OTP Egészségpénztár - ezért éri meg ezt választani

Lakáshiteled van és jó lenne, ha a törlesztőkbe besegítene az állam? A Babaváró hitel mellett még extra támogatás is jól jönne minden évben? Ennél még többet is tud az OTP Egészségpénztár. Megmutatjuk!

 • Írta: Gergely Péter
 • Ellenőrizte: Simondán Eszter
 • publikálva: 2022. május 27.
 • frissítve: 2022. szeptember 27.
PROMÓCIÓ
OTP Egészségpénztár
 • Akár 150 000 forint adó-visszaigénylés
 • Biztos banki háttér, online számlanyitás
 • Az első kártya ingyenes a BiztosDöntésen keresztül
 • Automatikusan járó alap egészségbiztosítás
Belépek

Szívesen jársz magánrendelésre az állami helyett, de drágának találod a magánorvosokat? Különösen télen sokat költesz vitaminokra és gyógyszerekre? Emellé egészségbiztosítást is szeretnél? Van lakáshiteled vagy családot tervezel? Nem vagy egyedül. Az OTP Egészségpénztár komplex megoldást kínál az egészségmegőrzéssel, az életminőséged javításával kapcsolatban. Az egészségpénztári és önsegélyező szolgáltatások révén sokat spórolhatsz az ilyen jellegű kiadásaidon. Megmutatjuk, miben tud neked segíteni az OTP Egészségpénztár, és hogyan igényelhetsz vissza pénztári számlád használatával a befizetett személyi jövedelemadódból akár 150 000 forintot.

Az OTP Egészségpénztár az egyik legnagyobb szolgáltató a piacon. 17 milliárd forint vagyont kezel, és 311 000 tagja van. Több, mint 16 000 szerződött partnerük van, ezek közül 8 500-nál az egészségkártyájukkal is fizethetsz , és 2 000 kedvezményt nyújtó helyen vásárolhatsz velük az országban.

Az OTP Egészségpénztár nagy előnye, hogy erős banki háttérrel rendelkezik.

Ha szívesebben intézed az ügyeidet személyesen, akkor az OTP jó megoldás lehet, hiszen a bankfiókokban is nyithatsz egészségpénztári számlát.

Az egészségpénztár befekteti a kezelt vagyonát, amely után a tagjainak hozamot fizet. Ebben az OTP Alapkezelő van a segítségére.

Az OTP Egészségpénztár azoknak is jó választás, akik az elektronikus ügyintézést részesítik előnyben. Az OTP hasznos tulajdonsága az erős technikai támogatottság. Náluk könnyen és gyorsan intézheted az ügyeidet online, és az általuk kezelt adataidat lekérdezheted az OTP portálokon és telefonon is. Ha pedig már az OTP Bank ügyfele vagy, akkor minden ismerős is lesz, mivel az egészségpénztári számlád az OTP Direkten és a Simple alkalmazáson keresztül is elérhető. Az egészségpénztárnak külön applikációja is van.

Az OTP Egészségpénztárnál online is nyithatsz számlát. Az online belépési folyamatot a szelfis számlanyitáshoz hasonlóan alakították ki. Be kell fotóznod az igazolványaidat, az ügyfélkapudon az AVDH segítségével hitelesíted a képeket és nyilatkozatokat, majd ezt feltöltöd a pénztár rendszerébe. Ez teljes értékű belépésnek minősül, és az egészségpénztár megnyitja a számládat.

Nézzük meg először pár példán keresztül, hogy mennyi adó-visszatérítést kaphatsz az egészségpénztárnál, utána pedig elmondjuk, hogy ezen felül még mikben tud segíteni az OTP Egészségpénztár.

Egy pár nézi laptopon az OTP egészségpénztár előnyeit

Miért éri meg az egészségpénztár?

Már az is sokat jelent, hogy az egészségügyi kiadásaidra külön tartalékod van. Érdemes egy kicsit utánaszámolnod, mert talán nem is gondolnád, hogy havonta mennyi pénz megy el fogorvosra, egy-egy magánban elvégzett vérvételre, szűrővizsgálatra vagy ultrahangra.

A magyarok egyre gyakrabban fordulnak a magánellátás felé, így az itt elköltött összeg is egyre magasabb, uniós átlagban is kiemelkedő. Az egészségpénztárral van lehetőséged ezt csökkenteni.

Ha dolgozol és fizetsz személyi jövedelemadót, akkor az egészségpénztári befizetéseid 20%-át adóbevalláskor visszakérheted az államtól. Évente legfeljebb 150 000 forint adó-visszatérítést kaphatsz, amit bármelyik önkéntes pénztári számládra kérheted, majd ott újra felhasználhatod.

Az egészségpénztári számlának költsége is van, ami a befizetett összeg egy bizonyos százaléka. Ezt a pénztár a működési költségeinek fedezésére használja. Az adó-visszatérítésből viszont nem von le semmit, azt a számládon keresztül elköltheted.

Ha tehát te befizetsz egy évben mondjuk 360 000 forintot, ami havonta 30 000 forint, akkor ebből az OTP Egészségpénztár költsége 23 400 forint, ennyivel kisebb összeget tudsz abban az évben elkölteni.

Kapsz viszont a következő év elején 72 000 forint adó-visszatérítést, így 360 000 forint befizetés, 23 400 forint költség, 72 000 forint adó-visszatérítés és nagyjából 3 000 forint hozam után 411 600 forintot használhatsz fel. (A hozam összege mindig függ a gazdasági helyzettől, ezért nehéz számszerűsíteni. Az egészségpénztárak esetében alacsony összeggel számolhatsz.)

Így kerestél 51 600 forintot, ennyit spóroltál az évben az egészségügyi kiadásaidon. Ez azt jelenti, hogy mondjuk két vagy három magánorvosi kontroll évente ingyen lehet.

Ennyit nyerhetsz az OTP Egészségpénztárral


Éves befizetés az
egészségpénztárba
360 000 forint
- OTP Egészségpénztár
működési költsége (6,5%)
23 400 forint
+ Adó-visszatérítés (20%)72 000 forint
+ Hozam3 000 forint
Összesen411 600 forint
Nyereség 51 600 forint

Milyen élethelyzetekben segít az egészségpénztári számla?

Az egészségpénztár a legtöbb tag számára egy elkülönített pénzösszeg, ahonnan a gyógyszereket és magánorvosi szolgáltatásokat fizetik. Erre tényleg nagyon jól használható, de az OTP Egészségpénztár ennél jóval komplexebb szolgáltatást nyújt.

Egész életed során sok olyan élethelyzet van, amikor az egészségpénztárba befizetett pénzedet felhasználhatod.

Mondunk néhány példát!

1. Gyermekvállalás

A családokat jelenleg több állami támogatás is célozza, és a gyermekvállalást is ösztönzik. Ti is ki szeretnétek ezt használni, ezért új otthonotok megvásárlásához CSOK-ot vesztek fel, és Babaváró hitelt is igényeltek. A Babaváró egy részét a lakásra fordítjátok, a többit viszont bármire elkölthetitek.

Úgy döntötök, hogy nyittok egy egészségpénztári számlát. Befizettek 750 000 forintot, következő év elején pedig még 250 000 forintot.

Pár hónap múlva megszületik a baba, és felvehettek a számláról akár 1 millió forintot. (Ez nem állami támogatás, vagy ingyenpénz, hanem amit előzőleg a saját egészségpénztári számládra befizettetek. A befizetés után a pénztár működési költséget von le, ami az OTP-nél a befizetett összeg 6,5%-a. Ha tehát a teljes 1 millió forintot szeretnétek felvenni, akkor valamivel nagyobb összeget kell beutalnotok, de ne aggódj, így is jól fogtok járni.)

Kíváncsi vagy a legjobb részre?

Az összesen 1 millió forint befizetése után annak 20%-át visszaigényelhetitek 2 év alatt. Tehát összesen 200 000 forintot kaptok vissza az adótokból. Ráadásul a szülési szolgáltatásként felvett 1 millió forintot bármire elkölthetitek, hasonlóan a Babaváró hitelhez, számlát nem kell bemutatnotok.

Anya gyermekkel aki OTP egészségpénztártól igényelt gyermekvállalási támogatást

Jól hangzik, ugye?

És még lehet jobb is.

Ha a közeli hozzátartozók (házastárs, bármelyik fél testvérei, szülei) is nyitnak egészségpénztári számlát, akkor a ti születendő gyermeketek után akár ők is igényelhetik az adó-visszatértést! Nem kell számlákat bemutatni az OTP Egészségpénztárnak.

Rendben. És utána mi történik? Ez csak egyszeri lehetőség volt a gyermek születésénél, ha jól értem.

A baba születése után is rengeteg lehetőségetek van arra, hogy kihasználjátok az egészségpénztár adta lehetőségeket.

Vásárolhattok babaápolási szereket, például tápszert, babamérleget, lázmérőt, pelenkát, babakozmetikumokat és még sok más terméket. Elvihetitek a babát vizsgálatokra és az oltásait is fizethetitek innen.

Tervezhettek kicsit előre is. Tudjátok, hogy az édesanya jövedelme a szülés után lecsökken. Ezért előre fizettek be pénzt az egészségpénztárba, akár a Babaváró hitelből egyben, akár havonta amennyit tudtok. A szülés után pedig felveszitek az 1 millió forintot a számlátokról, vásároltok a babának, és a GYED-et is kiegészíthetitek.

Az anya korábbi fizetése és az állami ellátása közötti összeget kérhetitek havonta kifizetni a számlátokról, de legfeljebb az ellátás havi összegét a folyósítás alatt végig. Így alig, vagy egyáltalán nem érzitek a kieső jövedelmet.

2. Lakáshitel-törlesztés

Az egészségpénztár nem csak az egészség megőrzésére való, hanem a lakáshitel törlesztésébe is besegíthet.

Például már korábban vettetek lakást, a havi törlesztőrészlet 120 000 forint. Egészségpénztári számlátok is van, mindkettőtöknek külön-külön, ahová egy éve befizettek havonta 40 000 forintot.

A lakáshiteletek törlesztéséhez kértek támogatási szolgáltatást, így a havi törlesztőrészletből 30 000-30 000 forintot az egészségpénztári számlátokról fizettek. Ez után a befizetés után mindketten 96 000 forintot kaptok vissza az államtól adó-visszatérítésként. Ketten együtt 192 000 forintot kaptok vissza egy évben, tehát több mint 1,5 havi törlesztést az állam állt a hiteletekből abban az évben.

Ezekenkívül még sok felhasználási mód van, de ha a fentiek közül bármelyik aktuális, akkor már megéri egészségpénztári számlát nyitni.

A következő részben elmondjuk, hogy miben más egy bankszámlához képest az egészségpénztári számla, és részletesebben bemutatjuk a szabályokat a fenti példákhoz is.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

Hogyan működik az OTP Egészségpénztár és hogyan spórolhatok vele?

Az OTP Egészségpénztár egy olyan önkéntes pénztár, ahol pénzt gyűjthetsz, majd azt meghatározott céllal használhatod fel. A legtöbb egészségpénztárhoz hasonlóan az OTP is egészség- és önsegélyező pénztár is egyben, ami két külön szolgáltatást jelent.

Az egészségpénztárban gyűjtött pénzed azonnal felhasználhatod különböző egészségügyi termékekre és szolgáltatásokra, míg az önsegélyező szolgáltatásokra csak 180 nap elteltével kérhetsz kifizetést. (Az adó-visszatérítésre nem vonatkozik a 180 napos várakozási idő.) Az OTP a szolgáltatások teljes palettáját kínálja, erről lejjebb részletesen olvashatsz.

A befizetésed a saját névre szóló egészségszámládon gyűlik. Az OTP-nél 2 000 forint a havi minimális befizetés, de ennél érdemes többet, legalább 10-12 000 forintot befizetni a számládra. Már a belépéskor meg kell adnod, hogy havonta mekkora tagdíjfizetést vállalsz. Ettől később szabadon eltérhetsz, bármilyen magas összeget fizethetsz, akár eseti jelleggel is, de a minimum befizetést a pénztár elvárja. A tagdíjat havonta, negyedévente és évente is fizetheted.

Az általad befizetett pénzt az egészségpénztár három különböző alapba teszi:

 1. A fedezeti alap a tagok saját számláit takarja, innen fizetik ki az általad igénybe vett szolgáltatásokat. Ez a pénztári befizetésed 93,5%-a. A befizetéseid 6,5%-át a pénztár költségként levonja, ez a pénz oszlik meg a működési és likviditási alapok között.
 2. A működési alapba kerülő pénzből fedezi az egészségpénztár a működésével kapcsolatos kiadásait, a nyilvántartást, a könyvelést stb.
 3. A likviditási alap egy olyan általános tartalék, amelyet a pénztár a fizetőképességének fenntartására és a befektetései kockázatának kiküszöbölésére használ.

A számládhoz egy egészségkártya is tartozik, amelynek a díja az OTP Egészségpénztárnál 2 900 forint három évre, és a belépéskor kell kifizetned, és egy 2 000 forintos belépési díjjal is számolnod kell.

Hogyan fizethetek az egészségpénztárból?

A megvásárolt termékekért és szolgáltatásokért az egészségkártya elfogadó helyeken közvetlenül vásárolhatsz, mint egy bankkártyával. A kártyát automatikusan legyártják neked a belépéskor befizetett kártyadíj levonása után, de legfeljebb 10 darab társkártyát is igényelhetsz hozzá. Társkártyát azoknak a közeli hozzátartozóidnak kérhetsz, akiket kedvezményezettként bejelentettél az egészségpénztárhoz.

Ha kártyával nem tudsz fizetni, akkor ezt megteheted készpénzzel vagy bankkártyával, és a termékről vagy szolgáltatásról kérhetsz számlát. Ha terméket vásárolsz, akkor a saját nevedre, ha szolgáltatást, akkor pedig az egészségpénztár nevére kérd a számlát. Ezeken mindig szerepeljen a tagsági azonosítód. Az egészségpénztár a hozzá beküldött számlák ellenértékét a pénztári egyenlegedből átutalja a bankszámládra.

5 előny, azaz hogyan segít az OTP Egészségpénztár a spórolásban

Felmerülhet benned a kérdés, hogy ennyi költség után megéri-e egészségpénztári számlát nyitni. A válasz az, hogy igen.

Nézzük meg miért!

1. Adó-visszatérítés

A befizetéseid 20%-át, évente legfeljebb 150 000 forintot adó-visszatérítés formájában megkapsz az államtól.

A maximális összeg eléréséhez évente 750 000 forintot kell a pénztárba fizetned, ami havi 62 500 forintos tagdíjat jelent. Ez magas összeg, de nem muszáj ezt megcéloznod.

Ráadásul adó-visszatérítést nem csak a befizetéseid után kaphatsz.

 • Ha az OTP Egészségpénztárban tartott pénzed 2 évre lekötöd, azért további 10% adó-visszatérítést kapsz.
 • Ha prevenciós jelleggel szűrővizsgálatokon veszel igénybe az egészségpénztáron keresztül, akkor szintén kapsz 10% adó-visszatérítést.

Nézzük meg ezt egy példán keresztül!

Havonta befizetsz az egészségpénztárba 40 000 forintot. Két éve kaptál 200 000 forintot a szüleidtől, amit akkor befizettél és lekötöttél a pénztári számládon. Elmentél egy menedzserszűrésre, amit az egészségpénztárban tartott pénzedből fizettél, ez 80 000 forintba került.

Példa az adó-visszatérítésre


Pénztári befizetés480 000 forint
- Pénztár költsége31 200 forint
+ Adó-visszatérítés
a befizetés
(480 000 forint) után (20%)
96 000 forint
+ Adó-visszatérítés
a lekötés
(200 000 forint) után (10%)
20 000 forint
+ Adó-visszatérítés a
prevenciós
szolgáltatás (80 000 forint)
után (10%)
8 000 forint
+ Hozam1 500 forint
Összesen572 800 forint
Nyereség 94 300 forint

Összesen ebben az évben 124 000 forint adó-visszatérítést kérhetsz, ami a prevenciós szolgáltatás és a lekötés nélkül csak 96 000 forint lett volna.

A pénztárba két éve betett 200 000 forintod 20%-át akkor visszaigényelhetted az adódból és némi hozamot is kaptál, ezekkel most itt nem számoltunk. A lekötésért járó 10%-ot a lekötés évében kapod meg.

A pénztár a költséget minden befizetés után levonja, de a számládra érkező adó-visszatérítést nem terheli költség, ezt azonnal és teljes egészében felhasználhatod, akár önsegélyező szolgáltatásra is.

Ne felejtsd el, hogy az adó-visszatérítés maximuma mindenképpen 150 000 forint, ezért akkor érdemes lekötnöd a pénzed, vagy akkor tudod igényelni az adó-visszatérítést a prevenciós szolgáltatások után, ha ezt a keretet a befizetésekkel még nem használtad ki.

A 150 000 forintos keretbe az önkéntes nyugdíjpénztár is beletartozik, de a nyugdíjpénztári befizetéseid után kapott adó-visszatérítést kérheted az egészségpénztári számládra is, ahol akár azonnal felhasználhatod.

2. Kedvezmények

Az OTP Egészségpénztár számos szerződött partnere akár 5-30%-os kedvezményt is adhat a pénztártagoknak.

Így ha van egészségpénztári számlád, ennyivel olcsóbban kapod náluk a termékeket vagy szolgáltatásokat.

3. Nyomon követheted a költéseidet

Az egészségpénztári számlával jobban tudod ellenőrizni az egészséggel kapcsolatos kiadásaidat. Mivel azokat egy helyen gyűjtöd össze, és a pénztáron keresztül fizeted, jobban tudod, hogy mire mennyi pénzt költöttél valójában, és spórolni is könnyebben tudsz.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

4. Közeli hozzátartozók is használhatják

Az egészségpénztári szolgáltatások palettája széles. Ráadásul nem csak te használhatod ki ezeket a lehetőségeket, hanem a közeli hozzátartozóid is. Ilyenek a szülők, nagyszülők, gyermekek (vér szerinti és örökbe fogadott), testvérek, házastárs és élettárs.

Ők lehetnek kedvezményezettjeid, és veled együtt az egészségpénztár legtöbb szolgáltatására jogosultak. A pénztártagnak legalább 16 évesnek kell lennie, de a kedvezményezettnél nincs életkori megkötés.

Az OTP a kedvezményezettek számát sem korlátozza, akár az összes közeli hozzátartozódat megjelölheted.

Ha a belépéskor nem adsz meg kedvezményezettet, akkor ezt később bármikor megteheted, vagy megváltoztathatod a korábbiakat.

A pénztártag számláján tartott pénzt örökölni is lehet. Ha megjelölsz haláleseti kedvezményezettet, akkor az esetleges halálod esetén ő kapja a pénztári számládon lévő összeget.

Az OTP Egészségpénztár a hozzá beküldött számlákat nagyon gyorsan, 2-5 nap alatt feldolgozza és az ellenértékét utalja neked.

5. Rugalmas

A pénztári tagság rugalmas. Bármikor kiléphetsz, vagy ha nem vagy elégedett, átléphetsz másik egészségpénztárba. A kilépésnek díja van, az OTP-nél ez 4 000 forint. Ennek levonása után átlépéskor a pénztár a teljes egyenlegedet az új pénztárhoz utalja. Ha kilépsz a pénztárból, és kéred a pénzed kifizetését, akkor arra figyelj, hogy akár adóköteles jövedelmed is keletkezhet.

Sokat beszéltünk már az egészségpénztár szolgáltatásairól. Nézzük meg ezeket részletesebben. Meg fogsz lepődni, hogy az adó-visszatérítésen kívül milyen sok előnye van egy ilyen számlának!

Szemészvizsgálat OTP Egészségpénztárral fizetve

Milyen szolgáltatásokat nyújt az OTP Egészségpénztár?

Az egészségpénztárakon keresztül az egészség védelmét szolgáló ellátásokat, egészségvédelmi programokat fizethetsz, egészségügyi alapellátást és szakellátást, az ezekre épülő vagy ezeken felüli kiegészítő egészségügyi szolgáltatásokat vehetsz igénybe.

Ezenkívül a pénztárnak egészségügyi célú önsegélyező célú feladatai is vannak. Olyan szolgáltatásokat nyújt, amelyek segítségével egy-egy nagyobb kiadással járó élethelyzetben csökkentheted az éppen rád nehezedő kiadásokat. Az OTP Egészségpénztárnál ezeket Családi szolgáltatásoknak hívják.

Így nagyobb biztonságban érezheted magad, mert nem az aktuális havi költségvetésedet terhelik ezek az események.

Lássuk ezeket részletesebben!

Egészségpénztári szolgáltatások

Az OTP Egészségpénztárnál az egészségpénztári szolgáltatások teljes palettáját elérheted.

Az egészségpénztári számládról fizethetsz:

 • Orvosi szolgáltatásokat
 • Gyógytornát, gyógymasszázst, fizioterápiás kezeléseket
 • Szűrővizsgálatokat
 • Járóbeteg- vagy fekvőbeteg-ellátást
 • Kórházi hotelszolgáltatást

Vásárolhatsz egészségügyi termékeket, például:

 • Gyógyszereket
 • Szemüveget, gyógyászati termékeket, bioptron lámpát
 • Csecsemőápolási termékeket, például pelenkát, cumisüveget, 50SPF naptejet
 • Gyógyászati segédeszközöket
 • Gluténmentes élelemiszereket

Az orvosi szolgáltatásokat csak az OTP Egészségpénztárral szerződésben álló partnereknél veheted igénybe. Ilyen lehet a fogorvos, nőgyógyászat, szülészet, bőrgyógyászat, sebészet, de akár a szenvedélybetegségről leszoktató programokon is részt vehetsz.

Elszámolható terméket viszont bárhol vásárolhatsz.

Az OTP Egészségpénztár több, mint 16 000 partnerrel áll kapcsolatban, és a pénztár ügyfélportálján szolgáltatókereső is van, ahol tudsz orvost vagy szolgáltatást választani, illetve ellenőrizheted, hogy az adott szolgáltatónál tudsz-e egészségkártyával fizetni vagy számlát kérni.

Ne felejtsd el, hogy a szűrővizsgálatok után 10% adó-visszatérítést kapsz. Ilyenek lehetnek például a nőgyógyászati szűrések, prosztatarákszűrés, AIDS-szűrés, fogászati és mozgásszervi szűrések. A prevenciós szolgáltatásokra akkor kapod meg az adókedvezményt, ha van rá orvosi javaslatod.

A termékek vásárlásához nem kell, hogy az üzletnek szerződése legyen az OTP Egészségpénztárral. Azokat a termékeket vásárolhatod meg, amelyeknek OGYI száma van, de lehetnek homeopátiás szerek, tápszerek is.

A gluténmentes termékekhez nem szükséges semmilyen orvosi javaslat, ha te a saját döntésed alapján étkezel gluténmentesen, ezek nagy részét akkor is elszámolhatod. Fontos, hogy a számlán szereplő termékről egyértelműen kiderüljön, hogy gluténmentes.

Gyógyszerek vásárlása gyors és kényelmes

Ha gyerekeid is vannak, akkor különösen, de ha nincsenek, akkor is meglepődnél, hogy mennyi pénz megy el egy évben gyógyszerek vásárlására. Egy egyszerű téli vírus kezeléséhez az orvos több készítményt is felír. Köhögéscsillapító, lázcsillapító, és rosszabb esetben antibiotikum is kellhet. Ez alkalmanként több mint 10 000 forintra rúg, és egy évben többször is előfordulhat. Az egészségpénztári egyenlegedből mindezt megvásárolhatod.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

Ezekre évente százezreket is el lehet költeni

A szemüvegedet, napszemüvegedet vagy kontaktlencsédet megvásárolhatod vagy javíttathatod az egészségpénztár terhére, és ha online rendeled meg ezeket, akkor a szállítási költséget is fizetheted innen. A szemüveg ára nincs maximálva, de orvosi javaslat kell hozzá, amiben meghatározzák a szükséges dioptriát, stb. Ez a napszemüvegre is igaz.

A gyógyászati segédeszközök köre nagyon tág, kötszerek, gyógycipők, masszázságyak, matracok, vérnyomás- vagy vércukorszintmérők, légtisztítók, inhalátorok, terhességi, termékenységi tesztek, óvszer, csecsemőápolási szerek, de még bizonyos okosórák is elszámolhatók az OTP Egészségpénztárnál.

A gyógyászati segédeszközöknek valamilyen azonosítószámmal kell rendelkezniük, például NEOEMKI, ISO (vagy OGYÉI, GYEMSZI, ORKI, CE, EMKI vagy KI) számmal, de készülhetnek orvosi rendelvényre is.

Vannak olyan termékek és szolgáltatások, amelyeket elszámolhatsz ugyan az egészségpénztárad terhére, de adóköteles szolgáltatások, amelyek után neked 15% SZJA-t kell fizetned. Ilyenek a gyógyteák, fog- és szájápolási termékek, bizonyos sporteszközök és a természetgyógyászati kezelések, mint amilyen az akupunktúra, kineziológia vagy biorezonancia.

Említettük, hogy az OTP Egészségpénztár egyben önsegélyező pénztár is, tehát olyan élethelyzetekben is tud segíteni, amiben a sima egészségpénztárak nem. Ezeket hívják az OTP-nél családi szolgáltatásoknak.

Segítségükkel sokkal könnyebben elérheted az évente visszaigényelhető maximális 150 000 forintos adó-visszatérítést, amihez évente 750 000 forintot kell az egészségpénztári számládra befizetni. Ne felejtsd el, hogy a közeli hozzátartozók ilyen típusú költései, számlái is felhasználhatóak.

Ismerjük meg ezeket!

Önsegélyező szolgáltatások

Az önsegélyező szolgáltatások közé tartoznak a gyermekvállalással és a megélhetéssel kapcsolatos eseményekhez nyújtott támogatások.

Ezeket ugyan támogatásnak hívjuk, de valójában arról van szó, hogy te adhatsz magadnak támogatást a 180 napja az egészségszámládon lévő egyenlegedből. A valódi állami támogatás rész itt a pénztári befizetések után járó 20%-os (legfeljebb 150 000 forintos) adó-visszatérítés.

Szülési támogatással a baba magzat képe is látszik

Születési támogatás

Ha gyermeked születik vagy fogadsz örökbe, akkor legfeljebb 1 millió forintot vehetsz fel a számládról születési támogatásként. De nemcsak te, hanem a közeli hozzátartozóid is a saját számláikról. A közeli hozzátartozóknak mindössze a saját számlájukon lévő 180 napos egyenlegre és a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatára van szükségük.

A támogatásra való igényedet a gyermek születése után 120 napon belül tudod benyújtani.

Figyeljetek arra, hogy ha a támogatást további gyermekek születésénél is igénybe szeretnétek venni, akkor olyan családtag tegye, aki fizet szja-t, tehát lehetőleg ne az édesanya, aki még otthon van a gyermekkel, illetve ne olyan házastárs, aki a családi adókedvezmény miatt nem, vagy csak kevés szja-t fizet.

Gyermekgondozási és gyermeknevelési támogatás

Az egészségpénztárban tartott pénzből kiegészítheted a GYED-et, GYES-t vagy GYET-et. A támogatást az állami ellátás folyósításának időtartamáig kaphatod, és az összege legfeljebb az ellátás összege lehet.

Beiskolázási támogatás

Az egészségpénztári szolgáltatások az óvodás gyerekek óvodába kerülésekor és az iskolás gyermekek beiskolázására is használhatók. A keret 200 000 forint/év/gyermek (az érték a minimálbérhez kötött).

Óvodás, iskolás gyermekeknek vásárolhatsz ruhát, tankönyveket, taneszközöket, sporttagozatos diáknak sporteszközöket, zenetagozatos gyermeknek kisebb hangszereit, kötelező olvasmányokat (ezt az iskolának igazolnia kell).

A főiskolai, egyetemi hallgatók esetében a tandíjat, egyéb térítési díjat (például pótvizsgát) kollégiumi díjat, albérleti díjat számolhatsz el.

A vásárlásokat számlával kell igazolnod, de csak a tanév kezdetét megelőző 15 naptól a tanév vége utáni 15 napon belül kiállított és kifizetett számlákat tudod elszámolni. A nyári szünetben vásárolt termékekről kiállított számlákat tehát nem tudod felhasználni.

Lakáscélú hitel törlesztésének támogatása

Az egészségpénztári számládról fizetheted a lakáshitel-törlesztőd egy részét. Legfeljebb a minimálbér 15%-át teheted innen a havi törlesztőrészletedhez, ez jelenleg 30 000 forint havonta.

A támogatást csak lakáscélú hiteleknél használhatod, azaz lakásvásárlási, építési vagy felújítási hitelek esetében. A szolgáltatáshoz igazolnod kell, hogy a hitelt megfelelően fizeted, azaz a szerződés mellett szükséged lesz a bank igazolására vagy a bankszámlakivonatra arról, hogy a megelőző 3 hónapban rendben fizetted a törlesztőt.

A szolgáltatást kétféleképpen is igénybe veheted.

1. A lakossági folyószámládra kéred az egészségpénztári kifizetést

Te pedig a banknak fizeted a törlesztőt a saját folyószámládról. A törlesztőrészlet megfelelő fizetését minden hónapra bankszámlakivonattal kell igazolnod a pénztár felé.

2. Közvetlenül a hitelező banknál lévő számládra kéred a pénztári kifizetést, ahonnan a törlesztőrészleteket vonják.

Ebben az esetben nincs szükséged havi igazolásra, a törlesztés automatikusan történik.

Ha a házastársaddal mindketten szerepeltek a hitelszerződésben, akkor ezt a szolgáltatást mindketten igénybe vehetitek a saját egészségpénztári számlátokról. Így havonta 60 000 forintot is törleszthettek ugyanabba a hitelbe.

A pénztári befizetéseitek után pedig adó-visszatérítést kérhettek, így a hitel ennyivel olcsóbb lesz. A befizetésből az egészségpénztár levonja a költségét, így ha 30 000 forint kifizetését kéred havonta, akkor ehhez 32 100 forintot kell beutalnod a pénztári számládra.

A támogatás igénylésénél számít, hogy mekkora a hiteltörlesztő összege, mert legfeljebb ezt kérheted kifizetni a számládról. Ha tehát a törlesztő alacsony, például havi 25 000 forint, akkor az egészségpénztári számládról sem vehetsz fel ennél többet.

Az is számít, hogy hány adóstárs van a hitelben. Ha a törlesztőrészlet havi 40 000 forint, de te és a házastársad is adósok vagytok benne, akkor te is és ő is fejenként 20-20 000 forint kifizetését kérhetitek a pénztárból. Azaz a törlesztő rád eső része után kaphatsz legfeljebb 30 000 forint kifizetést.

Lássuk ezt egy példán keresztül!

Tegyük fel, hogy a havi törlesztőrészleted 60 000 forint, és egyedüli adósa vagy a lakáshitelnek, és havonta 30 000 forint kifizetését kéred a pénztártól.

Ennyit nyerhetsz a lakáshitel törlesztési szolgáltatással

HavontaÉvente
Törlesztőrészlet60 000 forint720 000 forint
Egészségpénztári
befizetés
31 950 forint383 400 forint
- Egészségpénztár
költsége
1 950 forint23 400 forint
Támogatásként
felvehető
30 000 forint360 000 forint
+ Adó-visszatérítés6 390 forint76 680 forint
Megtakarítás 4 440 forint 53 280 forint

Ennek a hitelnek az esetében tehát majdnem egyhavi törlesztőrészletet megspórolsz évente. Egy 20 éves futamidejű hitelnél így több mint 1 millió forintot takaríthatsz meg.

Táppénz-kiegészítés

Az egészségpénztárból a táppénzed is kiegészítheted, ehhez a munkáltatód igazolása szükséges.

Álláskeresési támogatás

Ha megszűnt a munkahelyed, az álláskeresési járadékodat is kiegészítheted az egészségpénztárból. A járadék folyósítása alatt kaphatod legfeljebb annak az összegét.

Temetés költségeinek támogatása

Közeli hozzátartozód halála esetén kérheted, hogy a pénztári egyenleged terhére fizethesd a temetés költségeit.

AZ OTP Egészségpénztárnál ezt a szolgáltatást is a 180 napos keretedből fizetheted, de nincs felső értékahatár, akár a teljes temetés költségeit is kérheted. Ezt számlával kell igazolnod.

Kedvezményes egészségbiztosítások OTP Egészségpénztáron keresztül

Az OTP Egészségpénztár a Groupama Biztosítóval áll szerződésben. A pénztár csoportos egészségbiztosítással rendelkezik a biztosítónál, így a pénztártagok számára nagyon kedvező árak mellett tudja ezeket kínálni.

A biztosítások előnye, hogy gyakran az egészségpénztári szolgáltatásokkal azonos célokra használhatod fel, például járóbeteg-ellátásra vagy diagnosztikára.

Ezeknél nem a pénztári egyenlegedet terheli a szolgáltatás költsége, hanem a biztosító fedezi a havonta általad fizetett díj alapján.

Ha tehát egy szolgáltatást a biztosításod terhére veszel igénybe, akkor külön ezért nem kell fizetned.

Nézzük meg milyen csomagok választhatóak!

1. Hello Egészség Bázis csomag

Az OTP Egészségpénztárnál az alap egészségbiztosítás a Hello Egészség Bázis csomag, amely minden 16 és 74 év közötti pénztártagnak automatikusan jár, és a pénztárba való belépéskor – azonosítás után, illetve ha a számládon megvan a biztosítás díja – azonnal elérhető.

A biztosítás havi 119 forint/fő, és ezt az egészségpénztár havonta vonja a számládról. A biztosítás a közeli hozzátartozóid számára is elérhető, megjelölheted őket társbiztosítottként.

A csomag tartalma:

 • Orvosi call center
 • Teljes körű ellátásszervezés
 • Egynapos sebészet 200 000 forint keretösszegig
 • Nagy értékű diagnosztika 300 000 forint keretösszegig (CT, MR) vagy
 • 1 millió forintos költségkeret, ha kritikus betegséget diagnosztizálnak (23 betegség tartozik ide, például a szívinfarktus vagy daganatos betegségek)

A orvosi call centert a nap 24 órájában hívhatod. Gyakorló orvosok válaszolnak a kérdéseidre, segítenek értelmezni az orvosi leleteidet, vagy adnak felvilágosítást gyógyszerekről, terápiákról.

Az ellátásszervezés keretében szolgáltatást (orvost) ajánlanak és leszervezik számodra a vizsgálatokhoz az időpontokat akkor is, ha a biztosító az adott vizsgálatot nem fedezi. Az ellátásszervezőket 8 és 20 óra között hívhatod. A vizsgálatot megszervezik neked, és a biztosítás keretében foglalt orvosi szolgáltatásért külön nem kell fizetned, de a biztosítás által nem fedezett szolgáltatásért igen. Ez tehát önmagában is egy szolgáltatás.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

A biztosító fedezi a szakorvosi ellátást és konzultációt, laboratóriumi vizsgálatot, képalkotó vizsgálatot. A biztosító nem fedezi, de az ellátásszervező megszervezi például a plasztikai sebészeti ellátást, fogászati, szájsebészeti ellátást, rehabilitációt, receptírást, intenzív vagy sürgősségi ellátást.

A vizsgálatoknál rövid várakozási idővel kell számolnod. Járóbeteg-ellátásra akár 5 munkanapon belül, diagnosztikára pedig 10 munkanapon belül is tudnak időpontot foglalni.

Az egynapos sebészet szolgáltatást 1 hónapos várakozási idővel veheted igénybe.

A nagy értékű diagnosztikára vizsgálatonként 40 000 forintos keretösszeg van, összesen 300 000 forintig téríti a biztosító.

Ezenkívül az OTP Egészségpénztárnál 3 másik egészségbiztosítási csomag közül is választhatsz. Ezeket akkor veheted igénybe, ha 16 és 64 év között vagy, és már rendelkezel Bázis csomaggal.

A biztosítások által fedezett szolgáltatások közül mutatunk be néhány fontosabbat.

2. Hello Egészség Mindennapok

A biztosítás díja 5 990 forint/fő/hó.

A csomag járóbeteg szakellátást tartalmaz 300 000 forint keretösszegig (bőrgyógyász szakorvosi vizsgálatra 50 000 forint, laborvizsgálatra szintén 50 000 forint keret van).

Ebben a csomagban már recept- és beutalóigénylés is szerepel.

3. Hello Egészség Optimum

A biztosítás díja 9 990 forint/fő/hó.

A csomag tartalma:

 • Járóbeteg szakellátás 300 000 forint keretösszegig (a laboron és a bőrgyógyászaton túl terhesgondozásra van 100 000 forintos limit)
 • Nagy értékű diagnosztika 200 000 forintig, az egyes vizsgálatokra nincs limit
 • Nemzetközi második orvosi szakvélemény (egy betegség kapcsán egyszer kérhető)
 • Egynapos sebészet 150 000 forintig, a szolgáltatásra 1 hónap várakozási idő van
 • Mozgást segítő segédeszköz térítése 20 000 forintig
 • Asszisztencia szolgáltatások Online Egészségportálon keresztül
 • Szűrővizsgálati csomag évente egy alkalommal, 6 hónap várakozási idővel.

4. Hello Egészség Prémium

A biztosítás díja 19 900 forint/fő/hó.

A csomag tartalmaz minden szolgáltatást, amit az Optimum csomag is, de nagyobb keretösszegben, illetve gyakran limit nélkül. Ezenkívül igénybe vehető még:

 • Házi vizit Budapesten évente egyszer
 • Műtéti költségtérítés 1 millió forint keretösszegig
 • Betegszállítás legfeljebb összesen 100 km távolságig
 • VIP kórházi ellátás 50 000 forintig
 • Influenza elleni védőoltás évente egyszer.
Két ember aláírja az OTP egészségpénztár belépési szerződését

Lépésről lépésre megmutatjuk hogyan tudsz kedvezményesen OTP Egészségpénztár számlát nyitni online

Az egészségpénztárba a Belépési nyilatkozat kitöltésével léphetsz be. Ha a "BIZTOSDONT" kuponkódot használod, akkor 2 900 forint BiztosDöntéses kedvezményt kapsz egészségkártyájuk díjából, tehát az OTP Egészségpénztár elengedi az egészségkártya díját az első 3 évre.

Fel kell töltened a nyilatkozatot a személyes adataiddal.

Itt megadhatod a havi befizetés összegét.

Az okmányaidról AVDH hitelesített képet kell feltöltened a pénztár rendszerébe. Szükség van a személyi igazolványod mindkét oldalára, és a lakcímkártyád első oldalára, ahol a címed látszik. Használhatod a jogosítványod vagy az útleveledet is.

Ki kell töltened a megfelelő nyilatkozatokat: a közszereplői nyilatkozatot illetve az elektronikus adatkezelésre vonatkozó dokumentumot.

A kitöltött Belépési nyilatkozatot az egészségpénztár 30 napon belül záradékkal látja el, és megküldi neked a névre szóló Tagsági Okiratodat. Az online belépés végén, ha végigvitted a folyamatot, azonnal be is tudsz fizetni pénzt a számládra, a pénztár pedig elkészíti az egészségkártyádat.

A számládon jó, ha rajta van az első havi tagdíj, plusz a belépés díja (2 000 forint) és a kártya díja (2 900 forint). Ha a BIZTOSDONT kuponkódot használod akkor a kártya díját elengedik. Az OTP azt javasolja, hogy első alkalommal legalább 5 500-6 000 forint legyen a számládon akkor is, ha a minimum befizetést vállaltad.

Ha iPhone-od van, akkor mielőtt elkezdenéd a folyamatot, állítsd át a telefonodon a mentett képek formátumát. Az iPhone nem jpeg formátumba menti a képeket, az egészségpénztár rendszere viszont csak ezt tudja kezelni. Ezt a telefonodon a Beállítások, Kamera, Formátumok menüpontban állíthatod be. Válaszd a "Leginkább kompatibilis" lehetőséget.

Így állítsd be a képformátumot az egészségpénztárhoz

Az OTP Egészségpénztárhoz a Belépési nyilatkozat kitöltésével tudsz csatlakozni a pénztár ügyfélportálján.

Indul az OTP Egészségpénztár belépés

Amikor elindítod a folyamatot, kapsz egy rövid áttekintést arról, hogy milyen lépéseken fogsz végigmenni. Ha már van számlád az OTP Banknál vagy használtad korábban az OTP rendszerét, akkor az egész nagyon ismerős és egyszerű lesz.

Az OTP Egészségpénztár belépés folyamata

Ha még nincs regisztrációd az OTP Portálokon, akkor azzal kell kezdened. Ne aggódj, ha nem vagy biztos benne, a rendszer az e-mail címed alapján ellenőrzi, hogy új felhasználó vagy-e.

Az OTP Portál ellenőrzi van-e nála regisztrációd

Ezt fogod látni, ha még nem regisztráltál, és innen azonnal indíthatod is a regisztrációt.

Ezt látod, ha még nincs OTP felhasználói fiókod

Az e-mailcímed megadásával és egy jó erős jelszó választásával tudsz regisztrálni.

Új OTP felhasználói fiókot az e-mail címeddel nyithatsz

Az e-mail címedre kapsz egy megerősítő e-mailt. Az abban lévő linkre kattintva fejezheted be a regisztrációt.

A megerősítés után kész az OTP regisztráció

Ezzel készen is van az OTP Portálok fiókod. Ezt a későbbiekben is használhatod, például ha nyugdíjpénztári számlát is nyitnál.

Sikeresen regisztráltál az OTP Portálra

Most pedig indulhat az OTP Egészségpénztár Belépési nyilatkozatának kitöltése. Először a személyes adataidat kell felvinned.

Személyes adatok rögzítése az OTP Egészségpénztárnál

Majd az azonosító okmányaidon lévő adatokat kell kitöltened. Az okmányokról készíthetsz fotót az online felületen, de kész képet is feltölthetsz.

Azonosító okmányok adatainak rögzítése az OTP Egészségpénztár oldalán

Az igazolványaidról készült képeket egyszerűen a kijelölt helyre kell húznod.

A személyes dokumentumok képeinek rögzítése az OTP Egészségpénztár oldalán

Ezt kell látnod, amikor készen vagy a képek feltöltésével.

Dokumentumok képe az OTP Egészségpénztár oldalán

A következő lépésben feltölteheted az egészségpénztárral kapcsolatos adatokat.

Pénztári adatok az OTP Egészségpénztári regisztrációnál

Ne felejtsd el beírni a BiztosDöntés.hu kedvezményre jogosító kuponkódját, a "BIZTOSDONT" kódot a megfelelő mezőbe. A 2 900 forint kedvezményt az egészségkártyád árából csak ekkor kaphatod meg.

A BiztodDöntés kuponkódja az OTP Egészségpénztárnál

Itt állíthatod be azt is, hogy mennyi tagdíjat fizetnél a pénztárba havonta. Ez az összeg a rendszeres pénztári befizetésed, ami után majd adó-visszatérítést is kapsz. Az OTP ugyan nagyon alacsony minimális összeget határozott meg, de valójában az átlagos befizetés 17-18 000 forint körül alakul náluk havonta. Érdemes is magasabb összeget megcélozni, egyrészt mert így az adó-visszatérítés is magasabb lesz, másrészt egy átlagos gyógyszertári számla 10 000, egy magánorvosi vizsgálat pedig 30 000 forint körül van, így a pénznek biztosan lesz helye. Ezenfelül később eseti jelleggel bármikor bármekkora összeget befizethetsz.

Vállalt befizetés az OTP Egészségpénztárba

A következő oldalakon a teljes Belépési nyilatkozatodat megnézheted, és újra ellenőrizheted, hogy minden adatot helyesen rögzítettél-e. Nyomtatvány formátumban is megnézheted, hogy nézne ki a nyilatkozat, ha papíron töltenéd ki.

Belépési nyilatkozat ellenőrzése az OTP Egészségpénztárnál

Már csak a nyilatkozat aláírása van hátra. Ehhez először töltsd le a dokumentumot.

A belépési nyilatkozat aláírása az OTP Egészségpénztárnál

A Belépési nyilatkozatot aláírhatod digitálisan vagy papíron is. A digitális verziót az Ügyfélkapun keresztül, AVDH segítségével hitelesítheted. Ilyenkor tanúkra nincs szükség.

OTP Egészségpénztár Belépési nyilatkozat aláírása AVDH segítségével

Ha a papíralapú aláírást választod, akkor ne felejtsd el a dokumentumot két tanúval is aláíratni, és megnyomni a Tovább gombot (ekkor jut el a nyomtatványod a pénztárhoz). Az aláírt nyilatkozatot postán tudod elküldeni az OTP Egészségpénztár címére.

OTP Egészségpénztár Belépési nyilatkozatának aláírása papíron

Ha a digitális aláírást választottad, akkor a hitelesített dokumentumot töltsd fel a pénztár rendszerébe.

Hitelesített nyilatkozat feltöltése az OTP Egészségpénztár honlapjára

Ha minden rendben ment, akkor ilyen üzenetet kapsz.

Sikerült beküldeni a belépési nyilatkozatot az OTP Egészségpénztárhoz

Ha mindennel megvagy, akkor már csak az van hátra, hogy pénzt fizess be a számládra.

Így fizethetsz be pénzt az OTP Egészségpénztári számládra

Hogyan fizethetek be pénzt a számlámra?

Az OTP Egészségpénztári egyenlegedet több módon is feltöltheted.

 • A bankkártyád segítségével: Az egészségpénztár applikációján vagy az OTP Portálon keresztül. Azonnali és ütemezett feltöltés is lehetséges. Simple applikációval pedig azonnal.
 • Átutalással
 • Csoportos beszedési megbízással
 • Munkabérből történő levonással
 • Munkáltatói hozzájárulással.

Maradtak kérdéseid?

 • Mi történik, ha olyan terméket vásárolok, ami nem elszámolható az egészségpénztárban?

  A pénztár erről év végén értesít téged. Ilyenkor a választásod alapján vagy visszautalod a termékek árát a pénztárba, vagy kifizeted utánuk az szja-t és a szocho-t.
 • Ha a házastársammal ketten vagyunk a lakáshitelünkben adóstársak, akkor mindketten kérhetjük a lakáshitel törlesztését a saját egészségpénztári számlánkról?

  Igen. A maximális összeget, 30 000 forintot akkor kérhetitek mindketten, ha a törlesztőrészlet legalább 60 000 forint.
 • Tényleg van olyan OTP Egészségpénztár kuponkód, amivel kedvezményt kaphatok?

  Igen. Ha a BIZTOSDONT kuponkódot használod, akkor az OTP elengedi a kártyadíjat, amivel 2 900 forintot spórolhatsz. Arra kell csak odafigyelned, hogy ezt beüsd az online számlanyitásnál és havonta legalább 3 000 forintos tagdíjbefizetést vállalj.
Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció
Gergely Péter
Gergely Péter
LinkedinE-mail

Hiszek abban, hogy sztresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.