.

 • Gyógyszervásárlás
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Magánorvos, szűrővizsgálatok
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Babaápolási termékek
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Szemüveg, kontaktlencse, fogászati kezelések
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Lakáshitel törlesztés
  0 Ft
  40 000 Ft

  Egy egészségpénztár esetén a figyelembe vehető lakáshitel törlesztő összege maximum 40 000 Ft lehet.

 • Iskoláztatással kapcsolatos költések
  0 Ft
  62 500 Ft
Várható adó-visszatérítés
Ft
max. 150 000 Ft

Az egészségpénztári befizetéseid 20%-át, évente legfeljebb 150 000 forintot adó-visszatérítésként visszaigényelhetsz a személyi jövedelemadódból.

Összes éves befizetés
Ft

Az összes évi befizetésetek meghaladja az egy egészségpénztár esetén figyelembe vehető évi maximum 750 000 Ft-ot, így érdemes lehet a családon belül egy további, második egészségpénztári számlát nyitnotok!

Minden egészségpénztári számlának van költsége, amelyet a pénztár a befizetett összegből von le. A várható éves költséget a kalkulátor egyes soraiban találod.

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár
Milyen szolgáltatások érdekelnek?
Rendezés:
 • Vasutas Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  1,7
  Mi ez?
  Éves költségek 20 832 Ft
  Elkölthető összeg 483 168 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 20 832 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 483 168 Ft
  Érdekel
 • Prémium Önkéntes Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  5,0
  Mi ez?
  Éves költségek 25 200 Ft
  Elkölthető összeg 478 800 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 25 200 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 478 800 Ft
  Tovább
  a Prémium Egészségpénztár oldalára
  • Kösd össze pénztári kártyádat a bankkártyáddal, és fizess vele még szabadabban
 • MBH Gondoskodás Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,8
  Mi ez?
  Éves költségek 24 150 Ft
  Elkölthető összeg 479 850 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 24 150 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 479 850 Ft
  Érdekel
 • Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,7
  Mi ez?
  Éves költségek 25 200 Ft
  Elkölthető összeg 478 800 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 25 200 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 478 800 Ft
  Tovább
  a Patika Egészségpénztár oldalára
  • A befizetéseidért járó hűségpontokkal is spórolhatsz a patikakártyás költéseiden
 • Új Pillér Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,4
  Mi ez?
  Éves költségek 18 900 Ft
  Elkölthető összeg 485 100 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 18 900 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 485 100 Ft
  Tovább
  az Új Pillér Egészségpénztár oldalára
 • IZYS Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,2
  Mi ez?
  Éves költségek 24 780 Ft
  Elkölthető összeg 479 220 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 24 780 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 479 220 Ft
  Tovább
  az Izys Egészségpénztár oldalára
  • Az első kártya díjából 2 000 forintot elenged a pénztár, ha rajtunk keresztül nyitod meg
 • Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  3,8
  Mi ez?
  Éves költségek 21 450 Ft
  Elkölthető összeg 482 550 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 21 450 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 482 550 Ft
  Érdekel
 • Allianz Hungária Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  2,9
  Mi ez?
  Éves költségek 23 100 Ft
  Elkölthető összeg 480 900 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 23 100 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 480 900 Ft
  Érdekel
 • Vitamin Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  2,7
  Mi ez?
  Éves költségek 21 336 Ft
  Elkölthető összeg 482 664 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 21 336 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 482 664 Ft
  Érdekel
 • Életút Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  2,0
  Mi ez?
  Éves költségek 15 300 Ft
  Elkölthető összeg 488 700 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 15 300 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 488 700 Ft
  Érdekel

A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek, és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. Az ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, illetve promóciós szerződés. Az éves költségek számítása az egészségpénztárak szabályzataiban aktuálisan szereplő levonásra és költségfelosztásra vonatkozó információk alapján történt, amelyet az egészségpénztárak módosíthatnak. A kiválasztott egészségpénztár által kínált feltételek eltérhetnek a fent megadott adatoktól, amelyek vonatkozásában a felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél-tájékoztatónkban (ITT), valamint az egészségpénztárak honlapján vagy azok ügyfélszolgálatán tekinthetők meg.

További szöveg megjelenítése

További adókedvezmény

Adó-visszatérítést a befizetésen kívül két másik esetben is kaphatsz:

 • Ha az egészségpénztáron keresztül prevenciós szolgáltatásokat veszel igénybe, akkor további 10 százalék,
 • Ha pedig a pénztárban tartott megtakarításodat két évre lekötöd, akkor szintén 10 százalék adó-visszatérítést kérhetsz.

Ha a befizetéseid alapján még nem érnéd el a maximális 150 000 forintos adó-visszatérítést, akkor ezekkel a lehetőségekkel hozzá tudsz tenni.

Az egészségpénztár rugalmas

Ha valamiért mégsem vagy elégedett az egészségpénztárral, akkor bármikor átléphetsz másik pénztárba. Ehhez mindössze egy átlépési nyilatkozatot kell kitöltened, illetve be kell lépned az új pénztárba. Az átlépésnek és kilépésnek 4 000 forint a díja.

A pénztárban haláleseti kedvezményezetteket is megjelölhetsz, akik a rendelkezésed alapján és arányában örökölhetik a pénztárban tartott pénzed. Ebben az esetben az egészségpénztári egyenleg nem része a hagyatéki vagyonnak.

Hogyan működik a Vasutas Egészségpénzár?

A Vasutas Egészségpénztár önkéntes pénztár, így szabadon nyithatsz náluk számlát, ha elmúltál 16, és elfogadod a pénztár alapszabályában foglaltakat.

Akkor érdemes egészségpénztárban gondolkodnod, ha fizetsz személyi jövedelemadót, mert az adó-visszatérítés adta lehetőséget így tudod kihasználni.

A belépés díja 2 000 forint. Az egészségpénztár minimum havi 5 000 forintos tagdíjat vár, de ennél többet is befizethetsz.

Ez egy önkéntes pénztár, így te döntheted el, hogy havonta mennyit szeretnél félretenni az egészségedre. Érdemes a lehetőségeidhez mérten minél többet befizetned, így az adókedvezmény is több lesz.

A pénzt befizetheted havonta, negyedévente vagy évente is. Ezenfelül eseti befizetést is teljesíthetsz bármikor, bármekkora összegben.

Férfi a vasutas egészségpénztárral telefonál a költségekről

A Vasutas Egészségpénztárnak költségei is vannak

A befizetések egy bizonyos százalékát az egészségpénztár működési költség címén levonja. A levonás mértéke függhet a befizetésed összegétől, de lehet a befizetett összegtől függetlenül egy adott százalék is.

A Vasutas Egészségpénztár sávos levonást alkalmaz. 84 000 forint befizetésig 8,8 százalék, felette pedig 4 százalék költséget von le.

Óva intenénk attól, hogy kizárólag a költségek alapján dönts egy egészségpénztár mellett vagy ellen, de azért nézzük meg, hogy mennyire jó a Vasutas Egészségpénztár költségfelosztása.

Ha havonta csak kis összeget fizetnél be az egészségpénztárba, akkor a Vasutas Egészségpénztárnál találsz olcsóbbat is. Az éves 84 000 forint havi 7 000 forintot jelent, eddig a határig 8,8 százalék költséget kell fizetned, de felette már csak 4 százalék a levonás.

Havi 16 000 forintig a Vasutas Egészségpénztár drágább, mint egy egységes 6 százalékos levonással dolgozó pénztár. Felette viszont már megérheti őket választani. Havi 20 000 forintos befizetésnél a Vasutas Egészségpénztár a harmadik legolcsóbb pénztár.

A költséglevonás után megmaradó pénz a saját, névre szóló egészségszámládra kerül, ahonnan ezután az egészségeddel kapcsolatos célokra felhasználhatod. Az adó-visszatérítés összegét bármelyik olyan önkéntes pénztári számládra kérheted, ahová abban az évben befizetést teljesítettél.

Az egészségpénztári számládra érkező adó-visszatérítést aztán várakozás nélkül felhasználhatod a pénztár bármelyik szolgáltatására, és ebből az összegből a pénztár költséget sem von le. Ez egyébként a pénztárban tartott egyenleged után fizetett hozamra is igaz.

Mielőtt egészségpénztárat választanál, ismerd meg a Vasutas Egészségpénztár szolgáltatásait.

A Vasutas Egészségpénztár szolgáltatásai

A Vasutas Egészségpénztár egészségpénztári és önsegélyező szolgáltatásokat is nyújt. A kétféle szolgáltatástípus között sok különbség van, de jól használhatók együtt vagy valamilyen módon kombinálva.

Arra biztatunk, hogy ha egészségpénztári számlát nyitsz, használd a szolgáltatásokat minél szélesebb körben, hogy valóban jól járj.

Egészségpénztári szolgáltatások a Vasutas Egészségpénztárnál

Egészségpénztári szolgáltatások keretében az egészséged javításával és megőrzésével kapcsolatos termékeket vásárolhatsz és kezeléseket vehetsz igénybe saját és családtagjaid részére.

A Vasutas Egészségpénztár több, mint 7 200 szolgáltatóval áll kapcsolatban, az egészségkártyájával pedig 5 000 helyen fizethetsz.

Az egészségpénztárból vásárolhatsz:

 • OGYI számmal ellátott gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket
 • Orvostechnikai eszközöket, gyógyászati segédeszközöket, például légtisztító berendezést, párásítót, vérnyomás- és vércukorszintmérőket, gyógycipőket vagy gravitációs padot. Az eszközök bérlésének költségét is elszámolhatod.
 • Szemüveget, kontaktlencsét és tartozékaikat
 • Hallásjavító eszközöket
 • Mozgáskorlátozottak életvitelét segítő eszközöket, például korlát, rámpa, kapaszkodók
 • Babaápolási termékeket (babafürdetőt, testápolót, babaolajat, tápszert, cumit, cumisüvegeket, légzésfigyelőt, bébiőrt, lázmérőt, pelenkát vagy nedves törlőkendőt),
 • Betegápolás kellékeit
 • Egészségügyit teszteket, például covid-teszt, terhességi- vagy ovulációs tesztek
 • Gluténmentes termékek.

Az elszámolható termékek közül kettőhöz orvosi javaslat is szükséges, ezek a szemüvegek és kontaktlencsék (ezekről itt írtunk részletesen), valamint a hallókészülékek. A javaslatot elég egyszer benyújtanod a pénztárhoz, nem szükséges minden alkalommal, amikor szemüveget vagy hallókészüléket csináltatsz.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

A gluténmentes termékekhez nem szükséges orvosi javaslat. Saját választásod alapján is dönthetsz úgy, hogy gluténmentesen étkezel. Arra figyelj, hogy a termék csomagolásáról egyértelműen derüljön ki, hogy gluténmentes.

Igénybe vehetsz szolgáltatásokat, amelyek árát elszámolhatod a pénztárban. Ilyenek:

 • Járóbeteg-szakellátás
 • Fogászat
 • Szűrővizsgálatok
 • Fekvőbeteg-ellátás
 • Fizioterápia, gyógytorna és gyógymasszázs
 • Egészségterv készítése
 • Otthonápolás és betegszállítás
 • Fogyatékkal élők részére nyújtott szolgáltatások

Életmódjavító termékek és szolgáltatások

Néhány életmódjavító terméket és szolgáltatást ugyan elszámolhatsz a pénztárban, de utánuk be kell fizetned a személyi jövedelemadót. Ezek:

 • Sportszerek vásárlása és bérlése
 • Fog- és szájápolási termékek
 • Gyógyteák
 • Természetgyógyászati kezelések

Egészségkártya a Vasutas Egészségpénztárnál

Az egészségszámládhoz egészségkártya is tartozik. Ezzel a kártyaelfogadó helyeken közvetlenül fizethetsz, köztük gyógyszertárakban és a dm üzletekben is.

Az első kártyát meg kell rendelned, az ára 2 000 forint és 5 évig érvényes. A cserekártyát már automatikusan megkapod. Ha nincs szükséged a kártyára, akkor nem muszáj kérned.

A közvetlen hozzátartozóidat a pénztárnál bejelentheted szolgáltatási kedvezményezettnek, akik szintén igénybe vehetik a pénztár szolgáltatásait, és nekik is rendelhetsz társkártyát.

Nő Vasutas Egészségpénztár egészségkártyájával fizet boltban

Hogyan számolhatom el a termékeket és szolgáltatásokat az egészségpénztárban?

Az elszámolható termékeket bárhol megvásárolhatod. A számlát a saját nevedre kérd, és szerepeljen rajta a tagsági kódod.

Szolgáltatásokat viszont csak az egészségpénztárral szerződéses viszonyban álló szolgáltatóknál tudsz igénybe venni. A Vasutas Egészségpénztárnak szolgáltatókeresője is van, ahol ellenőrizheted az adott rendelőt, illetve kereshetsz a pénztár partnerei között olyat, aki neked leginkább megfelel.

Ha olyan szolgáltatóhoz mennél, amelynek még nincs szerződése a Vasutas Egészségpénztárral, jelezd a pénztárnak, és felveszik vele a kapcsolatot.

A számlát a Vasutas Egészségpénztár nevére kérd, és ezen is szerepeljen a neved és tagkódod.

Ha egészségkártyával fizetsz, akkor számlát nem kell kérned. A kártyáról készpénzt felvenni nem lehet.

A számlákat összegyűjtve is beküldheted a pénztárhoz, a pénztár pedig visszautalja neked a vásárlásod árát az egészségszámládról. Ha nincs elég pénz a számládon, akkor kérhetsz kifizetést az egyenleged erejéig, vagy kérheted, hogy várjanak a kifizetéssel. A nyitott kifizetéseket a pénztár 1,5 év után zárja.

Önsegélyező szolgáltatások a Vasutas Egészségpénztárnál

A Vasutas Egészségpénztár önsegélyező szolgáltatásokat is nyújt. Ezeket csak a már 180 napja a pénztárban tartott egyenleged terhére veheted igénybe, azaz ezeknél a szolgáltatásoknál nagyjából féléves várakozási idővel kell számolnod.

Az egészségpénztárból nagyobb életesemények bekövetkezésekor kifizetést kérhetsz, ez az önsegélyezés. Előre takarékoskodhatsz olyan helyzetekre, amikor várhatóan megnőnek a kiadásaid, és így az anyagi biztonságod nem rendül meg.

Lássunk pár ilyen szolgáltatást!

1. Szülési segély

Gyermek születésekor vagy örökbefogadásakor egy összegben legfeljebb 500 000 forint kifizetését kérheted az egészségszámládról. Az igénylést a gyermek születésétől számított 120 napon belül kell benyújtanod.

A szolgáltatást a közeli hozzátartozód is igénybe veheti. A te gyermeked után a közeli hozzátartozók is kérhetik a szülési segélyt a saját számlájukról, de egy ágon csak egyvalaki. Ha tehát igénybe vette a gyermek édesapja, akkor ugyanazon az ágon a nagyapa már nem kérheti a szülési segélyt. Így tehát egy gyermekhez kapcsolódóan legfeljebb ketten kérhetik az 500 000 forintot saját számlájukról.

2. Gyermekgondozási támogatás (CSED, GYED) és gyermeknevelési támogatás (GYES, GYET)

Gyermekgondozási támogatás címén az ellátás és az ellátás alapjául szolgáló összeg (a korábbi jövedelmed) különbségét igényelheted az ellátás teljes időtartama alatt.

Gyermeknevelési segély keretében pedig legfeljebb az ellátás összegét kérheted.

A jogosultságot minden esetben igazolnod kell, a kifizetés pedig havi rendszerességgel történik amíg jogosult vagy a CSED, GYED, illetve GYES és GYET ellátásokra.

3. Nevelési év, illetve tanévkezdési (beiskolázási) támogatás

Beiskolázási támogatás keretében évente legfeljebb az év első napján érvényes minimálbér összegének megfelelő számlát számolhatsz el gyermekenként. Erről beszéltünk is egy rádióinterjúban részletesen, itt megnézheted:

Óvodás és iskolás gyermekeknek tanszereket, taneszközöket és ruházatot vásárolhatsz, a főiskolás vagy egyetemi hallgató számára pedig tandíjat, térítési díjat (például pótvizsga díja), kollégiumi vagy albérleti díjat számolhatsz el számla alapján.

A számlák dátuma nem eshet a nyári szünet idejére, azaz csak a tanév kezdete előtt 15 nappal és a vége után 15 nappal kiállított számlákat számolhatod el.

4. Lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása

Ezt a szolgáltatást pénztártagként csak te igényelheted, szolgáltatásra jogosult nem.

Lakáscélú jelzáloghiteled, azaz lakásépítési, -vásárlási, felújítási vagy bővítési hiteled törlesztőrészletének egy részét fizetheted az egészségpénztári megtakarításodból.

Az erre szánható havi keretösszeg az év első napján érvényes minimálbér 15 százaléka.

A támogatást egy hitelre vonatkozóan csak egyvalaki veheti igénybe, ha tehát a házastársadnak, mint adóstársnak szintén van egészégszámlája a Vasutas Egészségpénztárnál, akkor az egyikőtök igényelheti a szolgáltatást.

5. Munkanélküliségi ellátások

A szolgáltatás keretében az álláskeresési járadék vagy álláskeresési segély összegét egészítheted ki abban az esetben, ha valami miatt elveszítenéd a munkádat.

Erre a célra a munkanélküliség idejére járó juttatás és az ellátás alapjául szolgáló korábbi jövedelem különbségét kérheted havonta.

6. Intézményi idősgondozás támogatása

Ha idős közeli hozzátartozód intézményi ápolásra szorul, az otthon napi- vagy havidíjához támogatást kérhetsz az egészségpénztárból. A támogatás összege legfeljebb a minimálnyugdíj összege lehet, azaz havi 28 500 forint.

7. Hátramaradottak segélyezése halál esetén

Közeli hozzátartozód halálakor a temetés költségeit az egészségpénztárban számla alapján elszámolhatod legfeljebb 1 millió forint értékhatárig.

Hogyan léphetek be a Vasutas Egészségpénztárba?

A Vasutas Egészségpénztárba a Belépési nyilatkozat kitöltésével tudsz belépni. A nyilatkozatot az egészségpénztár honlapján megtalálod.

Online belépési lehetőség, azaz a pénztár honlapján közvetlenül kitölthető és beküldhető űrlap nincs. A Belépési nyilatkozatot kinyomtathatod és kitöltve, aláírva postán elküldheted az egészségpénztár címére.

Ahhoz, hogy az egészségszámládat használhasd, a pénztárak azonosítania kell téged. Ehhez a személyi igazolványod vagy útleveled és a lakcímkártyád másolatát postán el kell küldened a pénztárhoz.

A Belépési nyilatkozatot az egészségpénztár 30 napon belül záradékkal látja el. Miután az azonosítás is megtörtént és utaltál be pénzt a számládra, használhatod a pénztár szolgáltatásait.

A nyomtatványokat AVDH hitelesítés után elektronikusan is elküldheted.

Hogyan fizethetek be pénzt az egészségszámlámra?

A Vasutas Egészségpénztárba a tagdíjad érkezhet

 • Munkáltatói tagdíj-hozzájárulással, azaz béren kívüli juttatás keretében utalhatja a munkahelyed,
 • Kérheted, hogy a tagdíjat a munkabéredből vonja a munkáltatód és fizesse a pénztárhoz,
 • Átutalhatod a pénztárba.

Miért válasszam a Vasutas Egészségpénztárat?

 • Alacsony költségek
 • Hosszú ideje működő pénztár
 • Olcsó és hosszú érvényességi idejű egészségkártya
 • Online belépés közvetlenül a honlapon nincs
 • Korlátozott lehetőségek az elektronikus ügyintézésre
 • Szülési segélynél alacsony az igényelhető összeg, szülői áganként egy személy kérheti
 • Lakáscélú hitel törlesztését egy hitelre csak egy személy kérheti
 • Egészségbiztosítás nincs

A Vasutas Egészségpénztár egy régóta működő stabil pénztár. Alacsony költségek mellett működnek, de online ügyintézésre nem nagyon van lehetőség. Akkor érdemes őket választanod, ha az ügyintézést szívesebben intézed hagyományos módon.

Már a Vasutas Egészségpénztárhoz is számos nyomtatványt beküldhetsz elektronikus formában, AVDH hitelesítés után. Ha az elektronikus ügyintézés fontos számodra, akkor nézd meg az IZYS Egészségpénztár, az OTP Egészségpénztár, a Patika Egészségpénztár vagy a Prémium Egészségpénztár ajánlatait.

Ha magasabb születési segélyt szeretnél igénybe venni, más pénztáraknál arra is van lehetőség, az IZYS-nél ez az összeg 2 millió forint.

Ha érdekelnek az egészségpénztáron elérhető egészségbiztosítások, akkor nézd meg az IZYS, a Patika, a Prémium vagy az OTP ajánlatait, de olcsó, párszáz forintos, közösségi alapon működő egészségbiztosítást is több pénztárnál találsz.

Maradtak kérdéseid?

 • Én is csatlakozhatok a Vasutas Egészségpénztárhoz?

  Igen. A Vasutas Egészségpénztár nyílt pénztár. Bárki csatlakozhat, aki elmúlt 16 éves, és elfogadja a pénztár Alapszabályában foglaltakat.
 • Szülési segély keretében milyen összeg kifizetését kérhetem a Vasutas Egészségpénztárnál?

  A szolgáltatás keretében legfeljebb 500 000 forint kifizetését kérheted az egészségpénztári számlád 180 napos egyenlegéből.
 • Van lehetőség online ügyintézésre a Vasutas Egészségpénztárnál?

  Közvetlen online belépésre nincs lehetőséged, de a tagok ellenőrizhetik a pénztár honlapján az egyenlegüket és bizonyos adataikat is módosíthatják. Egyéb ügyintézésre a nyomtatványokat használhatod, amelyeket AVDH-val is hitelesíthetsz.
Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció
Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Nem találtad meg, amit keresel? Nézd meg a lenti szolgáltatók ajánlatait is!

 • Allianz Egészségpénztár

  Stabil biztosítói háttér. Ingyenes első egészségkártya, sávos költséglevonás, alap egészségbiztosítás havi 85 forintért.

  Tovább
 • Életút Egészségpénztár

  Ingyenes belépés. Havi 17 000 forint feletti befizetés felett a legolcsóbb pénztár. Egészségkártya nincs, önsegélyező szolgáltatásokban erős.

  Tovább
 • Generali Egészségpénztár

  Stabil biztosítói háttér, több mint 15 000 szerződött szolgáltató. Sávos költséglevonás, évi 300 000 forint befizetés felett 1,5% költség. Az első egészségkártya ingyenes. Alap egészségbiztosítás havi 100 forintért.

  Tovább
 • Izys Egészségpénztár

  Ingyenes belépés, online megnyitható egészségszámla. Egységes 5,9%-os költséglevonás. Egészségbiztosítások széles köre elérhető. Bankkártyával összeköthető egészségkártya.

  Tovább
 • MBH Gondoskodás Egészségpénztár

  Stabil banki háttér, több, mint 16 600 szerződött szolgáltató. Más pénztárból átlépéskor nincs belépési díj. Alap egészségbiztosítás havi 83 forintért. Ingyenes első egészségkártya és társkártya, 5 éves érvényességi idővel.

  Tovább
 • OTP Egészségpénztár

  Stabil banki háttér, fejlett informatikai rendszer. Online belépés, alacsony havi minimális befizetés mellett megnyitható az egészségszámla. Alap egészségbiztosítás és választható csomagok.

  Tovább
 • Patika Egészségpénztár

  Független pénztár. Online belépés a pénztárba. Egységes, 6%-os költséglevonás. 4 évig érvényes egészségkártya. Választható egészségbiztosítási csomagok.

  Tovább
 • Prémium Egészségpénztár

  Ingyenes belépés, több, mint 20 000 szerződött szolgáltató partner. Bankkártyával összeköthető egészségkártya. Alap egészségbiztosítás automatikus csatlakozással, választható egészségbiztosítási csomagok.

  Tovább
 • Új Pillér Egészségpénztár

  A Patika csoport tagja. Sávos költséglevonás, évi 500 000 forint befizetés felett nincs költség. 4 évig érvényes egészségkártya. Választható egészségbiztosítási csomagok.

  Tovább
 • Vasutas Egészségpénztár

  Régóta működő stabil pénztár. Sávos költséglevonás, alacsony költségek. 5 évig érvényes egészségkártya.

 • Vitamin Egészségpénztár

  Régóta működő stabil pénztár. 5 évig érvényes egészségkártya. Sávos költséglevonás, alacsony költségek. Bankkártyás befizetés lehetséges.

  Tovább