Életút Egészségpénztár - Mikor válaszd őket?

Csökkentenéd az egészségügyi kiadásaidat? Nyiss egészségpénztári számlát és fizesd a gyógyszereket, magánorvost onnan, és igényelj vissza akár 150 000 forintot az adódból.

Szeretnéd kihasználni az egészségpénztár által igénybe vehető 150 000 forintos adókedvezményt és ehhez alacsony költségek mellett működő egészségpénztárat keresel? Független egészségpénztárhoz szeretnél csatlakozni, ahol nem keresnek meg más ajánlatokkal? Az Életút szolgáltatásai segíthetnek neked. Mutatjuk, hogyan használhatod ki a pénztár adta lehetőségeket!

Az Életút Egészségpénztár egy 20 éve működő független pénztár, amely mögött nincs nagy bank vagy biztosító. Az Életút Önsegélyező Pénztár 2002-ben, az Egészségpénztár pedig 2004-ben jött létre. 2016-tól Életút Egészség- és Önsegélyező Pénztárként működik, a kezdetektől magánintézményként.

A pénztárnak 3 100 tagja van, és valamivel kevesebb, mint 1 milliárd forintos vagyont kezel. Ezzel a kis egészségpénztárak közé tartozik, viszont ők a piacon a legolcsóbbak. Az Életutat elsősorban akkor érdemes választanod, ha szélesebb körben használnád az önsegélyező szolgáltatásokat, és minél nagyobb mértékben kihasználnád az adó-visszatérítést.

Az Életút Egészségpénztárnak nincs mobilapplikációja, és nincs online belépési felület a honlapján. A Belépési nyilatkozat és más dokumentumok kitölthető formátumban elérhetők, így azokat AVDH hitelesítés után e-mailben is elküldheted a pénztárnak.

Az egészségszámládhoz az Életútnál nem tartozik egészségkártya, amit a termékvásárlásoknál vagy a magánrendelőkben hiányolhatsz, de az önsegélyező szolgáltatásoknál nincs jelentősége, mert azokért nem lehet kártyával fizetni.

Bemutatjuk a pénztár szolgáltatásait és hogy miért éri meg neked a számla fenntartása.

Életút ügyfelek terhességi vizsgálaton vannak

Ezekben az élethelyzetekben segít az egészségpénztár

1. Gyermek születése

Amikor a pároddal eldöntöttétek, hogy családot szeretnétek, elkezdtetek némi pénzt félretenni, amelyet majd a babaszobára, ruhákra és egyéb szükséges felszerelésre költhettek. Úgy határoztatok, hogy a megtakarított pénzt az egészségpénztárba fizetitek be.

A várandósság alatti vizsgálatokat is az egészségpénztárból fizetitek, és megvásároltok minden szükséges babaápolási terméket, bébiőrt és légzésfigyelőt is.

Amikor a baba megszületik, igénylitek a születési támogatást, így az egészségszámláról 1 millió forint egyösszegű kifizetését kértek. Ezt az összeget szabadon felhasználhatjátok, a vásárlásokat nem kell számlával igazolnotok.

A pénztárba korábban befizetett összeg után adóbevalláskor igénylitek a 150 000 forint adó-visszatérítést, így ennyit spóroltok a gyermekkel kapcsolatos kiadásokon.

2. Gyermek beiskolázása

Az évek telnek, és már két gyermeked van. Óvodába és iskolába járnak. A nevelési év, illetve tanév kezdésekor minden taneszközről, tankönyvről, iskolatáskáról, egyéb felszerelésekről és a gyerekek ruháiról számlát kérsz.

A számlákat az egészségpénztárban számolod el a beiskolázási támogatás keretében. A tanévkezdéssel kapcsolatos költségeket 232 000 forint/év/gyermek keretösszegig fizetheted az egészségpénztárból.

Mindkét gyermek beiskolázására és ruháira 200 000 forintot költöttél. A pénztári befizetéseid után 80 000 forint adót igényeltél vissza, ennyivel került kevesebbe az évkezdés.

De hogyan működik az adó-visszatérítés, és mikor kérheted? Nézzük meg, miért jó az egészségpénztári tagság!

Ezért éri meg egészségpénztári tagnak lenni

Az egészségpénztári számla egy elkülönített számla, ahol az egészségügyi kiadásaidra tehetsz félre pénzt. Így külön összegyűjtve látod, hogy mennyi pénzt költöttél az egészségedre, és könnyebben tudsz spórolni is. Ez hasznos, hiszen az egészséggel kapcsolatos kiadások nálunk európai uniós is viszonylatban magasnak számítanak, és a háztartások közel évi 300 000 forintot is költenek ilyen célra.

De az egészségpénztárnak nem ez a legnagyobb előnye.

Az egészségpénztárba befizetett pénz 20 százalékát, legfeljebb 150 000 forintot visszaigényelhetsz a személyi jövedelemadódból.

Ezt a pénzt az önkéntes pénztári számládra kapod vissza. Ha több pénztárnak is tagja vagy, akkor választhatsz, hogy melyikre. Ha van nyugdíjpénztárad, és arra is teljesítettél befizetést az évben, akkor oda is érkezhet az adó-visszatérítés.

Az egészségpénztári számládra visszakapott személyi jövedelemadó összegét azután újra felhasználhatod, várakozási idő nélkül. Ezt költséglevonás sem terheli.

Adó-visszatérítést nem csak a pénztári befizetések után kaphatsz.

 • Ha az egészségpénztáron keresztül prevenciós szolgáltatásokat veszel igénybe, akkor további 10 százalék adó-visszatérítést kérhetsz.
 • Ha a pénztárban tartott pénzed két évre lekötöd, azért szintén 10 százalék járhat.

Az adó-visszatérítés összege legfeljebb 150 000 forint lehet, a plusz 10 százalékokkal is.

Az egészségpénztár sajátossága, hogy megtakarítasz, de közben folyamatosan költhetsz is. Ebben más, mint egy lekötött betét. Hozamot ugyan kapsz a pénztárban tartott pénzed után, de az adó-visszatérítés a befizetésért jár. Vásárláskor pedig sok szolgáltató ad százalékos kedvezményeket.

Lássunk egy példát a pénztári megtakarításra!

Ha havonta 30 000 forintos befizetést tervezel, akkor egy évben 360 000 forint érkezik a számládra. Ebből az Életút Egészségpénztár költsége 13 800 forint.

Az egészségpénztárban tartott pénz után hozamot is kapsz. Ennek összegét nehéz meghatározni, és általában nem is érhetsz el komoly összeget. Mi most 3 000 forinttal számolunk.

Az éves befizetésed 20 százalékát a következő évben adóbevalláskor visszaigényelheted, ez 72 000 forint. Így az Életút Egészségpénztárral nyertél 61 200 forintot.

Az egészségpénztár szolgáltatásait a közeli hozzátartozóid is használhatják. Költhetsz tehát a gyermekeidre is, és olyan családtagjaidra, akik nem fizetnek szja-t, így saját számlát nem érdemes fenntartaniuk.

Milyen az Életút Egészségpénztár ajánlata más egészségpénztárakhoz képest?

Az egészségpénztár kalkulátorban megnézheted, hogy milyen feltételek és költségek mellett kínálja a szolgáltatásait az Életút Egészségpénztár. (A kalkulátor hozammal nem számol.) A kalkulátorban összehasonlíthatod az Életút Egészségpénztárat más pénztárakkal, szűrhetsz közöttük és a találatokat sorba is állíthatod.

Bezár
Havonta nagyjából ennyit költünk a háztartáson belül az egészségünkre (gyógyszerek, magánorvos, egészségbiztosítás stb.):
Részletes kalkuláció
Bezár

Add meg, hogy havonta mennyit költ a háztartásotok az alábbi kategóriákban, és mi segítünk kiszámolni, hogy mennyi adó-visszatérítésre lehettek jogosultak.

 • Gyógyszervásárlás
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Magánorvos, szűrővizsgálatok
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Babaápolási termékek
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Szemüveg, kontaktlencse, fogászati kezelések
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Lakáshitel törlesztés
  0 Ft
  40 000 Ft

  Egy egészségpénztár esetén a figyelembe vehető lakáshitel törlesztő összege maximum 40 000 Ft lehet.

 • Iskoláztatással kapcsolatos költések
  0 Ft
  62 500 Ft
Várható adó-visszatérítés
Ft
max. 150 000 Ft

Az egészségpénztári befizetéseid 20%-át, évente legfeljebb 150 000 forintot adó-visszatérítésként visszaigényelhetsz a személyi jövedelemadódból.

Összes éves befizetés
Ft

Az összes évi befizetésetek meghaladja az egy egészségpénztár esetén figyelembe vehető évi maximum 750 000 Ft-ot, így érdemes lehet a családon belül egy további, második egészségpénztári számlát nyitnotok!

Minden egészségpénztári számlának van költsége, amelyet a pénztár a befizetett összegből von le. A várható éves költséget a kalkulátor egyes soraiban találod.

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár
Milyen szolgáltatások érdekelnek?
Rendezés:
 • Életút Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  1,6
  Mi ez?
  Éves költségek 15 300 Ft
  Elkölthető összeg 488 700 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 15 300 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 488 700 Ft
  Érdekel
 • Prémium Önkéntes Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  5,0
  Mi ez?
  Éves költségek 25 200 Ft
  Elkölthető összeg 478 800 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 25 200 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 478 800 Ft
  Tovább
  a Prémium Egészségpénztár oldalára
  • Kösd össze pénztári kártyádat a bankkártyáddal, és fizess vele még szabadabban
 • MBH Gondoskodás Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,7
  Mi ez?
  Éves költségek 24 150 Ft
  Elkölthető összeg 479 850 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 24 150 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 479 850 Ft
  Érdekel
 • Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,6
  Mi ez?
  Éves költségek 25 200 Ft
  Elkölthető összeg 478 800 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 25 200 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 478 800 Ft
  Tovább
  a Patika Egészségpénztár oldalára
  • A befizetéseidért járó hűségpontokkal is spórolhatsz a patikakártyás költéseiden
 • Új Pillér Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,2
  Mi ez?
  Éves költségek 18 900 Ft
  Elkölthető összeg 485 100 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 18 900 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 485 100 Ft
  Tovább
  az Új Pillér Egészségpénztár oldalára
 • IZYS Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,0
  Mi ez?
  Éves költségek 24 780 Ft
  Elkölthető összeg 479 220 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 24 780 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 479 220 Ft
  Tovább
  az Izys Egészségpénztár oldalára
  • Az első kártya díjából 2 000 forintot elenged a pénztár, ha rajtunk keresztül nyitod meg
 • Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  3,7
  Mi ez?
  Éves költségek 21 450 Ft
  Elkölthető összeg 482 550 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 21 450 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 482 550 Ft
  Érdekel
 • Allianz Hungária Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  2,7
  Mi ez?
  Éves költségek 23 100 Ft
  Elkölthető összeg 480 900 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 23 100 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 480 900 Ft
  Érdekel
 • Vitamin Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  2,3
  Mi ez?
  Éves költségek 21 336 Ft
  Elkölthető összeg 482 664 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 21 336 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 482 664 Ft
  Érdekel
 • Vasutas Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  1,3
  Mi ez?
  Éves költségek 20 832 Ft
  Elkölthető összeg 483 168 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 20 832 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 483 168 Ft
  Érdekel

A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek, és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. Az ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, illetve promóciós szerződés. Az éves költségek számítása az egészségpénztárak szabályzataiban aktuálisan szereplő levonásra és költségfelosztásra vonatkozó információk alapján történt, amelyet az egészségpénztárak módosíthatnak. A kiválasztott egészségpénztár által kínált feltételek eltérhetnek a fent megadott adatoktól, amelyek vonatkozásában a felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél-tájékoztatónkban (ITT), valamint az egészségpénztárak honlapján vagy azok ügyfélszolgálatán tekinthetők meg.

További szöveg megjelenítése

Így működik az Életút Egészségpénzár

Az Életút Egészségpénztárba bárki beléphet, aki elmúlt 16 éves, és elfogadja az alapszabályban leírtakat.

A belépésnek nincs díja, de ha át szeretnél lépni másik pénztárba, annak 4 000 forintos díja van. Az Életút Egészségpénztárba a minimum befizetés havi 5 000 forint. Saját választásod alapján ezt fizetheted negyedévente, félévente vagy évente is. Ezenfelül eseti befizetésre is lehetőséged van bármikor és bármekkora összegben.

A minimumon túl választhatsz nagyobb rendszeres befizetést is. Érdemes a család egészségügyi költéseinek megfelelő összeget befizetned a pénztárba, mert így jobban ki tudod használni az adó-visszatérítés adta lehetőséget.

Az egészségpénztárak a pénztári befizetések egy részét működési költségként levonják. Itt tehát nem havi számlavezetési díj van, mint egy bankszámlánál, hanem a befizetéseid egy bizonyos százaléka a költség.

Néhány pénztár egységes, mások sávos levonást alkalmaznak. Az Életút Egészségpénztárnál sávos:

 • 60 000 forint éves befizetésig 7 százalék,
 • 180 000 forintig 4 százalék,
 • 360 000 forintig 3 százalék,
 • 360 000 forint felett pedig 1,5 százalék a költség
Kis befizetésnél tehát magasabb a költséglevonás, de havi 20 000 forintos befizetés felett már minden más pénztárnál olcsóbb az Életút.

Az adó-visszatérítés maximumához szükséges, azaz évi 750 000 forintos befizetésből az egészségpénztár csak évi 20 250 forintot von le.

A levonás nagyrészt az egészségpénztár működési költségeit fedezi. A költséglevonás után maradó rész az egyéni számládra kerül, ahonnan elköltheted.

Az Életút Egészségpénztár szolgáltatásai

Az Életút Egészség- és Önsegélyező Pénztár, ahogy a neve is mutatja, egészségpénztári és önsegélyező pénztári szolgáltatásokat nyújt. A két fajta szolgáltatás között van néhány lényeges különbség, a következőkben ezt mutatjuk be.

Életút számlára vásárolt babaápolási termékek

Egészségpénztári szolgáltatások az Életútnál

Az egészségpénztári szolgáltatásokat általában még a pénztártagok is szélesebb körben ismerik. Ezek keretében az egészséged javításával és megőrzésével kapcsolatos szolgáltatásokat és termékeket vásárolhatsz saját magadnak és a családtagjaidnak egyaránt.

Vásárolhatsz:

 • Gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket, magisztrális (a gyógyszertár által rendelésre készített) készítményeket
 • Tápszereket, babaápolási termékeket
 • Gyógyvizeket, gyógyiszapot
 • Gyógyászati segédeszközöket és orvostechnikai eszközöket, mint például vérnyomásmérőt, vércukorszintmérőt, járássegítő eszközöket vagy matracot
 • Betegápolás kellékeit
 • Látás- és hallásjavító eszközöket
 • Gluténmentes termékeket

A gyógyszerek és gyógyhatású készítmények akkor elszámolhatók, ha OGYI számmal rendelkeznek, a gluténmentes termékekhez viszont nem kell orvosi igazolás a gluténérzékenységről.

A szemüvegek, kontaktlencsék és hallókészülékek vásárlásához orvosi javaslatra van szükség. Ezt elég a pénztárhoz egyszer benyújtanod, utána a szemüvegeket, készülékeket szabadon cserélheted, ha újra van szükséged.

A pénztárban olyan gyógyászati segédeszközök vásárlásának vagy bérlésének díját számolhatod el, amelyeken TB támogatás van, minőségi tanúsítvánnyal vagy hatósági engedéllyel rendelkeznek.

Az egészségpénztárban elszámolhatod egészségügyi szolgáltatások, kezelések árát is. Az Életút Egészségpénztárnak körülbelül 1 400 szerződött szolgáltató partnere van. Ilyenek:

 • Járóbeteg-szakellátás
 • Fekvőbeteg-ellátás
 • Szűrővizsgálatok, diagnosztika
 • Fizioterápia, gyógytorna, gyógymasszázs
 • Otthonápolás
 • Fogászat, fogszabályozás
 • Egészségterv készítése
 • Fogyatékkal élők részére nyújtott szolgáltatások

Életmódjavító termékek és szolgáltatások is elérhetők a pénztárban, de figyelj arra, hogy ezek adóköteles dolgok. Az árukat elszámolhatod a pénztárban, de be kell fizetned utánuk az szja-t. Ezek:

 • Sportszerek vásárlása és bérlése
 • Gyógyteák
 • Fog- és szájápolási termékek
 • Természetgyógyászati kezelések

Hogyan számolhatóak el a termékek és szolgáltatások?

Az Életút Egészségpénztárnál az egészségszámládhoz kártya nem tartozik. A termékekről és szolgáltatásokról számlát kell kérned, és utólag elszámolnod a pénztárban. Az Életút 120 napnál régebbi számlákat nem fogad el.

A termékekről szóló számlákat a saját nevedre kérd, a szolgáltatásokról szóló számlákat pedig az egészségpénztár nevére. Mindegyik számlán szerepeljen a tagkódod.

Életút egészségpénztár nevére kér számlát egy férfi

Önsegélyező szolgáltatások az Életút Egészségpénztárnál

Az Életút Egészségpénztárnál önsegélyező szolgáltatások is elérhetők. Ezeket a már 180 napja az egészségszámládon lévő összeg terhére veheted igénybe, tehát az önsegélyező szolgáltatásoknál féléves várakozási idő van. Itt tehát előre kell tervezned.

De mi az az önsegélyezés?

Önsegélyező szolgáltatások keretében nagyobb kiadással járó életesemények bekövetkezésekor vehetsz fel pénzt az egészségszámládról. A korábban félretett pénzedet tehát meghatározott célra használhatod fel épp úgy, mintha önmagadnak adnál segélyt.

Ilyen nagyobb életesemények például a gyermekszületés, a lakáshitel felvétele, a gyermekek beiskolázása vagy a munkanélkülivé válás. A pénztárból vagy egyszerre vehetsz fel nagyobb összeget, vagy rendszeres kifizetést kérhetsz havonta, szolgáltatástól függően.

Amellett, hogy az önsegélyező célból felvett pénz megkönnyíti az életed, illetve lehetővé teszi, hogy az anyagi biztonságod nehéz időkben se inogjon meg, a pénztárba korábban befizetett pénz után kérheted az adó-visszatérítést.

A 180 napos várakozási idő mellett van még egy fontos határidő: a szolgáltatások többségénél az esemény bekövetkezésétől számított 120 napon belül kell igazolnod a jogosultságodat, vagy 120 napnál nem régebbi dokumentumot kell bemutatnod, ha igényelsz egy szolgáltatást.

Lássuk az önsegélyező szolgáltatások közül a legfontosabbakat!

1. Születési támogatás

Gyermek születésekor az egészségszámládról legfeljebb 1 millió forint kifizetését kérheted. A pénzt utána szabadon felhasználhatod, számlákat nem kell bemutatnod.

A szolgáltatást saját számlájukra vonatkozóan a közeli hozzátartozóid is kérhetik.

2. Gyermekgondozási díj (GYED), gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) és gyermeknevelési támogatás (GYET) kiegészítése

A GYED, GYES és GYET ideje alatt az egészségpénztárból kiegészítheted a jövedelmedet.

A GYED alatt az ellátásnak legfeljebb a 40 százalékát kérheted az ellátásra való jogosultság időtartama alatt.

GYES és GYET esetén legfeljebb az ellátás összegét kaphatod.

3. Beiskolázási támogatás

Óvodás és iskolás gyermeked számára taneszközöket, tanszereket és ruházatot vásárolhatsz. A vásárlást számlákkal kell igazolnod, amelyek dátuma nem eshet a nyári szünet idejére. Csak augusztus 15. és június 30. között kiállított számlákat számolhatsz el.

Főiskolai vagy egyetemista hallgató tandíját, egyéb térítési díját, kollégiumi vagy albérleti díját fizetheted a hallgató 25 éves koráig.

A szolgáltatás keretösszege legfeljebb a havi bruttó minimálbér összege/év/gyermek.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

4. Lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása

Lakáscélú jelzáloghiteled, azaz lakásvásárlási, -építési, felújítási vagy bővítési hiteled havi törlesztőrészletének egy részét az egészségszámládról is fizetheted. Erre a célra legfeljebb a havi bruttó minimálbér 15 százalékát kérheted havonta.

5. Munkanélküliség miatt kieső jövedelem pótlása

Ha elveszíted a munkád, a munkanélküliség miatt kieső jövedelmed pótolhatod az egészségszámládról. Az álláskeresési járadék és az annak alapjául szolgáló korábbi jövedelmed különbségét kérheted a pénztárból az ellátás időtartama alatt.

6. Otthoni vagy idősgondozás kiadásainak támogatása

Közeli hozzátartozód otthongondozásához vagy intézményi idősgondozásához kérhetsz havonta kifizetést az egészségpénztárból. A támogatás összege legfeljebb a havi nyugdíjminimum összege lehet, jelenleg 28 500 forint.

7. Temetési segély

Közeli hozzátartozód halálakor a temetés számlával igazolt költségeit elszámolhatod az egészségpénztárban tartott 180 napos egyenleged terhére. A szolgáltatás keretösszege 1 millió forint.

Szolidáris elven nyújtott szolgáltatások

Az Életút Egészségpénztárnál nem köthetsz egészségbiztosítást, de a pénztár közösségi alapon biztosításhoz hasonló szolgáltatást nyújt. A szolgáltatás érdekessége, hogy nincs külön havi díja. Akkor vagy rá jogosult, ha legalább 2 évig rendben fizeted a minimum 5 000 forintos tagdíjat.

A befizetéseid első sávjából levont költség egy részét a pénztár egy szolidaritási alapba helyezi, ebből fedezi a tagoknak nyújtott szolgáltatásokat. A szolidáris alapon nyújtott szolgáltatások díja tehát a befizetéseid után levont költségben benne van.

A szolgáltatás tartalma:

 • Munkanélküli segély 30 000 forint értékben
 • Baleseti segélyezés a munkaképesség-csökkenés mértékéhez mérten 2 000 forint százalékonként
 • Halva születés vagy fogyatékossá válás esetére nyújtott segély 100 000 forint, a fogyaték mértéke arányában
 • Átmeneti segély tűz- és elemi károk esetén a kár 20 százaléka, maximum 100 000 forint
 • Tag halála esetére nyújtott haláleseti támogatás 120 000 forint értékben

Hogyan fizethetek be pénzt az Életút Egészségpénztárba?

Az Életút Egészségpénztárba befizethetsz

 • Átutalással
 • Készpénzben az egészségpénztár székhelyén
 • Készpénzbefizetéssel az egészségpénztár számlájára bármelyik UniCredit bankfiókban
 • Kérheted, hogy a munkáltatód vonja a béredből
 • Munkáltatód is befizetheti béren kívüli juttatás keretében.

Mikor érdemes az Életút Egészségpénztárat választanom?

 • Alacsony költségek
 • Független pénztár
 • Szolidáris alapon működő szolgáltatás
 • Önsegélyező szolgáltatásoknál lehet előnyös
 • Online belépésre nincs lehetőség
 • Elektronikus ügyintézésre korlátozott lehetőség van
 • Egészségbiztosítás nincs
 • Nincs egészségkártya
 • Nincs kártyás befizetés

Az Életút Egészségpénztárt akkor érdemes választanod, ha magas pénztári befizetésben gondolkodsz, és a maximális adó-visszatérítés a célod. Itt akkor vagy jó helyen, ha előnyben részesíted az ügyintézés hivatalos módjait, és nem zavar, hogy postáznod kell (bár ezt teljesen egyik pénztárnál sem tudod megúszni).

Mivel nincs egészségkártya, ezért a pénztárból csak úgy fizethetsz, ha gyűjtöd a számlákat, majd azokat postán küldöd el hozzájuk. Arra is érdemes figyelned, hogy ne gyűjtögesd túl sokáig a számlákat, mert azokat a pénztár 120 napon belül várja.

Az Életútnál az egyéb költségek is alacsonyak, nincs kártyadíj és nincs belépési díj sem. Átlépéskor vagy kilépéskor 4 000 forintot kell fizetned.

Nem mindenhez kell egészségkártya

Ha inkább az önsegélyező szolgáltatásokat részesítenéd előnyben, akkor a kártya nem fog hiányozni, hiszen ezeknél a szolgáltatásoknál kártyával amúgy sem fizethetsz. Az igénybejelentő nyomtatványok viszont (és minden más nyomtatvány is) elérhető kitölthető pdf formátumban a pénztár honlapján.

Ha online belépést és egyszerű elektronikus ügyintézést szeretnél, akkor nézd meg az OTP Egészségpénztár, az IZYS vagy a Prémium Egészségpénztár honlapját. Van lehetőség online belépésre a Patika Egészségpénztárban is. Ezeknél a pénztáraknál van lehetőséged kártyás befizetésre is.

Ha nagyobbrészt vásárolnál a pénztári megtakarításodból, gyógyszereket vennél és kezelésekre járnál, akkor valószínűleg szeretnél egészségkártyát is. Igazán modern kártyákat az IZYS-nél és a Prémium Egészségpénztárnál találsz.

A Szolidáris elven nyújtott szolgáltatások egyedülállónak számítanak az egészségpénztárak között. Más pénztár nem kínál ilyet. Vannak pénztárak, amelyek olcsó, legfeljebb pár száz forintos havi díj mellett alap egészségbiztosítást kínálnak, de azok tartalma eltér ettől. A Szolidáris elven nyújtott szolgáltatások inkább az önsegélyezés elemeit tartalmazzák, ehhez hasonlókat az IZYS alacsony díjas egészségbiztosításában találhatsz.

Maradtak kérdéseid?

 • Milyen összeg elérhető az Életút Egészségpénztárnál születési támogatás keretében?

  Születési támogatásként legfeljebb 1 millió forint kifizetését kérheted az egészségszámládról. A szolgáltatást a közeli hozzátartozóid is igényelhetik.
 • Mi az Életút Egészségpénztár előnye?

  Az Életút talán legnagyobb előnye a kedvező költségfelosztás. 17 000 forintnál nagyobb havi befizetésnél ők a legolcsóbbak.
 • Beléphetek online is az Életút Egészségpénztárba?

  Sajnos nem. A Belépési nyilatkozatot kitöltve, postán tudod elküldeni a pénztárhoz.
Segítünk összehasonlítani a nyugdíj előtakarékosságokat!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • átbeszélitek az igényeidet,
 • ezek alapján versenyeztetjük az ajánlatokat,
 • végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod.
Promóció
Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.

Nem találtad meg, amit keresel? Nézd meg a lenti szolgáltatók ajánlatait is!

 • Allianz Egészségpénztár

  Stabil biztosítói háttér. Ingyenes első egészségkártya, sávos költséglevonás, alap egészségbiztosítás havi 85 forintért.

  Tovább
 • Életút Egészségpénztár

  Ingyenes belépés. Havi 17 000 forint feletti befizetés felett a legolcsóbb pénztár. Egészségkártya nincs, önsegélyező szolgáltatásokban erős.

 • Generali Egészségpénztár

  Stabil biztosítói háttér, több mint 15 000 szerződött szolgáltató. Sávos költséglevonás, évi 300 000 forint befizetés felett 1,5% költség. Az első egészségkártya ingyenes. Alap egészségbiztosítás havi 100 forintért.

  Tovább
 • Izys Egészségpénztár

  Ingyenes belépés, online megnyitható egészségszámla. Egységes 5,9%-os költséglevonás. Egészségbiztosítások széles köre elérhető. Bankkártyával összeköthető egészségkártya.

  Tovább
 • MBH Gondoskodás Egészségpénztár

  Stabil banki háttér, több, mint 16 600 szerződött szolgáltató. Más pénztárból átlépéskor nincs belépési díj. Alap egészségbiztosítás havi 83 forintért. Ingyenes első egészségkártya és társkártya, 5 éves érvényességi idővel.

  Tovább
 • OTP Egészségpénztár

  Stabil banki háttér, fejlett informatikai rendszer. Online belépés, alacsony havi minimális befizetés mellett megnyitható az egészségszámla. Alap egészségbiztosítás és választható csomagok.

  Tovább
 • Patika Egészségpénztár

  Független pénztár. Online belépés a pénztárba. Egységes, 6%-os költséglevonás. 4 évig érvényes egészségkártya. Választható egészségbiztosítási csomagok.

  Tovább
 • Prémium Egészségpénztár

  Ingyenes belépés, több, mint 20 000 szerződött szolgáltató partner. Bankkártyával összeköthető egészségkártya. Alap egészségbiztosítás automatikus csatlakozással, választható egészségbiztosítási csomagok.

  Tovább
 • Új Pillér Egészségpénztár

  A Patika csoport tagja. Sávos költséglevonás, évi 500 000 forint befizetés felett nincs költség. 4 évig érvényes egészségkártya. Választható egészségbiztosítási csomagok.

  Tovább
 • Vasutas Egészségpénztár

  Régóta működő stabil pénztár. Sávos költséglevonás, alacsony költségek. 5 évig érvényes egészségkártya.

  Tovább
 • Vitamin Egészségpénztár

  Régóta működő stabil pénztár. 5 évig érvényes egészségkártya. Sávos költséglevonás, alacsony költségek. Bankkártyás befizetés lehetséges.

  Tovább