Erste Lakástakarék 2024

Az Erste Lakástakarékpénztárban 2024 júliusától 5, 8 és 10 éves konstrukciók elérhetők. Mutatjuk a feltételeket.

Elmondjuk, hogy mit értdemes tudnod a lakástakarékokról és bemutatjuk az Erste ajánlatait is.

Mi az a lakástakarékpénztár és kinek való?

A lakástakarékpénztár (gyakran hívják LTP-nek is) egy előtakarékossági forma. Nagyanyáink, dédanyáink idejében, a rendszerváltás előtt az előtakarékosság még egy elterjedtebb megtakarítási forma volt, és szélesebb körben használták. A takarékpénztárakban takarékbetétekben lehetett előtakarékoskodni, és ilyen formában gyűjteni például nagyobb értékű termékekre, bútorokra vagy elektronikai eszközökre. Az iskolai változat a takarékbélyeg volt.

Ennek részben a hitelezés szigorú szabályozása és a termékek korlátozottabb hozzáférhetősége volt az oka, egy-egy cikkre akár hónapokat, egy autóra éveket is várni kellett.

Mára jelentősen átalakult a gazdaság, a hitel szélesebb körben és egyszerűen hozzáférhető, így az előtakarékosságnak csak azok a formái maradtak meg, ahol ennek értelme van, ott is a kor igényeihez igazítva. Így létezik nyugdíjmegtakarítás, egészségpénztár és lakástakarékpénztár. Korábban mindhárom típushoz tartozott állami támogatás, ami miatt megérte ezeket választani, de a lakástakarékok esetében ez a támogatás 2018-ban megszűnt.

De akkor megéri a pénzedet lakástakarékba tenni?

A lakáskasszában megtakarított pénzedre a lakástakarékpénztár kamatot fizet, és ezt a feltételek teljesítése esetén kamatprémiummal is kiegészíti. Ez azt jelenti, hogy a korábbi állami támogatást a lakástakarékpénztár maga pótolja a kamatprémium vagy kamatbónusz formájában. Így a termék újra versenyképes tud lenni.

Kinek jó a lakástakarék?

A lakástakarékpénztár elsősorban azoknak megfelelő, akik kis összegekkel szeretnék elkezdeni a takarékoskodást. Ha rendelkezésedre áll egy nagyobb összeg, akkor találhatsz nagyobb hozamot elérő megtakarítási formákat is. A lakástakarék előnye, hogy rendszeres havi befizetésről van szó, így egyszerű és jól tervezhető.

Nem szükséges hozzá komolyabb pénzügyi fegyelem, és a megtakarítási időszak végére lesz egy alaptőkéd, amivel nekivághatsz a lakáskeresésnek vagy a felújításnak. Ez annál is inkább fontos, mert a lakáshitelekhez önerő szükséges, és ez általában a hitelfelvétel leggyengébb láncszeme.

A lakástakarékpénztár csak részben előtakarékosság, hiszen a megtakarított összeghez egy - szerencsés esetben - kedvező kamatozású hitel is tartozik.

A megtakarítási időszak végére összegyűlt pénz (a befizetéseid és a kamatok) mellé adott összegű hitelt vehetsz fel, a kettő összege a szerződéses összeg.

A hitelfelvétel egy lehetőség, nem kötelező ezt a hitelt választanod. Ha a piaci hitelkamatok kedvezőbbek, mint az a kamat, amit a lakástakarékpénztári szerződésed megkötésekor a lakástakarék ajánlott, akkor választhatod azt is, illetve ha jogosult vagy kedvezményes támogatott hitelre, akkor azzal is jobban járhatsz.

Ez a férfi örül, hogy mennyi pénze gyűlt össze a lakástakarékpénztárban

Az ERSTE Lakástakarékpénztár ajánlatai

Az Erste Lakástakarékpénztár visszatérőként követte az OTP Lakástakarékot 2023 májusától. Ő sem tűnt el teljesen, hiszen a meglévő szerződéseket mindvégig kezelte, kiegészítve az Aegon (Alfa) ügyfeleivel. Új szerződéseket viszont pár évig nem kötött.

Az Erstének ebben az időszakban is 80 000 ügyfele volt, akiknek a több, mint 130 milliárd forintos megtakarítását kezelte. Tapasztalatai szerint az emberek 5-10 évente nagyobb összeget költenek a lakásukra, például egy felújítás, korszerűsítés vagy költözés keretében. Ehhez pedig sokan célhoz kötötten szeretnek takarékoskodni.

Az OTP után az Erste is új ajánlatokkal rukkolt elő, amelyek ígérete szerint a korábbi állami támogatással elérhető hozamokra hajazó nyereséget kínálnak.

Az Erste számít azokra az ügyfelekre, akik ezen az öngondoskodási formán keresztül szeretnének lakáscélú megtakarítást képezni. Ezenfelül pedig olyan új ügyfeleket is meg szeretnének nyerni, akiknek még nincs nagyobb mennyiségű befektethető pénzük, de félre tudnak tenni havi 20-50 000 forintot, és a lakáskasszát, mint befektetési formát választják.

És most lássuk az ajánlataikat!

Az Erste Lakástakarékpénztár az ügyelei igényeire válaszolva 2024 júliusától némileg módosította és bővítette a kínálatát.

A rövidebb futamidejű konstrukciójában 4 év helyett 5 évig takarékoskodhatsz. A hosszabb, 8 éves megtakarítás továbbra is elérhető, de emellett bevezetett az Erste egy új terméket is, a 10 éves futamidejű megtakarítást.

Ez egy, a többinél rugalmasabb, innovatív termék, ugyanis a megtakarításodhoz már 4 év után hozzáférhetsz anélkül, hogy meg kellene szüntetned a lakáskasszádat, és hogy elveszítenéd a 30 százalékos kamatbónuszt. Ennek a konstrukciónak további érdekessége, hogy a megtakarítás összegét rugalmasan, az élethelyzetednek és a lehetőségeidnek megfelelően változtathatod. Így nem feltétlenül kell több számlát párhuzamosan fenntartanod, ha nem szeretnél.

3 konstrukció közül választhatsz tehát az Ersténél, egy 5, egy 8 és egy 10 éves futamidejű változatból.

A két rövidebb futamidejű Erste lakáskasszába 20, 30, 40 vagy 50 000 forintot tehetsz be havonta, választásod szerint. De ez nem jelenti azt, hogy ez a megtakarítás maximuma. Egyszerre ugyanis több számlát is nyithatsz, felső korlát nélkül, tehát bármennyi lakáskasszád lehet.

A 10 éves futamidejű változatban rugalmasan takarékoskodhatsz. A befizetés összegét az élethelyzetednek és lehetőségeidnek megfelelően változtathatod.

Köthetsz kettő, három vagy akár több szerződést is. Minden szerződésnél számlanyitási díjat számít fel az Erste, ami a szerződéses összeg 1 százaléka.

Van viszont számlanyitási akció, amelynek keretében elengedik a számlanyitási díjat, ha teljesíted az akcióban foglalt feltételeket.

Az 5 éves futamidejű változatnál ez akár 81 000 forint, 8 éves futamidőnél 147 500 forint, 10 évesnél pedig 185 650 forint megtakarítást is jelent, ennyi lenne a számlanyitási díj havi 50 000 forintos megtakarítás esetén.

Mikor vehetsz részt az Erste Lakástakarék számlanyitási akcióban?

Az akcióban való részvételnek több feltétele is van. Ezeket együttesen kell teljesítened.

Az akcióhoz az alábbiaknak kell megfelelned:

 1. A lakástakarék-szerződésed nem szűnhet meg a megtakarítási időszak alatt. A szerződést nem módosíthatod úgy, hogy csökkenjen a havi befizetés összege, illetve a szerződést nem oszthatod meg, és nem ruházhatod át másra.
 2. A megtakarítási időszak alatt nem lehet háromhavi befizetésnek megfelelő, vagy annál nagyobb összegű elmaradásod.
 3. A megtakarítási időszak alatt a befizetéseket az Ersténél vezetett számládról teljesíted csoportos beszedési megbízással.
 4. Hozzájárulsz, hogy az Erste Lakástakarék és az Erste Befektetési Zrt. reklámanyagokat küldjön neked.
 5. A lakástakarék-szerződésedet az akció alatt kell megkötnöd.
 6. Új lakáshitelre vagy Babaváró hitelre vonatkozó akció: A lakástakarék-szerződés megkötése előtt, vagy legfeljebb a megkötéstől számított 9 hónapon belül folyósítja az Erste Bank a lakáshiteledet vagy Babaváró hiteledet. A lakástakarékban a szerződő vagy a kedvezményezettje a hitelben adós vagy adóstárs kell, hogy legyen.
 7. Új bankszámla akció: a lakástakarék-szerződéseddel egyidőben az Erste Banknál számlát nyitsz.
 8. Mennyiségi akció: havi 50 000 forintos megtakarításra szóló szerződést írsz alá.
 9. Újrakötési akció: Erre akkor vagy jogosult, ha az új lakástakarék-szerződésed megkötése előtt volt olyan lakástakarék-szerződésed, amelyet a mostani új szerződés megkötése előtti egy évben utaltak ki vagy mondtál fel.

Ha a feltételek bármelyikét nem teljesíted, akkor az Erste felszámítja neked a meg nem fizetett számlanyitási díjat, amit a megtakarításodból von le.

Az Erste Lakástakarékban lakáscélokra gyűjthetsz

5, 8 vagy 10 évig takarékoskodhatsz az Erste Lakástakaréknál

Az 5 éves konstrukcióhoz az Erste évi 15 százalék, a 8 éveshez évi 30 százalék, a 10 éveshez szintén 30 százalék kamatbónuszt ad a befizetések után.

50 000 forintos havi megtakarítás esetén tehát az 5 éves futamidejű változatnál összesen 450 950 forintot, a 8 éves változatnál 1 445 160 forintot, 10 éves futamidőnél pedig 1 808 264 forintot kaphatsz pluszban kamatbónuszként a megtakarítási időszak végére. Ez olyan, mintha az Erste a legrövidebb futamidőnél évi 1,8 havi, a két hosszabb futamidőnél pedig 3,6 havi befizetéssel még megtoldaná a saját megtakarításaidat.

A 15 százalékos kamatbónuszt csak akkor kaphatod meg, ha legalább 4 évig takarékoskodsz. Ebben az esetben viszont akkor is jár, ha te 5, 8 vagy 10 éves futamidőre kötöttél szerződést, de 4 év után felbontod a szerződésed.

Ha például 8 éves szerződést kötöttél, és ebből már letelt 4 év, de még a teljes, 8 éves futamidő letelte előtt megszünteted a szerződést, akkor az olyan, mintha rövidebb futamidőre szerződtél volna, és az ehhez a futamidőhöz tartozó 15 százalékos kamatbónuszt azért megkapod.

A magasabb, 30 százalékos kamatbónusz tehát akkor jár, ha 8 vagy 10 évig takarékoskodsz.

EgyOtthon Lakástakarék 15% 5 év

Ha 5 éves megtakarítási időt választasz, akkor 15 százalékos kamatbónuszt érhetsz el. Ezt az adott évben teljesített befizetéseidre kapod.

Ha havi 20 000 forinttal takarékoskodsz, akkor az EBKM kamatbónusszal együtt 3,51 százalék, anélkül -1,54 százalék.

Ebben a konstrukcióban a szerződéses összeg legfeljebb 3 240 000 forint lehet. Ebből 1 384 595 forint a megtakarításod a kamatbónusszal együtt, és 1 855 405 forint lehet a mellé felvehető lakáshitel maximális összege. A futamidő 60 hónap.

A hitel kamata 7,9 százalék, THM-je 9,56 százalék. A havi törlesztőrészlet 37 532 forint lenne.

A legmagasabb, havi 50 000 forintos befizetéssel a szerződéses összeg 8 100 000 forint lehet. Ebből a saját megtakarításod 3 461 518 forint, a kölcsön pedig legfeljebb 4 638 482 forint lehet. A törlesztőrészlet havi 93 830 forint lesz.

EgyOtthon Lakástakarék 30% 8 év

Ezzel a 8 éves megtakarítással egy nagyobb, 30 százalékos kamatbónuszt érhetsz el.

Szintén havi 20 000 forint megtakarítással számolva az EBKM 4,98 százalék kamatbónusszal együtt, és -1,06 százalék anélkül.

A legmagasabb összegű havi megtakarítás, azaz 50 000 forint befizetése mellett a megtakarítási időszak végére kamatbónusszal és kamattal (0,1%) együtt 6 265 008 forintod gyűlik össze. Emellé 8 484 992 forint hitelt vehetsz fel legfeljebb 96 hónapra, 7,9 százalékos kamat, illetve 9,56 százalékos THM, illetve 119 519 forint havi törlesztőrészlet mellett.

A legnagyobb szerződéses összeg tehát 14 750 000 forint lehet.

Ha ennél magasabb havi megtakarítást szeretnél, és több számlát is nyitsz, akkor ne feledd, hogy a számlanyitás díja 1 százalék, utóbbi esetben 147 500 forint.

EgyOtthon Lakástakarék 30% Rugalmas 10 év

A 10 éves futamidejű változatnál lehetőséged van arra, hogy 4 év letelte után hozzáférj a megtakarításodhoz. Ezt egyszer teheted meg. Ennek a konstrukciónak tehát előnye, hogy úgy is felveheted a megtakarításod, hogy nem kell felbontanod a szerződésed.

Arra azonban figyelj, hogy ezzel viszont a 10 éves futamidő letelte után nem tudod teljesíteni a kiutalás feltételeit. Ha mégis fel szeretnéd venni a megtakarításod, akkor fel kell bontanod a szerződést, ha viszont hitelt vennél fel, akkor tovább kell takarékoskodnod egészen addig, amíg a kiutalási feltételnek megfelelő összeg összegyűlik.

Ebben a konstrukcióban havi 50 000 forint befizetés esetén a megtakarítási időszak végére kamatbónusszal együtt 7 839 106 forint megtakarításod gyűlik össze. Az igényelhető hitel összege legfeljebb 10 725 894 forint, havi 129 569 forintos törlesztőrészlet mellett.

Védett megtakarítás

A lakástakarékpénztár előnye, hogy az így megtakarított pénzed az OBA védi, tehát ugyanolyan biztonságban van itt, mint a bankban. Ezen felül a megtakarításodra kamatadót és SZOCHÓT nem kell fizetned.

A takarékpénztári számládat a közeli hozzátartozóidra átruházhatod, így nem csak saját magadnak, hanem a közeli hozzátartozóidnak is gyűjthetsz. Így a szülők takarékoskodhatnak a gyermekeik, a nagyszülők az unokáik számára, vagy épp fordítva.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb lakástakarékot!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • átbeszélitek az igényeidet,
 • ezek alapján versenyeztetjük az ajánlatokat,
 • végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod.
Promóció

Maradtak kérdéseid az Erste Lakástakarékkal kapcsolatban?

 • Hány évig gyűjthetek az Erste Lakástakarékpénztárban?

  Az Erste 4 és 8 éves megtakarításokat kínál. A 4 éves konstrukcióhoz 15 százalékos, a 8 éveshez pedig 30 százalékos kamatbónusz tartozik.
 • Mennyi pénzt fizethetek be a lakástakarékpénztári számlámra havonta?

  A lehetséges megtakarítási összeg 20, 30, 40 vagy 50 000 forint havonta, de egyszerre több szerződést is köthetsz, korlátozás nélkül. Arra figyelj, hogy minden szerződésnek számlanyitási díja van.
 • Mi történik, ha a hamarabb fel szeretném venni a lakástakarékpénztári megtakarításomat?

  A pénzedhez a megtakarítási időszak lejárta előtt is hozzájuthatsz, de ha 4 éven belül vennéd fel a megtakarításodat, akkor a kamatbónuszt nem kapod meg. Ha 8 éves konstrukcióban takarékoskodtál, és legalább 4 év letelt, akkor viszont a 4 évhez tartozó kamatbónuszt megkaphatod.
Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.

Legfrissebb útmutatóink lakástakarék témában

 • Lakástakarékból újítja fel a család a lakását
  Lakástakarék

  Lakástakarékpénztár felújításra - minden, amit tudni akarsz róla 2024-ben

  Számos lakáscélra használhatók a kamattámogatott lakáshitelek és támogatások, de a jelenleg elérhető konstrukciók egyike sem tartalmazza a felújítást. A lakástakarékpénztári megtakarítás azonban továbbra is felhasználható meglévő ingatlan felújítására. Mutatjuk hogyan.

  frissítve: 2024. február 15.
 • Fundamenta lakáskasszában takarékoskodni jó
  Lakástakarék

  Fundamenta Lakáskassza 2024

  2018 előtt négy lakástakarékpénztár működött az országban. 2018-ban aztán megszűnt a lakáskassza szerződésekhez kapcsolódó állami támogatás, amely nélkül a lakáscélra gyűjtők már nem találták olyan vonzónak ezt a terméket. A Fundamentánál azonban továbbra is volt lehetőség új szerződések kötésére. Lássuk, hogy milyen konstrukciókat kínál a Fundamenta!

  frissítve: 2024. április 4.
 • Ennyi pénzt lehet összegyűjteni az Erste Lakástakarékban
  Lakástakarék

  Erste Lakástakarék 2024

  Elmondjuk, hogy mit értdemes tudnod a lakástakarékokról és bemutatjuk az Erste ajánlatait is.

  frissítve: 2024. július 10.