Életút Egészségpénztár - Mikor válaszd őket?

Csökkentenéd az egészségügyi kiadásaidat? Nyiss egészségpénztári számlát és fizesd a gyógyszereket, magánorvost onnan, és igényelj vissza akár 150 000 forintot az adódból.

PROMÓCIÓ
IZYS Egészségpénztár
 • Akár 150 000 forint adó-visszatérítés
 • Online számlanyitás, nincs belépési díj
 • Az első kártya ingyenes a BiztosDöntésen keresztül
 • Egészségcsomagok kedvező áron
Belépek

Szeretnéd kihasználni az egészségpénztár által igénybe vehető 150 000 forintos adókedvezményt és ehhez alacsony költségek mellett működő egészségpénztárat keresel? Független egészségpénztárhoz szeretnél csatlakozni, ahol nem keresnek meg más ajánlatokkal? Az Életút szolgáltatásai segíthetnek neked. Mutatjuk, hogyan használhatod ki a pénztár adta lehetőségeket!

Az Életút Egészségpénztár egy 20 éve működő független pénztár, amely mögött nincs nagy bank vagy biztosító. Az Életút Önsegélyező Pénztár 2002-ben, az Egészségpénztár pedig 2004-ben jött létre. 2016-tól Életút Egészség- és Önsegélyező Pénztárként működik, a kezdetektől magánintézményként.

A pénztárnak 3 100 tagja van, és valamivel kevesebb, mint 1 milliárd forintos vagyont kezel. Ezzel a kis egészségpénztárak közé tartozik, viszont ők a piacon a legolcsóbbak. Az Életutat elsősorban akkor érdemes választanod, ha szélesebb körben használnád az önsegélyező szolgáltatásokat, és minél nagyobb mértékben kihasználnád az adó-visszatérítést.

Az Életút Egészségpénztárnak nincs mobilapplikációja, és nincs online belépési felület a honlapján. A Belépési nyilatkozat és más dokumentumok kitölthető formátumban elérhetők, így azokat AVDH hitelesítés után e-mailben is elküldheted a pénztárnak.

Az egészségszámládhoz az Életútnál nem tartozik egészségkártya, amit a termékvásárlásoknál vagy a magánrendelőkben hiányolhatsz, de az önsegélyező szolgáltatásoknál nincs jelentősége, mert azokért nem lehet kártyával fizetni.

A következőkben bemutatjuk a pénztár szolgáltatásait és hogy miért éri meg neked a számla fenntartása.

Életút ügyfelek terhességi vizsgálaton vannak

Ezekben az élethelyzetekben segít az egészségpénztár

1. Gyermek születése

Amikor a pároddal eldöntöttétek, hogy családot szeretnétek, elkezdtetek némi pénzt félretenni, amelyet majd a babaszobára, ruhákra és egyéb szükséges felszerelésre költhettek. Úgy határoztatok, hogy a megtakarított pénzt az egészségpénztárba fizetitek be.

A várandósság alatti vizsgálatokat is az egészségpénztárból fizetitek, és megvásároltok minden szükséges babaápolási terméket, bébiőrt és légzésfigyelőt is.

Amikor a baba megszületik, igénylitek a születési támogatást, így az egészségszámláról 1 millió forint egyösszegű kifizetését kértek. Ezt az összeget szabadon felhasználhatjátok, a vásárlásokat nem kell számlával igazolnotok.

A pénztárba korábban befizetett összeg után adóbevalláskor igénylitek a 150 000 forint adó-visszatérítést, így ennyit spóroltok a gyermekkel kapcsolatos kiadásokon.

2. Gyermek beiskolázása

Az évek telnek, és már két gyermeked van. Óvodába és iskolába járnak. A nevelési év, illetve tanév kezdésekor minden taneszközről, tankönyvről, iskolatáskáról, egyéb felszerelésekről és a gyerekek ruháiról számlát kérsz.

A számlákat az egészségpénztárban számolod el a beiskolázási támogatás keretében. A tanévkezdéssel kapcsolatos költségeket 300 000 forint/év/gyermek keretösszegig fizetheted az egészségpénztárból.

Mindkét gyermek beiskolázására és ruháira 200 000 forintot költöttél. A pénztári befizetéseid után 80 000 forint adót igényeltél vissza, ennyivel került kevesebbe az évkezdés.

De hogyan működik az adó-visszatérítés, és mikor kérheted? Nézzük meg, miért jó az egészségpénztári tagság!

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

Ezért éri meg egészségpénztári tagnak lenni

Az egészségpénztári számla egy elkülönített számla, ahol az egészségügyi kiadásaidra tehetsz félre pénzt. Így külön összegyűjtve látod, hogy mennyi pénzt költöttél az egészségedre, és könnyebben tudsz spórolni is. Ez hasznos, hiszen az egészséggel kapcsolatos kiadások nálunk európai uniós is viszonylatban magasnak számítanak, és a háztartások közel évi 300 000 forintot is költenek ilyen célra.

De az egészségpénztárnak nem ez a legnagyobb előnye.

Az egészségpénztárba befizetett pénz 20%-át, legfeljebb 150 000 forintot visszaigényelhetsz a személyi jövedelemadódból.

Ezt a pénzt az önkéntes pénztári számládra kapod vissza. Ha több pénztárnak is tagja vagy, akkor választhatsz, hogy melyikre. Ha van nyugdíjpénztárad, és arra is teljesítettél befizetést az évben, akkor oda is érkezhet az adó-visszatérítés.

Az egészségpénztári számládra visszakapott személyi jövedelemadó összegét azután újra felhasználhatod, várakozási idő nélkül. Ezt költséglevonás sem terheli.

Adó-visszatérítést nem csak a pénztári befizetések után kaphatsz.

 • Ha az egészségpénztáron keresztül prevenciós szolgáltatásokat veszel igénybe, akkor további 10% adó-visszatérítést kérhetsz.
 • Ha a pénztárban tartott pénzed két évre lekötöd, azért szintén 10% járhat.

Az adó-visszatérítés összege legfeljebb 150 000 forint lehet, a plusz 10%-okkal is.

Az egészségpénztár sajátossága, hogy megtakarítasz, de közben folyamatosan költhetsz is. Ebben más, mint egy lekötött betét. Hozamot ugyan kapsz a pénztárban tartott pénzed után, de az adó-visszatérítés a befizetésért jár. Vásárláskor pedig sok szolgáltató ad százalékos kedvezményeket.

Lássunk egy példát a pénztári megtakarításra!

Ha havonta 30 000 forintos befizetést tervezel, akkor egy évben 360 000 forint érkezik a számládra. Ebből az Életút Egészségpénztár költsége 13 800 forint.

Az egészségpénztárban tartott pénz után hozamot is kapsz. Ennek összegét nehéz meghatározni, és általában nem is érhetsz el komoly összeget. Mi most 3 000 forinttal számolunk.

Az éves befizetésed 20%-át a következő évben adóbevalláskor visszaigényelheted, ez 72 000 forint. Így az Életút Egészségpénztárral nyertél 61 200 forintot.

Ennyit nyerhetsz az Életút Egészségpénztárral


Éves befizetés az
egészségpénztárba
360 000 forint
- Életút Egészségpénztár
működési költsége
13 800 forint
+ Adóvisszatérítés (20%)72 000 forint
+ Hozam3 000 forint
Összesen421 200 forint
Nyereség 61 200 forint

Az egészségpénztár szolgáltatásait a közeli hozzátartozóid is használhatják. Költhetsz tehát a gyermekeidre is, és olyan családtagjaidra, akik nem fizetnek szja-t, így saját számlát nem érdemes fenntartaniuk.

Így működik az Életút Egészségpénzár

Az Életút Egészségpénztárba bárki beléphet, aki elmúlt 16 éves, és elfogadja az alapszabályban leírtakat.

A belépésnek nincs díja, de ha át szeretnél lépni másik pénztárba, annak 4 000 forintos díja van. Az Életút Egészségpénztárba a minimum befizetés havi 5 000 forint. Saját választásod alapján ezt fizetheted negyedévente, félévente vagy évente is. Ezenfelül eseti befizetésre is lehetőséged van bármikor és bármekkora összegben.

A minimumon túl választhatsz nagyobb rendszeres befizetést is. Érdemes a család egészségügyi költéseinek megfelelő összeget befizetned a pénztárba, mert így jobban ki tudod használni az adó-visszatérítés adta lehetőséget.

Az egészségpénztárak a pénztári befizetések egy részét működési költségként levonják. Itt tehát nem havi számlavezetési díj van, mint egy bankszámlánál, hanem a befizetéseid egy bizonyos százaléka a költség.

Néhány pénztár egységes, mások sávos levonást alkalmaznak. Az Életút Egészségpénztárnál sávos:

 • 36 000 forint éves befizetésig 7,75%,
 • 180 000 forintig 4%,
 • 360 000 forintig 3%,
 • 360 000 forint felett pedig 1,5% a költség
Kis befizetésnél tehát magasabb a költséglevonás, de havi 17 000 forintos befizetésnél már minden más pénztárnál olcsóbb az Életút.

Az adó-visszatérítés maximumához szükséges, azaz évi 750 000 forintos befizetésből az egészségpénztár csak évi 19 710 forintot von le.

A levonás nagyrészt az egészségpénztár működési költségeit fedezi. A költséglevonás után maradó rész az egyéni számládra kerül, ahonnan elköltheted.

Az Életút Egészségpénztár szolgáltatásai

Az Életút Egészség- és Önsegélyező Pénztár, ahogy a neve is mutatja, egészségpénztári és önsegélyező pénztári szolgáltatásokat nyújt. A két fajta szolgáltatás között van néhány lényeges különbség, a következőkben ezt mutatjuk be.

Életút számlára vásárolt babaápolási termékek

Egészségpénztári szolgáltatások az Életútnál

Az egészségpénztári szolgáltatásokat általában még a pénztártagok is szélesebb körben ismerik. Ezek keretében az egészséged javításával és megőrzésével kapcsolatos szolgáltatásokat és termékeket vásárolhatsz saját magadnak és a családtagjaidnak egyaránt.

Vásárolhatsz:

 • Gyógyszereket, gyógyhatású készítményeket, magisztrális (a gyógyszertár által rendelésre készített) készítményeket
 • Tápszereket, babaápolási termékeket
 • Gyógyvizeket, gyógyiszapot
 • Gyógyászati segédeszközöket és orvostechnikai eszközöket, mint például vérnyomásmérőt, vércukorszintmérőt, járássegítő eszközöket vagy matracot
 • Betegápolás kellékeit
 • Látás- és hallásjavító eszközöket
 • Gluténmentes termékeket

A gyógyszerek és gyógyhatású készítmények akkor elszámolhatók, ha OGYI számmal rendelkeznek, a gluténmentes termékekhez viszont nem kell orvosi igazolás a gluténérzékenységről.

A szemüvegek, kontaktlencsék és hallókészülékek vásárlásához orvosi javaslatra van szükség. Ezt elég a pénztárhoz egyszer benyújtanod, utána a szemüvegeket, készülékeket szabadon cserélheted, ha újra van szükséged.

A pénztárban olyan gyógyászati segédeszközök vásárlásának vagy bérlésének díját számolhatod el, amelyeken TB támogatás van, minőségi tanúsítvánnyal vagy hatósági engedéllyel rendelkeznek.

Az egészségpénztárban elszámolhatod egészségügyi szolgáltatások, kezelések árát is. Az Életút Egészségpénztárnak körülbelül 1 400 szerződött szolgáltató partnere van. Ilyenek:

 • Járóbeteg-szakellátás
 • Fekvőbeteg-ellátás
 • Szűrővizsgálatok, diagnosztika
 • Fizioterápia, gyógytorna, gyógymasszázs
 • Otthonápolás
 • Fogászat, fogszabályozás
 • Egészségterv készítése
 • Fogyatékkal élők részére nyújtott szolgáltatások

Életmódjavító termékek és szolgáltatások is elérhetők a pénztárban, de figyelj arra, hogy ezek adóköteles dolgok. Az árukat elszámolhatod a pénztárban, de be kell fizetned utánuk az szja-t. Ezek:

 • Sportszerek vásárlása és bérlése
 • Gyógyteák
 • Fog- és szájápolási termékek
 • Természetgyógyászati kezelések

Hogyan számolhatóak el a termékek és szolgáltatások?

Az Életút Egészségpénztárnál az egészségszámládhoz kártya nem tartozik. A termékekről és szolgáltatásokról számlát kell kérned, és utólag elszámolnod a pénztárban. Az Életút 120 napnál régebbi számlákat nem fogad el.

A termékekről szóló számlákat a saját nevedre kérd, a szolgáltatásokról szóló számlákat pedig az egészségpénztár nevére. Mindegyik számlán szerepeljen a tagkódod.

Életút egészségpénztár nevére kér számlát egy férfi

Önsegélyező szolgáltatások az Életút Egészségpénztárnál

Az Életút Egészségpénztárnál önsegélyező szolgáltatások is elérhetők. Ezeket a már 180 napja az egészségszámládon lévő összeg terhére veheted igénybe, tehát az önsegélyező szolgáltatásoknál féléves várakozási idő van. Itt tehát előre kell tervezned.

De mi az az önsegélyezés?

Önsegélyező szolgáltatások keretében nagyobb kiadással járó életesemények bekövetkezésekor vehetsz fel pénzt az egészségszámládról. A korábban félretett pénzedet tehát meghatározott célra használhatod fel épp úgy, mintha önmagadnak adnál segélyt.

Ilyen nagyobb életesemények például a gyermekszületés, a lakáshitel felvétele, a gyermekek beiskolázása vagy a munkanélkülivé válás. A pénztárból vagy egyszerre vehetsz fel nagyobb összeget, vagy rendszeres kifizetést kérhetsz havonta, szolgáltatástól függően.

Amellett, hogy az önsegélyező célból felvett pénz megkönnyíti az életed, illetve lehetővé teszi, hogy az anyagi biztonságod nehéz időkben se inogjon meg, a pénztárba korábban befizetett pénz után kérheted az adó-visszatérítést.

A 180 napos várakozási idő mellett van még egy fontos határidő: a szolgáltatások többségénél az esemény bekövetkezésétől számított 120 napon belül kell igazolnod a jogosultságodat, vagy 120 napnál nem régebbi dokumentumot kell bemutatnod, ha igényelsz egy szolgáltatást.

Lássuk az önsegélyező szolgáltatások közül a legfontosabbakat!

1. Születési támogatás

Gyermek születésekor az egészségszámládról legfeljebb 1 millió forint kifizetését kérheted. A pénzt utána szabadon felhasználhatod, számlákat nem kell bemutatnod.

A szolgáltatást saját számlájukra vonatkozóan a közeli hozzátartozóid is kérhetik.

2. Gyermekgondozási díj (GYED), gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) és gyermeknevelési támogatás (GYET) kiegészítése

A GYED, GYES és GYET ideje alatt az egészségpénztárból kiegészítheted a jövedelmedet.

A GYED alatt az ellátásnak legfeljebb a 40%-át kérheted az ellátásra való jogosultság időtartama alatt.

GYES és GYET esetén legfeljebb az ellátás összegét kaphatod.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

3. Beiskolázási támogatás

Óvodás és iskolás gyermeked számára taneszközöket, tanszereket és ruházatot vásárolhatsz. A vásárlást számlákkal kell igazolnod, amelyek dátuma nem eshet a nyári szünet idejére. Csak augusztus 15. és június 30. között kiállított számlákat számolhatsz el.

Főiskolai vagy egyetemista hallgató tandíját, egyéb térítési díját, kollégiumi vagy albérleti díját fizetheted a hallgató 25 éves koráig.

A szolgáltatás keretösszege legfeljebb a minimálbér összege, azaz 300 000 forint/év/gyermek.

4. Lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása

Lakáscélú jelzáloghiteled, azaz lakásvásárlási, -építési, felújítási vagy bővítési hiteled havi törlesztőrészletének egy részét az egészségszámládról is fizetheted. Erre a célra legfeljebb a minimálbér 15%-át kérheted havonta, jelenleg 30 000 forintot.

5. Munkanélküliség miatt kieső jövedelem pótlása

Ha elveszíted a munkád, a munkanélküliség miatt kieső jövedelmed pótolhatod az egészségszámládról. Az álláskeresési járadék és az annak alapjául szolgáló korábbi jövedelmed különbségét kérheted a pénztárból az ellátás időtartama alatt.

Néni aki nézi hogy az Életút idősgondozás mikor érkezik meg

6. Otthoni vagy idősgondozás kiadásainak támogatása

Közeli hozzátartozód otthongondozásához vagy intézményi idősgondozásához kérhetsz havonta kifizetést az egészségpénztárból. A támogatás összege legfeljebb a havi nyugdíjminimum összege lehet, jelenleg 28 500 forint.

7. Temetési segély

Közeli hozzátartozód halálakor a temetés számlával igazolt költségeit elszámolhatod az egészségpénztárban tartott 180 napos egyenleged terhére. A szolgáltatás keretösszege 1 millió forint.

Szolidáris elven nyújtott szolgáltatások

Az Életút Egészségpénztárnál nem köthetsz egészségbiztosítást, de a pénztár közösségi alapon biztosításhoz hasonló szolgáltatást nyújt. A szolgáltatás érdekessége, hogy nincs külön havi díja. Akkor vagy rá jogosult, ha legalább 2 évig rendben fizeted a minimum 5 000 forintos tagdíjat.

A befizetéseid első sávjából levont költség egy részét a pénztár egy szolidaritási alapba helyezi, ebből fedezi a tagoknak nyújtott szolgáltatásokat. A szolidáris alapon nyújtott szolgáltatások díja tehát a befizetéseid után levont költségben benne van.

A szolgáltatás tartalma:

 • Munkanélküli segély 30 000 forint értékben
 • Baleseti segélyezés a munkaképesség-csökkenés mértékéhez mérten 2 000 forint százalékonként
 • Halva születés vagy fogyatékossá válás esetére nyújtott segély 100 000 forint, a fogyaték mértéke arányában
 • Átmeneti segély tűz- és elemi károk esetén a kár 20%-a, maximum 100 000 forint
 • Tag halála esetére nyújtott haláleseti támogatás 120 000 forint értékben

Hogyan fizethetek be pénzt az Életút Egészségpénztárba?

Az Életút Egészségpénztárba befizethetsz

 • Átutalással
 • Készpénzben az egészségpénztár székhelyén
 • Készpénzbefizetéssel az egészségpénztár számlájára bármelyik UniCredit bankfiókban
 • Kérheted, hogy a munkáltatód vonja a béredből
 • Munkáltatód is befizetheti béren kívüli juttatás keretében.

Mikor érdemes az Életút Egészségpénztárat választanom?

 • Alacsony költségek
 • Független pénztár
 • Szolidáris alapon működő szolgáltatás
 • Önsegélyező szolgáltatásoknál lehet előnyös
 • Online belépésre nincs lehetőség
 • Elektronikus ügyintézésre korlátozott lehetőség van
 • Egészségbiztosítás nincs
 • Nincs egészségkártya
 • Nincs kártyás befizetés

Az Életút Egészségpénztárt akkor érdemes választanod, ha magas pénztári befizetésben gondolkodsz, és a maximális adó-visszatérítés a célod. Itt akkor vagy jó helyen, ha előnyben részesíted az ügyintézés hivatalos módjait, és nem zavar, hogy postáznod kell (bár ezt teljesen egyik pénztárnál sem tudod megúszni).

Mivel nincs egészségkártya, ezért a pénztárból csak úgy fizethetsz, ha gyűjtöd a számlákat, majd azokat postán küldöd el hozzájuk. Arra is érdemes figyelned, hogy ne gyűjtögesd túl sokáig a számlákat, mert azokat a pénztár 120 napon belül várja.

Az Életútnál az egyéb költségek is alacsonyak, nincs kártyadíj és nincs belépési díj sem. Átlépéskor vagy kilépéskor 4 000 forintot kell fizetned.

Nem mindenhez kell egészségkártya

Ha inkább az önsegélyező szolgáltatásokat részesítenéd előnyben, akkor a kártya nem fog hiányozni, hiszen ezeknél a szolgáltatásoknál kártyával amúgy sem fizethetsz. Az igénybejelentő nyomtatványok viszont (és minden más nyomtatvány is) elérhető kitölthető pdf formátumban a pénztár honlapján.

Ha online belépést és egyszerű elektronikus ügyintézést szeretnél, akkor nézd meg az OTP Egészségpénztár, az IZYS vagy a Prémium Egészségpénztár honlapját. Van lehetőség online belépésre a Patika Egészségpénztárban is. Ezeknél a pénztáraknál van lehetőséged kártyás befizetésre is.

Ha nagyobbrészt vásárolnál a pénztári megtakarításodból, gyógyszereket vennél és kezelésekre járnál, akkor valószínűleg szeretnél egészségkártyát is. Igazán modern kártyákat az IZYS-nél és a Prémium Egészségpénztárnál találsz.

A Szolidáris elven nyújtott szolgáltatások egyedülállónak számítanak az egészségpénztárak között. Más pénztár nem kínál ilyet. Vannak pénztárak, amelyek olcsó, legfeljebb pár száz forintos havi díj mellett alap egészségbiztosítást kínálnak, de azok tartalma eltér ettől. A Szolidáris elven nyújtott szolgáltatások inkább az önsegélyezés elemeit tartalmazzák, ehhez hasonlókat az IZYS alacsony díjas egészségbiztosításában találhatsz.

Maradtak kérdéseid?

 • Milyen összeg elérhető az Életút Egészségpénztárnál születési támogatás keretében?

  Születési támogatásként legfeljebb 1 millió forint kifizetését kérheted az egészségszámládról. A szolgáltatást a közeli hozzátartozóid is igényelhetik.
 • Mi az Életút Egészségpénztár előnye?

  Az Életút talán legnagyobb előnye a kedvező költségfelosztás. 17 000 forintnál nagyobb havi befizetésnél ők a legolcsóbbak.
 • Beléphetek online is az Életút Egészségpénztárba?

  Sajnos nem. A Belépési nyilatkozatot kitöltve, postán tudod elküldeni a pénztárhoz.
Segítünk összehasonlítani a nyugdíj előtakarékosságokat!
Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
 • átbeszélitek az igényeidet,
 • ezek alapján versenyeztetjük az ajánlatokat,
 • végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod.
Promóció
Simondán Eszter
Simondán Eszter
LinkedinE-mail

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.