Lakásfelújítási hitel kalkulátor 2024

Jelzáloghitelt nemcsak lakás vásárlására vagy építésére, de felújításra is igényelhetsz. A felújítási hitel kalkulátor könnyen és átlátható formában mutatja meg neked a bankok felújításra fordítható lakáshitel ajánlatait. Hasonlítsd őket össze, és válaszd ki a neked leginkább megfelelőt!

Erre figyelj kalkuláláskor és hiteligényléskor!Bezár

Az otthonod felújítását többféle hitelből is megvalósíthatod. Kézenfekvő, és kamat tekintetében a legkedvezőbb megoldás lehet a lakásfelújítási hitel. Ez egy jelzáloghitel, ahol a hitel fedezete általában maga a felújítandó lakás, de felajánlhatsz a hitelhez más ingatlant is. A felújítási hitelhez a bankok önerőt nem kérnek.

A kamata általában ennek a hitelnek a legalacsonyabb, de a felhasználása is kötöttebb, mint a többi hitelé, amit erre a célra igényelhetsz. A bank költségvetést fog kérni, és azt is megnézi, hogy reálisan határoztad-e meg a munkálatok árát. Felújításra viszont akár fogyasztóbarát hitelt is igényelhetsz.

A bankok felújítási hitel ajánlatai azonban sokfélék, az egyes konstrukciókban pedig más a törlesztőrészlet és a visszafizetendő összeg nagysága. A kalkulátort pár kattintással személyre szabhatod, így megtudod, hogy mekkora hitelt kaphatsz, milyen törlesztőrészlet és feltételek mellett. Ezzel előáll egy, a te igényeid alapján összeállított lista.

Állítsd be a hitelösszeget, és hogy mennyi idő alatt fizetnéd vissza a hitelt. Ha a háztartás jövedelmét is beállítod, akkor látod, hogy az adott összeg elérhető-e számodra a választott futamidő mellett, és a kalkulátor a kedvezményekkel is tud számolni.

Ha egy lakáshitel felkeltette az érdeklődésedet, akkor a találatra kattintva a bank oldalára irányítunk, ahol elolvashatod a részletes feltételeket, és fel tudod venni a kapcsolatot a bankkal. Mi is összeszedtük neked a legfontosabb tudnivalókat az igénylési feltételekkel és a hitel adataival, ezeket találat alján láthatod.

Jó, ha tudod, hogy van néhány alapfeltétel, amelyet minden banknál teljesítened kell, ezekkel vagy csak hitelképes.

- Az igényléshez legalább 3-6 hónap munkaviszony, és igazolható jövedelem szükséges.
- A jövedelmednek legalább a havi nettó minimálbért el kell érnie.
- Legalább nagykorúnak kell lenned, de egyes bankoknál magasabb is lehet az elvárt életkori minimum.
- Nem szerepelhetsz a KHR negatív adóslistáján.

A hitel összege legfeljebb az ingatlan vagy ingatanok piaci értékének 80 százaléka lehet. A hitelbe bevonhatsz adóstársat is.

Gergely Péter • frissítve 2024. február 22.
Vissza
Hitelösszeg
Futamidő
Család nettó jövedelme
További beállítások
Bezár

A kalkulációhoz választhatsz még az alábbiak közül, aztán nyomd meg a Hitelek keresése gombot!

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  Rendezés:
  Válassz a kiemelt hitelek közül!
  További hitelek
  • Piaci lakáshitel
   Törlesztő 69 325 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,68% Kamat: 6,89%
   Visszafizetendő 8 365 249 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 6,86% - 7,97% • Hitel teljes díja: 2 365 249 Ft • Ebből kamat: 2 319 049 Ft • Kezdeti díj: 116 600 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,89%
  • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
   Törlesztő 69 325 Ft Fix kamat
   THM 7,91% Kamat: 6,89%
   Visszafizetendő 8 444 314 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 61-120 hó • THM: 7,03% - 11,15% • Hitel teljes díja: 2 444 314 Ft • Ebből kamat: 2 319 049 Ft • Kezdeti díj: 138 330 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 6,89%
  • Stabil Kamat lakáshitel
   Törlesztő 72 639 FtAz első hónapban 36 413 Ft
   THM 8,35% Kamat: 6,94%
   Visszafizetendő 8 696 020 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 108-156 hó • THM: 7,95% - 9,87% • Hitel teljes díja: 2 696 020 Ft • Ebből kamat: 2 386 880 Ft • Kezdeti díj: 60 050 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 6,94%
  6 / 6 találat

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Tájékoztatunk, hogy kalkulátorunk nem számol a megvásárolni kívánt vagyonbiztosításának díjával, mivel az ingatlan hitelbiztosítéki értéke nem ismert. Előzőek miatt az általunk megjelenített THM összege a vagyonbiztosítás díját nem tartalmazza. Felhívjuk figyelmedet, hogy a bankok többsége kötelezően előírja a vagyonbiztosítás megkötését és fenntartását a teljes futamidő vonatkozásában, ezért a rendszeres havi kiadásokhoz az ingatlan vagyonbiztosításának összege hozzászámítandó.
  A vagyonbiztosítás díját figyelembe kell venni a THM plafon számításánál. A THM plafon jelenleg az alapkamat 24 százalékponttal növelt összege. A THM plafon értékének átlépése esetén nem adható ajánlat a hitelt igénylő részére, így kölcsön sem nyújtható számára.
  A vagyonbiztosítás pontos díjáról javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódj.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Nem találtad meg, amit keresel? Nézd meg a lenti szolgáltatók lakáshiteleit is!

  • CIB lakáshitelek

   Videóbanki csatornán keresztül is igényelhető akciós jelzáloghitelek, csak szerződéskötéskor kell fiókba menni. 6 hónapig érvényes előminősítés a lakáshitelekre.

   Tovább
  • Erste lakáshitelek

   Többféle kamatperiódusú jelzáloghitelek a kezdeti költségekre vonatkozó akciókkal. Kérésre előbírálati igazolást ad a bank a nyújtható lakáshitel összegéről és kondícióiról.

   Tovább
  • Gránit lakáshitelek

   Akár online is elindítható az igénylés a Digitális Ügyfélfiókban. Lakáshitelek 24 hónap türelmi idővel, 10 éves kamatperiódussal. Piaci és támogatott hitelek.

   Tovább
  • K&H lakáshitelek

   Otthonról intézhető a hiteligénylés, csak a szerződéskötéskor kell bemenni a bankfiókba. Többféle fix és változó kamatozású lakáshitel. Támogatott és fogyasztóbarát hitelek is vannak.

   Tovább
  • MagNet lakáshitelek

   5 és 10 éves kamatperiódusú hitelek többféle kamatkedvezménnyel és induló díj akciókkal. CSOK hitel is elérhető. Mentor-Szféra Plusz Programban csökkenthető a hitel díja.

   Tovább
  • MBH lakáshitelek

   Kiszámítható, 10 évig vagy 12-20 éves futamidőre végig fix kamattal. Minősített fogyasztóbarát lakáshitelek és támogatott hitelek.

   Tovább
  • OTP lakáshitelek

   11-30 év futamidőre végig fix kamatozású lakáshitelek egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatással és 12 hónap türelmi idővel is. Ingyenesen előzetes hitelbírálat kérhető bármelyik bankfiókban vagy visszahívással is.

   Tovább
  • UniCredit lakáshitelek

   Online előkalkuláció, többféle kamatkedvezmény, folyamatos akciók a kezdeti költségekre és díjakra. 6-tól 20 évig bármilyen futamidőre fix lehet a kamat.

   Tovább

  Lakásfelújítási hitel gyakori kérdések

  • A hitelkalkulátor számol a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatóval (JTM)?

   Igen. A beállított jövedelmet, a futamidőt és a hitelösszeget is nézi a rendszer, és csak olyan hiteleket listázunk, amik megfelelnek a JTM szabályoknak.

   Ha a jövedelmedhez képest túl magas hitelösszeget vagy túl rövid futamidőt állítasz be, akkor vagy csak kevesebb találatot fogunk listázni, vagy az is előfordulhat, hogy egy hitelt sem tudunk megmutatni, mert egyik sem fér bele a jövedelmedbe. Ilyenkor egy hibaüzenetet fogsz látni, ami azt javasolja, hogy csökkentsd a hitelösszeget, vagy növeld meg a futamidőt.

   Ha tudod, hogy adóstársat be tudsz vonni, akkor érdemes a jövedelem mezőnél mindkettőtök havi nettó rendszeres jövedelmét beírni.

  • Mitől függ az ajánlatok sorrendje?

   A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások.

  • Hitelfelvételnél mik a kizáró okok?

   Több olyan ok is van, ami miatt a bankok elutasíthatják a hitelkérelmedet. Ezek bankonként változhatnak és nem is biztos, hogy részletesen elmondják majd, hogy miért nem adnak hitelt, vagy csak kevesebbet, mint szerettél volna.

   Nézzük meg a leggyakoribb kizáró okokat!

   1. Nincs igazolható jövedelmed: A bankok igazolható jövedelemként olyan rendszeres bevételre gondolnak, amit bankszámlakivonatokkal, előző évi adóbevallással, vagy más hivatalos papírral tudsz alátámasztani. Az, hogy valahonnan olyan készpénzes bevételed van, amit befizetsz a bankszámládra, nem számít igazolható jövedelemnek (még akkor sem, ha azt a munkádért kaptad és "igazolod" a bankszámlára történő befizetéssel).

   A banknak törvényi előírás miatt meg kell bizonyosodnia róla, hogy a havi törlesztőrészleteket biztonsággal ki tudod majd fizetni. Erről lentebb még részletesen írunk és a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatóról szóló útmutatónkban is többet megtudhatsz arról, hogy a jövedelmednek mekkora része mehet el törlesztőrészletekre.

   2. Ha a KHR listán (régebbi nevén BAR listán) negatív státusszal vagy fent (aktív vagy passzív státuszban). Erről itt tudhatsz meg többet.

   3. Nem járt le még a próbaidőd vagy nincs elegendő folyamatos munkaviszonyod. Ez azt jelenti, hogy ha új munkahelyen kezdesz el dolgozni, és ott próbaidő van, akkor amíg ez nem jár le, vagy legalább 3 hónap nem telik el (bár a próbaidő lehet akár 6 hónapos is), addig a bankok nem adnak hitelt.

   Több bank is előír legalább 3-6 hónapos folyamatos munkaviszonyt (ugyanazon a munkahelyen akár) hiteligénylési feltételként.

   4. Nem megfelelő életkor. A bankok meghatároznak minimum és maximum életkort is az egyes hiteltípusokhoz. Ez általában minimum 18 éves kor szokott lenni, de ez lehet akár 21 vagy 23 év is. Ha fiatal vagy, akkor akár magasabb jövedelmet vagy adóstárs bevonását is kérhetik. Ugyanez igaz, ha túl idősen vennél fel hitelt, tehát ilyenkor egy fiatalabb adóstárs bevonására szükség lehet a bank döntésétől függően.

   5. Nincsenek érvényes igazolványaid, bejelentett lakcímed vagy telefonos elérhetőséged.

   6. Nincs megfelelő ingatlanfedezeted, amit fel tudsz ajánlani a banknak. Nem minden ingatlant fogad el mindegyik bank és az is lehet, hogy pótfedezet bevonását vagy magasabb önerőt kérnek majd. Azt az értékbecslés után tudják biztosan megmondani, de érdemes előre tájékozódnod, hogy a fedezetként felajánlott ingatlant elfogadják-e.

  • Mik a hitelfelvétel lépései?

   1. Tájékozódás a hitelekről. Ha a felújítási munkákhoz hitelre van szükséged, akkor először is tudd meg, hogy mennyi hitelt vehetsz fel. Használd a kalkulátort és állítsd be, hogy mekkora hitelösszeget milyen futamidőre vennél fel és add meg a jövedelmedet is. A többi beállítást is érdemes személyre szabnod. Így megnézheted, hogy milyen kedvezményeket kaphatsz és hogy milyen törlesztőrészletekre számíthatsz.

   Ha biztosra szeretnél menni, akkor a neked legjobban tetsző bankoktól előminősítést kérhetsz. Ilyenkor a bank megvizsgálja a jövedelmed, és ez alapján megmondja, hogy milyen összegű hitelre számíthatsz. Az előminősítés birtokában bátrabban tervezheted meg a munkálatokat.

   Kérhetsz visszahívást a bank honlapján keresztül vagy a bankfiókban is tudsz egyeztetni az ügyintézővel a kölcsön igénylési feltételeiről.

   2. Szükséges dokumentumok összegyűjtése. Ha már érdeklődtél a hitelről, vagy akár előminősítést is kértél, akkor valószínűleg már kaptál tájékoztatást arról, hogy a bank milyen dokumentumokat kér. Szedj össze mindent, amit tudsz, és figyelj, hogy minden dokumentumod érvényes és friss legyen.

   3. Hiteligénylés benyújtása. Ha minden dokumentum együtt van, és a felújítás terve és költségvetése is kész, akkor benyújthatod a hiteligénylést a bank felé. Ezzel elkezdődik a hitelbírálat folyamata, amelynek során a bank megvizsgálja a jövedelmed és a fedezetként felajánlott ingatlant. A kérelmedet el is utasíthatja vagy hiánypótlást kérhet, de ha mindent rendben talál, akkor a szerződéskötés következik.

   4. Szerződéskötés. Jelzáloghitelnél két szerződést kötsz a bankkal. Egyik a kölcsönszerződés, a másik pedig a zálogszerződés. A szerződéseket közjegyzői okiratba kell foglalni, amely a bank számára lehetővé teszi a hiteltartozásod könnyebb behajtását, ha esetleg nem fizetnéd a hiteled.

   5. Folyósítás. Ahhoz, hogy a bank folyósítani tudja a kért hitelt, neked teljesítened kell a folyósítási feltételeket. Ilyen lehet például a bankszámla megnyitása vagy a lakásbiztosítás megkötése.

   6. Törlesztés. Miután a bank folyósította a hitelt, a következő hónaptól törlesztened kell. Gondoskodj róla, hogy a törlesztési számládon, vagy a banknál vezetett folyószámládról, ahonnan a bank a törlesztőket vonja, mindig legyen elég pénz.

  • Mennyi a hitelügyintézés átfutási ideje? Milyen dokumentumok kellenek majd?

   Lakáshiteleknél az átlagos átfutási idő 6 hét körül van, de ez attól is függ, hogy milyen gyorsan szeded össze a dokumentumokat, milyen típusú jövedelmed van, milyen az ingatlan amit fedezetként bevonnál. Ezek mind befolyásolhatják az ügyintézési időt.

   Ezekre a dokumentumokra biztosan szükséged lesz, de a bank bekérhet még másokat is:

   - Személyes okmányaid, és ha van adóstárs, akkor az övé is

   - Bankszámlakivonatok, munkáltatói igazolás,

   - Tulajdoni lap a fedezetként bevont ingatlanról (ezt le tudja a bank is kérni a legtöbb esetben a Takarnet rendszeren keresztül)

   - Lakásbiztosítás megkötéséről igazolás, kötvény.

  • Minden felújítási hitel benne van a kalkulátorban?

   Nem. Vannak olyan bankok vagy olyan speciális, bárki által nem igényelhető jelzáloghitelek, melyeket nem tüntetünk fel, mert nagy valószínűséggel nem lesz érvényes rád.

   Több banknál is újra megjelentek a türelmi idős konstrukciók, ezeket sem tartalmazza a kalkulátorunk. Ez azt jelenti, hogy a futamidő elején (jellemzően 1-2 évig) alacsonyabb a törlesztőrészlet, mert csak kamatot kell fizetned. Ennek az előnye, hogy egy ideig könnyebben kigazdálkodható a törlesztő, hátránya pedig, hogy a türelmi idő alatt nem csökken a tartozás, ráadásul összességében a futamidő alatt emiatt többet kell visszafizetned.

   Olyan is lehet, hogy éppen frissítjük egy adott bank kondícióit, vagy várunk valamely bank ellenőrzésére, amely idő alatt szintén nem látható az adott konstrukció.

   Ezeknek a pénzintézeteknek is vannak lakáshitelei:

   CIB lakáshitel

   Erste lakáshitel

   Gránit lakáshitel

   K&H lakáshitel

   MagNet lakáshitel

   MHB lakáshitel

   OTP lakáshitel

   Raiffeisen lakáshitel

   UniCredit lakáshitel

  Ha a lakásfelújításhoz jelzáloghitelt keresel, akkor jó helyen jársz. Megmutatjuk, hogy milyen feltételekkel kaphatod meg a hitelt, és mire kell odafigyelned.

  Mi az a lakásfelújítási hitel?

  A lakásfelújítási hitel a lakáshitelek egyik fajtája, amit felújításra vehetsz fel. Ez tehát egy jelzáloghitel, amelynek fedezete (általában) a felújítandó lakás.

  Jelzáloghitelek és lakáshitel – hogy is van ez?

  Jelzáloghitelnek hívjuk azt a hitelt, amit a bank ingatlan fedezete mellett nyújt. Mivel a bank pénzét az ingatlan is védi, a hitelösszeg magasabb, míg a hitel kamata alacsonyabb lehet, mint egy fedezet nélküli hitelnél, például személyi kölcsönnél.

  A jelzáloghitelek lehetnek lakáscélúak vagy szabad felhasználásúak. Lakáscélú minden olyan jelzáloghitel, aminek a célja a lakhatással kapcsolatos, azaz lakásvásárlás, lakásépítés, bővítés, korszerűsítés vagy felújítás.

  A bankok mindegyikre ugyanazt a terméket, a lakáshitelt kínálják, de ezen belül minden hitelcélnál a célhoz igazítják a feltételeket.

  Igényelhetsz lakáshitelt korszerűsítésre és bővítésre, illetve felújításra is. A munkálatok valamelyest eltérnek egymástól attól függően, hogy mi a cél, de a lényeg mindegyikénél ugyanaz:

  Egy már meglévő ingatlanon végzed el munkákat. Ez azt a célt szolgálja, hogy a lakás állagát megóvd - ez a felújítás, vagy az értékét növeld - ez a korszerűsítés vagy a bővítés.

  Felújításnál az a cél, hogy a már némileg elhasználódott ingatlanodat az eredeti állapotába visszaállítsd. Ugyan a lakásvásárlók többet hajlandók fizetni egy felújított lakásért, mint egy lelakottért, de ettől még a felújítás jelentősen nem növeli a lakás értékét.

  A korszerűsítés és a bővítés révén viszont az eredeti értékéhez képest is egy modernebb és/vagy nagyobb ingatlanod lesz, tehát a lakásod értéke biztosan nőni fog.

  Bővítésnél a bankok általában több részletben folyósítják a hitelösszeget, ezt hívják szakaszos folyósításnak. Akár nagyobb korszerűsítési munkáknál is előfordulhat, hogy a bank így folyósítana.

  Ilyenkor a bank az építési hitelhez hasonlóan mindig helyszíni szemlét kér a szakaszok végén, és a következő részt csak akkor folyósítja, ha az előző szakaszhoz tartozó munkálatok készen vannak. Felújításnál ez kevésbé jellemző, mert ott kisebb értékű munkák szoktak előfordulni.

  Házaspár akik a házukat fel akarják újítani hitel segítségével

  Mire használható a lakásfelújítási hitel és mire nem?

  A felújítás hétköznapi értelemben elég tág fogalom, és rengetegféle munkát takarhat. Így aztán nem biztos, hogy a bank is azt érti alatta, amit te. Egy sima felújítási hitelnél viszont nem olyan szigorúak a szabályok, mint a támogatásoknál vagy támogatott hiteleknél. Átfedés is lehet a többi kategóriával.

  Mi a felújítás pontosan?

  Ennek során a lakás már meglévő részein végeznek építési munkákat azért, hogy a lakás rendeltetésszerű és biztonságos használatát biztosítsák. Az épület alapterülete ezáltal nem nőhet meg. Felújításnak számítanak a burkolatcserék, ablakcserék, radiátorok cseréje, festés vagy tetőcsere, de felújíthatod a telkeden álló, vagy a lakásodhoz tartozó garázst is.

  Ezt jó tudni, mert sokan összekeverik a bővítéssel és korszerűsítéssel is, de azok kicsit mások. Nézzük meg ezeket is.

  Bővítésnek számít az olyan munkálat, amely során a már meglévő házad alapterületét emelet-ráépítéssel, tetőtér-beépítéssel vagy hozzáépítéssel megnöveled. A bővítést felfoghatod egy kisebb építkezésnek is, mert itt a lakás alapterülete is megnő, falakat, tetőt építtetsz, az új részre közműveket vezetsz be.

  Korszerűsítés az, amikor a házba bevezetteted a hiányzó közműveket, napelemet szereltetsz fel, szigetelést tetetsz a falra vagy kicserélteted a nyílászárókat. Az épület tehát modernebb lesz, és általában alacsonyabb lesz az energiaigénye is. Korszerűsítés keretében is el lehet végezni komolyabb munkákat, például egy új, napelemes fűtésrendszer kialakítása több millió forintba kerül.

  Korszerűsítésre és bővítésre CSOK-ot vagy falusi CSOK-ot is igényelhetsz.

  Térjünk vissza a lakásfelújításhoz

  A felújítás ezzel szemben általában kisebb állagmegóvó munkákat takar, bár ha sok mindent szeretnél egyszerre felújítani, ez is lehet jelentős összeg.

  A fogalmak kategorizálásával szerencsére nem kell foglalkoznod, egész addig, amíg nem kérsz hozzá támogatást.

  Bizonyos munkákhoz időnként állami támogatások is elérhetők. Ilyenkor a munkálatok legalább 70 százalékáról – de van, amikor többről – a számlákat is be kell mutatnod, az elvégezhető munkák körét pedig gyakran részletesen listázza a jogszabály. Itt már számít, hogy mi az a felújítás és mi nem, és csak annak a munkának az értékét kaphatod meg támogatásként, amely a listán szerepel.

  Jó hír, hogy vannak olyan támogatások, amelyek egyszerre is felvehetők. Ilyenkor arra figyelj, hogy azokat a számlákat, amelyeket az egyik támogatás keretében elszámoltál, a másiknál nem használhatod. Egy számla után tehát csak egy fajta támogatást vehetsz igénybe.

  Mennyi lakásfelújítási hitelt kaphatok és milyen feltételekkel? Mi lehet fedezet?

  Ha épp nincs olyan támogatás, amelyet igénybe vehetnél, esetleg nem vagy rá jogosult, akkor felvehetsz sima lakáshitelt is a felújításhoz.

  Lakáshitel keretében a bankok nagyjából 1,5-100 millió forint közötti összeget nyújthatnak legfeljebb 30 éves futamidőre. Hogy pontosan mennyit, az bankonként eltér, van, ahol már 500 000 forintot is igényelhetsz.

  A maximális hitelösszeg és futamidő általában attól függ, hogy milyen konstrukcióról van szó, de ezeket a jövedelmed és a fedezet nagysága is behatárolja.

  Fal festése a felújítás végén

  A korszerűsítésre, bővítésre vagy felújításra felvett lakáshitelek a lakásvásárlási vagy építési hiteleknél általában alacsonyabb összegűek.

  A bank a fedezet értékének 80 százalékánál magasabb összegű hitelt nem nyújthat, ez jogszabályi előírás. A gyakorlatban viszont gyakran eddig sem mennek el, előfordul, hogy csak a fedezet értékének 70 vagy 65 százaléka lesz a jóváhagyott hitelösszeg.

  Ha lakásvásárlásról van szó, akkor a fennmaradó rész volna az önerő, amit neked, mint ügyfélnek hozzá kellene tenned a hitelhez, hogy megvásárolhasd a lakást. De a lakás most megvan, és ez nem vásárlás.

  A felújítás összege gyakran bőven belefér az ingatlan értékének 80 százalékába

  Hogy ez miért jó hír? Azért, mert a felújítási hitelhez így nem kell önerő, elég fedezetet jelent maga a lakás.

  Mi lehet mégis a baj?

  Ha az a lakás lesz a fedezet, amelyen a munkákat végzed, akkor mindenképpen figyelj arra, hogy a munkálatok elkezdése előtt vedd fel a hitelt. A bank ugyanis nem ad pénzt olyan ingatlanra, amelyik nincs lakható állapotban. Ha tehát te már lebontottad a konyhát, és jelenleg nem lehet a lakásban főzni, akkor ezt a lakást nem használhatod fedezetként.

  Mi a helyzet akkor, ha a lakáson van már jelzálog?

  Ha korábban a lakás megvásárlásához is vettél fel jelzáloghitelt, és így a banknak már van egy zálogjoga bejegyezve az ingatlanra, az sem feltétlenül probléma, de az igénylést megnehezíti.

  Egyszerűbb lehet az igénylés akkor, ha ugyanannál a banknál igényled a felújítási hitelt, amelyik a lakás megvásárlásához adta a hitelt.

  A bank megnézi, hogy mennyi a lakáshiteledből a fennálló hiteltartozásod, és kiszámolja, hogy elfér-e mellé az új hitel is. Ha az ingatlan mindezt elbírja, és az eddigi hitelt is rendesen törlesztetted, akkor érdemes csak belevágni a hiteligénylésbe.

  Ha már van az ingatlanon lakáshitel, de másik banktól igényelnél lakásfelújítási hitelt

  Ha te másik banknál szeretnéd felvenni a felújítási hitelt, akkor sem lehetetlen, hogy megkapd a hitelt, de sokkal nehezebb lesz, így ezt nem ajánljuk. A bankok alapvetően nem szeretnek olyan ingatlanra hitelt adni, amin már van jelzálog. Sőt, azt sem szeretik, ha az ő zálogjoguk mellé valaki még egy jelzálogot bejegyez.

  Ilyenkor az első banknak hozzájárulását kell adnia ahhoz, hogy egy másik bank újabb jelzálogot jegyezzen be az ingatlanodra. Ráadásul gyakran azt is kiköti, hogy az új bank legfeljebb csak az ingatlan bizonyos értékéig, mondjuk 30 százalékáig terhelheti meg a lakást.

  Olyan helyzet is előfordulhat, hogy az új bank azt kéri, hogy a korábbi jelzálogjog tulajdonosa engedje meg neki, hogy ő legyen első helyen bejegyezve, és a régi bank csak utána következzen.

  Ez egy bonyolult helyzet, amit kétféleképpen oldhatsz fel.

  • Felajánlhatsz egy helyettesítő fedezetet. Így nem a felújítandó ingatlan lesz a hitel fedezete, hanem egy másik lakás. Ha az értéke megfelelő, a bank ezt el szokta fogadni.
  • A másik lehetőség, hogy kiváltod a meglévő hiteled egy olyan összegű hitellel, amelyből részben végtörleszted a hitelt, és részben elvégzed a felújítást.

  Ha korábban támogatást is vettél fel a lakásodra, az még további nehezítő tényező. CSOK-nál például az állam is bejegyez jelzálogot a lakásra, így az újabb hitelhez az ő engedélyére is szükséged lenne. Ha tehát megoldható a felújítás más ingatlan fedezete mellett, akkor ezzel a megoldással sokkal jobban jársz.

  A helyettesítő vagy pótfedezet nem kell, hogy a te tulajdonodban legyen. A legegyszerűbb persze az, ha a tiéd minden, de a bank elfogadja azt is, ha egy hozzátartozód felajánlja a szükséges ingatlant.

  Férfi laptopon kiszámolja, hogy milyen felújítási költségekre számíthat

  Mennyibe kerül a felújítás?

  A hitel összege attól is függ, hogy mennyibe kerül az elvégzendő munka.

  A felújítási hitelhez igényléskor a bank bekéri a felújítás költségvetését is. Ez igaz korszerűsítésnél és bővítésnél is. Az elkészítésében tud segíteni a vállalkozó, aki a munkálatokat végzi.

  A bank megvizsgálja a költségvetést, és megnézi, hogy valóban reálisan határoztad-e meg a szükséges összeget.

  Ha te a felújításhoz szeretnél mondjuk 10 millió forintot, de a költségvetés alapján a bank azt mondja, hogy ez nem reális, és szerinte ezek a munkálatok kijönnek 5 millió forintból is, akkor annál több hitelt nem fog adni.

  Még akkor sem, ha a jövedelmed is megengedné, és az ingatlan is elbírja a magasabb hitelösszeget. A felújítási hitel ugyanis lakáscélú, és ezért a pénzt csak erre használhatod. Nem maradhat ki felesleges összeg, amit másra költhetnél.

  Korszerűsítésnél, bővítésnél és nagyobb összegű felújításnál a bank visszatarthatja a hitelösszeg 5-10 százalékát a munkálatok végére, és csak akkor utal, ha valóban minden hitelt felhasználsz. Kisebb összegű felújításnál erre általában nincs szükség.

  És sokszor ekkor derül ki, hogy:

  A probléma épp az ellenkezője, vagyis végül kiderül, hogy többe kerül a felújítás, mint a jóváhagyott hitelösszeg. A rossz hír az, hogy a hitelösszeget utólag már nem lehet megnövelni. Ha többet költesz, mint amennyi a hiteled, akkor a bank utólag több pénzt nem ad. A többletköltséget neked kell vállalnod.

  Ha támogatást is felvettél, akkor a felújításra, korszerűsítésre, bővítésre felvett hitel felhasználását szigorúan ellenőrzi a bank, és az előzőleg beadott költségvetéstől nem térhetsz el.

  Milyen lehetőségem van még?

  Ha úgy gondolod, hogy a felújításra felvett lakáshitel túl sok bonyodalommal jár, és hogy nem szívesen bajlódnál a költségvetéssel vagy szakaszos folyósítással, akkor több más lehetőséged is van.

  1. Felvehetsz szabad felhasználású jelzáloghitelt is. Ennek alig valamivel magasabb a kamata, mint a lakáscélú hitelnek. A különbség jóformán elhanyagolható, főleg ha viszonylag kis összegre lenne szükséged, de egy dologra azért figyelj. Ha a jövőben bővíteni szeretnétek a családot, és kihasználnátok a jelzáloghitel csökkentésére igényelhető állami támogatást, akkor maradjatok a lakáshitelnél. A jelzálzoghitel-elengedést csak lakáshitelekre tudjátok felhasználni. Lehet benne többféle hitel is, de mindegyiknek lakáscélúnak kell lennie.
  2. Ha 5 millió forint alatti összeget szeretnél költeni a felújításra, akkor megfontolhatod, hogy személyi kölcsönből fizeted a munkálatokat. A személyi kölcsön szabad felhasználású, így elérhető felújításra is. A kamata ugyan magasabb, de nem kell hozzá sem önerő, sem ingatlanfedezet, nincs költségvetés és szakaszos folyósítás. Emiatt a hitelbírálat is jóval rövidebb. Alacsony hitelösszegnél célszerű ezt választani.
  3. Ha valamilyen támogatást igényelsz, és nincs pénzed előre kifizetni a felújítás költségét vagy nem támogatott munkálatokra is költenél, akkor is szóba jöhet a személyi kölcsön. Ne feledd, hogy így lehet, hogy a támogatás megérkezése után is marad hiteled, egyáltalán nem mindegy mekkora kamattal törleszted.
  Szakember fúróval készíti elő a szigetelést

  Milyen összegű lakásfelújítási hitelre vagyok jogosult?

  Hogy mekkora hitelt kaphatsz, nem csak a fedezet értékétől függ. Elsősorban a jövedelmed nagysága dönti el, hogy mekkora összegre vagy jogosult, illetve az, hogy van-e meglévő hiteltartozásod, és ha igen, mennyi.

  Ezt a bank a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató, vagy JTM-korlát segítségével határozza meg.

  Ez egy olyan mutató, amelynek segítségével kiszámolják, hogy a havi jövedelmednek mekkora részét teszi ki a törlesztőrészlet. Ha már vannak hiteleid, folyószámla-hitelkereted vagy hitelkártyád, azokat is beleszámolják.

  Az összes fizetendő törlesztőd nem lehet magasabb, mint a jövedelmed egy bizonyos százaléka. Ez a JTM-korlát.

  Minél magasabb a béred, és minél hosszabb kamatperiódusú a hiteled, annál többet költhetsz belőle törlesztőrészletek fizetésére. Az új hitel törlesztőjét hozzáadják a már meglévő fizetendőidhez, és ezeknek együtt kell beleférniük a korlátba.

  JTM korlát jelzáloghiteleknél
  Kamatperiódus
  hossza
  5 év alatt5 évtől, de
  10 év alatt
  10 év vagy
  afelett
  600 000 Ft
  jövedelem alatt
  25%35%50%
  600 000 Ft vagy
  afeletti jövedelem
  30%40%60%

  A jövedelem tekintetében a 600 000 forint a választóvonal. Ha a család jövedelme ez alatt van, és a kamatperiódus hossza kevesebb, mint 5 év, akkor csak a negyedét használhatod hitelek törlesztésre. Nagyobb jövedelemnél, és legalább 10 éves kamatperiódusú hitelnél már akár a 60 százaléka is mehet hitelekre.

  Nem árt tudnod, hogy ezek a maximum számok. A bank saját adósvizsgálata alapján nem kell, hogy eddig engedjen. Ha úgy ítéli meg, nem ad hitelt a béred 60 százalékának mértékéig, előfordul, hogy csak 50 vagy 40 százalékig.

  A bank szereti a megbízható ügyfeleket, és neki is az az érdeke, hogy a hitelt biztonságosan tudd fizetni a futamidő végéig. Ha nem engedi, hogy tovább nyújtózz, mint ameddig a takaród ér, az a te érdekeidet is védi, még akkor is, ha a takaró hosszában nem feltétlenül értetek egyet.

  Ebben az útmutatóban még részletesebben kifejtjük, hogy mennyi hitelt kaphatsz.

  Minősített fogyasztóbarát lakáshitel – használhatom lakásfelújításra is?

  Felújításra kaphatsz minősített fogyasztóbarát lakáshitelt is.

  De mi az a fogyasztóbarát hitel?

  Olyan lakáshitelek kaphatják meg a Magyar Nemzeti Bank fogyasztóbarát minősítését, amelyek megfelelnek az ehhez szükséges kritériumoknak. Ezek olyan termékek, amelyek sok tekintetben egységesek, így könnyebben összehasonlíthatók, és jobban átláthatók a feltételeik.

  Fogyasztóbarát lakáshitelek az azt kínáló bankoknál elérhetők. Felhasználhatod lakásvásárlásra, építésre, bővítésre, korszerűsítésre és felújításra is, de nem minden bank kínálja minden hitelcélra. Felújításra jelenleg csak az OTP Banknál elérhető fogyasztóbarát lakáshitel.

  Lássuk a feltételeit!

  • A kamatperiódus hossza 5, 10, 15 év, vagy végig fix lehet.
  • Ha az értékbecslés megtörtént, a hitelbírálati idő legfeljebb 15 munkanap lehet.
  • A folyósítási feltételek teljesítésétől a folyósításig 2 munkanap telhet el.
  • A folyósítási díj a hitelösszegnek legfeljebb 0,75 százaléka, de maximum 150 000 forint lehet.
  • Az előtörlesztés díja szintén maximált, az előtörlesztett összeg legfeljebb 1 százaléka lehet, lakás-takarékpénztári számláról törlesztve pedig a bank nem számíthat fel érte díjat.
  • És ami a legjobb: a fogyasztóbarát hitel kamata sem lehet akármennyi: a bank által választott referenciakamathoz képest 3,5 százaléknál magasabb nem lehet.

  Ez persze nagyon jól hangzik, de mire figyelj oda mégis?

  A hiteligényléshez még egyéb díjak is köthetők. Ugyan a fogyasztóbarát hitelek esetében az MNB pontosan meghatározta, hogy milyen díjakat számíthat fel a bank, de ezek nagyságát nem köti ki, tehát az egyes konstrukciók ezekben eltérhetnek.

  Az olyan költségeknél is lehet különbség, amelyet a bank külső felektől rendel meg, például a közjegyzői díj vagy az értékbecslés, így az ajánlatoknál ezeket is vedd figyelembe.

  Felújítás közben keres hitelt laptopon ez a háztulajdonos

  Hogyan válasszam ki a számomra legkedvezőbb felújítási hitelt?

  Az egyik hitel kamata valamivel alacsonyabb, de magasabbak az induló költségei. A másiknál éppen fordítva.

  Még a viszonylag egységes feltételek mellett kínált fogyasztóbarát hiteleknél is vannak különbségek a bankok között, de különösen igaz ez a normál piaci hitelekre. Hogyan választhatsz akkor közöttük?

  Használj hitelkalkulátort!

  A hitelkalkulátorban be tudod állítani, hogy milyen összegű hitelre lenne szükséged, meddig szeretnéd fizetni, és mekkora a család jövedelme, amiből a hitelt törlesztenétek.

  A jövedelmekkel kapcsolatosan azért a család jövedelméről beszélünk, mert a házastársadat a bank általában automatikusan bevonja a hitelbe adóstársként. Együtt valószínűleg magasabb a bevételetek, így magasabb összegre is jogosultak lehettek.

  A jövedelmet azért is érdemes beállítanod, mert a kalkulátor a JTM-korlátot is figyelembe veszi a számításnál.

  Ehhez hasznos lehet, ha azt is megadod, hogy milyen hosszú kamatperiódust szeretnél.

  A kamatperiódus az az időszak, ami alatt a hiteled kamata nem változik akkor sem, ha a referenciakamat, amihez a bankok igazítják a hiteleik kamatát, változik. Ha a referenciakamat nő, a hiteled kamata is nőni fog, de a bank csak a kamatperiódus végén változtathat a kamaton.

  Minél hosszabb a kamatperiódus, annál kevésbé hatnak a hiteled törlesztőrészletére olyan tényezők, mint például a jegybanki alapkamat változása, és annál biztonságosabb a hiteled.

  A végig fix kamatozású hitel kamata a teljes futamidő alatt változatlan, így pontosan tudod, hogy amíg a hiteled megvan, mennyi lesz a havi törlesztőd. Ez egyben azt is jelenti, hogy a bank vállalja a kamatváltozás kockázatát, ezért a végig fix hitelek kamata általában valamivel magasabb szokott lenni.

  Ha olyan hitelösszeget, vagy futamidőt állítasz be, ami mellett a törlesztőrészlet nem fér bele a jövedelmedbe, akkor a kalkulátor hibaüzenetet küld. Ilyenkor csökkentheted az összeget, vagy növelheted a futamidőt.

  Olyan hitelt érdemes felvenned, amelyet biztonságosan tudsz törleszteni, de nem fizeted tovább, mint ahogy feltétlen szükséges. A futamidőt tehát ne nyújtsd túl hosszúra, mert akkor tovább használod a bank pénzét, ami miatt több kamatot kell fizetned.

  A THM segít

  Érdemes nézned a THM-et, azaz a Teljes Hiteldíj Mutatót, mert ez egy olyan százalékos érték, ami megmutatja, hogy mennyi a hiteled teljes költsége egy évre vetítve.

  Ennek legnagyobb része maga a kamat, de a hitelfelvétellel járó egyéb költségeket is tartalmazza. Nem mindet, de a normál hitelfelvétel során felmerülő díjak szerepelnek benne.

  Azok a költségek nem szerepelnek a THM-ben, amelyek általában nem a normál hitelfelvételi folyamattal kapcsolatosak, vagy nem a bank szabja ki őket, hanem egy külső fél. Nem tartalmazza THM például a késedelmi kamat díját, ha nem fizeted a hiteled, vagy a szerződésmódosítás díját, ha mondjuk hosszabbítanád a futamidőt, de a közjegyző díját sem.

  Ennek ellenére a THM segítséget jelent a döntésnél, mert az induló költségek közül a legtöbb benne van, és mivel ezek jelzáloghiteleknél viszonylag magasak, érdemes erre odafigyelned.

  A találatokat az induló költségek alapján is rendezheted.

  Nézd meg az akciókat a felújítási hiteleknél!

  A bankok szívesen kötnek szerződést jó adósokkal, és versenyeznek is az ügyfelekért.

  Ezért minden banknak vannak akciói, amelyeket érdemes figyelned.

  Vannak díjak, amelyeket elengednek, és vannak olyanok, amelyeket részben vagy egészben visszatérítenek.

  Egy dologra figyelj az akcióknál!

  Ha a hitelt az első kamatperióduson, vagy egy előre meghatározott időn belül elő- vagy végtörleszted, azaz részben vagy egészben korábban visszafizeted, akkor előfordulhat, hogy bizonyos akciós költségeket vissza kell fizetned, vagy a bank utólag felszámítja. Ha korábban törlesztenél, akkor erre érdemes rákérdezned.

  Maradtak kérdéseid a lakásfelújítási hitellel kapcsolatban?

  • Mennyi önerő szükséges a felújítási hitelhez?

   Ha a fedezetként felajánlott ingatlan értéke elég magas, akkor előfordulhat, hogy egyáltalán nem lesz szükséged önerőre. A lényeg, hogy a hitelösszeg nem haladhatja meg a fedezet értékének 80 százalékát.
  • Kell költségvetést benyújtanom a felújítási hitel mellé?

   Igen. A felvehető hitelösszeg a költségvetéstől is függ. A bank megvizsgálja a költségvetést, és megállapítja, hogy reális-e. Ha úgy ítéli meg, hogy a felújítás alacsonyabb összegből is elvégezhető, akkor annál több pénzt nem fog hitelbe adni.
  • Van szakaszos folyósítás felújítási hitelnél?

   Ha nagy összegű felújításról van szó, akkor előfordulhat, de általában nem jellemző. Gyakrabban előfordul szakaszos folyósítás akkor, ha bővíteni vagy korszerűsíteni is szeretnéd az ingatlant, vagy ha nagyobb hitelösszeget igényelsz.
  • Babaváró hitelből is felújíthatom a lakásom?

   Igen. A Babaváró szabad felhasználású, így felújításra is használhatod.
  Gergely Péter
  Gergely Péter pénzügyi szakértő
  Linkedin
  Gergely Péter pénzügyi szakértő

  Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

  • Lakáshitel termékváltozás összefoglalók

   2024-02-14 - CIB Bank - CSOK Plusz Jóváírási akció meghirdetése

   A bank CSOK Plusz jóváírási akció keretében egyszeri 120 000 forintot ír jóvá az ügyfél bankszámláján, ha 2024. február 14. – 2024. április 30. között a hitelkérelem hiánytalanul befogadásra kerül és a befogadott hitelkérelem alapján legkésőbb 2024. december 31-ig megtörténik a kölcsön folyósítása, szakaszos folyósítás esetén az első részlet folyósítása.

   Ha az alábbi feltételek teljesülnek, a 120 000 Ft jóváíráson felül további jóváírást biztosít a bank:

   • Ha a CIB CSOK Plusz Kamattámogatott hitel hiánytalan befogadása a cib.hu weboldalon keresztül online csatornán, videóbankár segítségével történik, és az ügyfél megfelel az„Ügyféltájékoztató a cib.hu weboldalon keresztül benyújtott jelzáloghitel igénylésekről, feltételeiről és a folyamatról” című dokumentumban előírt igénylési és technikai feltételeknek, úgy további 40 000 Ft-ot.
   • Ha a CIB CSOK Plusz Kamattámogatott Hitel hiánytalan befogadását több, mint 60 naptári nappal megelőzően az Ügyfél bármely hitelintézetnél Babaváró kölcsön folyósítására kötött szerződést, további 40 000 Ft-ot.

   Az akció keretében elérhető maximális jóváírás mértéke 200 000 Ft, mely hitelügyletenként értendő és egyéb jóváírási kedvezménnyel nem vonható össze.

    

   2024-02-13 - Gránit Bank - Lakáshitel kamatcsökkenés

   Az előzetesen közzétett hirdetmény szerint 2024. február 14-től a Gránit Lakáshitel kamata 6,80%-ról 6,18%-ra csökken.

   2024-02-13 - Raiffeisen Bank - Zöld lakásvásárlási akció feltételeinek kiegészítése

   A jelzáloghitelek 2024. február 13-i hirdetményében a Zöld lakásvásárlási akció feltételei kiegészültek azzal, hogy a megvásárolandó ingatlan energetikai minőség szerinti besorolása el kell, hogy érje a 9/2023. (V.25.) ÉKM rendelet szerinti A besorolást, vagy annál jobb minősítésű kell legyen.

   2024-02-09 - OTP Bank - 17,6% díjemelés április 1-től és ÁKK referenciakamat március 1-től

   2024. február 9-én előzetesen közzétették, hogy 2024. április 1-től a 2023. évi éves inflációnak megfelelő mértékben emelkednek a jelzáloghitelek díjai. Az emelés érinti többek között az értékbecslési díjat, a felülvizsgálati díjat és a szerződésmódosítási díjat is. Előre közölték azt is, hogy 2024. március 1-től a támogatott hitelek referenciakamata, az 5 éves ÁKKH csökkenni fog, és így 6,54%- lesz. 

   2024-02-01 - UniCredit Bank - Referenciakamatok aktualizálása és a lejárt követelések céljából indított eljárások díjai

   2024. február 1-től az otthonteremtő hitelek referenciakamata, az 1 és 5 éves ÁKKH csökkent, emiatt a támogatott hitelek hirdeményében változtak a kamatok. Továbbá midnen hirdetményben közzéteszik mostantól a lejárt követelések céljából indított eljárások díjait.

   2024-02-01 - OTP Bank - A szabad felhasználású hitelekhez adható díjkedvezményes akció meghosszabítása

   2024. február 1-től a szabad felhasználású jelzálog típusú hitelekhez adható OTP díjkedvezményes akciót 2024. június 30-ig meghosszabbították.

   2024-02-01 - MBH Bank - Végig fix Kiváltó 2 hitel kamatainak módosítása

   A végig fix Kiváltó 2 hitel Külső (ami kizárólag más pénzügyi intézmény által nyújtott nem lakáscélú jelzáloghitel kiváltására fordítható) kamata a hirdetmény szerint eddig a lakáshitelek kamatával megegyezett, mostantól azonban értelemszerűen a szabad felhasználású hitelek kamatai vonatkoznak rá, tehát 6,79% helyett 10,25%-10,95% lesz hitelösszegtől függően. 

   2024-02-01 - K&H Bank - Hitelösszeg-forgalmi érték arány változása

   2024. február 1-től 80%-ról 90%-ra emelkedett a hitelösszeg-forgalmi érték arány.

   2024-02-01 - Gránit Bank - A CSOK Plusz Lakáshitel referenciakamata csökkent

   2024. február 1-től a CSOK Plusz Lakáshitel referenciakamata (az 5 éves ÁKKH) csökkent, így a kamat és a támogatás mértéke is változott.

   2024-02-01 - Raiffeisen Bank - Kamatcsökkenés

   2024. február 1-től egységesen 0,3 százalékponttal csökkent a bank jelzáloghiteleinek kamata. A lakáshitelek így 6,34-6,69%-os kamattal igényelhetők mostantól.

   2024-02-01 - CIB Bank - Kamatcsökkenés

   2024. február 1-től a CIB 10 MFL kamata 0,3 százalékponttal a Végig FIX Lakáskölcsöné 0,4 százalékponttal csökkent a Zöld kedvezménykategóriában. Így a kamat mostantól mindkét hitel esetében 6,39% lett. A Végig Fix Lakáskölcsönnél továbbá a Kamatkedvezmény Extra kategória újból igénybe vehető 6,79%-os kamattal. Ennek feltétele havi 450 000 Ft jóváírás vállalása.

   2024-01-31 - Erste Bank - A késedelmes teljesítés díjai változnak 2024. április 1-től

   A hátralékos tartozások kezelésének díja havi 4 750 Ft-ról 3 060 Ft-ra csökken, a személyes felkeresés díja alkalmanként 4 700 Ft-ról 5 500 Ft-ra és a felszólító levél díja levelenként 500 Ft-ról 580 Ft-ra emelkedik 2024. április 1-től.

   2024-01-29 - Erste Bank - Falusi CSOK hitel újraindulása

   2024. január 29-től újra igényelhető Falusi CSOK hitel (Preferált kistelepülésen Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott hitele) új lakás vásárlására, építésére, meglévő használt lakás bővítésére, korszerűsítésére. A hitelre az eddig futó kezdeti költség akciók igénybe vehetők.

   2024-01-23 - Raiffeisen Bank - CSOK Plusz hitelprogram indulása új és használt lakás vásárlására

   2024. január 23-tól a bank bevezeti a CSOK Plusz hitelprogramot új és használt lakás vásárlására az eddig megszokott kezdeti költség akciókkal.

   2024-01-23 - OTP Bank - CSOK Plusz hitel kezdeti költség akciók változása

   A 2024. január 1-től meghirdetett Támogatott  hitel értékesítési akcióban és Összevont támogatott hitel értékesítési akcióban az alábbi változások történtek:

   - A rendelkezésre tartási jutalék elengedését visszavonta a bank
   - A folyósítási díjat csak Groupama biztosítás kötése és 3 éves fenntartása mellett engedik el

   A Támogatott hitel értékesítési akció továbbá kibővült az értékbecslési díj 24 500 Ft feletti részének elengedésével, ha az ügyfél hozzájárul személyes adatainak ajánlattétel céljából történő kezeléséhez és
   az erről szóló tájékoztatóban megjelölt valamennyi OTP bankcsoporttag tekintetében. 

   2024-01-22 - Erste Bank - CSOK Plusz lakáshitel kezdeti költség akciók meghirdetése

   2024. január 22-től a CSOK Plusz lakáshitelekre az alábbi kezdeti költség akciókat hirdették meg:

   - Folyósítási jutalékot nem számítanak fel
   - Az értékbecslési díjat visszatérítik
   - 2 db tulajdoni lap másolat, illetve 1 db térképmásolat TakarNetből történő lekérdezésének díja 0 Ft
   - A közjegyzői díjból 50 000 Ft-ot visszatérítenek.

   2024-01-01 - Raiffeisen Bank - Kamatcsökkenés, akciók meghosszabbítása és további változások

   2024. január 1-től csökkentette jelzáloghitelei kamatát. A lakáshitelek és lakáshitel kiváltó hitelek kamata 7,35-815%-ról 6,64-6,69%-ra csökkentek, ezzel egyidőben a kamatkedvezmények mértékén is változtattak, azok is csökkentek. A lakáshitelek esetén felszámított hitelbírálati díj 0,75%, max. 300 000 Ft lett. A szabad felhasználású és egyéb jelzáloghitel kiváltó hitelek kamata 10,29-11,54%-ról 9,59-10,84%-ra módosultak, ezek kamatkedvezményei most nem változtak.

   Meghosszabbították a kezdeti költségekre vonatkozó akciókat a 2024. március 31-ig igényelt és legkésőbb 2024. június 30-ig kiállított hitelígérvény alapján folyósított kölcsönökre, melynek keretében elengednek minden induló díjat és a közjegyzői díjat 50 000 Ft értékhatárig visszatérítik 5 millió forint hitelösszegtől, a kölcsön kifizetését követő 30 napon belül.

   Az Otthonteremtési Kamattámogatott Kölcsön értékesítése megszűnt a termék jogszabálymódosítása okán.

   2024-01-01 - MagNet Bank - Az 5 éves kamatperiódusú és a CSOK+ lakáshitelek megszűnése, THM-plafon szerinti kamatcsökkenés, akció meghosszabbítása

   2024. január 1-jével a bank megszüneti az 5 éves kamatperiódusú és a MagNet CSOK+ Lakáshitel termékek értékesítését. A Stabil Tízes Lakáshitel kamata 6,7%-ra, az Akciós Stabil Tízes Lakáshitelé 6,3%-ra csökkent. Ez utóbi hitel minimum hitelösszege is változott, 15 millió forinttól lehet igényelni mostantól.

   A kezdeti költségekre vonatkozó akciót meghosszabbították a 2024. december 31-ig befogadott és legkésőbb 2025. január 31-ig szerződött ügyletekre. A közjegyzői díj visszatérítési akció hitelcél szerinti korlátozása megszűnt, helyette hitelösszeg-korlátot vezettek be, azaz már csak a legalább 12 millió Ft kölcsönösszegű hitelek esetén vehető igénybe.

   2024-01-01 - Erste Bank - Kamatcsökkenés, CSOK Plusz hitel

   2024. január 1-től a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata 95-100 bp-tal, a FIX20 éves futamidejű lakáshiteleké 99-104 bp-tal csökkent a Gazdaságfejlesztési Minisztérium ajánlása alapján. Az eddig futó akciók változatlan feltételekkel folytatódnak visszavonsáig, de a CSOK Plusz hitelekre nem vehetők igénybe. A 16/2016. (II.10.) és a 17/2016. (II.10.) kormányrendelet szerinti CSOK, OTK és Adó-visszatérítési támogatásra megszűnt, helyettük január 1-től az 518/2023. (XI. 30.) kormányrendelet szerinti CSOK Plusz hitelprogram keretében nyújtható új Otthonteremtési kamattámogatott hitel befogadása indul 2024. január 2-től.

   2024-01-01 - Gránit Bank - CSOK Plusz Hitel indul 2,89%-os ügyfél által fizetendő kamattal

   2024. január 1-től CSOK Plusz Hitelprogram keretében igényelt Lakáshitel esetén az alábbi akciókkal:

   - 2,89% kamatot számítanak fel a futamidő végéig,
   - folyósítási jutalékot nem számítanak fel,
   - a tulajdoni lapok és a térképmásolat díját átvállalják,
   - a fedezetértékelés díját visszatérítik,
   - a közjegyzhői okirat díját maxiumu 27 500 Ft-ig szintén visszatérítik.

   Piaci jelzáloghitellel együtt történő igényléskor a CSOK Plusz hitel díjait számítják fel (a kamat kivételével).

   2024-01-01 - OTP Bank - Kamatcsökkenés és Hűség kedvezmény változása, Falusi CSOK hitel és CSOK Plusz hitel indulása, új akciók

   2024. január 1-től a Végig Fix lakáshitel kamata 6,97%, az 1×1 lakáshitelé és a Zöld lakáshitelé 6,87% lett. A Hűség kedvezmény keretében 0,1 százalékpont kamatkedvezményt ad a bank 700 000 Ft vagy ennél nagyobb összegű jövedelemutalás vállalására. A fogyasztóbarát lakáshitelek hirdetményében szereplő termékek megszűntek.

   Falusi CSOK hitel és CSOK Plusz Lakáshitel indult, melyekre két új akciót hirdettek visszavonsáig, de legkésőbb 2024. június 30-ig. A Támogatott  hitel értékesítési akcióban a CSOK Plusz hitel rendelkezésre tartási jutalékát elengedik, és a Falusi CSOK hitel vagy CSOK Plusz hitelhez kapcsolódó közjegyzői költség felét is, ha a feltételek teljesülnek. Az Összevont támogatott hitel értékesítési akcióban az előzőeken túl a tulajdoni lap és a térképmásolat lekérési költséget, a fedezetkezelési kölstséget, 2 db hitelbiztosítéki felülvizsgálati díjat és a fedezetváltozási költséget sem kell megfizetni. Ez utóbbi akció támogatott hitel és piaci kamatozású lakáshitel együttes igénylésekor vehető igénybe.

   2024-01-01 - UniCredit Bank - Csökkentek lakáshitel-kamatok, CSOK Plusz hitel indult, és Partner Csomag akció változott

   2024. január 1-től a bank 6,92-6,95%-ra csökkentette a lakáshtielek és lakáshitel kiváltó hitelek kedvezményes kamatait. A nem kedvezményes kamatok nem változtatk, 7,81% továbbra is. A szabad felhasználású és egyéb jelzáloghitel kiváltó hitelek kamatain és kedvezményein nem változtattak. Január 1-től visszavonásig új Partner Csomag akciót hirdettek, de már csak a 10 éves kamatperiódusú és a fix 10 éves lakáshitelekre, a fix 20 évesre nem.

   2024. január 8-tól igényelhető CSOK Plusz  hitel 1 és 5 éves kamatperiódussal, használt lakás vásárlására. A hitelösszeg a gyermekek számától függően 1-50 millió Ft, a futamidő 10-25 év. A Többgyermekes családok támogatott hitelét megszüntették, de továbbra is igényelhető a támogatott lakáscélú jelzáloghitel (12,5 millió Ft összegben) új lakás vásárlására és építésére, valamint az Otthonteremtő hitel használt lakás vásárlására/korszerűsítésre/bővítésre 1 és 5 éves kamatperiódussal. 

   2024-01-01 - MBH Bank - Csökkent a lakáshitelek kamata és CSOK Plusz Hitel indul 2,89%-os ügyfél által fizetendő kamattal

   2024. január 1-től a bank csökkentette a lakáshitelek kamatát a THM plafonnak megfelelően. A fogyasztóbarát lakáshitelek és a végig fix lakáshitelek kamata hitelösszegtől és kamatperiódustól függetlenül egységesen 6,79% lett. A nem fogyasztóbarát lakáshitelek esetében KK3 kedvezménykategóriában, 24 millió Ft hitelösszeg fölött ebből 0,3 százalékpont kamatkedvezményt adnak (így ott a kamat 6,49%), valamint az ECO hitelek esetében 0,25% a kamatkedvezmény (így ott a kamat 6,24-6,54%).

   Az eddigi Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott hitele megszűnt, helyette a Preferált kistelepülésen új és használt lakást vásárlók és építők hitele maradt. CSOK Plusz Otthonteremtési Kamattámogatott Kölcsön indult a 518/2023 (XI.30.) Korm. rendelet alapján új lakás vásárlására, építésére, használt lakás vásárlására akár bővítéssel együtt, és vásárlás nélkül bővítésre. A futamidő 120-300 hónap, melyből az első 12 hónap türelmi idő. A kölcsön összege min. 2 millió Ft, a maximum a gyermekek számától függ. A kamat az 5 éves ÁKK állampapírhozam 110%-a + 2,89%, így az ügyfél által fizetendő kamat 2,89% lesz.

   2024-01-01 - K&H Bank - THM plafon szerinti kamatcsökkenés, CSOK Plusz hitel

   2024. január 1-től a K&H Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel és a K&H Zöld Lakáshitel kamatai az egyes kamatperidusok esetén 6,79-6,89%-ra csökkentek. Továbbra is választható a K&H lakásbiztosítási kamatkedvezmény (0,1%) és a K&H Családi Életbiztosításra járó kamatkedvezmény (0,2%), de ezek a 120 hónapnál hosszabb futamidejű fix kamatozás esetén nem vehetők igénybe. CSOK Plusz lakáshitel indulását is közzétették egy új hirdetményben.

   2024-01-01 - CIB Bank - Lakáshitelek kamatcsökkenése, THM plafon és további változások

   2024. január 1-től az alábbi változások történtek a CIB Bank jelzáloghiteleiben:

   • A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kamata 7,99%-ról 6,89%-ra csökkent, egyúttal megszúnt a Kamatkedvezmény Plusz kategória. Maradt A Kamatkedvezmény Extra, de a mértéke 0,4%-ról 0,1%-ra, és a Zöld kamatkedvezmény 0,6% helyett 0,2%-os mértékkel.
   • A Végig FIX Lakáshitel kamata szintén 7,99%-ról 6,89%-ra csökkent, egyúttal megszűnt a Kamatkedvezmény Plusz és a Kamatkedvezmény Extra nevű kedvezménykategória a lakáshitelek esetében. A Zöld kamatkedvezmény megmaradt, de a mértéke 0,6%-ról 0,1%-ra csökkent. A szabad felhasználású jelzáloghitelek kondíciói nem változtak, megmaradtak a kedvezménykategóriák is.
   • Az induló díj akciókat meghosszabbítáttők 2024. március 31-ig.
   • Az előtörlesztési díj akciót szintén 2024. március 31-ig hosszabbították meg.
   • A 40 000 Ft-os jóváírás akciót szintén 2024. március 31-ig hosszabbították meg.
   • A 200 000 Ft-os jóváírás akció december 31-ével véget ért.
   • A Partneri kedvezmény akciót 2024. december 31-ig hosszabbították meg.
   • Az Otthonteremtési Kamattámogatott Kölcsön igényelhetőségét felfüggesztették.
   • CSOK Plusz Lakáshitel indult.

   2023-12-18 - MagNet Bank - MagNet Bank CSOK+ Lakáshitel és a CSOK igénylés benyújtásának határideje

   A bank hirdetményében közzétette, hogy legkésőbb 2023. december 29-én benyújtott kérelmeket fogadja be.

   2023-12-15 - OTP Bank - Kamatcsökkenés és Hűség kedvezmény változása 2024. január 1-től

   A bank előzetesen közzétette a 2024. január 1-től érvényes lakáshitel-kamatokat. A Végig Fix lakáshitel kamata 6,97%, az 1×1 lakáshitelé és a Zöld lakáshitelé 6,87% lesz. Hűség kedvezmény keretében 0,1 százalékpont kamatkedvezményt lehet elérni 700 000 Ft vagy ennél nagyobb összegű jövedelemutalásra.

   2023-12-15 - Gránit Bank - Kamatcsökkenés

   A Gránit Bank 2023. december 15-től a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelét 0,34 százalékpontos csökkenés után 6,8 százalékos éves kamattal - 7,13 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM) mellett - nyújtja.  A bank 0,09 százalékponttal csökkentette a szabad felhasználású hitelek kamatát is, amelyet évi  8,55 százalékos kamattal 9,04 százalékos THM mellett lehet felvenni. 

   2023-12-01 - CIB Bank - A szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata cöskkent

   December 1-től a CIB Végig FIX Szabad Felhasználású Ingatlanfedezetes Kölcsön kamata 0,6-1,14 százalékponttal, a CIB 10 éves kamatperiódusú Szabad felhasználású Ingatlanfedezetes Kölcsön kamata 0,4-1,02 százalékponttal csökkent.

   2023-12-01 - K&H Bank - Referenciakamatok aktualizálása

   A 2023. december 1-jei hirdetményekben a referenciakamatok változtak.

   2023-12-01 - MBH Bank - A támogatott és a fogyasztóbarát hitelek referenciakamatainak változása, akciók hatályon kívül helyezése

   A 2023. december 1-jei hirdetmények módosításának indoka, hogy változtak Államadósság Kezelő Központ által közzétett referenciahozamok. A díjhirdetmény módosításának indoka pedig a fizetési moratóriumhoz kapcsolódó díjakciók, kedvezmények hatályon kívül helyezése.

   2023-12-01 - Gránit Bank - A támogatott hitel referenciakamata nőtt

   2023. december 1-től az Otthonteremtési Kamattámogatott Hitel referenciakamata (az 5 éves ÁKKH) emelkedett, így a kamat és a támogatás mértéke is változott.

   2023-12-01 - Raiffeisen Bank - Az 5 éves kamatperiódusú, illetve 5, 15, 20 évig végig fix jelzáloghitelek felfüggesztése

   A Raiffeisen Bank Zrt. 2023.12.01. napjától a Raiffeisen Lakáshitel, Raiffeisen Zöld Jelzáloghitel (lakásfelújításra és energetikai korszerűsítésre), Raiffeisen Személyi Kölcsön Ingatlanfedezettel, Raiffeisen Egyetlen hitel Szabad felhasználású hitel kiváltására és Raiffeisen Egyetlen hitel Lakáscélú hitel kiváltására, a Raiffeisen Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, illetve Raiffeisen Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel lakáscélú hitel kiváltására elnevezésű 5 éves kamatperiódusú, illetve 5, 15, 20 évig végig fix kamatozáshoz kötött jelzáloghiteleinek befogadását visszavonásig felfüggeszti.

   2023-12-01 - UniCredit Bank - Referenciakamatok aktualizálása

   2023. december 1-től az otthonteremtő hitelek referenciakamata változott, az 1 éves ÁKKH csökkent, az 5 éves ÁKKH emelkedett. 

   2023-11-27 - UniCredit Bank - Partner Csomag kedvezmény módosítása november 27-től

   2023. november 27-től a Partner Csomag akcióban adható kamatkedvezmények 20 bázisponttal nőttek a 10 éves kamatperiódusú és a fix 10 éves lakáshitelek esetében. Így mostantól 6,85, illetve 6,65 százalékos kamattal igényelhetik a feltételeket teljesítő, Partner Csomagra jogosult ügyfelek ezeket a hiteleket. A fix 20 éves lakáshitelek Partner kedvezménye nem változott, így a kamat itt továbbra is 7,00% vagy 7,20% - vállalt feltételtől függően. Az új akciót 2023. december 31-ig vagy visszavonásig hirdették meg.

  Itt találkozhattál velünk
  telex forbes Hold hvg szamlazz.hu hazipatika.hu