A nyugdíjas éveikre sokan stabil pénzügyi háttérrel szeretnének készülni, de az élet bármely szakaszában lehetnek olyan terveink, amelyek megvalósításához hitelre van szükség. Legyen szó lakásfelújításról, a régi autó cseréjéről, orvosi beavatkozásról vagy akár az unokák támogatásáról, a személyi hitel megoldást kínálhat. A bankok nyugdíjasok számára is nyújtanak hitelt, néhány feltételre azonban érdemes figyelned.

Egyediségek a nyugdíjas hitelfelvételnél

A nyugdíjasok számára általában elérhetők ugyanazok a hitelek, amelyeket az aktív dolgozók is igényelhetnek, és a hiteligénylés folyamata sem különbözik ezektől. Pár specialitás azért van, például az életkori megkötések és az adóstársra vonatkozó szabályok. Ezekkel érdemes tisztában lenned.

Ilyen típusú hiteleket kaphatsz nyugdíjasként:

 • Személyi kölcsön,
 • Lakáshitelt vagy szabad felhasználású jelzáloghitel,
 • Áruhitel,
 • De lehet folyószámla hitelkereted vagy hitelkártyád is.

A jelzáloghitelekhez megfelelő ingatlanfedezetre van szükség, de ez minden más életkorban is így van. A fedezetre ugyanazok a szabályok vonatkoznak életkortól függetlenül.

A nyugdíjasok esetében inkább a jövedelem és az életkor igényel nagyobb figyelmet, ezek pedig még fontosabbak a fogyasztási hiteleknél.

Ebben az útmutatóban elsősorban a személyi kölcsön feltételeivel foglalkozunk, amennyiben nyugdíjasként igényelnéd ezeket.

Fontos, hogy nyugdíjasként sem kaphatsz hitelt, ha negatív státusszal szerepelsz a KHR listán, azaz, ha korábbi hitelmulasztásból adódóan rossz adósként tartanak nyilván.

A személyi kölcsönt online is igényelheted, azt azonban vedd figyelembe, hogy több bank az online igénylésnél szigorít az igénylési feltételeken. Ez lehet életkori szigorítás, illetve ha adóstársad is van, akkor lehet, hogy csak személyes hiteligénylésre lesz lehetőséged.

Mutatunk néhány személyi kölcsönt, amit nyugdíjasként is igényelhetsz. A kalkulátor alatt az útmutató folytatódik.

Bezár
Hitelösszeg
Futamidő
Havi nettó jövedelmed
További beállítások
Bezár

Csak ezektől a bankoktól szeretnék kölcsönöket látni


				
Bezár
Rendezés:
Válassz a kiemelt hitelek közül!
További hitelek
 • Előrelépő Személyi Kölcsön
  Törlesztő 44 956 Ft Fix kamat
  THM 13,20% Kamat: 12,29%
  Visszafizetendő 2 697 354 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  Futamidő: 12-96 hó • THM: 12,07% - 13,20% • Hitel teljes díja: 697 354 Ft • Ebből kamat: 697 354 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 12,29%
 • Start Plus Időnyerő Személyi Kölcsön
  Törlesztő 51 444 FtAz első 3 hónapban 0 Ft
  THM 17,81% Kamat: 16,49%
  Visszafizetendő 3 086 663 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  • Az első 3 hónapban nem kell törlesztőt fizetned
  Futamidő: 12-84 hó • THM: 17,80% - 17,86% • Hitel teljes díja: 1 109 705 Ft • Ebből kamat: 1 109 705 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 16,49%
 • Személyi kölcsön
  Törlesztő 53 658 Ft Fix kamat
  THM 23,24% Kamat: 20,60%
  Visszafizetendő 3 239 460 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  • Bankváltás nélkül igényelhető
  Futamidő: 24-96 hó • THM: 22,35% - 25,29% • Hitel teljes díja: 1 239 460 Ft • Ebből kamat: 1 219 460 Ft • Kezdeti díj: 20 000 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 20,60%
 • Személyi kölcsön - online igényléssel
  Törlesztő 54 424 Ft Fix kamat
  THM 23,48% Kamat: 20,99%
  Visszafizetendő 3 265 436 Ft
  Részletek
  a bank oldalán
  • Online igénylés akár 15 perc alatt - folyósítás akár 1 órán belül!
  Futamidő: 24-84 hó • THM: 15,14% - 28,50% • Hitel teljes díja: 1 265 436 Ft • Ebből kamat: 1 265 436 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 20,99%

A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

További szöveg megjelenítése

Nyugdíjas személyi hitel jövedelmi elvárások

A bankok a jövedelmeket általában két csoportba sorolják:

 • Önállóan elfogadható jövedelmek
 • Kiegészítő jövedelmek

Ezeket hívják elsődleges és másodlagos jövedelmeknek is. Önállóan elfogadható jövedelmet minden hitelhez fel kell tudnod mutatni, tehát csak kiegészítő jövedelmekre nem kaphatsz hitelt. Önálló jövedelemből elég egy típus is, kiegészítő jövedelem nélkül is.

Ha az önálló jövedelmeden kívül vannak egyéb bevételeid is, azokat a bank kiegészítő jövedelmekként szintén figyelembe veheti.

Az öregségi nyugdíj önállóan elfogadható jövedelemnek számít.

Valójában szeretik is a bankok, hiszen stabilabb bevételnek tekinthető, mint a munkabérből vagy vállalkozásból származó jövedelem. A munkád bármikor megszűnhet, de a nyugdíjad definíció szerint egész hátralévő életedre jár, onnan nem tudnak elbocsátani.

A legtöbb bank meghatároz a hiteleihez egy minimum összeget, amely általában a nettó minimálbér, vagy annak közelébe eső összeg. Ez 2024-ben 177 400 forint, így a legtöbb bank minimum 150-180 000 forint jövedelmet vár el a hiteligényléshez.

A személyi kölcsön esetében azonban ennél magasabb lehet a jövedelemelvárás, hiszen itt a bank pénzét nem védi fedezet. Így nem ritka, hogy 400 000 forint, de akár 600 000 forint minimum elvárással is találkozhatsz néhány nagyon kedvező ajánlatnál.

Az is számít, hogy mekkora összegű kölcsönt vennél fel. Magasabb hitelösszeghez magasabb a jövedelem elvárás is, hiszen a hiteltörlesztőt a JTM-korlátnak megfelelően kell fizetned.

Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató, vagy JTM-korlát

A JTM-korlát azt mondja meg, hogy a jövedelmednek legfeljebb mekkora részét költheted hiteltörlesztők fizetésére. Ebbe minden meglévő és az újonnan igényelhet hitel törlesztőrészlete is beleszámít, de ha van hitelkeret típusú hiteled, azt is figyelembe veszi a bank.

Ez a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyik adósságfék szabálya, amelynek célja, hogy megakadályozza, hogy túlzottan eladósodj. A bankoknak kötelező ennek figyelembe vételével nyújtani a hitelt.

Személyi kölcsön esetében a jövedelmednek legfeljebb az 50 százalékát, ha a jövedelmed havi nettó 600 000 forintnál magasabb, akkor 60 százalékát költheted hitel törlesztőrészleteinek fizetésére.

Ha tehát a nyugdíjad havi 450 000 forint, akkor a személyi kölcsönöd törlesztőrészlete legfeljebb havi 225 000 forint lehet. Ez elég magas összeg, de a bank nem köteles a maximum határig elmenni, ennél magasabb jövedelmet is kérhet egy ekkora összeggel törlesztett kölcsönhöz.

Neked azt kell átgondolnod, hogy mekkora az az összeg, amelyből biztonsággal meg tudsz élni a futamidő végégig, és csak az e feletti részt költsd hiteltörlesztőre.

A bankok szívesen hiteleznek nyugdíjasokat, hiszen a nyugdíj stabil bevétel. Akár OTP nyugdíjas hitelt is igényelhetsz.

Személyi hitel nyugdíjasoknak: korhatár szabályok

A bankok a hiteligénylésnél általában tól-ig életkort határoznak meg. De míg az induló életkor a felvétel időpontjában érvényes (tehát például 18 vagy 21 éves kor felett igényelhető a hitel), addig a maximum életkor a futamidő lejártakor elért életkor.

Ha tehát személyi kölcsönt veszel fel, akkor a futamidő lejártakor nem lehetsz több, mint 65, 70 vagy 72 éves.

A pontos életkori felső határok bankonként eltérnek.

A Raiffeisen Bank elvárása, hogy még ne töltsd be lejáratkor a 71 évet, azaz a futamidő végére legfeljebb 70 éves lehetsz. Adóstársat itt is bevonhatsz.

A CIB Banknál a futamidő lejártakor nem lehetsz több 72 évesnél, kivéve, ha legfeljebb 1,5 millió forint kölcsönt igényelsz. Ebben ez esetben 75 éves is lehetsz a hitel végére.

A K&H Banknál lejáratkor nem lehetsz 65 évnél több.

De mi a helyzet, ha te betöltenéd a felső korhatárt, és mégis kölcsönt szeretnél igényelni?

A legtöbb bank ebben az esetben sem zárkózik el attól, hogy neked kölcsönt adjon, de extra biztosítékokat kér. Ez lehet egy, az életkori feltételeknek megfelelő (azaz egy fiatalabb) adóstárs, vagy esetleg előírhatja, hogy hitelfedezeti életbiztosítást köss.

Érdemes alaposan átgondolnod, hogy kit kérsz fel adóstársnak.

Tekintve, hogy az adóstársra már teljesülnie kell annak az elvárásnak, hogy a futamidő végén nem érhet el vagy léphet túl egy adott életkort, nem biztos, hogy a házastársak megfelelnek ennek a feltételnek.

Ha a gyermeked, unokád, vagy egy olyan rokon lenne az adóstársad, aki még nem vett fel hitelt, akkor arra figyelj, hogy ha az adóstársad később saját magának szeretne hitelt igényelni, akkor kisebb összeget kaphat amiatt, hogy nálad adóstárs.

A te hiteledért ugyanis adóstársként ő is felel, így az ő JTM-korlátja számításakor a te hiteled törlesztőjét is figyelembe veszik.

Ha online igényelnéd a kölcsönt, akkor előfordulhat, hogy adóstárssal együtt erre nem lesz lehetőséged. Több bank csak személyes hiteligénylésre ad lehetőséget, ha adótársad is van.

Elfogadható jövedelemtípusok nyugdíjas személyi kölcsön igénylésnél

A bankok között van eltérés abban a tekintetben, hogy milyen típusú nyugdíjakat fogadnak el.

Az öregségi nyugdíj mindenhol önállóan elfogadható jövedelem. A külföldről érkező állandó öregségi nyugdíj is megfelelő lehet.

A rokkantsági nyugdíjat elfogadhatja a bank abban az esetben, ha az véglegesített. Erről igazolást is kell bemutatnod.

Az sem feltétlenül baj, ha a nyugdíjadat készpénzben kapod, de ebben az esetben nyugdíjszelvényeket kell bemutatnod.

Az özvegyi nyugdíjat nem minden bank fogadja el. Ha mégis, akkor olyan szigorítással szembesülhetsz, hogy a kölcsön futamideje nem lehet hosszabb, mint a nyugdíj időtartama, illetve kizárólag kiegészítő jövedelem lehet.

Milyen dokumentumokra van szükség, ha nyugdíjasként igényelsz kölcsönt?

Hiteligényléskor szükséged lesz mindenekelőtt a lakcímkártyádra és a személyi igazolványodra, útleveledre vagy kártya formátumú jogosítvány.

A nyugdíjad az alábbi dokumentumokkal igazolhatod:

 • 3 havi számlakivonat, amelyen a nyugdíjad is látszik
 • Ha a számlakivonatból nem látszik a nyugdíj utalás (illetve néhány banknál ettől függetlenül): az év eleji nyugdíjértesítő vagy NYUFIG határozat.
 • Ha a nyugdíjad készpénzben kapod, akkor 3 havi nyugdíj kifizetési utalvány.

Ha 62 évnél fiatalabb nyugdíjas vagy, tehát korengedménnyel vagy Nők40 szerint mentél nyugdíjba, akkor a NYUFIG határozatra szinte biztosan szükséged lesz.

Nyugdíjas személyi kölcsön igénylés összefoglalva

Nyugdíjasként is igényelhetsz tehát kölcsönt, és a folyamat nem hosszabb vagy bonyolultabb, mint az aktív életkorú munkavállalók és vállalkozók esetében. A bankok szívesen nyújtanak neked hitelt, ha a hitelmúltad tiszta, és megfelelő nagyságú nyugdíjjal rendelkezel.

Figyelned kell azonban az életkori korlátokra, mert a bankok általában a futamidő lejártára határoznak meg felső határt. Ha szükséges, vonj be az életkori határoknak megfelelő adóstársat. Ha a nyugdíjad megengedi, válassz rövidebb futamidőt.

A kölcsönt nyugdíjasként is igényelheted online, de arra figyelj, hogy több banknál csak személyes hiteligénylésre van lehetőséged, ha a adóstársad is van.

Maradtak kérdéseid?

 • Milyen típusú hiteleket vehetnek fel a nyugdíjasok?

  Nyugdíjasok igényelhetnek személyi kölcsönt, lakáshitelt, szabad felhasználású jelzáloghitelt, áruhitelt, valamint folyószámla hitelkeretet és hitelkártyát is.

 • Van felső korhatár a nyugdíjas hiteligénylésnél?

  Igen, a bankok általában meghatároznak egy felső korhatárt, amely a hitel futamidejének végén érvényes. Ez bankonként eltérő lehet, de általában 65-75 év között mozog.
 • Milyen dokumentumokra van szükség a nyugdíjas hiteligényléshez?

  Szükség van személyazonosító okmányokra (személyi igazolvány, lakcímkártya), 3 havi bankszámlakivonatra, amelyen a nyugdíj utalása látszik, illetve az év eleji nyugdíjértesítőre vagy NYUFIG határozatra. Ha a nyugdíjat készpénzben kapod, akkor 3 havi nyugdíj kifizetési utalványra is szükség lehet.
Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.

Legfrissebb útmutatóink személyi kölcsön témában

 • Autóvásárlás személyi kölcsönből. Ez az egyik leggyakoribb hitelcél kölcsönöknél.
  Személyi kölcsön

  Erre is figyelj, ha autó vásárlására vennél fel hitelt

  Új vagy használt autó vásárlására kézenfekvő megoldást jelentenek a személyi kölcsönök, amelyek nagy előnye, hogy gyorsan hozzáférhetők, és tárgyi vagy ingatlanfedezet sem kell az igénylésükhöz. Jelenleg két bank kínálatában szerepel kifejezetten autó vásárlására is fordítható személyi kölcsön, de más bankok sztenderd ajánlataiból is nyugodtan válogathatsz. Az autó vásárlása viszont jelentős kezdeti költségekkel jár, amelyeket érdemes figyelembe venni a kölcsön összegének kiszámításakor.

  frissítve: 2024. július 20.
 • Ez a hölgy megkapta a nyugdíjas hitelt, és nagyon boldog.
  Személyi kölcsön

  Hitel nyugdíjasoknak: Így kaphatsz hitelt nyugdíjasként

  A nyugdíjas éveikre sokan stabil pénzügyi háttérrel szeretnének készülni, de az élet bármely szakaszában lehetnek olyan terveink, amelyek megvalósításához hitelre van szükség. Legyen szó lakásfelújításról, a régi autó cseréjéről, orvosi beavatkozásról vagy akár az unokák támogatásáról, a személyi hitel megoldást kínálhat. A bankok nyugdíjasok számára is nyújtanak hitelt, néhány feltételre azonban érdemes figyelned.

  frissítve: 2024. június 30.
 • Az esküvő költségei igen magasak lehetnek, de a személyi kölcsön segíthet
  Személyi kölcsön

  A nagy nap költségei: esküvő hitelből

  Az esküvő minden pár közös életének első nagy kiadása. Nem aprópénzről beszélünk, a nagy nap költségei ugyanis többmillió forintra rúghatnak. Ez az útmutató azt járja körül, mikor érdemes hitelből fizetni az esküvő költségeit, és milyen hitelt használhatsz hozzá.

  frissítve: 2024. július 4.