Otthonteremtési támogatás összefoglaló - elérhető támogatások 2024-ben

Ha lakást vagy házat szeretnél építeni vagy venni, felújítást tervezel vagy bővítenél, akkor érdemes megnézned, hogy van-e olyan otthonteremtési támogatás, amire jogosultak lehettek. A kormány jelenleg több támogatással is segíti a családok lakáshoz jutását. 2024-től jelentős változások történtek, ezért érdemes megnéznetek, hogy jogosultak vagytok-e valamelyik kedvezményre. Összeszedtük neked a legfontosabb támogatásokat, és azok feltételeit.

Ebben az útmutatóban az otthonteremtéshez, vagy ahhoz is igényelhető támogatásokat és támogatott hiteleket találod. Ezek közül az áfa-kedvezményeket gyermekvállalás nélkül is megkaphatod.

Ha olyan támogatást keresel, amelyek nem lakáscélra igényelhetők, illetve gyermekvállalás nélkül is igénybe vehetők, akkor nézd meg az állami támogatásokról szóló útmutatónkat. Az első házasok számára elérhető különböző kedvezményekről itt olvashatsz.

CSOK Plusz hitelprogram

2024. január 1-jétől a korábbi CSOK támogatást és a hozzá kapcsolódó CSOK hitelt felváltotta a CSOK Plusz. Ez egy kamattámogatott lakáshitel, amelyet a gyermeket tervező házaspárok vehetnek igénybe. Főbb szabályai:

 • A CSOK Plusz meglévő és vállalt gyermekekre igényelhető, de a gyermekvállalás kötelező eleme. Csak házaspárok igényelhetik, ahol a feleség nem több 41 évesnél (a következő két éves átmeneti időszakban a 41 évnél idősebb hölgyek 12 hetet meghaladó várandóssággal igényelhetik).
 • Az elérhető hitelösszeg 1 gyermek mellé 15 millió, 2 gyermek mellé 30 millió, 3 gyermek mellé 50 millió forint lehet. A hitel futamideje 10-25 év között lehet. A kamat a futamidő végéig fix, legfeljebb 3 százalék lehet. A hitelösszeg számításánál a meglévő gyermekeket és a vállalt gyermekeket összesen kell figyelembe venni, hiszen a CSOK Plusszal szerzett ingatlanban az egész családnak el kell férnie.
 • Mivel a CSOK Plusz lakáshitel, önerő is szükséges az igényléséhez. Az önerő minimum 20 százalék, de az első lakásukat vásárló fiatal házasok akár 10 százalék önerővel is igényelhetik.
 • A CSOK Plusz igényelhető építésre, lakásvásárlásra, illetve meglévő otthon bővítésére. A támogatott hitelt telekvásárlásra nem lehet igényelni.
 • Az első lakás értéke legfeljebb 80 millió forint, a bővítendő vagy újabb lakás 150 millió forint lehet. A lakás hasznos alapterületének minimum 40, a házé pedig 70 m2-nek kell lennie, a méret gyermekszámtól függően 10 m2-rel emelkedik.
 • A futamidő első évében a tőkét nem, csak a kamatot kell törleszteni, ezért az első évben alacsonyabb törlesztőrészlettel számolhattok. Az első gyermek megszületése után 1 év törlesztési szünetet kérhettek. A törlesztési szünet alatt a tartozásotok nem nő, hanem a futamidő tolódik ki egy évvel.
 • A szerződéskötéstől számított második gyermek megszületésétől 10 millió forintot elenged az állam a hiteltartozásotokból.

A CSOK Plusz mellé illetékmentesség is jár, a lakás értékétől függetlenül, értékhatár nélkül.

Az új CSOK Plusz a preferált kistelepüléseken továbbra is elérhető falusi CSOK mellé is igényelhető.

A család beköltözik az új CSOK Plusszal vásárolt házába

Falusi CSOK támogatás preferált kistelepüléseken

2024. január 1-jétől az 5 000 fő feletti lakosú településeken, városokban megszűnt a CSOK támogatás, a továbbiakban pedig már csak az 5 000 fő alatti falvakban, valamint tanyákon és birtokközpontokban lesz igényelhető az itt elérhető változat, a falusi CSOK.

A falusi CSOK egy vissza nem térítendő támogatás, amelyet gyermeket nevelő családok igényelhetnek akkor is, ha nem tervezik tovább bővíteni a családot. A támogatást meglévő gyermekekre élettársak és egyedülálló szülők is igényelhetik, a házasság csak vállalt gyermekeknél előírás. Ebben az esetben a feleség életkorára felső határ van, legfeljebb 40 év. A támogatást várandósság alatt is igényelhetitek.

A támogatás az alábbi célokra használható:

 • Új családi ház építésére vagy vásárlására,
 • Használt lakás vagy családi ház vásárlására és bővítésére, illetve korszerűsítésére,
 • Meglévő használt lakás (ami itt a lakást és a házat is jelenti) bővítésére, illetve korszerűsítésére.

A támogatás új társasházi lakásokra nem igényelhető, még az 5 000 főnél kisebb településeken sem. Ha építeni szeretnél, vagy új lakást vásárolnál, akkor csak egylakásos lakóépületre, azaz családi házra igényelheted a támogatást.

A támogatás nem igényelhető olyan használt lakás vásárlására, ahol nem bővítenél, illetve korszerűsítenél, és a támogatás összegének felét erre kell költened.

Az elérhető támogatási összegek új lakóház építésére, vásárlására, illetve használt lakás vásárlására és korszerűsítésére, illetve bővítésére:

 • 1 gyermek esetén 1 millió forint,
 • 2 gyermek esetén 4 millió forint,
 • 3 vagy több gyermek esetén 15 millió forint.

Meglévő lakás korszerűsítésére és bővítésére a falvakban ezek az összegek lesznek elérhetők:

 • 1 gyermek esetén 600 000 forint,
 • 2 gyermek esetén 2 millió forint,
 • 3 vagy több gyermek esetén 7,5 millió forint.

A falusi CSOK csak egyszer igényelhető, de ha a vállalt gyerekeken kívül további gyermeketek is születik, akkor gyermekenként 1 millió forint támogatást kérhettek.

Falusi CSOK hitel

A falusi CSOK támogatás mellé legalább 2 gyermek esetén továbbra is igényelheted a kedvezményes falusi CSOK hitelt, de ha a jövőben gyermeket terveztek, akkor a CSOK Pluszt is kérhetitek hozzá.

A falusi CSOK hitelt önmagában nem igényelheted, csak a falusi CSOK támogatás mellé.

Az elérhető hitelösszegek:

 • 2 gyermek esetén 10 millió forint,
 • 3 vagy több gyermek esetén 15 millió forint.

A falusi CSOK hitel kamata fix 3 év, a futamideje legfeljebb 25 év lehet.

A falusi CSOK preferált kistelepüléseken igényelhető

Áfa-visszatérítés falusi CSOK mellé

 • Az új lakás építésekor vagy vásárlásakor felszámított kedvezményes 5 százalékos áfa továbbra is visszaigényelhető.
 • Az építkezés 27 százalékos áfája is visszaigényelhető, de ennek maximuma is van, 5 millió forint. Ebben az esetben 5 százalékos áfát nem igényelhetsz vissza.
 • Korszerűsítés, illetve bővítés esetén a munkálatok 27 százalékos áfája igényelhető vissza 5 millió forintos értékhatárig.

Az illetékmentesség az új CSOK támogatásra vonatkozó jogszabályban nem szerepel, így az 2024-től nem kérhető.

A preferált kistelepülések listáján továbbra is 2 630 település szerepel, de a támogatás tanyákon, birtokközpontokon is igényelhető marad.

Illetékmentesség CSOK Plusz és falusi CSOK mellé

Ha használt vagy új lakást vásárolsz, akkor vagyonátruházási illetéket kell fizetned, ami a lakás értékének 4 százaléka.

Ha azonban az ingatlanod vásárláshoz CSOK Pluszt vagy falusi CSOK támogatást igényelsz, akkor az illetéket nem kell megfizetned.

Az illetékmentesség értékhatártól függetlenül jár mindkét támogatási típus esetén. Ha az adásvételi szerződésben szerepelteted, hogy CSOK Plusszal, illetve falusi CSOK-kal vásárolnád az ingatlant, akkor az illetéket ki sem szabják.

5 százalékos lakásáfa

Korábban már volt 5 százalék az új lakások áfája egészen 2019-ig. 2021. január 1-től pedig újra bevezették a kedvezményes adókulcsot. A kedvezmény kezdetben két évre szólt, de meghosszabbították.

5 százalékos az áfája azoknak az új építésű lakásoknak, amelyeknél a teljesítés időpontja 2020. december 31. utáni.

Az 5 százalékos lakásáfa akár több millió forint megtakarítást is jelenthet. Egy nettó 35 millió forintos lakásért például az új áfával 7,7 millió forinttal kell kevesebbet fizetned.

Az 5 százalékos áfa a legfeljebb

 • 150 m2 alapterületű lakásoknál és
 • 300 m2 alapterületű házaknál

alkalmazható.

Feltétel még, hogy új lakásnak az az ingatlan minősül,

 • amelynek az első rendeltetésszerű használatbavétele még nem történt meg, vagy
 • megtörtént, de a használatbavételi engedély kiadása (vagy a használatbavétel tudomásulvétele) és az értékesítés között még nem telt el 2 év, illetve
 • ha a használatbavétel már megtörtént, de az ingatlan rendeltetését vagy rendeltetési egységeinek számát megváltoztatták. Az erről szóló hatósági bizonyítvány és az eladás között 2 évnél hosszabb idő nem telhet el.

Fontos, hogy ha magad építed a házad, akkor az áfa továbbra is 27 százalék. Csak olyan esetekben lehet a kedvezményes adókulcsot használni, ahol generálkivitelező épít vagy ő értékesít. Ez lehet beruházó, ingatlanfejlesztő is, a lényeg, hogy az első magánszemély tulajdonos te legyél.

A támogatások mellé egyéb kedvezmények is elérhetők

Áfa-visszatérítés saját erős építkezéseknél

A támogatás 2021. január 1-től elérhető 2024. december 31-ig.

A saját erős építkezés áfája továbbra is 27 százalék, tehát ha te magad építed a házad, és nem bízol meg generálkivitelezőt, akkor nem érvényes rád az új 5 százalékos lakásáfa.

2021. január 1-től az ilyen építkezések költségeinek és a telekárnak a 27 százalékos áfájából visszaigényelhetsz legfeljebb 5 millió forintot.

Az épülő lakás legfeljebb 150 m2, a ház legfeljebb 300 m2 lehet.

 1. Nem feltétel, hogy falusi CSOK támogatást is igénybe vegyél, az áfát ettől függetlenül is visszakérheted, ha a saját telkeden építkezel.
 2. Viszont ha falusi CSOK-ot is kérsz, akkor az áfa-visszatérítés iránti kérelmedet a falusi CSOK igényléssel egyidejűleg kell benyújtanod.

Közjegyzői díjak csökkentése

2021. január 1-től minden olyan kedvezményes kölcsön esetében, amely gyermeket tervező vagy nevelő családok számára elérhető, csökkent a közjegyzői díj.

Így az alacsonyabb díjat kell fizetned a

 • CSOK Plusz
 • Falusi CSOK hitel
 • Otthonteremtési kamattámogatott kölcsön
 • Fiatalok, valamint többgyermekes családok kamattámogatott kölcsöne

esetében.

Közjegyzői díj azért merül fel, mert a hitelszerződéseseket kötelező közokiratba foglalni. A díj nagysága függ a hitel összegétől, a kiállítás helyszínétől és az időpontjától is. Előfordul, hogy a közjegyzői eljárást a bankfiókon kívül vagy munkaidőn túl kell megcsinálni, ilyenkor a díj 50-100 százalékkal emelkedhet.

A támogatott hiteleknél 55-65 százalékkal kevesebbet kell fizetni a közjegyzőnek. Ez azt jelenti, hogy

 • 3 millió forint hitelösszeg alatt 10 000 forint,
 • 3 és 5 millió forint között 14 000 forint,
 • 5 és 10 millió forint között 17 500 forint, és
 • 10 és 15 millió forint között 19 500 forint a díj.

A részleteket a 22/2018. (VIII. 23.) IM rendeletben olvashatod el.

A támogatásokból modern otthont lehet vásárolni

Jelzáloghitel-elengedés

2019. július 1-től azok a családok vehetik igénybe, amelyek korábban jelzáloghitelt vettek fel. A jelzáloghitel-elengedés korábban is elérhető volt, de csak a harmadik és további gyerekeknél. Ezt terjesztették most ki a második gyermekre is, illetve már a 12 hetet betöltött magzat is számít.

Ha van már egy gyermeketek, és korábban lakáscélú jelzáloghitelt vettetek fel, akkor a második gyermeketek születésekor az állam elenged a fennálló hiteltartozásotokból 1 millió forintot. A harmadik (vagy ha korábban még nem igényeltétek, akkor a többedik) gyermek születésénél 4 millió forinttal lesz kevesebb a jelzáloghiteletek, minden további gyermeknél pedig 1-1 millió forintot enged el belőle az állam.

A jelzáloghitel-elengedés összege a 2018. január 1. és 2019. január 1. között született második, harmadik és minden további gyermek után 1 millió forint.

A 2019. július 1. után született harmadik vagy többedik gyermek után 4 millió forint. Ha a harmadik vagy a többedik gyermekre még nem vettétek igénybe a 4 millió forintos támogatást, akkor azt a soron következő gyermek esetében megtehetitek.

A jelzáloghitel-elengedés érvényes a lakáscélú pénzügyi lízingszerződésekre is. Ennek a feltétele az, hogy a támogatással a tejes lízingdíjat rendezni tudjátok, és az ingatlan a nevetekre kerüljön.

A gyermekvállalást örökbefogadással is teljesíthetitek. Akkor élhettek a jelzáloghitel-elengedés lehetőségével, ha 2019. július 1. után fogadtok örökbe olyan gyermeket, aki ezt megelőzően született.

A kedvezményt a házaspárok, élettársak vagy volt élettársak csak együtt igényelhetik, de az nem feltétel, hogy a jelzáloghitel mindkettőtök nevén legyen.

2021. január 1-től az építési hitelt és a lakásfelújítási hitelt is lehet ilyen módon csökkenteni.

A jelzáloghitel-elengedést már több hitelnél is felhasználhatjátok. Ha tehát egy hitelt teljes mértékben előtörlesztettetek belőle, akkor a fennmaradó összegből törleszthetitek egy másik lakáshiteleteket, ha van.

Ha a tőketartozás nem éri el a kedvezmény összegét, akkor a tőketartozás járulékainak a csökkentésére is használhatjátok, kivéve a késedelmi kamatot. Ha nincs több hiteletek, akkor a maradék összeget nem kaphatjátok meg.

A jelzáloghitel-elengedést falusi CSOK hitel mellé is kérheted, sőt a CSOK Plusszal sem zárják ki egymást. A CSOK Plusznál azonban arra kell figyelned, hogy ez a konstrukció maga is tartalmaz hitelelengedés támogatást. Ha egy gyermekre már kérted a hitelelengedést a CSOK Plusz keretében, akkor rá való tekintettel a jelzáloghitel-elengedést már nem kérheted.
Ez a pár nagyon örül a sok lakástámogatásnak

Babaváró hitel

A Babaváró hitel 2019. július 1-je óta elérhető, és nagyon népszerű a családot alapítani vagy bővíteni szándékozó párok körében. A kedvezményes hitel eredetileg 2022. december 31-ig lett volna igényelhető. Ezt a határidőt a kormány később kitolta, de 2024. január 1-jétől ismét változtak a szabályai.

Ez a hitel kicsit kakukktojás, mert nem az Otthonteremtési program része, hanem a kormány családtámogatási intézkedéseinek egy eleme. Azért találod meg mégis itt, mert a párok gyakran lakáscélra veszik fel, és jól kombinálható a CSOK Plusszal.

A Babaváró hitel egy támogatással egybekötött kamattámogatott kölcsön, amelyet házaspárok vehetnek igénybe.

Ez nem jelzáloghitel, inkább a személyi kölcsönhöz hasonlít. Nincs mögötte ingatlanfedezet és szabad felhasználású.

Legfeljebb 11 millió forintot vehetsz fel maximum 20 éves futamidőre, és készpénzt kapsz, amit bármire elkölthetsz. A havi törlesztőrészlet legfeljebb 51 000 forint lehet.

A Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetik. (Illetve ha az igénylés és a szerződéskötés között a házaspár egyik tagja meghal, a szerződést az özvegy egyedül is megkötheti.)

A törlesztés kamatmentesen indul, és ha az első 5 évben születik gyermeketek, akkor a kamatmentesség a futamidő végéig meg is marad. A 12. hetet betöltött várandóssággal már tudjátok teljesíteni ezt a feltételt.

Az első gyermek születésekor kérhetitek a hiteltörlesztés felfüggesztését 3 évre. Ettől nem lehet magasabb a törlesztőrészlet, helyette a futamidő tolódik ki 3 évvel.

A második gyermek születésekor újabb 3 évre fel lehet függeszteni a hiteltörlesztést, és az állam vissza nem térítendő támogatásként elengedi a fennálló tartozásotok 30 százalékát.

A harmadik gyermek után pedig a fennálló tőketartozás 100 százalékát, tehát a teljes maradék tartozásotokat elengedik.

A gyermekvállalást örökbefogadással is teljesíthetitek.

Ha a házaspár egyik tagja meghal az igénylés után, de még a szerződéskötés előtt, akkor az özvegye a szerződést egyedül is megkötheti. Ha a férj meghal, akkor a halálát követő 300 napban, legfeljebb a gyermek megszületése előtti napig a feleség egyedül is igényelheti a hitelt.

Meglévő gyermekekre is igényelhetjük?

A hitelfelvétel előtt született, tehát a meglévő gyermekek itt nem számítanak. A lényeg itt az, hogy bővüljön a család, a kedvezmények csak az újabb gyermekek születése esetén járnak.

A jogosultság feltétele, hogy

 1. a házaspár hölgy tagja 30 év alatti legyen, illetve az átmeneti 2024-es évben a 30 és 40 év közöttiek várandósan (12. hetet betöltött várandósság mellett) még igényelhetik.
 2. legalább egyikőtök legalább 3 éves TB jogviszonyt tudjon igazolni, amelyben nincs 30 napnál hosszabb megszakítás,
 3. a TB jogviszonyt a túlélő házastárs az elhunyt megfelelő TB jogviszonyával is igazolhatja,
 4. TB jogviszony az igénylést megelőző 180 napban, külföldről hazatérőknek 90 napban,
 5. nem lehet 5 000 forintot meghaladó köztartozásotok, illetve ha van, akkor 10 napon belül rendeznetek kell,
 6. büntetlen előéletűek legyetek,
 7. legyen magyarországi lakcímetek.

A Babaváró hitelt csak egyszer igényelhetitek, és nem kötelező a teljes 11 millió forintot felvenni. Ha viszont alacsonyabb összeg mellett döntöttetek, akkor később ezt nem lehet kiegészíteni.

Ha 90 napon belül lakást vásárolsz, akkor a Babaváró hitel 75 százalékát felhasználhatod a lakáshitelhez önerőként is. 90 napon túl a Babaváró 100 százaléka lehet önerő.

Ha a futamidő első 5 évében nem születik gyermeketek, akkor a kamatmentességet elveszítitek, és a futamidő további részében kamatot kell fizetnetek. Ezenkívül a már igénybe vett kamattámogatást egy összegben, büntetőkamattal együtt 120 napon belül vissza kell fizetnetek.

Mivel a Babaváró hitel szabad felhasználású, gyakorlatilag bármelyik másik támogatással és hitellel kombinálhatod. Sokan használják a lakáscéljaik megvalósítására, de ez nem feltétel. Viszont mivel ez nem jelzáloghitel, a jelzáloghitel-elengedés kedvezményét itt nem tudod kihasználni.

További információt a 44/2019. (III. 12.) Kormányrendeletben találsz.

A babaváró hitel is használható lakáscélra

Régi, de még elérhető támogatások

Ezek olyan régebben bevezetett kamattámogatott kölcsönök, amelyeknél ma már sokkal jobb és korszerűbb támogatást is találhatsz, de még mindig elérhetők és van olyan bank, amelyik kínálja őket.

Otthonteremtési kamattámogatott kölcsön

Ezt a támogatást olyan új lakás vásárlására vagy lakás építésére használhatod fel, amelynek a vételára, illetve az építési költségvetése legfeljebb 30 millió forint. Ha használt lakást vennél, akkor annak a vételára maximum 20 millió forint lehet, illetve bővítésre is igényelheted, ha annak költségvetése legfeljebb 15 millió forint.

Kamattámogatott kölcsönként

 • új lakás építése vagy vásárlása esetén 15 millió forintot vehetsz fel,
 • használt lakás vásárlására vagy bővítésre 10 millió forintot.

Ha építesz, akkor olyan házra igényelheted, amelynek az építési engedélyét 2008. július 1-je után adták ki, de a használatbavételi engedélyt még nem kapta meg.

Bővítés lehet a hozzáépítés, a tetőtérbeépítés és az emeletráépítés is, de a lakás helyiségeinek az átalakítása nem. Az alapterületet meg kell növelned, de nem építheted be belőle a teraszt, nem építhetsz kocsibeállót és nem alakíthatsz szobává más helyiségeket.

Az épülő ingatlanban legalább 50 százalékos tulajdonrészednek kell lennie. Ha együttesen igénylitek a kamattámogatást a pároddal, akkor mindketten tulajdonosoknak kell, hogy legyetek.

A kamattámogatás lejártáig nem lehet a lakáson másnak haszonélvezeti vagy használati joga.

A támogatás feltétele, hogy

 • ne legyen tartozásod a NAV felé, és
 • legyen legalább 180 napos TB jogviszonyod (házaspárok vagy élettársak esetén elég az egyikőtöknek igazolni).
A kamattámogatás a hitel futamidejének csak az első 5 évében jár.

A futamidő ennél persze hosszabb is lehet. A támogatás mértéke a gyerekek számától függ, és az állampapírhozamok százalékában határozzák meg.

 • Ha nincs gyermeketek, vagy van 1 vagy 2, akkor legfeljebb 60 százalék,
 • ha 3 vagy több gyermeketek van, akkor legfeljebb 70 százalék a támogatás.

A támogatást csak egyszer veheted fel. A kamattámogatás 5 éve alatt a lakáson haszonélvezet vagy használati jog nem lehet.

Ha a támogatott hitelt olyan új lakásra használod, aminek még nincs meg a használatbavételi engedélye, akkor nyilatkoznod kell arról, hogy a használatbavételi engedélyt a támogatási időszak lejárta előtt bemutatod a banknak.

Csak akkor jár kamattámogatás az Otthonteremtési lakáshitelekre, ha a kamat 6 százalék felett van.

Részleteket a 341/2011. (XII. 29.) Kormányrendeletben olvashatsz.

Végre beköltözött a pár az új lakásába

Fiatalok, valamint többgyermekes családok kamattámogatott kölcsöne

Ezt a támogatást olyan új, összkomfortos lakás megvásárlására vagy építésére használhatod, aminek a vételára vagy építési költsége a telekhányad nélkül Budapesten és a megyei jogú városokban legfeljebb 25 millió forint, egyéb településeken legfeljebb 20 millió forint.

A felvehető hitel összege Budapesten és a megyei jogú városokban legfeljebb 12,5 millió, egyéb településeken legfeljebb 10 millió forint lehet.

A kamattámogatás mértéke az életkorodtól (ha párkapcsolatban élsz, akkor mindkettőtök életkora számít), és a gyermekeitek számától függ.

Feltétel, hogy

 • legfeljebb 1 gyermek esetén 35 év alatt,
 • legalább 2 gyermek esetén 45 év alatt legyetek.

A támogatást csak akkor veheted igénybe, ha sem neked, sem a párodnak vagy gyermekeiteknek nincs lakástulajdonotok vagy használati jogotok más lakáson.

A támogatást a hitel futamidejének első 20 évében kapod az államtól. Mértékét az állampapírhozam százalékában határozzák meg.

A mértéke

 • 35 éves korig, legfeljebb 1 gyermek esetén 50 százalék,
 • 45 éves korig 2 gyermek estén 52 százalék, 3 gyermek esetén 55 százalék, 4 gyermek esetén 59 százalék, 5 gyermek esetén 64 százalék és 6 vagy több gyermek esetén 70 százalék.

Ha 45 éves korod előtt bővül a családod, akkor a kamattámogatás mértéke ennek megfelelően nő. Ha az eltartott gyermekek száma csökken, a támogatás akkor sem lehet kevesebb mint korábban volt.

A szabályokat részletesen a 134/2009. (VI. 23.) Kormányrendeletben olvashatod.

Jelenleg igen sokféle támogatás közül választhatsz, ha családot tervezel vagy gyermekeket nevelsz. Nem csak támogatást kérhetsz, de többféle kamattámogatott kölcsönt is felvehetsz. Ha a család jövedelmébe belefér, és jogosultak vagytok rá, akkor ezeket a támogatásokat és hiteleket kombinálhatod is. Így komoly segítséget kaphatsz a lakásvásárláshoz vagy építéshez. A Babaváró hitel szabad felhasználású, és nem jelzálog alapú hitel, tehát bármire felhasználhatod, és ha több gyermeketek is születik, akkor támogatássá alakul. Érdemes tehát megnézned, hogy mi elérhető számotokra, és jól használnod a támogatásokat.

Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.