Lakáshitel kalkulátor 2024

Lakásvásárláshoz keresed a megfelelő hitelt? A lakáshitel kalkulátor segítségével könnyen összehasonlíthatod a bankok lakáshitel, CSOK Plusz és fogyasztóbarát lakáshitel ajánlatait is.

Erre figyelj kalkuláláskor és hiteligényléskor!Bezár

Lakásvásárlási hitelt új vagy használt lakás vagy ház vásárlására igényelhetsz. Lakáshitelnél a hitelcél ugyan kötött, de cserébe általában ennek a hitelfajtának a legkedvezőbb a kamata.

Ráadásul több banknál állandó kezdeti költség elengedési és visszatérítési akciók vannak, amik több tízezer forintot jelentenek például ezeknél a bankoknál is:

- CIB lakáshitelek

- Gránit Bank lakáshitelek

- MBH Bank lakáshitelek

- MagNet Bank lakáshitelek

A hitelhez ingatlanfedezetre is szükség van, ami gyakran a megvásárolni kívánt lakás, de lehet másik is. A hitelbe pótfedezetet is bevonhatsz. A hitel összege legfeljebb az ingatlan vagy ingatanok piaci értékének 80 százaléka lehet.

A bankok lakásvásárlásra kínált ajánlatai különböznek egymástól, és néha nem könnyű kiigazodni a feltételeken. Az egyes konstrukciókban más lehet a törlesztőrészlet és a visszafizetendő összeg nagysága. A neked megfelelő lakáshitelekre szűrhetsz, ha a kalkulátort személyre szabod. Pár kattintással megkaphatod a saját listádat.

Állítsd be a hitelösszeget, és hogy mennyi idő alatt fizetnéd vissza a hitelt. Ha a háztartásod jövedelmét is beállítod, akkor látod, hogy az adott összeg elérhető-e számodra a választott futamidő mellett, és a kalkulátor a kedvezményekkel is tud számolni.

Ha vállalt gyermeket is beállítasz, akkor jogosult lehetsz a CSOK Plusz támogatott lakáshitelekre is (ehhez minden igénylési feltételt teljesítened kell a házastársaddal együtt). A kalkulátor ezeket a CSOK Plusz hiteleket is meg tudja mutatni.

A részletes beállításokban szűrhetsz a fogyasztóbarát lakáshitelekre, kiválaszthatod a kamatperiódust, vagy megjeleníthetsz egy banktól több ajánlatot is.

Ha egy lakáshitel felkeltette az érdeklődésed, akkor a találatra kattintva a bank oldalára irányítunk, ahol elolvashatod a részletes feltételeket, és fel tudod venni a kapcsolatot a bankkal. Mi is összeszedtük neked a legfontosabb tudnivalókat az igénylési feltételekkel és a hitel adataival, ezeket a találatok alján láthatod.

Jó, ha tudod, hogy van néhány alapfeltétel, amelyet minden banknál teljesítened kell, ezekkel vagy csak hitelképes.

- Az igényléshez legalább 3-6 hónap munkaviszony, és igazolható jövedelem szükséges.
- A jövedelmednek legalább a havi nettó minimálbért el kell érnie.
- Legalább nagykorúnak kell lenned, de egyes bankoknál magasabb is lehet az elvárt életkori minimum.
- Nem szerepelhetsz a KHR negatív adóslistáján.

Gergely Péter • frissítve 2024. július 17. • promóció
Bezár
Hitelösszeg
Futamidő
Havi nettó jövedelmetek
Meglévő gyermekek
Vállaltok további gyermeket?
1. gyerek születési idő
2. gyerek születési idő
3. gyerek születési idő
További beállítások
Bezár

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  Rendezés:
  Válassz a kiemelt hitelek közül!
  További hitelek
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 113 520 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 6,90% Kamat: 6,69%
   Visszafizetendő 27 244 836 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 132-300 hó • THM: 7,01% • Hitel teljes díja: 12 244 836 Ft • Ebből kamat: 12 244 836 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,69%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 113 965 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,01% Kamat: 6,74%
   Visszafizetendő 27 364 305 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 6,90% - 7,83% • Hitel teljes díja: 12 364 305 Ft • Ebből kamat: 12 351 705 Ft • Kezdeti díj: 58 600 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,74%
  • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
   Törlesztő 113 520 Ft Kamatperiódus: 5 év
   THM 7,02% Kamat: 6,69%
   Visszafizetendő 27 387 516 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 60-360 hó • THM: 6,91% - 8,80% • Hitel teljes díja: 12 387 516 Ft • Ebből kamat: 12 244 836 Ft • Kezdeti díj: 58 320 Ft • Kamatperiódus: 5 év • Kamat: 6,69%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 116 937 FtAz első hónapban 88 082 Ft
   THM 7,33% Kamat: 6,95%
   Visszafizetendő 28 051 708 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 7,29% - 8,79% • Hitel teljes díja: 13 051 708 Ft • Ebből kamat: 13 036 108 Ft • Kezdeti díj: 60 050 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,95%
  • 1x1 Lakáshitel
   Törlesztő 124 046 Ft Fix kamat
   THM 8,22% Kamat: 7,74%
   Visszafizetendő 29 771 070 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 72-360 hó • THM: 8,20% - 8,37% • Hitel teljes díja: 14 771 070 Ft • Ebből kamat: 14 771 070 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 7,74%
  8 / 8 találat

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Tájékoztatunk, hogy kalkulátorunk nem számol a megvásárolni kívánt vagyonbiztosításának díjával, mivel az ingatlan hitelbiztosítéki értéke nem ismert. Előzőek miatt az általunk megjelenített THM összege a vagyonbiztosítás díját nem tartalmazza. Felhívjuk figyelmedet, hogy a bankok többsége kötelezően előírja a vagyonbiztosítás megkötését és fenntartását a teljes futamidő vonatkozásában, ezért a rendszeres havi kiadásokhoz az ingatlan vagyonbiztosításának összege hozzászámítandó.
  A vagyonbiztosítás díját figyelembe kell venni a THM plafon számításánál. A THM plafon jelenleg az alapkamat 24 százalékponttal növelt összege. A THM plafon értékének átlépése esetén nem adható ajánlat a hitelt igénylő részére, így kölcsön sem nyújtható számára.
  A vagyonbiztosítás pontos díjáról javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódj.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Nem találtad meg, amit keresel? Nézd meg a lenti szolgáltatók lakáshiteleit is!

  Gyakori kérdések a lakáshitel kalkulátorról

  • A hitelkalkulátor számol a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatóval (JTM)?

   Igen. A beállított jövedelmet, a futamidőt és a hitelösszeget is nézi a rendszer, és csak olyan hiteleket listázunk, amik megfelelnek a JTM szabályoknak.

   Ha a jövedelmedhez képest túl magas hitelösszeget vagy túl rövid futamidőt állítasz be, akkor vagy csak kevesebb találatot fogunk listázni, vagy az is előfordulhat, hogy egy hitelt sem tudunk megmutatni, mert egyik sem fér bele a jövedelmedbe. Ilyenkor egy hibaüzenetet fogsz látni, ami azt javasolja, hogy csökkentsd a hitelösszeget, vagy növeld meg a futamidőt.

   Ha tudod, hogy adóstársat be tudsz vonni, akkor érdemes a jövedelem mezőnél mindkettőtök havi nettó rendszeres jövedelmét beírni.

  • Mitől függ az ajánlatok sorrendje?

   A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások.

  • Hitelfelvételnél mik a kizáró okok?

   Több olyan ok is van, ami miatt a bankok elutasíthatják a hitelkérelmedet. Ezek bankonként változhatnak és nem is biztos, hogy részletesen elmondják majd, hogy miért nem adnak hitelt, vagy csak kevesebbet, mint szerettél volna.

   Nézzük meg a leggyakoribb kizáró okokat!

   1. Nincs igazolható jövedelmed: A bankok igazolható jövedelemként olyan rendszeres bevételre gondolnak, amit bankszámlakivonatokkal, előző évi adóbevallással, vagy más hivatalos papírral tudsz alátámasztani. Az, hogy valahonnan olyan készpénzes bevételed van, amit befizetsz a bankszámládra, nem számít igazolható jövedelemnek (még akkor sem, ha azt a munkádért kaptad és "igazolod" a bankszámlára történő befizetéssel).

   A banknak törvényi előírás miatt meg kell bizonyosodnia róla, hogy a havi törlesztőrészleteket biztonsággal ki tudod majd fizetni. Erről lentebb még részletesen írunk és a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatóról szóló útmutatónkban is többet megtudhatsz arról, hogy a jövedelmednek mekkora része mehet el törlesztőrészletekre.

   2. Ha a KHR listán (régebbi nevén BAR listán) negatív státusszal vagy fent (aktív vagy passzív státuszban). Erről itt tudhatsz meg többet.

   3. Nem járt le még a próbaidőd vagy nincs elegendő folyamatos munkaviszonyod. Ez azt jelenti, hogy ha új munkahelyen kezdesz el dolgozni, és ott próbaidő van, akkor amíg ez nem jár le, vagy legalább 3 hónap nem telik el (bár a próbaidő lehet akár 6 hónapos is), addig a bankok nem adnak hitelt.

   Több bank is előír legalább 3-6 hónapos folyamatos munkaviszonyt (ugyanazon a munkahelyen akár) hiteligénylési feltételként.

   4. Nem megfelelő életkor. A bankok meghatároznak minimum és maximum életkort is az egyes hiteltípusokhoz. Ez általában minimum 18 éves kor szokott lenni, de lehet akár 21 vagy 23 év is. Ha fiatal vagy, akkor akár magasabb jövedelmet vagy adóstárs bevonását is kérhetik. Ugyanez igaz, ha túl idősen vennél fel hitelt, tehát ilyenkor egy fiatalabb adóstárs bevonására szükség lehet a bank döntésétől függően.

   5. Nincsenek érvényes igazolványaid, bejelentett lakcímed vagy telefonos elérhetőséged.

   6. Nincs megfelelő ingatlanfedezeted, amit fel tudsz ajánlani a banknak. Nem minden ingatlant fogad el mindegyik bank, és az is lehet, hogy pótfedezet bevonását vagy magasabb önerőt kérnek majd. Azt az értékbecslés után tudják biztosan megmondani, de érdemes előre tájékozódnod, hogy a fedezetként felajánlott ingatlant elfogadják-e.

  • Mik a hitelfelvétel lépései?

   1. Tájékozódás a hitelekről. Ha lakást szeretnél venni, és ehhez hitelre is szükséged van, akkor nem a lakáskereséssel kell kezdened a folyamatot. Érdemes persze nézegetni az ingatlanokat, de első lépésben azt kell átgondolnod, hogy mennyi saját megtakarításod van (ez lesz majd az önerő), és hogy emellé mennyi hitelre lenne szükséged.

   Használd a kalkulátort és állítsd be, hogy mekkora hitelösszeget milyen futamidőre vennél fel és add meg a jövedelmedet is. A többi beállítást is érdemes személyre szabnod. Így megnézheted, hogy milyen kedvezményeket kaphatsz és hogy milyen törlesztőrészletekre számíthatsz.

   Kérhetsz visszahívást a bank honlapján keresztül vagy a bankfiókban is tudsz egyeztetni az ügyintézővel a kölcsön igénylési feltételeiről.

   Ha biztosra szeretnél menni, akkor a neked legjobban tetsző bankoktól előminősítést kérhetsz. Ilyenkor a bank megvizsgálja a jövedelmed, és ez alapján megmondja, hogy milyen összegű hitelre számíthatsz. Az előminősítés birtokában bátrabban indulhatsz lakást keresni.

   2. Szükséges dokumentumok összegyűjtése. Ha már érdeklődtél a hitelről, vagy akár előminősítést is kértél, akkor valószínűleg már kaptál tájékoztatást arról, hogy a bank milyen dokumentumokat kér. Szedj össze mindent, amit tudsz, és figyelj, hogy minden dokumentumod érvényes és friss legyen.

   A lakásra vonatkozó dokumentumokat akkor kell összegyűjtened, ha már kiválasztottad a lakást, amit megvásárolnál. Ne feledd, hogy a bank az adásvételi szerződésre vonatkozóan is megfogalmaz igényeket. Addig ne fizess foglalót, amíg nem tudod, hogy a bank megadja-e neked a kért hitelt, és hogy mit kér belefogalmazni a szerződésbe.

   Ha a hitelhez támogatást vagy támogatott hitelt, például CSOK-ot vagy Babavárót is igényelsz, akkor az ehhez szükséges a dokumentumokat is gyűjtsd össze. Itt több igazolásra lesz szükséged, amelyek beszerzése időbe telik.

   3. Hiteligénylés benyújtása. Ha minden dokumentum együtt van, és a lakás is megvan, akkor benyújthatod a hiteligénylést a bank felé. Ezzel elkezdődik a hitelbírálat folyamata, amelynek során a bank megvizsgálja a jövedelmed és az ingatlant. A kérelmedet el is utasíthatja vagy hiánypótlást kérhet, de ha mindent rendben talál, akkor a szerződéskötés következik.

   4. Szerződéskötés. Jelzáloghitelnél két szerződést kötsz a bankkal. Egyik a kölcsönszerződés, a másik pedig a zálogszerződés. A szerződéseket közjegyzői okiratba kell foglalni, amely a bank számára lehetővé teszi a hiteltartozásod könnyebb behajtását, ha esetleg nem fizetnéd a hiteled.

   5. Folyósítás. Ahhoz, hogy a bank folyósítani tudja a kért hitelt, teljesítened kell a folyósítási feltételeket. Ilyen lehet például a bankszámla megnyitása, a lakásbiztosítás kötése, vagy hogy a lakás tulajdoni lapján széljegyre kerülj mint tulajdonos.

   6. Törlesztés. Miután a bank folyósította neked a hitelt, a következő hónaptól törlesztened kell. Gondoskodj róla, hogy a törlesztési számládon, vagy a banknál vezetett folyószámládról, ahonnan a bank a törlesztőket vonja, mindig legyen elég pénz.

  • Mennyi a hitelügyintézés átfutási ideje? Milyen dokumentumok kellenek majd?

   Lakáshiteleknél az átlagos átfutási idő 6 hét körül van, de ez attól is függ, hogy milyen gyorsan szeded össze a dokumentumokat, milyen típusú jövedelmed van, milyen az ingatlan, amit fedezetként bevonnál. Ezek mind befolyásolhatják az ügyintézési időt.

   Ezekre a dokumentumokra biztosan szükséged lesz, de a bank bekérhet még másokat is:

   - Személyes okmányaid, és ha van adóstárs, akkor az övé is

   - Bankszámlakivonatok, munkáltatói igazolás

   - Tulajdoni lap a fedezetként bevont ingatlanról (ezt le tudja a bank is kérni a legtöbb esetben a Takarnet rendszeren keresztül)

   - Adásvételi szerződés, ami kiválasztott bank követelményeit is kell tartalmazza

   - Lakásbiztosítás megkötéséről igazolás, kötvény.

  • Minden lakáshitel benne van a kalkulátorban?

   Nem. Vannak olyan bankok vagy olyan speciális, bárki által nem igényelhető lakáshitelek, melyeket nem tüntetünk fel, mert nagy valószínűséggel nem lesz érvényes rád.

   Több banknál is újra megjelentek a türelmi idős konstrukciók, ezeket sem tartalmazza a kalkulátorunk. Ez azt jelenti, hogy a futamidő elején (jellemzően 1-2 évig) alacsonyabb a törlesztőrészlet, mert csak kamatot kell fizetned. Ennek az előnye, hogy egy ideig könnyebben kigazdálkodható a törlesztő, hátránya pedig, hogy a türelmi idő alatt nem csökken a tartozás, ráadásul összességében a futamidő alatt emiatt többet kell visszafizetned.

   Olyan is lehet, hogy éppen frissítjük egy adott bank kondícióit, vagy várunk valamely bank ellenőrzésére, amely idő alatt szintén nem látható az adott konstrukció.

   Ezeknek a pénzintézeteknek is vannak lakáshitelei:

   - CIB lakáshitel: A CIB Banknál online is elindíthatod a hiteligénylést, és csak a szerződés aláírásakor kell bemenned a bankba. 5 és 10 éves kamatperiódusú és végig fix lakáshiteleket is kínálnak. Lakásvásárlásra és építésre is igényelhetsz náluk hitelt, akár kamattámogatott verzióban is. Több kedvezménycsomagjuk és akciójuk van.

   - Erste lakáshitel: Az Erste 5 és 10 éves kamatperiódusú és végig fix kamatozású hiteleket is kínál, és fogyasztóbarát lakáshitel is elérhető náluk. Ha számlát is nyitsz és a jövedelmed hozzájuk utalod, akkor kamatkedvezményeket kaphatsz, de más akcióik is vannak. Már alacsony igazolt jövedelem mellett is befogadhatják a hiteligénylésed, a fedezetként felajánlott ingatlannak pedig olyan tulajdonosa is lehet, aki nem a rokonod. Előminősítést is kérhetsz náluk.

   - Gránit lakáshitel: A Gránit Bank élen jár a digitális megoldások terén, ami a hiteleikben is megmutatkozik. A hiteligénylést egészen a szerződéskötésig elviheted online. Akár 24 hónap türelmi idővel is igényelhetsz náluk lakáshitelt, így az első 2 évben csak a kamatot kell törlesztened. Ez segítség lehet, de mindenképp tájékozódj a konstrukció hátrányairól is.

   - K&H lakáshitel: A K&H szereti a fejlett digitális megoldásokat, így a lakáshitel-igénylést is online eszközökkel segítik. Fogyasztóbarát lakáshitelt és Zöld hitelt is kínálnak, de szabad felhasználású jelzáloghitelük nincsen. Ha a jövedelmed hozzájuk érkezik, akkor kedvezményekre is számíthatsz.

   - MagNet lakáshitel: A MagNet egy közösségi bank, ahol akár arra is van lehetőséged, hogy a közösség ereje révén alacsonyabb kamatot érj el, és betétesként te magad is támogathatsz hitelfelvevőket. Fogyasztóbarát lakáshitelt is kínálnak, de építésre nem kaphatsz náluk hitelt. 5 és 10 éves kamatperiódusok közül választhatsz és kedvezmények is elérhetők.

   - MBH lakáshitel: Az MBH Bank az MKB és a Takarékbank, valamint a korábbi Budapest Bank egyesülése után 2023. májusától folytatja ezen a néven a működését. Ők kínálják az egyik legötletesebb lakáshitel konstrukciót, ez az Egyenlítő hitel. Ha a megtakarításod is náluk tartod, akkor ezzel csökkentheted a hiteled futamidejét, és így olcsóbbá teheted a hiteled.

   - OTP lakáshitel: Az OTP Banknál csak fix kamatozás mellett kaphatsz jelzáloghitelt, és a fogyasztóbarát lakáshitelük folyósítását is felfüggesztették. Van viszont két különleges konstrukciójuk, az Évnyerő lakáshitel, ahol a futamidő első évében csak a kamatot kell fizetned, és a Kamatcsökkentő lakáshitel, amelynek a kamatát a futamidő alatt egyszer csökkentheted. A hiteligénylést online is intézheted.

   - Raiffeisen lakáshitel: A Raiffeisen szinte mindig kínál valamilyen akciót. Ha az egyikről lemaradsz, nem kell sokat várnod a következőre. 5 és 10 éves kamatperiódus mellett kínálnak lakáshiteleket és szabad felhasználású jelzáloghitelket. Fix kamatozás is van, de ott a futamidő is fix, 5, 10, 15 vagy 20 év lehet. Fogyasztóbarát lakáshitelt és CSOK Plusz hitelt is találsz náluk.

   - UniCredit lakáshitel: A UniCredit 5 és 10 éves kamatperiódus és 5-20 éves futamidő végéig fix kamatozás mellett kínálja a hiteleit. Csak lakáscélra adnak jelzáloghitelt, a szabad felhasználású konstrukciókat is lakáscélra kell költened. Jövedelemjóváírás esetén kamatkedvezményt kaphatsz, és díj-visszatérítési akcióik is vannak.

  • Támogatott lakáshiteleket (CSOK Plusz, falusi CSOK hitel) is mutat a kalkulátor?

   Ha a keresésed szempontjából releváns, akkor igen. Ahhoz, hogy a kamattámogatott lakáshitel konstrukciókat is megjelenítsük neked, be kell állítanod a CSOK Pluszhoz legalább egy vállalt gyermeket, a falusi CSOK-hoz pedig legalább két meglévő vagy vállalt gyermeket. Ebben az esetben, ha a keresési beállításaidnak is megfelel, a kamattámogatott hiteleket is megmutatjuk.

   CSOK Plusz hitelt az alábbi bankoknál igényelhetsz:

   - CIB Bank

   - Erste Bank

   - Gránit Bank

   - K&H Bank

   - MBH Bank

   - OTP Bank

   - Raiffeisen Bank

   - UniCredit Bank

   Falusi CSOK hitelt csak a falusi CSOK támogatás mellé igényelhetsz legalább 2 meglévő vagy vállalt gyermek mellé. A hiteligénylés feltétele, hogy a lakáscélodat a jogszabályban listázott preferált kistelepülések egyikén valósítsd meg. Falusi CSOK hitel keretében új építésű társasházi lakás vásárlására nem igényelhetsz hitelt.

   Falusi CSOK hitelt az alábbi bankok kínálnak:

   - K&H Bank

   - MBH Bank

   - OTP Bank

   - Erste Bank

   Sem a CSOK Plusz, sem a falusi CSOK hitel nem használható önmagában végzett lakásfelújításra. Mindkét hitel kiegészíthető piaci lakáshitellel.

  • Milyen jogszabályi feltételeknek kell megfelelnünk CSOK Plusz és falusi CSOK hitel igénylésénél?

   A gyermekvállalás vagy meglévő gyermek nem az egyetlen feltétele a kamattámogatott hitelek igényelhetőségének. Ahhoz, hogy kamattámogatott lakáshitelt kaphass, meg kell felelned a jogszabályban előírt feltételeknek.

   A CSOK Plusz jogszabályi feltételeit az 518/2023. sz. Kormányrendeletben, a falusi CSOK támogatás és hitel feltételeit a 302/2023. sz. Kormányrendeletben találod.

   A feltételeket röviden a hitelkalkulátor találati listájában a "Feltételek, díjak" pontban is megtalálod.

   A CSOK Pluszt, illetve vállalt gyermek esetén falusi CSOK hitelnél is előírás, hogy csak házastársak igényelhetik. Meglévő gyermekekre falusi CSOK hitelt egyedülálló szülők és élettársak is igényelhetik.

   Mind a CSOK Pluszhoz, mind a falusi CSOK hitelhez szükséges:

   - Büntetlen előélet az igénylő pár mindkét tagjára vonatkozóan.

   - Nem lehet 5 000 forintot meghaladó köztartozásotok a NAV felé. Ha van 5 000 forintot nem meghaladó tartozásotok, azt 10 napon belül egyenlíthetitek ki.

   - A házaspár legalább egyik tagjának legalább 2 év folyamatos TB jogviszonyt kell igazolnia.

   - CSOK Plusz esetén a feleségre vonatkozóan életkori korlát van: a feleség legfeljebb 40 éves lehet. 2024-ben és 2025-ben legalább 12 hetet betöltött várandósság mellett nem él ez az életkori korlát.

   - Falusi CSOK hitel esetén az életkori korlát csak vállalt gyermeknél érvényes.

  • Milyen egyéb feltételeknek kell megfelelnünk?

   A jogszabályi feltételeken túl hitelképesnek is kell lennetek. A bankok biztosan elvárják, hogy a KHR-ben ne szerepeljetek negatív státusszal (ez a régi BAR lista).

   A jogszabályban elvárt életkort a bank tovább szűkítheti, így van olyan bank, amelyik csak 21 vagy 23 éves kor felett ad kölcsönt, illetve a férj életkorát is maximálhatják.

   A támogatott hitelek igényléséhez megfelelő forrásból származó és elegendő nagyságú jövedelmet kell igazolnotok.

   Az egyes bankok elvárásait a hitelkalkulátor találati listájában, minden bank ajánlatában a "Feltételek, díjak" gomb alatt találjátok.

  • CSOK Plusz esetében számol a kalkulátor az első gyermek születésekor kérhető törlesztési szünettel?

   Nem. A törlesztési szünet nem jár automatikusan, az egy lehetőség. Ezen felül nem is feltétlenül gondoljuk úgy, hogy érdemes kérned a törlesztési szünetet. Míg a Babaváró hitel esetében, ahol szintén van ilyen törlesztési könnyítés, szerintünk mindenképpen érdemes kérni a szünetet, a CSOK Plusz esetében nem feltétlenül így van. A későbbi hitelelengedések nagyságát a törlesztési szünet nem befolyásolja, mert az fix összegű. Szerintünk akkor érdemes kérnetek a törlesztési szünetet, ha az első gyermek születésekor valóban szükségetek van erre a könnyítésre. Ne feledjétek, hogy ha a gyermek születése a futamidő első 12 hónapjára esik, akkor a törlesztési szünet leghamarabb a futamidő 13. hónapjától kezdődhet.
  • CSOK Plusz esetében számol a kalkulátor a második vállalt gyermek, és attól kezdve minden gyermek születésekor járó hitelelengedéssel (azaz a gyermekvállalási támogatással)?

   Igen. A második, és ettől kezdve minden vállalt gyermek születésekor számolunk 10-10 millió forint hitelelengedéssel. Az elengedett hitel összegével csökkenni fog a visszafizetendő összeg, és ennek figyelembe vételével határozzuk meg a havi törlesztőrészleteket is.
  • Miért mutatunk két törlesztőrészletet a CSOK Plusz találatoknál?

   A CSOK Plusz hitel törlesztése türelmi idővel indul. Ez nem választható opció, hanem jogszabály szerint így kell törleszteni ezt a hitelt. A futamidő első 12 hónapjában csak a kamatot kell törleszteni, a tőketörlesztés pedig a 13. hónaptól indul. Ezt vesszük alapul a számításkor, ezért megjelenítjük a türelmi idő alatt, és az után fizetendő törlesztőrészletet is.
  • Miért kérdezi meg a kalkulátor a gyermekek születési dátumát?

   Azért, hogy tudjunk számolni az esetleges hitelelengedésekkel a kalkuláláskor. Ha csak a meglévő és vállalt gyermekek számát kérdeznénk meg, akkor nem tudnánk kiszámolni, hogy várhatóan mikor kapjátok (ha kapjátok) a hitelelengedés támogatás 10 millió forintját.

   Pontos dátumot nem kérünk, hiszen a jövőt nem láthatjátok előre, de egy év/hónap becslést igen, hogy a kalkuláció minél pontosabb legyen.

  • Milyen THM-et jelenít meg a kalkulátor?

   A THM kiszámításánál minden rendelkezésünkre álló információval számolunk. Ha több gyermeket terveztek a CSOK Plusz igénylése után, akkor a hitelelengedés támogatást is figyelembe vesszük. Jó, ha tudjátok, hogy bár a CSOK Plusz keretében legfeljebb adott számú gyermeket vállalhattok, a hitelelengedés a terven felül született gyermekek után is jár.

   A CSOK Plusz THM-je a kamattámogatás miatt egyébként is alacsony, de hitelelengedés esetén akár negatív értéket is felvehet. A kalkulátorban negatív THM értéket nem jelenítünk meg, ilyen esetben a THM-nél található értéket kihúzzuk.

  Használt lakás vásárlásakor jó megoldás lehet a lakáshitel, főleg ha az állami támogatásokat már kihasználtad, és még mindig pénzre van szükséged. Megmutatjuk a bankok által kínált lakáshiteleket és támogatott hiteleket is.

  Ezekről olvashatsz
  1. Mi az a lakáshitel, miért jó ez nekem?
  2. Milyen kamattal kaphatok lakáshitelt?
  3. Milyen hosszú lehet a lakáshitelem futamideje?
  4. Mire használhatom a lakáshitelt?
  5. Hogyan vehetek új lakást lakáshitel segítségével?
  6. Minősített fogyasztóbarát lakáshitelek
  7. Zöld minősített fogyasztóbarát lakáshitel
  8. Mikor számítok hitelképesnek – mik a hitelfelvétel alapfeltételei?
  Mutass többet

  Mi az a lakáshitel, miért jó ez nekem?

  A lakáshitel (más néven lakáscélú jelzáloghitel) olyan hitel, amely mellé biztosítékként ingatlant ajánlasz fel a banknak. Ezt a biztosítékot hívjuk fedezetnek vagy jelzálognak.

  Amikor hitelt veszel fel, akkor a bank megpróbál meggyőződni arról, hogy a neked adott pénzt biztosan vissza tudod-e fizetni. Ez a hitelbírálat, amelynek során a jövedelmedet és az ingatlant is megvizsgálja. Ha ezt nem tenné, rövid úton csődbe menne, mert sok olyan ügyfélnek is hitelezne, akik nem tudnák fizetni a törlesztőrészleteket.

  A bankok szeretik, ha a hitel mellé fedezet is tartozik, mert számukra ez a legbiztonságosabb. Ha valami okból nem tudod fizetni a hiteledet, akkor a bank a fedezetet árverés útján értékesítheti. Így hozzájuthat a pénzéhez, és nem éri akkora veszteség.

  Azok a hitelek, amelyekhez nem tartozik ingatlanfedezet, nem jelzáloghitelek. A személyi kölcsön, az autóhitel vagy az áruhitel például nem azok, mint ahogy a Babaváró hitel sem. Ezeknél csak a fizetésed vagy más rendszeres jövedelmed szolgál majd biztosítékul.

  Miért jó a jelzáloghitel a banknak?

  Azok a kölcsönök, amelyek mögött nincs fedezet, kockázatosabbak a bank számára, ezért ezek általában drágábbak és kisebb összegűek. Személyi kölcsön formájában például maximum 10 millió forintot vehetsz fel, de a hitelképességed vizsgálata után elképzelhető, hogy a bank csak ennél alacsonyabb összeget ad. Igazán sok pénzt a bank csak fedezet mellett nyújt.

  A lakáshitelek általában magasabb összegű, hosszabb futamidejű hitelek. Egy lakás megvásárlása jellemzően életed legnagyobb beruházása, a hozzá felvett hitel több tízmillió forint is lehet, amit 20-25 évig fizetsz. Míg ha áruhitelt veszel fel, az sokszor az egymillió forintot sem éri el, és pár hónap vagy év alatt kifut.

  A banknak az a kedvező, ha a nagyobb hitelt ingatlannal biztosítod, és ezért hajlandó kedvezőbb feltételeket nyújtani.

  Ilyen zöld ingatlanról álmodik ez a fiatal házaspár

  Miért jó ez nekem?

  Mivel a lakáshiteledet bebiztosítottad a bank számára egy ingatlannal, ezért cserébe a bank alacsonyabb kamatot kínál neked. A lakáshitelek kamata például jelenleg 9-10% körül mozog.

  Az alacsony kamat mindenképp hasznos, de a futamidő hossza sem mindegy. A futamidő az a teljes időszak, ami alatt a felvett hitelt visszafizeted a banknak.

  Ugyanakkora hitelösszegre minél hosszabb a futamidő, annál alacsonyabb lesz a havi törlesztő. Igaz, hogy a hosszabb futamidő miatt a visszafizetendő összeg is magasabb lesz, mert összességében több kamatot kell fizetned, viszont a havi törlesztőt sokkal könnyebben ki tudod gazdálkodni.

  Ha a jövedelmed nem olyan magas, akkor ez kifejezetten hasznos lehet, mert a törlesztőrészletnek bele kell férnie a havi kiadásaidba.

  Hogy a fizetésedet milyen mértékben terhelheti a hitel visszafizetése, azt a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató, vagy JTM segítségével számolja ki a bank. Ennek lényege, hogy a fizetésednek és egyéb bevételeidnek csak egy meghatározott százalékát teheti ki a törlesztőrészlet. A JTM korláttal később még foglalkozunk.

  Milyen kamattal kaphatok lakáshitelt?

  Mivel a lakáshitel mögött ott áll biztosítékként egy ingatlan, a fedezetért cserébe a bank kedvezőbb feltételeket kínál neked.

  A jelzáloghitelek kamata általában alacsonyabb, mint a fedezet nélküli hiteleké, mondjuk egy személyi kölcsöné.

  Lakáshitelt jelenleg 9-10% közötti kamattal tudsz igényelni, míg a személyi kölcsön vagy az autóhitel kamata 14%-ról indul. Habár látszólag nem nagy különbség ez a pár százalékpont, de valóságban már egy 5–10 éves futamidő is milliós extra költséget jelenthet.

  A bankok számára az is nagyobb biztonságot jelent, ha pontosan tudják, hogy mire költöd a pénzüket. Például egy lakáscélú jelzáloghitel kamata 9-10%, míg ugyanez a hitel szabad felhasználásra 10-11%-os kamattal igényelhető.

  Fix és változó kamatozás, kamatperiódusok

  A lakáshitel lehet változó vagy fix kamatozású.

  Változó kamatozás

  Ez azt jelenti, hogy a futamidő alatt nem állandó a hitel kamata, és ha ez változik, akkor a törlesztőrészletek is változnak. Tehát nemcsak emelkedhet a kamat, de csökkenhet is. Régebben voltak 3, 6 és 12 havonta változó kamatozású lakáshitelek, de ma már nem kínálnak ilyet a bankok.

  Fix kamatozás

  Ezek általában olyan lakáshitelek, amiknek 5 vagy 10 évig fix a kamata. A legtöbben a 10 évig fix kamatperiódust keresik, tehát az ilyen lakáshiteleknek csak 10 évente változhat a kamata. Ez elég hosszú idő és a lakáshitelek valós futamideje ennyi szokott lenni.

  A fix kamatozású lakáshitelek segítenek ennek az adósnak, hogy ne dőljön rá a dominó

  Végig fix kamatozás

  Ez azt jelenti, hogy a futamidő alatt a kamat egyáltalán nem változik. Ez a legbiztonságosabb konstrukció, mert a kamatfizetés világos és előre kiszámítható.

  Ez általában valamivel drágább, mintha például csak 5 évre lenne fixálva a hitel kamata. De ha évről évre mindig egy kicsit többet keresel, akkor egyre könnyebben tudod majd a havi keresetedből kigazdálkodni a törlesztőt.

  Ha pedig magas kamat mellett vetted fel a hosszabb távra rögzített vagy fix kamatozású hiteledet, akkor sincs baj. Később, ha csökkenek a kamatok, a hitelt kiválthatod egy kedvezőbb konstrukcióra.

  Változhat a fix kamatozású hitelek kamata?

  A hazai jogszabályok nem engedik meg, hogy a hitelek kamatát a bankok egyoldalúan módosítsák. Ettől függetlenül előfordulhatnak olyan esetek, amikor a fix kamat is változik, hiszen a futamidő általában nagyon hosszú. De a változás nem váratlanul történik. Ilyen lehet:

  • Ha kedvezményes a hiteled kamata, de a kedvezményre jogosító feltételek nem teljesülnek. Például ha alacsonyabb kamatot ad a bank azért, mert bizonyos összeg érkezik minden hónapban a számládra, és ez az összeg nem érkezik mégsem, akkor a kedvezményt elveszíted, a kamat pedig megemelkedik (mivel elveszíted a kamatkedvezményt).
  • Amikor szerződésmódosítást kérsz, akkor előfordulhat, hogy a kamat változik. Mondjuk, ha módosítani szeretnéd a hitel futamidejét, akkor a bank változtathat a kamaton is. Ez a változtatás nem egyoldalú a bank részéről, mivel a módosított szerződést te is aláírod.

  Egyedi kedvezmények

  Az élet egyszerű lenne, ha minden banknál csak a kamat mértékét és a hozzá tartozó kamatperiódus hosszát kellene megnézned.

  De ez szinte soha sincs így.

  A legtöbb banknál többféle hitel van (például kamattámogatott, nem támogatott, fogyasztóbarát stb.) és ezeket több hitelcélra kínálják. Persze mindegyiknek mások a feltételei. Ezen túl hitelösszegtől, futamidőtől vagy leggyakrabban az igénylő jövedelmétől függően különböző kamatkedvezményeket adnak.

  Sőt, még alacsonyabb kamatra számíthatsz, ha vállalod, hogy aktívan használod a bankszámládat, vásárolsz a bankkártyáddal vagy csoportos beszedéseket állítasz be.

  Ezenkívül különböző ügyfélminősítések is vannak egyes bankoknál, amik titkosak és előre nem tudod, hogy melyik kategóriába fogsz esni, és milyen kamat fog rád vonatkozni.

  Ráadásul a hiteligényléshez kapcsolódó díjak és költségek is eltérnek az egyes bankoknál. Ezeket a THM, a teljes hiteldíj mutató nagyrészt tartalmazza, ezért azt is figyeld, amikor hitelt keresel.

  A fentiek miatt érdemes jobban megvizsgálni a banki ajánlatokat, mert ahány bank, annyiféle árazási logika, és ezek sokszor elég átláthatatlanok.

  Mindenképpen érdemes erre időt szánnod, vagy szakértő segítségét kérned, mert több milliót is bukhatsz, ha rosszul választasz, vagy ha csak a saját bankod ajánlatát nézed meg.

  Hiteligénylők összehasonlítják egy lakáshitel kalkulátor segítségével laptopon a banki ajánlatokat

  Milyen hosszú lehet a lakáshitelem futamideje?

  Az, hogy milyen futamidejű hitelt kaphatsz, függ a jövedelmedtől is. A havi törlesztőrészletednek bele kell férnie a családi költségvetésbe, és a túl rövid futamidő magas törlesztőrészletet eredményezne. A jelzáloghitelek futamideje legfeljebb 30 év lehet.

  A futamidő hossza az életkorodtól is függ, mert bele kell férned abba a korlátba, hogy a hitel lejártakor 70-75 évesnél nem lehetsz idősebb. 65 éves kor felett több bank adóstárs bevonását is kérheti, vagy ha eleve több adós van a hitelügyletben, akkor a futamidőt a legidősebb életkorához igazítja.

  A hosszú futamidő miatt igaz, hogy alacsonyabb a havi törlesztőrészleted, de azt is vedd figyelembe, hogy a kamatot is hosszabb ideig kell fizetned, ezáltal tehát a teljes visszafizetendő összeg is jóval több lesz.

  A statisztikák szerint általában 15 éves futamidőre igényelnek a legtöbben lakáshitelt, de egy átlagos hitel valós futamideje 10 év körül szokott lenni. Ez azért van, mert sokan eladják a lakást vagy akár örökölnek, vagy felgyűlt annyi megtakarításuk, hogy hamarabb visszafizessék a hitelt. A hitelkiváltások is rövidítik a futamidőt, hiszen ezzel egy új hitel indul el.

  Mire használhatom a lakáshitelt?

  A jelzáloghiteleknek több fajtája is van, nem csak lakást vásárolhatsz belőle. Lakáshitelt (vagy jelzálogkölcsönt) igényelhetsz:

  Lakáscélra:

  • új vagy használt lakás vagy ház vásárlására
  • új lakás vagy ház építésére
  • felújításra
  • bővítésre
  • korszerűsítésre

  És nem lakáscélra:

  • szabad felhasználásra
  • hitelkiváltásra

  Lakáshitel vásárlásra

  A lakáshitel elsődleges célja valóban az, hogy a segítségével lakást vehess, ha nem szeretnéd vagy nem tudod saját megtakarításból kifizetni a lakás teljes vételárát. Ezt a problémát hidalhatod át a lakáshitellel.

  Valamennyi pénzed azért nem árt, ha van, mert a hitelhez szükséges önerőt neked kell előteremtened. Ez lehet a saját megtakarításod, a család is összeadhatja, de származhat máshonnan is.

  Vannak lehetőségek, amelyek segítségével önerő nélkül is vehetsz lakást. Ezekről bővebben itt olvashatsz.

  Lakáshitelként minimum 3 millió, maximum 100 millió forintot vehetsz fel. A hitel futamideje minimum 1, maximum 30 év lehet.

  Lakáshitelből persze nem csak lakást vehetsz.

  Vásárolhatsz nyaralót vagy más ingatlant is. Mindenképp tájékozódj arról, hogy az adott bank ad-e lakáscélú hitelt arra az ingatlanra, amit szeretnél, és használhatod-e fedezetként.

  Kis értékű épületeket, mint mondjuk egy garázs, nem szívesen fogadnak el a bankok, ha ilyesmit vásárolnál, akkor másik fedezetre (is) szükséged lesz.

  Családi ház felújítása mesterekkel lakáshitel segítségével

  Felújításra, bővítésre, korszerűsítésre

  Ha már régi a házad vagy lakásod, és komolyabb felújítást igényel, esetleg korszerűsíteni, vagy bővíteni szeretnéd, akkor is megoldást jelenthet a lakáshitel.

  Bővítés alatt a bankok azt értik, ha legalább egy lakószobával bővül a házad.

  Korszerűsítésnél olyan munkálatokra gondolnak, mint a nyílászárók vagy fűtési rendszer cseréje, ezekhez nem kell építési engedély.

  Felújítás pedig lehet festés, burkolás, vagy például a konyhabútor cseréje.

  Érdemes megfontolnod, hogy mennyit költenél az ingatlanodra, és ehhez mérten mi a kedvezőbb, a személyi kölcsön vagy a lakáshitel.

  Ha jelzáloghitelben gondolkodsz, és a fedezet maga a felújítandó, bővítendő vagy korszerűsítendő ingatlan lenne, akkor mindenképpen a munkálatok megkezdése előtt igényeld a hitelt. Ha már elkezded a munkát a megtakarításodból, és menet közben derül ki, hogy hitelre is szükség lesz, akkor gond lehet a fedezettel.

  A bank ugyanis csak valóban lakható lakóingatlant fogad el fedezetként.

  Ha már elkezdted a munkát, a lakásod pedig jelenleg nincs lakható állapotban - például le van bontva a konyha vagy a fürdő - akkor hitelt nem fogsz kapni az ingatlanra.

  Ilyenkor vagy másik ingatlant kell bevonnod a hitelbe, vagy dönthetsz úgy, hogy személyi kölcsönt veszel fel. Utóbbi egyébként is lehet jó megoldás.

  A személyi kölcsön valamivel drágább, de nem kell hozzá fedezet. A pénzhez ráadásul gyorsan és könnyen hozzájuthatsz. A lakáshitel olcsóbb, de bonyolultabb az ügyintézés, és jelzálog kerül a lakásodra.

  Építési hitel

  Lakáshitelt felvehetsz akkor is, ha új lakást szeretnél építeni, ezt hívják építési hitelnek. Ez a lakáshitelek egy speciális fajtája, egy kicsit bonyolultabb konstrukció, és nehezebb belőni, hogy a végén mennyit fog érni az ingatlan.

  Ennél a hitelnél neked is valamivel több kezdőtőkére lesz szükséged, mivel nemcsak az önerőt kell előteremtened a hitelhez, de lennie kell egy építési telkednek is, ahol a jövőbeli otthonod felépül majd.

  A telket nem veheted meg a felvett hitelből, a bank pénzét csak az építkezésre használhatod.

  Nem feltétlenül kell a nulláról építened egy házat. Építhetsz egy új emeletet a meglévőre, beépítheted a padlást vagy a tetőteret is, illetve megvehetsz már épülő házat is. A lényeg az, hogy egy önálló új lakást hozz létre, olyat, amelyet önmagában is el lehetne adni.

  Fontos, hogy építési hitelből csak minimum komfortos házat építhetsz, azaz legyen benne víz, fűtés, szennyvízelvezetés. A helyiségekre vonatkozó megkötés, hogy lennie kell fürdőnek, WC-nek és egy főzőhelyiségnek is. Némelyik bank a telekre is határoz meg szabályokat, vagy egy minimum értékhatárt, amit a teleknek el kell érnie. Az olcsó telken drága házat a bank nem szereti.

  A hitel fedezete a jelenleg még nem létező házad, lakásod lesz. A bank ennek az értékét általában úgy határozza meg, hogy kiszámolja, hogy a terveken szereplő épület várhatóan mennyit fog érni akkor, amikor elkészül.

  Építésnél is igaz, hogy a ház jövőbeli értékének maximum 80%-át veheted fel hitelként. A többi az önerő. Az önerőt az építkezéshez fel is kell használnod, már az építés első szakaszában.

  Az építési hitel összegét nem kapod meg egyben.

  Építkezés amit lakáshitelből fizet ki a család

  A bank építési fázisonként fizeti ki, kettő, három vagy négy részletben. Az épület készültségi fokától függ a következő szakasz kifizetése, amit értékbecslő vizsgál meg.

  Amikor minden elkészült és el lehet végezni a következő építési fázist, akkor a bank utalja rá a pénzt. Az utolsó részletet általában akkor kapod meg, ha a lakásra megkaptad a használatbavételi engedélyt vagy az ennek megfelelő dokumentumot.

  Hitelkiváltás: ha már van hiteled

  A lakáshitelt felhasználhatod hitelkiváltásra is. Ha van olyan lakáshiteled, amelynek a feltételei nem túl jók, és ennél már jobb hiteleket is kínálnak a bankok, akkor a régi hiteledet lecserélheted egy újra.

  Kicsit úgy, mint amikor a régi, magas percdíjas mobil előfizetésed helyett új csomagot választasz, csak itt nem kell megvárnod, hogy leteljen a teljes hűségidő. Ezt hívják hitelkiváltásnak.

  Amikor a kamatok csökkenőben vannak, vagy ha már több éve fizeted a hiteledet, akkor érdemes lehet megvizsgálnod, van-e kedvezőbb a piacon. Ha épp olyan időszakban kényszerültél hitelt felvenni, amikor épp magasan álltak a kamatok, akkor szinte biztos találsz jobbat később.

  A korábbi hiteledet tehát végtörleszted, és helyette újat veszel fel. A korábbi hitelszerződésed megszűnik, és új lesz helyette.

  Hogyan vehetek új lakást lakáshitel segítségével?

  Az új lakás vásárlásának, csakúgy, mint a használt lakás vásárlásának megvannak az előnyei, de a buktatói is. Ahhoz, hogy ne érhessen kár, körültekintőnek kell lenned, és amennyire csak tudod, célszerű ellenőrizned az eladót.

  Az új lakások jellemzője, hogy általában egy ingatlanfejlesztő, kivitelező vagy beruházó cég építi őket, akitől te megvásárolhatod az új ingatlant.

  Kisebb építkezéseknél lehet, hogy közvetlenül a kivitelező értékesíti a lakásokat, de nagyobbaknál több szereplő is lehet az építkezésben. A lényeg az, hogy te egy építtető cégtől vásárolsz, és nem magánszemélytől. Ennek az illeték miatt is van jelentősége.

  Az építő cég tehát nem feltétlenül saját pénzből építkezik. Állhat mögötte egy nagyobb, tőkeerős beruházó cég, vagy egy bank, amelyik finanszírozza az építési projektet.

  Ha bank finanszírozza az építkezést, az neked jó hír, mert az azt jelenti, hogy egy bank megvizsgálta a fejlesztőt, és hitelképesnek ítélte.

  A finanszírozó bank szakaszosan folyósítja a hitelt a fejlesztőnek, és minden alkalommal ellenőrzi az építkezést is, hogy megfelelően használták-e fel a hitelt. Így kevésbé fordulhatnak elő nagy csúszások, és pénzhiány sem valószínű.

  A lakásokat többféle konstrukcióban kínálják:

  • Az új lakást megvásárolhatod kulcsrakészen, azaz akkor, amikor már teljesen készen van, és csak be kell költözni.
  • Vásárolhatsz új építésű lakást tervrajzról is, amikor az ingatlan még fel sem épült. Ez talán a gyakoribb verzió.

  Tervrajzról azért szeretnek vásárolni a vevők, mert az új lakások nem olcsók, és ahogy nő a készültségi fok, annál drágábbak. Olcsóbban juthatsz tehát új lakáshoz akkor, ha az építés még el sem kezdődött, vagy folyamatban van. Minél nagyobb rész van már készen belőle, annál többet kell érte fizetned.

  De hogyan vehetek meg egy olyan lakást, ami még nem is létezik?

  Új ingatlan tervrajzát nézik az építtetők akik lakáshitel vesznek majd fel a vásárláshoz

  Van, hogy szakaszosan kell kifizetni a lakás árát. Az elején befizetsz 10-20% körüli előleget, majd utána a készültségi foknak megfelelően a többi részletet, az utolsót pedig akkor, amikor a lakás megkapja a használatbavételi engedélyt.

  A másik lehetőség, hogy a foglaló után nincs ugyan szakaszos befizetés, de amikor az ingatlan eléri a szerkezetkész állapotot, akkor kell a vételár egy nagyobb részét kifizetni. A használatbavételi engedély utánra már csak egy kisebb részlet marad.

  A fenti fizetési ütemezések általában kisebb beruházó esetén gyakoriak, a nagyobb cégek jobb lehetőségeket is kínálhatnak a vásárlóknak. Általában 10-30% előleget kérnek, amivel lefoglalod a lakást, a maradékot pedig az átadás után kérik el, amikor már megvan a használatbevételi engedély.

  Neked vásárlóként az a legbiztonságosabb, ha a használatbavétel előtt minél kevesebbet kell fizetned, és a hitelfelvétel szempontjából is ez a kedvezőbb.

  Ha a beruházó projekthitelből építi a lakásokat, akkor az általad fizetett vételár nem kerül közvetlenül a beruházóhoz, hanem elkülönítik egy letéti számlán. Csak akkor férhet hozzá, ha teljesíti a bank által szabott feltételeket. Ez biztonságosabb is, és ha a lakás hitelből épül, akkor a beruházó a vevőnek is tud kedvezőbb fizetési ütemezést kínálni.

  Mit tehetek, hogy kivédjem az új lakás vásárlásával járó buktatókat?

  Ha a lakást tervezőasztalról veszed, akkor számolnod kell azzal, hogy 1-1,5 év is eltelik a foglaló befizetése után, mire megkapod a lakásod.

  Ha olyan a fizetési ütemezés, hogy a vételár nagyobb részét kell még a használatbavétel előtt kifizetned, akkor több millió forintod áll az építkezésben, méghozzá elég sokáig.

  Ilyen helyzetben alaposan át kell gondolni, hogy mikor add el a régi lakásod, mert amíg nem költözhetsz be az újba, valahogy meg kell oldani a lakhatásodat is, ami szintén pénzbe kerül.

  De ha a jelenlegi lakásodat nem adod el, vagy nem saját ingatlanodból költöznél, akkor sem mindegy, hogy a saját befektetésedben van a pénzed, vagy a beruházónál.

  Ha az építkezés valami miatt csúszik, vagy megakad, például munkaerő-probléma adódik, vagy az építőanyagok beszerzésével van gond, akkor sok pénzt veszíthetsz, arról nem is beszélve, ha az építkezés valami miatt végül nem valósul meg.

  Ez neked, mint vásárlónak komoly veszteségeket is okozhat. Ezen az oldalon megmutatjuk, hogy új lakás vásárláshoz milyen hiteleket igényelhetsz, és a kalkulátor alatt részletesen bemutatjuk a vásárlási folyamatot és a buktatókat is.

  Minősített fogyasztóbarát lakáshitelek

  A minősítést az MNB hozta létre azért, hogy a hitelek könnyebben összehasonlíthatók legyenek. Ahhoz, hogy egy hitel „fogyasztóbarát” legyen, több feltételnek is meg kell felelnie.

  A fogyasztóbarát lakáshitelek így egyszerűbbek, egységesebbek és könnyebb őket összehasonlítani.

  Mikor fogyasztóbarát egy hitel?

  • Csak olyan hitelek jöhetnek szóba, ahol egyenlő havi törlesztőrészletekben kell visszafizetni a felvett pénzt (ez az annuitásos törlesztés). Régebben voltak mindenféle variációk erre, ma már egyébként is mindegyik lakáshitel ilyen.
  • A kamatperiódus hossza 5, 10, 15 év, vagy végig fix lehet.
  • A hitelbírálatra a banknak 15 napja van onnantól, hogy az értékbecslés elkészült.
  • A folyósítási feltételek teljesítése után a bank 2 munkanapon belül folyósítja a hitelt.
  • A kamatfelár nem lehet magasabb mint 3,5 százalékpont.
  • A folyósítási díj a hitelösszeg legfeljebb 0,75%-a lehet, de maximum 150 000 forint.
  • Az előtörlesztési díj maximum az előtörlesztett összeg 1%-a lehet. Ha lakás-takarékpénztári megtakarításból szeretnél elő- vagy végtörleszteni, akkor az ingyenes.

  A minősített fogyasztóbarát lakáshitek nem feltétlenül olcsóbbak, mint egy piaci lakáshitel. Előfordulhat olyan hitel, amelyiknek a kamata alacsonyabb, mint egy fogyasztóbarát hitelé, de valamelyik egyéb feltételt nem teljesíti, például magasabb az előtörlesztési díja, vagy hosszabb a hitelbírálati ideje, ezért nem kaphatja meg a minősítést, de neked mégis jobban megfelelne.

  Hogy el tudd dönteni melyik kedvezőbb számodra, érdemes megnézned a hitelkalkulátorunkban a hitelek THM-jét is. Ez a kamaton túl a hitelfelvétellel járó induló költségek nagy részét is tartalmazza, így jobban hasonlíthatod össze a hiteleket ez alapján. A THM sem tartalmaz viszont minden költséget, így a közjegyzői díjat és az előtörlesztés díját sem.

  Napelem telepítése kedvezményes zöld lakáshitelből

  Zöld minősített fogyasztóbarát lakáshitel

  Ez a konstrukció 2023. április 1-től elérhető.

  1. Új lakás építésére vagy vásárlására, amely megfelel a BB, közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek, és primer energiaigénye nem több, mint 80 kWh/m2/év. A két feltételnek egyszerre kell teljesülnie. A hitelt telek vásárlására is kérheted, amelyen 4 éven belül az előbbieknek megfelelő épületet építesz. A vételár része lehet a gépkocsitároló és tároló is.
  2. Használt lakás felújítására, amely a munkálatok elvégzése után eléri a BB energetikai besorolást, és a primer energiaigénye legfeljebb 80 kWh/m2/év, vagy amelyen legalább 30%-os primer energiaigény csökkenést érsz el a felújítás nyomán.
  3. Olyan használt lakás vásárlására, amelyen elvégzed a fenti felújítást.
  4. Korszerűsítési munkákra. Az MNB által meghatározott munkák közül kell választanod legalább egyet.

  A bank a zöld fogyasztóbarát hitel esetében folyósítási díjat nem számíthat fel, és a zöld hitelcélok igazolásához szükséges energetikai tanúsítvány díját átvállalja.

  A zöld célok teljesítése esetén kamatkedvezményt kaphatsz, de ebben az esetben előfordulhat, hogy az energetikai tanúsítvány díját neked kell fizetned.

  Mikor számítok hitelképesnek – mik a hitelfelvétel alapfeltételei?

  Ahhoz, hogy lakáshitelt kaphass, meg kell felelned néhány alapfeltételnek. Ez a minimum, ami szükséges ahhoz, hogy hitelképes legyél:

  • Az életkorodra vonatkozó feltétel. Ahhoz, hogy hitelt kaphass, nagykorúnak kell lenned. Maximális életkor is van, a hitel lejáratakor nem lehetsz több, mint 75 éves. Vannak bankok, akik bizonyos életkor felett – ez általában 65 év – adóstárs bevonását kérik.
  • Magyarországi lakcímed kell, hogy legyen.
  • Határozatlan idejű munkaszerződésednek kell lennie, és a próbaidőd lejárta előtt nem vehetsz fel hitelt. Az is feltétel, hogy meglegyen legalább három teljes hónap, amit már eltöltöttél a jelenlegi munkahelyeden. Vállalkozások esetében a bank általában elvárja, hogy legyen legalább egy lezárt üzleti éved. A vállalkozás nem állhat felszámolás vagy csődeljárás alatt és nem lehet lejárt köztartozása.
  • Sok esetben az is feltétel, hogy legyen bankszámlád, akár annál a banknál, ahonnan kölcsönt vennél fel, vagy egy másik pénzintézetnél. Erről két- vagy háromhavi bankszámlakivonatot kell majd benyújtanod.
  • Legyen telefonos elérhetőséged.

  Nem szerepelhetsz a KHR-ben (Központi Hitelinformációs Rendszer) negatív státusszal, azaz nem lehet a mindenkori bruttó minimálbér összegénél nagyobb olyan tartozásod, ami több mint három hónapja fennáll.

  A bank a hitelbírálat során győződik meg arról, hogy minden szükséges feltételnek megfelelsz. Megvizsgálja, hogy a fedezet megfelelő-e, és a jövedelmedből fizetni tudod a hitel törlesztőrészleteit.

  Ha ez megvan, akkor jöhet a hitelfelvétel.

  Lakáshitel hitelbírálat után kezet fog az adós és a banki ügyintéző

  Mi az az előzetes hitelbírálat lakáshiteleknél? Érdemes kérnem?

  Ha lakásvásárláson gondolkodsz, de nem tudod, hogy mennyi pénzt és milyen feltételek mellett adnak neked a bankok, akkor kérhetsz előzetes hitelbírálatot. Ez hasonló eljárás, mint egy normális hiteligénylés, azzal a különbséggel, hogy itt még nincs benne a vizsgálatban az ingatlan.

  Az előzetes hitelbírálat azért jó, mert megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mennyi lakáshitelt kaphatsz. Így pontosabban tudhatod, hogy milyen lakások közül válogathatsz.

  Az előzetes hitelbírálat után a bank ad neked egy hitelígérvényt, azaz garantálja, hogy valóban megkapod az adott hitelösszeget és olyan kondíciókkal, amit az előzetes hitelbírálatnál feltüntetett, ha a kiválasztott ingatlan bizonyos összeghatáron belül van.

  Az előzetes hitelbírálat 6 hónapig érvényes, és általában ingyenes. Ha ezalatt tényleg felveszed a lakáshitelt, akkor a jövedelmedre vonatozó vizsgálatot már nem kell újra elvégeznie a banknak, és így akár hetekkel is lerövidítheted a hiteligénylési folyamat hosszát.

  Ez hasznos lehet lakásvásárlásnál, hiszen más, szintén hitelből vásárló vevőkkel szemben neked így már papírod van róla, hogy hitelképes vagy. Ha rajtad kívül más vevők is le akarják foglalózni az ingatlant, akkor éppen ez az igazolás lehet az, amivel be tudod őket előzni.

  Te is jól jársz, mert a foglaló kifizetésénél tudod, hogy kaphatsz annyi hitelt, amennyire szükséged van, és az eladónak is jó, mert így kisebb kockázatot vállal.

  Ha új lakást vásárolsz, az előzetes hitelbírálat különösen hasznos lehet. Mivel az új lakások ára viszonylag magas, nem mindegy, hogy a jövedelmed alapján mennyi hitelre számíthatsz.

  Miért kell a hitelszerződést közokiratba foglalni?

  A hitelszerződést és a biztosítéki szerződést kötelező közjegyzői okiratba foglalni. Közjegyzővel aláírtan tanúsítja, hogy a szerződésben szereplő adatok megfelelnek a valóságnak, és hogy az okiratban megfogalmazott nyilatkozatot a felek megtették. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a közjegyző jelenlétében kell aláírnod a szerződést.

  A közokirat a bank biztonságát szolgálja. Azért fontos, mert ennek birtokában pereskedés nélkül is végrehajtást indíthat az ingatlanodon, ha nem fizetnéd a hiteledet. Azaz, ha nem fizetsz, a bank könnyebben hozzájuthat a pénzéhez.

  Milyen jövedelmeket fogad el a bank lakáshitel igénylésnél?

  A hitelfelvételhez szükséges egy minimum jövedelem, ami a mindenkori minimálbér nettója, de a bankok ennél általában szigorúbbak még alacsony hitelösszeg igénylésénél is.

  Mindig a nettó összegekkel számolnak, azaz adózott jövedelmeket vesznek figyelembe.

  A bevételeket két kategóriába sorolják. Vannak olyanok, amelyek önállóan elfogadhatóak, és vannak olyanok, amelyek csak kiegészítő jövedelmek, azaz csak akkor számolnak velük, ha van mellette önállóan elfogadható jövedelem is.

  A munkaviszonyból vagy vállalkozásból származó jövedelmeket vagy az öregségi nyugdíjat például önállóan is elfogadja a bank. A GYED, GYES vagy CSED viszont legtöbbször kiegészítő jövedelemnek számít. Ha kapsz például családi pótlékot, az önmagában még nem elfogadható jövedelem, csak akkor, ha mellé tudsz például munkabért is igazolni.

  Alkalmazotti munkabérnél legtöbbször elvárják a bankok, hogy határozatlan idejű munkaszerződésed legyen, és hogy legalább három teljes hónapnyi munkaviszonyod már legyen a jelenlegi munkahelyeden. Ha tehát nem elsején kezdtél, akkor a tört hónapot a bank nem veszi figyelembe, és a három hónapot a következő hónap elsejétől számolja.

  Lakáshitel igénylésnél jövedelemigazolás megmutatása banki ügyintézőnek

  Hogyan igazolhatom a jövedelmem?

  Csak hivatalos dokumentumokat fogadnak el a bankok, azaz csak legális forrásból származhatnak ezek a bevételeid.

  Jövedelmet igazoló dokumentumok lehetnek:

  • bármely pénzintézetnél vezetett általában utolsó 3 teljes havi bankszámlakivonat,
  • munkáltatói igazolás,
  • NAV jövedelemigazolás,
  • SZJA bevallás (ingatlan bérbeadásból származó jövedelem, osztalék figyelembevétele esetén),
  • ingatlan-bérbeadási szerződés,
  • nyugdíjértesítő, vagy nyugdíjszelvény.

  Katás vagyok. Nekem hogy kell igazolnom a jövedelmemet lakáshiteleknél?

  Ha Katás adózó vagy, akkor nehezebb dolgod lehet. Ahhoz, hogy lakáshitelt kaphass, a bankok általában kikötik, hogy legyen lezárt pénzügyi éved. Van olyan bank amelyik teljes 12 hónapot kér, és a jövedelmed is valamilyen módon erre a 12 hónapra osztja el, azt veszi egyhavi nettó bérednek. Van, amelyik bank a tört évet is elfogadja, de a jövedelmet akkor is 12 részre osztja, és átlagos jövedelmet néz.

  Ezen túl a NAV jövedelemigazolásán szereplő bevételedet több bank csökkentett értéken fogadja el.

  A havi nettó jövedelmed kiszámítására több módszert is használnak a bankok:

  • a NAV által kiadott jövedelemigazoláson szereplő jövedelmet elosztják 12-vel, vagy
  • a jövedelemigazoláson szereplő jövedelemből az 50 000 forint kata-adót levonják, és ezt elosztják 12-vel, vagy
  • levonják a kata-adót, és a bank szabályzata alapján még tovább csökkentik az összeget.

  Mennyi lakáshitelt vehetek fel? Mi a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató (JTM)?

  Az, hogy mennyi hitelt kaphatsz, függ a fedezetként felajánlott ingatlantól és a jövedelmedtől is. Minél magasabb jövedelmet tudsz igazolni a bank felé, annál jobb feltételeket kínálnak.

  Érdemes minél olcsóbb hitelt keresni, és minél hamarabb visszafizetni azt. A rövid futamidő miatt összességében kevesebbet kell visszafizetned a banknak, de a havi törlesztőrészleted magasabb lesz.

  Itt jön képbe a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató. Ez egy olyan mutatószám, ami alapján a bankok kiszámítják, hogy a havi jövedelmedbe mennyi törlesztőrészlet fér bele. A banknak és neked se jó, ha túl magas a törlesztő a bevételedhez képest.

  A bevételed nem terhelhető korlátlanul, mert a megélhetésedhez is szükség van pénzre, és ha vannak már felvett hiteleid, akkor azoknak a törlesztőit is fizetned kell. Annak érdekében, hogy ne adósodj el túlzottan, jogszabály írja elő a JTM korlát alkalmazását a bankok számára.

  JTM korlát jelzáloghiteleknél
  Kamatperiódus hossza5 év alatt5 évtől, de
  10 év alatt
  10 év és
  afelett
  600 000 Ft
  jövedelem alatt
  25%35%50%
  600 000 Ft vagy
  afeletti jövedelem
  30%40%60%

  Ha korábban felvettél CSOK vagy falusi CSOK támogatást, az viszont nem számít a havi adósságaid közé, mivel az egy vissza nem térítendő állami támogatás, és nem hitel.

  A CSOK Plusz vagy a falusi CSOK hitel viszont már igen, és mivel azt vissza kell fizetned, így a JTM korlátnál is számolni kell vele.

  Az, hogy mekkora hiteltörlesztőt vállalhatsz, függ az általad választott lakáshitel kamatperiódusától. Rövidebb időre fixált kamatoknál csak kisebb részét teheti ki a törlesztőrészlet a jövedelmednek.

  Függ még a jövedelmed nagyságától is, havi 600 000 forintos jövedelem felett nagyobb részt tehet ki a kölcsöntörlesztés.

  A JTM korlát, ahogy a neve is mutatja, egy maximális arány. Ennél tovább új hitel igénylésénél nem nyújtózkodhatsz, de semmi sem kötelezi a bankot, hogy eddig elmenjen.

  Milyen fedezetet fogad el a bank lakáshiteleknél?

  Jövedelem és fedezet

  A fedezet valóban fontos eleme a lakáshitelnek, de azt azért nem árt tudnod, hogy csakúgy, mint a személyi kölcsön esetében, a jelzáloghitelnek is a jövedelmed az elsődleges biztosítéka. Azért olyan fontos a megfelelő jövedelem, mert normális esetben ebből fizeted a törlesztődet, és nem a fedezet árából.

  A fedezet értéke

  Ha lakást vagy házat vásárolsz, akkor azt a bank általában elfogadja a hitelhez fedezetként. A megfelelő ingatlan Magyarországon található, forgalomképes (azaz önállóan eladható), per-, teher- és igénymentes (azaz nincs rajta jelzálog, és nem része peres eljárásnak).

  Az ingatlan tulajdonosa általában csak magánszemély lehet, de nem elvárás, hogy ugyanaz legyen, aki a lakáshitelt felveszi. A jelzálogként felajánlott ingatlan tulajdonosa a zálogkötelezett.

  A bankok nem fogadják el a túl kis értékű ingatlanokat fedezetként. A minimális értékhatár 3 millió forint, de 6 millió forint felett általában már nincs probléma a befogadással. Minden banknál kicsit másként van, de a gondolkodásuk logikus.

  A bank célja az, hogy megfelelően tudd fizetni a hitelt, de ha mégis baj van és hozzá kerül a lakásod, akkor azt el tudja adni, vagyis piacképes legyen az ingatlan.

  Ezért nem szeretik annyira a bankok a 100 millió feletti lakásokat, vagy a nagy, korszerűtlen házakat, mert nagyon kevesen akarnak ilyeneket venni. Tehát ha valamiért mégis a banknak kellene ezeket eladnia, akkor nehezen találna rájuk vevőt.

  A lakást a hitelszerződés megkötése előtt fel kell értékeltetned. Ez azért fontos, mert az ingatlan értéke befolyásolja, hogy mennyi hitelt kaphatsz. A bank által kirendelt értékbecslő megállapítja a lakás forgalmi, vagyis piaci értékét, azaz, hogy mennyit ér valójában az ingatlan szerintük.

  Ez eltérhet attól, amennyiért te megveszed, általában alacsonyabb összeget szoktak meghatározni. Ha támogatást is igényelnél a hitelhez, és a vételár, valamint a piaci ár között 20%-nál nagyobb a különbség, akkor elbukhatod a támogatás összegét.

  A hitelként adható összeg nem lehet magasabb a forgalmi érték 80%-ánál.

  A vételárnak tehát jó, ha minimum 20%-a, de inkább 30-40%-a megvan készpénzben, vagy állami támogatásokkal kombinálva.

  Ilyen családi házat szeretne venni ez a fiatal házaspár

  Minden banknál elvárás, hogy a lakás vagy ház minimum komfortos legyen, azaz legyen benne víz, villany, fűtési lehetőség, és a szennyvíz elvezetése megoldott legyen. Tehát ténylegesen lehessen benne lakni.

  A lakáshitelben szereplő ingatlant menet közben lehet módosítani, ha a bank is elfogadja. Ehhez kérelmet kell benyújtanod a banknak egy erre készült formanyomtatványon.

  • Kérhetsz fedezetcserét, ha például nem a saját lakásod volt a fedezet (hanem akár a szüleid háza), de a jelzálogkötelezett eladja a lakását és újat vesz, vagy ha időközben lett saját fedezetként használható ingatlanod és inkább azt tennéd a hitel mögé.
  • Bevonhatsz pótfedezetet. Ez általában már a szerződéskötéskor megtörténik, de egyedi esetben előfordulhat, hogy olyan módosítást szeretnél a hiteleden, amihez a bank pótfedezetet kér.
  • Kivonhatod a pótfedezetet a hitelből, ha már csökkent a hiteltartozásod, és a megmaradt ingatlan is megfelelő fedezetet nyújt.

  Használható-e osztatlan közös tulajdon lakáshitel fedezetként?

  Néhány feltétellel igen.

  Az osztatlan közös ingatlannak több tulajdonosa is van, és mindenki valamilyen arányban tulajdonos. Az ingatlan közös, de mindenki a saját elkülönült részét használhatja.

  Osztatlan közös tulajdonnál mindenképpen szükség van egy ügyvéd előtt készített használati megosztásra. Ez egy olyan megállapodás, amelyet minden tulajdonos aláír, és amiben feltüntetik, hogy kinek milyen tulajdonrésze van. A hozzá csatolt vázrajzon jelölik, hogy ki melyik részt használja. Ez azért szükséges, mert így a bank csak azt a részt fogja hitellel terhelni, ami az adóshoz tartozik.

  Nem nagyon szeretik a bankok az ilyen ingatlanokat.

  Mennyi önerőre van szükségem a lakáshitelhez? Lehet önerő a falusi CSOK és a Babaváró hitel?

  Mivel az ingatlan vételárának legfeljebb a 80%-át adhatja a bank lakáshitelként, a maradék legalább 20% az önerő, amit neked kell zsebből kifizetned.

  Ha csak a lakás értékének 75 vagy 60%-át kapod meg, akkor akár 40%-ot is neked kell megtakarításokból kifizetni. Ez egy 40 milliós lakás esetében minimum 8 millió forint, de akár a duplája is lehet.

  Ha a bank jóváhagyta a hitelkérelmedet, akkor is csak azután fogja a hitelt folyósítani, ha megbizonyosodott róla, hogy te már kifizetted az önerőt az eladónak.

  Az önerő lehet a saját megtakarításod, vagy összeadhatja a család, lehet tehát készpénz is.

  Ha van lakás-takarékpénztárad, akkor az abból származó megtakarítást is felhasználhatod önerőként.

  Lakáshitel önerő nélkül

  A falusi CSOK támogatást is felhasználhatod önerőként, ha a bank elfogadja, mert az egy vissza nem térítendő állami támogatás. A CSOK Plusz és a falusi CSOK hitel viszont önerőként nem használható.

  Az önerő összejöhet akár más támogatásokból is, ilyen például a munkáltatói vagy az önkormányzati támogatás.

  Viszont a személyi kölcsönként kapott készpénz nem lehet önerő.

  Kismama aki a lakáshitel mellé babaváró hitelt is igényel

  A Babaváró hitel azonban kivétel.

  A Babaváró hitel egy maximum 10 millió forintos kedvezményes hitel. Az állam kamattámogatást és vissza nem térítendő támogatást ad rá, ha a hitel futamideje alatt gyerekeitek születnek.

  Ez ugyan egy kölcsön, jelzáloghitel felvételekor mégis támogatásnak minősül és felhasználható önerőként. 2022-től a jogszabály nem korlátozza, hogy mekkora részt használhatsz belőle ténylegesen, de valószínű, hogy a bankok továbbra is tartják magukat az eddigi gyakorlathoz. Eszerint ha a Babaváró és a lakáshitel felvétele között kevesebb, mint 90 nap telik el, akkor a felvett összeg 75%-a, 90 napon túl pedig 100%-a önerő lehet.

  Arra figyelj, hogy a Babaváró hitelnek is van törlesztőrészlete (amíg nem születik meg az első gyermeketek), mint ahogy a lakáshitelednek is lesz, és a jövedelmednek mindkét törlesztőt el kell bírnia. A JTM korlátot tehát a kettővel együtt sem lépheted át.

  Nem kell önerőt felmutatnod akkor sem, ha megfelelő értékű pótfedezetet tudsz felkínálni a hitel mellé. Ez azt jelenti, hogy a lakásodon túl, ami fedezi a hitel legfeljebb 80%-át, bevonhatsz egy további ingatlant is, amivel lefedheted a lakáshitel teljes összegét.

  Milyen dokumentumokra van szükség a lakáshitel igényléshez?

  A lakáshitelhez több dokumentumot kell benyújtanod, mint egy személyi kölcsönhöz. Míg az utóbbihoz elég benyújtanod a személyes okmányaidat, jövedelemigazolást és bankszámlakivonatot, addig a jelzálogkölcsönnél a lakással kapcsolatos dokumentumokat is össze kell szedned.

  A szükséges dokumentumok:

  • személyi igazolvány, lakcímkártya,
  • banki igénylési dokumentumok, a bank által kért nyilatkozatok,
  • jövedelmet igazoló dokumentumok,
  • az ingatlanfedezettel kapcsolatos dokumentumok,
  • egyéb, a bank által kért dokumentum.

  Az ingatlannal kapcsolatos papírok:

  • tulajdoni lap (elektronikusan is le lehet kérni),
  • családi ház esetén helyszínrajz vagy térképszelvény,
  • alaprajz,
  • adásvételi szerződés,
  • osztatlan közös tulajdon esetén használati megosztás.

  Az ingatlanra biztosítást is kell kötnöd, és az erről szóló szerződést is kérni fogja a bank.

  Köthetsz minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítást

  A lakáshiteledhez köthetsz minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítást is. A bank a hiteligénylés folyamán be fogja neked mutatni a Magyar Nemzeti Bank (MNB) erre a célra készített kalkulátorát, és a kifejezetten a te fedezetként használt ingatlanodra vonatkozóan segít elvégezni a kalkulációt.

  A kalkuláció eredményét a bank rendelkezésedre bocsátja majd, így könnyebbé téve számodra a választást.

  Hitelszakértő a laptop képernyőjén mutatja a lakáshitel kalkulátorban a banki ajánlatok thm-ét az adósnak

  Mi a THM, és milyen költségekkel kell számolnom egy lakáshitelnél?

  A kamat mellett a THM (azaz a Teljes Hiteldíj Mutató) az, amit még mindenképpen figyelned érdemes, amikor hitelt választasz. Ez egy olyan mutatószám, ami megmutatja, hogy egy évre vetítve mennyit kell fizetned a felvett hitelösszeg (azaz a tőke) után.

  A THM legnagyobb részét a kamat teszi ki, de sok más egyéb költséget is tartalmaz. Leegyszerűsítve azt mondja meg, hogy a kamattal és más (de nem minden) kiadással együtt mennyibe kerül a hiteled.

  Ilyen költségek például a hitelbírálat vagy a szerződéskötés díja, az ingatlannal kapcsolatban pedig az értékbecslés vagy a tulajdoni lap lekérésének díja. Azért érdemes ezekkel is előre számolni, mert ezek a költségek akár százezres nagyságrendet is elérhetnek a hitelfelvétel elején, és erre is meg kell lennie a pénzednek.

  A költségek elég változatosak lehetnek. Van, amit minden banknál fizetni kell, van, ami akciós, van, amit elengednek vagy visszatérítenek. Ember legyen a talpán, aki mindezeken eligazodik, de itt lép színre a THM, és megpróbál viszonylagos egységet teremteni a kiadások között.

  A THM olyan mutató, amit jogszabály alapján minden banknak minden ajánlatához meg kell adnia. Hirdetésekben és tévéreklámokban is szerepeltetik, tehát biztosan meg fogod találni minden hitelkonstrukciónál.

  A THM-nek is vannak korlátai, ezért ezt sem érdemes önmagában nézni, de jó összehasonlítási alapot jelenthet a választásnál.

  Másrészt a bankok számos kedvezményt kínálhatnak hitelfelvételkor. Akár hitelösszegtől, futamidőtől és a jövedelmedtől függően is rengeteg kedvezményt adhatnak.

  A THM általában azokat a költségeket tartalmazza, amelyek a normál hitelfelvétellel és törlesztéssel kapcsolatban előfordulnak, és amelyek összegét előre lehet tudni.

  Nincsenek benne azok a költségek, amelyeknek a nagysága előre nem ismert. A közjegyzői díj például minden esetben felmerül, mert a kölcsönszerződést közjegyzői okiratba kell foglalni. De ennek összege függ a szerződés hosszától, típusától és a példányszámától is, így ez nincs benne a THM-ben. Érdemes külön megnézni a bankok ajánlatait, mert előfordul, hogy egy részét utólag visszatérítik.

  Legjobb lakáshitel - hogyan kaphatok olcsóbb hitelt?

  Ha a lehető legolcsóbb hitelt szeretnéd megkapni, akkor érdemes lehet átgondolnod az alábbiakat:

  • Kínálj fel a hitel mellé minél nagyobb értékű fedezetet. A bankok szívesen veszik a könnyen értékesíthető ingatlanokat.
  • Minél nagyobb az önerőd, annál jobb feltételek mellett kaphatsz lakáshitelt. Ha a bank mondjuk a lakásod 75%-át nyújtaná neked, akkor próbáld meg nem kihasználni ezt a keretet. Így alacsonyabb kamatot kaphatsz.
  • Vonj be a hitelbe adóstársat. A jövedelmi helyzetedet is javítja, és így a hitel feltételei is jobbak lehetnek. A bank számára nagyobb biztonságot jelent, ha van egy adóstársad, mert így a hitelt már nem csak rajtad tudja behajtani, ha esetleg nem törlesztenél. A bank szívesen veszi, ha az adóstársad közeli rokonod, és a házastársadat vagy élettársadat általában kötelezően be is vonja.
  • Kötődj az új bankhoz minél több szálon. Vagyis nyiss náluk bankszámlát, utaltasd ide a fizetésedet. Ha ketten veszitek fel a hitelt, akkor a párod is. Nézzétek meg, hogy melyik bank ad kedvezményt, ha aktívan használjátok a számlájukat, vagy ha náluk vannak megtakarításaitok.
  Megegyezett a bank és az ügyfél, hogy a lakáshitelt végtörlesztésre kerül

  Lakáshitel előtörlesztés, végtörlesztés

  Az előtörlesztés azt jelenti, hogy a fennálló hiteledet részben vagy egészben visszafizeted még azelőtt, hogy a futamidő lejárna. Ha például a normál havi törlesztőrészleten felül több törlesztőrészletnyi összeget, vagy akár egy nagyobb összeget befizetsz a banknak, akkor az előtörlesztésnek számít. Ha a teljes fennálló tartozásodat visszafizeted, akkor pedig végtörlesztesz.

  Az elő- vagy végtörlesztésre a teljes futamidő alatt bármikor van lehetőséged. Arra figyelj, hogy általában díja van. Ez a díj bankonként és hitelfajtánként eltérő lehet, de a jogszabály szerint jelzáloghitelek esetében nem lehet több az előtörlesztett összeg 2%-ánál, vagyis 1 millió forintnál ez a költség legfeljebb 20 000 forint lehet.

  A minősített fogyasztóbarát lakáshitel esetén ez a díj nem lehet több, mint 1%.

  Ha előtörleszted a hiteledet, és marad tartozásod, akkor két változat lehetséges:

  • A futamidő változatlan marad, de a hiteltörlesztő lecsökken.
  • A hiteltörlesztő marad változatlan, és a futamidő rövidül.

  Ha elő- vagy végtörleszteni szeretnél, akkor azt a bank felé írásban kell jelezned.

  Ha már a hitelfelvételnél tudod, hogy habár 20 éves futamidőre veszed fel a hitelt – mondjuk mert így jön ki az a törlesztőrészlet, amit biztonsággal ki tudsz fizetni –, de például 3 év múlva végtörleszted a hitelt, vagy egy komolyabb összeget betörlesztesz, akkor érdemes ennek a költségével is számolnod. Ez akkor életszerű, ha tudod, hogy valamilyen megtakarításod lejár (állampapír, lakástakarék) vagy akár a lakást el fogod adni, amire a hitelt felvetted.

  Mi a KHR?

  A KHR, vagy Központi Hitelinformációs Rendszer egy olyan adatbázis, amelyben a bankok ügyfeleinek a hiteleivel kapcsolatos adatait tartják nyilván. Minden megkötött hitelszerződés szerepel benne, tehát nem csak az, amit nem, vagy késedelmesen fizetnek.

  A bankok feladata, hogy minden ügyfél és létrejött hitel adatait feltöltsék a rendszerbe. Ezt jogszabály írja nekik elő.

  Ugyanígy kötelező a bankoknak a rólad szóló adatok lekérése a KHR-ből, amikor benyújtod hozzájuk a hitelkérelmedet. A KHR-ben fogják megnézni, hogy szerepelsz-e valamelyik listán, és milyen státusszal.

  Ha megfelelően törlesztesz, akkor pozitív adóslistán vagy. Itt a jó adósok szerepelnek. Ezen, ha úgy nyilatkozol, a hitelszerződésed megszűnése után még további öt évig maradhatnak az adataid.

  Ez előnyt jelenthet neked akkor, ha ebben az időszakban újabb hitelt vennél fel. A bankok sokkal szívesebben kötnek szerződést olyanokkal, akik korábban már bizonyították, hogy időben és végig fizették a hiteleiket. Akár kedvezőbb feltételeket is kínálhatnak neked.

  Öt év után, ha nem veszel fel újabb hitelt, az adataid törlődnek a KHR-ből.

  A negatív KHR listát régen BAR listának hívták. Itt a hitelmulasztásokat tartják nyilván. A nem, vagy késedelmesen fizető, illetve csalást elkövetett ügyfelek kerülnek ide.

  Negatív státuszt akkor kapsz, ha legalább a mindenkori bruttó minimálbérnek megfelelő összeggel késedelemben vagy és ez a késedelem minimum 90 napja fennáll.

  Ha negatív státusszal szerepelsz a KHR adóslistáján, az kizáró ok a hitelfelvételnél, így nem kaphatsz hitelt. (Falusi CSOK támogatásra viszont attól még jogosult lehetsz, mert az nem hitel, a CSOK Plusz viszont igen.)

  A KHR negatív listájáról nem könnyű lekerülni, ezért törekedned kell arra, hogy ne is kerülj .

  A KHR negatív adóslistáján mindaddig rajta maradsz, amíg a hiteltartozásod megvan, sőt, miután rendezted, utána is legalább 1 évig. Sajnos sehogy sem tudod gyorsítani ezeket a lekerülési időket.

  Családi ház ami gyerekekkel ami államilag támogatott hitelből lett kifizetve

  Milyen állami támogatásokat vehetek igénybe lakásvásárláshoz?

  Ha lakást vásárolsz, mindenképpen érdemes megnézned, hogy igénybe tudsz-e venni valamilyen állami támogatást, mert ezzel milliókat spórolhatsz.

  Falusi CSOK preferált kistelepüléseken

  A falusi CSOK vagy Családi Otthonteremtési Kedvezmény egy vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet meglévő vagy a jövőben megszületendő gyerekek után tudsz igényelni. Házaspárok, gyermeket nevelő párok számára elérhető a támogatás, amit együtt kell felvennetek. Meglévő gyermek után egyedülállók is, de vállalt gyermek után csak házaspárok kaphatnak támogatást.

  A falusi CSOK-kal minimum 1 000 000 és maximum 15 millió forintot kaphatsz, a vállalt vagy meglévő gyermekeitek számától függően.

  A támogatást csak lakáscélra használhatod:

  • építésre,
  • új lakóház vásárlásra,
  • használt lakás vásárlásra, illetve ezzel egyidejű korszerűsítésére, bővítésére.

  A támogatás igénybevételének feltételei:

  • büntetlen előélet,
  • legalább 2 év TB jogviszony
  • nem lehet tartozásod a NAV felé.

  A támogatás előírja a lakás minimális alapterületét is, amely a gyerekek számától is függ. A lakás vételárának maximum 10 százalékát fizetheted készpénzzel. Illetve a vételár és az értékbecslő által meghatározott piaci ár között nem lehet nagyobb a különbség 20%-nál. Az adásvételi szerződést a támogatás igénylése előtti 180 napon belül kell megkötnöd.

  Lakáshitellel vásárolt új építésű lakás kulcsa

  Kamattámogatott lakáshitel

  CSOK Plusz

  A CSOK Plusz 2024-től igényelhető kamattámogatott lakáshitel, amelyet legfeljebb 3 százalékos kamat mellett igényelhetnek azok a házaspárok, amelyek gyermeket terveznek.

  A támogatott hitel területi korlátozás nélkül elérhető az ország bármely településén, és preferált kistelepüléseken az ott még mindig igényelhető falusi CSOK támogatás kiegészítője is lehet.

  A CSOK Plusz keretében a gyermekszámtól függően 15 millió, 30 millió, illetve 50 millió forint igényelhető.

  Falusi CSOK hitel

  A falusi CSOK támogatás mellé preferált kistelepüléseken igényelhetsz kamattámogatott hitelt, ez a falusi CSOK hitel.

  A támogatott hitel összege 2 gyerek esetén 10 millió, 3 gyerek esetén 15 millió forint, egy gyerek mellé ez a támogatás nem igényelhető.

  Falusi CSOK hitelt azoknak a szülőknek érdemes igényelni, akik több gyermeket már nem terveznek, és a falusi CSOK támogatást kizárólag meglévő gyermekekre veszik fel. Ha további gyermeket terveztek, akkor a falusi CSOK támogatást CSOK Plusszal is kiegészíthetitek.

  A falusi CSOK kamata fix 3 százalék, tehát a teljes futamidő alatt változatlan, a futamidő pedig maximum 25 év lehet. A hitelt csak lakáscélra használhatod.

  A falusi CSOK hitelnél a KHR-ben nem szerepelhetsz negatív státusszal (vagyis nem lehetsz 3 hónapos elmaradásban egy hiteled törlesztőjével sem), és a bank hitelbírálati folyamatán is át kell menned, tehát hitelképesnek kell lenned.

  Babaváró hitel

  A Babaváró hitel egy támogatással kombinált kedvezményes kamatú kölcsön, amelyet házaspárok igényelhetnek. Nem lakáshitel, de mivel szabad felhasználású, lakáscélra is használható. 11 millió forintot vehettek fel legfeljebb 20 évre.

  Ha gyereketek születik az első 5 évben, akkor a hitel kamatmentessé válik. Két gyerek után pedig elengedik a fennálló hiteltartozás 30 százalékát, három gyerek után pedig a teljes fennálló tartozást. A megszületett gyermekek után kérheted a hitel szüneteltetését 3-3 évre.

  Ezeknek a feltételeknek kell megfelelned:

  • a házaspár nőtagja 30 év alatti (2024-ven várandósság mellett 40 éves korig igényelhető)
  • legalább 3 év TB jogviszony a házaspár egyik tagjánál, ami halálesetkor az elhunyt házastárs tb-jogviszonyával is igazolható,
  • nem lehet 5 000 forintot meghaladó tartozásotok a NAV felé, ha van, 10 napon belül rendeznetek kell,
  • büntetlen előélet,
  • magyarországi lakcím,
  • nem szerepelhettek negatív státusszal a KHR-ben,
  • hitelképesnek kell lennetek.

  A hitel szabad felhasználású, de lakáscélra is felveheted. A Babaváró hitelt önerőként is használhatod lakáshitelhez, hogy milyen mértékben, azt a bank határozza meg.

  Ölelkező házaspár akik otthonteremtési kamattámogatott lakáshitellel vásároltak lakást

  Otthonteremtési kamattámogatott hitelek

  Ezt a támogatást új lakás építésére vagy vásárlására, és használt lakás vásárlásához, korszerűsítéséhez, bővítéséhez veheted igénybe. Ez egy elég régi állami támogatás, alig nyújtja már pár pénzintézet. A kamattámogatás a hitel futamidejének legfeljebb az első öt évében jár, de maga a hitel futamideje lehet hosszabb. A kamattámogatás időszakának lejárta után piaci kamatot kell fizetned.

  Ez a támogatás tehát a hitel törlesztésének első öt évében nyújt segítséget, utána olyan, mint bármely más lakáshitel. A támogatást egyszer igényelheted, és a mértéke az öt év alatt változatlan. Hogy mekkora a kamattámogatás, az attól függ, hogy új építésű vagy használt lakáshoz veszed fel, és hogy neveltek gyerekeket vagy sem. Ezt a támogatást hitelkiváltáshoz nem használhatod.

  Új lakás vásárlásához és építéséhez legfeljebb 15 millió, használt lakás vásárlásához, bővítéséhez és korszerűsítéséhez maximum 10 millió forint kamattámogatott hitelt igényelhetsz.

  A kamattámogatás mértéke állampapírok hozamához kötött. A támogatás ennek a hozamnak

  • használt lakás vásárlásakor, bővítésekor az 50%-a,
  • új lakás vásárlásakor és építésekor
  • gyerek nélkül, 1 vagy 2 gyerekkel 60%-a,
  • 3 vagy több gyerek mellett 70%-a.

  A kamattámogatáshoz nem lehet köztartozásod (ha párként igénylitek, akkor egyikőtöknek sem), illetve legalább egyikőtöknek minimum 180 nap tb-jogviszonya kell, hogy legyen.

  A CSOK konstrukciókhoz és a Babaváró hitelhez képest itt különbség, hogy egyszeri támogatás nincs benne, ez csak kamattámogatás. A gyerekvállalás nem feltétel, és az sem, hogy már legyen gyermeketek, de a támogatás mértéke nagyobb, ha van. A gyerek itt nem 25 éves koráig számít, hanem 20, kivéve ha nappali tagozatos egyetemi hallgató, akkor itt is 25 éves koráig. Egyedül, házastársakként és párként is igényelhetitek.

  Ez a támogatás kifejezetten otthonteremtésre szolgál és itt is a lakásban kell laknod (vagy laknotok), amíg tart a kamattámogatás 5 éves időszaka.

  Lakáshitel lakás-takarékpénztári megtakarítás mellé

  Ha szeretnél úgy lakáshitelt felvenni, hogy előtte előtakarékoskodsz, akkor köthetsz lakás-takarékpénztári szerződést, egyszerre akár többet is. 2018 márciusa előtt erre állami támogatást is lehetett kapni a kedvezményes hitel mellé. Ez ugyan megszűnt az új szerződésekre, de Fundamentánál, az OTP Lakástakaréknál és az ERSTE Lakástakaréknál továbbra is köthetsz lakás-takarékpénztári szerződést.

  Ha előre tudod, hogy majd szeretnél lakást venni, és már most félre tudsz tenni rá havonta egy bizonyos összeget, akkor a takarékoskodáshoz választhatsz lakáskasszát. (Persze másban is tarthatod a pénzed, nézd meg, hogy neked melyik megtakarítási forma a legjobb.)

  A számládon összegyűlt pénzt aztán használhatod egy lakáshitelhez önerőként, de a lakástakarékok is kínálnak hozzá lakáshitelt.

  Ha a leghosszabb befizetést és futamidőt választod, akkor a megtakarítás a kedvezményes lakáshitellel együtt akár 10 millió forint feletti összeg is lehet.

  A lakáskasszáknál, ha most elkezdesz takarékoskodni, akkor már előre tudod, hogy a megtakarítás lejáratakor (ami 4-8 év múlva lehet) pontosan milyen feltételekkel és kamattal igényelhetsz majd a lakástakaréktól lakáshitelt. Habár nem tudhatod előre, hogy 4-8 év múlva milyen egyéb lakáshitelek vagy államilag támogatott hitelek közül választhatsz, így előfordulhat, hogy a lakástakarékos hitelnél lesznek olcsóbbak is.

  Hátránya viszont a lakástakaréknak, hogy nem vehetsz belőle azonnal lakást, tehát évekkel előre kell gondolkodnod, és sokkal korábban kell tudnod annyi pénzt félretenni, amennyi szükséges havonta a befizetésekhez. Persze, ha tudod, hogy saját lakást szeretnél majd, akkor mindenképp azt ajánljuk, hogy tervezz előre, hiszen önerőre minden hitelnél szükség van.

  Ha menet közben mégis úgy döntesz, hogy az előtakarékossági időszak előtt szükséged van a pénzre, akkor erre áthidaló hitelt vehetsz fel. Így előre megkaphatod azt az összeget, ami a megtakarítási időszak végéig összegyűlne, és nem kell a futamidő végét megvárnod.

  A Fundamenta kínál egy speciális terméket is, ez a Gyerek Lakásszámla. Ez is egy előtakarékossági forma. Leghamarabb a gyermeked születésekor nyithatod meg egészen addig, amíg kiskorú, és havonta 20-100 000 forintot tehetsz így félre az ő első lakására. A futamidő minimum 193 hónap, ez picit több mint 16 év. A betéti kamaton kívül itt megtakarítási bónuszt is kaphatsz. A szerződéses összeg, ami a megtakarításból és a hozzá kötődő hitelből áll, 10 és 50 millió forint között lehet.

  Hogyan segít a választásban a hitelkalkulátor?

  Ha rosszul választasz lakáshitelt, akkor milliókat is bukhatsz, mert a bankok ajánlatai között jelentős különbség van. Érdemes megkeresni a számodra legkedvezőbb, leginkább megfelelő hitelt, mert egy-egy aprónak tűnő különbség miatt több százezer vagy akár millió forinttal drágább lehet a hiteled, mint, amit elérhettél volna, ha körültekintőbb vagy.

  A hitelkalkulátorunk ebben nagyon sokat segít. Jól átlátható módon, azonos paraméterek alapján hasonlítjuk össze a bankok különböző ajánlatait és állítjuk neked sorba.

  A kalkulátort paraméterezheted, tehát te állíthatod be, hogy milyen feltételek mellett igényelnéd a lakáshitelt. Megmondhatod, milyen összegre lenne szükséged és milyen futamidőre, mennyi időre rögzítenéd a kamatot és mekkora a jövedelmed. Az egyes ajánlatokat aztán részletesen megnézheted, és csak akkor kell felkeresned a bankot, amikor már leszűkítetted a találatokat pár ajánlatra.

  Maradtak kérdéseid a lakáshitelekkel kapcsolatban?

  • Csak lakásvásárlásra használhatom a lakáshitelt?

   Nem. A lakáshitel használt vagy új építésű lakás vásárlása mellett használható felújításra, bővítésre és korszerűsítésre is. A nem lakáscélú jelzáloghiteleket felveheted hitelkiváltásra vagy szabad felhasználásra is.
  • Mikor változhat a hitelem kamata?

   Az attól függ, hogy milyen kamatozású. Változó kamatozás esetén akár 3 vagy 6 havonta. A hosszabb időre rögzített kamatozású hiteleknél a választásodtól függően 5 vagy 10 évente változik a törlesztő. Ekkor a futamidő alatt csak 5 vagy 10 évente változhat a kamat mértéke. Végig fix kamatozásnál a teljes futamidő alatt ugyanannyi marad a törlesztőd.
  • Mi lehet fedezet?

   Fedezet csak Magyarországon található forgalomképes, teher- és permentes ingatlan lehet. A bankok 3 millió forint alatt nem fogadnak el ingatlant fedezetként.

  • Bevonhatok több ingatlant is fedezetként?

   Igen. Annak érdekében, hogy magasabb összeget igényelhess, vagy jobb feltételek mellett vehesd fel a hitelt, bevonhatsz pótfedezetet a hitelbe. Az újabb fedezetre már nem vonatkozhatnak olyan szigorú szabályok, mint a „fő” fedezetre, és lehet kisebb értékű is, például egy garázs.
  • Van már hitelem, vehetek fel lakáshitelt?

   Ha a meglévő hiteled és az új hitel törlesztőrészlete belefér a JTM korlátba, azaz, ha mindkét törlesztőt elbírja a jövedelmed, akkor igen. A JTM, vagy Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató azt mutatja meg, hogy a havi törlesztőrészleteid hány százalékát teszik ki a jövedelmednek. A jogszabály alapján a túlzott eladósodás megakadályozása érdekében a fizetésed csak egy meghatározott mértékig terhelhető.

  • Felvehetek hitelt önerő nélkül?

   Van rá lehetőség. Az önerő leggyakrabban készpénz vagy valamilyen megtakarítás, de származhat állami vagy egyéb támogatásokból is. A falusi CSOK is használható önerőként és a Babaváró hitel is. A pótfedezet bevonása is kiválthatja az önerőt.

  • Katás adózó vagyok, vehetek fel lakáshitelt?

   Igen, de a bankok előírnak pár feltételt. Jövedelemigazolást a NAV-tól kérhetsz, amivel utána a bank tovább számol. Sok bank teljes lezárt üzleti évet kér a hitelhez, de amelyik nem, az is 12 részre osztja a jövedelmedet. Előfordul, hogy a katás jövedelmet a bank csökkentett értéken veszi figyelembe.

  • Mennyi idő alatt folyósítja a lakáshitelt a bank?

   A jelzáloghitelek esetében hosszabb hitelbírálati idővel kell számolnod, mert az ingatlanfedezet és a magas kölcsönösszeg bonyolítja valamelyest a folyamatot. A hiteligénylés benyújtásától a folyósításig általában 4–6 hét telik el.

  • Kapok hitelt, ha negatív KHR listán vagyok?

   Nem. Az aktív negatív státusz (azaz, ha jelenleg is fennálló késedelmes tartozásod van) kizáró ok a hitelfelvételnél. Passzív státuszban (lezárt hitelügyleteknél) lehet olyan bank, amelyik nyújt neked hitelt, de valószínűleg extra biztosítékokat kér majd.

  • Kell vagyonátruházási illetéket fizetnem az új lakás után?

   Ha te vagy az ingatlan első tulajdonosa, akkor azt 15 millió forintos forgalmi értékig nem terheli illetékfizetési kötelezettség. Legfeljebb 30 millió forint értékű ingatlannál pedig illetékkedvezményt kaphatsz.

   Fontos, hogy kivitelező cégtől vásárolj. Ha magánszemélytől veszed a lakást, az illetékköteles. Ha CSOK Pluszt vagy falusi CSOK-ot is igényelsz az új lakás vásárlásához, akkor illetéket nem kell fizetned.

  Gergely Péter
  Gergely Péter pénzügyi szakértő
  Linkedin
  Gergely Péter pénzügyi szakértő

  Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

  • Lakáshitel termékváltozás összefoglalók

   2024-07-17 - Gránit Bank - Referenciakamat változás

   2024. augusztus 1-től 6,83%-ra emelkedik a támogatott lakáshitelek kamata az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) által közzétett aukciós átlaghozamok változása alapján.

   2024-07-15 - OTP Bank - Földhivatali díjak emelkedése júl.29-től, báziskamat változás

   A július 15-ei hirdetményben jelzik, hogy 2024. július 29-től módosulnak a földhivatali szolgáltatási díjak a 2024. június 28-án a Magyar Közlöny 69. számlában megjelent 6/2024. (VI.28.) KTM rendelet alapján.

   Illetve az augusztus hónapra irányadó 5 éves ÁKK hozam 6,83%-ra változik.

    

   2024-07-10 - K&H Bank - Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kamatemelés

   A K&H Banknál 2024.07.10-től változnak a Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel - üzleti feltételekkel kondíciók kamatai az összes kamatperiódusra, futamidőre és hitelösszegre vonatkozóan. A legtöbb kamat emelkedik, 3 konstrukció 1-1 jóváírás sávjában nem történik változás és csupán egyetlen konstrukció esetén csökken a kamat, ez pedig az 5 éves kamatperiódusú hitel 500 000 Ft jóváírástól az összes hitelösszegsávban.

   1. 5 éves kamatperiódusban az ügyleti kamat változása:
   0-249 999 Ft jóváírás esetén az összes hitelösszegsávban: 6,89%-ról 7,19%-ra EMELKEDIK
   250 000-499 999 Ft jóváírás esetén az összes hitelösszegsávban: 6,89% VÁLTOZATLANUL
   500 000 Ft és feletti jóváírás esetén: az eddigi 6,89%-ról (4 000 000-19 999 999 FT hitelösszeg között) és 6,79%-ról (20 millió Ft hitelösszegtől) egységesen 6,69%-ra CSÖKKEN

   2. 10 éves kamatperiódusban az ügyleti kamat változása:
   0-249 999 Ft jóváírás esetén az összes hitelösszegsávban: 6,89%-ról 7,39%-ra EMELKEDIK
   250 000-499 999 Ft jóváírás esetén az összes hitelösszegsávban: 6,89%-ról 7,09%-ra EMELKEDIK
   500 000 FT és feletti jóváírás esetén: 6,89% (4 000 000-19 999 999 Ft hitelösszeg között) és 6,79% (20 millió Ft hitelösszegtől) VÁLTOZATLANUL

   3. Fix kamat 61 és 120 hónap közötti futamidővel az ügyleti kamat változása:
   0-249 999 Ft jóváírás esetén az összes hitelösszegsávban: 6,89%-ról 7,39%-ra EMELKEDIK
   250 000-499 999 Ft jóváírás esetén az összes hitelösszegsávban: 6,89%-ról 7,09%-ra EMELKEDIK
   500 000 Ft és feletti jóváírás esetén: 6,89% (4 000 000-19 999 999 Ft hitelösszeg között) és 6,79% (20 millió Ft hitelösszegtől) VÁLTOZATLANUL

   4. Fix kamat 121 és 180 hónap közötti futamidővel az ügyleti kamat változása: 
   0-249 999 Ft jóváírás esetén az összes hitelösszegsávban: 6,89%-ról 7,69%-ra EMELKEDIK
   250 000-499 999 FT jóváírás esetén az összes hitelösszegsávban: 6,89%-ról 7,69%-ra EMELKEDIK
   500 000 Ft és feletti jóváírás esetén az összes hitelösszegsávban: 6,89%-ról 7,69%-ra EMELKEDIK

   5. Fix kamat 181 és 240 hónap közötti futamidővel az ügyleti kamat változása: 
   0-249 999 Ft jóváírás esetén az összes hitelösszegsávban: 6,89%-ról 7,69%-ra EMELKEDIK
   250 000-499 999 Ft jóváírás esetén az összes hitelösszegsávban: 6,89%-ról 7,69%-ra EMELKEDIK
   500 000 Ft és feletti jóváírás esetén az összes hitelösszegsávban: 6,89%-ról 7,69%-ra EMELKEDIK

   2024-07-03 - Raiffeisen Bank - Földhivatali díjak emelkedése

   2024. július 29-től módosulnak a földhivatali szolgáltatási díjak a 2024. június 28-án a Magyar Közlöny 69. számlában megjelent 6/2024. (VI.28.) KTM rendelet alapján.

    

   2024-07-01 - MBH Bank - Referencia kamat változás

   Otthonteremtési kamattámogatással nyújtott lakáshitelek 2024. júliusban érvényes kondíciói meghirdetésre kerültek

   2024-07-01 - Raiffeisen Bank - Akciók meghoszabbítása

   A bank 2024. július 1-én meghosszabbítja az alábbi akciókat 2024. szeptember 30-ig:
   - értékbecslési díj, statisztikai alapú értékbecslési díj és a helyszíni szemle fizetése alóli mentesülés
   - a kölcsön kifizetéséhez kapcsolódó Fedezetellenőrzési díj (TAKARNET), jelzálog ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzési díj, illetve térképmásolat díj elengedése
   - közjegyzői okirat díjának visszatérítése 50 000 Ft összeghatárig

   2024-07-01 - CIB Bank - akciók meghosszabbítása

   2024.július 1-én a bank az alábbi akciókat hosszabbítja meg december 31-ig, melyek a korábbi hirdetményben június 30-ig voltak érvényben.
   - induló díj akció
   - előtörlesztési díj akció
   - jóváírási akció (40 000 Ft)
   - CSOK Plusz Jóváírási akció (120 000 Ft) - ezt csak szeptember 30-ig hosszabbították meg

   A CSOK Plusz akcióban összesen 200 000 Ft jóváírás érhető el: 120 000 Ft alap jóváírás + 40 000 Ft online igénylés esetén + 40 000 Ft, ha CIB CSOK Plusz Kamattámogatott Hitel hiánytalan befogadását megelőzően minimum 60 nappal az ügyfél bármely hitelintézetnél Babaváró kölcsön szerződést kötött és az folyósításra is került.

   CIB 10 éves kamatperiódusú Szabad felhasználású Ingatlanfedezetes Kölcsön esetén a a Felújítási kedvezménycsomag kamatkedvezményét csökkentették 3%-ról 2,5%-ra, így a felszámított éves kamat 6,99%-ról 7,49%-ra emelkedett.

   2024-07-01 - OTP Bank - kamatemelés, akciók meghosszabbítása, kamatkedvezmények módosulása

   2024.07.01-től az OTP Végig Fix Lakáshitel éves induló kamata 6,97%-ról 7,99%-ra emelkedik, az OTP 1x1 Lakáshitel induló kamata pedig 6,87%-ról 7,74%-ra módosul.
   Az OTP Évnyerő CSOK Plusz Lakáshitel kamata is emelkedik 7,8%-ról 8,37%-ra az 5 éves ÁKKH irányadó átlaghozam emelkedése miatt.

   2024.07.01-től meghosszabbítja a bank 2024.09.30-ig az alábbi akciókat:
   - OTP ingatlanhitel értékesítési akció
   - OTP Díjnullázó akció
   - Támogatott hitel értékesítési akció
   - Összevont támogatott hitel értékesítési akció

   Módosul a Hűség1 szolgáltatás keretében adható kamatkedvezmény. Eddig havi 900 000 Ft-ot elérő jövedelem-átutalás esetén adott a bank 0,1% kamatkedvezményt. 2024.07.01-től már elegendő a 0,1% kamatkedvezményhez a havi 700 000 Ft jövedelem átutalás is, 900 000 Ft esetén 0,3% és 1 300 000 Ft esetén pedig 0,4% a kamatkedvezmény.

   2024-07-01 - UniCredit Bank - Referenciakamat változása

   2024. július 1-től emelkedik a támogatott lakáshitelek kamata az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) által közzétett aukciós átlaghozamok változása alapján.

   2024-07-01 - Gránit Bank - CSOK Plusz Lakáshitel referenciakamat emelkedett

   2024. július 1-től a CSOK Plusz Lakáshitel referenciakamata (az 5 éves ÁKKH) emelkedett 6,19%-ról 6,7%-ra.

   2024-06-19 - MagNet Bank - CSOK Plusz Lakáshitel termék bevezetése

   2024.06.19-től már a Magnet Banknál is igényelhető CSOK PLusz Lakáshitel, melyre ugyanúgy érvényes az „Ingatlanfedezetes akció 2024.”, mnt a többi hitelre azaz a bank:
   - nem számít fel folyósítási díjat és
   - a folyósítást követő 30 napon belül jóváír az Adós által korábban - egy ingatlan vonatkozásában - megfizetett Ingatlan értékbecslés költségével megegyező összeget, de legfeljebb 37 000 forintot a kölcsön törlesztésére szolgáló fizetési számlán és
   - nem számítja fel a tulajdoni lap másolat / térképmásolat TAKARNET-en keresztüli lekérdezésének költségét.

   2024-06-15 - Erste Bank - Kedvezménykategóriák változása

   2024. június 15-től a piaci kamatozású lakáscélú hitelek, a Minősített Fogyasztóbarát Lakáscélú hitelek, valamit a szabad felhasználású hitelek esetén új árazási mátrixot vezet be a bank. Az új mátrix főbb változásai, hogy összevontak kedvezménykategóriákat és hitelösszegsávokat mind a lakáscélú, mind a szabad felhasználású jelzáloghiteleknél.

   2024-06-12 - OTP Bank - Referenciakamat változás

   2024. július 1-től a támogatott hitelek referenciakamata, az irányadó 5 éves ÁKKH 6,19%-ról 6,7%-ra emelkedik.

   2024-06-03 - MBH Bank - Kamatcsökkenés és új akció

   2024. június 3-tól a jelzáloghitelek kamata csökkent az alábbiak szerint. Egyes esetekben a hitelösszegsávok is módosultak.

   - Végig fix Lakáshitel, Kiváltó hitel: 0,1-05%-os kamatcsökkenés és hitelösszegsáv-változás
   - 10 éves kamatperiódusú Lakáshitel és Kiváltó hitel: 0,1-0,2%-os kamatcsökkenés
   - 10 éves kamatperiódusú Szabad felhasználású jelzáloghitel, Adósságrendező hitel: 0,4%-os kamatcsökkenés KK1 kategóriában
   - Végig fix és 10 éves kamatperiódusú Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel: 0,1-05%-os kamatcsökkenés és hitelösszegsáv-változás.

   Fentieken túl új közjegyzői díj akciót hirdettek azon ügyfeleknek, akik a CIG Pannónia Biztosító által nyújtott hitelfedezeti biztosítást kötnek és fenntartják a hitel (első) folyósítását követő 2 évig, valamint legalább 5 millió forint hitelt igényelnek. A feltételek teljesülése esetén 50 000 Ft-ot térítenek vissza. Az akció nem vonatkozik az Otthonfelújítási kölcsön otthonteremtési kamattámogatással termékre a hirdetmény szerint, bár ilyen termék most nem is igényelhető a banknál.

   2024-06-01 - CIB Bank - Nem igényelhető termékek törlése

   A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel hirdetményből törölték a Kamatkedvezmény kategóriát és a 2023. július 1. óta nem igényelhető CIB 5 MFL hitelt, a Szabad felhasználású hiitelek hirdetményéből a szintén 1 éve nem igényelhető 5 éves kamatperiódusú hitelt és az összes hirdetményből a 2023. március 23-tól nem igényelhető Visszafizetési Védelem terméket, továbbá aktualizálták a CSOK Plusz hitel kamatát és néhány esetben pontosították és kiegészítették a jóváírás ellenőrzéséről szóló bekezdéseket a 2024. június 1-jei hirdetményekben.

   2024-06-01 - Raiffeisen Bank - Új akció

   CSOK Plusz hitelprogram igénylése esetén (amennyiben előzetes értékbecslés esetén helyszíni szemle is készül), a bank a helyszíni szemle díját a 2024. június 1-től beadott kölcsönök esetén visszavonásig átvállalja.

   2024-06-01 - K&H Bank - Referenciakamatok aktualizálása

   A 2024. június 1-jei hirdetményekben a referenciakamatok változtak.

   2024-06-01 - UniCredit Bank - Partner Csomag kedvezmény meghosszabbítása és referenciakamatok aktualizálása

   2024. június 1-től az otthonteremtő hitelek referenciakamata az 1 és 5 éves ÁKKH változott. A Partner Csomag akciókat meghosszabbították a 2024. június 1-4. közötti időszakra.

   2024-06-01 - Gránit Bank - A CSOK Plusz Lakáshitel referenciakamata emelkedett

   2024. június 1-től a CSOK Plusz Lakáshitel referenciakamata (az 5 éves ÁKKH) emelkedett, így a kamat és a támogatás mértéke is változott.

   2024-05-15 - Raiffeisen Bank - Kamatemelés

   2024. május 15-től a bank 0,25%-kal emelte lakáshitelei kamatait.

   2024-05-15 - OTP Bank - Referenciakamat változás

   2024. június 1-től a támogatott hitelek referenciakamata, az irányadó 5 éves ÁKKH 5,89%-ról 6,19%-ra emelkedik.

   2024-05-06 - OTP Bank - A Hűség kedvezmény igénybevételéhez szükséges minimum jövedelem emelkedése

   2024. május 6-tól befogadott lakás- és jelzálog típusú hitelek esetében a Hűség kamatkedvezmény eléréséhez meghatározott minimum jövedelem 700 000 Ft-ról 900 000 Ft-ra emelkedett.

   2024-05-02 - UniCredit Bank - Jelzáloghitelekhez kapcsolódó díjak mértékének módosulása kapcsán pontosítás

   Amennyiben a hiteligényléshez további fedezet(ek) bevonása szükséges, abban az esetben a bank a több fedezet esetén felszámított hitelbiztosítéki érték megállapítási díjak közül a legmagasabb díj értékét téríti vissza. 

   Továbbá a bank 2023.10.09-től 2024.12.31-ig, vagy visszavonásig a hitelösszeg utalásával kapcsolatos díjat nem számítja fel.

   2024-05-01 - Raiffeisen Bank - A jövedelem nagysága alapján nyújtott kamatkedvezmény esetén a jövedelem sávok és mérték változása

   2024. május 1-től az eddigi egy jövedelemsáv helyett két sávban határozza meg a bank a nyújtható kamatkedvezményeket. Ha a bank által elfogadható nettó jövedelem nagysága 400 000 Ft és 699 999 Ft között van, akkor 0,1 százalékpont, ha 700.000 Ft-nál magasabb, akkor 0,3 százalékpont kedvzeményt ad mostantól. Az új sávokkal 0,2 százalékponttal nagyobb kedvezményt lehet elérni.

   Megszűnt az alacsony hitelösszeg-forgalmi érték arányra tekintettel nyújtott kamatkedvezmény (alacsony finanszírozási kedvezmény) és a magas hitelösszeg kedvezmény.

    

   2024-05-01 - MBH Bank - Kedvezmények változása, átutalási díj emelkedése

   2024. május 1-től a bank ismét megváltoztatta a kedvezményrendszert:

   - a KK1 kedvezménykategóriában 0 Ft-ról 150 000 Ft-ra emelték az elvárt jóváírás minimum összegét,
   - a KK2 kedvezménykategóriában 150 000 Ft-ról 600 000 Ft-ra emelték az elvárt jóváírás minimum összegét,
   - a KK3 kedvezménykategóriában maradt 700 000 Ft az elvárt jóváírás miniumum összegét.
   - KK0 kategória csak a nem lakáshiteleknél van, itt nem várnak el jóváírást, és ez nem változott.

   A 10 éves kamatperiódusú Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, valamint Végig fix kamatozású Standard jelzáloghitel és Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel konstrukciókat a módosítások nem érintik.

   A Díjhirdetményben az átutalási díj maximuma emelkedett a 2023. évi fogyasztói árindex mértékével.

   2024-05-01 - Erste Bank - Díjemelés

   2023. május 1-től 325 Ft-ra emelkedik az EgySzámla havi számlavezetési díja. A díjemelés miatt néhány esetben kis mértékben emelkednek a jelzáloghitelek THM értékei, kivéve a CSOK Plusz Lakáshitelt, amelynek THM-je 3,2%-ról 3,11%-ra csökkent valamiért. A fogyasztóbarát lakáshitelek THM-je is emelkedett, bár a hirdetményben a számlavezetési díj továbbra is 280 Ft maradt.

   2024-05-01 - CIB Bank - Új, hitelkiváltó kamatkedvezmények bevezetése és további változások

   2024. május 1-től új kedvezménykategóriákat vezet be a bank a legalább havi 450 000 Ft jóváírást vállaló ügyfeleinek. Lakáshitelek kiváltására a Lakáshitel-kiváltó és Lakáshitel-kiváltó Plusz kategóriákat, egyéb jelzáloghitel kiváltására a Hitelkiváltó és Hitelkiváltó Plusz kategóriákat, valamint a vegyes hitelek kiváltásra a Lakáshitel-kiváltó Duó kategóriát. A kamatkedvezmény mértéke 2,2-3,5% lehet attól függően, hogy milyen hitel kerül kiváltásra, és hogy a hitelkiváltásra fordítandó kölcsönrészen felül legalább 3 millió Ft szabad felhasználású kölcsönrész igénylése is történik-e.

   A CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshiel kedvezmény nélküli kamata 6,89%-ról 7,79%-ra emelkedik, de visszaáll a Kamatkedvezmény Plusz kategória, aminél legalább havi 250 000 Ft jóváírást várnak el, és a kedvezmény mértéke 0,9 százalékpont lesz.

   A CSOK Plusz Jóváírás akciót meghosszabbította a bank a 2024. június 30-ig befogadott ügyletekre.

   2024-05-01 - K&H Bank - Referenciakamatok aktualizálása

   A 2024. május 1-jei hirdetményekben a referenciakamatok változtak.

   2024-05-01 - Gránit Bank - A CSOK Plusz Lakáshitel referenciakamata emelkedett

   2024. május 1-től a CSOK Plusz Lakáshitel referenciakamata (az 5 éves ÁKKH) emelkedett, így a kamat és a támogatás mértéke is változott.

   2024-05-01 - UniCredit Bank - Referenciakamatok aktualizálása

   2024. május 1-től az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) által közzétett aukciós átlaghozamok változása alapján módosultak a kamatok.

   2024-04-30 - MBH Bank - A minimálisan elvárt jövedelem emelkedett

   2024. április 30-tól Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel igényléséhez a kölcsönigénylés időpontját megelőző 3 hónap időtartam alatti – egyazon munkahelyről származó – rendszeres jövedelem meglétének igazolása szükséges, amelynek el kell érnie a nettó 177 422 Ft-ot. Több adós esetén együttesen kell elérni a nettó 177 422 Ft-ot. Ezt megelőzően az elvárás 150 000 Ft volt

   2024-04-26 - Erste Bank - Emelkedik az elvárt minimum jövedelem összege

   Április 26-tól minden hitelterméknél kis mértékben emelkedik az elvárt minimumjövedelem-szint: egyszereplős ügylet esetében 150 000 Ft-ról 175 000 Ft-ra, két- vagy többszereplős ügylet esetében pedig 220 000 Ft-ról 260 000 Ft-ra.

  Itt találkozhattál velünk
  telex forbes Hold hvg szamlazz.hu hazipatika.hu

  Legfrissebb lakáshitel útmutatóink

  • 20 millió forint szabad felhasználású hitelt legegyszerűbb jelzáloghitelként igényelni
   Lakáshitel

   20 millió forint szabad felhasználású hitelre lenne szükséged? Ezek a lehetőségeid

   20 millió forintra lenne szükséged, amit bármire felhasználhatsz? Ekkora összeget jelzáloghitel formájában kaphatsz, és a jelzáloghitelnek is van szabad felhasználású formája. Útmutatónkból megtudhatod, milyen feltételekkel igényelhetsz 20 millió forint hitelt, és milyen formában juthatsz nagy összeghez.

   frissítve: 2024. július 4.
  • Ez a férfi örül, mert megkapta az igényelt hitelt
   Lakáshitel

   Hiteligénylés vállalkozóként – mikor melyiket igényeljem?

   Ha magánjellegű céljaidat – például költözés, korszerűsítés, autóvásárlás, nagyobb családi esemény lebonyolítása – szeretnéd megvalósítani, akkor többféle lakossági hitel közül választhatsz még akkor is, ha saját vállalkozásodban dolgozol. A választékban nincs ugyan különbség, de mikor melyik hitel a megfelelő, és miben más ezeket vállalkozóként igényelni?

   frissítve: 2024. március 18.
  • Ez a nő azon tűnődik, vajon milyen előnyökkel és kockázatokkal járna, ha lakáshitelt venne fel
   Lakáshitel

   A hitelfelvétel előnyei és kockázatai

   Sokakat tölt el aggodalommal, ha hitelt kell felvenniük. És bár az óvatosság indokolt, a hitelfelvétel remek lehetőséget biztosít arra, hogy segítsen az utadon, és ha okosan csinálod, gyarapodhatsz is általa.

   frissítve: 2024. március 18.