Falusi CSOK hitel és feltételek 2024 – egy helyen minden tudnivaló

A falusi CSOK (Családok Otthonteremtési Kedvezménye) mellé rendkívül kedvező kamattámogatott CSOK hitelt vagy CSOK Pluszt is igényelhetsz. 

Vidéken valósítanád meg a lakáscéljaidat, és ehhez állami támogatást is igényelnél? Akkor valószínűleg találkoztál már a falusi CSOK támogatással. A falusi CSOK 2019-ben indult, de azóta átesett már néhány módosításon, legutóbb 2024 január 1-től. Útmutatónkból megtudhatod, hogy hogyan változtak a szabályok, és a jelenleg érvényes feltételekről is olvashatsz.

Mielőtt azonban belekezdenénk, tegyünk tisztába egy fontos dolgot. A különböző támogatások egymással kombinálhatók, de nem akárhogy. Éppen ezért fontos tudnod az alábbiakat.

Jó, ha tudod

A falusi CSOK egy vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet preferált kistelepüléseken (a jogszabály ezeket listázza, de itt az útmutató végén is megtalálod) igényelhetsz, ha gyermeket nevelsz vagy vállalsz. A támogatás összege a gyermekek számától függően 1, 4, illetve 15 millió forint lehet.

Ekkora összeg vissza nem térítendő formában jól jön, de egy ingatlanvásárlásra - de akár még korszerűsítésre is - aligha elég. Szerencsére a falusi CSOK-ot két fajta CSOK-hoz illeszthető kamattámogatott hitellel is kiegészítheted.

A kétfajta támogatott hitel együtt nem igényelhető, neked kell kiválasztanod azt, amelyik jobban megfelel az igényeidnek.

1. CSOK hitel

A CSOK hitel eddig is létezett, a normál CSOK-hoz is lehetett igényelni. Normál CSOK már nincs, de a CSOK hitel továbbra is igényelhető. Ezt a hitelt önmagában nem, csak a falusi CSOK mellé igényelheted, ezért több banknál falusi CSOK hitel néven találod meg. A CSOK hitel egy gyermek mellé még nem elérhető, 2 gyermek mellé 10 millió, 3 gyermek mellé pedig 15 millió forint a lehetséges hitelösszeg. A hitel kamata fix 3 százalék, a futamidő legfeljebb 25 év lehet.

Mikor érdemes igényelni?

A CSOK hitelt falusi CSOK mellé akkor érdemes igényelned, ha meglévő gyermekekre veszed fel a támogatást, és tovább már nem bővítenéd a családot.

2. CSOK Plusz

A CSOK Plusz egy hitelelengedés támogatással kombinált kamattámogatott hitel, amely a városokban és nagyobb településeken a normál CSOK támogatást váltja le, de 5 000 fő alatti falvakban a falusi CSOK mellé is igényelhető.

Fontos, hogy ezt a hitelt csak vállalt gyermekekre igényelheted, azaz akkor, ha még nincs gyermeketek, de szeretnétek, vagy ha már van, de bővítenétek a családot. A CSOK Pluszt csak házastársak igényelhetik, ahol a feleség 41 év alatti.

A CSOK Plusz előnye, hogy már egy vállalt gyermektől igényelhető, és hogy viszonylag nagy összegek elérhetők. 1 gyermek mellé 15 millió, 2 gyermek mellé 30 millió, 3 gyermek mellé pedig 50 millió forint a lehetséges hitelösszeg. A kamat legfeljebb 3 százalék, azaz van olyan bank, amelyik ennél kisebb kamat mellett kínálja. A futamidő 10 és 25 év között lehet.

A második gyermek megszületése után minden gyereknél 10-10 millió forint hitelelengedést kérhettek.

Mikor érdemes ezt választani?

Ha a falusi CSOK-ot nem, vagy nem csak meglévő gyermekre igényelnétek, akkor ezt érdemes választani, mivel már egy gyermeknél is elérhető, nagyobbak a lehetséges hitelösszegek, és hitelelengedésre is jogosultak lehettek.

A CSOK plusz földrajzi megkötés nélkül igényelhető önmagában, sőt, városokban csak önmagában. Viszont azoknak a házaspároknak, amelyek preferált kistelepülésen igényelnék, feltétlenül érdemes a vissza nem térítendő támogatással, azaz a falusi CSOK-kal együtt kérni, hiszen ha a CSOK Plusz igénylési feltételeinek megfelelnek, akkor jó eséllyel a falusi CSOK feltételeit is tudják teljesíteni.

Igényelhető kombinációk tehát:

 • Falusi CSOK hitel nélkül
 • Falusi CSOK + CSOK hitel: meglévő gyermekeknél
 • Falusi CSOK + CSOK Plusz: ha még bővül a család
 • CSOK Plusz: városokban csak önmagában igényelhető, de preferált kistelepüléseken falusi CSOK-kal együtt érdemes.

Egyéb támogatások

A falusi CSOK, illetve a CSOK Plusz mellé illetékmentesség és áfa-visszaigénylési lehetőség is tartozik. De ezen kívül is van még támogatás, amiről nem érdemes megfeledkezni.

A Babaváró hitel keretében 11 millió forintot igényelhetnek azok a fiatal házaspárok, akik gyermeket terveznek. A Babavárónál szigorú életkori megkötés van, a házaspár hölgy tagja 30 év alatt kell, hogy legyen, de 2024-ben várandósság alatt (legalább 12 hetes magzati kortól) 41 éves kor alatt is igényelhető.

Ha tehát vállalt gyermekre igényeltek falusi CSOK-ot és/vagy CSOK Pluszt, akkor a Babaváróra is jogosultak lehettek.

A jelzáloghitel-elengedés támogatást azok a házaspárok igényelhetik, akiknek meglévő lakáshitelük van, és megszületik a második vagy többedik gyermekük.

Mivel a CSOK hitel és CSOK Plusz is lakáscélú hitelek, a jelzáloghitel-elengedést ezekre is lehet kérni. CSOK hitelnél ezzel nincs is gond, de a CSOK Plusznál figyelni kell, mert ott a konstrukció a második gyermektől tartalmaz hitelelengedést. A CSOK Plusz hitelelengedését és a jelzáloghitel-elengedést ugyanarra a gyerekre nem használhatod, választanod kell, hogy melyiket szeretnéd.

A továbbiakban kiemelten összeszedtük a falusi CSOK 2024-ben változott szabályait, alatta pedig a részletes feltételeket találod.

Változás a falusi CSOK szabályaiban 2024. január 1-től

A normál CSOK támogatás 2024-től a városokban és az 5 000 fő feletti lakossal rendelkező településeken nem elérhető, ezzel együtt pedig nőttek a falusi CSOK támogatási összegei.

Itt tehát kiemelve találod a 2024. január 1-től érvényes változásokat. A falusi CSOK új szabályait egységes szerkezetben a 302/2023. (VII.11.) Kormányrendelet tartalmazza. Lássuk a legfontosabb tudnivalókat!

Új lakóház építésére, vásárlására, használt lakás vásárlására és bővítésére, illetve korszerűsítésére 2024-től magasabb összegek elérhetők:

 • 1 gyermek esetén 1 millió forint,
 • 2 gyermek esetén 4 millió forint,
 • 3 vagy több gyermek esetén 15 millió forint.

A használt lakás önálló lakóház és társasházi lakás is lehet, de a vásárlás mellett kötelező a bővítés vagy korszerűsítés is. A vásárlásra a támogatási összeg felét használhatod, a másik felét a munkálatokra kell költened.

Csak használt lakás vásárlására (tehát ahol nincs korszerűsítés vagy bővítés) a támogatás nem igényelhető.

Fontos tudnod, hogy a támogatást építés és új lakás vásárlása esetén csak egylakásos lakóházakra igényelheted. Ez olyan épület lehet, amelynek önálló tető- és épületszerkezete van, illetve a terepszintről közvetlen bejárata van. Társasházi lakásra tehát nem igényelheted a támogatást.

(Az útmutatóban egységesen "lakásként" hivatkozunk minden olyan ingatlanra, amelyre a támogatás használható.)

CSOK igénylő olvassa a szeptemberi jogszabály változásokat

Meglévő lakás bővítésére és korszerűsítésére az alábbi összegeket igényelheted:

 • 1 gyermek esetén 600 000 forint,
 • 2 gyermek esetén 2 millió forint,
 • 3 vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint.

A támogatás mellé legalább 2 gyermek esetén továbbra is elérhető a kamattámogatott CSOK hitel, az elérhető összegek változatlanok maradnak.

Elérhető hitelösszegek építés, új lakás vásárlása vagy használt lakás vásárlása és bővítése, korszerűsítése, illetve meglévő lakáson végzett bővítés és korszerűsítés esetén:

 • 2 gyermek esetén 10 millió forint,
 • 3 vagy több gyermek esetén 15 millió forint.

A CSOK mellé igényelhető áfa-visszaigénylési támogatás megmaradt, de változott.

Az új lakás építésének vagy vásárlásának kedvezményes, 5 százalékos áfája továbbra is visszaigényelhető, ugyanakkor ez az áfa-visszatérítés a jövőben csak a CSOK támogatáshoz kapcsolódóan vehető igénybe.

A használtan vásárolt lakás, illetve az ezen, vagy a meglévő lakáson végzett bővítési, korszerűsítési munkák 27 százalékos áfája legfeljebb 5 millió forintig igényelhető vissza.

Ha 27 százalékos áfát igényelsz vissza, akkor az 5 százalékos áfára nem kérheted ezt a támogatást.

A preferált kistelepülések listája továbbra is 2 630 települést tartalmaz, és a falusi CSOK igényelhető tanyákon, birtokközpontokon is.

Elérhető a CSOK Plusz 2024. január 1-jétől

Az új falusi CSOK tehát 2024-től a korábbinál jóval kedvezőbb összegekkel igényelhető. Közben a megszűnő CSOK helyére az új CSOK Plusz került. A városokban és 5 000 főnél nagyobb településeken csak az az új támogatási forma elérhető.

A CSOK Plusz igénylési feltételeit a 518/2023. (XI.30) Kormányrendelet foglalja össze. Lássuk a támogatott hitel főbb elemeit.

 • A CSOK Plusz csak vállalt gyermekekre igényelhető, meglévő gyermekekre nem. Csak házaspárok igényelhetik, ahol a feleség nem több 41 évesnél (a következő két éves átmeneti időszakban a 41 évnél idősebb hölgyek 12 hetet meghaladó várandóssággal igényelhetik).
 • Az elérhető hitelösszeg 1 gyermek mellé 15 millió, 2 gyermek mellé 30 millió, 3 gyermek mellé 50 millió forint lehet. A hitel futamideje 10-25 év között lehet. A kamat a futamidő végéig fix, legfeljebb 3 százalék lehet.
 • Az első közös lakásukat vásárlóknak 10 százalék, a többieknek 20 százalék önerőt kell összegyűjteniük.
 • A támogatott hitelt telekvásárlásra nem lehet igényelni. Az első lakás értéke legfeljebb 80 millió forint, a bővítendő vagy újabb lakás 150 millió forint lehet. A lakás hasznos alapterületének minimum 40, a házé pedig 70 m2-nek kell lennie. A méret gyermekszámtól függően emelkedik.
 • A futamidő első évében a tőkét nem, csak a kamatot kell törleszteni. A szerződéskötéstől számított második gyermek megszületésétől 10 millió forint hitelelengedés, és egy éves törlesztési szünet kérhető.

A CSOK Plusz mellé illetékmentesség is elérhető.

Az új CSOK Plusz a preferált kistelepüléseken elérhető falusi CSOK mellé is igényelhető.

Mi az a falusi CSOK, és miért ilyen népszerű?

A falusi CSOK, vagy családok otthonteremtési kedvezménye egy vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet a jogszabályban listázott preferált kistelepüléseken igényelheted meglévő vagy vállalt gyermekek után, és kizárólag ingatlancélra használhatod fel.

A támogatás igényelhető építésre, vásárlásra vagy bővítésre, de a lényeg, hogy a munkálatoknak mindig kötelező eleme a korszerűsítés. Klasszikus értelemben vett felújításra, tehát amikor csak az eredeti lakás állagmegóvását végezteted, nem használható.

A falusi CSOK célja kifejezetten az, hogy azokat segítse, akik külterületen (tanyán, birtokközponton) vagy a jogszabályban szereplő kistelepülések egyikén szeretnének ingatlant vásárolni, vagy az ott lévő lakásukat modernizálni. A támogatás közel 2 700 településen elérhető.

Ház és adásvételi szerződés ami a falusi csok igényléshez kelleni fog

És a legjobb:

A támogatás mellé mellé igényelhetsz CSOK hitelt vagy CSOK Pluszt is.

 • Ha már nem tervezitek bővíteni a családot, akkor 2 vagy 3 gyermek esetén igényelhetsz CSOK hitelt is. Ez egy kamattámogatott hitel, amit a falusi CSOK mellé kérhetsz, ha teljesíted a feltételeket, és hitelképes vagy. A kamata a kamattámogatással a futamidő végéig fix 3 százalék, a futamideje pedig akár 25 év is lehet.
 • Ha még további gyermeket terveztek, akkor viszont elérhető számotokra a CSOK Plusz. Ennek a támogatott hitelnek legfeljebb 3 százalék lehet a kamata (tehát alatta is találhatsz ajánlatot), és a második gyermektől hitelelengedés támogatást is tartalmaz.
A CSOK hitelnél és a CSOK Plusznál kedvezőbb lakáshitel jelenleg nincs a piacon.

Ezenfelül maximum 5 millió forint értékben a vásárlás, korszerűsítés és bővítés költségei után adó-visszatérítést is igényelhettek.

A falusi CSOK méltán népszerű támogatás, mert komoly segítséget nyújthat, ha lakást szeretnétek.

Talán arra gondolsz, hogy ez szép és jó, de mégis mi jelenti itt a nehézséget?

Két dolog is.

Az egyik, hogy számos feltételnek kell megfelelnetek, ha meg szeretnétek kapni a támogatást.

Ezek egyrészt

 • személyi feltételek, másrészt
 • az ingatlanra vonatkozó szabályok.

Azt is megköti a jogszabály, hogy pontosan mi számít korszerűsítésnek és bővítésnek (nem lehet bármit elszámolni), ami pedig a falusi CSOK egy fontos eleme.

Ha pedig CSOK hitelt vagy CSOK Pluszt is szeretnél, akkor még a bank hitelképesség vizsgálatán is át kell menned. A támogatott hitelek esetében a bank ugyanazt a hitelbírálati folyamatot viszi végig, amit más hitelek esetében is, így itt is csak akkor kapod meg a kölcsönt, ha a bank hitelképesnek ítél.

A másik dolog, hogy a lakásra, amelyet a támogatás segítségével megszerzel, az állam jelzálogjogot, elidegenítési jogot és terhelési tilalmat jegyeztet be a következő 10 évre. Ez azt jelenti, hogy ez alatt az idő alatt a lakást nem adhatod el, nem adhatod ki albérletbe és nem használhatod fedezetként más hitelekhez. A támogatási időszakban, ebben a 10 évben, neked kell ott laknod a családoddal.

Akkor mégis miért jó?

Mert a támogatás, az adó-visszatérítés és a CSOK hitel révén igen magas összeghez juthatsz vissza nem térítendő támogatás és/vagy kamattámogatott hitel formájában. Így a lakáscéljaidat jóval alacsonyabb kamat mellett valósíthatod meg. A 3 százalék vagy az alatti kamatok rendkívül kedvezőek.

Ezenfelül a CSOK-ot kombinálhatod Babaváró hitellel, de akár kiegészítheted normál lakáshitellel vagy személyi kölcsönnel is. (Ebben az esetben a határt a jövedelmetek szabja, mert a törlesztőrészleteket ennek el kell bírnia.)

Akkor tehát nektek megéri?

A továbbiakban megtudhatod, hogy jogosultak vagytok-e a kedvezményre, mit kell tudnia a választott lakásnak, pontosan mennyi pénzt kaphattok és hogyan juthattok hozzá. Útmutatónk végére tudni fogod, hogy érdemes lehet-e nektek falusi CSOK-ot igényelni.

Ez a család falusi csokból vásárolt házat a gyereküknek

Mekkora összeget kaphatok?

Falusi CSOK

A falusi CSOK összege attól függ, hogy hány gyereket neveltek vagy vállaltok, és hogy mire szeretnétek a pénzt felhasználni.

Amire a támogatást használhatod:

 • Új egylakásos lakóépület (tehát ház) építésére vagy vásárlására
 • Használt lakás vásárlása, bővítése és/vagy korszerűsítése, valamint
 • Meglévő lakás bővítése és/vagy korszerűsítése.

Felújításra a támogatást nem használhatod. Hogy pontosan mit fogad el a jogszabály korszerűsítés és bővítés címén, arról lentebb olvashatsz.

Lássuk a konkrét támogatási összegeket!

1. Lakóház építésére vagy vásárlására, illetve használt lakás vásárlására, bővítésére és/vagy korszerűsítésére:

 • 1 gyereknél 1 000 000 forint,
 • 2 gyereknél 4 000 000 forint,
 • 3 gyereknél pedig 15 000 000 forint.

2. Meglévő lakás bővítésére, illetve korszerűsítésére:

 • 1 gyereknél 600 000 forint,
 • 2 gyereknél 2 000 000 forint,
 • 3 gyereknél pedig 7 500 000 forint.

Egy fontos dolgot tehát érdemes észben tartanod.

A támogatási összeget használt lakás vásárlása és bővítése korszerűsítése esetén nem lehet teljesen szabadon felhasználni. Annak csupán a felét költheted lakásvásárlásra. A másik felét bővítésre és/vagy korszerűsítésre kell használnod. A 3 gyerek esetén felvehető 15 millió forintos támogatásból tehát legfeljebb 7,5 millió mehet a lakás árába.

A másik feléből

 • korszerűsíthetsz,
 • bővítheted az ingatlant,
 • vagy korszerűsíthetsz és bővíthetsz egyszerre.

A vásárlásnak tehát a korszerűsítés vagy a bővítés (vagy mindkettő) mindenképp része kell, hogy legyen. A jogalkotó célja ezzel az, hogy a kiválasztott kistelepüléseken és külterületeken ne csak gazdára találjanak a házak, lakások, de egyben szépüljenek, modernizálódjanak is. A korszerűsítési munkák elvégzésére 3, a bővítési munkákra pedig legfeljebb 5 évetek van.

Felmerülhet benned a kérdés, hogy mi a helyzet akkor, ha a meglévő lakásodat bővítenéd. Itt ugyanis nincs szükség a vásárlásra szánható fél összegre.

Ha nem vásárolsz új ingatlant, hanem a meglévő lakásotokat szeretnétek bővíteni, illetve korszerűsíteni, akkor az erre elérhető összeg a fentiek fele.

A falusi CSOK tehát felerészben tartalmaz vásárlást és felerészben korszerűsítést és/vagy bővítést.

De mi a helyzet, ha te nem akarsz bővíteni, sem korszerűsíteni?

A falusi CSOK-ot nem használhatod olyan ingatlanra, amelyet nem modernizálnál, ebben az esetben tehát nem kaphatsz támogatást.

Bővítés, korszerűsítés esetén a falusi CSOK akár kétszer is felvehető

A falusi CSOK-ot csak egyszer veheted fel.

Ha a összegét bővítésre, illetve korszerűsítésre is felhasználod, akkor egészen addig, amíg a munkák nincsenek készen, a már megkötött falusi CSOK szerződésben szereplő gyerekszámon túl újabb gyermekekre is igényelhetitek a támogatást.

Tehát ha mondjuk neveltek két gyermeket, rájuk felvettétek a falusi CSOK-ot, majd a bővítési, korszerűsítési munkák közben kiderül, hogy újabb gyermek érkezik a családba, vagy vállalnátok még egyet, akkor erre a harmadik gyerekre is felvehetitek a támogatást.

Ennek az összege a már felvett támogatás és az új gyerekkel együtt igényelhető támogatás különbsége lesz. Ha tehát két gyerekre kaptatok 4 000 000 forintot, és érkezik egy harmadik, akkor az újabb támogatás összege a 15 millió mínusz a már megkapott 4 000 000, azaz 11 000 000 forint lesz.

Arra figyeljetek, hogy ebben az esetben meg kell felelnetek a megemelt gyermekszámhoz tartozó hasznos alapterületre vonatkozó előírásoknak. Ha több gyermeketek lesz, akkor nagyobb házra lesz szükségetek.

Férfi aláírja az adóvisszatérítési szerződést ami a falusi csokhoz igényelhető

Adó-visszatérítés

A falusi CSOK mellé igényelhetsz adó-visszatérítési támogatást is, maximum 5 millió forint értékben.

A támogatást a telek vételárához és az építési bekerülési költségek kifizetéséhez igényelheted. A lakás hasznos alapterületét a jogszabály maximálja. Ha a falusi CSOK-os ingatlanodhoz adó-visszatérítést szeretnél, akkor legfeljebb 300 m2-es házat építhetsz.

Az adó-visszatérítési támogatást falusi CSOK mellé igényelheted a vásárláshoz, a korszerűsítéshez és a bővítéshez is. A támogatás összegét utólag kapod meg a bemutatott számlák alapján. Csak olyan számlákat tudsz elszámolni, amelyek 27 százalékos áfát tartalmaznak, és amelyeket 2018. január 1-je után állítottak ki.

Az adó-visszatérítésre szóló igénylést csak egyszer nyújthatod be, a falusi CSOK igényléseddel együtt. Ha ezt elmulasztottad, akkor utólag már nem kérheted.

Akkor pontosan mennyi pénzt kaphatok adó-visszatérítésként?

A támogatás összege az ingatlan vételáráról és a felhasznált anyagokról, igénybe vett munkáról szóló számlákban szereplő áfa összege, de nem lehet több 5 millió forintnál. Ez a támogatás maximuma.

Vagyonátruházási illeték elengedése

Ha ingatlant vásárolsz, akkor a vásárlás után vagyonátruházási illetéket kell fizetned. Ez új és használt lakásnál vagy háznál is a vételár 4 százaléka. Ha a vásárláshoz falusi CSOK-ot igényelsz, akkor viszont nem kell megfizetned az illetéket. Ez a támogatás mellé járó kedvezmény, az állam elengedi az illetéket.

Ha a támogatás mellé hitelt is igényelsz: a falusi CSOK hitel részletei

A falusi CSOK mellé CSOK hitelt is felvehetsz, ha már van 2 vagy 3 gyermeketek. A hitel egy remek lehetőség, ha a CSOK vagy falusi CSOK összegénél több pénzre van szükségetek, de a támogatáshoz nem kell kötelezően hitelt is felvennetek. A CSOK egy támogatás, a hitelfelvétel nem része és nem is feltétele, hanem (2 vagy 3 gyermek esetén) kiegészítője lehet.

De igényléskor gondolj erre is:

A falusi CSOK vissza nem térítendő támogatás, az államtól kapjátok, ha megfeleltek a feltételeknek, ezért azt nem kell visszafizetnetek. A CSOK hitel viszont egy jelzálogkölcsön, amelynek pár paraméterét a jogszabály ugyan rögzíti, de ettől függetlenül ugyanúgy törlesztened kell, mint minden más hitelt.

A hitelbírálati folyamat is ugyanolyan, mint bármelyik más kölcsön esetében, és az a bank végzi, amelynél a CSOK hitelt igényled, a saját szabályzata alapján.

Korábban már volt szó arról, hogy mennyi hitelt kaphatsz:

A hitel összege a gyermekek számától függ, és attól, hogy most vásárolod meg azt a lakást, amit majd korszerűsítesz és bővítesz, vagy már megvan.

Ha most vásárolod, akkor

 • 2 gyerek esetén 10 000 000 forintot igényelhetsz,
 • 3 gyerek esetén 15 000 000 forintot.

A hitel kamata 3 százalék, és a futamidő teljes hossza alatt változatlan. Ez kedvezőbb a jelenleg a piacon elérhető lakáshiteleknél. A futamidő hossza legfeljebb 25 év lehet, de ennél rövidebb időre is felveheted a hitelt.

Bármelyik banknál kaphatok CSOK hitelt?

Nem. Az igaz, hogy a CSOK hitelt annál a banknál kell felvenned, ahol a falusi CSOK-ot is igényelted, de ezek nem mindegyik bank kínálatában szerepelnek. Azon bankok között viszont, amelyek kínálják a CSOK-ot és a CSOK hitelt, van néhány különbség.

Mutatunk néhány CSOK-os hitelt (a hitelösszeget, gyermekek számát és a futamidőt is át tudod állítani), ha pedig további információk érdekelnek, maradj velünk, az útmutató a kalkulátor alatt folytatódik.

Jelenleg ilyen falusi CSOK hiteleket kínálnak a bankok

Bezár
Hitelösszeg
Futamidő
Havi nettó jövedelmetek
Meglévő gyermekek
Vállaltok további gyermeket?
1. gyerek születési idő
2. gyerek születési idő
3. gyerek születési idő
További beállítások
Bezár

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  Ezekkel a beállításokkal nem találtunk hitelt.

  Módosítsd a beállításokat vagy állítsd vissza az alapértelmezett paramétereket.

  Alapértelmezett beállítások visszaállítása

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Tájékoztatunk, hogy kalkulátorunk nem számol a megvásárolni kívánt vagyonbiztosításának díjával, mivel az ingatlan hitelbiztosítéki értéke nem ismert. Előzőek miatt az általunk megjelenített THM összege a vagyonbiztosítás díját nem tartalmazza. Felhívjuk figyelmedet, hogy a bankok többsége kötelezően előírja a vagyonbiztosítás megkötését és fenntartását a teljes futamidő vonatkozásában, ezért a rendszeres havi kiadásokhoz az ingatlan vagyonbiztosításának összege hozzászámítandó.
  A vagyonbiztosítás díját figyelembe kell venni a THM plafon számításánál. A THM plafon jelenleg az alapkamat 24 százalékponttal növelt összege. A THM plafon értékének átlépése esetén nem adható ajánlat a hitelt igénylő részére, így kölcsön sem nyújtható számára.
  A vagyonbiztosítás pontos díjáról javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódj.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  CSOK Plusz részletei

  A CSOK Pluszt házaspárok igényelhetik vállalt gyermek mellé, azaz csak akkor, ha a jövőben még gyermeket terveznek.

  Nem kizáró ok, ha már vannak a családban gyermekek, sőt, a hitelösszeg számításánál őket is figyelembe kell venni, hiszen a lakásban az egész családnak el kell férnie.

  A dolog tehát úgy néz ki, hogy a kamattámogatás akkor jár, ha a CSOK Plusz szerződés megkötése után legalább egy gyermeketek születik, de az elérhető hitelösszeg nagysága a meglévő és vállalt gyermekek összegétől függ.

  A lehetséges hitelösszegek:

  • 1 gyermeknél 15 millió forint
  • 2 gyermeknél 30 millió forint
  • 3 vagy több gyermeknél 50 millió forint

  Az első gyermek megszületése után egy éves törlesztési szünetet kérhettek. A szerződéskötés után született második gyerek, és utána minden újabb után 10 millió forint hitelelengedést kérhettek. A törlesztést türelmi idővel kezdhetitek, azaz az első évben csak a kamatot kell törlesztenetek, a tőkét nem.

  Ami a CSOK hitelre és a CSOK Pluszra is érvényes

  Kezdjük a hitelképességi vizsgálattal.

  A hitelbírálat minden hitelfelvételnek része, így a CSOK hitelnek és CSOK Plusznak is. Az eljárást a bankok a saját módszertanuk alapján folyatják le úgy, ahogy bármely más kölcsön esetében is eljárnak. Megvizsgálják a jövedelmeteket és a hitel fedezetéül szolgáló ingatlant.

  Mikor kapom meg a hitelt?

  Akkor veheted fel a támogatott hitelt, ha a bank szerint hitelképes vagy, és elfogadja az általad felkínált ingatlant fedezetként. Minden banknál igaz, hogy a KHR listán nem szerepelhetsz rossz adósként.

  A jövedelem és a fedezet tekintetében viszont vannak különbségek. Van amelyik bank elfogad bizonyos jövedelmeket, van, amelyik nem, és némelyik bank nem fogad el fedezetként vályogházat vagy tanyát. Mivel a falusi CSOK éppen ezeket az épületeket célozza, erre érdemes figyelned.

  Előtörleszthetem a CSOK hitelemet és CSOK Pluszt?

  A támogatott hiteleket lehet elő- és végtörleszteni is. A feltételei viszont különbözőek lehetnek az egyes bankoknál. Az előtörlesztésért és a végtörlesztésért a bankok díjat számolnak fel, amely eltérő lehet az egyes bankoknál. A kamat nagyságát a jogszabály meghatározza, így az mindenhol 3 százalék, de az elő- és végtörlesztési díjak esetében a bankok a saját díjszabásukat alkalmazhatják.

  Ha tehát valószínű, hogy a futamidő vége előtt előtörleszted majd a hitelt, akkor érdemes olyan bankot választanod, ahol ezek a díjak alacsonyabbak.

  Itt is van JTM korlát?

  Igen, van. A JTM (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató) korlátot a bankoknak minden hitel esetében alkalmazniuk kell, akár kamattámogatott kölcsönről van szó, akár nem. Ez mondja meg, hogy a jövedelmedhez képest maximum mekkora törlesztőrészletet vállalhatsz be anélkül, hogy túlzottan eladósodnál.

  Mivel a CSOK hitel törlesztőrészlete is terheli a jövedelmedet, így minden más hitelhez hasonlóan ezt is számításba kell venni. Mivel a hitel kamata alacsony, és a futamidő végéig fix, ezért jól tervezhető és kiszámítható a havi törlesztő.

  Az alacsony kamat és a hosszú futamidő pedig nagy segítség az alacsony jövedelműeknek, mert így megfelelően alacsony havi törlesztőrészletet tudnak elérni.

  Használhatok önerőként falusi CSOK-ot vagy Babaváró hitelt?

  Némelyik bank lehetővé teszi, hogy a falusi CSOK támogatás azon részét, amelyet már meglévő gyerekekre igényeltetek, felhasználhasd önerőként a CSOK hitelhez vagy CSOK Pluszhoz. Ha már vannak gyermekeitek, akkor ez nagy könnyebbség lehet számotokra.

  A Babaváró hitel és a falusi CSOK nem zárják ki egymást, és ráadásul a Babaváró hitel felhasználható önerőként más hitelekhez, így a CSOK hitelhez és a CSOK Pluszhoz is. Jellemzően csak 75 százalékban, kivéve ha a Babaváró hitel felvétele és a másik hitel igénylése között több mint 3 hónap telik el. Ha korábban vettétek fel a Babavárót, akkor a teljes összeg lehet önerő.

  Összességében tehát, mint bármely más hitel esetében, itt is érdemes meggondolni, hogy melyik bankkal kötsz szerződést. Érdemes időt szánnod arra, hogy megkeresd azt a bankot, amelyik a te lehetőségeidnek és igényeidnek leginkább megfelelő feltételek mellett ad neked kölcsönt.

  A feltételek áttekintése után a házaspár aláírni készül a falusi csok szerződést

  Falusi CSOK igénylése hitel nélkül

  Elképzelhető, hogy igényelnéd a támogatást, de CSOK hitelt sem CSOK Pluszt nem szeretnél, vagy nem vagy hitelképes. Ez járható út, hiszen a falusi CSOK egy vissza nem térítendő támogatás, így az igényléséhez nem kell, hogy hitelképes legyél.

  Mi lehet az akadálya a CSOK hitel igénylésének?

  • Ha 1 vállalt vagy meglévő gyermekre kéred a támogatást, akkor emellé még nem elérhető a CSOK hitel.
  • Ha szerepelsz a KHR-ben negatív státusszal (azaz, ha korábbi hitelmulasztás vagy csalás miatt a listán vagy), vagy ha nem tudsz megfelelő jövedelmet igazolni a bank felé.

  A CSOK Plusz igénylésének viszont - a negatív KHR státusz mellett - az is akadálya lehet, ha nem szeretnétek több gyermeket vállalni, hiszen ez a támogatott konstrukció kifejezetten gyermeket tervező családok számára elérhető

  A támogatás a hitel nélkül is igényelhető, fordítva viszont nem. Hitelt csak akkor igényelhetsz, ha a támogatást is kéred. A CSOK Plusz esetében ez nem igaz, de ha preferált kistelepülésre költöznél, és terveztek még gyermeket, akkor a falusi CSOK támogatást mindenképpen érdemes kérni a CSOK Plusz hitel mellett.

  Mire figyeljek?

  Ha támogatást és hitelt is szeretnél, akkor a kettőre együtt kell benyújtanod az igénylést. A feltételek a támogatás és a hitel tekintetében is nagyrészt megegyeznek, a hitel esetében a hitelképesség az, ami pluszban elvárás. Ha viszont akár a hitel, akár a támogatást vonatkozásában elutasítják a kérelmed, akkor a másikat sem kaphatod meg.

  Falusi CSOK támogatást hitel nélkül tehát csak akkor kaphatsz, ha eleve hitel nélkül kéred. Az nem működik, hogy a hitelkérelmed visszautasítják, de a támogatást attól még megkapod, akkor sem, ha egyébként jogosult lennél rá. Előre kell tehát döntened.

  De mire elég a falusi CSOK támogatás összege a hitel nélkül?

  1 gyermek esetén mindössze 1 000 000 forint a támogatás összege, 2 gyermeknél 4 millió forint, és csak 3 vagy több gyermeknél számíthatsz komolyabb összegre, a 15 millió forintos támogatásra. Ha pedig meglévő ingatlant bővítenél vagy korszerűsítenél, akkor ezeknek az összegeknek csak a fele elérhető.

  A meglévő gyermekekre igényelt falusi CSOK összegét felhasználhatod más lakáshiteleknél is önerőként. Ez jól jöhet, mert minden hitelfelvétel gyenge pontja az önerő összegyűjtése, így minden fillér számíthat. Ugyanígy akkor is, ha költöztök, vagy csak bővítetek és korszerűsítetek.

  Milyen feltételek mellett kaphatom meg a falusi CSOK-ot?

  Ahhoz, hogy igénybe vehesd a támogatást, meg kell felelned egy sor feltételnek. Ezek között vannak az igénylőre vonatkozó feltételek, de az ingatlanra vonatkozóak is. Itt most az igénylőkre vonatkozó előírásokat olvashatod, a lakásra vonatkozókat lejjebb találod.

  Általános feltételek

  A falusi CSOK-ot magyar állampolgárok kérhetik, illetve olyan külföldiek, akiknek letelepedési engedélyük van, és legalább három hónapja itt élnek, vagy bevándorolt, letelepedett vagy hontalan státuszúak.

  Előírás továbbá a büntetlen előélet (erről erkölcsi bizonyítványt kell kérned), illetve nem lehet nyilvántartott 5 000 forintot meghaladó köztartozásod az adóhatóság felé. Ha van, akkor 14 napon belül rendezned kell.

  Azt gondolhatnád, hogy a negatív KHR státusz kizáró ok, de nem az.

  A falusi CSOK nem hitel, így ha a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer) listáján negatív státusszal szerepelsz, az még nem jelenti, hogy nem kaphatsz falusi CSOK-ot. A CSOK hitel és a CSOK Plusz viszont kölcsön, így ha rossz adósnak minősülsz, a bankok nem fognak neked hitelt adni.

  Ha korábban vettél már igénybe valamilyen lakáscélú állami támogatást, és az elmúlt öt évben a feltételek nem teljesítése miatt a támogatás visszafizetésére köteleztek, akkor falusi CSOK-ot sem kaphatsz.

  Feltétele a falusi CSOK-nak a házasság?

  A falusi CSOK-ot igényelhetik párok, azaz együtt élő pár vagy házaspár. Ebben az esetben együttes igénylők vagytok, és a szerződéskötéssel mindketten támogatott személyek lesztek.

  A házasság nem előírás, csak abban az esetben, ha nemcsak a meglévő gyerekeitek után veszitek fel a támogatást, hanem vállaljátok további gyermek megszületését is.

  Ha egyedülálló szülőként saját háztartásodban nevelsz gyermekeket, akkor utánuk egyedül is igényelhetsz falusi CSOK-ot.

  Van továbbá lehetőségetek megelőlegezett falusi CSOK-ot igényelni. Ha párként vennétek igénybe a támogatást, és még nincs gyermeketek, vagy a meglévőkön túl további gyermekek születését vállaljátok, akkor ezt is megtehetitek. Ennek feltétele, hogy házasok legyetek és legalább az egyikőtök életkora 40 év alatt legyen.

  Társadalombiztosítási jogviszony is szükséges

  TB támogatott vagy abban az esetben, ha van munkaviszonyból vagy vállalkozásból származó jövedelmed. A munka lehet teljes vagy részmunkaidős is, sőt, az is elfogadható, ha ugyan nincs állásod, de álláskeresési járadékot kapsz.

  Közalkalmazottként, katás vállalkozóként és őstermelőként is kell, hogy legyen társadalombiztosítási jogviszonyod, és a munkádat vállalkozási vagy megbízási szerződéssel is végezheted. Viszont nem elfogadható az, ha magad után fizeted a TB járulékot, mert az egészségbiztosítási jogviszonyt hoz létre, ami különbözik a társadalombiztosítási jogviszonytól. Nem elfogadható a közfoglalkoztatási jogviszony sem.

  A falusi CSOK-ot nyugdíj mellett is igénybe veheted, ha 25 év alatti gyermeket nevelsz. (Megváltozott munkaképességű gyermeknél nincs felső életkori határ.) A nyugdíj mellett kiegészítő tevékenységednek is kell lennie, azaz dolgoznod kell. A TB jogviszony tehát itt is előírás.

  Ha a falusi CSOK-ot párként veszitek igénybe, akkor legalább egyikőtöknek rendelkeznie kell társadalombiztosítási jogviszonnyal, amelynek a minimum hosszát a jogszabály meghatározza.

  Falusi CSOK esetében 2 év a minimum elvárt TB jogviszony, amelynek folyamatosnak kell lennie, azaz nem lehet benne 30 napnál hosszabb megszakítás.

  Ha a házaspár egyik tagja meghalt, akkor a TB jogviszonyt az elhunyt házastárs megfelelő jogviszonyával is is igazolhatja az özvegye.

  Amikor a 180 napos jogosultsági időszakot számolják, akkor azt folyamatosnak veszik, ha közben csak rövidebb megszakítások vannak. Ha tehát dolgoztál 100 napig, utána 15 napig nem volt állásod, majd újra volt 80 napig, akkor összeadják azokat a napokat, amikor volt TB jogviszonyod, és megvan a 180 nap.

  Ha viszont a megszakítás 30 napnál hosszabb, akkor már nem tekintik folyamatosnak a TB jogviszonyt. Ha tehát 100 napig dolgoztál, utána 31 napig nem, majd újra volt állásod 80 napig, az csak legfeljebb 100 nap folyamatos TB jogviszony. A számolást a 30 napnál hosszabb megszakítás után újra kell kezdeni.

  Ha tehát két munkahelyváltás közben volt egy egybefüggő 30 napnál hosszabb szünet, akkor nem felelsz meg a feltételnek.

  A TB jogviszonyt folyamatosnak kell tekinteni, ha menet közben szüneteltetted a TB jogviszonyodat. Ez előfordulhat például olyankor, ha már hosszabb ideje vállalkozó vagy, de valami okból az elmúlt időszakban szüneteltetted a vállalkozásodat. Ilyenkor a TB jogviszony a támogatás szempontjából folyamatosnak számít.

  Ha a veszélyhelyzet alatt elveszítetted a munkádat, akkor az erre vonatkozó jogszabály megengedi, hogy ezt az időszakot (illetve ebből legfeljebb 180 napot) beleszámítsd a folyamatos TB jogviszonyba. Ha pedig sikerül munkát találnod a veszélyhelyzet lejárta után 3 hónapon belül, a TB jogviszonyod akkor is folyamatosnak számít.

  Külföldi munkavégzés

  A jogszabály elfogadja a külföldi munkavégzést is. A külföldi társadalombiztosítási jogviszonyról a külföldi hatóságnak kell kiállítania igazolást.

  Az Egyesült Királyságban élők számára a jogszabály megenged egy könnyítést. Ha a bank elutasítaná az igényléseteket, akkor az általatok benyújtott kérelem alapján a kormányhivatal méltányossági alapon jóváhagyhatja, hogy a hatósági igazolás helyett elfogadják az angliai munkáltatód által kiállított hatósági igazolást is.

  Ezt a munkáltatói igazolást teljes bizonyító erejű magánokiratba kell foglalni, hivatalos magyar fordítás kell róla, és nem lehet régebbi 30 napnál. Ilyen módon a TB jogviszonyból maximum 1 évet igazolhattok. A támogatáshoz 2 év TB jogviszonyt kell igazolnod, ezért ott továbbra is szükséges a hatóság igazolása a másik 1 évről.

  Ha Magyarországon dolgozol, de külföldre adózol, akkor az beleszámít a folyamatos TB jogviszonyba.

  Ha még nem költöztetek haza

  Ha külföldi jogviszonyt igazoltok, akkor nyilatkoznotok kell arról, hogy 180 napon belül legalább az egyikőtöknek Magyarországon lesz társadalombiztosítása. Ez azt jelenti, hogy vállaljátok, hogy a következő fél évben legalább az egyikőtök itthon helyezkedik majd el.

  Ha még iskolába jársz

  Igényelhetsz falusi CSOK-ot akkor is, ha nem dolgozol még, de egy felsőfokú oktatási intézményben tanulsz nappali tagozaton. A középfokú tanulmányokat itt nem fogadják el.

  Erről nyilatkozatot kell benyújtanod, amelynek tartalmaznia kell a képzésre vonatkozó adatokat, a kezdés és a várható befejezés időpontját, valamint az iskola adatait.

  Milyen gyerekek után igényelhetem a falusi CSOK támogatást?

  A falusi CSOK támogatás célja, hogy otthonhoz segítse a gyermeket nevelő vagy vállaló családokat. Ezért különösen nagy hangsúlyt kapnak benne a gyermekek, a támogatás összege is tőlük függ, és az ő számuk határozza meg a leendő lakás méretét is.

  A jogszabály több kikötést tartalmaz rájuk, például meghatározza, hogy ki számít pontosan gyereknek, mikor lehet utánuk támogatást igényelni, hány gyermek megszületését lehet vállalni és ezt a vállalást hány éven belül kell teljesíteni.

  Ilyen kisgyermek mellett is igényelheti ez az anyuka a falusi csok-ot

  Életkor

  A támogatás a várandósság betöltött 12. hetétől kezdve igényelhető, tehát már a magzat is gyermeknek számít. A gyermek lehet vér szerinti és örökbefogadott, de egy háztartásban kell, hogy éljen a támogatást igénylőkkel, és az új lakásba is velük kell költöznie.

  A gyerekekre 25 éves korukig kaphattok támogatást. A gyermek 25 éven felüli is lehet abban az esetben, ha megváltozott munkaképességű.

  Ez jól hangzik. És mi történik, ha elköltözik?

  Igaz, hogy a jogszabály kiköti, hogy a családnak a következő 10 évig az újonnan vásárolt lakásban kell laknia, de ez nem vonatkozik a felnövő és elköltöző gyerekekre. Ha nagykorúak lesznek és elköltöznek, vagy ha ideiglenesen másik városban laknak a tanulmányaik miatt, azt a jogszabály nem tekinti a feltételek megszegésének.

  Ha munka vagy tanulás miatt laknak ideiglenesen távol a családtagok, akkor nekik nem kell bejelentkezniük a falusi CSOK-kal érintett lakásba. Erre 90 napjuk van azután, hogy visszaköltöztek.

  Falusi CSOK támogatás nem közös gyerekek esetében

  Ha vannak olyan gyermekeitek, akik korábbi kapcsolataitokból származnak, akkor utánuk is igénybe lehet venni a támogatást, bizonyos megkötésekkel. Ilyenkor azonban kicsit számolni kell.

  • Ha csak közös gyerekek után veszitek igénybe a támogatást, akkor a teljes összeg jár, amire jogosultak vagytok.
  • Ha együttes igénylők vagytok, és az egyikőtök saját gyerekei után kéritek a támogatást, akkor szintén a teljes összeg jár nektek.
  • Ha mindkettőtök saját nem közös gyerekei után szeretnétek igényelni, akkor ki kell számolni, hogy mennyi támogatás járna nektek, ha külön-külön igényelnétek egyedülálló szülőként a saját gyerekeitek után, és azt kell figyelembe venni, amelyik számotokra kedvezőbb.
  • Ha közös gyerekek és egyikőtök saját gyerekei után kéritek, akkor is a teljes összeg jár.
  • Ha mindkettőtöknek vannak saját gyerekei, és ezenfelül közös gyerek is van, akkor itt ugyanúgy kell eljárni, mint feljebb. Ki kell számolni, hogy külön-külön mekkora támogatást kaphatnátok úgy, hogy a közös gyerekeket csak az egyikőtöknél veszitek figyelembe, és a számotokra kedvezőbb összeg jár nektek.

  Egy gyerek után csak egyszer vehetitek igénybe a falusi CSOK támogatást. A korábban lakásvásárláshoz vagy vásárláshoz és bővítéshez igénybe vett normál CSOK támogatást nem kell figyelembe venni a falusi CSOK-nál.

  Ha korábban már vállaltátok, hogy gyerekeitek születnek, akkor CSOK keretében új vállalást csak akkor tehettek, ha a korábban vállalt gyerekek már megszülettek, azaz teljesítettétek ezt a feltételt.

  Falusi CSOK esetében akár 3 gyerek megszületését is vállalhatjátok. Ha egy pár elveszít egy magzatot vagy gyermeket, akkor a vállalást teljesítettnek kell tekinteni.

  Ha a támogatást vállalt gyermekekre veszitek fel, de közben az egyik házas fél meghal még mielőtt a gyermekek megszülettek volna, akkor is teljesítettnek tekintik a gyermekvállalást.

  Az örökbefogadás ugyanúgy gyermekvállalásnak számít, mint a vér szerinti gyermek, itt az örökbefogadást engedélyező határozatnak kell beleférnie a megadott időkeretbe.

  Terhes anyuka aki a babája után igénybe veszi majd a támogatást

  Mennyi időnk van a gyerekvállalásra?

  A jogszabály meghatározza, hogy a vállalt gyerekeknek hány éven belül kell megszületniük.

  • 1 gyereknek 4 éven belül,
  • 2 gyereknek 8 éven belül,
  • 3 gyermeknek 10 éven belül.

  Akik korábban 10 millió forintot igényeltek, azoknak a vállalt gyermekek számától függetlenül 10 évük volt a gyermekvállalásra. Ez a könnyítés 2023. szeptember 1-jétől megszűnt, de a folyamatban lévő igénylésekre még érvényes.

  Örökbefogadásnál kicsit megengedőbb a jogszabály. Ha a megadott időkereten belül nem sikerült még az örökbefogadás, és hamarosan lejár az erre szánt idő, akkor két évvel meg lehet hosszabbítani, ha a pár bemutatja a határozatot az örökbefogadásra való alkalmasságukról.

  Babaváró hitelt igényeltünk a gyerekeink után, akkor falusi CSOK-ot már nem kaphatunk rájuk?

  De igen. A falusi CSOK lakáscélú támogatás, a Babaváró hitel viszont nem. Ezért nem zárják ki egymást, mindkettőt fel lehet venni egyszerre is, ugyanazon gyermekekre. A Babaváró hitelről ebben az útmutatónkban olvashatsz bővebben.

  Milyennek kell lennie a kiszemelt lakásnak?

  A lakással szemben alapvető követelmény, hogy az ottlakásra alkalmasnak kell lennie. A jogszabály előírja, hogy a család a támogatási időszak alatt, azaz a szerződéskötést követő 10 évig a CSOK segítségével megvásárolt lakásban kell, hogy éljen, így az ingatlannak meg kell felelnie ennek a célnak.

  A falusi CSOK segítségével vásárolt ingatlanban lennie kell egy minimum 12 m2-es lakószobának és egy konyhának, vagy ha az nincs a házban, akkor egy olyan legalább 4 m2-es helyiségnek, ahol lehet főzni.

  Felújítás és bővítés után lennie kell egy fürdőnek és egy mellékhelyiségnek is, továbbá elektromos áramnak, vezetékes víznek vagy ivóvizes kútnak, fűtésnek és szennyvízelvezetésnek vagy emésztőnek. Az ingatlan tehát lehet lakhatatlan is, de a munkálatok elvégzése után alkalmasnak kell lennie arra, hogy ott lakjatok.

  Figyelj arra, hogy az épület jogi helyzete rendben legyen, azaz a Földhivatali nyilvántartásban tényleg az szerepeljen, ami a valóság. Ha a térképmásolaton más szerepel, például van egy plusz melléképület, ami nincs rajta, akkor előfordulhat, hogy nem kapjátok meg a támogatást.

  A falusi CSOK kötelező eleme a korszerűsítés és/vagy a bővítés, ezért előfordulhat, hogy előbb le akarod bontani az épület egy részét. Azt javasoljuk, hogy még a bontás megkezdése előtt kösd meg a CSOK szerződést, hogy az épület megfeleljen a helyiségekre vonatkozó előírásoknak.

  Ha lebontod mondjuk a főzésre alkalmas helyiséget, akkor a lakásra nem tudsz CSOK-ot igényelni. De a WC-t és a fürdőt kialakíthatod a korszerűsítés keretében is.

  Csak olyan ingatlan elfogadható, amely a telekkönyvön lakóépületként van bejegyezve (még ha az állapotát tekintve lakhatatlan is). Ez azt jelenti, hogy olyan épület nem felel meg a követelményeknek, amely jelenleg nem lakóingatlan, hanem csak a korszerűsítés és bővítés során válna azzá, és ehhez a telekkönyvi bejegyzést is módosítani kellene.

  A minimális hasznos alapterület falusi CSOK esetében

  • 1 gyereknél 40 m2,
  • 2 gyereknél 50 m2,
  • 3 gyereknél 60 m2,
  • 4 vagy több gyereknél 70 m2.
  Táblázat Falusi CSOK ingatlan méretről

  A hasznos alapterületnek nincs felső határa, a fentieknél nagyobb épületeket is lehet vásárolni, de ez a minimum. Ez alól van kivétel, de ez a preferált kistelepüléseken épülő ingatlanokat érinti, ott lakás esetében 150 m2, ház esetében 300 m2 a maximális alapterület.

  A preferált kistelepüléseken épített ingatlanokról a normál CSOK-ról szóló útmutatónkban találsz bővebb információt.

  Ezen túl, ha igénybe szeretnéd venni az adó-visszatérítést, ami egy kiegészítő támogatása a CSOK-nak és a falusi CSOK-nak, akkor is érvényes a lakásnál a 150 m2, háznál 300 m2 maximális alapterületre vonatkozó korlát. Ha ennél nagyobb ingatlant vásárolnál, akkor az adó-visszatérítést nem veheted igénybe.

  Mi a helyzet, ha az általad választott lakás kisebb ennél, de bővíteni szeretnéd?

  Ezt megteheted. A lényeg, hogy a bővítés végére elérje az ingatlan a minimális hasznos alapterületet, és rendelkezzen az előírt helyiségekkel.

  A hasznos alapterülethez számításba lehet venni a következő helyiségeket:

  1. előszoba, közlekedő,
  2. nappali,
  3. hálószoba,
  4. étkező,
  5. konyha, étkezőkonyha,
  6. fürdőszoba,
  7. WC,
  8. kamra, tároló,
  9. gardrób,
  10. mosókonyha,
  11. kazánhelyiség és
  12. egyéb fűthető helyiség.

  A garázs, a terasz és a pincehelyiségek nem számítanak bele a hasznos alapterületbe.

  A CSOK keretében megvásárolni kívánt lakás alapterületét tehát a gyerekek száma alapján kell meghatározni. Ehhez a fenti helyiségek területét lehet figyelembe venni, de arra is figyelnetek kell, hogy az összes gyermekkel számoljatok, akikkel egy háztartásban laktok.

  Ha például van egy olyan gyermeketek, akire korábban már igénybe vettetek lakáscélú támogatást, és most úgy döntöttetek, hogy a CSOK igénylésnél nem veszitek őt figyelembe, és két olyan gyermek, akire viszont kéritek a támogatást, akkor a két gyerek után járó összeget fogjátok támogatásként megkapni. Ha most vásároljátok meg a lakást, akkor 2 600 000 forintot.

  De összesen három gyermekkel éltek, így a minimális alapterület, amit a lakásnak el kell érnie, a három gyerekhez tartozó 60 m2 lesz. Hiába van tehát két támogatott gyermeketek, a harmadik nem támogatottnak is el kell férnie a közös háztartásotokban, és ezt a jogszabály figyelembe is veszi.

  Ezt a házat a falusi csok segítségével bővítik ki egy lakószobával

  Ki lehet a CSOK-os ingatlan tulajdonosa?

  A támogatás keretében vásárolt ingatlanotoknak csak ti lehettek a tulajdonosai. Ha a pároddal együttes igénylők vagytok, akkor mindkettőtöknek szerepelnie kell a tulajdoni lapon, és csak nektek.

  Ez alól kivétel, ha az igénylő pár egyik tagjának a halálával az örökösei, például a gyermekei vagy más harmadik személy tulajdonrészt vagy haszonélvezeti jogot szereznek a lakásban.

  A támogatásból nem lehet tehát házrészt vásárolni, és nem lehet egy szülői házat kibővíteni többgenerációs lakássá. A lakás lehet viszont egy osztatlan közös tulajdonú többlakásos épületben, de ilyen esetben nyilatkoznotok kell arról, hogy azt a lakást, amelyben ti laktok, kizárólag ti használjátok.

  A munkálatok befejezése után 90 napon belül a gyermekeitekkel együtt be kell költöznötök a falusi CSOK-kal érintett lakásba. A Magyar Államkincstár ellenőrzi, hogy valóban ott laktok-e. Ha esetleg elmulasztanátok a bejelentkezést, akkor a MÁK erről értesíti a Kormányhivatalt.

  Én vállalkozó vagyok, aki otthon dolgozik. Lehet a CSOK-os lakás a munkahelyem?

  A jogszabály megengedi, hogy a lakást vállalkozás székhelyéül használd. Erről a banknak is nyilatkoznod kell, mert a CSOK támogatás ebben az esetben csekély összegű (vagy „de minimis”) támogatásnak számít, aminek jogszabály szerint van egy maximális összege. A lakás, amire a támogatást felveszed, nem lehet viszont a vállalkozás telephelye.

  A székhely és a telephely nem ugyanaz. A vállalkozást a CSOK-os ingatlanba bejelentheted (székhely), de a tényleges üzleti tevékenységet (telephely) ott nem folytathatod, tehát nem lehet benne üzlet, műhely vagy raktár.

  A vállalkozásodat utólag is bejelentheted a falusi CSOK-kal értintett lakásba.

  Ez akkor jöhet különösen jól, ha mondjuk a vállalkozást csak később alapítod. A de minimis támogatásról ebben az esetben is nyilatkoznod kell.

  Azt, hogy a lakás megfelel-e a jogszabály által támasztott követelményeknek, egy ingatlan-értékbecslő ellenőrzi. Az értékbecslő kimegy, és felméri, hogy az ingatlan alkalmas-e arra, hogy benne lakjatok, megvannak-e a megfelelő helyiségei, és az alapterülete eléri-e a meghatározott nagyságot.

  Ha az értékbecslő nem találja lakhatásra alkalmasnak a lakást, akkor az igénylő felkérhet egy statikust, hogy vizsgálja meg az épületet. Ha ő viszont megfelelőnek találja az ingatlant, és ezt szakmai véleménnyel is alátámasztja, akkor a bank már nem utasíthatja el erre hivatkozva az igénylést.

  Az értékbecslő a lakás értékét is megállapítja. Ez az érték befolyásolja a lakás vételárát, mert az legfeljebb 20 százalékkal térhet el attól az értéktől, amit az értékbecslő meghatározott.

  A vételárnak legfeljebb a 10 százalékát lehet készpénzben fizetni. Ne felejtsd el, hogy a foglaló is része a vételárnak.

  Bővítés és korszerűsítés

  Bővítésnek minősülnek az olyan munkálatok, amelyek az ingatlan hasznos alapterületét legalább egy lakószobával növelik, és a tetőtér-beépítés vagy emelet-ráépítés ide tartozik. A tetőtér beépítésével vagy emelet-ráépítéssel nem hozhatsz létre két önálló lakást, és az újonnan létrejövő területet minden családtag használhatja.

  A munkálatoknak a lakhatási körülményeket javítaniuk kell. Ha új lakást szeretnél létrehozni a tetőtér beépítésével vagy egy újabb emelet építésével, akkor arra normál CSOK-ot igényelhetsz, erről itt olvashatsz.

  Ingatlan korszerűsítése padlófűtéssel

  Korszerűsítésnek számítanak a következőkben felsorolt munkálatok. Közülük egyszerre többet is el lehet végeztetni:

  • víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése,
  • fürdőhelyiség vagy WC létesítése olyan lakásban, amely korábban nem rendelkezett ilyen helyiséggel,
  • központi fűtés kialakítása vagy cseréje, akár megújuló energiaforrások alkalmazásával,
  • az épület szigetelése (hő-, hang-, és vízszigetelés),
  • a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje,
  • tető cseréje, felújítása, szigetelése,
  • kémény építése, korszerűsítése,
  • belső tér felújítása (beleértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos és vízhálózat cseréjét, valamint a fürdő, a WC és a konyha felújítást),
  • melléképület felújítása vagy kerítés építése a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30 százalékáig, és
  • a korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20 százalékáig.

  Mi történik, ha menet közben kiderül, hogy módosítani kell a terven?

  Ha meglévő lakást bővítetek vagy korszerűsítetek, akkor a terven utólag nem változtathattok.

  Ha a lakás vásárlásához is kéritek a támogatást, akkor előfordulhat, hogy menet közben derül ki, hogy valamit változtatni kell a terven. Ez azért fordulhat elő, mert úgy kell felmérnetek, hogy milyen munkákra van szükség, hogy a lakás még nincs a tulajdonotokban és nem ismeritek elég jól. A korszerűsítésre vagy bővítésre a költségvetési tervet viszont az igényléssel együtt kell beadnotok a banknak.

  Ilyen esetben akkor módosíthatjátok a tervet, ha a lakásvásárlásra már megkaptátok a támogatást, de az egyéb munkálatokra még nem. Ha változtattok, akkor azt mindenképpen jelezzétek a banknak, mert ha a munkák nem a tervek szerint készülnek el, akkor elveszíthetitek a támogatást.

  A bővítés és korszerűsítés eredményeképpen tehát egy megfelelően nagy méretű, jól használható, modern ingatlannak kell elkészülnie a választott preferált kistelepülésen.

  Az állam ezt a falusi CSOK-kal, az adó-visszatérítési támogatással, a vagyonszerzési illeték elengedésével és a CSOK-hitellel is támogatja, ami már komoly segítséget jelenthet egy ingatlancél megvalósításakor.

  Ne felejtsd el azonban, hogy a támogatási időszak 10 év, ami alatt ez a lakás szolgál majd a családod lakhelyéül. Ez alatt az idő alatt nem adhatod el, nem adhatod ki, és másak nem lehet ez az állandó lakcíme.

  Ha idővel mégis kicsinek bizonyulna az ingatlan, vagy más okból költöznétek el, és vásárolnátok új lakást, akkor előfordulhat, hogy a támogatást vissza kell fizetnetek, de a lakáscsere akár visszafizetés nélkül is megoldható.

  Falusi csok igénylő olvassa laptopon a banki igénylési feltételeket

  Hogyan kaphatom meg a falusi CSOK-ot? Néhány technikai részlet

  A falusi CSOK igényléséhez az erre kijelölt bankok közül választhatsz. Érdemes több bank ajánlatát is összehasonlítanod, mert néhány költségben (például az előtörlesztés díja) és feltételben (hitelképesség-vizsgálat, ha hitelt is igényelsz) lehetnek különbségek. A választásban a kalkulátorok és a hitelszakértők sokat segíthetnek.

  Ha megtaláltátok azt a bankot, amely a számotokra legkedvezőbb feltételeket kínálja, akkor ide kell benyújtanotok a szükséges dokumentumokat. A bank ellenőrzi, hogy teljesítitek-e a jogszabályban foglalt követelményeket, és ha úgy ítéli, hogy jogosultak vagytok a támogatásra, akkor folyósítani is ő fog.

  Ha igénybe veszitek az adó-visszatérítési támogatást, akkor arra is most kell benyújtanotok az igénylést. Ha CSOK-hitelt is kértek, akkor a bank hitelbírálatot is végez, és ha ennek során hitelképesnek talál, akkor folyósítja számotokra a kért összeget.

  A támogatás igénylésének a folyamatát ezen az ábrán láthatod.

  Ha lakást vásárolsz, akkor a bank a vételárat egy összegben utalja át neked az erről szóló számla alapján. (A számlának a teljes vételárat tartalmaznia kell, és az az értékbecslő által meghatározott értéktől legfeljebb 20 százalékkal térhet el.) A bővítési és korszerűsítési munkálatok elvégzését szintén számlával kell igazolnod, ezt a pénzt a bank utólag fizeti ki neked.

  Milyen dokumentumok szükségesek az igényléshez?

  A falusi CSOK igényléséhez az alábbi dokumentumokra lesz szükség.

  Egyrészt kellenek személyes dokumentumok:

  1. személyi azonosságot igazoló dokumentum (személyi igazolvány)
  2. lakcímkártya
  3. adókártya (az igénylők és gyermek adókártyája is kell)
  4. külföldi állampolgár tartózkodási, letelepedési engedélye
  5. erkölcsi bizonyítvány
  6. 30 napnál nem régebbi igazolás a TB jogviszonyról (az egyik fél részéről)
  7. ha az igénylő elvált, akkor a válási határozat, illetve rendelkezés a gyermek elhelyezéséről
  8. várandósság esetén várandósgondozási könyv vagy orvosi igazolás a várandósságról

  Szükség van továbbá a lakással kapcsolatos dokumentumokra:

  1. adásvételi szerződés
  2. építési engedély vagy határozat, de ha a munkálatokhoz sem építési engedély, sem egyszerű bejelentés nem szükséges, akkor ezzel összefüggésben dokumentumot sem kell benyújtani
  3. tervdokumentáció
  4. költségvetés az építéshez, bővítéshez vagy korszerűsítéshez (ehhez a bank formanyomtatványt ad)
  5. társasház esetén alapító okirat
  6. osztatlan közös tulajdon esetén használati megosztás (ezt ügyvéd is ellenjegyzi), illetve ha vásároltok is, akkor a többi lakó nyilatkozata az elővásárlási jogról való lemondásról.

  Azért, hogy az ügyintézés egyszerűbb legyen, számos dologról elég nektek nyilatkozni, nem kell mindenről hivatalos igazolás. A nyilatkozatok tartalmát a NAV ellenőrizni fogja.

  Nyilatkozatot adhattok be:

  • arról, hogy nincs köztartozásotok
  • hogy házastársak vagytok (ha gyermeket is vállaltok, és ez feltétel)
  • a meglévő gyermekekről
  • arról, hogy a gyermekek az igénylővel közös háztartásban élnek
  • az örökbefogadásról
  • arról, ha a gyermek az igénylő gyámsága alatt áll
  • a hallgatói jogviszonyról
  • arról, hogy külföldről hazaköltözve vállalod, hogy 180 napon belül Magyarországon lesz TB jogviszonyod
  • arról, hogy az ingatlant nem családtagtól vásárolod
  • vállalkozás esetén a "de minimis" támogatásról
  • a korábban felvett támogatásokról.

  A nyilatkozat lehetősége segítséget jelenthet a dokumentumok összeállításában, de természetesen az eredeti dokumentumokat is benyújthatjátok a nyilatkozatok helyett.

  Megegyezés és kézfogás banki ügyintézővel a falusi csok visszafizetéséről

  Mikor kell visszafizetni a falusi CSOK-ot?

  A falusi CSOK vissza nem térítendő állami támogatás. Ha viszont nem teljesíted a jogszabályban meghatározott feltételeket, akkor vissza kell fizetned a kapott támogatást.

  Ha tudod, hogy visszafizetésre kerül sor, akkor

  • dönthettek úgy, hogy önként visszafizetitek a kapott támogatást,
  • vagy köteleznek a visszafizetésre, méghozzá késedelmi kamattal együtt és egy összegben, és a következő öt évben nem kaphattok falusi CSOK-ot újra. A büntetőkamat mértéke korábban a jegybanki alapkamat függvénye volt, 2022. október 1-től legfeljebb 5 százalék lehet.

  Ha vettetek igénybe adó-visszatérítési támogatást is, akkor azt is vissza kell fizetnetek. Ha elengedték a vagyonszerzési illetéket, azt pedig utólag meg kell fizetnetek.

  A NAV ellenőrizheti, hogy a támogatási feltételek teljesülnek-e. A falusi CSOK szerződés megkötésével azt is vállalod, hogy az ellenőrzést végző személlyel együttműködsz és ellenőrzés céljából beengeded a lakásba. A NAV visszamenőleg is ellenőrizhet.

  Mikor kell visszafizetnünk a támogatást?

  A támogatást vissza kell fizetnetek például,

  • ha nem születnek meg a vállalt gyerekek (ha a vállaltnál kevesebb születik, akkor a különbözetet kell visszafizetnetek),
  • ha elváltok,
  • ha a lakásra vonatkozó feltételek nem teljesülnek (eladjátok, kiadjátok, lebontjátok vagy nem lakáscélra használjátok),
  • ha a korszerűsítési vagy bővítési munkák nem készülnek el,
  • ha a beadott nyilatkozatok tartalma nem felel meg a valóságnak.

  Ha CSOK hitelt igényeltetek vállalt gyermekekre, de a gyermekvállalás nem teljesült, akkor a kapott kamattámogatást vissza kell fizetni. Ez alól azonban van egy kivétel.

  Ha a vállalás nem, vagy csak részben teljesült, de a támogatott hitelre való jogosultság alacsonyabb gyermekszámnál is fennáll, akkor nem kell visszafizetni a kamattámogatást. Mit jelent ez?

  Ha például 3 vállalt gyermekre vettétek fel a CSOK hitelt, de csak kisebb összegben (10 millió forint vagy az alatt), és végül csak 2 gyermeketek született, akkor a támogatott hitelre továbbra is jogosultak vagytok, így nem kell visszafizetnetek a kapott kamattámogatást.

  Mi történik, ha nem lakik az egész család a lakásban 10 évig?

  Jogszabály szerint a családnak 10 évig a vásárolt lakásban kell laknia, de előfordulnak olyan esetek, amikor élhetnek egy ideig távol. Munkaügyben például maximum 5 évig élhetnek a szülők is másik városban. Lehet máshol élni akkor is, ha a családból valaki közeli családtagot ápol, vagy ha börtönbüntetését tölti.

  A gyerekek is elköltözhetnek ideiglenesen a tanulmányaik miatt, és ha felnőve elköltöznek otthonról, azt sem tekinti a jogszabály az előírások megszegésének.

  És ha elválunk?

  Ha a CSOK-ot vagy CSOK hitelt meglévő gyermekekre vettétek fel, vagy a vállalt gyermekek születése után váltok el, akkor nem kell visszafizetnetek a támogatást. Ha a vállalt gyerekek nem születnek meg, akkor viszont kamatokkal együtt vissza kell fizetnetek, és a CSOK hitel is piaci kamatozásúvá alakul. A büntetőkamat legfeljebb 5 százalék lehet.

  A CSOK-os lakást a támogatási időszak végéig nem adhatjátok el. Ahhoz, hogy ne kelljen visszafizetni a támogatást, az egyik félnek a gyerekekkel a lakásban kell maradnia. A másik fél pedig nem lesz támogatott, és a tulajdonrészét a lakásban meg kell szüntetnie (például ki lehet vásárolni, de át is ruházhatja a tulajdonát).

  Van olyan eset, amikor mégsem kell visszafizetni a támogatást?

  Egy pár esetben eltekinthetnek a visszafizetéstől. Ilyen eset lehet, ha a támogatott személyek valamelyike megváltozott munkaképességűvé vált, és így már nem vállalnának gyermeket. Ide tartozik az is, ha egy pár igazolja, hogy a gyermekvállalás ellenjavallt számukra orvosilag, vagy valami okból nem lehetséges.

  Ha ezt már a támogatás igénylésekor is tudják, akkor meg sem kapják a CSOK-ot, de ha közben derül ki, akkor nem feltétlenül von maga után visszafizetési kötelezettséget. A jogszabály az ilyen eseteket részletesen ismerteti.

  Akkor sem kell visszafizetni a támogatást, ha az egyik házasfél meghal, de a vállalt gyermekek nem születtek meg.

  Van aki a falusi csok-os lakást is ilyen nagyobb házra cserélné

  Lecserélnéd a CSOK-os ingatlanodat, de nem szeretnéd visszafizetni a támogatást?

  Erre néhány esetben van lehetőség. Bármilyen gondosan választottátok ugyanis ki a jövőbeli otthonotokat, 10 év hosszú idő, és előfordulhat, hogy ezalatt történik valami, ami miatt elköltöznétek. Például az eredeti terveken felül bővül a családotok, vagy más városban kaptok munkát, ami miatt költöznötök kell.

  A falusi CSOK segítségével vásárolt lakásotokat viszont a támogatás miatt állami jelzálogjog és elidegenítési jog terheli, ezért sem elcserélni, sem eladni nem tudjátok. Megtehetitek, hogy eladjátok a CSOK-os lakást, visszafizetitek a támogatást és új lakást vesztek, de ezt nem feltétlenül szeretnétek.

  Ha el akartok elköltözni, de mégis megtartanátok a kapott falusi CSOK összegét, akkor több járható út is lehetséges, de nem mindegyik van ingyen. Eladhatod a CSOK-os lakásodat, és vásárolhatsz egy újat.

  Az eladást 30 nappal előbb be kell jelentened az illetékes járási hivatalnál, az új lakást pedig az eladástól számított 60 napon belül meg kell venned. Ha a támogatás teljes összegét meg szeretnéd tartani, akkor az új lakás értéke és hasznos alapterülete nagyobb kell, hogy legyen, mint a jelenlegi lakásotoké.

  Ha kisebb, akkor a különbözetre eső visszafizetési kötelezettség meghatározásához alapul kell venni mind a hasznos alapterületek különbségét, mind a vételárak különbözetét. Amelyik ezek közül magasabb, az lesz az alapja a visszafizetésnek. Ez a kitétel nem érvényes lakáscsere esetén.

  Megteheted, hogy előbb vásárolsz egy lakást, és csak később adod el a CSOK-os ingatlant. Ebben az esetben a támogatás az új lakásra kerül át. A falusi CSOK támogatással szerezett lakás eladására 1 év áll rendelkezésedre. Itt a támogatást nem kell visszafizetned, viszont az új lakást saját pénzből kell megvenned úgy, hogy még nem adtad el a régi ingatlanotokat.

  Előfordulhat, hogy eladod a jelenlegi lakásotokat, de nem sikerül 60 napon belül megvenni az új ingatlant. Ebben az esetben vissza kell fizetni a kapott támogatást, de ha 1 éven belül új lakást vásárolsz, akkor a CSOK összegét visszakapod.

  Az 1 éves határidőt egyszer meghosszabbíthatod 2 évvel. Az új lakásnak itt is nagyobbnak és a vételárnak magasabbnak kell lennie, mint a korábbi CSOK-os ingatlan. Itt tehát a támogatást vissza kell fizetned, de később újra megkapod.

  A jogszabály tehát sok követelményt támaszt mind az igénylővel, mind a megvásárolni kívánt ingatlannal kapcsolatban. Ráadásul aki felveszi a falusi CSOK-ot, az hosszú távra, 10 évre kötelezi el magát. Ugyanakkor a falusi CSOK komoly támogatást jelenthet egy család számára, amit nem feltétlenül érdemes kihagyni.

  Ha a CSOK Pluszról olvasnál, akkor ebben az útmutatónkban találsz bővebb információt. Ha a falusi CSOK-ra vonatkozó jogszabályt szeretnéd megnézni, akkor arról a 302/2023. számú kormányrendeletekben olvashatsz.

  Falusi CSOK preferált kistelepülések listája

  A preferált kistelepülések listáján jelenleg 2 631 település szerepel. Ebben a listában megnézheted, hogy ahová te költöznél a családoddal, ott elérhető-e a falusi CSOK. A településeket ABC-sorrendben találod.

  Bács-Kiskun vármegye

  Bács-Kiskun vármegyében 97 településen elérhető a falusi CSOK.

  • Ágasegyháza, Akasztó, Apostag, Bácsbokod, Bácsborsód, Bácsszentgyörgy, Bácsszőlős, Balotaszállás, Bátmonostor, Bátya, Bócsa, Borot, Bugac, Bugacpusztaháza, Császártöltés, Csátalja, Csávoly, Csengőd, Csikéria, Csólyospálos, Dávod, Drágszél, Dunaegyháza, Dunafalva, Dunapataj, Dunaszentbenedek, Dunatetétlen, Dunavecse, Dusnok, Érsekcsanád, Érsekhalma, Fajsz, Felsőlajos, Felsőszentiván, Foktő, Fülöpháza, Fülöpjakab, Fülöpszállás, Gara, Gátér, Géderlak, Hajós, Harkakötöny, Harta, Hercegszántó, Homokmégy, Imrehegy, Jakabszállás, Jászszentlászló, Kaskantyú, Katymár, Kelebia, Kéleshalom, Kisszállás, Kömpöc, Kunadacs, Kunbaja, Kunbaracs, Kunfehértó, Kunpeszér, Kunszállás, Ladánybene, Madaras, Mátételke, Mélykút, Miske, Móricgát, Nagybaracska, Nemesnádudvar, Nyárlőrinc, Ordas, Orgovány, Öregcsertő, Páhi, Pálmonostora, Petőfiszállás, Pirtó, Rém, Soltszentimre, Sükösd, Szakmár, Szalkszentmárton, Szank, Szentkirály, Szeremle, Tabdi, Tass, Tataháza, Tázlár, Tiszaug, Tompa, Újsolt, Újtelek, Uszód, Városföld, Vaskút, Zsana

  Baranya vármegye

  Baranya vármegyében 281 helységben vásárolhatsz lakást falusi CSOK segítségével.

  • Abaliget, Adorjás, Ág, Almamellék, Almáskeresztúr, Alsómocsolád, Apátvarasd, Aranyosgadány, Áta, Babarc, Babarcszőlős, Bakóca, Bakonya, Baksa, Bánfa, Bár, Baranyahídvég, Baranyajenő, Baranyaszentgyörgy, Basal, Belvárdgyula, Beremend, Berkesd, Besence, Bezedek, Bicsérd, Bikal, Birján, Bisse, Boda, Bodolyabér, Bogádmindszent, Bogdása, Boldogasszonyfa, Borjád, Bosta, Botykapeterd, Bükkösd, Bürüs, Cún, Csányoszró, Csarnóta, Csebény, Cserdi, Csertő, Csonkamindszent, Dencsháza, Dinnyeberki, Diósviszló, Drávacsehi, Drávacsepely, Drávafok, Drávaiványi, Drávakeresztúr, Drávapalkonya, Drávapiski, Drávaszabolcs, Drávaszerdahely, Drávasztára, Dunaszekcső, Egerág, Egyházasharaszti, Egyházaskozár, Ellend, Endrőc, Erdősmárok, Erdősmecske, Erzsébet, Fazekasboda, Feked, Felsőegerszeg, Felsőszentmárton, Garé, Gerde, Gerényes, Geresdlak, Gilvánfa, Gordisa, Gödre, Görcsöny, Görcsönydoboka, Gyöngyfa, Gyöngyösmellék, Hásságy, Hegyhátmaróc, Hegyszentmárton, Helesfa, Hetvehely, Hidas, Himesháza, Hirics, Hobol, Homorúd, Horváthertelend, Husztót, Ibafa, Illocska, Ipacsfa, Ivánbattyán, Ivándárda, Kacsóta, Kákics, Kárász, Kásád, Katádfa, Kátoly, Kékesd, Kémes, Kemse, Kétújfalu, Királyegyháza, Kisasszonyfa, Kisbeszterce, Kisbudmér, Kisdér, Kisdobsza, Kishajmás, Kisharsány, Kisherend, Kisjakabfalva, Kiskassa, Kislippó, Kisnyárád, Kistamási, Kistapolca, Kistótfalu, Kisvaszar, Kisszentmárton, Kórós, Kovácshida, Kovácsszénája, Köblény, Kökény, Kölked, Kővágószőlős, Kővágótöttös, Lánycsók, Lapáncsa, Liget, Lippó, Liptód, Lothárd, Lovászhetény, Lúzsok, Mágocs, Magyarbóly, Magyaregregy, Magyarhertelend, Magyarlukafa, Magyarmecske, Magyarsarlós, Magyarszék, Magyartelek, Majs, Mánfa, Maráza, Márfa, Máriakéménd, Markóc, Marócsa, Márok, Martonfa, Matty, Máza, Mecseknádasd, Mecsekpölöske, Mekényes, Merenye, Meződ, Mindszentgodisa, Molvány, Monyoród, Mozsgó, Nagybudmér, Nagycsány, Nagydobsza, Nagyhajmás, Nagyharsány, Nagynyárád, Nagypall, Nagypeterd, Nagytótfalu, Nagyváty, Nemeske, Nyugotszenterzsébet, Óbánya, Ócsárd, Ófalu, Okorág, Okorvölgy, Olasz, Old, Oroszló, Ózdfalu, Palé, Palkonya, Palotabozsok, Páprád, Patapoklosi, Pécsbagota, Pécsdevecser, Pécsvárad, Pereked, Peterd, Pettend, Piskó, Pócsa, Rádfalva, Regenye, Romonya, Rózsafa, Sámod, Sárok, Sásd, Sátorhely, Sellye, Siklósbodony, Siklósnagyfalu, Somberek, Somogyapáti, Somogyhárságy, Somogyhatvan, Somogyviszló, Sósvertike, Sumony, Szabadszentkirály, Szágy, Szajk, Szalánta, Szalatnak, Szaporca, Szárász, Szászvár, Szava, Szebény, Szederkény, Székelyszabar, Szellő, Szemely, Szentdénes, Szentegát, Szentkatalin, Szentlászló, Szilágy, Szilvás, Szőke, Szőkéd, Szörény, Szulimán, Szűr, Tarrós, Tékes, Teklafalu, Tengeri, Tésenfa, Téseny, Tófű, Tormás, Tótszentgyörgy, Töttös, Túrony, Udvar, Újpetre, Vajszló, Várad, Varga, Vásárosbéc, Vásárosdombó, Vázsnok, Vejti, Vékény, Velény, Véménd, Versend, Villány, Villánykövesd, Vokány, Zádor, Zaláta, Zengővárkony, Zók

  Békés vármegye

  Békés vármegyében 60 preferált kistelepülés van.

  • Almáskamarás, Békéssámson, Békésszentandrás, Bélmegyer, Biharugra, Bucsa, Csabacsűd, Csabaszabadi, Csanádapáca, Csárdaszállás, Csorvás, Doboz, Dombegyház, Dombiratos, Ecsegfalva, Elek, Gádoros, Gerendás, Geszt, Hunya, Kamut, Kardos, Kardoskút, Kaszaper, Kertészsziget, Kétegyháza, Kétsoprony, Kevermes, Kisdombegyház, Kondoros, Körösladány, Körösnagyharsány, Köröstarcsa, Körösújfalu, Kötegyán, Kunágota, Lőkösháza, Magyarbánhegyes, Magyardombegyház, Medgyesbodzás, Medgyesegyháza, Méhkerék, Mezőgyán, Mezőhegyes, Murony, Nagybánhegyes, Nagykamarás, Nagyszénás, Okány, Örménykút, Pusztaföldvár, Pusztaottlaka, Sarkadkeresztúr, Szabadkígyós, Tarhos, Telekgerendás, Újkígyós, Újszalonta, Végegyháza, Zsadány

  Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye

  Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 336 preferált kistelepülés közül választhatsz.

  • Abaújalpár, Abaújkér, Abaújlak, Abaújszántó, Abaújszolnok, Abaújvár, Abod, Aggtelek, Alacska, Alsóberecki, Alsódobsza, Alsógagy, Alsóregmec, Alsószuha, Alsótelekes, Alsóvadász, Arka, Arló, Arnót, Ároktő, Aszaló, Baktakék, Balajt, Bánhorváti, Bánréve, Baskó, Becskeháza, Bekecs, Berente, Beret, Bodroghalom, Bodrogkeresztúr, Bodrogkisfalud, Bodrogolaszi, Bódvalenke, Bódvarákó, Bódvaszilas, Bogács, Boldogkőújfalu, Boldogkőváralja, Boldva, Borsodbóta, Borsodgeszt, Borsodivánka, Borsodnádasd, Borsodszentgyörgy, Borsodszirák, Bózsva, Bőcs, Bükkábrány, Bükkaranyos, Bükkmogyorósd, Bükkszentkereszt, Bükkzsérc, Büttös, Cigánd, Csenyéte, Cserépfalu, Cserépváralja, Csernely, Csincse, Csobád, Csobaj, Csokvaomány, Damak, Dámóc, Debréte, Dédestapolcsány, Detek, Domaháza, Dövény, Dubicsány, Egerlövő, Égerszög, Emőd, Erdőbénye, Erdőhorváti, Fáj, Fancsal, Farkaslyuk, Felsőberecki, Felsődobsza, Felsőgagy, Felsőkelecsény, Felsőnyárád, Felsőregmec, Felsőtelekes, Felsővadász, Filkeháza, Fony, Forró, Fulókércs, Füzér, Füzérkajata, Füzérkomlós, Füzérradvány, Gadna, Gagyapáti, Gagybátor, Gagyvendégi, Galvács, Garadna, Gelej, Gesztely, Gibárt, Girincs, Golop, Gömörszőlős, Gönc, Göncruszka, Györgytarló, Halmaj, Hangács, Hangony, Háromhuta, Harsány, Hegymeg, Hejce, Hejőbába, Hejőkeresztúr, Hejőkürt, Hejőpapi, Hejőszalonta, Hercegkút, Hernádbűd, Hernádcéce, Hernádkak, Hernádkércs, Hernádnémeti, Hernádpetri, Hernádszentandrás, Hernádszurdok, Hernádvécse, Hét, Hidasnémeti, Hidvégardó, Hollóháza, Homrogd, Igrici, Imola, Ináncs, Irota, Izsófalva, Jákfalva, Járdánháza, Jósvafő, Kács, Kánó, Kány, Karcsa, Karos, Kázsmárk, Kéked, Kelemér, Kenézlő, Keresztéte, Kesznyéten, Királd, Kiscsécs, Kisgyőr, Kishuta, Kiskinizs, Kisrozvágy, Kissikátor, Komjáti, Komlóska, Kondó, Korlát, Kovácsvágás, Köröm, Krasznokvajda, Kupa, Kurityán, Lácacséke, Ládbesenyő, Lak, Legyesbénye, Léh, Lénárddaróc, Litka, Mád, Makkoshotyka, Mályinka, Martonyi, Megyaszó, Méra, Meszes, Mezőkeresztes, Mezőnagymihály, Mezőnyárád, Mezőzombor, Mikóháza, Mogyoróska, Monaj, Monok, Múcsony, Muhi, Nagybarca, Nagycsécs, Nagyhuta, Nagykinizs, Nagyrozvágy, Négyes, Nekézseny, Nemesbikk, Novajidrány, Nyékládháza, Nyésta, Nyíri, Nyomár, Olaszliszka, Ónod, Ormosbánya, Oszlár, Pácin, Pálháza, Pamlény, Pányok, Parasznya, Pere, Perecse, Perkupa, Prügy, Pusztafalu, Pusztaradvány, Radostyán, Ragály, Rakaca, Rakacaszend, Rásonysápberencs, Rátka, Regéc, Répáshuta, Révleányvár, Ricse, Rudabánya, Rudolftelep, Sajóbábony, Sajóecseg, Sajógalgóc, Sajóhídvég, Sajóivánka, Sajókápolna, Sajókaza, Sajókeresztúr, Sajólád, Sajólászlófalva, Sajómercse, Sajónémeti, Sajópálfala, Sajópetri, Sajópüspöki, Sajósenye, Sajóvámos, Sajóvelezd, Sály, Sárazsadány, Sáta, Selyeb, Semjén, Serényfalva, Sima, Sóstófalva, Szakácsi, Szakáld, Szalaszend, Szalonna, Szászfa, Szegi, Szegilong, Szemere, Szendrő, Szendrőlád, Szentistván, Szentistvánbaksa, Szin, Szinpetri, Szirmabesenyő, Szomolya, Szögliget, Szőlősardó, Szuhafő, Szuhakálló, Szuhogy, Taktabáj, Taktaharkány, Taktakenéz, Taktaszada, Tállya, Tarcal, Tard, Tardona, Telkibánya, Teresztenye, Tibolddaróc, Tiszabábolna, Tiszacsermely, Tiszadorogma, Tiszakarád, Tiszakeszi, Tiszaladány, Tiszalúc, Tiszapalkonya, Tiszatardos, Tiszatarján, Tiszavalk, Tokaj, Tolcsva, Tomor, Tornabarakony, Tornakápolna, Tornanádaska, Tornaszentandrás, Tornaszentjakab, Tornyosnémeti, Trizs, Újcsanálos, Uppony, Vadna, Vágáshuta, Vajdácska, Vámosújfalu, Varbó, Varbóc, Vatta, Vilmány, Vilyvitány, Viss, Viszló, Vizsoly, Zádorfalva, Zalkod, Zemplénagárd, Ziliz, Zubogy, Zsujta,

  Csongrád-Csanád vármegye

  Csongrád-Csanád vármegyében 43 helységben elérhető a falusi CSOK.

  • Ambrózfalva, Apátfalva, Árpádhalom, Ásotthalom, Baks, Balástya, Csanádalberti, Csanádpalota, Csanytelek, Csengele, Derekegyház, Dóc, Eperjes, Fábiánsebestyén, Felgyő, Ferencszállás, Forráskút, Földeák, Királyhegyes, Kiszombor, Klárafalva, Kövegy, Kübekháza, Magyarcsanád, Maroslele, Mártély, Nagyér, Nagylak, Nagymágocs, Nagytőke, Óföldeák, Ópusztaszer, Öttömös, Pitvaros, Pusztamérges, Pusztaszer, Ruzsa, Szegvár, Székkutas, Tiszasziget, Tömörkény, Üllés, Zákányszék

  Fejér vármegye

  Fejér vármegyében 62 településen igényelhetsz falusi CSOK-ot.

  • Aba, Alap, Alcsútdoboz, Alsószentiván, Bakonycsernye, Bakonykúti, Balinka, Beloiannisz, Besnyő, Bodajk, Bodmér, Cece, Csákberény, Csősz, Daruszentmiklós, Dég, Előszállás, Füle, Gánt, Hantos, Igar, Isztimér, Iváncsa, Jenő, Káloz, Kincsesbánya, Kisláng, Lajoskomárom, Lepsény, Lovasberény, Mátyásdomb, Mezőfalva, Mezőkomárom, Mezőszentgyörgy, Mezőszilas, Moha, Nádasdladány, Nagykarácsony, Nagylók, Nagyveleg, Óbarok, Perkáta, Sáregres, Sárkeresztes, Sárkeresztúr, Sárkeszi, Sárosd, Sárszentágota, Seregélyes, Soponya, Söréd, Szabadegyháza, Szabadhídvég, Szár, Tabajd, Újbarok, Vajta, Vereb, Vértesacsa, Vértesboglár, Zámoly, Zichyújfalu

  Győr-Moson-Sopron vármegye

  Győr-Moson-Sopron vármegyében 119 településen elérhető a támogatás.

  • Acsalag, Árpás, Babót, Bágyogszovát, Bakonygyirót, Bakonypéterd, Bakonyszentlászló, Barbacs, Beled, Bezenye, Bezi, Bodonhely, Bogyoszló, Bőny, Bősárkány, Cakóháza, Cirák, Csáfordjánosfa, Csapod, Csér, Csikvánd, Darnózseli, Dénesfa, Dunaremete, Dunaszentpál, Ebergőc, Edve, Egyed, Egyházasfalu, Enese, Farád, Fehértó, Felpéc, Fenyőfő, Fertőboz, Fertőd, Fertőendréd, Gyalóka, Gyóró, Gyömöre, Győrasszonyfa, Győrsövényház, Hidegség, Himod, Hövej, Iván, Jobaháza, Kajárpéc, Károlyháza, Kimle, Kisbabot, Kisbodak, Kisfalud, Lázi, Lipót, Lövő, Maglóca, Magyarkeresztúr, Markotabödöge, Mecsér, Mérges, Mezőörs, Mihályi, Mórichida, Mosonudvar, Nagyszentjános, Nemeskér, Nyalka, Osli, Páli, Pásztori, Petőháza, Pinnye, Potyond, Pusztacsalád, Püski, Rábacsanak, Rábacsécsény, Rábakecöl, Rábapordány, Rábasebes, Rábaszentandrás, Rábaszentmihály, Rábaszentmiklós, Rábatamási, Rábcakapi, Ravazd, Répceszemere, Répcevis, Rétalap, Románd, Röjtökmuzsaj, Sarród, Sikátor, Sobor, Sopronhorpács, Sopronnémeti, Szakony, Szany, Szerecseny, Szil, Szilsárkány, Táp, Tápszentmiklós, Tarjánpuszta, Tárnokréti, Újkér, Újrónafő, Und, Vadosfa, Vág, Várbalog, Vásárosfalu, Vének, Veszprémvarsány, Vitnyéd, Völcsej, Zsebeháza, Zsira

  Hajdú-Bihar vármegye

  Hajdú-Bihar vármegyében 59 preferált kistelepülés van.

  • Álmosd, Ártánd, Bagamér, Bakonszeg, Báránd, Bedő, Berekböszörmény, Bihardancsháza, Biharkeresztes, Biharnagybajom, Bihartorda, Bojt, Csökmő, Darvas, Egyek, Esztár, Folyás, Földes, Furta, Fülöp, Gáborján, Görbeháza, Hajdúbagos, Hajdúszovát, Hencida, Hortobágy, Kismarja, Kokad, Komádi, Konyár, Körösszakál, Körösszegapáti, Magyarhomorog, Mezőpeterd, Mezősas, Monostorpályi, Nagykereki, Nagyrábé, Nyírábrány, Nyíracsád, Nyírmártonfalva, Pocsaj, Sáp, Sáránd, Sárrétudvari, Szentpéterszeg, Szerep, Tépe, Tetétlen, Tiszacsege, Tiszagyulaháza, Told, Újiráz, Újléta, Újszentmargita, Újtikos, Váncsod, Vekerd, Zsáka

  Heves vármegye

  Heves vármegyében 110 településen igényelhetsz falusi CSOK-ot.

  • Abasár, Adács, Aldebrő, Andornaktálya, Apc, Átány, Atkár, Balaton, Bátor, Bekölce, Bélapátfalva, Besenyőtelek, Boconád, Bodony, Boldog, Bükkszék, Bükkszenterzsébet, Bükkszentmárton, Csány, Demjén, Detk, Domoszló, Dormánd, Ecséd, Egerbakta, Egerbocs, Egercsehi, Egerfarmos, Egerszólát, Erdőkövesd, Erdőtelek, Erk, Fedémes, Feldebrő, Gyöngyöshalász, Gyöngyösoroszi, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján, Halmajugra, Heréd, Hevesaranyos, Hevesvezekény, Hort, Istenmezeje, Ivád, Kál, Kápolna, Karácsond, Kerecsend, Kerekharaszt, Kisfüzes, Kisköre, Kisnána, Kompolt, Kömlő, Ludas, Maklár, Markaz, Mátraballa, Mátraderecske, Mátraszentimre, Mezőszemere, Mezőtárkány, Mikófalva, Mónosbél, Nagyfüged, Nagykökényes, Nagyréde, Nagytálya, Nagyút, Nagyvisnyó, Novaj, Pálosvörösmart, Parád, Parádsasvár, Pély, Pétervására, Petőfibánya, Poroszló, Recsk, Rózsaszentmárton, Sarud, Sirok, Szajla, Szarvaskő, Szentdomonkos, Szihalom, Szilvásvárad, Szúcs, Szűcsi, Tarnabod, Tarnalelesz, Tarnaméra, Tarnaörs, Tarnaszentmária, Tarnaszentmiklós, Tarnazsadány, Tenk, Terpes, Tiszanána, Tófalu, Újlőrincfalva, Vámosgyörk, Váraszó, Vécs, Verpelét, Visznek, Zagyvaszántó, Zaránk

  Jász-Nagykun-Szolnok vármegye

  Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében 58 preferált kistelepülés van.

  • Abádszalók, Alattyán, Besenyszög, Cibakháza, Csataszög, Csépa, Cserkeszőlő, Hunyadfalva, Jánoshida, Jászágó, Jászalsószentgyörgy, Jászboldogháza, Jászdózsa, Jászfelsőszentgyörgy, Jászivány, Jászjákóhalma, Jászkisér, Jászszentandrás, Jásztelek, Kenderes, Kengyel, Kétpó, Kőtelek, Kuncsorba, Kunmadaras, Mesterszállás, Mezőhék, Nagyiván, Nagykörű, Nagyrév, Öcsöd, Örményes, Pusztamonostor, Rákócziújfalu, Szajol, Szászberek, Szelevény, Tiszabő, Tiszabura, Tiszaderzs, Tiszagyenda, Tiszaigar, Tiszainoka, Tiszajenő, Tiszakürt, Tiszaörs, Tiszapüspöki, Tiszaroff, Tiszasas, Tiszasüly, Tiszaszentimre, Tiszaszőlős, Tiszatenyő, Tiszavárkony, Tomajmonostora, Tószeg, Vezseny, Zagyvarékas

  Komárom-Esztergom vármegye

  Komárom-Esztergom vármegyében 50 kistelepülésen elérhető a falusi CSOK.

  • Ácsteszér, Aka, Almásfüzitő, Annavölgy, Ászár, Bábolna, Bajna, Bakonybánk, Bakonysárkány, Bakonyszombathely, Bana, Bársonyos, Bokod, Császár, Csatka, Csém, Csép, Csolnok, Dad, Dág, Dömös, Dunaszentmiklós, Epöl, Ete, Kerékteleki, Kesztölc, Kisigmánd, Kocs, Kömlőd, Lábatlan, Máriahalom, Mocsa, Mogyorósbánya, Nagyigmánd, Nagysáp, Neszmély, Réde, Sárisáp, Súr, Süttő, Szákszend, Szomor, Tardos, Tarján, Tárkány, Tokod, Tokodaltáró, Úny, Vérteskethely, Vértestolna

  Nógrád vármegye

  Nógrád vármegyében 120 preferált kistelepülés található.

  • Alsópetény, Alsótold, Bánk, Bárna, Becske, Bér, Bercel, Bokor, Borsosberény, Buják, Cered, Csécse, Cserháthaláp, Cserhátsurány, Cserhátszentiván, Csesztve, Csitár, Debercsény, Dejtár, Dorogháza, Drégelypalánk, Ecseg, Egyházasdengeleg, Egyházasgerge, Endrefalva, Erdőkürt, Erdőtarcsa, Érsekvadkert, Etes, Felsőpetény, Felsőtold, Galgaguta, Garáb, Héhalom, Herencsény, Hollókő, Hont, Horpács, Hugyag, Iliny, Ipolyszög, Ipolytarnóc, Ipolyvece, Jobbágyi, Karancsalja, Karancsberény, Karancskeszi, Karancslapujtő, Kazár, Keszeg, Kétbodony, Kisbágyon, Kisbárkány, Kisecset, Kishartyán, Kozárd, Kutasó, Legénd, Litke, Lucfalva, Ludányhalászi, Magyargéc, Magyarnándor, Márkháza, Mátramindszent, Mátranovák, Mátraszele, Mátraszőlős, Mátraterenye, Mátraverebély, Mihálygerge, Mohora, Nagybárkány, Nagykeresztúr, Nagylóc, Nagyoroszi, Nemti, Nógrád, Nógrádkövesd, Nógrádmarcal, Nógrádmegyer, Nógrádsáp, Nógrádsipek, Nógrádszakál, Nőtincs, Őrhalom, Ősagárd, Palotás, Patak, Patvarc, Piliny, Pusztaberki, Rákóczibánya, Rétság, Rimóc, Romhány, Ságújfalu, Sámsonháza, Somoskőújfalu, Sóshartyán, Szalmatercs, Szanda, Szarvasgede, Szátok, Szécsénke, Szécsényfelfalu, Szente, Szilaspogony, Szirák, Szuha, Szurdokpüspöki, Szügy, Tar, Terény, Tereske, Tolmács, Vanyarc, Varsány, Vizslás, Zabar

  Pest vármegye

  Pest vármegyében 57 településen igényelhetsz falusi CSOK-ot.

  • Acsa, Apaj, Áporka, Bag, Bénye, Bernecebaráti, Ceglédbercel, Csővár, Farmos, Galgagyörk, Galgahévíz, Galgamácsa, Iklad, Ipolydamásd, Ipolytölgyes, Jászkarajenő, Káva, Kemence, Kisnémedi, Kocsér, Kóspallag, Kőröstetétlen, Letkés, Lórév, Makád, Márianosztra, Mikebuda, Nagybörzsöny, Pánd, Perbál, Perőcsény, Pilisszentkereszt, Pusztavacs, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Szentlőrinckáta, Szentmártonkáta, Szigetbecse, Szigetújfalu, Szob, Sződ, Táborfalva, Tápiógyörgye, Tápióság, Tápiószőlős, Tatárszentgyörgy, Tésa, Törtel, Újlengyel, Újszilvás, Úri, Vácegres, Váchartyán, Váckisújfalu, Vámosmikola, Verseg, Zsámbok

  Somogy vármegye

  Somogy vármegyében 230 preferált kistelepülést találsz.

  • Ádánd, Alsóbogát, Andocs, Babócsa, Bábonymegyer, Bakháza, Balatonendréd, Balatonfenyves, Balatonőszöd, Balatonszárszó, Balatonszemes, Balatonszentgyörgy, Balatonújlak, Bálványos, Bárdudvarnok, Baté, Bedegkér, Bélavár, Beleg, Berzence, Bodrog, Bolhás, Bolhó, Bonnya, Böhönye, Bőszénfa, Buzsák, Büssü, Csákány, Cserénfa, Csokonyavisonta, Csoma, Csombárd, Csököly, Csömend, Csurgó, Csurgónagymarton, Darány, Drávagárdony, Drávatamási, Ecseny, Edde, Felsőmocsolád, Fiad, Fonó, Fonyód, Főnyed, Gadács, Gadány, Gálosfa, Gamás, Gige, Gölle, Görgeteg, Gyékényes, Gyugy, Hács, Hajmás, Háromfa, Hedrehely, Hencse, Heresznye, Hetes, Hollád, Homokszentgyörgy, Hosszúvíz, Igal, Iharos, Iharosberény, Inke, Istvándi, Jákó, Juta, Kadarkút, Kálmáncsa, Kánya, Kapoly, Kaposfő, Kaposgyarmat, Kaposhomok, Kaposkeresztúr, Kaposmérő, Kaposújlak, Kaposszerdahely, Kára, Karád, Kastélyosdombó, Kaszó, Kazsok, Kelevíz, Kercseliget, Kereki, Kéthely, Kisasszond, Kisbajom, Kisbárapáti, Kisberény, Kisgyalán, Kiskorpád, Komlósd, Kőkút, Kőröshegy, Kötcse, Kutas, Lábod, Lad, Lakócsa, Látrány, Lengyeltóti, Libickozma, Lulla, Magyaratád, Magyaregres, Mernye, Mesztegnyő, Mezőcsokonya, Mike, Miklósi, Mosdós, Nágocs, Nagybajom, Nagyberény, Nagyberki, Nagycsepely, Nagykorpád, Nagyszakácsi, Nemesdéd, Nemeskisfalud, Nemesvid, Nikla, Nyim, Orci, Ordacsehi, Osztopán, Öreglak, Őrtilos, Ötvöskónyi, Pálmajor, Pamuk, Patalom, Patca, Patosfa, Péterhida, Pogányszentpéter, Polány, Porrog, Porrogszentkirály, Porrogszentpál, Potony, Pusztakovácsi, Pusztaszemes, Ráksi, Rinyabesenyő, Rinyakovácsi, Rinyaszentkirály, Rinyaújlak, Rinyaújnép, Sántos, Sávoly, Segesd, Sérsekszőlős, Simonfa, Siójut, Som, Somodor, Somogyacsa, Somogyaracs, Somogyaszaló, Somogybabod, Somogybükkösd, Somogycsicsó, Somogydöröcske, Somogyegres, Somogyfajsz, Somogygeszti, Somogyjád, Somogymeggyes, Somogysámson, Somogysárd, Somogysimonyi, Somogyszentpál, Somogyszil, Somogyszob, Somogytúr, Somogyudvarhely, Somogyvámos, Somogyvár, Somogyzsitfa, Szabadi, Szabás, Szegerdő, Szenna, Szenta, Szentbalázs, Szentborbás, Szentgáloskér, Szenyér, Szilvásszentmárton, Szólád, Szorosad, Szőkedencs, Szőlősgyörök, Szulok, Tab, Tapsony, Tarany, Táska, Taszár, Teleki, Tengőd, Tikos, Torvaj, Tótújfalu, Törökkoppány, Újvárfalva, Varászló, Várda, Vése, Visnye, Visz, Vízvár, Vörs, Zákány, Zákányfalu, Zala, Zics, Zimány, Zselickisfalud, Zselickislak, Zselicszentpál

  Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye

  Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében 213 településen elérhető a falusi CSOK.

  • Ajak, Anarcs, Apagy, Aranyosapáti, Baktalórántháza, Balsa, Barabás, Bátorliget, Benk, Beregdaróc, Beregsurány, Berkesz, Besenyőd, Beszterec, Biri, Botpalád, Bököny, Buj, Cégénydányád, Csaholc, Csaroda, Császló, Csegöld, Csenger, Csengersima, Csengerújfalu, Darnó, Demecser, Dombrád, Döge, Encsencs, Eperjeske, Érpatak, Fábiánháza, Fényeslitke, Fülesd, Fülpösdaróc, Gacsály, Garbolc, Gávavencsellő, Géberjén, Gégény, Gelénes, Gemzse, Geszteréd, Gulács, Győröcske, Győrtelek, Gyulaháza, Gyügye, Gyüre, Hermánszeg, Hetefejércse, Hodász, Ilk, Jánd, Jánkmajtis, Jármi, Jéke, Kállósemjén, Kálmánháza, Kántorjánosi, Kék, Kékcse, Kemecse, Kérsemjén, Kisar, Kishódos, Kisléta, Kisnamény, Kispalád, Kisvarsány, Kisszekeres, Kocsord, Komlódtótfalu, Komoró, Kótaj, Kölcse, Kömörő, Laskod, Levelek, Lónya, Lövőpetri, Magosliget, Magy, Mánd, Mándok, Máriapócs, Márokpapi, Mátyus, Méhtelek, Mérk, Mezőladány, Milota, Nábrád, Nagyar, Nagycserkesz, Nagydobos, Nagyhódos, Nagyszekeres, Nagyvarsány, Napkor, Nemesborzova, Nyírbéltek, Nyírbogát, Nyírbogdány, Nyírcsaholy, Nyírcsászári, Nyírderzs, Nyírgelse, Nyírgyulaj, Nyíribrony, Nyírjákó, Nyírkarász, Nyírkáta, Nyírkércs, Nyírlövő, Nyírlugos, Nyírmada, Nyírmeggyes, Nyírmihálydi, Nyírparasznya, Nyírpilis, Nyírtass, Nyírtét, Nyírtura, Nyírvasvári, Ófehértó, Olcsva, Olcsvaapáti, Ópályi, Ököritófülpös, Ömböly, Őr, Panyola, Pap, Papos, Paszab, Pátroha, Pátyod, Penészlek, Penyige, Petneháza, Piricse, Pócspetri, Porcsalma, Pusztadobos, Rakamaz, Ramocsaháza, Rápolt, Rétközberencs, Rohod, Rozsály, Sényő, Sonkád, Szabolcs, Szabolcsbáka, Szabolcsveresmart, Szakoly, Szamosangyalos, Szamosbecs, Szamoskér, Szamossályi, Szamostatárfalva, Szamosújlak, Szamosszeg, Szatmárcseke, Székely, Szorgalmatos, Tákos, Tarpa, Terem, Tiborszállás, Timár, Tiszaadony, Tiszabecs, Tiszabercel, Tiszabezdéd, Tiszacsécse, Tiszadada, Tiszadob, Tiszaeszlár, Tiszakanyár, Tiszakerecseny, Tiszakóród, Tiszamogyorós, Tiszanagyfalu, Tiszarád, Tiszaszalka, Tiszaszentmárton, Tiszatelek, Tiszavid, Tisztaberek, Tivadar, Tornyospálca, Tunyogmatolcs, Túristvándi, Túrricse, Tuzsér, Tyukod, Újdombrád, Újkenéz, Ura, Uszka, Vaja, Vállaj, Vámosatya, Vámosoroszi, Vasmegyer, Záhony, Zajta, Zsarolyán, Zsurk

  Tolna vármegye

  Tolna vármegyében 100 preferált kistelepülést találsz.

  • Alsónána, Alsónyék, Aparhant, Attala, Báta, Bátaapáti, Belecska, Bikács, Bogyiszló, Bonyhádvarasd, Bölcske, Cikó, Csibrák, Csikóstőttős, Dalmand, Decs, Diósberény, Döbrököz, Dunaszentgyörgy, Dúzs, Értény, Fácánkert, Fadd, Felsőnána, Felsőnyék, Fürged, Gerjen, Grábóc, Gyönk, Györe, Györköny, Gyulaj, Harc, Hőgyész, Iregszemcse, Izmény, Jágónak, Kajdacs, Kakasd, Kalaznó, Kapospula, Keszőhidegkút, Kéty, Kisdorog, Kismányok, Kistormás, Kisvejke, Kisszékely, Kocsola, Koppányszántó, Kölesd, Kurd, Lápafő, Lengyel, Madocsa, Magyarkeszi, Medina, Miszla, Mórágy, Mőcsény, Mucsfa, Mucsi, Murga, Nagydorog, Nagykónyi, Nagymányok, Nagyszékely, Nagyszokoly, Nagyvejke, Nak, Németkér, Ozora, Őcsény, Pálfa, Pári, Pincehely, Pörböly, Pusztahencse, Regöly, Sárpilis, Sárszentlőrinc, Simontornya, Sióagárd, Szakadát, Szakály, Szakcs, Szálka, Szárazd, Szedres, Tengelic, Tevel, Tolnanémedi, Udvari, Újireg, Váralja, Várdomb, Várong, Varsád, Závod, Zomba

  Vas vármegye

  Vas vármegyében 201 helyen elérhető a falusi CSOK.

  • Acsád, Alsószölnök, Alsóújlak, Andrásfa, Apátistvánfalva, Bajánsenye, Balogunyom, Bejcgyertyános, Bérbaltavár, Boba, Borgáta, Bozzai, Bozsok, Bő, Bögöt, Bögöte, Bucsu, Cák, Chernelházadamonya, Csákánydoroszló, Csánig, Csehi, Csehimindszent, Csempeszkopács, Csénye, Csepreg, Csipkerek, Csönge, Csörötnek, Daraboshegy, Dozmat, Döbörhegy, Döröske, Duka, Egervölgy, Egyházashetye, Egyházashollós, Egyházasrádóc, Felsőcsatár, Felsőjánosfa, Felsőmarác, Felsőszölnök, Gasztony, Gérce, Gersekarát, Gór, Gyanógeregye, Győrvár, Halastó, Halogy, Harasztifalu, Hegyfalu, Hegyháthodász, Hegyhátsál, Hegyhátszentjakab, Hegyhátszentmárton, Hegyhátszentpéter, Horvátlövő, Horvátzsidány, Hosszúpereszteg, Ikervár, Iklanberény, Ispánk, Ivánc, Jákfa, Jánosháza, Káld, Kám, Karakó, Katafa, Keléd, Kemeneskápolna, Kemenesmagasi, Kemenesmihályfa, Kemenespálfa, Kemenessömjén, Kemenesszentmárton, Kemestaródfa, Kenéz, Kenyeri, Kercaszomor, Kerkáskápolna, Kétvölgy, Kisrákos, Kissomlyó, Kisunyom, Kiszsidány, Kondorfa, Köcsk, Kőszegdoroszló, Kőszegpaty, Kőszegszerdahely, Lócs, Magyarlak, Magyarnádalja, Magyarszecsőd, Magyarszombatfa, Megyehíd, Meggyeskovácsi, Mersevát, Mesterháza, Mesteri, Meszlen, Mikosszéplak, Molnaszecsőd, Nádasd, Nagygeresd, Nagykölked, Nagymizdó, Nagyrákos, Nagysimonyi, Nagytilaj, Narda, Nemesbőd, Nemescsó, Nemeskeresztúr, Nemeskocs, Nemeskolta, Nemesládony, Nemesmedves, Nemesrempehollós, Nick, Nyőgér, Olaszfa, Ólmod, Orfalu, Ostffyasszonyfa, Oszkó, Ölbő, Őrimagyarósd, Őriszentpéter, Pácsony, Pankasz, Pápoc, Pecöl, Perenye, Peresznye, Petőmihályfa, Pinkamindszent, Pornóapáti, Porpác, Pósfa, Pusztacsó, Püspökmolnári, Rábagyarmat, Rábahídvég, Rábapaty, Rábatöttös, Rádóckölked, Rátót, Répcelak, Répceszentgyörgy, Rönök, Rum, Sajtoskál, Salköveskút, Sárfimizdó, Simaság, Sitke, Sorkifalud, Sorkikápolna, Sorokpolány, Sótony, Söpte, Szaknyér, Szakonyfalu, Szalafő, Szarvaskend, Szatta, Szeleste, Szemenye, Szentpéterfa, Szergény, Szőce, Tanakajd, Telekes, Tokorcs, Tompaládony, Tormásliget, Tömörd, Uraiújfalu, Vámoscsalád, Vasalja, Vásárosmiske, Vasasszonyfa, Vasegerszeg, Vashosszúfalu, Vaskeresztes, Vassurány, Vasvár, Vasszécseny, Vasszentmihály, Vasszilvágy, Vát, Velem, Velemér, Vép, Viszák, Vönöck, Zsédeny, Zsennye

  Veszprém vármegye

  Veszprém vármegyében 195 településen vehetsz igénybe falusi CSOK-ot.

  • Ábrahámhegy, Adásztevel, Adorjánháza, Apácatorna, Aszófő, Badacsonytomaj, Badacsonytördemic, Bakonybél, Bakonyjákó, Bakonykoppány, Bakonynána, Bakonyoszlop, Bakonypölöske, Bakonyság, Bakonyszentiván, Bakonyszentkirály, Bakonyszücs, Bakonytamási, Balatonakali, Balatonakarattya, Balatoncsicsó, Balatonederics, Balatonfőkajár, Balatonhenye, Balatonkenese, Balatonrendes, Balatonszepezd, Balatonudvari, Bánd, Barnag, Bazsi, Béb, Békás, Bodorfa, Borszörcsök, Borzavár, Csabrendek, Csajág, Csehbánya, Csesznek, Csetény, Csót, Csögle, Dabronc, Dabrony, Dáka, Devecser, Doba, Döbrönte, Dörgicse, Dudar, Egeralja, Egyházaskesző, Eplény, Farkasgyepű, Ganna, Gecse, Gic, Gógánfa, Gyepükaján, Gyulakeszi, Hajmáskér, Halimba, Hárskút, Hegyesd, Hegymagas, Herend, Hetyefő, Hidegkút, Homokbödöge, Hosztót, Iszkáz, Jásd, Kamond, Kapolcs, Káptalanfa, Káptalantóti, Karakószörcsök, Kékkút, Kemeneshőgyész, Kemenesszentpéter, Kerta, Királyszentistván, Kisapáti, Kisberzseny, Kiscsősz, Kislőd, Kispirit, Kisszőlős, Kolontár, Kővágóörs, Köveskál, Kup, Külsővat, Küngös, Lesencefalu, Lesenceistvánd, Lesencetomaj, Lókút, Lovas, Lovászpatona, Magyargencs, Malomsok, Marcalgergelyi, Marcaltő, Megyer, Mencshely, Mezőlak, Mihályháza, Mindszentkálla, Monostorapáti, Monoszló, Nagyacsád, Nagyalásony, Nagydém, Nagyesztergár, Nagygyimót, Nagypirit, Nagytevel, Nagyvázsony, Nemesgörzsöny, Nemesgulács, Nemeshany, Nemesvita, Nemesszalók, Németbánya, Nóráp, Noszlop, Nyárád, Nyirád, Óbudavár, Olaszfalu, Oroszi, Öcs, Örvényes, Ősi, Öskü, Paloznak, Pápadereske, Pápakovácsi, Pápasalamon, Pápateszér, Papkeszi, Pécsely, Pénzesgyőr, Pétfürdő, Porva, Pula, Pusztamiske, Raposka, Rigács, Salföld, Sáska, Sóly, Somlójenő, Somlószőlős, Somlóvásárhely, Somlóvecse, Sümegprága, Szápár, Szentantalfa, Szentbékkálla, Szentgál, Szentimrefalva, Szentjakabfa, Szentkirályszabadja, Szigliget, Szőc, Tagyon, Takácsi, Taliándörögd, Tés, Tihany, Tüskevár, Ugod, Ukk, Úrkút, Uzsa, Vanyola, Várkesző, Városlőd, Vaszar, Vászoly, Veszprémfajsz, Veszprémgalsa, Vid, Vigántpetend, Vilonya, Vinár, Vöröstó, Zalaerdőd, Zalagyömörő, Zalameggyes, Zalaszegvár, Zánka

  Zala vármegye

  Zala vármegyében 240 preferált kistelepülés van.

  • Alibánfa, Almásháza, Alsónemesapáti, Alsórajk, Alsószenterzsébet, Babosdöbréte, Baglad, Bagod, Bak, Baktüttös, Balatonmagyaród, Bánokszentgyörgy, Barlahida, Batyk, Bázakerettye, Becsehely, Becsvölgye, Belezna, Belsősárd, Bezeréd, Bocska, Bókaháza, Boncodfölde, Borsfa, Böde, Bödeháza, Börzönce, Búcsúszentlászló, Bucsuta, Csapi, Csatár, Csertalakos, Csesztreg, Csonkahegyhát, Csöde, Csömödér, Csörnyeföld, Dióskál, Dobri, Dobronhegy, Döbröce, Dötk, Egeraracsa, Egervár, Eszteregnye, Esztergályhorváti, Felsőrajk, Felsőszenterzsébet, Fityeház, Fűzvölgy, Gáborjánháza, Galambok, Garabonc, Gellénháza, Gelse, Gelsesziget, Gétye, Gombosszeg, Gosztola, Gősfa, Gutorfölde, Gyűrűs, Hagyárosbörönd, Hahót, Hernyék, Homokkomárom, Hosszúvölgy, Hottó, Iborfia, Iklódbördőce, Kacorlak, Kallósd, Kálócfa, Kányavár, Karmacs, Kávás, Kemendollár, Keménfa, Kerecseny, Kerkabarabás, Kerkafalva, Kerkakutas, Kerkaszentkirály, Kerkateskánd, Kilimán, Kisbucsa, Kiscsehi, Kisgörbő, Kiskutas, Kispáli, Kisrécse, Kistolmács, Kisvásárhely, Kissziget, Kozmadombja, Kustánszeg, Külsősárd, Lakhegy, Lasztonya, Lendvadedes, Lendvajakabfa, Letenye, Lickóvadamos, Ligetfalva, Lispeszentadorján, Liszó, Lovászi, Magyarföld, Magyarszentmiklós, Magyarszerdahely, Maróc, Márokföld, Miháld, Mihályfa, Mikekarácsonyfa, Milejszeg, Misefa, Molnári, Murakeresztúr, Murarátka, Muraszemenye, Nagybakónak, Nagygörbő, Nagykapornak, Nagykutas, Nagylengyel, Nagypáli, Nagyrada, Nagyrécse, Nemesapáti, Nemeshetés, Nemesnép, Nemespátró, Nemesrádó, Nemessándorháza, Nemesszentandrás, Németfalu, Nova, Óhíd, Oltárc, Orbányosfa, Ormándlak, Orosztony, Ortaháza, Ozmánbük, Pacsa, Padár, Páka, Pakod, Pálfiszeg, Pat, Pethőhenye, Petrikeresztúr, Petrivente, Pókaszepetk, Pórszombat, Pölöske, Pölöskefő, Pördefölde, Pötréte, Pusztaapáti, Pusztaederics, Pusztamagyaród, Pusztaszentlászló, Ramocsa, Rédics, Resznek, Rigyác, Salomvár, Sand, Sárhida, Sármellék, Semjénháza, Sénye, Sormás, Söjtör, Surd, Sümegcsehi, Szalapa, Szécsisziget, Szentgyörgyvár, Szentgyörgyvölgy, Szentkozmadombja, Szentliszló, Szentmargitfalva, Szentpéterfölde, Szentpéterúr, Szepetnek, Szijártóháza, Szilvágy, Tekenye, Tilaj, Tófej, Tormafölde, Tornyiszentmiklós, Tótszentmárton, Tótszerdahely, Türje, Újudvar, Valkonya, Vállus, Várfölde, Várvölgy, Vasboldogasszony, Vaspör, Vindornyafok, Vindornyalak, Vindornyaszőlős, Vöckönd, Zajk, Zalaapáti, Zalabaksa, Zalabér, Zalaboldogfa, Zalacsány, Zalacséb, Zalaháshágy, Zalaigrice, Zalaistvánd, Zalakomár, Zalaköveskút, Zalalövő, Zalamerenye, Zalasárszeg, Zalaszabar, Zalaszántó, Zalaszentbalázs, Zalaszentgyörgy, Zalaszentiván, Zalaszentjakab, Zalaszentlászló, Zalaszentlőrinc, Zalaszentmárton, Zalaszentmihály, Zalaszombatfa, Zalatárnok, Zalaújlak, Zalavár, Zalavég, Zebecke

  Maradtak kérdéseid a falusi CSOK-ról?

  • A kiszemelt ingatlan nem éri el az előírt nagyságot. Igénybe vehetem rá a falusi CSOK-ot?

   Igen, ha a bővítés és korszerűsítés után minden feltételnek megfelel. Előzetesen elég, ha van egy legalább 12 m2-es lakószoba, és egy 4 m2-es, főzésre alkalmas helyiség.
  • A leendő házunkban csak nyári konyha van külön épületben. Elfogadható így?

   Nem. A különálló épületben álló konyhát nem fogadják el. A főzésre alkalmas helyiség és a lakószoba egy épületben kell, hogy legyenek.
  • Kaphatok falusi CSOK-ot vályogházra?

   Igen. A CSOK-ra és falusi CSOK-ra vonatkozó jogszabályok nem tartalmaznak előírást az építőanyagokra vonatkozóan. Falvakban egyébként is gyakrabban fordulnak elő vályogépületek, mint ahogy a tanyák is gyakran ebből az anyagból készültek. Arra viszont érdemes figyelned, hogy ha hitelt is vennél fel, akkor nem minden bank fogadja el fedezetként a vályogból készült épületeket.
  • Végezheti a bővítési és korszerűsítési munkálatokat hozzátartozó?

   Igen, de nem állhatsz semmilyen jogviszonyban a vállalkozásával, és az ingatlant sem vásárolhatod tőle.
  • Kiderült, hogy több munkát kell elvégezni, mint eredetileg gondoltuk. Módosíthatjuk a bankhoz benyújtott tervet?

   Abban az esetben módosíthatjátok a tervet, ha a ház vásárlásához már megkaptátok a támogatást, de a bővítéshez, korszerűsítéshez nem. A változtatást be kell jelenteni a banknak. A költségvetés változását is jóvá kell hagynia. A támogatás összege a módosítás miatt nem változhat.
  • Szükség van erkölcsi bizonyítványra a falusi CSOK-hoz?

   Igen. Míg a normál CSOK-nál elég nyilatkozni a büntetlen előéletről, a falusi CSOK-nál kérik a bankok az eredeti, 90 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt.
  • Preferált kistelepülésen építkeznénk. Megoldható falusi CSOK segítségével?

   Nem. A falusi CSOK építéshez nem használható, építéshez preferált kistelepülésen is normál CSOK-ot vehettek igénybe, ha a feltételeknek megfeleltek.
  • Mennyi időnk van a tervezett bővítési és korszerűsítési munkák befejezésére?

   A korszerűsítésre a szerződés megkötésétől kezdve 4 évetek van. Ha nem, vagy nem megfelelően teljesülnek a munkálatok, akkor a támogatás összegét kamatokkal növelten vissza kell fizetnetek, a vásárlásra felvett részt is. A bővítésre a támogatási szerződésben meghatározott határidő áll rendelkezésetekre, ami legfeljebb a munkálatok megkezdésétől számított 5 év lehet.
  Gergely Péter
  Gergely Péter pénzügyi szakértő
  Linkedin
  Gergely Péter pénzügyi szakértő

  Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.