Az OTP Lakástakarékpénztár egyike azon három lakáskasszának, ahol az otthonodra gyűjthetsz. A lakástakarékban gyűjtött összeget felhasználhatod többek között építésre, lakásvásárlásra vagy felújításra is. Ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogy milyen konstrukciók érhetők el az OTP-nél.

Az OTP Lakástakarék újra a piacon

Miután 2018-ban megszűnt a lakástakarékpénztárakhoz kapcsolódó állami támogatás, a korábbi négy lakáskasszából három felfüggesztette az új szerződések kötését. Ennek az volt az oka, hogy a támogatás nélkül a termék jelentősen veszített a korábbi népszerűségéből.

Az OTP Lakástakarékpénztár azonban pár év kihagyás után 2023. március 1-jével két új konstrukcióval tért vissza a lakáskasszák értékesítéséhez. Két teljesen új termékkel jelentkezett, egy 4 éves és egy 8 éves megtakarítással. Ez az OTP Lakástakarék Prémium termékcsalád.

A konstrukció érdekessége, és egyben az új lakástakarékok fontos jellemzője, hogy a korábbi állami támogatáshoz hasonló kamatprémiumot vagy bónuszt a lakástakarék adja az összegyűjtött pénzedhez.

Mit kell tudnom a lakástakarékról?

Ahogy a neve is mutatja, ez egy lakáscélra fordítható megtakarítás, lényegében egy előtakarékossági forma.

Nézzünk egy egyszerű lakásvásárlást!

Hiába laksz a világ legszuperebb albérletében, ami jó környéken van, jó állapotú, kényelmes, nem túl drága és a tulaj is kedves, valószínűleg akkor is egy saját kuckóra vágysz. Az albérlet persze ritkán tökéletes, de akárhogy is, mi így vagyunk huzalozva, a magyarok 95 százaléka saját lakásban tervezi az életét.

Keveseknek van azonban arra lehetőségük, hogy akkor vegyenek lakást, amikor arra összegyűlt a pénzük. A lakások ennél jóval nagyobb kiadást jelentenek, és sokan hitelből vásárolnak. Többnyire az ahhoz szükséges önerő összegyűjtése is évekbe telik. A lakásvásárlás tehát némi tervezést és előre gondolkodást igényel.

De ha előre tervezünk, akkor miért is ne takarékoskodhatnánk előre? Akár 8-10 évvel a lakásvásárlás előtt? Épp erre jó a lakáskassza.

A lakástakarék egy lakáscélú megtakarítás, amit kis összeggel is el tudsz indítani. Ha van tehát pár tízezer forintod, amit rendszeresen félre tudsz tenni, akkor ezt beteheted egy kifejezetten erre a célra nyitott lakástakarékpénztárba.

Az OTP Lakástakaréknál a megtakarítási összegek 20 000 és 50 000 forint között lehetnek.

Ennyi pénzünk lesz a megtakarítási időszak végére

A befizetett pénzed után némi kamatot, és ha teljesíted a feltételeket, akkor kamatprémiumot kapsz, illetve a megtakarítási idő végén a lakástakarékpénztár által felajánlott lakáshitelt is felveheted.

Ez a termék tehát lényegében egy megtakarításból és egy hitelből áll, ahol a megtakarítás összege (amit befizettél plusz a kamatok) és a hitelösszeg együtt adják a szerződéses összeget. A megtakarítást egyből úgy használhatod, mint önerőt.

Jó, ha tudod, hogy a lakáshitelt nem kötelező a megtakarítás mellé felvenned. Ha a lakástakarék ajánlata nem tetszik, akkor választhatsz helyette piaci, vagy ha jogosult vagy rá, akkor kamattámogatott lakáshitelt is.

A lakáshitel nem lehet több, mint a szerződéses összeg 40 százaléka, azaz pontosan meghatározott, hogy adott megtakarításhoz mekkora hitelt kaphatsz.

Milyen költségekkel jár a lakástakarékpénztári számla?

A lakástakarékpénztári számla nyitásának egyszeri díja van, ami a szerződéses összeg 1 százaléka.

Ezen kívül havi számlavezetési díjat is fizetned kell, ami 150 forint havonta.

Mire használhatom a lakástakarékban összegyűlt pénzem?

Az összeget csak lakáscélra használhatod. Ezek lehetnek:

 • Lakásvásárlás
 • Építés, bővítés
 • Felújítás
 • Korszerűsítés
 • Lakáshitel kiváltása

Jó, ha tudod, hogy ha minősített fogyasztóbarát lakáshiteledet szeretnéd lakáskasszából előtörleszteni, akkor ezért előtörlesztési díjat nem kell fizetned.

Gyűjthetek többet, mint a szerződésben foglalt összeg?

Mi a helyzet például akkor, ha te arra vállaltál kötelezettséget, hogy havonta 20 000 forintot fizetsz be a pénztárba, de be tudnál fizetni 40 000 forintot is?

Ezt megteheted, de nem érdemes. Az OTP kamatprémiumot ugyanis csak az eredetileg a szerződésben megszabott összegre fog fizetni.

Megtakarítási lehetőségek az OTP Lakástakarékpénztárnál

Az OTP Lakástakarék tehát kétféle megtakarítást kínál. Ezekben 4, illetve 8 évig takarékoskodhatsz. A befizetett összeg 20 és 50 000 forint között lehet havonta.

A kamatprémiumot mindkét OTP lakástakarék terméknél egyben, a futamidő végén kapod meg a teljes addigi befizetésedre nézve.

A kamatprémiumot tehát nem évente írja jóvá az OTP Lakástakarékpénztár a számládon, hanem a megtakarítási időszak végén, egy összegben.

Fontos tudnod azt is, hogy ha a megtakarításodat nem lakáscélra használod, akkor a kamatprémiumot elveszíted. Ha tehát épp nincs olyan lakáscélod, amit meg tudnál valósítani a pénzből, vagy másra szeretnéd felhasználni, akkor ezt megteheted, hiszen ez a te pénzed. Viszont ebben az esetben az OTP kifizeti a megtakarításodat és a kamatot, de a kamatprémiumot nem.

A megtakarítás mellé úgy igényelhetsz lakáshitelt, hogy a hitel a szerződéses összegnek legfeljebb 40 százaléka legyen.

Ez a pár ünnepli, hogy a lakástakarékjukból lakást vettek

OTP Lakástakarék Prémium 4×10

Ez a rövidebb megtakarítási időszakra szóló módozat, azaz a kisebb csomag. A számok onnan jönnek, hogy 4 évig takaríthatsz meg benne, és egyszeri 10 százalék kamatprémiumot ad rá az OTP.

A megtakarítási időszak tehát 48 hónap. Legfeljebb 50 000 forintot fizethetsz be a lakáskasszába havonta. Ez a teljes futamidő alatt maximum 2 400 000 forint, amelyre 10 százalék, vagyis akár 240 000 forint prémiumot kaphatsz. A betéti kamat 0,1 százalék.

Az EBKM legfeljebb 3,44% kamatprémiummal együtt.

A szerződéses összeg (tehát a saját megtakarításod a hitellel együtt) 860 000 és 4 300 000 forint között lehet.

A kedvezményes lakáshitel összege legfeljebb a pénztárban gyűjtött megtakarításod 40%-a lehet. A kamata 7,9%.

A számlanyitás költsége a szerződéses összeg 1 százaléka, a számlavezetés díja 150 forint havonta.

OTP Lakástakarék Prémium 8×30

Ez pedig a nagy dobás: a 8 éves futamidejű módozat, amely mellé az OTP Lakástakarékpénztár 30%-os kamatprémiumot kínál.

A megtakarítási időszak 96 hónap. Szintén 10 000 és 50 000 forint közötti összeget takaríthatsz meg havonta, így összesen legfeljebb 4 800 000 forintot fizethetsz be, amelyre egyszeri 30% kamatprémiumot kaphatsz. A maximális kamatprémium így 1 440 000 forint. Az EBKM legfeljebb 5,64% lehet.

A szerződéses összeg 2 000 000 és 10 000 000 forint között lehet, ez tehát a megtakarításod a hitellel együtt.

A lakáshitel összege 3 739 905 forint a maximális megtakarításnál, amelyet az OTP 7,9 százalékos kamat, és 10,4 százalékos THM mellett kínál. Ennek a kölcsönnek a kezdő törlesztőrészlete 53 510 forint.

A számlanyitási díj itt is a szerződéses összeg 1 százaléka, azaz legfeljebb 100 000 forint, a számlavezetési díj 150 forint havonta.

Mi történik, ha hamarabb szeretnék a pénzemhez jutni?

Ha a megtakarítási időszak lejárta előtt szeretnéd felvenni a pénzed, akkor több lehetőséged is van.

Ha 4 éves szerződést kötöttél, és ezen belül bontod fel a megtakarításod, akkor kamatprémiumot nem kaphatsz.

Ha 4-8 év között veszed ki a pénzed, akkor a 8 évre járó kamatprémiumot nem kapod meg, viszont a 4 évre járó 10 százalékot igen. Ennek feltétele, hogy valóban lakáscélra használd a megtakarításod.

Kinek éri meg lakástakarékpénztári számlát nyitnia?

A lakástakarékpénztárnál van jobb befektetési forma is. Ugyanakkor itt valóban biztosíthatod, hogy a pénzt tényleg arra használod, amire szántad, a lakásodra.

A lakástakarékpénztári számlát az OBA védi, azaz állami garancia van rá. A megtakarításodra kapott kamat után kamatadót és szochót nem kell fizetned.

A megtakarítás az általad megjelölt kedvezményezettek számára átruházható.

Maradtak kérdéseid az OTP Lakástakarékkal kapcsolatban?

 • A lakástakarékpénztárban tartott megtakarításomat csak lakáscélra használhatom?

  Nem. Ha épp nincs olyan lakáscélod, amelyre felhasználnád a megtakarításod, akkor is hozzájuthatsz a befizetett pénzedhez és a kamatokhoz. A kamatprémiumot viszont nem kapod meg hozzá.
 • Muszáj hitelt is felvennem az OTP lakástakarékpénztári megtakarításom mellé?

  Nem. A lakástakarék konstrukciók tartalmaznak lakáshitelt is, de ezt nem kötelező felvenned. A megtakarításod mellé igényelhetsz piaci hitelt vagy támogatott hitelt is, ha erre jogosult vagy. Ha pedig hitelkiváltásra használnád a megtakarításod, akkor valószínűleg egyáltalán nem lesz szükséged hitelre.
 • Gyűjthetek a lakástakarékpénztárban a gyermekeim számára is?

  Igen. A lakástakarékpénztári megtakarítás kedvezményezettje lehet egy közeli hozzátartozód, így például a gyermekeid, szüleid, testvéreid, házastársad, de a nagyszülők is gyűjthetnek az unokáik számára, és az unokák is a nagyszüleiknek.
Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.