Állami támogatás összefoglaló - elérhető támogatások 2023-ban

PROMÓCIÓ
Gránit Bank Babaváró Kölcsön
 • 180 000 Ft jóváírás, ha 2023.04.30-ig igényled a hitelt
 • Szerződéskötés VideóBankon keresztül
 • THM kamattámogatással: 0,43%
 • THM kamattámogatás nélkül: 13,02%
Érdekel

Átirányítunk a bank oldalára

Bizonyára halottál már az Otthonteremtési Programról, amellyel az állam a családok lakáshoz jutását támogatja. De mi a helyzet, ha te nem nevelsz gyermeket vagy nem tervezed bővíteni a családot? Vagy vannak gyerekek, de nem a lakáscélod megvalósításához keresel támogatást? Ebben az útmutatóban ilyen lehetőségekről olvashatsz.

Családok számára igénybe vehető, de nem lakáscélra felhasználható állami támogatások

A kormány Otthonteremtési és családtámogatási programja több lehetőséget is kínál a családok számára. Ezek közül a legismertebbek, így például a CSOK és a lakásfelújítási támogatás is lakáscélra fordítható, és csak arra. Ha nektek már van lakásotok vagy házatok, felújításra vagy bővítésre sem szorul, esetleg már felvettetek támogatást hozzá, akkor is maradt pár olyan lehetőség, amit talán nem érdemes veszni hagynotok, ha gyermeket neveltek vagy bővítenétek a családot. Az alábbiakban ilyen támogatásokról olvashattok.

Itt ezekről a lehetőségekről olvashatsz:

 • Adójóváírás önsegélyező pénztári kifizetés után
 • Babakötvény
 • Babaváró hitel
 • Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása
 • Diákhitel-elengedés

Adójóváírás önsegélyező pénztári kifizetés után

Mi az az önsegélyező pénztár?

Valószínűleg hallottál már az önkéntes pénztárakról. Ilyen az önkéntes nyugdíjpénztár, amellyel a nyugdíjas éveidre gyűjthetsz, vagy az egészségpénztár, amit egészségügyi szolgáltatásokra és termékekre használhatsz.

Van az önkéntes pénztáraknak egy kevésbé ismert fajtája is, ez az önkéntes önsegélyező pénztár.

Hasonlóan működik a másik kettő pénztárhoz, de ezzel különböző élethelyzetekben vehetsz igénybe segítséget, és azokra takarékoskodhatsz előre.

De mi köze ennek a családtámogatáshoz?

A pénztári befizetéseid terhére kifizetéseket kérhetsz a pénztártól, például ha

 • gyermeked születik,
 • a jelzáloghiteledet csökkentenéd,
 • a gyermeked beiskolázásához, vagy
 • főiskolai tandíja kifizetéséhez szeretnél segítséget.

Ez nem a teljes felhasználási kör, de itt most a legfontosabbakat említjük.

Az önsegélyező pénztárak nagy előnye, hogy nemcsak a kézhez kapott fizetésedből tehetsz bele pénzt, de a cafeteria keretedet is használhatod erre. Az önsegélyező pénztárak nem írják elő, hogy minden hónapban fix összeget fizess a számládra, takarékoskodhatsz akkor, amikor úgy állsz anyagilag.

Ennyi pénz is összegyűlhet állami támgoatásokból

Támogatás gyermek születésekor

Amikor gyermeked születik, akkor a pénztári befizetéseid terhére gyermekenként 1 millió forintot kérhetsz a pénztártól. Ez azt jelenti, hogy abból a pénzből, amit befizettél, a gyermek születésekor ennyit kivehetsz. Azt a pénzt kérheted, amit már legalább fél éve, azaz 180 napja a pénztári számládon tartasz.

De ez a saját pénzem, miért éri ez meg nekem?

Azért, mert a pénztári befizetések után az állam 20%-os, de legfeljebb 150 000 forint adóvisszatérítést ad. Ez a támogatás.

Tehát azon túl, hogy a pénztári befizetéseid után hozamot kapsz, amit a számládon negyedévente írnak jóvá, a befizetéseid után megkapod a 150 000 forintos adójóváírást is, amit szintén a pénztári számládra kapsz meg.

Arra kell figyelned, hogy a 150 000 forint egy éves keret, egy évben legfeljebb ennyi jóváírást kaphatsz az önkéntes pénztári befizetések után, de ebbe beleszámít a másik két fajta pénztár is.

Ezen túl arra számítanod kell, hogy a 150 000 forintból levonják a pénztár költségeit (működési és belépési költség is, ha most nyitod a számlát), ami pár tízezer forinttal csökkentheti az összeget.

Tehát ha van egészségpénztárad és önkéntes nyugdíjpénztárad is, és valamelyik után már kaptál valamennyi adóvisszatérítést, akkor az új önsegélyező pénztárad esetében már csak a 150 000 forintból még fennmaradó részt kaphatod meg.

Ha vettél már ilyet igénybe, akkor valószínűleg nem éri meg az önsegélyező pénztárral is bajlódni, de ha nem, akkor mindenképp érdemes akár a várandósság alatt is nyitnod egy pénztári számlát, és befizetni rá.

És a legjobb rész még hátra van!

A gyermek születése után nem csak te kaphatod meg az adóvisszatérítést.

Ha van olyan gyermeked, házastársad, élettársad, szülőd vagy testvéred, akinek szintén van önsegélyező pénztári számlája, és te megadod őt kedvezményezettként a saját számládon, akkor a te gyermeked után ő is kérheti a kifizetést a saját számlájáról és az adójóváírást is megkapja a befizetései után.

Egy gyermek után tehát ketten is megkaphatjátok a támogatást.

Azt tanácsoljuk, hogy ha gyermeket vártok, ne hagyjátok veszni ezt a lehetőséget, de azt gondosan válasszátok meg, hogy melyik pénztárban nyittok számlát. A pénztárak különböző nagyságú költségekkel dolgoznak, és nem mindegy, hogy mennyit vonnak le a befizetések után. A működési költségre levont összeg minimum 4, maximum 8% lehet.

Másrészt nem minden pénztár ad mindegyik célra ugyanannyi pénzt, és lehet, hogy egy gyermek után egy pénztárból csak egyvalaki igényelheti a kifizetést. Ilyenkor érdemes két külön pénztárnál számlát nyitnotok.

Arra is figyeljetek, hogy a pénztárból kifizetést csak a 180 napja befizetett egyenlegből kérhettek. Néhány pénztár ezt kiküszöböli azzal, hogy ad 180 napot a gyermek születésének bejelentésére, de ez nem mindenhol van így. Ha még nem született meg az új családtag, akkor érdemes lehet minél hamarabb számlát nyitni.

Jelzáloghitel csökkentése

Önsegélyező pénztárból a jelzáloghiteled csökkentésére is kérhetsz kifizetést. Itt is él a 180 napos időkeret, tehát csak olyan egyenlegből kérheted a pénzt, ami már fél éve a számládon van.

Csak a lakáscélú jelzáloghitel fizetéséhez veheted igénybe a kifizetést. Ez egy havonta folyósított összeg lesz, aminek a maximuma az év első napján érvényes minimálbér 15%-a. Ennyivel kevesebbet kell fizetned a törlesztőrészletre a havi fizetésedből.

Babakötvény - minden babának jár

Az állami támogatások között létezik egy speciális lehetőség is, melynek összes előnyös oldalát valószínűleg nagyon kevesen ismerik. Ez a babakötvény, illetve a mögötte lévő Start-számla.

Az alábbi nyolc pontból megismerheted a babakötvény leglényegesebb jellemzőit:

 1. A családi pótlékot kapó szülő egyszeri ügyintézéssel meg tudja nyitni, és automatikusan erre átkerül a gyermek 42 500 forintos kezdő állami támogatása is.
 2. A Start-számla kamata a Magyar Államkincstárnál folyamatosan az éves infláció plusz három százalék mértékű.
 3. A Start-számla kamata kamatadómentes, ezáltal a kamatos kamat hatása más befektetési formákhoz képest jelentősebb.
 4. A Magyar Államkincstárnál vezetett Start-számla mögötti Babakötvény nevű értékpapír visszafizetésére a magyar állam vállal garanciát, azaz teljesen kockázatmentes befektetési forma a magas hozam ellenére is.
 5. A számlára korlátlan szülői befizetés végezhető, amire a szülőnek nem kell semmilyen kötelezettséget vállalnia.
 6. Befizetésnél az állam az előző évi befizetések után 10%, de legfeljebb évi 6 000 forintos további támogatással honorálja a berakott összeget.
 7. A Start-számla teljes egyenlege a gyermek 18 éves korában teljesen adó- és járulékmentesen felvehető fiatal felnőtt gyermeked által
 8. A Start-számla számlavezetése visszavonásig ingyenes, tehát minden egyes forint a gyermekedet gazdagítja.

A babakötvénybe fektetett pénzt csak a gyermeked veheti fel és ő is csak 18 éves korában leghamarabb. Ide tehát olyan pénzt kell tenned, amiről végleg lemondasz és ez egy esetleg anyagilag nehezebb időszakban sem fog fájni.

Kinek jár a babakötvény?

A babakötvény minden magyar állampolgárságú, belföldi lakcímmel rendelkező gyermeknek automatikusan megnyílik 2006 óta. Ez azt jelenti, hogy ha gyermeked 2005. december 31-e után született, akkor biztosan kapott egy 42 500 forintos kezdő állami támogatást (a 2006-os évben még csak 40 000 forint értékben).

Ez azonban alapesetben egy úgynevezett életkezdési letéti számlán pihen, ami mellé nem tudsz befizetni és a kamata sem infláció plusz három százalék, hanem csak az inflációval megegyező mértékű.

A fenti előnyök mindegyikét akkor tudod kihasználni, ha egy úgynevezett Start-számlát nyitsz a gyermeked számára, amire - számlanyitáskor - átkerül ez a 42 500 forintos kezdő állami támogatás.

Mivel a Start-számla kamata három százalékkal magasabb, mint az életkezdési letéti számláé, a számlavezetése pedig díjmentes, ezért még akkor is érdemes megnyitni a gyermeked számára a Start-számlát, ha nem szeretnél vagy esetleg jelenleg nem tudsz befizetni rá.

Mikor érdemes Start számlát nyitni?

A Start-számla a gyermek 18 éves koráig bármikor megnyitható, de a magasabb kamat miatt nem érdemes sokáig várni vele. Amit érdemes még tudnod, hogy a Start-számlán lévő pénz a gyermek 18 éves korában, de a számlanyitástól számított 3 év múlva vehető fel legközelebb. Ezért célszerű legkésőbb 15 éves korában megnyitni a számlát, hogy 18 éves korában a te gyermeked is felvehesse a pénzt.

A gyermek 18 éves koráig 18 év kamatos kamatával számolva, ráadásul az infláció plusz 3%-os, kamatadómentes kamatszinttel, eléggé szép summát el lehet érni a babakötvénnyel, ha te is befizetsz rá, akár csak egy szerényebb összeget is.

Például havi 5 000 forintos szülői befizetéssel már megszerezhető a maximális állami támogatás a befizetések után. Ez a magas kamatszint és a kamatadómentes hozam miatt összesen 2 390 205 forintot fial a gyermek 18 éves korára, amiből csak 1 140 000 forintot fizettél be.

Ebből is látszik, hogy a babakötvény esetében nem elhanyagolható összegről van szó, amely ráadásul nagyobb összegű szülői befizetéssel még tovább növelhető.

Ha érdekelnek a részletek, olvasd el a babakötvényről szóló útmutatónkat.

Babaváró hitel

A Babaváró hitelt gyakran az otthonteremtési támogatásokkal együtt szokták emlegetni. Ennek az az oka, hogy sokan használják a pénzt lakáscélra vagy a CSOK és falusi CSOK támogatásokkal együtt, de valójában ez nem egy lakáscélú hitel.

A babaváró hitel egy támogatással kombinált kamattámogatott kölcsön, amelynek az a célja, hogy a házaspárok gyermekvállalását ösztönözze. Ez egy szabad felhasználású kölcsön, amit nem kell lakáscélra felhasználod, és amihez ingatlanfedezet sem szükséges. Ebből a szempontból jobban hasonlít egy személyi kölcsönhöz, mint egy jelzáloghitelhez.

A hitelt 2019. július 1-je óta lehet igényelni. A záró határidő eredetileg 2022. december 31. volt, de ezt a kormány ezt 2024. december 31-ig meghosszabbította. A kamattámogatott hitel így egy darabig még biztosan elérhető lesz.

Csak házaspárok igényelhetik. Legfeljebb 10 millió forintot kaphatsz maximum 20 éves futamidőre. A havi törlesztőrészlet is maximálva van, nem lehet 50 000 forintnál magasabb.

Ez egy hitel, és a hitelbírálati folyamat ugyanolyan, mint más hitelek esetében. A bírálatra nincsenek előírt szabályok, ezért minden bank a saját szabályzatát alkalmazza. Emiatt az egyes bankok eltérhetnek egymástól.

A hitel kamattámogatott hitelként indul. Törleszteni kell, de kamat nélkül, mert a kamat összegét az állam állja. Ha az első 5 évben születik gyermeketek, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes marad.

Itt tényleg csak a hitelszerződés megkötése után született gyermekek számítanak, a már meglévő gyermekekre nem kaphattok támogatást. A fókusz itt a család bővülésén van. Ezt örökbefogadással is tudjátok teljesíteni.

Amikor tehát azt mondjuk, hogy első vagy második gyermek, akkor ők lehetnek a sorban többedikek is, a lényeg, hogy a támogatás szempontjából, tehát a hitel felvétele után elsők és másodikok, stb. legyenek.

Ha megszületik a második gyermeketek, akkor az állam a fennálló tőketartozásotok 30%-át állami támogatásként elengedi, ha pedig egy harmadik baba is érkezik, akkor a teljes fennálló tartozásotokat elengedi.

De ez még nem minden.

Az első és második gyermek születésénél kérhetitek, hogy a hitelfizetést 3-3 évre függesszék fel. Ez azt jelenti, hogy a gyermek születése után (illetve már a magzat 12 hetes kora után) 3 évig nem kell törlesztenetek a hitelt, és a futamidő ennyivel kitolódik.

Mikor vagyunk jogosultak a Babaváró hitelre?

A feltételek:

 1. A házaspár nőtagja nem lehet idősebb 40 évesnél.
 2. Legalább egyikőtöknek legyen legalább 3 éves TB jogviszonya. Ebben 30 napnál hosszabb megszakítás nem lehet.
 3. Legyen legalább egyikőtöknek TB jogviszonya a hiteligénylést megelőző 180, külföldről hazatérve 90 napban.
 4. Ha a házaspár egyik tagja meghal, a TB jogviszony az elhunyt házastárs TB jogviszonyával is igazolható.
 5. Ne legyen 5 000 forintot meghaladó köztartozásotok. Ha van és 5 000 forint felett van, akkor 10 napon belül rendezzétek.
 6. Büntetlen előéletűek legyetek.
 7. Legyen magyarországi lakcímetek.

A Babaváró hitel tehát szabad felhasználású, így lakáscélra is fordíthatjátok, de bármi másra is, a bank nem ellenőrzi a felhasználást.

Önerő is lehet lakáshitelhez. 2022-től a Babavárónak akár a teljes egésze lehet önerő, de a bankoknak ennél óvatosabbnak kell lenniük. Ha a felvételtől számított 90 napon belül vásárolsz lakást, akkor valószínű, hogy a Babaváró 75%-a lehet az önerő. 90 napon túl a teljes összeget használhatjátok önerőként.

Arra figyeljetek, hogy ez is egy hitel, amit a lakáshiteletekkel együtt törlesztenetek kell, így bele kell férnetek a JTM korlátba.

A Babaváró hitelt csak egyszer igényelhetitek, de nem muszáj a teljes 10 millió forintot felvennetek. Ha kevesebb hitelt szeretnétek, akkor később a maradék összeget már nem vehetitek fel, az ebből a szempontból elveszik.

Ha nem születik gyermeketek a futamidő első 5 évében, akkor elveszítitek a kamatmentességet, és a futamidő hátralévő részében kamattal együtt kell törlesztenetek a hitelt. Ezen túl vissza kell fizetnetek a már igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül, büntetőkamatokkal együtt.

Ha a Babaváró hitelt a kamatokkal együtt nézzük, akkor drágább mint egy lakáshitel, de valamivel olcsóbb mint egy személyi kölcsön.

A Babavárót legjobb a várandósság alatt felvenni, mert így biztosan kamatmentes marad a hitel a futamidő végéig, és indíthattok törlesztési szünettel, azaz csak 3 év múlva kell elkezdenetek a törlesztést. Már a magzat 12 hetes korától igényelhetitek a hitelt.

További információt a 44/2019. (III. 12.) Kormányrendeletben találsz.

Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

A Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása 2019. július 1. és 2022. december 31. között volt igényelhető.

Ha három vagy több gyermeket neveltek, vagy úton van a harmadik gyermeketek, esetleg egy meglévő gyermeketek mellé ikreket vártok, és a várandósság már több mint 12 hetes, akkor a támogatást igénybe vehetitek legalább 7 üléses új autó vásárlásához. A támogatást egyedülálló szülők is kérhették.

A támogatással 2,5 millió forintot kaphattatok, de legfeljebb a gépkocsi 50%-át fizethetitek belőle.

Csak azok a gyermekek számítanak, akik családi pótlékra jogosítanak, a felsőfokú iskolában tanulók tehát már nem.

Az autóvásárlási támogatást újonnan már nem igényelhettek, viszont miután megkaptátok a határozatot a korábban benyújtott támogatás megállapításáról, 1 évetek van arra, hogy megkössétek az autóra az adásvételi szerződést. Ez azért könnyítés, mert korábban erre fél év állt rendelkezésre. Ezt kell bemutatnotok a MÁK-nak, aki azután közvetlenül az autókereskedőnek utalja a támogatást.

Ilyen kölcsönöket vehetsz fel autóra

Vissza
Hitelcél
Hitelösszeg
Futamidő
Havi nettó jövedelmed
További beállítások
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a hitelek keresése gombot!

Csak ezektől a bankoktól szeretnék kölcsönöket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg kölcsön közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  kölcsönöket...
  Rendezés:
  • Személyi kölcsön
   Törlesztő 67 713 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 13,60% Kamat: 12,47%
   Visszafizetendő 4 062 751 Ft
   Érdekel
   Átirányítunk a bank oldalára
   Személyi kölcsön • Kamatperiódus: Végig fix • Kamat: 12,47% • Futamidő: 12-120 hó • THM: 12,45% - 21,96% • Hitel teljes díja: 1 062 751 Ft • Ebből kamat: 1 062 751 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft
  • Stabil Kamat személyi kölcsön
   Törlesztő 70 266 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 15,27% Kamat: 14,10%
   Visszafizetendő 4 215 943 Ft
   Érdekel
   Átirányítunk a bank oldalára
   Stabil Kamat személyi kölcsön • Kamatperiódus: Végig fix • Kamat: 14,10% • Futamidő: 12-96 hó • THM: 14,29% - 17,43% • Hitel teljes díja: 1 215 943 Ft • Ebből kamat: 1 215 943 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft
  • Személyi kölcsön
   Törlesztő 70 413 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 15,90% Kamat: 14,39%
   Visszafizetendő 4 254 768 Ft
   Érdekel
   Átirányítunk partnerünk oldalára
   Személyi kölcsön • Kamatperiódus: Végig fix • Kamat: 14,39% • Futamidő: 36-84 hó • THM: 15,77% - 16,19% • Hitel teljes díja: 1 254 768 Ft • Ebből kamat: 1 224 768 Ft • Kezdeti díj: 30 000 Ft
  • Előrelépő személyi kölcsön - AKTIV250 kedvezménnyel
   Törlesztő 70 726 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 15,61% Kamat: 14,39%
   Visszafizetendő 4 243 533 Ft
   Érdekel
   Átirányítunk a bank oldalára
   Előrelépő személyi kölcsön - AKTIV250 kedvezménnyel • Kamatperiódus: Végig fix • Kamat: 14,39% • Futamidő: 12-96 hó • THM: 14,45% - 15,61% • Hitel teljes díja: 1 243 533 Ft • Ebből kamat: 1 243 533 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft
  • Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel
   Törlesztő 72 144 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 16,64% Kamat: 15,49%
   Visszafizetendő 4 328 624 Ft
   Érdekel
   Átirányítunk a bank oldalára
   Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel • Kamatperiódus: Végig fix • Kamat: 15,49% • Futamidő: 48-84 hó • THM: 14,92% - 19,72% • Hitel teljes díja: 1 328 624 Ft • Ebből kamat: 1 328 624 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft
  • Midi Plus Személyi Kölcsön
   Törlesztő 73 293 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 17,47% Kamat: 15,99%
   Visszafizetendő 4 397 560 Ft
   Érdekel
   Átirányítunk a bank oldalára
   Midi Plus Személyi Kölcsön • Kamatperiódus: Végig fix • Kamat: 15,99% • Futamidő: 12-84 hó • Hitel teljes díja: 1 397 560 Ft • Ebből kamat: 1 397 560 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft
  • Takarék Fix Személyi Kölcsön
   Törlesztő 73 350 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 17,63% Kamat: 15,99%
   Visszafizetendő 4 414 203 Ft
   Érdekel
   Átirányítunk a bank oldalára
   Takarék Fix Személyi Kölcsön • Kamatperiódus: Végig fix • Kamat: 15,99% • Futamidő: 12-84 hó • THM: 17,59% - 18,14% • Hitel teljes díja: 1 414 206 Ft • Ebből kamat: 1 401 003 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft
  • Személyi kölcsön
   Törlesztő 77 805 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 21,30% Kamat: 18,99%
   Visszafizetendő 4 698 309 Ft
   Érdekel
   Átirányítunk partnerünk oldalára
   Személyi kölcsön • Kamatperiódus: Végig fix • Kamat: 18,99% • Futamidő: 24-96 hó • THM: 21,13% - 24,41% • Hitel teljes díja: 1 698 309 Ft • Ebből kamat: 1 668 309 Ft • Kezdeti díj: 30 000 Ft
  • Személyi kölcsön
   Törlesztő 83 361 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 25,17% Kamat: 21,99%
   Visszafizetendő 5 024 185 Ft
   Érdekel
   Átirányítunk partnerünk oldalára
   Személyi kölcsön • Kamatperiódus: Végig fix • Kamat: 21,99% • Futamidő: 24-84 hó • THM: 16,60% - 29,51% • Hitel teljes díja: 2 024 185 Ft • Ebből kamat: 2 001 685 Ft • Kezdeti díj: 22 500 Ft

  Ezeket a termékeket jelenleg nem tudod rajtunk keresztül igényelni

  • K&H kiemelt személyi kölcsön
   Törlesztő 72 938 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 18,04% Kamat: 15,99%
   Visszafizetendő 4 433 894 Ft
   Ismerd meg!
   K&H kiemelt személyi kölcsön • Kamatperiódus: Végig fix • Kamat: 15,99% • Futamidő: 24-84 hó • THM: 17,67% - 20,47% • Hitel teljes díja: 1 433 894 Ft • Ebből kamat: 1 376 294 Ft • Kezdeti díj: 22 500 Ft
  • Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel
   Törlesztő 74 573 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 18,40% Kamat: 17,01%
   Visszafizetendő 4 474 351 Ft
   Ismerd meg!
   Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel • Kamatperiódus: Végig fix • Kamat: 17,01% • Futamidő: 36-84 hó • THM: 17,70% - 18,40% • Hitel teljes díja: 1 474 351 Ft • Ebből kamat: 1 474 351 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél tájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  Az autót az adásvételi szerződés vagy a lízingszerződés hatálybalépését követő három éven belül nem adhatjátok el.

  Az igénybevétel feltétele a B kategóriás jogosítvány, illetve nem állhatsz szabálysértési határozat alatt és nem lehetsz eltiltva a gépjárművezetéstől. Ha neked, mint igénylőnek nincs jogosítványod, akkor elég, ha a házastársadnak vagy élettársadnak van.

  Az autót nem helyezhetitek forgalomba külföldön, csak magyar rendszámot és iratokat kaphat.

  Ha autóvásárlási támogatást igényelsz és mellé még szükséged van pénzre az autó vételárához, akkor Babaváró hitelt is használhatsz erre a célra.

  További részleteket találsz a 45/2019. (III. 12.) Kormányrendeletben.

  Diákhitel-elengedés

  A diákhitel-elengedés azokat az anyákat szeretné támogatni, akik felsőoktatásban tanulnak vagy tanultak, és közben gyermeket vállalnak. Az állam célja elősegíteni, hogy a fiatalok előre tudják hozni a gyermekvállalás idejét, mivel a párok gyakran azért nem vállalnak gyereket akkor amikor szeretnének, mert még nincs meg az ehhez szükséges anyagi függetlenségük.

  A diákhitel-tartozás csökkentése vagy elengedése, illetve a fizetés felfüggesztése tehát olyan támogatások, amelyeket akkor tudsz igénybe venni, ha gyermeked születik. A támogatás elsősorban az anyákat célozza, de bizonyos esetekben az apák is igénybe vehetik.

  Ha nő vagy, és van diákhitel-tartozásod, az alábbi kedvezményeket kaphatod:

  1. Ha gyermeket vársz, akkor a várandósság 12. hetétől kezdve kérheted a diákhitel törlesztésének a szüneteltetését 3 évig. A törlesztési szünet nem tolja ki a futamidőt, és nem növeli a tartozásodat sem, mert a szüneteltetés alatt felmerülő kamatot az állam átvállalja tőled.
  2. Ha a diákhitel felvétele után, és 2018. január 1. után érkezik a második gyermeked (az örökbefogadás is számít), akkor a diákhitel-tartozásod felét elengedik.
  3. Ha harmadik vagy további gyermeked születik, vagy fogadtok örökbe, akkor a teljes fennálló tartozásodat elengedik.
  4. Ha még nem töltötted be a 30. életévedet, és a felsőfokú tanulmányaid ideje alatt, vagy az oklevél megszerzése után két éven belül gyermeked születik vagy örökbe fogadsz, akkor a fennálló diákhitel tartozásodat elengedik. Az erre szóló igénylést a gyermek születése után 60 napon belül be kell nyújtanod.

  Ha Diákhitel 1 hiteled van

  Szüneteltetheted a törlesztési kötelezettségedet, és a szüneteltetés alatt felmerülő kamatokat nem kell megfizetned.

  Ha Diákhitel 2 hiteled van

  Ebben az esetben a hitel törlesztőrészleteit a támogatás ideje alatt nem kell fizetned. Ha Diákhitel 1 és 2 szerződésed is van, akkor a kedvezmény mindkét hitel esetében megillet.

  Mikor vagy jogosult a szüneteltetésre?

  • A várandósság 91. napjától,
  • ha CSED-en, GYED-en, vagy GYES-en vagy,
  • a megkaptad az örökbefogadási engedélyt a gyámhatóságtól.

  Ahhoz, hogy a támogatást megkapd, a megfelelő nyomtatványon kell kérelmezned jogcímenként. Várandósság alatt a 91. naptól a 36. hónapig kapod, utána pedig minden ellátás alatt külön-külön. Örökbefogadás esetén pedig 3 évig onnantól kezdve, hogy az engedély megvan.

  Mivel a CSED, GYED, GYES ellátásokat apák is igényelhetik, ha ők a jogosultak (tehát ők kapják a CSED-et, GYED-et vagy GYES-t), akkor kérhetik a diákhitel kedvezményt.

  A tartozás elengedése

  Ennél a támogatásnál nincs megkötve, hogy melyik típusú diákhitel szerződés esetében igényelheted. Ezt a lehetőséget kizárólag nők vehetik igénybe.

  • Ha a hitel folyósítása után született vagy fogadtad örökbe a második gyermeked, akkor elengedik a diákhitel-tartozásod felét.
  • Ha a harmadik gyermeked születik vagy fogadtad örökbe, akkor a teljes tartozást engedik el.
  • Ha 30 éves korod előtt született gyermeked vagy fogadtál örökbe, akkor szintén a teljes tartozásod elengedik.

  Diákhitel 1 és Diákhitel 2 elengedése esetén további megkötés, hogy csak a hitel folyósítása és 2018. január 1. után született gyermekek esetében kérheted.

  30 éves korod előtt született vagy örökbe fogadott gyermek esetén a támogatás a 2022. december 28. után született vagy örökbe fogadott gyermekre kérhető, és az igénylést 60 napon belül kell benyújtanod.

  Csak olyan hiteltartozást engednek el, amellyel nem vagy késedelemben, illetve felmondott hitelszerződésekre sem kaphatsz támogatást.

  Egy gyermek után csak egyszer veheted igénybe ezt a támogatást, és csak egy szerződésre vonatkozóan. Ha tehát több diákhitel szerződésed is van, akkor csak egyre kérheted a tartozás elengedését.

  További információt találsz a Diákhitel Központ honlapján és van egy részletes útmutatónk is a diákhitelekről.

  Gyermekek nélkül igénybe vehető támogatások

  Bár valóban sok olyan támogatás van, amelyet akkor vehetsz igénybe, ha gyermeket nevelsz vagy tervezel, van egy-két támogatási elem vagy egyéb lehetőség, amelyet gyermek nélkül is igénybe vehetsz. Ezek lehetnek olyan lakáscélú támogatások vagy kedvezmények, amiknek nem feltétele a gyermekvállalás, de van olyan lehetőség is, amit nem lakáscélra is használhatsz.

  Ezekről olvashatsz az alábbiakban:

  • Első házasok kedvezménye
  • 5%-os lakásáfa
  • Áfavisszatérítés saját erős építkezéseknél
  • Rozsdaövezeti építkezés
  • Zöld lakáshitel (jelenleg nem elérhető)
  • Adó-visszatérítés nyugdíjmegtakarítások után
  Családi ház állami támogatásokból

  Első házasok kedvezménye

  Az első házasok kedvezménye egy személyi jövedelemadó kedvezmény. Friss házasok vehetik igénybe, vagy olyan párok, akik újonnan létesítenek bejegyzett élettársi kapcsolatot.

  A kedvezmény feltétele, hogy a párnak legalább az egyik tagjának ez legyen az első házassága, illetve bejegyzett élettársi kapcsolata, illetve, hogy fizessetek szja-t.

  A kedvezményre a házasságkötést követő hónaptól kezdve 2 évig vagytok jogosultak, de nem automatikusan kapjátok, hanem nektek kell igényelni.

  A béretekből 33 335 forint után nem kell szja-t fizetnetek, így havonta nettó 5 000 forinttal több jövedelmetek marad. Ez a teljes 2 évre 120 000 forint kedvezményt jelent.

  Ha házasságkötéskor az életkorod alapján nem fizetsz szja-t, és nem tudod igénybe venni a kedvezményt, akkor sem csúszol le róla. Igényelheted utólag akkor, amikor elérted a 25, vagy fiatal anyaként a 30 éves korodat.

  5%-os lakásáfa

  Az új lakások áfája eredetileg 2022. december 31-ig lett volna 5%, ezt most két évvel kitolták. Az adótörvény módosítása alapján 2024. december 31-ig él a kedvezményes áfakulcs. Az 5%-os áfa egyébként nem ismeretlen dolog, már korábban is létezett, 2019-ig ennyit kellet adózni új lakások építésénél vagy vásárlásánál.

  Az épülő új lakóingatlanoknál, ha az építési engedélyt 2024. december 31-ig megkapták, illetve az építést bejelentették, akkor is megmarad az 5%-os lakásáfa, ha a teljesítés 2025. január 1. és 2028. december 31. között történik.

  Az adókedvezményt ugyan az Otthonteremtési Program keretében jelentették be, de az 5%-os adókulcs nem kötődik más támogatásokhoz és gyermeket nevelni sem szükséges hozzá. Tehát mindenki, aki ebben az időszakban vásárol vagy építtet új lakást, 5% áfát fizet.

  Ahhoz, hogy az új lakás vásárlását 5%-os áfával számlázhassa a kivitelező cég, a teljesítés időpontjának 2020. december 31. utáninak kell lennie. Építésnél az építési engedélyt 2024. december 31-ig meg kell szerezni, és az építkezést 2026. december 31-ig be kell fejezni.

  Az új lakásokra, házakra méretkorlát is van, azaz nem minden épületre él a kedvezményes áfa-kulcs. A lakás legfeljebb 150, a ház 300 m2 lehet.

  Milyen ingatlan minősül új lakásnak?

  Az, amelyiknek az első rendeltetésszerű használatbavétele nem történt még meg, vagy megtörtént, de még nem telt el két év a használatbavételi engedély kiadása (vagy a használatbavétel tudomásulvétele) és a vásárlás között.

  2023. január 1-től akkor is újnak számít egy ingatlan, ha az első rendeltetésszerű használat megtörtént, de mint önálló rendeltetési egység a rendeltetését vagy a rendeltetési egységeinek számát megváltoztatták. Az ezt igazoló hatósági bizonyítvány kiállítása és az értékesítés között nem telhet el több, mint két év. Ez bonyolultan hangzik, de lényegében azt jelenti, hogy ha egy meglévő épület eddig nem volt lakóingatlan, és most az lesz, akkor az újnak minősül, és akkor is, ha több helyiséggel bővül.

  Ha új lakást vásárolsz, akkor a csökkentett áfa komoly megtakarítást jelenthet. Ha nettó 30 millió forintért vásárolsz lakást, akkor 5%-os áfával 6,6 millió forinttal kell érte kevesebbet fizetned.

  Ne felejtsd el, hogy a saját erős építkezés, tehát az, ahol nem generálkivitelező építi fel neked az ingatlanodat, továbbra is 27%-os áfakulccsal adózik.

  Áfa-visszatérítés saját erős építkezéseknél

  Ez a támogatás ugyan az Otthonteremtési Program része, amely általában gyermekneveléshez vagy gyermekvállaláshoz köti a támogatás igénybevételét, de ezt az áfa-visszatérítést enélkül is megkaphatod.

  A lehetőség 2021. január 1-től 2022. december 31-ig elérhető (változásról itt egyelőre még nem tudunk).

  Az új építésű lakások áfája ebben az időszakban kedvezményes, 5%-os adókulccsal adózik, de csak akkor, ha az építést generálkivitelező végzi.

  A saját erős építkezések, tehát amikor te magad külön-külön alkalmazod az egyes szakembereket, esetleg magad is megcsinálsz az új ingatlanon dolgokat, ezek áfája továbbra is 27%.

  2021 elejétől viszont az ilyen építkezések áfáját, illetve a telekár áfáját is visszaigényelheted, akkor is, ha nem igényelsz CSOK támogatást az építkezéshez.

  Az áfa-visszatérítés igényelhető CSOK és falusi CSOK mellé is. A falusi CSOK-nak ez a támogatási elem korábban is része volt. Új elemként viszont ezektől függetlenül is kérheted az áfa-visszatérítést.

  Arra kell figyelned, hogy két korlátozás is van.

  Az egyik az ingatlan méretére vonatkozik. Az épülő lakás nem lehet nagyobb 150 m2-nél, ha házat építesz, annak pedig 300 m2 lehet a maximális alapterülete.

  A másik pedig az, hogy a támogatásnak van egy felső összeghatára, ami 5 millió forint. Legfeljebb 5 millió forint áfát kérhetsz tehát vissza.

  Áfa-visszatérítés rozsdaövezeti új építésű ingatlanok építése és vásárlása esetén

  Az új építésű ingatlanok áfája 2021-től alapesetben is 5%-ra csökkent, de ha rozsdaövezetben vásárolsz vagy építtetsz új építésű lakást, akkor ezt az 5%-ot is visszaigényelheted.

  Így az ilyen területeken áfamentes a vásárlás.

  A rendelet 2021. szeptember 1-jén lépett hatályba. A támogatás feltétele, hogy nem lehet köztartozásod. Összege a számlán szereplő 5%-os áfa összege.

  A támogatást akkor igényelheted, ha a lakás lakóingatlanként van bejegyezve, és a nevedre került.

  A számla kiegyenlítésére vonatkozó igénylést, illetve a földhivatali bejegyzést a következő év szeptember 30-ig adhatod be, amihez nyomtatványt a MÁK honlapján találsz.

  De mi az a rozsdaövezet?

  Ezek olyan régi, elhagyott ipari területek, amelyeket már nem hasznosítanak megfelelően, sokszor szennyezettek is, viszont általában jó infrastruktúrával rendelkeznek. A támogatás célja az, hogy ösztönözzék az ilyen területek megtisztítását és hogy lakóterületként hasznosítsák őket. Ezek a rozsdaövezeti vagy barnamezős beruházások. A rozsdaövezetek kijelölését egy bizottság végzi.

  Budapesten és más nagyvárosok környékén több ilyen terület található, és nem is újdonság a hasznosításuk. Ilyen területre épült például a Westend és a Duna Pláza is. A jelenlegi támogatás egyelőre valószínűleg még a beruházóknak érdekes, hiszen az érintett területeket minősíttetni kell, és helyre is kell állítani, hogy alkalmasak legyenek arra, hogy ott családok biztonságosan éljenek.

  A támogatás részleteit a 444/2021. (VII.23.) Kormányrendeletben találod.

  Zöld lakáshitel (jelenleg nem elérhető)

  A zöld lakáshitel a Növekedési Hitelprogram Zöld Otthon Programjának (NHP ZOP) a része.

  Lakossági ügyfelek számára elérhető, és nincs az igénybevételnek határideje, de a hitelt egy 200 milliárd forintos keret erejéig adják. Ezt a keretet tovább bővítették plusz 100 milliárd forinttal, de annyira népszerű a hitelfelvevők körében, hogy gyakorlatilag már ez is kimerülni látszik. A legtöbb bank nem folyósít új zöld hitelt.

  Ez egy olyan új lakáshitel, amelyet új lakás vagy ház építésére vagy vásárlásrára, valamint korábban felvett zöld lakáshitel kiváltására használhatsz.

  70 millió forint összegben vehetsz fel hitelt legfeljebb 2,5%-os kamat mellett, ami a futamidő végéig fix. A futamidő legfeljebb 25 év lehet.

  A program célja, hogy növelje az energiahatékony ingatlanok iránti keresletet, és hogy Magyarországon minél több ilyen ház és lakás épüljön. Ez szükséges is az ország klímacéljainak az eléréséhez.

  A lakás energetikai besorolása legalább BB (közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelő), vagy annál magasabb legyen, és az összesített energiaigénye ne haladja meg a 90 kWh/m2/év értéket. Ennek a két feltételnek együtt kell teljesülnie ahhoz, hogy a zöld hitelt felvehesd.

  A zöld hitel nincs gyermekvállaláshoz kötve, tehát akkor is igényelheted, ha nem nevelsz vagy vállalsz gyermekeket. Ahhoz, hogy megkapd, a bank adósvizsgálatán kell megfelelned. Nem szerepelhetsz a negatív KHR listán és megfelelő jövedelmet kell tudnod igazolni, de a TB jogviszonyod hosszára vonatkozóan nincs elvárás.

  A lényeg, hogy hitelképes legyél és az ingatlan megfeleljen az energetikai követelményeknek.

  Mire használhatod a zöld hitelt?

  A zöld hitelt használhatod új lakás építésére vagy vásárlására. Telket is vásárolhatsz belőle, de ebben az esetben a telekár a teljes vételárnak legfeljebb az 50%-át teheti ki.

  Felhasználhatod olyan ingatlan megvásárlására is, amelyiket már korábban elkezdtek, de még nem kértek rá használatbavételi engedélyt. Vásárolhatsz tehát belőle félkész házat és azt befejezheted.

  Hosszú lehívási határidők

  Mivel a zöld hitelt építésre és új lakás vásárlására használhatod, több részletben is folyósíthatja a bank a hitelösszeget. A teljes hitel lehívására 4 év áll rendelkezésedre úgy, hogy az első részletet 3 éven belül kell kérned. A bank rendelkezésre tartási díjat nem számíthat fel. Arra azért érdemes figyelned, hogy ezeket a határidőket a bankok rövidíthetik, tehát mindenképp tájékozódj róla, hogy az adott banknál mi a szabály.

  Ha építkezel, akkor 1 éved van arra, hogy bemutasd az engedélyeket és a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy a ház meg fog felelni az energetikai követelményeknek.

  Alacsony költségek

  A hitelfelvételhez kapcsolódó költségek a zöld hitel esetében maximáltak. A folyósítási díj legfeljebb 0,75%, de maximum 100 000 forint lehet, míg az előtörlesztés díja 1%, de maximum 30 000 forint, lakástakarékpénztárból pedig ingyenes.

  A bank felszámíthat viszont olyan költségeket, amelyek nem a hitel bírálatával és folyósításával kapcsolatos banki feladatokat érintik. Ilyenek lehetnek a közjegyző díja, az értékbecslés díja vagy az ingatlan földhivatali bejegyzésének költsége.

  CSOK hitellel is kombinálhatod

  Ha a zöld hitel mellé CSOK hitelt is felveszel, akkor egyrészt meg kell felelned a CSOK-ra vonatkozó minden követelménynek, ide értve a gyermekvállalásra, a TB-jogviszonyra vagy az épület minimális hasznos alapterületére vonatkozó előírást, másrészt pedig a zöld hitelre vonatkozó energetikai követelményeket is be kell tartanod.

  Viszont így a zöld hitel mellé felvett CSOK hitelt 0%-os kamat mellett kapod, ami rendkívül kedvező. A zöld hitel és a CSOK hitel összege együtt lehet legfeljebb 70 millió forint.

  A zöld hitelről további információt itt olvashatsz.

  Adó-visszatérítés nyugdíj-megtakarítások után

  Most még talán közelebb vagy az aktív, dolgozó éveid elejéhez, mint a végéhez, de sosincs elég korán elkezdeni félretenni a nyugdíjas éveidre. Különösen akkor igaz ez, ha bizonytalan, hogy mennyi állami nyugdíjat kaphatsz mire eléred a nyugdíjkorhatárt. Addig még évtizedek lehetnek hátra, és sok minden változhat.

  Akárhány éved is van még a nyugdíjig, arra mindenképpen számíthatsz, hogy a nyugdíjad nem lesz ugyanannyi, és főleg nem lesz magasabb, mint a fizetésed.

  De nyugdíj-előtakarékosságban gondolkodni nem csak azért éri meg, hogy kiegészíthesd a jövőbeli nyugdíjad. Ehhez állami támogatást is kaphatsz, amit talán nem szívesen hagynál veszni.

  Alapvetően háromféle nyugdíj-megtakarítási forma létezik.

  1. Önkéntes nyugdíjpénztárak
  2. Nyugdíjbiztosítás
  3. Nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ)

  Mindegyik közös jellemzője, hogy pénzt fizetsz bele, amely változó mértékű hozamot termel. A megtakarításodat nyugdíjas korodban veheted fel, hogy pontosan mikor, az a megtakarítási formától függ.

  Mik az egyes formák fő jellemzői?

  Önkéntes nyugdíjpénztár

  Az önkéntes nyugdíjpénztárba havi rendszeres tagdíjat kell fizetned. A minimum befizetés összegét a pénztár meghatározza, de tehetsz be több pénzt is.

  A pénztár aztán a pénzed befekteti alacsony kockázatú eszközökbe, így egy viszonylag alacsony, de stabil hozamot kapsz a pénzed után.

  A pénztár költséget számít fel számlavezetéshez kapcsolódóan.

  Nyugdíjbiztosítás

  A nyugdíjbiztosítással nagyobb hozamot is elérhetsz. Ez úgy működik, mint más biztosítások: havonta biztosítási díjat fizetsz, és amikor eléred a 65. életévedet, vagy bekövetkezik valami kockázati esemény, a biztosító kifizeti a pénzed.

  A biztosító többféle befektetési lehetőséget kínál fel, választhatsz alacsony, mérsékelt vagy magasabb kockázatú portfóliót is, sőt, összeállíthatsz egyet saját magad is. A befektetéseidet ezután nem kell rendszeresen gondoznod, de a kockázatvállalás szintjét te határozhatod meg.

  A biztosításnak is vannak költségei, amelyek magasabbak is lehetnek attól függően, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt cserébe a biztosító.

  NYESZ - Nyugdíj-előtakarékossági számla

  A NYESZ számla esetében vagy a legszabadabb, ami a hozamokat illeti. Ez a megtakarítási forma viszont igényel némi jártasságot a befektetések terén.

  A NYESZ egy értékpapírszámla, amelyen értékpapírokkal kereskedhetsz. Ez lehet részvény, kötvény, alap, bármilyen termék, ami forintban van, és az adott intézménynél elérhető.

  Magának a számlának is van költsége, de a költség leginkább attól függ, hogy mennyire aktívan kereskedsz.

  Ez a megtakarítási forma némi szakértelmet igényel, és főleg időt. A befektetésekkel folyamatosan érdemes foglalkozni.

  Komoly hozamokat érhetsz el, de ne feledd, veszíteni is ugyanúgy lehet. A számlán tartott pénzedhez itt is nyugdíjas korodban juthatsz hozzá.

  Milyen adó-visszatérítést kaphatok?

  A három nyugdíjmegtakarítási forma nem zárja ki egymást. Ha szeretnéd, akár mindegyiket elindíthatod.

  Bármiben is tartod a pénzed, az éves befizetéseid után személyi jövedelemadó visszatérítést kaphatsz. A kedvezményre tehát csak akkor vagy jogosult, ha fizetsz szja-t.

  Ennek a mértéke mindig az adott évben befizetett összeg 20%-a, de

  • az önkéntes nyugdíjpénztár esetében legfeljebb 150 000 forint,
  • a nyugdíjbiztosítás esetében legfeljebb 130 000 forint,
  • a NYESZ esetében pedig legfeljebb 100 000 forint.

  Ha több megtakarítási formával rendelkezel, akkor maximum 280 000 forint adó-visszatérítést is kaphatsz, feltéve, hogy befizettél ennyi adót az adott évben.

  Az adó-visszatérítés összegét a nyugdíj-előtakarékossági számládra kapod vissza, így ez a megtakarításodat növeli.

  Maradtak kérdéseid?

  • Milyen összegű adójóváírást kaphatok, ha gyermekem születésekor önsegélyező pénztári kifizetést kérek?

   Az adójóváírás összege maximum 150 000 forint, ha más önkéntes pénztárból nem vetted még igénybe. Ebből a pénztár még valamennyi költséget levon.
  • A Babaváró hitelt nem csak lakásvásárláshoz használhatom?

   Nem. A Babaváró hitel szabad felhasználású, bármire használhatod. Persze ez lehet lakásvásárlás is, de bármi más is.
  Simondán Eszter
  Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
  LinkedinE-mail
  Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

  Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.