Biztosítás 2024 - Tudj meg mindent róla!

Az élet szinte minden területére találhaszt biztosítást. Persze nem kell mindet megkötnöd, de azokon a területeken, ahol nagyobb kockázattal kell számolnod, jó, ha van biztosításod. Az alábbiak közül választhatsz.

Mit mond szakértőnk?Bezár

Az élet szinte minden területére találhaszt biztosítást. Persze nem kell mindet megkötnöd, de azokon a területeken, ahol nagyobb kockázattal kell számolnod, jó, ha van biztosításod. Az alábbiak közül választhatsz.

Az életben sajnos nincs olyan, mint a szoftverekben, hogy visszalépés. Egy csomó kellemetlen eseményt elkerülhetnénk az életünkben, ha lenne ilyen. De nincs.

Viszont ha már bekövetkezik bármilyen nem várt esemény, szinte biztosan pénz kell ahhoz, hogy megoldd, vagyis jól gyere ki az adott helyzetből.

Pénz viszont általában nincs, vagy ha van, akkor valószínűleg valami olyasmitől kell elvenni, amit másra költöttél volna.

Ilyenkor jön jól a biztosítás.

Persze a biztosítást rendszeresen fizetned kell, ami fizetéskor felesleges kiadásnak tűnik. De ha beüt a baj, és nincs biztosításod, akkor döbbensz rá, hogy milyen jó lett volna, ha van. Inkább fizetted volna, mert most sokat segítene, sőt akár még többet is visszakapsz, mint amennyit befizettél volna.

A biztosításban mások befizetett díjából kapsz pénzt, akikkel nem történt baj. Reméljük, te is közéjük tartozol majd.

De ha már fizetni kell, akkor célszerű igénybe venned egy biztosítás kalkulátort, hogy ugyanazért a biztosításért a lehető legkevesebbet fizesd!

Biztosítás 2024 - Tudj meg mindent róla! Biztosítás 2024 - Tudj meg mindent róla!
 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. április 3.
 • promóció
Biztosítás 2024 - Tudj meg mindent róla! Biztosítás 2024 - Tudj meg mindent róla!

Ma már szinte mindenre köthetsz biztosítást, de az élet fő kockázati területeire mindenképpen. Így többek közt az egészségeddel, a nyugdíjaddal, az autóddal, a lakásoddal, a hiteleddel vagy épp a remélhetőleg soha be nem következő munkanélküliségeddel kapcsolatban. Az alábbiakban eligazítunk a legfontosabb ismeretekkel kapcsolatban, tarts velünk!

Biztosítások az élet minden területére

A biztosítás nagyszerű találmány, amely elsősorban akkor nyer értelmet, ha beüt egy váratlan esemény. Eső után már értelmetlen a köpönyeg, ezért érdemes előre gondolkodnod és biztonságban tudnod magad, a szeretteidet és az értékeidet. Erről szedtük össze számodra a legfontosabb információkat.

Ha végtelen mennyiségű pénzed lenne, akkor neked teljesen felesleges kiadás lenne bármilyen biztosítás, hiszen mindent ki tudsz fizetni amúgy is.

Minden más esetben azonban szükséged lesz biztosításokra egész életed során.

Ezek nyújtják ugyanis azokat az anyagi forrásokat, amely nélkül kár vagy veszteség esetén nehéz anyagi helyzetbe kerülnél, vagy le kéne mondanod fontos dolgokról az életedben.

Melyek a legfontosabb biztosítások?

Sokféle biztosítással találkozhatsz egész életedben, ilyenek az egészségbiztosítás, életbiztosítás, kockázati életbiztosítás, balesetbiztosítás, melyekkel magadról és a szeretteidről gondoskodhatsz.

A nyugdíjbiztosítással az idős korodról gondoskodhatsz, a munkanélküliségi biztosítással és a hitelfedezeti biztosítással a nehéz időszakaidban szerezhetsz pénzt a kötelezettségeidre, a kötelező és a casco biztosítással pedig megvédheted a pénztárcádat az autóddal kapcsolatos jelentős kiadásoktól.

Ha külföldre utazol, segítségedre lehet az utasbiztosítás, ha pedig az otthonodat szeretnéd biztonságban tudni, akkor a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás és a lakásbiztosítás segíthet.

Ezek a legfontosabb biztosítások az életben. Minél többet igénybe veszel közülük, annál jobban lefeded az életed legnagyobb anyagi kockázatait. Ebben segít neked ez az útmutató.

Erre figyelj!

A biztosítások esetében fontos figyelned a fizetési határidőre. Máshol nagyobb toleranciával is találkozhatsz, de itt általában 60 napnál tovább nem húzhatod el a nemfizetést. Utána a biztosítók kíméletlenül felmondják a biztosításokat és aztán csak előnytelenebbül szerződhetsz, arról nem is szólva, hogy a tartozásod meg kell fizetned az újraszerződéskor ugyanannál a biztosítónál.

Ezért figyelj oda arra, hogy a biztosításod mindig be legyen fizetve!

Ezekről a biztosításokról olvashatsz nálunk

A legfontosabb biztosításokról olvashatsz nálunk, és biztosítás kalkulátorok is segítik, hogy megtaláld a hozzád leginkább illő biztosítást.

 • Magán egészségbiztosítás
  A magán egészségbiztosítás előnyei közé tartozik a gyors és minőségi egészségügyi szolgáltatások elérhetősége, valamint a kiszámíthatóbb költségek és a rugalmas kockázatkezelés lehetősége. Az egészségbiztosítások hozzájárulnak az egészségmegőrzéshez, és különböző típusok segítségével fedezik a kritikus betegségeket, külföldi kezeléseket, valamint szolgáltatásfinanszírozást biztosítanak.
 • Kötelező biztosítás
  A kötelező biztosítás elengedhetetlen minden közúti jármű számára, mivel a másnak okozott károd fedezi. A kötelező biztosítás évfordulója előtt 60-30 nappal érdemes fontolóra venni a biztosítóváltást, amivel minden évben rengeteget spórolhatsz! Casco együttkötéssel még olcsóbb lehet a kötelező biztosításod!
 • Casco biztosítás
  A casco biztosítás véd a saját autódban keletkezett kártól, gyorsabb ügyintézést biztosítva. Bár nem kötelező, gépjárműhitel vagy lízing esetén biztosan kell fizetned, és számos kiegészítő opciót is kínál, beleértve a lopás elleni védelmet is. Az egész EU-ban érvényes. Évfordulónként lehet csak lemondani vagy biztosítót váltani, és kedvezményeket kaphatsz a díjból, figyelembe véve az önrészt és fizetési szokásaidat.
 • Nyugdíjbiztosítás
  A jelenlegi nyugdíjrendszer kihívásokkal küzd, különösen a fiatalabb generációk számára, melyek tagjainak kevesebb nyugdíjuk lesz. A nyugdíjbiztosítás egy megtakarítási lehetőség adókedvezménnyel, két típusú – hagyományos és befektetési egységes - lehetőséggel, amelyek különböző kockázati és hozamprofilokat kínálnak. Nézd meg, mennyi pénzt gyűjthetsz össze!
 • Életbiztosítás
  Az életbiztosítások változatos formákat kínálnak pénzügyi védelemre, beleértve általános, befektetési, időszakos és kiegészítő biztosításokat. A megtakarításos életbiztosítások rugalmasságot biztosítanak a rendszeres vagy egyszeri díjas lehetőségekkel, míg az egyszeri díjas életbiztosítás ideális nagyobb pénzösszeggel rendelkezőknek. Érdemes alaposan megfontolni a különböző típusok jellemzőit és előnyeit a megfelelő védelem kiválasztása érdekében.
 • Kockázati életbiztosítás
  A kockázati életbiztosítás haláleset bekövetkeztekor fizet, függetlenül az okoktól, és segít a váratlan balesetek vagy halálesetek okozta anyagi terhek csökkentésében. Az egyéni és csoportos kockázati életbiztosítások eltérő összegeket és lehetőségeket kínálnak, míg kiegészítő opciók, például súlyos betegség utáni térítés, további védelmet biztosíthatnak. Fontos a díjfizetési időszak figyelemmel kísérése és a kedvezményezettek tájékoztatása a biztosításról.
 • Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás
  A lakásbiztosítás váratlan eseményekre, mint lopás vagy tűz, pénzügyi védelmet nyújt. A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás rendszerében a digitális, családbarát és fenntarthatósági kritériumoknak megfelelő biztosítások könnyen összehasonlíthatók és ügyfélbarát feltételeket kínálnak. Az MFO által minősített otthonbiztosítások díjai általában kedvezőbbek, és átláthatóvá teszik a biztosítási feltételeket, biztosítva az egyedi és átfogó védelmet.
 • Lakásbiztosítás
  A lakásbiztosítás a váratlan károk ellen nyújt védelmet, és online megkötve gyors és kényelmes. Minden lakáshitel mögött folyamatosan kötelező lakásbiztosítást fenntartani. Csak egy biztosítónál köss ilyet, és vedd figyelembe a kiegészítő fedezeteket, mint amilyen a felelősségbiztosítás vagy az asszisztencia szolgáltatás. Figyelj az önrész mértékére is! Sőt, arra is, hogy az alulbiztosítás hiányosságokhoz vezethet. 2024-től minden márciusban (függetlenül az eredeti biztosítás évfordulójától) lehetőség van biztosítóváltásra.
 • Utasbiztosítás
  Az utasbiztosítás védelmet nyújt a külföldi utazások során a váratlan események és kockázatok ellen, telefonos segítséggel, anyagi fedezettel és további szolgáltatásokkal. Kombinálható szolgáltatási típusokkal személyre szabott biztonságot nyújt, ugyanakkor fontos a részletes feltételek és a pontos kárrendezési folyamat megismerése a határidők miatt.
 • Munkanélküliségi biztosítás
  A munkanélküliségi biztosítás célja a munkából eredő jövedelemkiesés pótlása, kifizetést biztosítva munkanélküliség, haláleset, keresőképtelenség vagy súlyos egészségkárosodás esetén. A szerződést 18 és 55 év között tudod megkötni, 6 hónapos kifizetési idővel, de figyelj a 60 napos türelmi időre és a biztosítási feltételekre!
 • Hitelfedezeti biztosítás
  A hitelfedezeti biztosítás felelősségteljes hitelfelvétel részeként a váratlan események során, mint a munkanélküliség vagy haláleset, segíti a törlesztőrészletek fizetését. A biztosítást hitelfelvételkor kötik meg, és a biztosított események bekövetkeztekor a biztosító kifizeti a hátralévő tartozást.
 • Balesetbiztosítás
  A balesetbiztosítás anyagi támogatást nyújt váratlan esetekre, gyorsan és könnyen megköthető. Az önálló verziók ár-érték arányban gyakran előnyösebbek lehetnek. Fontos megjegyezni, hogy nincs megtakarítási elemük, csak a biztosítási eseménykor fizetnek.
A biztosítás eső ellen nem, de minden más ellen véd

Magán egészségbiztosítás

A magán egészségbiztosításnak sokkal nagyobb szerepe lehet a jövőben, noha már most is egyre többen keresnek megfizethető alternatívát a dráguló magánorvosi árak miatt.

Sokszor azok is ezt választják, akiknek érvényes az állami egészségügyi ellátásra jogosító tb-jük, mivel a magánegészségügyi szolgáltatások drágák ugyan, de általában gyorsan elérhetők, páciensközpontúak és minőségiek.

Egy egészségbiztosítás sokat segíthet abban, hogy kiszámíthatóbb áron és kényelmesebben fordulhass sokféle magánintézményhez.

Az egészségbiztosítások ugyanis jobban hozzájárulnak az egészségmegőrzéshez, egy betegség kezeléséhez vagy az állapotromlás enyhítéséhez. A biztosítás megkötése során eldöntheted, milyen kockázatokra szeretnél fizetni.

A fizetett díjért cserébe a kezelések, műtétek költségét a biztosítód állja. Ezzel kiszámíthatóvá teheted a magánegészségügyi kiadásaidat.

Az egészségbiztosítás háromféle lehet, összegtérítéses, kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére szóló és szolgáltatásfinanszírozó. Nézzük meg őket jobban!

1. Összegtérítéses egészségbiztosítás

Az összegtérítéses egészségbiztosítás biztosítási összege előre meg van határozva. Ha bekövetkezik a biztosítási esemény (például egy műtét vagy egy végtagtörés), akkor utólagosan megkapod a pénzt. A biztosítás tehát nem az egészségügyi szolgáltatást fizeti, így a tb-s zárójelentést is elfogadják, a pénzt pedig bármire elköltheted, ami segíthet a lábadozásban.

2. Kritikus betegségek külföldi gyógykezelésére szóló egészségbiztosítás

A második eset, azaz a kritikus betegségek külföldi gyógykezelése során a biztosítási esemény bekövetkeztekor (például szívbillentyű-betegség vagy rák) a biztosító az egészségügyi szolgáltatás árát fizeti ki.

Ide tartoznak általában a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos megbetegedések. A biztosítás az oda-vissza utazás költségeit és ellátását is kifizeti, akár egy közeli családtag számára, gyermek biztosított esetén akár 2 fő részére is.

3. Szolgáltatásfinanszírozó egészségbiztosítás

A harmadik, szolgáltatásfinanszírozó biztosítás a biztosítási esemény bekövetkeztére (például fülgyulladás, sérv, netán szürkehályog), vagy a preventív szűrésekre fizet.

Az egészségbiztosítás felszereltsége, felkészültsége nem helyettesíti az állami egészségügyet, csupán kiegészíti. A magánegészségügyben általában nem végeznek például fekvőbeteg-ellátást.

Az egészségpénztárral szemben az egészségbiztosítás kizárólag neked szól, hacsak nem kötsz családi egészségbiztosítást. A legtöbb esetben célszerű egészségpénztárat és egészségbiztosítást is választani, mert jól kiegészítik egymást.

Az egyik egy takarékoskodási forma, a másik pedig egy klasszikus biztosítás. Ha van biztosításod is, akkor nem kell az egészségpénztári megtakarításodból költened egy-egy, az egészségbiztosítással lefedett kezelésedre, beavatkozásodra.

Az egészségbiztosítással csökkenthetjük a költségeinket

Van olyan egészségbiztosítási lehetőség is, amelyben te döntöd el, hogy mire kötsz biztosítást, tehát te válogathatod össze a biztosítási elemeket. Az árra hat még a szerződés időtartama és a biztosítási összeg is. A fizetendő díj függ az életkorodtól és a foglalkozásodtól, de még a káros szenvedélytől is. A fizetés gyakoriságára is kaphatsz kedvezményt.

Díjnemfizetés esetén 90 nap a türelmi idő a fizetési határidőhöz viszonyítva. Ezt követően a szerződés megszűnik.

A legtöbb biztosítónál nem kötelező az egészségügyi vizsgálat a biztosítás megkötéséhez, elég csak egy nyilatkozat az egészségi állapotodról. A biztosító viszont beszerezheti az egészségügyi adataidat a vele szerződött egészségügyi intézményektől, sőt jogosult a tb rendszerhez is hozzáférni.

Kötelező biztosítás

A kötelező biztosítás a legtöbb gépjárműre kötelező, amelynek van érvényes forgalmi engedélye, és részt veszel vele a közúti forgalomban. Többek között személygépkocsira, tehergépkocsira, motorkerékpárra kell kötni ilyen biztosítást.

A biztosítás csak a másnak általad okozott kárt fizeti. ahhoz, hogy a te gépjárműved értékeit is védjed, casco biztosítást kell kötnöd.

Kötés után már csak az évforduló előtt 60-30 nappal kapsz lehetőséget biztosítót váltani.

A biztosítás díját sok tényező befolyásolja, de különösen a bonus-malus rendszer, amely a károkozási múltad alapján ad kedvezményt vagy épp büntetést.

A kötelező biztosítás külföldön is érvényes, Európán belül. Ehhez egy zöldkártyát kapsz vagy válthatsz ki, amellyel igazolhatod a biztosítást.

Sose felejtsd el befizetni a kötelező biztosítást, különben jelentős fizetési kötelezettségeid keletkezhetnek.

Casco biztosítás

A casco biztosítás akkor segít, ha a te autódban keletkezett kár. Még akkor is kérheted a casco szerinti gyorsabb ügyintézést, ha nem akarsz várni a kárt okozó másik autós kötelező biztosítására.

A casco biztosítás megkötése nem kötelező. A gépjárműhitelből történt vásárláskor, a hitel visszafizetésének idejére, illetve lízingelt autónál a lízingelés időtartamára viszont kötelező casco biztosítással rendelkezned.

Míg a kötelező biztosítás nem választható, addig a casco számtalan kiegészítő opciót és még felelősségbiztosítást és balesetbiztosítást is tartalmazhat.

Casco biztosítást lemondani csak évfordulóra tudsz, és ekkor tudsz biztosítót is váltani. A casco biztosításod az Európai Unióban is érvényes.

A javítás során a biztosító által kijelölt szervizben kell megjavíttatnod az autódat.

Ha lopáskárra is kötöttél kiegészítő biztosítást, akkor fontos, hogy minden parkoláskor megfelelően zárd le az autódat és élesítsd a vagyonvédelmi berendezéseket. Sose hagyd nyitva az autót, beleértve a napfénytetőt is. A lopást követően be kell mutatnod a forgalmi engedélyt, törzskönyvet vagy az autó kulcsát.

Jól jön a casco, különösen ha a fiatal családtag vezet

A cascót is kötheted együtt a kötelezővel, de a biztosító azt is figyelembe veszi, ha más biztosításért már fizetsz nála (együttkötés). A díjban azonban egy sor dologra kaphatsz kedvezményt, ilyen a fizetési gyakoriság és a fizetés módja is.

Végül fontos tényező az önrész mértéke is, melyet a biztosító által felkínált tartományból választhatsz ki.

A casco biztosítást a legkönnyebb egy internetes kalkulátorból kiválasztani.

De arra azért érdemes figyelned, hogy ne csak a biztosítás ára számítson, mint a kötelező biztosításnál, hanem a benne lévő szolgáltatások is, hiszen az biztosítónként eltérő lehet.

Általában az autód 10 éves koráig köthetsz cascót. 12 év a felső határ, amíg ez lehetséges.

Nyugdíjbiztosítás

A jelenlegi felosztó-kirovó nyugdíjrendszer több sebből vérzik, mely a 2030-as években egyre kifeszítettebb lesz, pusztán matematikai, statisztikai okokból, már most előreláthatóan. Ez egyébként nem csak Magyarországon probléma, de ez sovány vigasz a leendő magyar nyugdíjasoknak.

Minél fiatalabb valaki, annál kevesebb nyugdíjra számíthat, viszont annál többet tehet a saját nyugdíjának biztonságáért, mely az elöregedő társadalom matematikai-statisztikai szabályaitól immár független lesz.

A nyugdíjbiztosítás egy megtakarítási lehetőség, melyet az állam is támogat. Az évi befizetéseid után 20 százalék adókedvezmény jár a személyi jövedelemadódból.

A nyugdíjbiztosítás lehet:

 • hagyományos, más néven klasszikus nyugdíjbiztosítás, és lehet
 • unit linked vagy befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítás.

Klasszikus nyugdíjbiztosítás

Előbbi esetben a befektetésedet egy pénzügyi szakember kezeli, aki dönt a megtakarításod befektetéséről. Ezért cserébe fix, kb. évi 4 százalékos garantált kamatot kapsz a pénzedre.

A befektetési egységekhez kötött nyugdíjbiztosítások esetében viszont te dönthetsz arról, mibe fektetsz be, cserébe a hozam nem garantált, vagyis a kockázat nagyobb. Itt akár évi 5-9 százalékos hozamot is elérhetsz.

A nyugdíjbiztosítások éves költsége 1,5 és 4,5 százalék között mozog.

Unit-linked nyugdíjbiztosítás

A befektetési egységes nyugdíjbiztosításban választott eszközalapokat te magad is módosíthatod. Átirányíthatod a jövőbeli befizetéseidet, míg az eddigieket meghagyod az alapban. Az áthelyezéssel viszont a jövőbeni és a múltbeli összes befizetésed is átkerül az új eszközalapba.

A nyugdíjbiztosításhoz alapbiztosítás is kapcsolódik, mely anyagi segítséget nyújt a biztosított váratlan halála, betegsége vagy balesete esetén.

A nyugdíjbiztosítást nem érdemes visszavásárolnod, mert a jövődtől veszed el a pénzedet. Ráadásul kamatadót, szociális hozzájárulási adót és egészségügyi hozzájárulást is fizethetsz utána, nem is beszélve a visszavásárlás költségéről. Mindezt megfejeli az állami támogatások 20 százalékkal megnövelt visszafizetési kötelezettsége is.

Házaspár átkarolja egymást

Életbiztosítás

Az életbiztosítások széles skálát alkotnak, különböző típusokban nyújtva pénzügyi védelmet olyan eseményekre, mint például halál, betegség vagy baleset. Vannak:

 • általános életbiztosítások,
 • befektetési életbiztosítások,
 • időszakos biztosítások,
 • fix és változó díjú biztosítások, valamint
 • speciális kegyeleti biztosítások is.

A biztosítás megkötésekor a biztosított határozza meg a biztosítás érvényességét, míg a kedvezményezett kapja a kifizetést a biztosított halála esetén. A családi, hitelfedezeti, idős és női életbiztosítások különböző igényekre szabott megoldásokat kínálnak.

Az életbiztosítások választéka tartalmazza a megtakarításos és nyugdíjbiztosításokat is, ahol a megtakarítások kamatoztatása mellett a kockázati tényezők is szerepet kapnak. Az egészség- és balesetbiztosítások kiegészítik az életbiztosítást, hozzájárulva az egészségmegőrzéshez és váratlan események anyagi terheinek csökkentéséhez.

A megtakarításos életbiztosítások rendszeres és egyszeri díjas változatokba sorolhatók, mindkettőnek saját előnye és rugalmassága van. A különböző típusok közötti választás során a biztosítottaknak figyelembe kell venniük a biztosítási összeget, a futamidőt és az egyéni szükségleteket. A megtakarításos életbiztosítások lehetőséget nyújtanak a hosszú távú megtakarításra.

A megtakarításos életbiztosítások két fő típusa a vegyes és unit-linked életbiztosítások, melyek esetében a biztosítottaknak döntési joguk van a befektetések felett.

Az életbiztosítások kiválasztásakor mindig fontos a személyes igények és pénzügyi célok alapos mérlegelése a megfelelő védelem és jövő biztonsága érdekében.

Az életbiztosítások terén való eligazodáshoz fontos megismerni különböző típusokat és figyelembe venni azok jellemzőit és előnyeit. Két fő típust említünk: a rendszeres díjas és az egyszeri díjas életbiztosítást.

A rendszeres díjas életbiztosítás célja a megtakarítások felépítése, rendszeres fizetéseken keresztül. A biztosító bónuszokkal is támogathatja a megtakarítást.

Ennél a konstrukciónál a költségek nagy része a futamidő elején kerül levonásra, de hűségbónuszként később visszakaphatod. A rendszeres díjas életbiztosítás rugalmasan használható rövid- és középtávú célokra, az eseti számla pedig lehetőséget ad szabadon fizetni és kivenni pénzt.

Az egyszeri díjas életbiztosítás akkor ideális, ha már rendelkezel nagyobb pénzösszeggel. Itt csak egyszer, a szerződés megkötésekor történik pénzbefizetés.

A kockázati életbiztosítás kizárólag a biztosított halála esetén fizet. Nincs megtakarítási része, tisztán a haláleseti kockázatot fedezik, emiatt általában alacsonyabb díjak jellemzik. Kizáró tényezők: esetleges öngyilkosság, veszélyes tevékenységek.

Az életbiztosítások kiválasztásakor érdemes alaposan tanulmányoznod a részleteket, megismerned az esetleges kizáró tényezőket, és szükség esetén pénzügyi szakértővel is konzultálj a megfelelő döntés érdekében.

Szomorú házaspár akik elvesztették egy szerettüket

Kockázati életbiztosítás

A klasszikus kockázati életbiztosítás a biztosított halála esetén fizet, attól függetlenül, hogy annak mi volt az oka. Más konstrukciók baleset vagy súlyos betegség esetén is fizetnek. Egy váratlan baleset vagy halál segít a család anyagi terheinek csökkentésében.

Az egyéni kockázati életbiztosítás saját magadnak szól, a csoportos kockázati életbiztosítás pedig a családodra is kiterjeszthető. Előbbi általában magasabb összegre szól.

A kockázati életbiztosításoknál a díj függ az életkorodtól, a munkádtól, a veszélyes hobbijaidtól, a futamidőtől és az egészségi állapotodtól. A dohányzás, a családban előforduló egészségügyi problémák, a túlzott alkoholfogyasztás vagy a túlsúly szintén rizikófaktorok. A biztosítási díj és a biztosítási összeg követi az inflációt.

Az alapszolgáltatásokat tartalmazó életbiztosítások rengeteg potenciális veszéllyel szemben nem védenek. Az életbiztosításodat – további díj ellenében - éppen ezért más elemekkel is kiegészítheted, mint például balesetek után térítés, súlyos betegség diagnózisa után járó térítés, rokkantság után járó térítés, a kismama és a baba kapcsán felmerülő komplikációk után járó térítés, stb. Ezek megdrágítják ugyan a fizetendő díjat, de teljes körűbb védelmet is jelentenek.

A haláleseti kedvezményezetteket mindig tájékoztasd a biztosításodról, máskülönben nem fognak róla tudni, hogy dolguk van a biztosításoddal, ha veled történne valami.

90 napos díjnemfizetés esetén a szerződésed megszűnhet, ezért a díjfizetésre is oda kell figyelned!

Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás

A lakásbiztosítás előnyeit nem kell nagyon hangsúlyozni, ráadásul sokan ismerik is, hiszen ez az egyik legismertebb biztosításfajta.

Váratlan események, mint például lopás, tűz, árvíz vagy természeti katasztrófák esetén segít a pénzügyi veszteség helyreállításában.

A Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO) egy olyan értékelési rendszer, amit a Magyar Nemzeti Bank adhat azoknak a lakásbiztosításoknak, amelyek megfelelnek a digitális, családbarát és fenntarthatósági kritériumoknak. Ezek a biztosítások könnyen összehasonlíthatók, és számos előnyt kínálnak a fogyasztók számára.

A fogyasztóbarát otthonbiztosítások védik az ingatlant különböző káreseményekkel szemben és ügyfélbarát határidőkkel rendelkeznek a károk rendezésére. Az MFO szabályok értelmében az ügyfél számára átláthatónak kell lennie a biztosítási szerződésnek, digitális ügyintézést kell biztosítania, egyben az ilyen biztosítás kiszámíthatóbbá teszi a díjakat.

A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások alapcsomagja magában foglalja az alapvető kockázatokra szóló védelmet, például tűz, betörés, vízkár és egyebek. Emellett számos kiegészítő biztosítást is kínál, mint például felelősségbiztosítás, asszisztencia szolgáltatás, és extra fedezeteket az értéktárgyakra vagy különböző káreseményekre.

A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások díjai általában kedvezőbbek, mivel a kiszámíthatóbb díjstruktúrának és az átlátható feltételeknek köszönhetően versenyképes ajánlatokat kínálnak. A minősítés garantálja, hogy az alapbiztosítás is érvényes lesz az alapvető kockázatokra, ami egyedi és átfogó védelmet biztosít az ügyfeleknek.

A lakásbiztosítás mindig fontos, ha van ingatlanunk

Lakásbiztosítás

A lakásbiztosítás szolgál az ingatlan és a benne található ingóságok védelmére különböző káresemények, például időjárási szélsőségek, tűz vagy betörés esetén. A biztosítással az ingatlan értékét megőrizheted váratlan károknál, és segít gyors anyagi segítséget nyújtani, amikor erre szükség van.

A lakásbiztosítás kiterjed a betöréses lopásra is, feltéve, hogy az ingatlan minimális mechanikai védelemmel fel van szerelve. Kiemelt értékű ingóságok esetén a biztosítás speciális elbírálást tehet, és a mechanikai védelem előnyt élvez az elektromos riasztókkal szemben.

Egy lakásbiztosítás megkötésével nemcsak az ingatlan kárait, hanem az önrészen felüli költségeket is fedezheted. Az online lakásbiztosítás kötése kényelmes és gyors, és a díjak is lehetnek kedvezményesek. Az online kalkulátorok segítségével könnyedén összehasonlíthatod a különböző biztosítók ajánlatait.

Fontos, hogy csak egy biztosítónál köss lakásbiztosítást, mivel több biztosítás esetén a kifizetési összegek megosztásra kerülnek az egyeztetés során. Az alapszintű biztosítások általában számos káreseményre kiterjednek, de kiegészítő fedezeteket is választhatsz, például felelősségbiztosítást vagy élet- és balesetbiztosítást.

Több biztosítási eseményre is kiterjedhet

A felelősségbiztosítás másoknak okozott károkra térít, míg a balesetbiztosítás az otthoni balesetek esetén nyújt védelmet. Az asszisztencia szolgáltatás segíthet különböző váratlan események, például csőtörés vagy dugulás esetén, és akár szakembert is küldhet a helyszínre a biztosító. Az asszisztencia kiterjedhet továbbá más területekre is, mint például a szakértői tanácsadás vagy számítástechnikai problémák megoldása.

A biztosítási szerződés megkötése előtt érdemes figyelembe venni a számos díjkedvezményt, amelyek a díjfizetés módjától és sűrűségétől függenek. Az éves díjfizetés és az elektronikus fizetés a legnagyobb kedvezményt hozhatja számodra. További kedvezmények érhetők el, ha elektronikus kommunikációt és kárrendezést vállalsz, valamint hűséges évek után vagy kiegészítő biztosítások esetén.

Fontos megjegyezni, hogy a lakásbiztosítás alulbiztosított lehet, így érdemes az értékkövetést elfogadni, hogy az ingatlanod értéke ne csak az inflációval, hanem a valós növekedéssel is lépést tartson.

A nem aktualizált szerződések hiányosságokat hordozhatnak, például nem fedezik az új ingóságokat, a kertben található ingóságokat, vagy a házi kedvencek biztosítását. Ezért rendszeresen aktualizáld a szerződésedet!

Az önrész összegére különös figyelmet kell fordítanod, mivel ez az összeg azon határig terjed, ahol a biztosító még nem fizet, és eddig a határig neked kell fedezned a költségeket.

Az önrész mértéke befolyásolja a biztosítás díját, és fontos mérlegelési tényező a kockázatok és költségek között.

2024-től minden év márciusában lehetőséged van kötelezettség nélkül és költségmentesen kötni új biztosítást meglévő lakásbiztosítás esetén, hasonlóan a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításhoz. A meglévő szerződésedet évente március 1-je és 31-e között felmondhatod, ami rugalmasabb lehetőséget kínál a biztosítási döntésekhez.

Boldog pár tengerparton akik utasbiztosítást kötöttek

Utasbiztosítás

Az utasbiztosítások kulcsfontosságúak külföldi utazások során, mivel védelmet nyújtanak a váratlan helyzetek és kockázatok ellen. A biztosítások állandó telefonos segélyvonalat biztosítanak, így bármikor kérhetsz segítséget szakértőktől. Emellett nemcsak anyagi védelmet, hanem tolmácsolásra, jogvédelemre is kiterjednek.

Az utasbiztosítások rugalmasságot és biztonságot adnak a nyaralás során, különféle kockázatokra felkészülve. Kiemelkedő fontosságú, hogy egy megfelelő utasbiztosítási szerződés segítségével a biztosító átvállalja azokat a költségeket, amelyek a számodra megterhelőek lennének.

A négy fő szolgáltatási típus – balesetek, betegségek és halálesetek díjfizetése, orvosi segítség és asszisztencia, jogi segítség, poggyászvédelem – kombinálható, így személyre szabott védelmet nyújtanak az utazóknak.

A biztosítás nem érvényes olyan országokban, amelyeket a Konzuli Szolgálat nem javasol utazásra, és bizonyos magatartások, például alkohol- vagy droghatás alatt állás esetére sem terjed ki. Kiemelendő, hogy a biztosítás nem vonatkozik az értékes ingóságokra, és bizonyos esetekben a már meglévő betegség kezelésére sem.

Az ingyenes, tb-alapú Európai Egészségbiztosítási Kártya előnyeit kihasználhatod Európán belüli utazások során. Azonban a dombornyomású bankkártyákkal kapcsolatos utasbiztosítások gyakran korlátozott fedezettel rendelkeznek, és az érvényességük is rövidebb idejű lehet, mint egy külön utasbiztosítási szerződésnek.

Káresemény esetén fontos az azonnali bejelentés, és a szükséges dokumentáció (orvosi dokumentáció, számlák, fotók) megőrzése. A kárrendezési folyamatnak a biztosító szabályai szerint kell történnie, a bejelentés és a kárigény bejelentésének határideje különböző időpontokban következik be.

Végül, az utasbiztosítások különböző típusai lehetővé teszik a specifikus kockázatokra való felkészülést, mint például a sztornó utasbiztosítás, járatkésés vagy járattörlés esetén érvényes biztosítás, valamint a poggyászbiztosítás.

Munkanélküliségi biztosítás

A munkanélküliségi biztosítás, más néven jövedelempótló biztosítás célja a munkából adódó jövedelemkiesés pótlása.

A biztosítási típus a munkanélküliség mellett haláleset, keresőképtelenség és súlyos egészségkárosodás esetén is kifizetést nyújt.

A szerződéskötést általában 180 napos várakozási idő követi, amikor a biztosító még nem vállal kockázatot. A munkanélküliségi biztosítás jellemzően 18 és 55 év között köthető, a kifizetési időszak pedig legfeljebb 6 hónap, amely alatt az érintettnek új munkát kell találnia.

Fontos megjegyezni, hogy a munkanélküliségi biztosításnak van egy 60 napos önrésze, amikor a biztosítás még nem lép életbe. A biztosítás 6 hónapig fizet, és egy esetleges újabb munkanélküliség esetén a maximális kifizetés 12 hónap. A szerződés könnyen és gyorsan köthető online felületen, orvosi vizsgálat nélkül, és az alapcsomag havi díja körülbelül 2 000 forint.

A káresemények bejelentése és dokumentálása szabályokhoz kötött, és a biztosító nem fizet bizonyos esetekben, például ha a munkaviszony határozott időre szól, a munkaviszony a próbaidő alatt szűnik meg, vagy a keresőképtelenség már meglévő betegség miatt következik be. A biztosítási összeg szabadon felhasználható, például a megélhetési költségek vagy hitelek törlesztése céljából.

A munkanélküliségi biztosítás csomagok közötti különbséget főként a biztosítási összeg mértéke adja, és a szerződéshez bizonyos kritériumoknak kell megfelelni, például 18 és 55 év közötti életkor, minimum heti 30 órás munkaidő, határozatlan idejű munkaszerződés és próbaidő utáni munkaviszony. Az alapcsomag általában havi 50 000 forintos támogatást jelent, míg a teljes körű csomag akár 200 000 forintot is elérheti havonta.

Munkanélküliségi biztosítást addig kössünk míg van munkánk

Hitelfedezeti biztosítás

A hitelfedezeti biztosítás elengedhetetlen része a felelősségteljes hitelfelvételnek, amely a törlesztőrészletek fizetésében segít, ha olyan váratlan események következnek be, mint a munkanélküliség, rokkantság vagy haláleset.

A biztosítást hitelfelvételkor kell megkötni, és a szerződésben meghatározott események bekövetkezésekor a biztosító részben vagy egészben kifizeti a hátralévő tartozást.

A biztosítási eseményeket előre kell meghatározni, például rokkantság, munkanélküliség vagy haláleset. A biztosítás gyakorlatilag egy kockázati biztosítás, és ha nem következik be a biztosítási esemény, a szerződés lejáratkor megszűnik, nem jár kifizetés.

Fontos megjegyezni, hogy a bankok által kínált biztosítások általában a banknak fizetnek, nem neked. A szerződéskötés előtt érdemes átgondolni, hogy szükséged van-e hitelfedezeti biztosításra. A futamidő alatt is lehetséges a biztosítás megkötése, de ez a ritkább lehetőség.

A biztosítás felmondható a futamidő alatt, és a felmondás pontos feltételeit a biztosítók és a bankok határozzák meg. A biztosítások általában érvényesek rokkantság, keresőképtelenség, tartós betegség, munkanélküliség és haláleset esetén.

A biztosítás kifizetése és a káresemény típusa függ a szerződéstől. Rokkantság esetén a biztosító meghatározott százalékot fizet, míg egészségkárosodás esetén a szerződésben meghatározott problémákra vonatkozó orvosi igazolás szükséges. Munkanélküliség esetén a biztosító általában a törlesztőrészleteket fizeti egy ideig, de ennek időtartama korlátozott.

A biztosítások különböző feltételekkel rendelkeznek, például nem fizetnek öngyilkosság vagy bűncselekmény miatti halál esetén.

A biztosításokat rugalmasan lehet kezelni, és a biztosítás felmondása nem jár pluszkiadással.

A biztosító nem köteles fizetni bizonyos esetekben, például ha valaki eltitkolja már meglévő betegségét vagy ha a türelmi időszakon belül történik a biztosítási esemény.

A biztosítás díját havonta kell fizetni, amelyet több tényező, mint az életkor, a futamidő és a törlesztőrészlet nagysága befolyásol. A hitelfedezeti biztosítás a hiteled futamideje alatt érvényes, és megszűnik, ha a hitelt előbb visszafizeted.

Ha fizetési nehézségek merülnek fel, a kommunikáció fenntartása a bankkal kulcsfontosságú.

A hitelfedezeti biztosítás segíthet elkerülni súlyos következményeket, mint a tartozások végrehajtása és a KHR listára kerülés.

Baleset esetére feltétlenül kell biztosítás

Balesetbiztosítás

A balesetbiztosítás kiváló anyagi támogatást nyújt baleset esetén, és könnyen megköthető. Az önállóan vagy kiegészítő biztosításként is elérhető, gyakran lakás- vagy életbiztosítással kombinálva, de az önálló balesetbiztosítások ár-érték arányban kedvezőbbek lehetnek.

Fontos megjegyezni, hogy nincs megtakarítási elemük, tehát csak a biztosítási esemény bekövetkezésekor fizetnek. Az összegtérítéses biztosítások általában jól fedezik a károkat, és bizonyos eseményekhez kapcsolódó fix díjat fizetnek. Bizonyos kivételekkel minden magyar biztosító fizet bizonyos káresetek után, mint például közlekedési baleseti halál vagy baleseti műtét.

Fontos tudni, hogy a balesetbiztosításoknál a különböző káreseményekhez kötött összegeket kombinálni lehet. Azonban vannak olyan esetek, amikor nem fizet a biztosító, például ha eltitkolt betegség okozta a balesetet.

Az önálló balesetbiztosítás előnyös lehet, ha nem szeretnél életbiztosítást kötni, vagy ha mindennapi balesetekre is kiterjedő fedezetet szeretnél.

A gyermekek számára állami támogatással jár egy alapbiztosítás, de érdemes lehet kiegészíteni egy extra védelemmel.

Független alkuszok segítségét érdemes kérni a biztosítás kiválasztásához, mivel ők az összes lehetőséget figyelembe veszik, és ingyenes szolgáltatást nyújtanak, miközben könnyítik az adminisztrációt.

A biztosítási esemény bekövetkezésekor fontos az eseményt jelenteni a biztosítónak és hivatalos dokumentumokkal igazolni, mint például kórházi zárójelentés vagy rendőrségi irat.

A biztosító a kivizsgálást követően utólagos térítést nyújt, amely összegét a szerződés rögzíti és általában arányos a kárral. Balesetnek olyan külső behatás miatti események számítanak, amelyek a károsult akaratától függetlenül okoznak egészségkárosodást vagy halált.

Kizáró tényezők lehetnek a már ismert betegségekből származó balesetek, extrém sportok közben bekövetkező események, veszélyes foglalkozásokból adódó balesetek, valamint bizonyos versenysportolási vagy síelési balesetek.

A balesetbiztosítást évente fel lehet mondani az évfordulót megelőző 30 napon belül, de a biztosító is kezdeményezheti a felmondást, ha túl kockázatos vagy költséges a biztosítás a számára.

A fizetendő díjak széles skálán mozognak, és függenek a biztosítási összegtől, a szolgáltatások körétől, valamint a foglalkozástól és a sporttevékenységtől. Az életkor általában kevésbé meghatározó, de van felső életkori határ is. A biztosítás kiválasztásánál nem csak az alacsony díjra, hanem a szolgáltatásokra is ügyelni kell.

A biztosítás előnyei és hátrányai

 • a biztosítás megvéd a legfontosabb váratlan események okozta anyagi nehézségektől
 • több biztosításnál sokféle kiegészítő szolgáltatást is vásárolhatsz
 • sok esetben a biztosítások az idő folyamán olcsóbbak lehetnek
 • a biztosítások között is van államilag garantált fogyasztóbarát konstrukció
 • a biztosításnak havi díja van, amelyet rendszeresen fizetni kell
 • ha kimarad 2-3 díjfizetésed, a biztosításod automatikusan megszűnhet, amivel a védelem is megszűnik
 • biztosítási kalkulátor nélkül meglehetősen nehéz az összehasonlítás, ha nem akarsz sokat fizetni
 • 1-2 évente át kell, pontosabban érdemes áttekinteni, hogy van-e jobb konstrukció

Maradtak kérdéseid?

 • Mennyi ideig érvényes a biztosításom, ha nem fizetem?

  Általában a 60 napos tartozást követően a biztosító felmondja a biztosítást és megszünteti a védelmet. A pontos részletekről és arról, hogyan indíthatod újra a biztosításodat és milyen feltételekkel, a biztosítód ad tájékoztatást.

 • Mi a helyzet akkor, ha a biztosításomat nem fizetem és annak megtakarítási része is van?

  A biztosító levonja a szükséges díjakat, költségeket a megtakarításodból és a többit egy összegben visszafizetni neked. De így biztos, hogy rosszabbul jársz annál, mintha fizetnéd!

 • Felügyeli valaki a biztosítókat? Vagy hogyan lehetek biztos abban, hogy a hozzájuk betett pénzem biztonságban van?

  A biztosítás egy nagyon komolyan szabályozott terület, hasonlóan a bankokhoz. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeli a biztosítókat az állam oldaláról, ezzel egyfajta hatóságként is eljárva.

 • Milyen fórumhoz fordulhatok, ha a biztosítóval szemben panaszom van?

  Ha a biztosítóval nem sikerült elrendezned a panaszod, akkor célszerű békéltető testülethez fordulnod, amely független a biztosítótól. Ha itt nem nyer elismerést az igazad, akkor az MNB-hez fordulhatsz. Eddig ingyenes a jogorvoslat. Ha itt sem sikerül, akkor viszont már csak a bíróság marad.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.

Legfrissebb útmutatóink biztosítás témában

 • A kötelező biztosítás fizeti az általad okozott kárt
  Biztosítás

  Kötelező biztosítás - minden amit tudni akarsz róla 2024-ben

  A kötelező biztosítást mindenkinek fizetnie kell, akinek a forgalomba állásra alkalmas gépjárműje van. A rendőrség a közúti ellenőrzéskor ezt is ellenőrizheti és megbüntethet, ha nincs érvényes köteleződ. Lássuk, melyek a legfontosabb ismeretek a kötelező biztosítás kiválasztásához!

  frissítve: 2024. április 2.
 • Nagyon sokféle biztosítást köthetsz
  Biztosítás

  Biztosítás 2024 - Tudj meg mindent róla!

  Ma már szinte mindenre köthetsz biztosítást, de az élet fő kockázati területeire mindenképpen. Így többek közt az egészségeddel, a nyugdíjaddal, az autóddal, a lakásoddal, a hiteleddel vagy épp a remélhetőleg soha be nem következő munkanélküliségeddel kapcsolatban. Az alábbiakban eligazítunk a legfontosabb ismeretekkel kapcsolatban, tarts velünk!

  frissítve: 2024. április 3.
 • Ez a férfi már biztonságban autózhat, mert kötött cascót
  Biztosítás

  Casco kalkulátor és részletes tudnivalók - érdemes megkötni?

  A casco biztosítás sokkal többet segíthet neked, mint a kötelező biztosítás, melyet arra találtak ki, hogy a másik autósnak segítsen, akinek kárt okoztál. Ennyiből kedvezőtlen, hogy célszerű mindkét biztosítást fizetned, de így lehetsz csak teljes biztonságban. A casco kalkulátor segítségével viszont megkeresheted a legkedvezőbb opciót. Olvasd el az útmutatónkat arról, hogy mire figyelj a casco biztosítással kapcsolatban!

  frissítve: 2024. április 2.