Vitamin Egészségpénztár - ezért válaszd őket

Te is szeretnél spórolni az egészségügyi kiadásaidon? Légy tagja egy egészségpénztárnak, használd a pénztár szolgáltatásait és igényelj vissza akár 150 000 forintot az adódból.

Egyre gyakrabban jársz magánrendelésekre és érzed, hogy hosszú távon milyen megterhelő lehet ez anyagilag? Zavar, hogy egy téli megfázást sem tudsz megúszni a patikában tízezer forint alatt? Az egészségpénztárral mindez olcsóbb lehet, de ezen felül más szolgáltatásokat is igénybe vehetsz rajta keresztül. Segít, ha gyermeked születik, kezdődik a tanév vagy lakáshitelt törlesztesz. Mutatjuk, hogyan működik a Vitamin Egészségpénztár, és miért jársz jól vele.

A Vitamin Egészségpénztárt eredetileg az MVM és néhány hozzá közel álló, hasonló területen működő cég és szakszervezet alapította. 1996-ban jött létre még azelőtt, hogy a banki és biztosítói hátterű egészségpénztárak megjelentek volna a piacon.

Jó ideje nyílt egészség- és önsegélyező pénztárként működik, amelyhez bárki csatlakozhat, aki elmúlt 16 éves és elfogadja az alapszabályban foglaltakat. 3 milliárd forintos vagyont kezel és több, mint 24 000 tagja van.

A Vitamin Egészségpénztár több, mint 8 000 szolgáltatóval áll szerződésben, az egészségkártyájukkal több, mint 6 000 helyen fizethetsz.

Férfi fizet a Vitamin Egészségpénztári kártyájával patikában

A Vitamin Egészségpénztárhoz a Belépési nyilatkozat kitöltésével csatlakozhatsz, ami elérhető a pénztár honlapján. Online belépési lehetőség a Vitamin Egészségpénztárnál nincs, de a pénztár lehetővé teszi, hogy nyomtatás és postázás nélkül, elektronikusan intézd az ügyeidet.

Minden dokumentumuk, beleértve a belépési nyilatkozatot is, megtalálható a holnapjukon elektronikusan kitölthető pdf formátumban, amit aztán AVDH-val hitelesítve elküldhetsz e-mailben, vagy ha már van ügyfélfiókod, akkor feltöltheted a honlapra.

Az egészségpénztár a pénzmosásról szóló törvény előírásai miatt köteles téged azonosítani. Amíg az azonosítás nem történik meg, addig a pénztár szolgáltatásait nem tudod használni. Ehhez a Belépési nyilatkozat mellé csatold a személyi igazolványod, útleveled vagy jogosítványod és a lakcímkártyád másolatát.

A Vitamin Egészségpénztár honlapján meg tudod nézni az egyenleged, tudod módosítani az adataidat és aktiválhatod vagy letilthatod az egészségkártyádat. Az egészségkártya 2 500 forintba kerül, és 5 évig érvényes.

A Vitamin Egészségpénztár önsegélyező szolgáltatásokat is nyújt.

Nézzünk meg először pár olyan élethelyzetet, amikor sokat tudsz spórolni egy egészségpénztárral!

Mikor jöhet jól az egészségpénztári tagság?

Szemüvegvásárlás

Már régóta szemüveget viselsz, és elérkezett az ideje, hogy újat csináltass. Szemorvosi vizsgálatra is elmész, és kiderül, hogy nemcsak távollátáshoz, de rövidlátáshoz is szükséged van szemüvegre. Úgy döntesz, hogy multifokális lencsét kérsz, ami a két problémát egy szemüvegben korrigálja, mert nem szeretnél két szemüveget cserélgetni. Az optikában kiválasztod a neked tetsző keretet. A teljes szemüveg 320 000 forintba kerül.

A szemvizsgálatért 15 000 forintot fizettél, amiről számlát kérsz. A szemüveget az egészségkártyáddal fizeted ki. Így összesen 335 000 forintot költöttél.

Havonta 30 000 forintot szoktál befizetni a pénztárba, ez egész évben összesen 360 000 forintos befizetést jelent. Ebből a pénztár 18 936 forintot vont le. Következő év elején, adóbevalláskor visszaigényled a befizetés 20 százalékát, így 72 000 forintot kapsz vissza az egészségszámládra.

A szemüvegeden így 53 064 forintot spóroltál.

Születési támogatás

A házastársaddal családot terveztek. Amikor a baba már úton van, felvesztek Babaváró hitelt, amiből valamivel több, mint 1 millió forintot befizetsz az egészségpénztárba. A gyermek születése után kéred a születési támogatást, és 1 millió forintot felveszel az egészségszámládról. Ezt szabadon felhasználhatod, nem kell számlákkal igazolnod, hogy mire költötted. A következő adóbevalláskor visszaigényelsz 150 000 forintot az előző évben befizetett adódból.

Mindezt a házastársad is megteszi a saját egészségszámláján, így ketten együtt a gyermekkel kapcsolatos kiadásaitokon 300 000 forintot spóroltatok.

Az egészségszámládat később is használod. Babaápolási termékeket vásárolsz, magánorvoshoz jár a család, és amikor a gyermek óvodás lesz, a tanévkezdés költségeit is elszámolod.

Vitamin egészségpénztárból vásárolt pelenka és cumi

Milyen előnnyel jár az egészségpénztári tagság?

Az egészségpénztár egy megtakarítási lehetőség. Előre takarékoskodsz a későbbi kiadásaidra, de mégis másként működik, mint egy bankbetét. Az egészségszámlára pénzt fizetsz be, és ezzel párhuzamosan költesz is róla.

Persze, ha nagyobb összegű kiadást tervezel, például egy szemüvegvásárlást, fogászati kezelést vagy egynapos sebészeti eljárást egy magánintézményben, akkor érdemes kevesebbet költeni, és többet tartalékolni. Ugyanígy akkor is, ha önsegélyező szolgáltatást vennél igénybe, amire csak a legalább 180 napja a pénztárban tartott pénzt használhatod.

Az egészségpénztári számládat az egészségügyi kiadásaid fedezésére használhatod. Ez már önmagában is jó, mivel így elkülönítve látod, hogy mennyi pénzt költesz az egészségeddel kapcsolatos dolgokra, és jobban tervezhetővé válnak a kiadások. Nem kevés pénzről van szó, hiszen a magyar háztartások az egészségügyi kiadásaiknak csaknem 30 százalékát saját maguk fizetik, ami uniós átlagban is magas arány.

Az egészségpénztárhoz kapcsolódik egy állami támogatás, amelyet adó-visszatérítés formájában igényelhetsz.

Az egészségpénztári befizetéseid 20 százalékát, legfeljebb 150 000 forintot visszaigényelhetsz a személyi jövedelemadódból.

Ez a visszatérítés az összes önkéntes pénztári számládra együtt érvényes – tehát ha van nyugdíjpénztári számlád, akkor arra is – és a visszakapott összeget bármelyik számládra kérheted, ahová abban az évben befizettél.

Az egészségszámládra visszakapott adód összegét újra elköltheted. Ezt költséglevonás nem terheli, és várakozási idő nélkül felhasználhatod.

Lássuk, hogy néz ez ki a gyakorlatban!

A korábbi példánknál maradva havi 30 000 forintot fizetsz be a pénztárba, ami évi 360 000 forintos befizetést jelent. A Vitamin Egészségpénztár ebből az összegből működési költséget von le, ez 18 936 forint.

Az egészségpénztárban tartott összeg után kapsz némi hozamot is, mert a pénztárak befektetik a náluk tartott vagyont. Ennek az összegét nehéz megmondani, mert a gazdasági folyamatoktól függ. Nagy összegre általában nem lehet számítani, mert a pénztárak csak alacsony kockázatú eszközökbe fektethetnek, mi most 3 000 forint hozammal számolunk.

Az éves befizetésed 20 százalékát igényelheted vissza adó-visszatérítés címén a következő adóbevallásodban, ez 72 000 forint, amit a az egészségszámládra kérsz. A pénztári számládról így 416 064 forintot költhetsz el 360 000 forintos befizetéssel. Az egészségpénztárral tehát 56 064 forintot nyertél.

Ennyit nyerhetsz a Vitamin Egészségpénztárral


Befizetés az
egészségpénztárba
360 000 forint
- Működési költség18 936 forint
+ Hozam3 000 forint
+ Adó-visszatérítés
(20%)
72 000 forint
Összesen416 064 forint
Nyereség 56 064 forint

Ez jelentős megtakarítás, így ha költesz az egészségedre, nem érdemes kihagynod a lehetőséget. Ha van rá módod, többet is befizethetsz a pénztárba, a maximális 150 000 forintos megtakarításhoz havi 62 500 forintos befizetés tartozik.

Nem csak a befizetésért jár adókedvezmény

Ha a befizetéseid alapján nem éred el a maximális adó-visszatérítés összegét, van két másik lehetőséged is arra, hogy növeld a kedvezmény mértékét.

 • A pénzáron keresztül igénybe vett prevenciós szolgáltatások árának 10 százalékát is visszaigényelheted,
 • Ha pedig a pénztárban tartott összeget két évre lekötöd, azért is 10 százalék adókedvezményt kérhetsz.

Szűrővizsgálatokra járni mindenképpen hasznos, így az erre költött összeget ne felejtsd el megjelölni az adóbevallásodban, de lekötni csak akkor szükséges, ha tovább növelnéd az adó-visszatérítés mértékét. A visszatérítést a lekötés évében kapod meg, és ez után két évig nem használhatod a lekötött összeget.

Most, hogy tudod miért éri meg az egészségpénztár, nézd meg az egészségpénztár kalkulátorban a Vitamin Egészségpénztárat és azt is, hogy milyen szolgáltatásai vannak más egészségpénztárakhoz képest. A találatok között szűrhetsz és a neked fontos szempont szerint sorba állíthatod.

Bezár
Havonta nagyjából ennyit költünk a háztartáson belül az egészségünkre (gyógyszerek, magánorvos, egészségbiztosítás stb.):
Részletes kalkuláció
Bezár

Add meg, hogy havonta mennyit költ a háztartásotok az alábbi kategóriákban, és mi segítünk kiszámolni, hogy mennyi adó-visszatérítésre lehettek jogosultak.

 • Gyógyszervásárlás
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Magánorvos, szűrővizsgálatok
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Babaápolási termékek
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Szemüveg, kontaktlencse, fogászati kezelések
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Lakáshitel törlesztés
  0 Ft
  40 000 Ft

  Egy egészségpénztár esetén a figyelembe vehető lakáshitel törlesztő összege maximum 40 000 Ft lehet.

 • Iskoláztatással kapcsolatos költések
  0 Ft
  62 500 Ft
Várható adó-visszatérítés
Ft
max. 150 000 Ft

Az egészségpénztári befizetéseid 20%-át, évente legfeljebb 150 000 forintot adó-visszatérítésként visszaigényelhetsz a személyi jövedelemadódból.

Összes éves befizetés
Ft

Az összes évi befizetésetek meghaladja az egy egészségpénztár esetén figyelembe vehető évi maximum 750 000 Ft-ot, így érdemes lehet a családon belül egy további, második egészségpénztári számlát nyitnotok!

Minden egészségpénztári számlának van költsége, amelyet a pénztár a befizetett összegből von le. A várható éves költséget a kalkulátor egyes soraiban találod.

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár
Milyen szolgáltatások érdekelnek?
Rendezés:
 • Vitamin Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  2,3
  Mi ez?
  Éves költségek 21 336 Ft
  Elkölthető összeg 482 664 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 21 336 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 482 664 Ft
  Érdekel
 • Prémium Önkéntes Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  5,0
  Mi ez?
  Éves költségek 25 200 Ft
  Elkölthető összeg 478 800 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 25 200 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 478 800 Ft
  Tovább
  a Prémium Egészségpénztár oldalára
  • Kösd össze pénztári kártyádat a bankkártyáddal, és fizess vele még szabadabban
 • MBH Gondoskodás Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,7
  Mi ez?
  Éves költségek 24 150 Ft
  Elkölthető összeg 479 850 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 24 150 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 479 850 Ft
  Érdekel
 • Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,6
  Mi ez?
  Éves költségek 25 200 Ft
  Elkölthető összeg 478 800 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 25 200 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 478 800 Ft
  Tovább
  a Patika Egészségpénztár oldalára
  • A befizetéseidért járó hűségpontokkal is spórolhatsz a patikakártyás költéseiden
 • Új Pillér Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,2
  Mi ez?
  Éves költségek 18 900 Ft
  Elkölthető összeg 485 100 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 18 900 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 485 100 Ft
  Tovább
  az Új Pillér Egészségpénztár oldalára
 • IZYS Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,0
  Mi ez?
  Éves költségek 24 780 Ft
  Elkölthető összeg 479 220 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 24 780 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 479 220 Ft
  Tovább
  az Izys Egészségpénztár oldalára
  • Az első kártya díjából 2 000 forintot elenged a pénztár, ha rajtunk keresztül nyitod meg
 • Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  3,7
  Mi ez?
  Éves költségek 21 450 Ft
  Elkölthető összeg 482 550 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 21 450 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 482 550 Ft
  Érdekel
 • Allianz Hungária Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  2,7
  Mi ez?
  Éves költségek 23 100 Ft
  Elkölthető összeg 480 900 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 23 100 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 480 900 Ft
  Érdekel
 • Életút Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  1,6
  Mi ez?
  Éves költségek 15 300 Ft
  Elkölthető összeg 488 700 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 15 300 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 488 700 Ft
  Érdekel
 • Vasutas Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  1,3
  Mi ez?
  Éves költségek 20 832 Ft
  Elkölthető összeg 483 168 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 20 832 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 483 168 Ft
  Érdekel

A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek, és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. Az ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, illetve promóciós szerződés. Az éves költségek számítása az egészségpénztárak szabályzataiban aktuálisan szereplő levonásra és költségfelosztásra vonatkozó információk alapján történt, amelyet az egészségpénztárak módosíthatnak. A kiválasztott egészségpénztár által kínált feltételek eltérhetnek a fent megadott adatoktól, amelyek vonatkozásában a felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél-tájékoztatónkban (ITT), valamint az egészségpénztárak honlapján vagy azok ügyfélszolgálatán tekinthetők meg.

További szöveg megjelenítése

Semmi sincs kőbe vésve

Mint ahogy bankszámlát, és hitelt sem, úgy egészségpénztárat sem egy életre kell választanod. Ha elégedett vagy, akkor persze nem kell váltanod, de ha szeretnél, könnyen átléphetsz másik pénztárhoz.

Az egészségpénztárhoz való csatlakozáskor belépési díjat kell fizetned, ez a Vitaminnál 3 000 forint, illetve a pénztár az első tagdíjból levon még egyszeri 1 500 forintot működési költségként. Más pénztárba való átlépéskor 2 800 forintot kell fizetned.

A pénztár szolgáltatásainak nagy részét a közeli hozzátartozóid is használhatják, így vásárolhatsz a szüleidnek, a gyermekeidnek, a házastársadnak és a testvéreidnek is.

A pénztárban tartott vagyon örökölhető. Megjelölhetsz haláleseti kedvezményezettet, aki örökölheti utánad a pénztárban tartott pénzed. Ebben az esetben az egészségpénztári vagyon nem része a hagyatéknak, de ha nem jelölsz meg haláleseti kedvezményezettet, akkor az öröklésre vonatkozó szabályok érvényesek.

Így működik a Vitamin Egészségpénztár

A Vitamin Egészségpénztárnál akkor érdemes számát nyitnod, ha fizetsz személyi jövedelemadót. Így ki tudod használni az adó-visszaigénylés adta előnyöket.

A minimális, 3 000 forintos tagdíjon felül te döntöd el, hogy mennyi pénzt fizetsz be havonta a pénztárba. Érdemes átgondolnod, hogy mennyit költesz az egészségedre, és úgy meghatározni az összeget. Minél többet fizetsz be, annál több adót kérhetsz vissza.

A havi befizetést tagdíjnak hívják, de ez valójában a saját megtakarításod. A pénztár levonja belőle a működési költségét, a megmaradó összeget pedig a saját névre szóló számládon írja jóvá. Ezt költheted el. Ide érkezik a hozam és az adó-visszatérítés is, amelyet utána szintén felhasználhatsz.

A tagdíjat fizetheted havonta, negyedévente, félévente és évente is. Ezenfelül bármikor bármekkora összegben teljesíthetsz eseti befizetést.

Lássuk, mennyi költséget von le a Vitamin Egészségpénztár

A Vitaminnál sávos költséglevonás van. Minél magasabb az általad befizetett összeg, annál alacsonyabb a levonás.

A pénztár 36 000 forint éves befizetésig 7,1 százalék, 150 000 forintig 7 százalék, felette pedig 4 százalék működési költséget von le.

Mint a sávos befizetéseknél általában, ez azt jelenti, hogy alacsonyabb befizetésnél drágának számít a pénztár, de magasabb befizetett összegnél már jobban járhatsz, mint egy egységes, összegtől független levonással.

Havi 19 000 forintos befizetés felett már olcsóbb a Vitamin, mintha egységesen mondjuk 6 százalék lenne a költség.

Figyelembe véve, hogy a magyar háztartások akár évi 300 000 forintot is elköltenek az egészségükkel kapcsolatos kiadásaikra, érdemes legalább 20-30 000 forintos havi tagdíjban gondolkodnod.

A Vitamin ebben a tartományban olcsó, de ne ez legyen az egyetlen feltétel, ami mentén döntesz. A továbbiakban mutatunk még pár szempontot, ami fontos lehet, és az útmutató végén egy rövid összehasonlítást is találsz.

Ilyen szolgáltatásokat kínál a Vitamin Egészségpénztár

A Vitamin Egészségpénztár a többi Magyarországon működő egészségpénztárhoz hasonlóan egészségpénztári és önsegélyező szolgáltatásokat is nyújt. Így az egészségpénztár egész életen át jól használható az egészséges életmód és az anyagi biztonság támogatására.

A szolgáltatásokat kombinálva tudod legjobban kihasználni a pénztár adta lehetőségeket.

Orvosi vizsgálat Vitamin Egészségpénztárból fizetve

Egészségpénztári szolgáltatások a Vitamin Egészségpénztárnál

Az egészségpénztári szolgáltatásokat sokan ismerik. Ezek azok, amelyeket legszélesebb körben használnak a tagok, a gyógyszervásárlás, a magánorvos vagy a szűrővizsgálatok.

Ilyen célokra a befizetett összeget azonnal elköltheted, amint az jóváíródik az egészségszámládon. Várakozási idővel nem kell számolnod.

Mit vásárolhatsz az egészségpénztárból?

 • Gyógyszerek és gyógyhatású készítmények
 • Orvostechnikai és gyógyászati segédeszközök
 • Látás- és hallásjavító eszközök, például szemüveg, kontaktlencse, ezek tartozékai, hallókészülékek és ezek tartozékai
 • Mozgáskorlátozottak életvitelét megkönnyítő eszközöket, a lakókörnyezetük kiépítéséhez szükséges eszközöket
 • Babaápolási termékeket, mint pelenka, tápszer, cumi, cumisüveg, babaápoló krémek, olajok, hintőpor, nedves törlőkendő, mellszívó
 • Betegápoláshoz szükséges eszközök, fertőtlenítők
 • Gyógyvizek, gyógyiszapok
 • Gluténmentes termékek

A látás- és hallásjavító eszközökhöz szükség van orvosi javaslatra, amelyet egyszer kell benyújtanod a pénztárhoz.

A gluténmentes termékekhez viszont nem szükséges orvosi javaslat. Bármilyen terméket elszámolhatsz a pénztárban, amelyről egyértelműen kiderül, hogy gluténmentes.

Az orvostechnikai eszközöknek, orvosi segédeszközöknek rendelkezniük kell valamilyen engedélyszámmal, például ISO vagy VTSZ számmal.

Az alábbi szolgáltatásokat számolhatod el a pénztárban:

 • Járóbeteg szakellátás
 • Fekvőbeteg ellátás
 • Fogászat, szemvizsgálat
 • Szűrővizsgálatok, egészségterv készítése
 • Fizioterápia, gyógytorna és gyógymasszázs
 • Otthonápolás
 • Betegszállítás
 • Fogyatékkal élőknek nyújtott szolgáltatások

Az egészségpénztárban elszámolhatsz néhány életmódjavító terméket és szolgáltatást. Ezek után viszont személyi jövedelemadót kell fizetned, ezek a termékek és szolgáltatások tehát nem adómentesek. Ilyenek:

 • Sporteszközök vásárlása és bérlése
 • Gyógyteák
 • Fog- és szájápolási termékek
 • Természetgyógyászat

Egészségkártya a Vitamin Egészségpénztárnál

A Vitamin Egészségpénztárnál vezetett egészségszámládhoz kártya is tartozik. Ezzel a kártyaelfogadó helyeken közvetlenül is fizethetsz. Ilyenkor számlát nem kell kérned, közvetlenül az egészségszámládról vonják le a vásárlás összegét.

A Vitamin 8 000 szerződött szolgáltatójának nagyjából háromnegyede elfogadja a Vitamin egészségkártyát, így elég széles körben használhatod.

A kártya díja 2 500 forint, és 5 évig érvényes. A kártyát aktiválás után használhatod, amit a honlapon keresztül is meg tudsz tenni. A közeli hozzátartozóidnak társkártyát rendelhetsz.

Férfi meglepődik a Vitamin Egészségpénztár számláját látva

Számlák elszámolása a Vitamin Egészségpénztánál

A kártyás fizetésekről tehát nem kell számlát kérned, de ha a saját bankszámládról, vagy készpénzben fizetsz, akkor a termékről vagy szolgáltatásról kiállított számlát el tudod számolni az egészségpénztárban.

A termékeket bárhol megvásárolhatod. A számlát ilyenkor a saját nevedre, vagy a szolgáltatási kedvezményezettként bejelentett rokonod nevére kérd. A számlán szerepeljen a tagkódod.

Szolgáltatást csak a pénztárral szerződésben álló szolgáltatóknál vehetsz igénybe. A számlát a Vitamin Egészségpénztár nevére kérd, és ezen is szerepeljen a tagsági kódod.

A Vitamin Egészségpénztár 1 000 forint alatti összeget nem fizet ki, de egyébként is érdemes több számlát összegyűjtened, és egyszerre beküldened a pénztárnak. Ha átutalással vagy bankkártyával fizettél, akkor erről a banki bizonylatot is csatolnod kell.

Ha nincs elég pénz a számládon, akkor részkifizetést is kérhetsz, vagy kérheted, hogy várakoztassák a kifizetést. A számlákat 60 napig tudja várakoztatni a pénztár. A számla kiállításától számítva 3 évig fogadja be a 2022-ben vagy ezután kiállított számlákat.

A számlákat elektronikusan is beküldheted. Az ehhez szükséges nyomatatványok elektronikusan kitölthető formában megtalálhatók a pénztár honlapján.

Önsegélyező szolgáltatások a Vitamin Egészségpénztárnál

Az önsegélyezés azt jelenti, hogy bizonyos nagyobb kiadásokkal járó életeseményekre pénzt teszel félre az egészségpénztárban. Majd ha ez az esemény bekövetkezik, akkor a pénztárból nagyobb összegű kifizetést kérhetsz. Ez olyan, mintha segélyt adnál magadnak, és arra szolgál, hogy nehezebb időkben se kerüljön veszélybe az anyagi biztonságod.

Itt tényleg előre kell takarékoskodnod, mivel önsegélyező célokra csak a legalább 180 napja a pénztárban tartott egyenlegedet használhatod. A szolgáltatásra való jogosultságodat minden esetben igazolnod kell, azaz, hogy tényleg bekövetkezett az az esemény, amihez a kifizetést kéred. Erre általában 120 nap áll rendelkezésedre.

A kifizetés lehet egyszerre egy nagyobb összeg, vagy hosszabb időn keresztül havi rendszeres kifizetés, ez az adott szolgáltatástól függ.

Lássuk a legfontosabb önsegélyező szolgáltatásokat!

1. Születési segély

Ha gyermeked születik, vagy örökbe fogadsz, akkor a pénztárból legfeljebb 1 millió forint egy összegű kifizetést kérhetsz.

A születési segélyt a szolgáltatásra jogosult családtagod is kérheti, de egy újszülöttre csak egyvalaki igényelheti.

2. CSED, GYED, illetve GYES és GYET összegének kiegészítése

A gyermek gondozásához és neveléséhez kapott állami juttatásodat kiegészítheted a pénztárban tartott 180 napos egyenleged terhére.

CSED és GYED esetén a juttatás alapjául szolgáló nettó béred és a juttatás összegének a különbségét kérheted, GYES és GYET esetén pedig legfeljebb a juttatás összegét.

A kifizetést a juttatásra való jogosultság teljes időtartama alatt kérheted.

3. Nevelési évkezdési, tanévkezdési támogatás

Az óvodás, iskolás gyermekeid számára az egészségpénztárban elszámolhatod a tanévkezdés költségeit. Tanszereket, taneszközöket és ruházatot vásárolhatsz. Az erre szánható keretösszeg a havi bruttó minimálbér összege/év/gyermek.

Egy gyermekre csak egyvalaki veheti igénybe a támogatást.

Főiskolai vagy egyetemi hallgató részére a tandíj, szolgáltatási díj, kollégiumi díj vagy albérleti díj fizetéséhez kéretsz támogatást a gyermek 25 éves koráig. Itt is a havi minimálbér az éves keretösszeg.

A támogatást a benyújtott számlák alapján kérheted, de ezek dátumának a tanév kezdete előtt 15 nappal és a tanév vége után 15 nappal zárt időszakra kell esnie, azaz a nyári szünet ideje alatt kiállított számlákat nem számolhatod el.

Erről beszélt Gergely Péter szakértőnk ebben az interjúban.

4. Lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása

Lakáscélú jelzáloghiteled egy részét fizetheted az egészségpénztárból. Ennek maximuma a havi bruttó minimálbér 15 százalékának megfelelő összeg havonta.

Ezt a szolgáltatást pénztártagként csak te kérheted, ha a hitelben adós vagy.

Hogyan fizethetek be a Vitamin Egészségpénztárba?

A Vitamin Egészségpénztárba fizethetsz te, vagy a munkáltatód is, béren kívüli juttatás keretében. Kérheted, hogy a tagdíjadat vonják a fizetésedből, de a Vitaminnál van lehetőség bankkártyás befizetésre is. Ennek előnye, hogy nem terheli tranzakciós díj.

Mikor jó választás a Vitamin Egészségpénztár?

Mutatunk egy pár szempontot, amelyek fontosak lehetnek neked a választásban.

 • Alacsony költségek
 • Hosszú ideje működik
 • Van kártyás befizetés
 • Elektronikus ügyintézés van
 • Olcsó és hosszú érvényességű egészségkártya
 • Nincs online belépés
 • Nincs egészségbiztosítás

A Vitamin egészségpénztár folyamatosan fejleszti az elektronikus ügyintézés lehetőségét. Online kitölthető belépési nyilatkozatuk nincs, de a belépési nyilatkozat, és minden más dokumentum is megtalálható a holnapjukon elektronikusan kitölthető formátumban.

A Vitamin régóta működő stabil pénztár, és nem áll mögötte bank vagy biztosító. Ez sokak számára előny, mert nem kell tartaniuk attól, hogy különböző ajánlatokkal keresi meg őket a pénztár.

Ezeket az egészségpénztárakat is érdemes megnézni

Ha te épp biztonságot látsz a pénztár mögött álló bankban vagy biztosítóban, akkor keresd fel az OTP Egészségpénztár, a Generali Egészségpénzár, az Allianz Egészségpénztár vagy az MBH Gondoskodás oldalait.

Ha inkább elektronikusan lépnél be a pénztárba, akkor nézd meg az IZYS Egészségpénztár, az OTP Egészségpénztár, a Patika vagy a Prémium Egészségpénztár ajánlatait.

Több pénztár is kínál olcsó egészségbiztosítási csomagokat, néhányuknál pedig elérhetők komolyabb havi díjas egészségbiztosítások is. Ha ezen felül még menedzserszűréshez hasonló szűrőcsomagot is keresel, azt az IZYS-nél és a Prémiumnál találsz.

Eltérőek a költségek

Ha fontosak a költségek, akkor nagyobb befizetésnél előnyös lehet neked a Vitamin Egészségpénztár. Hasonlítsd össze az áraikat az Életút Egészségpénztárral, a Vasutas Egészségpénztárral vagy az Allianz Egészségpénztárral.

Ezek mind sávos levonást alkalmaznak, de ha te egyenletes levonást szeretnél, ilyet a Prémiumnál, az IZYS-nél, a Patikánál és az OTP-nél találsz. Ez akkor előnyös, ha arra számítasz, hogy lesznek olyan évek, amikor csak minimális összeget tudsz az egészségpénztárba félretenni. Vedd figyelembe, hogy ezeknek a pénztáraknak ugyanakkor modernebb a működése, és sokaknak a szolgáltatási palettája is jóval bővebb.

Maradtak kérdéseid?

 • Fizethetek be bankkártyával is a Vitamin Egészségpénztárba?

  Igen, a Vitaminnál van kártyás befizetésre lehetőség.
 • Mennyire drága a Vitamin Egészségpénztár?

  A Vitamin Egészségpénztár sávos költséglevonással dolgozik. Ez alacsonyabb befizetésnél drágább, magasabbnál viszont kedvező.

 • Tudok online számlát nyitni a Vitamin Egészségpénztárnál?

  Sajnos nem. A Vitamin Egészségpénztárnál korlátozottak a lehetőségeid az elektronikus ügyintézésre. Megnézheted az egyenleged, és módosíthatod az adataidat elektronikusan, illetve az egészségkártyával kapcsolatos ügyeket is intézheted.
Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

Nem találtad meg, amit keresel? Nézd meg a lenti szolgáltatók ajánlatait is!

 • Allianz Egészségpénztár

  Stabil biztosítói háttér. Ingyenes első egészségkártya, sávos költséglevonás, alap egészségbiztosítás havi 85 forintért.

  Tovább
 • Életút Egészségpénztár

  Ingyenes belépés. Havi 17 000 forint feletti befizetés felett a legolcsóbb pénztár. Egészségkártya nincs, önsegélyező szolgáltatásokban erős.

  Tovább
 • Generali Egészségpénztár

  Stabil biztosítói háttér, több mint 15 000 szerződött szolgáltató. Sávos költséglevonás, évi 300 000 forint befizetés felett 1,5% költség. Az első egészségkártya ingyenes. Alap egészségbiztosítás havi 100 forintért.

  Tovább
 • Izys Egészségpénztár

  Ingyenes belépés, online megnyitható egészségszámla. Egységes 5,9%-os költséglevonás. Egészségbiztosítások széles köre elérhető. Bankkártyával összeköthető egészségkártya.

  Tovább
 • MBH Gondoskodás Egészségpénztár

  Stabil banki háttér, több, mint 16 600 szerződött szolgáltató. Más pénztárból átlépéskor nincs belépési díj. Alap egészségbiztosítás havi 83 forintért. Ingyenes első egészségkártya és társkártya, 5 éves érvényességi idővel.

  Tovább
 • OTP Egészségpénztár

  Stabil banki háttér, fejlett informatikai rendszer. Online belépés, alacsony havi minimális befizetés mellett megnyitható az egészségszámla. Alap egészségbiztosítás és választható csomagok.

  Tovább
 • Patika Egészségpénztár

  Független pénztár. Online belépés a pénztárba. Egységes, 6%-os költséglevonás. 4 évig érvényes egészségkártya. Választható egészségbiztosítási csomagok.

  Tovább
 • Prémium Egészségpénztár

  Ingyenes belépés, több, mint 20 000 szerződött szolgáltató partner. Bankkártyával összeköthető egészségkártya. Alap egészségbiztosítás automatikus csatlakozással, választható egészségbiztosítási csomagok.

  Tovább
 • Új Pillér Egészségpénztár

  A Patika csoport tagja. Sávos költséglevonás, évi 500 000 forint befizetés felett nincs költség. 4 évig érvényes egészségkártya. Választható egészségbiztosítási csomagok.

  Tovább
 • Vasutas Egészségpénztár

  Régóta működő stabil pénztár. Sávos költséglevonás, alacsony költségek. 5 évig érvényes egészségkártya.

  Tovább
 • Vitamin Egészségpénztár

  Régóta működő stabil pénztár. 5 évig érvényes egészségkártya. Sávos költséglevonás, alacsony költségek. Bankkártyás befizetés lehetséges.