Bankszámla kalkulátor 2024

Segítünk megtalálni a hozzád illő bankszámlát, amelynél a számlavezetési díj és a bankkártya éves díja is alacsony. Megmutatjuk azt is, hogy melyik banknál miket tudsz mobilról elintézni.

Mit mond szakértőnk?Bezár

Érdemes kihasználnod, hogy a bankoknál nem csak ingyenes a számlanyitás, de még jóváírást is kaphatsz, ha teljesíted a feltételeket. Ezek a jóváírások több tízezer forintot jelentenek, és sok banknál a további ügyfélajánlásokkal még tovább növelhetők.

A legjobb számla még mindig az ingyenes számla, ez alól csak nagyon kevés kivétel van. Ezek viszont jellemzően csak akkor érvényesek, ha sokat bankolsz. Ezért célszerű a legolcsóbb, lehetőleg ingyenes bankszámlát kiválasztanod.

Állítsd be a személyes bankszámla használati szokásaidat, hogy ezzel a kalkulátor a neked személyre szabottan banki ajánlatokat mutassa. Írd be a havi átutalási tranzakcióidat, a rendszeres átutalásaidat, a csoportos beszedéseidet, és a készpénzfelvételi és bankkártyás vásárlási szokásaidat. Ha ezeket megadod, akkor a kalkulátor ezekkel az adatokkal számol.

Sok banknál többféle bankszámla ajánlattal találkozhatsz. A bankok mindig azt fogják kihangsúlyozni, amit ők el akarnak adni neked. A BiztosDöntés.hu kalkulátorában több évtizedes szakmai tapasztalatainkat egyesítettük, hogy segítsünk a számlacsomag választásban.

Kizárólag nálunk találkozhatsz olyan összehasonlítási lehetőséggel, amely a mobiltelefonos banki szolgáltatások mentén is segít bankszámlát kiválasztani. Feltüntetjük azt is, hogy hol tudsz Google Pay-t vagy Apple Pay-t használni.

Neked fejlesztettük ki a bankszámla kalkulátorunkat, használd a személyre szabhatóságot és a sokféle szűrési lehetőséget!

Homa Péter • frissítve 2024. július 18. • promóció
Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és átlagos költések alapján kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 393 Ft Kezdetben 331 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 498 Ft Kezdetben 352 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 095 Ft Kezdetben 802 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 206 Ft Kezdetben 693 Ft
   Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 492 Ft Kezdetben 806 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Digitalizáld Visa betéti kártyádat és 5 000 Ft díjkedvezményt kapsz
  • MBH Kedvezmény Plusz Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 743 Ft Kezdetben 2 215 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek
  6 / 6 találat

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése
  Itt a havi átlagban kiszámolt összes díjat látod, amit a banknak fizetsz az első két évben, tehát:
  - a bankszámla havi számlavezetési díja
  - a bankkártya éves díja
  - a digitális szolgáltatások díja (ha van)
  - a tranzakcióid díjai (mint pl. átutalások, készpénzfelvételek).
  Minden kedvezményt figyelembe vettünk. További részletek a "Feltételek, díjak" linkre kattintva, adatok módosítása a kalkulátor tetején.
  Itt a havi átlagban kiszámolt összes díjat látod, amit a banknak fizetsz az első két évet követően, tehát:
  - a bankszámla havi számlavezetési díja
  - a bankkártya éves díja
  - a digitális szolgáltatások díja (ha van)
  - a tranzakcióid díjai (mint pl. átutalások, készpénzfelvételek).
  Minden kedvezményt figyelembe vettünk. A ma ismert díjakkal számoltunk, mely az inflációval nőhet évente. További részletek a "Feltételek, díjak" linkre kattintva, adatok módosítása a kalkulátor tetején.

  Nem találtad meg, amit keresel? Nézd meg a lenti szolgáltatók bankszámláit is!

  Gyakori kérdések a bankszámla kalkulátorról

  • Hogyan épül fel a bankok 5 csillagos, Mobilbanki ügyintézés értékelése a bankszámla kalkulátorban?

   Szerintünk egy bankszámlánál, ahol a bank mobilappját akár naponta használod, fontosabb, hogy miket tudsz mobilról elintézni, mint az, hogy mennyibe kerül a számla havonta. A részletes leírást itt találod.

  • Mitől függ az ajánlatok sorrendje?

   A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások.

  • Hogyan számol a bankszámla kalkulátor?

   A bankszámla kalkulátor a beállított jövedelemhez viszonyítva, abból az átutalások és a bankkártya használata között automatikusan elosztott összegű és darabszámú tranzakciókra megadott, változó bankköltségeket számolja ki, melyhez hozzáadja a használattól független díjakat is.

   A kalkulátor csak a benne beállítható tranzakciók díjaival és az általános havi bankköltségekkel, továbbá a bankkártyák használati díjaival és éves költségeivel számol.

   Feltételeztük, hogy a számlaegyenleged nem csökken 10 000 Ft alá sohasem (egyes bankok ilyenkor extra díjat számolhatnak fel, amivel nem számolunk).

   A kínálatban nem mutatjuk azokat a speciális bankszámlacsomagokat, bankkártyákat és kedvezményes lehetőségeket, amelyek egyes foglalkozásokhoz köthetőek (pl. ügyvéd, orvos), valamint a speciális, meghatározott cégek munkáltatóinak készült csomagokat sem.

   Nem jelennek meg azok a bankszámlák sem, melyek egy másik banki termék igényléséhez kapcsoltak (például megtakarítási vagy hiteltermék) és nem láthatók a kizárólag privát banki ügyfelek számára elérhető konstrukciók sem.

   A mobilbank havi díjával is számolunk azoknál a bankoknál, ahol ilyet felszámítanak.

   A bankszámla kalkulátor automatikusan számol a törvény által biztosított, havonta összesen 150 000 forintig ingyenes készpénzfelvétellel, mely forintban, belföldön, ATM-ből (vagy 2025. január 1-től postán is) érvényesíthető összesen legfeljebb havi két alkalommal.

   Ha nem szeretnéd ezt a kedvezményt látni a költségekben, abban az esetben pipáld be, hogy nem kéred a törvény által biztosított havi 2 ingyenes készpénzfelvételt. Ezt a beállítási lehetőséget a Részletes kalkuláció gombbal érheted el a kalkulátor tetején lévő szürke mezőben.

   Ha viszont élsz a kedvezménnyel, de több készpénzfelvételt írsz be, mint havi 150 000 forint, akkor a kalkulátor úgy számol a kedvezménnyel, hogy a 150 000 forintra eső díj ingyenes legyen.

   Az SMS-ek, push üzenetek díjának felszámolását illetően alapértelmezetten úgy számolunk, hogy nem kérsz hagyományos SMS-t a tranzakciókról, hanem a mobilapplikáción keresztüli, általában ingyenes push üzeneteket használod. Tapasztalatunk szerint, ha aktívan használod a számlád, akkor a hagyományos SMS-ek feleslegesek és nagyon drágák, hiszen a mobilbankod is küldhet ingyenes push üzeneteket a tranzakciókról, illetve az egyenlegedet is bármikor ellenőrizheted a mobilodon. Azoknál a bankoknál viszont, ahol a push üzenetért díjat számít fel a bank, nem számolunk vele. Ez azt jelenti, hogy alapértelmezetten azt feltételezzük, hogy nem fogsz előfizetni sem az SMS, sem pedig a push üzenet szolgáltatásra, de ahol ingyen elérhető, ott a push üzeneteket be fogod kapcsolni.

   Bankkártyáknál úgy számolunk, hogy ahol több lehetőség is rendelkezésre áll, a legolcsóbb első éves díjú bankkártyát párosítjuk a bankszámlához és a továbbiakban is ezzel számolunk. Ahogy a kalkulátor nem számol az esetleges számlacsomag-váltási és számlazárási díjakkal, úgy nem számol a kártyaváltás költségeivel sem.

   A kezdeti és későbbi költségként a beállított tranzakcióktól függő és az azoktól független banki költségeket összeadva, együttesen számolunk. A kezdeti költség ezek első két évben felmerülő összes - tehát egyszeri, éves és havi - költségének egy hónapra eső része, a későbbi költség a harmadik évtől számított éves költség egy hónapra eső része.

   Mindkét esetben havi költséget látsz tehát, mely egy átlagos költség, vagyis nem pontosan ennyit fogsz fizetni minden hónapban, de hosszabb távon az összes banki költséged várhatóan ennyi lesz.

   Az akciós díjakkal számolunk. Éppen ezért különböztetünk meg kezdeti és későbbi költséget, hiszen a bankok szeretnek olyan akciókkal magukhoz csalogatni új ügyfeleket, amelyekkel kezdetben valamilyen kedvezményt adnak. Ha egy akció határidős (akár a kezdeti néhány hónapban, akár egy meghatározott dátumig), akkor azzal csak a határidőig számolunk.

   Azokat az akciókat azonban, melyeknek nincs lejárati határideje, véglegesnek tekintjük, mert az egyoldalú szerződésmódosítás tilalma óta a bankok sokszor tartósan élnek ezzel. Az itt feltüntetett nem akciós díjakkal csak akkor számolunk, ha a bank visszavonja a kedvezményt vagy határidőt állít be rá. Vannak olyan akciók is, melyeket sok-sok év óta folyamatosan hosszabbít a bank (tipikusan ilyenek lehetnek például a mobilapplikáció vagy a netbank havi előfizetései, vagy egy olyan díjkülönbség elengedése, mely jelentősen megnövelné a díjat, például a számlád bizonyos pénzforgalma arányában). Ezekkel úgy számolunk, hogy azt feltételezzük, az amúgy is régóta, folyamatosan meghosszabbított akciók továbbra is meg lesznek hosszabbítva. Amennyiben ettől eltérő helyzet áll elő, ott számolunk a változással.

   Az inflációval nem számol a bankszámla kalkulátor, mert ennek áthárítása csak lehetőség és nem kötelező a bankok számára. Egyes konstrukciókban a bankok bizonyos díjakat nem is emelnek az inflációval arányosan. Ezért a későbbi költséget is mai költségek szerint számolja a kalkulátor. Ráadásul mivel nem tudjuk, hogy a következő évek inflációja mennyi lesz, így ha akarnánk sem tudnánk számolni vele.

   Ha hó közben nyitod meg a számlát, akkor az egyszerűség érdekében nem térünk ki a tört hónapokra, így mindig a hónap legelső napjától számoljuk a költségeket. Ez azt jelenti, hogy te +/- 15 napos eltéréssel fizeted a kalkulátor által kiszámolt díjakat.

   A kalkulátor nem számol azzal, hogy ha bankfiókban adsz le megbízást. A BiztosDöntés.hu szellemisége középpontjában a tudatos ügyfelek állnak, hiszen tőlük várható leginkább, hogy felkeresnek egy bankszámla kalkulátort és ez alapján döntenek a banki konstrukciók között. Ezért feltételezzük, hogy aki az interneten választ ki egy bankszámlát, az az internetet választja akkor is, ha a bankszámláját használja.

   Ezért a kalkulátor csak olyan megbízásokkal számol, melyek okostelefonos mobilalkalmazással vagy webes internetbank applikációval lebonyolíthatók. Ha a két díj eltér, akkor a mobilalkalmazás díjával számol a kalkulátor. Továbbá azt se felejtsd el, hogy az átutalásoknál csak ezekre jár pénzügyi tranzakciós illeték-mentesség, méghozzá tranzakciónként 20 000 forintig.

   A pénzügyi tranzakciós illetékkel ugyanúgy számol a kalkulátor, ahogy azzal az ide vonatkozó jogszabály szerint a bankok is. Tehát a készpénzes tranzakciók költségében benne van a 0,6 százalékos illeték, a nem készpénzeseknél a 0,3 százalékos, de legfeljebb 10 000 forint értékű illeték.

   A lakossági, egyben internetbankból vagy mobilalkalmazásból indított, 20 000 forint alatti átutalások esetén nincs illeték a rendelet szerint. A bankkártyáknál pedig a 800 forintos éves átalány-illeték van, érintéses fizetésre alkalmas bankkártyáknál pedig az 500 forintos éves átalány-illetéket határoz meg jogalkotó (de ez inkább a bankoknak szól. ők döntik el, hogy ezt hogy veszik figyelembe a díjaik kialakításakor).

   Minden díjjal ugyanúgy számolunk, mintha bemennél a bankfiókba és megkérdeznéd az ügyintézőt. Illetve ha valamilyen számlacsomagnál kedvezőbb díjakban, vagy több visszatérítésben, akcióban részesülsz, ha online igényled vagy nyitod meg, akkor automatikusan ezzel számolunk.

   A bankszámla kalkulátor által mutatott kezdeti és későbbi havi költségben nem számolunk ezekkel a ritka díjakkal, még akkor sem, ha esetleg felmerül ilyen: netbanki belépési SMS, infláció miatti drágulás, rendszeres átutalás egyszeri díja a beállításkor. Utóbbi esetben is alapértelmezetten azt feltételezzük, hogy mindent mobilalkalmazással intézel.

   Nem számolunk olyan bankszámlákkal sem, melyeknek 3 000 forintnál drágább a számlavezetési díja. Nyugdíjas számlák sem szerepelnek a kalkulátorban, hiszen ezeknél vannak kedvezőbb általános felnőtt bankszámlák. A diákszámlákkal viszont számolunk.

   Beállíthatod a jövedelmednek megfelelő költési szokásokat a kalkulátor tetején lévő szürke sávban látható Részletes kalkuláció gomb megnyomásával a lenyíló ablakban.

   Az átírt jövedelemmel - ezerforintos lépcsőkben - arányosan változik a különféle havi tranzakciók száma és összege, melyek arányát a BiztosDöntés.hu szakértő csapata állította be, azonban ezt bármikor szabadon felülírhatod.

   A kalkulátor úgy van beállítva, hogy 50 000 forinttól felfelé nem „költi el” tranzakciókra a teljes jövedelmet, hanem egyre nagyobb arányú megtakarítással számol. Ez természetesen szintén felülírható.

   Bejelölhető az is, hogy a kalkulátor - az átláthatóság érdekében - minden banktól több bankszámlát mutasson meg. Alapértelmezetten minden banktól csak egy számlát mutatunk meg, azt ami az adott sorrendezés alapján a legelőnyösebb.

   Az így beállított adatokkal a kalkulátor sorba rendezi a bankszámlákat.

   A kalkulátorban megváltoztathatod a bankszámlák sorrendjét. A leggyakrabban a havi összköltség alapján választanak az érdeklődők a találatok közül, ezért ez a sorrend az alapértelmezett. De beállíthatsz a mobilbanki ügyintézés szerinti, vagy bankfiókok száma szerinti sorrendet is. A kiválasztott szűrés alapján rendezett legkedvezőbb konstrukciókat a találati lista tetején találod. A lista csak a most igényelhető bankszámlákat tartalmazza.

  • Milyen számlacsomagokkal számol a bankszámla kalkulátor a katásoknak?

   A katások, pontosabban minden olyan vállalkozó, aki nem tartozik az áfakörbe, nem kötelezett vállalkozói számla, azaz úgynevezett pénzforgalmi számla nyitására.

   Ez azt jelenti, hogy használhatnak magánszemélyeknek szóló bankszámlákat is, melyek jóval olcsóbbak. Ezért a BiztosDöntés.hu ennek a vállalkozói körnek a lakossági bankszámlákat javasolja.

   Csak két példa, hogy miért is érdemes a lakossági bankszámlát választani az áfakör-mentes vállalkozóknak: 20 000 forintig illetékmentes az internetbankos vagy mobilapplikációs átutalás, továbbá csak ezekre a számlákra kérhető a 150 000 forintos ingyenes ATM-készpénzfelvétel is.

  • Milyen számlacsomagokkal számol a bankszámla kalkulátor a diákoknak?

   A diákok sokkal előnyösebb díjakkal bankolhatnak, mint a felnőttek, így diákok számára olyan bankszámlákat jelenít meg a kalkulátor, melyek kedvezőbbek a felnőttekénél.

   A diákszámlák akár már 7 éves kortól elérhetőek és céljuk, hogy a bank már korán magához kötheti az ügyfelet, aki náluk maradva majd lakáshitelt, netán személyi kölcsönt vesz fel. Ezért cserébe fiatal korban akár veszteséggel vagy önköltségen kínálnak bankszámlavezetést, a BiztosDöntés.hu megmutatja neked ezeket a bankszámlákat.

  • Milyen információk szerepelnek a Számlanyitási akció feliratú dobozban a találatoknál?

   Ha egy bankszámlán olyan, új ügyfeleknek szóló bankszámlanyitási akció van éppen érvényben, amely bizonyos feltételek teljesítése esetén pénzjóváírást vagy valamilyen ajándékot, nyereményjátékot ígér, akkor annak a fix összegét, illetve ha az változó összeg vagy nyereményjáték, akkor annak legmagasabb összegét tüntetjük itt fel.

   Mellette olvashatod azt az információt is, hogy a pénz jóváírás, valamilyen tárgyi ajándék vagy nyereményjáték. Tárgyi ajándék esetén annak árát az Árukereső.hu oldalon nyilvánosan beszerezhető új, legolcsóbb beszerzési ár alapján tüntetjük fel, 1 000 forintra kerekítve, hogy ezzel az ajándék értékét megbecsülhesd.

   A dobozra kattintva kinyílnak a részletek, ahol megismerheted a pénzhez jutás feltételeit. Ebben a dobozban nem szerepeltetünk semmilyen ügyfélajánlási akció alapján megszerezhető pénzt, csak olyat, amely alanyi jogon, a számlanyitásért jár. Sorba is rendezheted a találatokat ez alapján az összeg alapján, amit ez a doboz tartalmaz.

  • Minden bankszámla benne van a kalkulátorban, ami elérhető a számomra?

   Nem. Vannak olyan bankok vagy olyan speciális, bárki által nem igényelhető bankszámlák, melyeket nem tüntetünk fel, mert nagy valószínűséggel nem lesz érvényes rád.

   Olyan is lehet, hogy éppen frissítjük egy adott bank kondícióit, vagy várunk valamely bank ellenőrzésére, amely idő alatt szintén nem látható az adott konstrukció.

   Ezeknek a pénzintézeteknek vannak bankszámlái:

   - CIB számlacsomagok: A CIB Banknak jó digitális szolgáltatásai vannak, mobilapplikációjuk egyedi szolgáltatásokat is kínál. Ilyen például az internetkártya generálása, de nagyon könnyen elérhető, egyszerű megtakarítási szolgáltatást is nyújt, a bankkártya használhatósága pedig lekorlátozható a biztonságos országokra.

   - Erste számlacsomagok: Az Erste Bank többféle számlacsomagot is kínál, korlátlan ATM készpénzfelvételi csomaggal is (ahol csak az illetéket kell megfizetni, banki díjat nem). Bankkártyás kedvezményprogramot üzemeltet, mobilapplikációja pedig olyan korszerű szolgáltatásokat nyújt, mint például a tranzakciók tag-elhetősége vagy a lefényképezett blokk eltárolása a tranzakcióhoz.

   - Gránit számlacsomagok: A Gránit Banknál mindent el tudsz intézni személyes felkeresés nélkül. Különösen erősek a digitális szolgáltatásokban, számlacsomagjaik között pedig ingyenes és feltétel nélkül ingyenes számlavezetés, sőt, ingyenes belföldi átutalási lehetőség is megtalálható.

   - K&H számlacsomagok: A K&H Bank a legnagyobb szereplők egyike a hazai piacon. Digitális szolgáltatásaiban régóta élenjáró - mobilapplikációja képes a közlekedési mobiljegyek megvásárlására és eltárolására -, kínálatában ingyenes számlavezetés is elérhető, ha a jóváírási és a megtakarítási feltétel egyszerre teljesül.

   - MagNet számlacsomagok: A MagNet Banknak kevés fiókja van, ennek ellenére olyan szolgáltatásokat kínál, melyet mások nem. Például ilyen a bankkártyás vásárlások felkerekítését megtakarító Apránként Megtakarítási Program, vagy a nyilatkozat nélkül is érvényes ingyenes készpénzfelvétel.

   - MBH számlacsomagok: Az MKB és a Takarékbank, valamint a korábbi Budapest Bank egyesülése nyomán létrejött MBH Bank az ország egyik vezető bankja, élenjáró digitális szolgáltatásokkal. Jelenleg mobilapplikációjában elsőként üzemeltet digitális asszisztenst.

   - OTP számlacsomagok: Az OTP Bank a legnagyobb hazai piaci szereplő, a legtöbb hazai ATM-et üzemelteti és a második legtöbb bankfiókot. Kínálatában olyan számlacsomagok találhatók, ahol modulárisan választhatók a - bizonyos korlátokon belül - átalánydíjas bankolási lehetőségek.

   - Raiffeisen számlacsomagok: A Raiffeisen Bank kínálatában olyan számlacsomag is megtalálható, ahol nem a bejövő jóváírással, hanem a számláról történt költésekkel érhető el az ingyenes számlavezetés. Mobilappjában kezeli a csoportos beszedést, ami ritkaság, továbbá átlátható módon képes csoportosítani a költségeket és a bevételeket.

   - UniCredit számlacsomagok: A lakossági - nem prémium - ügyfélszegmensben az UniCredit Bank tesz lehetővé szinte egyedül teljesen ingyenes átutalási lehetőséget Magyarországon. Mobilapplikációjával bankkártya nélküli készpénzfelvétel is lehetséges az UniCredit mintegy 100 belföldi automatájából.

  • Milyen sűrűn frissül a bankszámla kalkulátor adatbázisa?

   A BiztosDöntés.hu kalkulátorát minden munkanap frissítjük az esetleges változásokkal. A mobilalkalmazások változásait, fejlesztéseit hetente frissítjük a kalkulátorban.

  • Mi történik, ha igényelek egy bankszámlát a BiztosDöntés.hu-n?

   Ha rákattintasz egy bankszámla találatra, akkor átirányítunk a bank honlapjára, ha az adott bankkal van megállapodásunk. Ott a legtöbb esetben megadhatod az adataidat, hogy visszahívást kérj.

   Ilyenkor általában a következő munkanapon a megadott elérhetőségeiden felkeresnek a kiválasztott bank ügyintézői, egyeztetik a személyes adataidat és felvilágosítanak, hogyan tudod a legegyszerűbben megnyitni az új bankszámládat.

   Egyre több olyan bank is van, ahol videóhívással vagy szelfis számlanyitással is meg tudod nyitni az új bankszámládat. Ezekről a bankok tájékoztatnak a weboldalukon.

  • Mennyivel kerül többe, ha rajtatok keresztül igényelek bankszámlát ahhoz képest, mintha magam mennék a bankhoz?

   Semennyivel.

   Magyarországon jogszabály rendelkezik arról, hogy a pénzügyi szolgáltatásért közvetítők nem kérhetnek pénzt az ügyféltől. A BiztosDöntés.hu-n pontosan ugyanannyiért igényelheted meg bármely bankszámlát, mintha személyesen te magad tennéd a kiválasztott banknál.

   Számunkra semmit nem kell fizetned, beleértve azt is, hogy a bankon keresztül sem.

   Ha segítettünk neked egy pénzügyi döntésben, és cserébe segítenéd a BiztosDöntés további működését, akkor igényeld meg az adott konstrukciót rajtunk keresztül, amiért bizonyos bankoktól reklámozási díjat kapunk. Ezzel segítheted a fennmaradásunkat, továbbá, hogy törekvéseinkkel összhangban a jövőben még jobb ajánlatokat mutathassunk neked.

  • Minden bankszámla-konstrukciót meg tudok igényelni?

   Sajnos nem.

   Bár törekszünk arra, hogy minél több - és legfőképpen minél kedvezőbb - konstrukciót is megjelenítsünk neked, ezek közül megigényelni csak azt a konstrukciót lehet, amelyekre a BiztosDöntés.hu szerződött az adott bankkal vagy annak ügynökségével. Azon dolgozunk, hogy ezt a kört folyamatosan bővítsük, és az összes elérhető számlacsomagot megigényelhesd a BiztosDöntés.hu-n is.

  • Hogyan és mennyi idő alatt történik egy bankszámlanyitás? Milyen dokumentum kell hozzá?

   A bankszámla megnyitása videobankon, szelfivel vagy bankfiókban történhet. A videobankos és a bankfiókos számla általában a nyitási folyamat végén megnyílik és használható, a szelfis számlanyitásnál, mivel az egy offline folyamat, általában egy banki (munka)napot kell várni.

   Mindhárom esetben ellenőrzik az okmányokat, akár a számlanyitás után is, és zárolják a számlát, ha probléma merül fel. A bankszámlanyitáshoz személyi igazolvány és lakcímkártya szükséges, nem kell más dokumentumot magaddal vinni hozzá.

  • Van más olyan bankszámla kalkulátor ahol ellenőrizni tudom a díjakat vagy amit bizalommal ajánlotok?

   Igen, a Magyar Nemzeti Banknak van egy Bankszámlaválasztó programja, amit ide kattintva tudsz elérni.

  Ha egy jó számlacsomagot keresel és nem elégszel meg azzal, amit a bankszámla kalkulátor mutat, akkor jó helyen jársz. Lépésről lépésre megmutatjuk, hogy mi alapján érdemes bankszámlát választani és hogy milyen bankkártyák vannak. Azt is elmondjuk, hogy mennyi mindenre használható manapság egy jó bankszámla és mobilbank, és hogy miként teszik egyszerűbbé a mindennapjaidat. Vágjunk is bele!

  A legtöbben már nem ez alapján választanak bankot

  Sokaknak régebben fontos volt, hogy a bankjuknak a fiókja mennyire van közel a lakóhelyéhez vagy munkahelyéhez. Pedig ma már egyáltalán nem kell mindenért bemenni a bankfiókba. Már a bankszámlára történő befizetés miatt sem kell bemenni, ezt több befizetős ATM-nél is el lehet intézni gyorsan, akár hétvégén vagy munkaidő után is.

  De ha bármi másra van szükséged, akkor ott vannak az elektronikus csatornák - mobilbank és netbank -, illetve a bankkártya, ha pedig segítség kell, akkor segít a telefonos ügyfélszolgálat távolról is.

  A bankkártyáddal havi 150 000 forintig bármely hazai bank ATM-jét használhatod készpénzfelvételre, emiatt sem indokolt tehát a bankfiók közelsége. Azt javasoljuk, hogy ne ez alapján válassz bankot.

  Bankszámlanyitás otthonról? Már ez is lehetséges. A következő fejezetből kiderül, hogyan.

  Lány videóbankon keresztül nyit otthonról bankszámlát

  Melyik banknál van a pénzem a legnagyobb biztonságban?

  Ha bármelyik Magyarországon lévő banknál bankszámlát nyitsz, akkor a számládon (vagy lekötött betétben) lévő pénzedet megvédi az Országos Betétbiztosítási Alap, rövidítve OBA 100 000 euróig, vagyis kb. 40 millió forintig. Ha tehát a bankod csődbe menne, akkor körülbelül 10 napon belül maradéktalanul visszakapod a pénzedet.

  Tehát, ha kevesebb mint 40 millió forint van a bankszámládon, akkor ugyanolyan biztonságban van a pénzed a legkisebb és a legnagyobb Magyarországon lévő banknál is.

  Fontos még tudnod, hogy ha több bankba helyezel el 100 000 eurót meg nem haladó összeget, úgy 100 000 euró felett is biztosítva vagy, csak egy másik banknál. Tehát több banknál a 100 000 eurós védelem egy betétes esetében megtöbbszörözhető. Ugyanígy, ha a bankszámlának több tulajdonosa van, akkor a 100 000 eurós értékhatár tulajdonosonként értendő, egy bankszámla esetében is.

  Ebben az útmutatóban részletesen elmondjuk, hogyan zajlik a kártalanítás abban a ritka esetben, ha egy bank csődbe megy.

  A lényeg az, hogy azért, mert egy banknak nem találkozol minden sarkon a fiókjával, ne gondold, hogy ott veszélyben lenne a pénzed. Vannak olyan kisebb magyar bankok, akiknek elég jó online szolgáltatásaik vannak, és a díjaik is nagyon kedvezőek.

  Ha legutóbb még bankfiókban nyitottál bankszámlát, akkor biztosan érdekes lesz a következő fejezet, ahol azt mutatjuk be, hogy ma már sokkal egyszerűbb új számlacsomagot igényelni.

  Ma már online is többféleképpen tudsz bankszámlát nyitni

  2017 óta már lehet az interneten keresztül is teljes értékű bankszámlát nyitni, mely 2020-ban kiegészült egy egyszerűsített lehetőséggel is. Nem nyújtja minden bank mindkét lehetőséget, sőt, vannak bankok, amelyek egyiket sem, de az idő előrehaladtával valószínűleg egyre több banknál elérhető lesz ez a lehetőség.

  Az internetes számlanyitás egyik fajtája, amikor videobankos kapcsolatban, banki ügyintézővel nyitod meg a számlát. Itt egy félórás beszélgetést képzelj el, amely során nyilatkozatokat kell tenned, elkészíted az aláírásodat elektronikusan és megadod a választ az ügyintéző minden kérdésére.

  A számlanyitási folyamat végén megnyílik a számlád és elindul a kártyád gyártási folyamata is. Ettől kezdve a számlát használhatod, egy rövid banki ellenőrzést követően nem sokkal azután, hogy befejezted a videohívást.

  Nem lehet senki a szobában melletted és a videóhívás nem szakadhat meg, ellenkező esetben elölről kell kezdeni a számlanyitást.

  Szelfis számlanyitás

  Az internetes számlanyitás másik fajtája, amikor banki ügyintézői kapcsolat nélkül, egy applikáció utasításait követve nyitod meg a számlát, ez a szelfis számlanyitás.

  Pontosabban ebben az esetben nem nyílik meg a számla azonnal, csak azt követően, hogy a következő munkanapon ellenőrizték az adataidat. Ehhez a folyamathoz NFC-s mobiltelefonra és NFC-s, újfajta személyi igazolványra lesz szükséged. Ez a legkényelmesebb számlanyitási mód, ha már nyitottál Revolut számlát, akkor ott mér ezzel találkozhattál.

  Tehát a számlanyitás egyszerű és már már egyre kevésbé fontos az online számlanyitásnak köszönhetően, hogy a közelben legyen a bankfiók. Mivel biztosan van már valahol bankszámlád, elmondjuk, hogy mit kell tenned, ha egy új bankhoz mennél át és a jelenlegi számlád beállításait át szeretnéd hozni.

  Így tudsz bankot váltani

  A bankváltástól sokan ódzkodnak, pedig az élet része, hogy ha valamiben tudunk jobbat, akkor átváltunk rá.

  Akkor miért ne váltsunk bankot is ugyanígy? Főleg, hogy látjuk, hogy vannak kedvezőbb számlacsomagok, amiknél ráadásul jobb online szolgáltatások vannak.

  Mit kell tenni, ha már meghoztam a döntést?

  Szerintünk akkor jársz a legjobban, ha előbb kipipálod a lenti feltételeket és utána mész el az új bankba.

  Csak az új bankba kell bemenned és kérned a bankváltási folyamatban a régi számla megszüntetését.

  Ekkor az új bankod elintézi a régi számlád bezárását, a csoportos beszedések átvételét és értesíti a munkáltatót vagy más jövedelem (pl. nyugdíj) folyósítóját a számlaszám-változásról. Mindezt ingyen, tehát a váltásért és a velük járó feladatokért egyik bank sem kérhet pénzt. Nem ide tartozik az, hogy a régi bank számíthat fel pénzt a számla megszűnéséért, ha ezt hirdetményben feltünteti.

  Bankszámla váltáskor a két bank online kezet fog és elintéz mindent az ügyfél helyett

  Feltételek, amelyek nélkül esélytelen a bankváltási folyamat:

  1. folyószámlahitel-tartozás – ezt rendezned kell a váltás előtt úgy, hogy az új banknál legalább 3 hónapig nem kaphatsz folyószámlahitelt, hiszen új ügyfél vagy
  2. lekötött betéted van folyamatban
  3. ha dombornyomású a bankkártyád, akkor a bank még 30 napig is visszatarthatja a számla bezárását, mert az ilyen kártyákkal lehet úgy is költeni, hogy arról a bank csak utólag, de legfeljebb 30 nap múlva értesül – a dombornyomású kártyát ezért célszerű visszaadni 30 nappal a tervezett zárás előtt, addig használd a Revolutodat!
  4. függő bankkártyás tételek vannak a számládon, amit még nem könyveltek le – a tervezett megszüntetés előtt 2-3 munkanappal már ne használd a bankkártyád és úgy menj be az új bankba, hogy előtte az internetbankban vagy a mobilapplikációban győződj meg arról, hogy nincs függő bankkártyás tételed
  5. köztartozásod van (folyamatban lévő inkasszó, hatósági átutalás, átutalási végzés vagy végrehajtási eljárás) a számlán vagy a hagyatéki eljárás alatt áll
  6. ha személyi kölcsönöd vagy jelzáloghiteled van a régi banknál, akkor a bank nem biztos, hogy engedi a számla megszüntetését, vagy ha igen, kamatkedvezményt veszíthetsz, erről feltétlenül tájékozódj előtte
  7. a régi banknál tárolt személyes adataidban változás történt – ekkor a bankváltási folyamat elindítása előtt aktualizáld az adataid a régi banknál!

  Ha közös a számlád a házastársaddal, vagy mással, akkor mindegyikőtök kell a bankváltás elindításához.

  Ne feledd, hogy az új számládhoz kérd át a törvényi ingyenes készpénzfelvételt!

  A következő fejezet arról szól, hogy miként tudsz még többet spórolni a banki költségeiden. Ezzel az új bankszámlád költségei is alacsonyabbak lehetnek, vagy ha nem váltasz bankot, akkor a régi számlacsomagod is.

  Bankváltástól függetlenül is lehet még olcsóbb a bankszámlád

  Senki se szereti, ha havonta állandóan több ezer forint költséget felszámít a bankja. Ha így áll a helyzet, akkor eljött az ideje annak, hogy karcsúbbra fogd a bankszámlád.

  Először is, ha készpénzt veszel fel, akkor igényeld a bankodnál a törvényi ingyenes készpénzfelvételt, már ezzel önmagában ezreket is megspórolhatsz, hiszen havonta kétszer legfeljebb 150 000 forintig ingyen vehetsz fel pénzt bármelyik hazai ATM-ből és 2025. január 1-től postán is.

  Ezenfelül amit lehet, fizess bankkártyával, mert ekkor általában teljesen ingyenes a vásárlás. Ez vonatkozik a boltokra és az internetre is. Sőt, a postai csekkbefizetésre is. A lényeg, hogy minden olyan fizetés ingyenes, ami nem eredményez(het) készpénzt.

  Bár kifizetheted bankkártyával sok szolgáltató internetes felületén a havi számláidat, de elég olcsó még a csoportos beszedés is. Nézd meg, nem lenne-e jobb, ha a bankszámláról így fizetnéd ki a közműszámláidat ahelyett, hogy készpénzt veszel ki és sorban állsz a sárga csekkjeiddel a postán. Egyébként még a postai sorban is dönthetsz úgy, hogy bankkártyával fizeted ki, ami lehet hitelkártya is, és ott is vásárlásnak számít, azaz ingyenes.

  Házaspár a bankszámla költségeit tekinti át a díjkimutatás segítségével

  Az éves banki díjkimutatás segít átlátni a költségeket

  A bankok egy évben egyszer díjkimutatást is küldenek. Minden lakossági ügyfél európai uniós előírásként minden év elején egy kimutatást kap a bankjától – papíron vagy elektronikusan, ahogy a havi számlakivonatát is kapja -, hogy a bank az elmúlt teljes évben mennyi költséget számított fel neki az egyes tranzakciók után.

  Ezek tranzakciónként éves szinten összesített adatok, azaz nem úgy néz ki, mint egy számlakivonat, nem tartalmaz minden egyes tételről kimutatást.

  Mit tartalmaz a díjkimutatás?

  Az egyes tranzakciók után a múlt naptári évben összesen fizetett díjat, melyeket ezekbe a csoportokba sorolnak, a jobb átláthatóság kedvéért: általános számlaszolgáltatások, kifizetések (kivéve a kártyás fizetéseket), kártyák és készpénz, folyószámlahitel és kapcsolódó szolgáltatások, egyéb szolgáltatások

  Mit nem tartalmaz a díjkimutatás?

  A jóváírásokat (például a számlára érkezett jövedelem, beérkezett utalások), a díjkorrekciókat, a hitelkártya-szolgáltatások díját, az átutalások összegét, a készpénzfelvételek összegét, a megtakarításokat, befektetéseket, biztosításokat és a hitelek esetén felmerült költségeket

  A díjkimutatás egy remek lehetőség arra, hogy racionalizáld a költségeidet, akár bankváltással is. Ettől függetlenül viszont az egyre emelkedő infláció megdrágíthatja az éves bankszámla-költségeidet. Nézzük meg hogyan!

  Díjemelés az infláció mértékével

  A bankok évente egyszer, az előző évi, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) fogyasztói árindex (azaz az infláció) mértékével emelhetik a bankszámlával kapcsolatos díjakat, jutalékokat, költségeket. Ezért ezzel az indokkal évente egyszer, tavasszal szoktak bankszámlával kapcsolatos díjakat emelni a hitelintézetek.

  Azonban tudnod kell, hogy egyéb okok is vezethetnek banki díjemeléshez. Ilyen például a jogi környezet változása, az adózási szabályok módosítása, vagy azoknak a szolgáltatásoknak a drágulása, melyet a bank maga is igénybe vesz.

  Tudnod kell azt is, hogy az emelés csak egy lehetőség, nem kötelező élni vele. Azonban mivel a bankoknak nincs túl nagy mozgásterük az általuk is elszenvedett infláció továbbhárítására, ezért jellemzően élni szoktak ezzel a lehetőséggel.

  Érdemes figyelned arra is, hogy a bankok a százalékos díjakat is emelik az infláció mértékével, pedig ott maga az infláció amúgy is növeli a banki bevételt, még változatlan százalék esetében is.

  Sokan nem is gondolják, de minél többet vásárolsz a bankkártyáddal, a legtöbb mobilbank annál többet tud segíteni a pénzügyeid áttekintésében. Nézzük meg hogyan.

  Pénzügyi menedzselő mobilapplikációk

  Mivel egész nap hordjuk magunkkal a mobilt, ha át akarod látni a havi költéseidet, akkor egy ilyen appot letöltve könnyedén menedzselheted a pénzügyeidet, hiszen apránként minden költést láthatsz vagy akár beírhatsz. Több app is képes arra, hogy összeszinkronizálja a bankszámláidat, ha felhatalmazod erre. Ez azért jó, mert ilyenkor egyáltalán nem kell azzal foglalkoznod, hogy a bankszámláról is kiírogasd, hogy ott mire költöttél.

  Ilyen applikációkkal rendszerezheted a költéseidet, és a segítségével kialakíthatsz új költési szokásokat is, melyek fegyelmezettebb pénzfelhasználást eredményeznek. Lehet, hogy ha csak egy hónapnyi költésed írod fel, máris meglepődsz, hogy mire költöttél, amire nem kellett volna.

  Mosolygó lány átnézi a mobilján a bankszámla költéseit

  Ezek az applikációk segíthetnek abban is, hogy a kötelezettségeidre ne kelljen nap mint nap figyelned, így nem felejtheted el például a telefonszámlád befizetését.

  Alapszámla

  Végül még egy tipp: miután a bruttó legkisebb minimálbér 0,5 százalékára csökkenhet az alapszámla havidíja 2023-ban, vizsgáld meg, hogy nem jössz-e ki vele jobban! Ha az alapszámlát választod, akkor nem lehet mellette más forint számlád Magyarországon és ha csak rendelkezési jogod van más bankszámlán, arról is le kell mondanod.

  Cserébe a havidíj ellenében nem kell semmilyen többletköltséget fizetned a a bankkártyáért, a törvényi ingyenes havi 2 darab ATM készpénzfelvételért legfeljebb havi összesen 150 000 forint értékben (vagy havi 50 000 forint bankpénztári felvételéért), a bankkártyás vásárlásért, a csoportos beszedésért és havi 4 db, összesen legfeljebb havi 100 000 forint értékű átutalásért. Az átutalásba az eseti és a rendszeres átutalások is beletartoznak.

  Van egy kérdés, amit minden bankszámlanyitásnál meg kell válaszolnod, ez pedig, hogy milyen típusú bankkártyát szeretnél. Nyilván a banki ügyintéző ajánlani fogja a drágább dombornyomott változatot az elektronikussal szemben.

  Nézzük meg, hogy ezek mit jelentenek, és elmondjuk hogyan spórolhatsz ezzel évente több ezer forintot!

  Mi a különbség az elektronikus és a dombornyomású bankkártya között?

  Amikor bankkártyát használsz, azok közül általában bármelyik alkalmas a boltokban történő fizetésre, így a legolcsóbb, elektronikus bankkártya is. Nézzük meg először ezt az olcsóbb, de a legtöbb esetben tökéletes bankkártyát, és utána pedig a drágább dombornyomott változatot is.

  Elektronikus bankkártya

  Ezeket onnan ismered meg, hogy a kártyába vésettek a számok, ezek csak elektronikus környezetben használhatók, vagyis kizárólag olyan helyen, ahol a bank elektronikusan engedélyezni tudja a vásárlást.

  Ezzel a kártyával a bank szempontjából kockázatmentesen lehet fizetni, hiszen mindig kell a bank engedélye, így nem tudod túllépni a számlaegyenlegedet, mert amikor elfogy a pénzed, a bank nem engedélyezi a további költéseket.

  Magyarországon mindenhol van elektronikus összeköttetés a bankkal, tehát az elektronikus bankkártyával minden kártyaelfogadó helyen tudsz fizetni.

  Ezért van az, hogy mind az elektronikus, mind pedig a dombornyomású kártyát használhatod idehaza, nincs köztük különbség. Elektronikus kártyának számít a Maestro és a Visa Electron kártya.

  Ha csak itthon használod a bankkártyát, akkor elegendő számodra egy elektronikus példány, ezek ugyanis olcsók és biztonságosak, hiszen a bank minden tranzakcióról azonnal értesül, így a letiltás is azonnal érvényesül, ha elveszíted.

  Dombornyomott bankkártya

  Az elektronikus bankkártya fejlettebb, többet tudó változata a dombornyomású kártya, bár érdekességképpen ez a változat született meg történetileg először. Ezzel ugyanis nemcsak az elektronikus környezetben lehet fizetni, hanem olyan helyen is, ahol nincs elektronikus összeköttetés a bankkal, ezért a bankkártya elfogadása bizonylattal történik.

  Eleinte az elektronikus kártyaelfogadás még nem volt elterjedt, ezért csak ilyen kártyákat lehetett használni. Amikor aztán már kiépült az elektronikus bankkártya-elfogadó infrastruktúra, akkor kezdtek olyan bankkártyát kibocsátani, amely már csak elektronikus környezetben volt használható.

  Ha viszont gyakran jársz külföldre, akkor a dombornyomású változat javasolható. Ezek drágábbak, de külföldön sehol sem találkozol vele elfogadási korlátokkal.

  Ráadásul ezekhez a plasztikokhoz gyakran kapcsolódik utasbiztosítás ingyen, vagy olcsóbban, mint az elektronikus társaihoz. Így kettő előnyt is élvezhetsz, ha ilyen kártyával külföldre mennél, mintha elektronikus kártyát választanál.Dombornyomású kártyamárka a Mastercard és a Visa (Electron megjelölés nélkül).

  Bolti fizetés dombornyomott bankkártyával

  A dombornyomású kártyák közé tartoznak a prémium bankkártyák is, melyek Gold jelzésűek és általában tényleg aranysárga színűek, vagy ilyen motívumokat találsz rajtuk. Ezek abban különböznek a dombornyomású társaiktól, hogy drágábbak, de cserébe komolyabb összegű utasbiztosítást és egyéb előnyöket nyújtanak, például beléphetsz a Mastercard prémium repülőtéri váróiba, értelemszerűen csak a Mastercardhoz tartozó prémium kártyákkal.

  Most, hogy már tudod milyen bankkártyát válassz, biztosan szükséged lesz majd készpénzre is, amit ATM-ből vennél fel lehetőleg ingyenesen. Bizonyára hallottál már arról, hogy törvényileg havonta 2 ingyenes készpénzfelvétel van maximum 150 000 forintig, de ez sajnos nem ilyen egyszerű. Nézzük meg, hogy mikre kell odafigyelni, hogy ez valóban ingyenes legyen!

  Az ingyenes készpénzfelvétel buktatói

  Talán te is tudod, hogy hazánkban létezik az ingyenes készpénzfelvétel, mely 16 éves kortól bármely magyarországi bankszámlához kérhető. Nem veheted igénybe ezt a kedvezményt a hitelkártyádhoz, törlesztési számládhoz és a megtakarítási számládhoz.

  A kedvezmény csak hazai, csak forinttal töltött, csak ATM-re és 2025. január 1-től postára vonatkozik, és csak arra az egy bankkártyára, amihez kapcsolódó bankszámlára ezt nyilatkozatban kérted. Ha nem kéred, nem jár automatikusan.

  A kedvezmény legfeljebb havonta kétszer, legfeljebb havi 150 000 forintig vehető igénybe. Amikor az egyik limited eléred, az törli az adott hónapra a másikat is, nem lehet tehát 150 000 forint felett vagy több mint két alkalommal ingyen felvenni pénzt.

  Az ingyenes készpénzfelvétel leggyakoribb buktatói a következők:

  • nem forintot kiadó ATM-ben vetted igénybe (vannak eurós ATM-ek is)
  • két bankszámlára is kérted – ekkor a korábbira nézve megszüntetik
  • ha nem használtad ki a kedvezményt, nem viheted át a maradékot a következő hónapra
  • nem Magyarországon vettél fel készpénzt
  • nem ATM-ből vettél fel készpénzt, hanem bankfiókban, vagy 2024. december 31-ig postán, ahol nem érvényes a kedvezmény
  • nem bankkártyával vettél fel készpénzt a bankban – a kedvezmény csak ATM-re vonatkozik, bankpénztárra még akkor sem, ha bankkártyával intézted a pénzfelvételt
  • egy tranzakción belül túlléped a limitet – ekkor a bank valamilyen arányosítással a nem ingyenes összegrész után díjat számít fel
  • a hónap utolsó napjaiban, kiváltképp hétvégén a sajátodétól eltérő bank ATM-jéből veszel fel pénzt – ekkor az átcsúszhat a következő hónapra, mire lekönyvelik és abba számít bele
  • a számlának két tulajdonosa van – ekkor is csak összesen kétszer, legfeljebb 150 000 forint erejéig szól a kedvezmény
  • ha valakinek folyószámlahitele van, mely keretösszeg kevesebb, mint 150 000 forint, akkor a bank csak a folyószámlahitel mértékéig köteles biztosítani az ingyenes készpénzfelvételt

  Ebben az útmutatóban sokkal részletesebben elmagyarázzuk a szabályokat és példákon keresztül is levezetjük a kivételeket.

  Ha van Revolutod, azzal megnyújthatod az ingyenes készpénzfelvétel összegét havi ciklusonként további 75 000 forinttal. A Revolutra a folyószámládhoz kapcsolt betéti kártyával a vásárlás díjáért – vagyis a legtöbb bankban ingyen – juttathatsz el pénzt, mely azonnal megjelenik rajta, így elég a feltöltést akár csak a kedvezmény igénybevétele előtti utolsó pillanatban is megtenned.

  A következő fejezetben arról lesz szó, hogyan lehetsz biztos abban, hogy mi történik bármelyik pillanatban a bankszámládon.

  Hogyan kérhetek értesítést a bankszámlám pénzmozgásairól?

  Általában jó érzést olyan SMS-t kapni a banktól, hogy a számládra pénz érkezett. Ha ezzel így vagy te is, akkor célszerű kérned azt a szolgáltatást, amellyel SMS-ben értesítenek arról, hogy pénzed érkezett. Ez minden banknál elérhető, arra kell figyelned csak, hogy milyen díjat fizetsz érte.

  Sokan észre sem veszik, de a hagyományos SMS-ekért éves szinten több tízezer forintot is felszámíthat a bankod.

  Ezért, ha ragaszkodsz az SMS-ekhez, akkor érdemes ezt finomhangolnod. Például lehet, hogy téged csak a jóváírások érdekelnek. Ekkor számodra elegendő lehet csak a jóváírásról kérni SMS-t. Ha a fizetéseden kívül nincs máshonnan bejövő pénzed, akkor minimális költséggel meg is úszhatod ezt havonta.

  Ha viszont sok utalásod, csoportos beszedésed van és sokszor vásárolsz a bankkányáddal és mindenről kérsz SMS-t, akkor a sok értesítés miatt ez nagyon drága lesz (kivéve ha egy korlátlan SMS díjcsomagot kértél fix összegért a bankszámládhoz). Ebben az esetben az értesítési összeghatárok tologatásával (például csak a 10 000 forint feletti pénzmozgásokról kérsz SMS-t) sokat spórolhatsz.

  A mobilbankos push üzenetekkel sokkal jobban jársz

  A bankok mobilappjai maguktól, ingyenesen tájékoztatnak az egyes tranzakciókról felbukkanó üzenet, azaz push üzenet formájában. Ezt egyes bankoknál iSMS-nek is hívhatják, ami tartalmilag ugyanazt takarja, mint a hagyományos SMS.

  Érdemes beállítanod, mert minden banknál ingyenes és csak annyi korláttal rendelkezik az SMS-hez képest, hogy állandóan bekapcsolt mobilinternet kell hozzá.

  Ezért cserébe viszont teljesen megszabadulsz az SMS-ekkel kapcsolatos költségektől, miközben ugyanúgy élvezed az azonnali értesítések előnyeit.

  Ha bármikor tudni szeretnéd, hogy mennyi pénz van a számládon, akkor az egyenleg lekérdezés minden banknál elég egyszerű.

  Így, hogy már van egy jó bankszámlád és bankkártyád, és mindenről értesítést is kapsz, nézzük meg, hogy miért fizetnek egyre többen a mobiltelefonjukkal, és melyik bankoknál van erre lehetőség.

  Férfi a mobiltelefonja érintésével fizet a bankszámlájáról a boltban

  Próbáld ki a mobillal történő fizetést a bankkártyád helyett!

  A mobiloddal fizetni a bankkártya helyett ugyanazzal a technológiával történő fizetést jelenti, mintha bankkártya lenne a kezedben. Épp ezért nem kell hozzá sem külön technikai felkészültség, berendezés, sem pedig új elfogadóhelyek, ahol tudsz mobillal fizetni. Hiszen pontosan ugyanott és pontosan ugyanúgy történik, ahogy a bankkártya esetében.

  A bankok gyakran hangsúlyozzák ezt, hiszen ugyanúgy érinteni kell, és a telefon - bankkártyába építetthez hasonló - chipje végzi el a kommunikációt, mintha a telefon egy bankkártya lenne. Valójában többre van szükség ahhoz, hogy sikerüljön a kártyás fizetés, mint a fizikai társa esetében, viszont megéri, mert nagyon kényelmes és biztonságos így fizetni. Nézzük meg mik ezek!

  1. Telepítened kell az applikációt

  Telepíteni kell a bank mobilalkalmazását az operációs rendszerhez tartozó alkalmazásáruházból. Az Apple által gyártott iPhone-ok esetében vannak olyan bankok, amelyek bankkártyái nem alkalmasak a mobilfizetésre.

  A legtöbb banknak azért működik a kártyája iPhone-okkal és ezeket hozzá tudod adni az Apple Wallethez, hogy működhessen az Apple Pay.

  Android esetében pedig a Google Wallettel vagy egy külön, egy másik banki mobilalkalmazás letöltésével tehető mobilfizetés-képessé a készülék.

  2. NFC képes mobil is kell hozzá

  Ami még kell hozzá, az egy NFC, azaz angolul Near Field Communication-re képes mobiltelefon. Az Apple iPhone-jai esetében a 6-os modelltől felfelé képesek erre a készülékek, míg Androidnál ezt a készülék hardver adatlapjából vagy menüjéből tudhatod meg. Vagy az is megfelelő lehet, ha letöltesz egy NFC funkciót tesztelő appot.

  A mobiltelefon NFC képessége fogja helyettesíteni a bankkártyád, amikor a mobilodat érinted oda a terminálhoz. A legtöbb mai telefon ezt már tudja, csak akkor érdemes ellenőrizni, ha nagyon régi okostelefonod van.

  3. Digitalizálnod kell a bankkártyád

  Ez egy olyan folyamat, melyet a mobiltelefonon kell elvégezned az applikációból vagy hozzá kell azt adnod azt az Apple Wallethez. Ezt a képernyőn megjelenő utasításokat követve pár másodperc alatt egyszerűen végre tudod hajtani. A folyamat során létrejön a bankkártyád digitális mása, mellyel a mobiltelefonnal fizethetsz majd.

  Ki is kapcsolhatod a bankkártyádat a mobilon

  A mobiltelefon esetében - legalábbis Androidon - kikapcsolható az NFC funkció. Ekkor a telefonodban lévő kártya egyáltalán nem látszik az esetleges illetéktelen leolvasások elől, szemben a fizikai bankkártyával, ahol legfeljebb fémtokban, vagy egyéb árnyékolással tudod hatástalanítani az illetéktelen felfedezhetőségét.

  Ezentúl nem kell készpénzt használnod vagy a PIN billentyűzetet nyomogatnod, ha nálad van a mobilod

  A vírushelyzetben megtanultunk arra törekedni, hogy csak a legszükségesebb helyeket keressük fel a vásárlásaink során és lehetőleg kerüljük a készpénzt, amelyen keresztül is terjed a fertőzés, annak megérintésével.

  De még ekkor is meg kell érinteni sokszor a POS terminál billentyűzetét, amelyet mások is használnak. Azonkívül magára a műanyag bankkártyára is rá tud tapadni a vírus a kezünkről, ami egy újabb fertőzésveszélyt jelent, hiszen, ha a mobilod fertőtlenítése még eszedbe is jut, de a bankkártyádé már kevésbé.

  Erre megoldás a mobiltelefonos fizetés, ahol kizárólag a mobilodat érinted meg a fizetés során a legtöbb bank mobilapplikációja, a Google Wallet (volt Google Pay) vagy az Apple Pay esetében.

  A mobilodat azonban - az egyik bank mobilapplikációja kivételével - nem fogod tudni használni az ATM-ben, illetve vásárlásra is csak olyan helyen, ahol az érintéses fizetés biztosított. Utóbbi funkció már csaknem a teljes hazai bankkártya elfogadóhelyeken biztosított, az utóbbi években lecserélték a régi terminálok döntő részét.

  A mobilos fizetés mellett van még egy másik módszer is, ami hamarosan elterjedhet Magyarországon. Erről szól a következő fejezet.

  Az azonnali utalás sokkal kényelmesebbé teszi a bankolást

  Az azonnali átutalás lényege, hogy 20 millió forintos átutalásig bármely magyar bankszámlaszámról egy másikra 5 másodpercen belül átmegy a pénz, még éjjel és hétvégén is. A felső határérték felett a régi átutalási rendszerben megy el a pénz, de 20 millió forintos utalásokra bontva átküldhető egy nagyobb összeg is az azonnali fizetési rendszerben (AFR).

  Új szolgáltatások is kapcsolódnak az azonnali átutaláshoz

  1. Lehet küldeni pénzt bankszámlaszám helyett telefonszámra, e-mail címre, vállalkozásoknak adószámra is, ha a címzett regisztrálta ezen azonosítóit a bankjánál. Ez megjegyezhetővé, vagy a telefonnévjegyzékből kikereshetővé teszi a címzett bankszámlaszámának alternatíváját, hiszen azt nagyon nehéz megjegyezni.

  2. Lehet egymás közt QR-kóddal is fizetni, ami segítheti a kereskedelmi fizetések terjedését azonnali átutalásként, a bankkártyás fizetés alternatívájaként. A QR-kód egy Magyar Nemzeti Bank (MNB) által biztosított szabvány alapján lehetővé teszi a bankszámlaszám és az egyéb átutalási adatok átküldését a mobiltelefon kameráján keresztül.

  3. Egy új szolgáltatás, a fizetési kérelem is egyre jobban terjed. A fizetési kérelem egy fordított azonnali átutalás, azaz pénzkérés, melynél az átutalást küldő fél helyett az átutalást fogadó fél állítja össze az átutalást. A küldő félnek csak jóvá kell hagynia és máris megtörténik a pénzküldés. Ez a szolgáltatás a csoportos beszedések alternatívája lehet, ha majd minden banknál elérhető lesz.

  Mindháromról részletesebben is írunk lentebb.

  Kedvezményezett nézi a telefonján, hogy mikor érkezik meg hozzá a banki átutalás

  Mikor érkezik meg az utalásom?

  Több esetben is a régi átutalási rendszerben indul el egy átutalás két magyar bankszámla között. Ilyen például, ha az átutalás:

  • nem forint alapú,
  • jövőbeli értéknapra szól,
  • rendszeres átutalás,
  • csoportos átutalás (pl. munkabér, nyugdíj, stb., de már 2 db, csomagban beküldött utalás is csoportosnak számít),
  • 20 millió forint feletti az átutalás összege,
  • postai címre indul az átutalás,
  • bankfiókban vagy telefonos ügyfélszolgálaton keresztül lett leadva.

  Ezekben az esetekben a régi átutalási rendszer használatos, amely korábban minden átutalást kezelt 2020. március 1-ig. Ekkor a pénz nem megy át azonnal, csak munkanapokon, munkaidőben és akkor is legalább egy órát várni kell rá, mire megérkezik.

  Az átutalási idők ciklusokra vannak bontva

  A régi átutalási rendszerben úgynevezett ciklusok vannak. Ezek minden munkanapon 7:30 és 15:30 között óránként ismétlődnek. Illetve 17 órakor is van még egy ciklus, amely elsősorban a vállalkozók napzárását segíti. Tehát ekkor még elmegy a pénz aznapi jóváírással, de utána már nem.

  Amikor szombaton munkanap van, mert előre vagy utólag ledolgozunk egy 2 munkaszüneti nap közötti munkanapot, akkor aznap 12:30-kor lehet utoljára pénzt küldeni aznapi teljesítéssel. Minden más hétvégi napon, ünnepnapon csak a következő munkanapon indul el a bankba küldött olyan átutalás, mely nem az azonnali fizetési rendszerben teljesül, hanem a régi átutalási rendszerben.

  Még fontos tudnod két határidőről

  A minden óra 30 perce a ciklus indítását jelenti, de a banknak már korábban le kell zárnia a ciklusba kerülő átutalásokat. Ezért megszabhatja, hogy meddig fogadja be a ciklusba kerülő átutalást. Ez lehet 45 perccel korábban is.

  Ezt a határidőt nem közlik a bankok, mivel egész nap folyamatosan mozognak a ciklusok, de a munkanapi tárgynapi teljesítésre átvett átutalás beküldési határidejéből lehet következtetni erre. A másik határidő pedig az, amikor jóvá is írják a pénzt. Ezt a ciklus kezdete után általában 15 perccel jóváírják legkésőbb, azaz minden óra 45. percéig.

  Fizetési kérelem

  A fizetési kérelem egy új szolgáltatás. csak az azonnali fizetési rendszerrel (AFR) jelent meg, ott sem azonnal. Úgy fogható fel, mint egy fordított átutalás, ahol az átutalást a kedvezményezett küldi el a fizető félnek, de persze a fizető fél fizet. Vagyis az, akinek fizetnie kell, készen megkapja az átutalás összes adatát (számlaszám, név, összeg, közlemény), neki csak jóvá kell hagynia és azonnal teljesül is.

  Ennek előnye, hogy az átutalást küldőnek nem kell foglalkoznia az átutalás összeállításával, a számlaszám megkeresésével, hanem csak jóvá kell hagynia a fizetési kérelmet.

  Fizetési kérelem indítása laptopról

  Ezt elsősorban a csoportos beszedés alternatívájának találták ki a nagy közműcégek és a lakosság között, de két magánszemély között is ugyanúgy működik. Tehát például egy lakását kiadó tulajdonos beszedheti a havi bérleti díjat a bérlőjétől, vagy ugyanez működhet bármilyen más vagyontárgy esetén is.

  A jóváhagyást nem kell azonnal elvégeznie a fizető félnek, hiszen az legfeljebb 60 napig érvényes, függetlenül a fizetési határidőtől. Ezért amikor fizetési kérelmet kap, dönthet úgy, hogy elhalasztja a fizetést, vagy azonnal kifizeti, vagy elutasítja.

  Ez látszólag kényelmetlenebb a csoportos beszedésnél, de pont annak a hiányosságai miatt született meg.

  A túlszámlázások, téves terhelések ellen ugyan született megoldás - ami nagyon hasonlít a fizetési kérelemre - de a rendszerben magában nincs védelem ezek ellen. A fizetési kérelemnél csak a számlatulajdonos tudtával mehet el minden utalás, így nem terhelhetik meg bármikor váratlanul a számlatulajdonos bankszámláját.

  A másodlagos azonosító segítségével akár telefonszámra is tudsz utalni

  A másodlagos azonosító valójában arra adott válaszul született meg, hogy az emberek nem tudnak megjegyezni hosszú bankszámlaszámokat, de megjegyeznek telefonszámokat, e-mail címeket. De ha még ezeket sem jegyzik meg, előbb elő tudnak bányászni egy telefonszámot vagy e-mail címet a telefonjuk névjegyzékéből, mint egy bankszámlaszámot.

  A másodlagos azonosító lehet telefonszám, e-mail cím, magánszemélyek esetén adóazonosító jel, cégek esetében pedig adószám.

  Ezeket először az adat tulajdonosának kell rögzítenie a bankjánál, e nélkül nem fog működni ugyanis az átutalás. A bank berögzíti az azonnali fizetési rendszerbe (AFR), és ettől kezdve a bankszámlaszám helyett lehet utalni ezekre az úgynevezett másodlagos azonosítókra is. Ma már mindegyik bank mobilapplikációja és internetbankja képes ezeket a mezőket felhozni a bankszámlaszám helyett.

  A bank évente egyszer ellenőrzi az adatokat, amikor is meg kell erősítenie ezt a számlatulajdonosnak. Ellenkező esetben törlődik az adat. Ez azt a célt szolgálja, hogy ha valaki megválik például telefonszámától, e-mail címétől, akkor az új tulajdonos is tudja regisztrálni azt az adatot, ne maradjon "örökre" ahhoz rendelve az azonnali fizetési rendszerben, aki már nem is használja azt.

  A másodlagos azonosítót a legtöbb esetben a bank mobilalkalmazásában is rögzítheted, módosíthatod és törölheted, nem szükséges ezért a bankfiókba bemenni. Egyszerre egy telefonszám vagy e-mail cím értelemszerűen csak egyetlen bankszámlaszámhoz lehet hozzárendelve, hiszen azt helyettesíti ennek használatával az utaló fél.

  Prémium bankszámla nyitása után kezet fognak a felek

  Mit jelent a prémium bankszámla?

  A prémium bankszámla egy ugyanolyan bankszámla, mint bármely más fizetési számla, azzal a különbséggel, hogy a prémium bankszámla esetében az átlagnál magasabb fizetéshez vagy vagyonhoz kötik a fenntartását.

  Tehát például mondhatja azt a bank, hogy csak 2-3 millió forintos vagyontól hajlandó neked prémium bankszámlát nyitni, vagy 400-500 000 forintos havi jóváírástól. Esetleg mindkettőtől.

  Akadnak olyan bankok, amelyek a feltétel nem teljesülését igen magas, több ezer forintos havidíjjal "büntetik", de fenntartják a bankszámlát és akadnak olyan bankok is, amelyek megszüntetik a számla vezetését, amint az ügyfél egy hónapnál többször nem teljesíti a pénzügyi feltételeket.

  Miben különbözik egy prémium bankszámla egy hagyományostól?

  Leginkább az ügyfélkiszolgálás módjában. A bankfiókokban, illetve a telefonos ügyfélszolgálaton dedikált vagy elsőbbségi kiszolgálásban részesülsz, tehát megkülönböztetett figyelmet kapsz. Emellett egyes banki tranzakciók lehetnek olcsóbbak, netán ingyenesek, amelyeket az átlagon felüli havi számlavezetési díjból fedez a bank, amit levon a számládról minden hónapban.

  A prémium bankszámához általában prémium bankkártya is tartozik, mely az átlagosnál nagyobb presztízst biztosít a kártya birtokosának. Ezek a kártyák a hagyományos bankkártyáknál drágább éves díjúak, viszont sok esetben tartalmaznak további díj fizetése nélküli utasbiztosítást, mely a kártya teljes érvényességi idején belül érvényes.

  Emellett ezekkel a kártyákkal lehet olcsóbb vagy ingyenes a készpénzfelvétel a törvényi ingyenes lehetőségek helyett vagy azon felül is.

  Fizess QR-kóddal!

  A QR-kód (amelyet pontkódnak is hívnak), mely a Quick Response, azaz gyors válasz rövidítése, egy kis négyzetben elhelyezett fekete-fehér pontok segítségével képes kódolt információk átvételére a mobilunk kamerájával.

  A képből megfelelő alkalmazással visszaállítható az eredeti információ. Így szöveget könnyű átvinni bármely kifüggesztett felületről a zsebünkben szereplő mobilra.

  Atombiztos, tévesztés nélküli megoldás és akár egy darab A4-es papírral is működik, semmi komoly technológiai beruházás.

  Ezt ismerhették fel azok is, akik a QR-kódban fizetési információkat is elkódoltak. Sőt, erre épül a folyamatosan kiépítendő azonnali fizetési rendszerre ráépülő vásárlási megoldás is.

  A kereskedő kifüggeszti az információkat – bankszámlaszám -, képernyő esetén mellé lehet tenni a fizetendő összeget is – és a mobiloddal máris fizethetsz, pedig sem készpénzt nem használtál, sem bankkártyát, és előre sem fizettél, továbbá utólag sem fogsz.

  Hát igen, mindez jól hangzik, de ennek kiépülése – alapvetően a tyúk vagy a tojás probléma miatt – egy lassú folyamat részeként válhat majd valóra.

  Bankszámla kivonatról QR-kódot szkennel be egy lány mobiltelefonnal

  A postai csekkeken speciális QR-kód van

  A postai csekkeken viszont olyan QR-kód van, amely nem az azonnali fizetés szabványa szerint, hanem jóval korábban készült és a Magyar Posta úgy alakította ki, hogy más ne tudja leolvasni, ezáltal a Magyar Posta ne legyen megkerülhető.

  Ha tehát csekket fizetsz be, azt csak a Magyar Posta mobilappjával tudod beolvasni vagy olyan banki applikációkkal, amelyek gazdái leszerződtek a postával.

  Ha a mostani bankodnál van folyószámlahiteled, akkor jó eséllyel megszeretted és néha használod. Ha bankot váltasz, akkor nem biztos, hogy azonnal tudod igényelni, és az se biztos, hogy szükséged van rá. A következő részben segítünk ezt átgondolni.

  Ha már a fizetéseknél tartunk, akkor egyre jobban oda kell figyelned a csalókra. Biztos sok olyan cikket olvastál már, ahol gyanútlan embereket átvertek olyan csalók aki banki alkalmazottnak adták ki magukat. Adunk pár tippet, amivel nagyobb biztonságban lehet a bankszámládon lévő pénzed.

  Vásárolj biztonságosan az interneten

  Ha nem akarsz lemaradni a legjobb árakról, akkor te is vásárolsz az interneten, vagy legalábbis mérlegelheted ezt.

  A jövő egyértelműen az online vásárlásé, és ez megdönthetetlenül növekszik évről évre, a tetőpontja is messze van még. Az persze a te döntésed, hogy felszállsz-e erre a vonatra, mi mindenesetre ellátunk az ehhez szükséges alapvető tanácsokkal.

  A legfontosabb, hogy ügyelj arra, honnan vásárolsz! Egy rossz magyarságú, bizonytalan webshopnak látszó felület valójában lehet, hogy átverés és a kártyaadatok ellopására, esetleg valódi árut nem szállító utánvétes kereskedelemre szakosodott bűnözői csoport.

  Ugyan a bankkártyaadatokat ma már jelentős biztonság, az úgynevezett kétfaktoros ügyfélhitelesítés védi, de ez a védelem kötelezően csak az Európai Unióban székhellyel rendelkező webshopokra szól, így a tőled ellopott bankkártyaadatokkal vígan lehet vásárolni a világ többi részén.

  Amikor megérkezel a fizetési felületre, akkor a bankkártya adatait kérik. Ezek között szerepel egy csak a bankkártya hátoldalán lévő adat, a CVC (Mastercard) vagy CVV kód, melyet egy 2-es jelöléssel is el szoktak látni (pl. CVC2). Ez annak kiszűrésére szolgál, hogy a kártyaszám nem lopott-e, hiszen ehhez a kártyának a kezedben kell lennie, mivel az a hátoldalon szerepel.

  Amikor megadtad a kártyaadatokat, köztük ezt a kódot is, akkor - Európában - átkerülsz egy olyan felületre, ahol úgy hitelesítenek téged, hogy valóban az a személy vagy-e, akinek mondod magad, hogy bekérnek egy SMS-ben kapott kódot, vagy egy olyant, amit ismersz, vagy arra is kérhetnek, hogy a bankod mobilapplikációjával hitelesítsd a vásárlást.

  Ha van ujjlenyomat-olvasó a telefonodban és be van kapcsolva a biometrikus hitelesítés, akkor azzal, ha nincs, akkor mPIN kóddal. Ezek a leggyakoribb megoldások, de a bankod más módszert is felajánlhat, például adhat egy jelszót generáló tokent, amit a kulcscsomódra fűzhetsz.

  Ezek közül kettő módszert kell használnod az uniós webshopokban ahhoz, hogy a fizetés sikeresen végbemenjen. Ezeket a módszereket a képernyőn egymás után kérik, neked elegendő követned a képernyőn megjelenő utasításokat.

  Ha mindent jól adtál meg, egy sikeres vásárlásról szóló üzenet tájékoztat. Ellenkező esetben a vásárlást nem tudod sikeresen véghez vinni.

  Mint említettük, ez a gyakorlat az Európai Unió területén működő webshopokban kötelező (bár lehetnek kivételek, akik még nem vezették ezt be), de az unión kívül is találkozhatsz ilyen megoldással.

  A CVC2, illetve CVV2 kódot viszont a világ minden táján bekérik a vásárláshoz.

  Ha biztonságos internetes vásárlásnál és nyaralásod alatt használnád a bankkártyádat, akkor érdemes megismerkedned a Revoluttal. A következő fejezet erről szól.

  Revolut bankszámlához tartozó bankkártya

  Revolut és társai - használod már őket?

  Ha a kezedben van egy okostelefon, ma már olyan lehetőségeid vannak, amelyekkel felturbózhatod a pénzügyeidet, méghozzá úgy, hogy megkerülöd a bankokat vele.

  Ezekkel nemcsak egyszerűbbé, könnyebbé és színesebbé varázsolod a mindennapjaidat, de rengeteg pénzt is spórolhatsz velük. Számtalan ilyen applikáció található az alkalmazásáruházakban, ezért ebben az útmutatóban csak a legelterjedtebbeket ismertetjük.

  Simple by OTP

  A hazaiak közül a Simple mobilalkalmazás emelkedik ki a többiek közül, mely az internetes vásárlás egyszerűsítésére jött létre. A közlekedésben és a kultúrában nagyon erős az applikáció:

  • vásárolhatsz vele autópálya-matricát, parkolójegyet, városi és távolsági buszjegyet, beleértve Budapestet is
  • taxit hívhatsz és fizetheted azt ki,
  • mozijegyet vehetsz és
  • bármilyen kulturális előadásra is vásárolhatsz jegyet, amely a Jegy.hu-n vagy a Jegymesteren kapható

  Egyéb pénzügyi tranzakciókra is alkalmas, így kifizetheted vele a sárga csekkjeidet és elektronikusan tárolhatod benne a hűségkártyáidat is.

  Ezeket a szolgáltatásokat bármilyen bankkártyáddal kifizetheted, amit regisztráltál az alkalmazásba, de igényelhetsz Simple bankkártyát is, mellyel a mobiloddal fizethetsz a bankkártya helyett a boltokban, ahol lehetséges az érintéses fizetés.

  Revolut

  Bizonyára hallottál már a Revolutról. Ez az applikáció bár nem magyar eredetű, de a magyarok is használhatják, méghozzá magyar nyelven.

  Eredeti jelentése alapján valódi forradalmat hoz el a bankügyekben, méghozzá egyszerű, letisztult felületével, grafikus költési diagramjaival, melyeken csoportosítva láthatod a költéseidet. Ha ez nem lenne elég, minden vásárlás mellé lefényképezheted a blokkot is, melyet hozzárendelhetsz az adott vásárláshoz, így a részleteket is eltárolod.

  A Revolut része egy érintéses fizetésre alkalmas bankkártya, melyet kedved szerint testre szabhatsz és egy érintéssel ki- vagy bekapcsolhatsz. Kikapcsolva a Revolut kártya használhatatlan, így ha elveszted vagy ellopják, semmit nem tudnak kezdeni vele.

  Számtalan egyéb szolgáltatás is kapcsolódik hozzá: ingyenes pénzküldés, kedvező devizaváltás, ingyenes készpénzfelvétel az ATM-ekből, megtakarítási program, kriptovaluta-vásárlás, hogy csak a legnépszerűbbeket említsük. Ha kipróbálod, hamar megszereted.

  Nem véletlenül van közel fél millió magyarnak már Revolut számlája. A Magyar Nemzeti Bank próbálja kiterjeszteni az ellenőrzését ezekre a számlákra is, illetve a tranzakciós adót is 2022 szeptemberétől már meg kellene fizetniük.

  Wise

  Egy harmadik ilyen alkalmazás például a Wise, melyet korábban Transferwise-nak hívtak. Ez is több mindent tud, de alapvető funkciója az egyszerűbb, gyorsabb és legfőképpen olcsóbb nemzetközi pénzküldés, melyben verhetetlen. Az ő szolgáltatásukat ebben az útmutatóban mutatjuk be lépésről lépésre.

  Vagyis ha szeretnél mondjuk Svédországból Magyarországra pénzt küldeni, akkor a pénzt egy svéd bankszámlára kell elutalnod vagy bankkártyával kifizetned, mint egy internetes vásárlást. Ha ez a pénz megérkezett, a Wise a Magyarországon tartott pénzéből küldi az utalást annak, akinek szeretnéd, így valójában a címzett Magyarországról kapja meg a pénzt, akár előnyösebb árfolyamon váltva, mint a bankok esetében – már ha szükséges a devizaváltás.

  Emellett a Wise díjai is olcsóbbak, mint a bankoké, tekintve, hogy a nemzetközi átutalás díja igen magas. Ráadásul sokkal egyszerűbb egy nemzetközi átutalás a Wise-nál, mint egy bankban, csak a legfontosabb adatokat kell megadni, és nem kell nyilatkoznod jutalékszámláról, az átutalás típusáról, sürgősségről vagy költségviselő félről.

  Sokféle alkalmazást találhatsz még a mobilod alkalmazásboltjában, amely segítheti az életedet, érdemes körülnézned a pénzügyi appok toplistáján, de ezeket használják a legtöbben idehaza.

  Homa Péter
  Homa Péter bankszámlaszakértő
  Linkedin
  Homa Péter bankszámlaszakértő

  Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.

  • Bankszámla termékváltozás összefoglalók

   2024-07-02 - Gránit Bank - szelfis számlanyitási akció meghosszabbítása

   A bank 2024.07.31-ig meghosszabbítja a 41 ezres szelfis számlanyitási akcióját változatlan feltételekkel.

   2024-07-01 - Erste Bank - Számlanyitási akciók meghosszabbítása

   A bank 2024.07.01-től meghosszabbítja az alábbi akciókat:
   - Erste Cseperedő átminősítési akció Diákszámlára hosszabbítása 09.30-ig
   - Cseperedő Bankszámla nyitási akció hosszabbítása 11.30-ig
   - Erste Cseperedő Bankszámlához kapcsolódó betétikártya kibocsátási díjelengedési akció hosszabbítása 11.30-ig
   - Online számlanyitási akció hosszabbítása 10.31-ig
   - bankfióki bankszámlanyitási akció hosszabbítása 10.31-ig

   2024-07-01 - Raiffeisen Bank - Prémium számla akciók meghosszabbítása

   A Bank a Premium Banking és Premium Banking Plus számlákra vonatkozó rendszeres átutalás és csoportos beszedés szolgáltatásokra (Fiókban, RaiConnect-en és Raiffeisen Direkten) vonatkozó akciókat meghosszabbítja 2024.12.31-ig. 

   Raiffeisen DirektNeten, myRaiffeisen mobilapplikáción a csoportos beszedés továbbra is ingyenes, a rendszeres utalás pedig havi 500 000 Ft-ig ingyenes, afelett csak a tranzakciós illetéket kell kifizetni.

   2024-07-01 - UniCredit Bank - Jóváírási összegek pontosítása

    A havi zárlati díjból (számlavezetési díj) történő jóváírt összeg kerekítésében történő javítás miatt csökkennek 1 Ft-al a kedvezménnyel érintett számlavezetési díjak az Ikon Plusz és a Mobil Aktív Plusz számlacsomagok esetén 2024.07.01-től.

   2024-07-01 - K&H Bank - Akciók (e-bank, mobilbank) meghosszabbítása

   A bank 2024.07.01-től meghosszabbítja 2024. 12.31-ig a díjmentességre vonatkozó akcióit az alábbiakra vonatkozóan:
   - K&H e-bank szolgáltatás havi díja
   - K&H mobilbank havi díja
   - papír alapú bankszámlakivonat díja
   - másodlagos számlaazonosító regisztrációja
   - PIN kód emlékeztető díja 
   - vásárlással egybekötött készpénzátvétel díja
   - készpénzbefizetés K&H ATM-en keresztül

   2024-07-01 - Raiffeisen Bank - Yelloo számlanyitási akció Balazs Kicks

   A bank 2024.07.01-08.23-ig új számlanyitási akciót hirdet, melynek keretében 40 000 Ft értékű BALAZS KICKS kupont kap az új ügyfél aki az alábbi feltételeket teljesíti:
   - a 14 év feletti ügyfél Raiffeisen Online Számlanyitás Platformon vagy a myRaiffeisen mobilapplikációban nyitja meg a Yelloo számlát
   - a számlához Mastercard betéti kártyát igényel
   - regisztrál a Yelloo Klubba 
   - hozzájáru a marketingcélú megkeresésekhez
   - a betéti kártyával legalább 5 alkalommal vásárol szeptember 20-ig összesen minimum 20 000 Ft értékben.
   A kupon 2024.09.27-ig tölthető le és 2024.12.31-ig váltható be minimum 20 001 Ft vásárlási érték esetén.

   2024-06-27 - MBH Bank - MBH Diák Számlacsomag promóció

   A bank számlanyitási akciót hirdet 2024.06.28-09.30-ig., melynek keretében 30 000 Ft jóváírást kap az új ügyfél, ha az alábbi feltételeket teljesíti:
   - a számlanyitással egy időben lakossági bankkártyát igényel
   - a számlanyitást követő 2 hónapon belül legalább 5 alkalommal vásárol a kártyával, alkalmanként minimum 1 Ft értékben
   - hozzájárul a marketingcélú megkeresésekhez
   - vállalja, hogy a számlát 6 hónapon belül nem szünteti meg
   A jóváírást legkésőbb a számlanyitást követő 3. hónap utolsó napjáig teljesíti a bank.

   2024-06-25 - OTP Bank - Junior számlanyitási promóció 20.000 Ft Persely jóváírással 2024

   A bank "Junior számlanyitási promóció 20.000 Ft Persely jóváírással 2024” elnevezésű promóciót hirdet 2024.06.25-07.31 között. 
   Az a 14 és 24 év közötti ügyfél, aki a promóció ideje alatt új OTP Junior számlát vagy Bázis számlát Junior kedvezménnyel nyit 20 000 Ft jóváírást kap.
   Feltételek:
   - a szerződést követő 30 napon belül sikeresen Persely funkciót igényel
   - a szerződést követő 30 napon belül legalább 2 db kártyás vásárlási tranzakciót végez
   Ha 2 éven belül megszűntetésre kerül a számla, akkor a jóváírást vissza kell fizetni.

   2024-06-24 - MBH Bank - új MOB Visa Classic bankkártya

   A bank 2024.06.24-től új bankkártyát értékesít, MOB Visa Classic néven, mely az alábbi bankszámlákhoz igényelhető: MBH Kiemelt Partner, MBH Partner Plusz, MBH Prémium, MBH Extra.
   A MOB Visa Classic éves kártya díja az első 2 évben ingyenes.

   2024-06-14 - Erste Bank - Visa betéti kártya digitalizációs akció

   5 000 Ft egyszeri díjkedvezményt kap az a 18 éven felüli ügyfél, aki Visa betéti kártyáját 2024.07.31-ig digitalizálja az Apple Payben, Google Payben, Xiaomi Payben vagy Garmin Payben és a digitalizált Visa kártyával legalább 5 alkalommal vásárol összesen 5 000 Ft összegben.
   A díjkedvezményt augusztus 31-ig kerül jóváírásra.
   Akció időtartalma: 2024.06.14. és 07.31. között.

   2024-06-10 - K&H Bank - K&H ifjúsági számlacsomaghoz utasbiztosítás

   A 2024.06.10-e után minden új K&H Mastercard betéti érintőkártyához, amely K&H ifjúsági számlacsomaghoz (18-26) kerül kibocsátásra új számlanyitás vagy K&H ifjúsági számlacsomagról (14-18) történő számlacsomagváltás esetén, a bankkártya első lejáratáig éves díjba épített utasbiztosítás kapcsolódik. A biztosítási fedezet új kártya igénylése esetén a bankkártya aktiválás vagy digitalizálás napját követő nap 0. órától kezdődik. A fedezet legkésőbb a kártya első lejáratával megszűnik, de a kártya első lejáratáig kibocsátott pótkártyákra érvényben marad, amennyiben azonban a Számlatulajdonos K&H okos plusz számlacsomagra vált, vagy kártyát költöztet a fedezet megszűnik.

   2024-06-03 - UniCredit Bank - Nyári extra akció a Diákszámla Zéróhoz

   A bank nyári extra számlanyitási akciót hirdet 2024.06.03-2024.08.31-ig. A számlanyitáskor járó 35 000 Ft-os jóváíráson felül, ha ebben az időszakban nyitja meg az ügyfél a számlát és teljesíti a fenti egyszeri 35 000 Ft-os jóváírás feltételeit, akkor egy játékban vehet részt, melyben, ha a feltett kérdésre helyesen válaszol, akkor nyerhet egy MASTERCARD x MOJO DYNAMITE BT fejhallgatót, melynek értéke 25 000 Ft. Összesen 450 db fejhallgató kerül kiosztásra, havonta 150 db.

   2024-06-02 - Erste Bank - Diákszámlákhoz YKRA x Erste övtáska ajándékba

   Ha 2024. június 1. és szeptember 30. között nyit Diákhitel számlát vagy Diákszámlát az ügyfél, akkor egy  Limitált kiadású YKRA x Erste övtáskát kap ajándékba, melynek értéke 24 000 Ft.

   2024-06-01 - Raiffeisen Bank - Mobil Banking szolgáltatási akció meghosszabbítása

   A bank 2024.09.30-ig a Mobil Banking szolgáltatási akciót, melynek keretében az sms küldés díja 0 Ft, 40 ft helyett.

   2024-06-01 - OTP Bank - Lakossági Prémium számlacsomag megszűntetése

   A bank 2024. október 31-től kiveztei az igényelhető termékek közül az OTP Lakossági Prémium számlacsomagot.

   2024-05-31 - Gránit Bank - Akciók meghosszabbítása, számlanyitási akció módosítása

   A bank 2024.05.31-07.31-ig az alábbi akciókat hirdeti, illetve hosszabbítja meg:

   • Gránit Basic számlacsomagban:
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.
    - A Gránit Most bankkártya akcióban 2024.05.31-07.31. között igényelhető

   • Gránit Diákhitel számlacsomagban:
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.

   • Gránit Diákszámla csomagban:
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás (Gránit MasterCard Standard érintésmentes nem dombornyomott / dombornyomott és GRÁNIT Neo MasterCard érintésmentes nem dombornyomott/dombornyomott bankkártyához) díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.
    - 2024.05.31. és 2024.07.31. közötti számla igényléskor a Gránit Neo Mastercard bankkártya (főkártya) éves díja a 2. évtől mindaddig 0 Ft, amíg be nem tölti az ügyfél a 26. életévét.

   • GRÁNIT Family Junior számlacsomagban:
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás (GRÁNIT Neo MasterCard érintésmentes nem dombornyomott/dombornyomott bankkártyához) díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.

   • Family, Bajnok Plusz, Bajnok, Digitális Plusz, Digitális, Sztár számlacsomagoknál az alábbi szolgáltatások akciósak:
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás (Gránit MasterCard Standard és GRÁNIT Neo MasterCard érintésmentes nem dombornyomott/dombornyomott bankkártyához) díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.

   • Kamat Plusz számlacsomagban:
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.

   • GRÁNIT MOST Mastercard Bankkártya akció 2024.05.31-07.31-ig: az 1. évben ingyenes a Bajnok Plusz, Bajnok, Sztár és Digitális bankszámlánál.

   • Ügyfélajánlási program: Akció keretében 2024.05.31-07.31-ig, ha GRÁNIT számlával rendelkező ügyfél ajánl egy másik ügyfelet, aki GRÁNIT számlát nyit, akkor az ajánló és az ajánlott is 10 000-10 000 Ft jóváírást kap. Feltétele, hogy az ajánlott ügyfél a szerződéskötést követő 60 napon belül 3 sikeres bankkártyás vásárlást hajt végre és a szerződéskötést követő 60 napon belül letölti és aktiválja a Gránit eBank applikációt.

   • Ha a GRÁNIT lakossági bankszámla szelfivel történő megnyitása 2024.05.31. és 2024.07.01. között történik, akkor az ügyfél 40 000 Ft jóváírást kap, ha a következő feltételeknek megfelel:
    - az új ügyfél lakossági bankszámla megnyitását kezdeményezi GRÁNIT eBank applikáció segítségével szelfi számlanyitás keretében és a számlanyitás során Mastercard dombornyomott, nem dombornyomott (kivéve Gránit MOST Mastercard bankkártya), Gránit Neo Mastercard, Gránit Platinum vagy Gránit World Elit Metal bankkártyát igényel, valamint letölti és sikeresen regisztrál a GRÁNIT Bank eBank / GRÁNIT Family applikációra, vállalja, hogy a bankszámlát és a bankkártyát 24 hónapig nem szünteti meg, hozzájárul a marketingcélú megkeresésekhez.
    - Gránit Kamat Plusz, Gránit Bajnok, Gránit Bajnok Plusz, Gránit Digitális, Gránit Digitális Plusz, Gránit Kapcsolat Plusz, Gránit Sztár, Gránit Osztálypénz és Gránit Diákszámla (26 év felett) bankszámlák esetén a számalnyitást követő 60 napon belül 5 darab bankkártyás vásárlást hajt végre, darabonként minimum 1 000 Ft értékben és legalább 150 000 Ft egyösszegű jóváírás érkezik a lakossági forint bankszámlájára.
    - A 150 000 Ft jóváírás nem feltétel a Gránit Diákszámla esetén ha az ügyfél még nem töltötte be a 26 évet és a Gránit Family Junior bankszámla esetén.

   2024-05-31 - Raiffeisen Bank - Yelloo számlanyitási akció meghosszabbítása

   A bank 2024.06.28-ig meghosszabbítja a számlanyitási akcióját, melynek keretében 40 000 Ft értékű Alza kupont kap az új ügyfél aki az alábbi feltételeket teljesíti:
   - a 18 év feletti ügyfél Raiffeisen Online Számlanyitás Platformon vagy a myRaiffeisen mobilapplikációban nyitja meg a Yelloo számlát
   - a számlához Mastercard betéti kártyát igényel
   - regisztrál a Yelloo Klubba 
   - a betéti kártyával legalább 5 alkalommal vásárol július 26-ig, az alábbi tranzakciók kivételével: MoneySend pénzküldő tranzakciók, kártyával történő készpénzfelvétel, bármilyen szerencsejátékhoz kapcsolódó fizetés, közvetlenül készpénzzé alakítható pénzeszközökkel kapcsolatos tranzakciók (például webpénztárcák feltöltése), Revolut bankszámla egyenleg feltöltése bankkártyával.

   2024-05-31 - CIB Bank - Új Welcome, ügyfélajánlási promóció

   A bank 2024.06.01-tól módosítja az ügyfélajánlási promócióját. Eddig egységesen 20-20 ezer Ft-ot kapott az ajánló és az ajánlott ügyfél is a megnyitott számlacsomagtól függetlenül. Júniustól az összeg a választott számlacsomagtól függ.

   A jóváírás feltétele minden számlacsomag esetében: a számlanyitás, a bankkártya igénylés, a marketing célú megkeresésekhez való hozzájárulás és, hogy az  számlanyitást követő első 3 hónapon belül legalább három alkalommal, vásárlásonként minimum 3 000 Ft értékben vásárlási tranzakciót bonyolítson az új ügyfél.

   CIB ECO Start Bankszámlát nyitó ügyfél ajánlása esetén: az ajánló 10 000 Ft jóváírást kap, az ajánlott ügyfél nem kap jóváírást. A jóváírás feltétele a számlanyitás, a bankkártya igénylés, a marketing célú megkeresésekhez való hozzájárulás és, hogy az  számlanyitást követő első 3 hónapon belül legalább három alkalommal, vásárlásonként minimum 3 000 Ft értékben vásárlási tranzakciót bonyolítson az új ügyfél.

   CIB ECO FirstStep vagy CIB ECO ForYou Bankszámlát nyitó ügyfél ajánlása esetén: az ajánló és ajánlott ügyfél is 20-20 000 Ft jóváírást kap. 

   CIB ECO vagy CIB ECO Plusz Bankszámlát vagy CIB Private Banking Magánszámlát nyitó ügyfél ajánlása esetén: az ajánló és ajánlott ügyfél is 20-20 000 Ft jóváírást kap. Ezen felül, ha az ajánlott ügyfél számlájára a számlanyitást követő első 3 hónapon belül 180 000 Ft jóváírás érkezik (akár több részletben), akkor az ajánló és az ajánlott ügyfél is további 10-10 000 Ft jóváírást kap.

   2024-05-31 - CIB Bank - ECO FORYOU tavaszi számlanyitási akció meghosszabbítása (JBL fejhallgató)

   A bank 2024. június 30-ig meghosszabbítja az alábbi akcióját:
   JBL Quantum 200 típusú fejhallgatót kap ajándékba az az új ügyfél, aki ECO FORYOU számlát nyit és az alábbi feltételeket teljesíti:
   - a számla mellé betéti kártyát igényel
   - a számlanyitást követő első 3 hónapban legalább 3 alkalommal vásárol a kártyával alkalmanként minimum 3 000 Ft értékben
   Ha 1 éven belül megszűnti a számlát, vissza kell fizetni az ajándék árát, melynek értéke 18 999 Ft.

   2024-05-10 - Raiffeisen Bank - Nyári számlanyitási akció

   A bank számlanyitási akciót hirdet 2024.05.13-09.02-ig, melynek keretében 50 000 Ft-ot jóváír azon új ügyfelek számláján, akik a számlanyitást követően legkésőbb 2024. május 31-ig legalább 5 db bankkártyás vásárlást teljesítenek darabonként minimum 1 000 Ft értékben, illetve hűségnyilatkozatot tesznek. Ha 1 éven belül megszűnik a számla, akkor köteles az ügyfél visszafizetni a banknak az összeget.
   A jóváírás legkésőbb 2024. június 14-ig érkezik meg. 
   Az akcióban az alábbi számlacsomagok vesznek részt:
   - lakossági bankszámlák közül a Díjnyertes, Aktivitás 3.0 és Kapcsolat számla,
   - premium bankszámlák: Premium Banking, Premium Banking Plus számla

   2024-05-08 - Gránit Bank - Akciók meghosszabbítása

   A bank 2024.05.08-05.30-ig az alábbi akciókat hirdeti, illetve hosszabbítja meg:

   • Gránit Basic számlacsomagban:
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.
    - A Gránit Most bankkártya akcióban 2024.05.08-05.30. között igényelhető

   • Gránit Diákhitel számlacsomagban:
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.

   • Gránit Diákszámla csomagban:
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás (Gránit MasterCard Standard érintésmentes nem dombornyomott / dombornyomott és GRÁNIT Neo MasterCard érintésmentes nem dombornyomott/dombornyomott bankkártyához) díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.
    - 2024.05.08 és 2024.05.30. közötti számla igényléskor a Gránit Neo Mastercard bankkártya (főkártya) éves díja a 2. évtől mindaddig 0 Ft, amíg be nem tölti az ügyfél a 26. életévét.

   • GRÁNIT Family Junior számlacsomagban:
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás (GRÁNIT Neo MasterCard érintésmentes nem dombornyomott/dombornyomott bankkártyához) díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.

   • Family, Bajnok Plusz, Bajnok, Digitális Plusz, Digitális, Sztár számlacsomagoknál az alábbi szolgáltatások akciósak:
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás (Gránit MasterCard Standard és GRÁNIT Neo MasterCard érintésmentes nem dombornyomott/dombornyomott bankkártyához) díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.

   • Kamat Plusz számlacsomagban:
    - Másodlagos azonosító ügyfél általi megadása, törlése eBankon keresztül akció keretében 0 Ft/azonosító; egyébként 100 Ft/azonosító.
    - Fizetési kérelem benyújtása akció keretében 0 Ft. A díj egyébként 50 Ft/db.
    - GRÁNIT Digital Kátyaszolgáltatás díja akció keretében 0 Ft. Akció nélkül: 990 Ft.
    - PIN kód és kártyaadatok lekérdezése GRÁNIT eBank applikációban akció keretében 0 Ft/alkalom. Akció nélkül: 24 Ft/alkalom.

   • GRÁNIT MOST Mastercard Bankkártya akció 2024.05.08-05.30-ig: az 1. évben ingyenes a Bajnok Plusz, Bajnok, Sztár és Digitális bankszámlánál.

   • Ügyfélajánlási program: Akció keretében 2024.05.08-05.30-ig, ha GRÁNIT számlával rendelkező ügyfél ajánl egy másik ügyfelet, aki GRÁNIT számlát nyit, akkor az ajánló és az ajánlott is 10 000-10 000 Ft jóváírást kap.

   • Ha a GRÁNIT lakossági bankszámla szelfivel történő megnyitása 2024.05.08. és 2024.05.30. között történik, akkor az ügyfél 40 000 Ft jóváírást kap, ha a következő feltételeknek megfelel: az új ügyfél lakossági bankszámla megnyitását kezdeményezi GRÁNIT eBank applikáció segítségével szelfi számlanyitás keretében és a számlanyitás során Mastercard dombornyomott, nem dombornyomott vagy GRÁNIT Platinum bankkártyát igényel, valamint letölti és sikeresen regisztrál a GRÁNIT Bank eBank / GRÁNIT Family applikációra, vállalja, hogy a bankszámlát és a bankkártyát 24 hónapig nem szünteti meg, hozzájárul a marketingcélú megkeresésekhez.

   2024-05-06 - OTP Bank - Junior bankszámlanyitási akció

   A bank számlanyitási akciót hirdet 2024.05.06-2024.07.31. Az a 16 és 24 év közötti személy, aki OTP Junior bankszámlát, vagy Bázis számlát Junior kedvezménnyel nyit az akció ideje alatt és hozzájárul a marketingcélú megkeresésekhez.
   A bankszámla szerződésnek legalább 2024. szeptember 13-ig érvényben kell lennie, és a promóció alatt nem lehet a számlán fizetési hátralék.
   A fenti feltételeknek megfelelő ügyfelek a Notebook.hu webshopjában vagy üzleteiben beváltható kupont kapnak, amelyet az OTP Kedvezményprogramon keresztül lehet aktiválni a számlanyitástól számított 16 napon belül.
   A kuponnal 25% kedvezmény érhető el, maximum 30 000 Ft értékben, amelyet egy alkalommal lehet felhasználni.

   2024-05-01 - Erste Bank - Díjak emelése

   2024.05.01-től az Erste Bank is megemelte a bankszámla és a bankkártya díjait a 2023-as év inflációjának megfelelő mértékkel.

   2024-04-29 - MBH Bank - Infláció követő díjemelés

   2024.04.30-ával a bank megemeli a számlacsomagok díjait, a 2023. éves fogyasztói árindex mértékével, azaz 17,60%-kal.


   2024-04-27 - Raiffeisen Bank - Yelloo online számlanyitási promóció folytatódik

   Folytatódik a Yelloo számla online igénylési akciója:
   Ha május 31-ig online nyitja meg ezt a számlát a 18 évét betöltött ügyfél, akkor 40 000 Ft értékű Alza kupont kap a banktól, ha az alábbi feltételek teljesülnek:
   - a számlához Mastercard betéti kártyát igényel
   - regisztrál a Yelloo Klubba 
   - a betéti kártyával legalább 5 alkalommal vásárol június 28-ig, az alábbi tranzakciók kivételével: MoneySend pénzküldő tranzakciók, kártyával történő készpénzfelvétel, bármilyen szerencsejátékhoz kapcsolódó fizetés, közvetlenül készpénzzé alakítható pénzeszközökkel kapcsolatos tranzakciók (például webpénztárcák feltöltése), Revolut bankszámla egyenleg feltöltése bankkártyával.
   Az Alza kupon december 31-ig váltható be.

  Itt találkozhattál velünk
  telex forbes Hold hvg szamlazz.hu hazipatika.hu

  Legfrissebb bankszámla útmutatóink

  • 18 év alatt a diákszámlához is tartozhat bankkártya
   Bankszámla

   Bankkártya gyerekeknek - Ilyen bankkártyák elérhetők 18 év alatt

   Már az általános iskolai kor kezdetétől igényelhető bankkártya a gyerkekeknek, de a számlanyitáshoz jelen kell lennie a szülőnek is, hiszen jogilag csak nagykorú személy nyithat számlát. Ebből az útmutatóból megtudhatod, hogy milyen választék áll ma rendelkezésedre, ha bankkártyát szeretnél a gyermekednek.

   frissítve: 2024. június 9.
  • Diáklány szemüvegben és az iskolai cuccaival
   Bankszámla

   Ezért fontos a gyermeknek a diákszámla

   Már gyermekkorban is érdemes bankszámlát nyitni, mert sok mindenben képes segíteni a gyermekeknek is a mindennapokban. A pénzügyi tudatosság és a pénz kezelésének fejlesztése, önfejlesztése kulcsfontosságú lesz majd később a gyermekek felnőtt élete során. Egy diákszámla ráadásul még olcsó is, ami segít könnyebben begyakorolni a felnőtt korban amúgy is elkövetkező napi pénzügyeket.

   frissítve: 2024. június 7.
  • A kedvezményes devizaváltással sokat spórolhatsz
   Bankszámla

   Devizaváltás olcsóbban - így spórolhatsz rajta 2024-ben

   A devizaváltás kérdésköre a nyaralásokon szokott elsősorban előkerülni. Pedig hasznos lehet akkor is, ha rendszeresen vásárolsz külföldi webáruházakban vagy akkor is, ha devizában szeretnél takarékoskodni. Azt mi sem tudjuk megmondani neked, hogy mikor tudsz a legkedvezőbben devizát váltani, de azt igen, hogy pillanatnyilag hogyan tudsz a legjobb feltételekkel devizához jutni. Olvasd el ezt az útmutatót, és kezdj el sokat spórolni a devizaváltáson!

   frissítve: 2024. július 12.