Állami támogatás összefoglaló - elérhető támogatások 2021-ben

Állami támogatás összefoglaló - elérhető támogatások 2021-ben Állami támogatás összefoglaló - elérhető támogatások 2021-ben
Állami támogatás összefoglaló - elérhető támogatások 2021-ben Állami támogatás összefoglaló - elérhető támogatások 2021-ben

Bizonyára halottál már az Otthonteremtési Programról, amellyel az állam a családok lakáshoz jutását támogatja. De mi a helyzet, ha te nem nevelsz gyermeket vagy nem tervezed bővíteni a családot? Vagy vannak gyerekek, de nem a lakáscélod megvalósításához keresel támogatást? Ebben az útmutatóban ilyen lehetőségekről olvashatsz.

Családok számára igénybe vehető, de nem lakáscélra felhasználható állami támogatások

A kormány Otthonteremtési és családtámogatási programja több lehetőséget is kínál a családok számára. Ezek közül a legismertebbek, így például a CSOK és a lakásfelújítási támogatás is lakáscélra fordítható, és csak arra. Ha nektek már van lakásotok vagy házatok, felújításra vagy bővítésre sem szorul, esetleg már felvettetek támogatást hozzá, akkor is maradt pár olyan lehetőség, amit talán nem érdemes veszni hagynotok, ha gyermeket neveltek vagy bővítenétek a családot. Az alábbiakban ilyen támogatásokról olvashattok.

Itt ezekről a lehetőségekről olvashatsz:

 • Adójóváírás önsegélyező pénztári kifizetés után
 • Babakötvény
 • Babaváró hitel
 • Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása
 • Diákhitel-elengedés

Adójóváírás önsegélyező pénztári kifizetés után

Mi az az önsegélyező pénztár?

Valószínűleg hallottál már az önkéntes pénztárakról. Ilyen az önkéntes nyugdíjpénztár, amellyel a nyugdíjas éveidre gyűjthetsz, vagy az egészségpénztár, amit egészségügyi szolgáltatásokra és termékekre használhatsz.

Van az önkéntes pénztáraknak egy kevésbé ismert fajtája is, ez az önkéntes önsegélyező pénztár.

Hasonlóan működik a másik kettő pénztárhoz, de ezzel különböző élethelyzetekben vehetsz igénybe segítséget, és azokra takarékoskodhatsz előre.

De mi köze ennek a családtámogatáshoz?

A pénztári befizetéseid terhére kifizetéseket kérhetsz a pénztártól, például ha

 • gyermeked születik,
 • a jelzáloghiteledet csökkentenéd,
 • a gyermeked beiskolázásához, vagy
 • főiskolai tandíja kifizetéséhez szeretnél segítséget.

Ez nem a teljes felhasználási kör, de itt most a legfontosabbakat említjük.

Az önsegélyező pénztárak nagy előnye, hogy nemcsak a kézhez kapott fizetésedből tehetsz bele pénzt, de a cafeteria keretedet is használhatod erre. Az önsegélyező pénztárak nem írják elő, hogy minden hónapban fix összeget fizess a számládra, takarékoskodhatsz akkor, amikor úgy állsz anyagilag.

Ennyi pénz is összegyűlhet állami támgoatásokból

Támogatás gyermek születésekor

Amikor gyermeked születik, akkor a pénztári befizetéseid terhére gyermekenként 1 millió forintot kérhetsz a pénztártól. Ez azt jelenti, hogy abból a pénzből, amit befizettél, a gyermek születésekor ennyit kivehetsz. Azt a pénzt kérheted, amit már legalább fél éve, azaz 180 napja a pénztári számládon tartasz.

De ez a saját pénzem, miért éri ez meg nekem?

Azért, mert a pénztári befizetések után az állam 20%-os, de legfeljebb 150 000 forint adóvisszatérítést ad. Ez a támogatás.

Tehát azon túl, hogy a pénztári befizetéseid után hozamot kapsz, amit a számládon negyedévente írnak jóvá, a befizetéseid után megkapod a 150 000 forintos adójóváírást is, amit szintén a pénztári számládra kapsz meg.

Arra kell figyelned, hogy a 150 000 forint egy éves keret, egy évben legfeljebb ennyi jóváírást kaphatsz az önkéntes pénztári befizetések után, de ebbe beleszámít a másik két fajta pénztár is.

Ezen túl arra számítanod kell, hogy a 150 000 forintból levonják a pénztár költségeit (működési és belépési költség is, ha most nyitod a számlát), ami pár tízezer forinttal csökkentheti az összeget.

Tehát ha van egészségpénztárad és önkéntes nyugdíjpénztárad is, és valamelyik után már kaptál valamennyi adóvisszatérítést, akkor az új önsegélyező pénztárad esetében már csak a 150 000 forintból még fennmaradó részt kaphatod meg.

Ha vettél már ilyet igénybe, akkor valószínűleg nem éri meg az önsegélyező pénztárral is bajlódni, de ha nem, akkor mindenképp érdemes akár a várandósság alatt is nyitnod egy pénztári számlát, és befizetni rá.

És a legjobb rész még hátra van!

A gyermek születése után nem csak te kaphatod meg az adóvisszatérítést.

Ha van olyan gyermeked, házastársad, élettársad, szülőd vagy testvéred, akinek szintén van önsegélyező pénztári számlája, és te megadod őt kedvezményezettként a saját számládon, akkor a te gyermeked után ő is kérheti a kifizetést a saját számlájáról és az adójóváírást is megkapja a befizetései után.

Egy gyermek után tehát ketten is megkaphatjátok a támogatást.

Azt tanácsoljuk, hogy ha gyermeket vártok, ne hagyjátok veszni ezt a lehetőséget, de azt gondosan válasszátok meg, hogy melyik pénztárban nyittok számlát. A pénztárak különböző nagyságú költségekkel dolgoznak, és nem mindegy, hogy mennyit vonnak le a befizetések után. A működési költségre levont összeg minimum 4, maximum 8% lehet.

Másrészt nem minden pénztár ad mindegyik célra ugyanannyi pénzt, és lehet, hogy egy gyermek után egy pénztárból csak egyvalaki igényelheti a kifizetést. Ilyenkor érdemes két külön pénztárnál számlát nyitnotok.

Arra is figyeljetek, hogy a pénztárból kifizetést csak a 180 napja befizetett egyenlegből kérhettek. Néhány pénztár ezt kiküszöböli azzal, hogy ad 180 napot a gyermek születésének bejelentésére, de ez nem mindenhol van így. Ha még nem született meg az új családtag, akkor érdmes lehet minél hamarabb számlát nyitni.

Jelzáloghitel csökkentése

Önsegélyező pénztárból a jelzáloghiteled csökkentésére is kérhetsz kifizetést. Itt is él a 180 napos időkeret, tehát csak olyan egyenlegből kérheted a pénzt, ami már fél éve a számládon van.

Csak a lakáscélú jelzáloghitel fizetéséhez veheted igénybe a kifizetést. Ez egy havonta folyósított összeg lesz, aminek a maximuma az év első napján érvényes minimálbér 15%-a. Ez 2021-ben 24 ezer forint körül lesz havonta. Ennyivel kevesebbet kell fizetned a törlesztőrészletre a havi fizetésedből.

Babakötvény - minden babának jár

Az állami támogatások között létezik egy speciális lehetőség is, melynek összes előnyös oldalát valószínűleg nagyon kevesen ismerik. Ez a babakötvény, illetve a mögötte lévő Start-számla.

Az alábbi nyolc pontból megismerheted a babakötvény leglényegesebb jellemzőit:

 1. A családi pótlékot kapó szülő egyszeri ügyintézéssel meg tudja nyitni, és automatikusan erre átkerül a gyermek 42 500 forintos kezdő állami támogatása is.
 2. A Start-számla kamata a Magyar Államkincstárnál folyamatosan az éves infláció plusz három százalék mértékű, jelenleg összesen 6,3%-os.
 3. A Start-számla kamata kamatadómentes, ezáltal a kamatos kamat hatása más befektetési formákhoz képest jelentősebb.
 4. A Magyar Államkincstárnál vezetett Start-számla mögötti Babakötvény nevű értékpapír visszafizetésére a magyar állam vállal garanciát, azaz teljesen kockázatmentes befektetési forma a magas hozam ellenére is.
 5. A számlára korlátlan szülői befizetés végezhető, amire a szülőnek nem kell semmilyen kötelezettséget vállalnia.
 6. Befizetésnél az állam az előző évi befizetések után 10%, de legfeljebb évi 6 000 forintos további támogatással honorálja a berakott összeget.
 7. A Start-számla teljes egyenlege a gyermek 18 éves korában teljesen adó- és járulékmentesen felvehető fiatal felnőtt gyermeked által
 8. A Start-számla számlavezetése visszavonásig ingyenes, tehát minden egyes forint a gyermekedet gazdagítja.

A babakötvénybe fektetett pénzt csak a gyermeked veheti fel és ő is csak 18 éves korában leghamarabb. Ide tehát olyan pénzt kell tenned, amiről végleg lemondasz és ez egy esetleg anyagilag nehezebb időszakban sem fog fájni.

Kinek jár a babakötvény?

A babakötvény minden magyar állampolgárságú, belföldi lakcímmel rendelkező gyermeknek automatikusan megnyílik 2006 óta. Ez azt jelenti, hogy ha gyermeked 2005. december 31-e után született, akkor biztosan kapott egy 42 500 forintos kezdő állami támogatást (a 2006-os évben még csak 40 000 forint értékben).

Ez azonban alapesetben egy úgynevezett életkezdési letéti számlán pihen, ami mellé nem tudsz befizetni és a kamata sem infláció plusz három százalék, hanem csak az inflációval megegyező mértékű.

A fenti előnyök mindegyikét akkor tudod kihasználni, ha egy úgynevezett Start-számlát nyitsz a gyermeked számára, amire - számlanyitáskor - átkerül ez a 42 500 forintos kezdő állami támogatás.

Mivel a Start-számla kamata három százalékkal magasabb, mint az életkezdési letéti számláé, a számlavezetése pedig díjmentes, ezért még akkor is érdemes megnyitni a gyermeked számára a Start-számlát, ha nem szeretnél vagy esetleg jelenleg nem tudsz befizetni rá.

Mikor érdemes Start számlát nyitni?

A Start-számla a gyermek 18 éves koráig bármikor megnyitható, de a magasabb kamat miatt nem érdemes sokáig várni vele. Amit érdemes még tudnod, hogy a Start-számlán lévő pénz a gyermek 18 éves korában, de a számlanyitástól számított 3 év múlva vehető fel legközelebb. Ezért célszerű legkésőbb 15 éves korában megnyitni a számlát, hogy 18 éves korában a te gyermeked is felvehesse a pénzt.

A gyermek 18 éves koráig 18 év kamatos kamatával számolva, ráadásul az infláció plusz 3%-os, kamatadómentes kamatszinttel, eléggé szép summát el lehet érni a babakötvénnyel, ha te is befizetsz rá, akár csak egy szerényebb összeget is.

Például havi 5 000 forintos szülői befizetéssel már megszerezhető a maximális állami támogatás a befizetések után. Ez a magas kamatszint és a kamatadómentes hozam miatt összesen 2 390 205 forintot fial a gyermek 18 éves korára, amiből csak 1 140 000 forintot fizettél be.

Ebből is látszik, hogy a babakötvény esetében nem elhanyagolható összegről van szó, amely ráadásul nagyobb összegű szülői befizetéssel még tovább növelhető.

Ha érdekelnek a részletek, olvasd el a babakötvényről szóló útmutatónkat.

Babaváró hitel

A Babaváró hitelt gyakran az otthonteremtési támogatásokkal együtt szokták emlegetni. Ennek az az oka, hogy sokan használják a pénzt lakáscélra vagy a CSOK és falusi CSOK támogatásokkal együtt, de valójában ez nem egy lakáscélú hitel.

A babaváró hitel egy támogatással kombinált kamattámogatott kölcsön, amelynek az a célja, hogy a házaspárok gyermekvállalását ösztönözze. Ez egy szabad felhasználású kölcsön, amit nem kell lakáscélra felhasználod, és amihez ingatlanfedezet sem szükséges. Ebből a szempontból jobban hasonlít egy személyi kölcsönhöz, mint egy jelzáloghitelhez.

A hitelt 2019. július 1-je óta lehet igényelni 2022. december 31-ig.

Csak házaspárok igényelhetik. Legfeljebb 10 millió forintot kaphatsz maximum 20 éves futamidőre. A havi törlesztőrészlet is maximálva van, nem lehet 50 000 forintnál magasabb.

Ez egy hitel, és a hitelbírálati folyamat ugyanolyan, mint más hitelek esetében. A bírálatra nincsenek előírt szabályok, ezért minden bank a saját szabályzatát alkalmazza. Emiatt az egyes bankok eltérhetnek egymástól.

A hitel kamattámogatott hitelként indul. Törleszteni kell, de kamat nélkül, mert a kamat összegét az állam állja. Ha az első 5 évben születik gyermeketek, akkor a hitel a futamidő végéig kamatmentes marad.

Itt tényleg csak a hitelszerződés megkötése után született gyermekek számítanak, a már meglévő gyermekekre nem kaphattok támogatást. A fókusz itt a család bővülésén van. Ezt örökbefogadással is tudjátok teljesíteni.

Amikor tehát azt mondjuk, hogy első vagy második gyermek, akkor ők lehetnek a sorban többedikek is, a lényeg, hogy a támogatás szempontjából, tehát a hitel felvétele után elsők és másodikok, stb. legyenek.

Ha megszületik a második gyermeketek, akkor az állam a fennálló tőketartozásotok 30%-át állami támogatásként elengedi, ha pedig egy harmadik baba is érkezik, akkor a teljes fennálló tartozásotokat elengedi.

De ez még nem minden.

Az első és második gyermek születésénél kérhetitek, hogy a hitelfizetést 3-3 évre függesszék fel. Ez azt jelenti, hogy a gyermek születése után (illetve már a magzat 12 hetes kora után) 3 évig nem kell törlesztenetek a hitelt, és a futamidő ennyivel kitolódik.

Mikor vagyunk jogosultak a Babaváró hitelre?

A feltételek:

 1. A házaspár nőtagja nem lehet idősebb 40 évesnél.
 2. Legalább egyikőtöknek legyen legalább 3 éves TB jogviszonya. Ebben 30 napnál hosszabb megszakítás nem lehet.
 3. Legyen legalább egyikőtöknek TB jogviszonya a hiteligénylést megelőző 180, külföldről hazatérve 90 napban.
 4. Ha a házaspár egyik tagja meghal, a TB jogviszony az elhunyt házastárs TB jogviszonyával is igazolható.
 5. Ne legyen 5 000 forintot meghaladó köztartozásotok. Ha van és 5 000 forint felett van, akkor 10 napon belül rendezzétek.
 6. Büntetlen előéletűek legyetek.
 7. Legyen magyarországi lakcímetek.

A Babaváró hitel tehát szabad felhasználású, így lakáscélra is fordíthatjátok, de bármi másra is, a bank nem ellenőrzi a felhasználást.

Önerő is lehet lakáshitelhez. Ha a felvételtől számított 90 napon belül vásárolsz lakást, akkor a Babaváró 75%-a lehet az önerő. 90 napon túl a teljes összeget használhatjátok önerőként. Arra figyeljetek, hogy ez is egy hitel, amit a lakáshiteletekkel együtt törlesztenetek kell, így bele kell férnetek a JTM korlátba.

A Babaváró hitelt csak egyszer igényelhetitek, de nem muszáj a teljes 10 millió forintot felvennetek. Ha kevesebb hitelt szeretnétek, akkor később a maradék összeget már nem vehetitek fel, az ebből a szempontból elveszik.

Ha nem születik gyermeketek a futamidő első 5 évében, akkor elveszítitek a kamatmentességet, és a futamidő hátralévő részében kamattal együtt kell törlesztenetek a hitelt. Ezen túl vissza kell fizetnetek a már igénybe vett kamattámogatást 120 napon belül, büntetőkamatokkal együtt.

Ha a Babaváró hitelt a kamatokkal együtt nézzük, akkor drágább mint egy lakáshitel, de valamivel olcsóbb mint egy személyi kölcsön.

A Babavárót legjobb a várandósság alatt felvenni, mert így biztosan kamatmentes marad a hitel a futamidő végéig, és indíthattok törlesztési szünettel, azaz csak 3 év múlva kell elkezdenetek a törlesztést. Már a magzat 12 hetes korától igényelhetitek a hitelt.

További információt a 44/2019. (III. 12.) Kormányrendeletben találsz.

Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása

A Nagycsaládosok autóvásárlási támogatása 2019. július 1. és 2022. december 31. között elérhető.

Ha három vagy több gyermeket neveltek, vagy úton van a harmadik gyermeketek, esetleg egy meglévő gyermeketek mellé ikreket vártok, és a várandósság már több mint 12 hetes, akkor a támogatást igénybe vehetitek legalább 7 üléses új autó vásárlásához. A támogatást egyedülálló szülők is kérhetik.

A támogatással 2,5 millió forintot kaphattok, de legfeljebb a gépkocsi 50%-át fizethetitek belőle.

Csak azok a gyermekek számítanak, akik családi pótlékra jogosítanak, a felsőfokú iskolában tanulók tehát már nem.

Az autóvásárlási támogatást a MÁK-nál vagy a kormányablakoknál igényelhetitek. Miután megkaptátok a határozatot a támogatás megállapításáról, 6 hónapotok van arra, hogy megkössétek az autóra az adásvételi szerződést. Ezt kell bemutatnotok a MÁK-nak, aki azután közvetlenül az autókereskedőnek utalja a támogatást.

Nektek a fennmaradó összeget kell kifizetnetek, amihez gépjárműhitelt vagy zárt végű lízinget is felhasználhattok.

Ilyen kölcsönöket vehetsz fel autóra

Lakáshitel kalkulátor
3 000 000 Ft hitelösszeggel, 5 éves futamidővel számoltunk és azzal, hogy a havi nettó jövedelmed 300 000 Ft, amit a bankhoz utalsz.
Bezár

A kalkulációhoz állítsd be az alábbi értékeket és nyomd meg a kölcsönök keresése gombot!

Hitelösszeg
Ft
Minimum 100e, maximum 10m Ft
Futamidő
év
Min. 1 év, max. 8 év
Havi nettó jövedelmed
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék kölcsönöket látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg kölcsön közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  kölcsönöket...
  • Személyi kölcsön
   Törlesztő 59 135 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 7,5% Kamat: 6,81%
   Visszafizetendő 3 578 102 Ft
   THM 7,5% (kamat: 6,81%)
   Visszafizetendő 3 578 102 Ft
   Tovább
  • K&H kiemelt személyi kölcsön
   Törlesztő 60 100 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 8,5% Kamat: 7,49%
   Visszafizetendő 3 661 895 Ft
   THM 8,5% (kamat: 7,49%)
   Visszafizetendő 3 661 895 Ft
   Tovább
  • Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel
   Törlesztő 60 262 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 7,9% Kamat: 7,50%
   Visszafizetendő 3 615 747 Ft
   THM 7,9% (kamat: 7,50%)
   Visszafizetendő 3 615 747 Ft
   Tovább
  • Személyi kölcsön - Új ügyfeleknek
   Törlesztő 60 757 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 8,7% Kamat: 7,95%
   Visszafizetendő 3 675 445 Ft
   THM 8,7% (kamat: 7,95%)
   Visszafizetendő 3 675 445 Ft
   Tovább
  • Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel
   Törlesztő 61 631 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 8,9% Kamat: 8,56%
   Visszafizetendő 3 697 832 Ft
   THM 8,9% (kamat: 8,56%)
   Visszafizetendő 3 697 832 Ft
   Tovább
  • Személyi kölcsön
   Törlesztő 62 013 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 9,7% Kamat: 8,82%
   Visszafizetendő 3 750 799 Ft
   THM 9,7% (kamat: 8,82%)
   Visszafizetendő 3 750 799 Ft
   Tovább
  • MKB Mosoly Személyi Kölcsön
   Törlesztő 62 261 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 9,4% Kamat: 8,99%
   Visszafizetendő 3 735 630 Ft
   THM 9,4% (kamat: 8,99%)
   Visszafizetendő 3 735 630 Ft
   Tovább
   • 2 millió Ft-ig online is igényelhető, szabad felhasználású kölcsön. Kalkulálj!
  • K&H kiemelt személyi kölcsön
   Törlesztő 62 991 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 10,3% Kamat: 9,49%
   Visszafizetendő 3 801 955 Ft
   THM 10,3% (kamat: 9,49%)
   Visszafizetendő 3 801 955 Ft
   Tovább
  • Most Extra Személyi Kölcsön
   Törlesztő 62 991 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 10,4% Kamat: 9,49%
   Visszafizetendő 3 809 455 Ft
   THM 10,4% (kamat: 9,49%)
   Visszafizetendő 3 809 455 Ft
   Tovább
  • Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel
   Törlesztő 63 432 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 10,6% Kamat: 9,79%
   Visszafizetendő 3 828 395 Ft
   THM 10,6% (kamat: 9,79%)
   Visszafizetendő 3 828 395 Ft
   Tovább
  • Személyi kölcsön
   Törlesztő 63 647 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 10,4% Kamat: 9,80%
   Visszafizetendő 3 818 812 Ft
   THM 10,4% (kamat: 9,80%)
   Visszafizetendő 3 818 812 Ft
   Tovább
  • Fair személyi kölcsön
   Törlesztő 65 299 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 11,2% Kamat: 10,49%
   Visszafizetendő 3 878 879 Ft
   THM 11,2% (kamat: 10,49%)
   Visszafizetendő 3 878 879 Ft
   Tovább
   • Videóazonosítással is igényelhető!
  • Személyi kölcsön - Új ügyfeleknek
   Törlesztő 68 182 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 14,3% Kamat: 12,95%
   Visszafizetendő 4 120 947 Ft
   THM 14,3% (kamat: 12,95%)
   Visszafizetendő 4 120 947 Ft
   Tovább
  • Fapados Kölcsön
   Törlesztő 69 758 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 14,9% Kamat: 13,97%
   Visszafizetendő 4 185 474 Ft
   THM 14,9% (kamat: 13,97%)
   Visszafizetendő 4 185 474 Ft
   Tovább
  • Személyi kölcsön
   Törlesztő 72 874 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 17,7% Kamat: 15,95%
   Visszafizetendő 4 402 470 Ft
   THM 17,7% (kamat: 15,95%)
   Visszafizetendő 4 402 470 Ft
   Tovább
  • Személyi kölcsön
   Törlesztő 73 293 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 17,9% Kamat: 15,99%
   Visszafizetendő 4 420 060 Ft
   THM 17,9% (kamat: 15,99%)
   Visszafizetendő 4 420 060 Ft
   Tovább

  Ezeket a termékeket jelenleg nem tudod rajtunk keresztül igényelni

  • Stabil Kamat személyi kölcsön
   Törlesztő 59 469 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 7,3% Kamat: 6,95%
   Visszafizetendő 3 568 168 Ft
   THM 7,3% (kamat: 6,95%)
   Visszafizetendő 3 568 168 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Fair Plusz személyi kölcsön
   Törlesztő 60 090 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 7,2% Kamat: 6,89%
   Visszafizetendő 3 562 520 Ft
   THM 7,2% (kamat: 6,89%)
   Visszafizetendő 3 562 520 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Takarék Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel
   Törlesztő 60 248 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 8,5% Kamat: 7,49%
   Visszafizetendő 3 660 583 Ft
   THM 8,5% (kamat: 7,49%)
   Visszafizetendő 3 660 583 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Takarék Fix Személyi Kölcsön
   Törlesztő 60 248 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 8,6% Kamat: 7,49%
   Visszafizetendő 3 668 083 Ft
   THM 8,6% (kamat: 7,49%)
   Visszafizetendő 3 668 083 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Előrelépő személyi kölcsön
   Törlesztő 60 654 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 8,2% Kamat: 7,77%
   Visszafizetendő 3 639 243 Ft
   THM 8,2% (kamat: 7,77%)
   Visszafizetendő 3 639 243 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Személyi kölcsön
   Törlesztő 61 636 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 9,4% Kamat: 8,56%
   Visszafizetendő 3 728 183 Ft
   THM 9,4% (kamat: 8,56%)
   Visszafizetendő 3 728 183 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel
   Törlesztő 62 261 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 9,4% Kamat: 8,99%
   Visszafizetendő 3 735 630 Ft
   THM 9,4% (kamat: 8,99%)
   Visszafizetendő 3 735 630 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Stabil Kamat személyi kölcsön biztosítással
   Törlesztő 62 734 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 9,7% Kamat: 6,75%
   Visszafizetendő 3 764 019 Ft
   THM 9,7% (kamat: 6,75%)
   Visszafizetendő 3 764 019 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Végigfix személyi kölcsön
   Törlesztő 64 318 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 10,9% Kamat: 10,39%
   Visszafizetendő 3 859 101 Ft
   THM 10,9% (kamat: 10,39%)
   Visszafizetendő 3 859 101 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel
   Törlesztő 65 212 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 11,6% Kamat: 10,99%
   Visszafizetendő 3 912 739 Ft
   THM 11,6% (kamat: 10,99%)
   Visszafizetendő 3 912 739 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Takarék Minősített Fogyasztóbarát Személyi Hitel
   Törlesztő 65 441 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 12,1% Kamat: 10,99%
   Visszafizetendő 3 948 953 Ft
   THM 12,1% (kamat: 10,99%)
   Visszafizetendő 3 948 953 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Takarék Fix Személyi Kölcsön
   Törlesztő 74 923 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 19,5% Kamat: 16,99%
   Visszafizetendő 4 551 210 Ft
   THM 19,5% (kamat: 16,99%)
   Visszafizetendő 4 551 210 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  • Előrelépő személyi kölcsön
   Törlesztő 78 241 Ft Kamatperiódus: Végig fix
   THM 21,0% Kamat: 18,99%
   Visszafizetendő 4 694 467 Ft
   THM 21,0% (kamat: 18,99%)
   Visszafizetendő 4 694 467 Ft

   Jelenleg nálunk nem igényelhető

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél tájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.

  Az autót az adásvételi szerződés vagy a lízingszerződés hatálybalépését követő három éven belül nem adhatjátok el.

  Az igénybevétel feltétele a B kategóriás jogosítvány, illetve nem állhatsz szabálysértési határozat alatt és nem lehetsz eltiltva a gépjárművezetéstől. Ha neked, mint igénylőnek nincs jogosítványod, akkor elég, ha a házastársadnak vagy élettársadnak van.

  Az autót nem helyezhetitek forgalomba külföldön, csak magyar rendszámot és iratokat kaphat.

  Ha autóvásárlási támogatást igényelsz és mellé még szükséged van pénzre az autó vételárához, akkor Babaváró hitelt is használhatsz erre a célra.

  További részleteket találsz a 45/2019. (III. 12.) Kormányrendeletben.

  Diákhitel-elengedés

  A diákhitel-elengedés azokat az anyákat szeretné támogatni, akik felsőoktatásban tanulnak vagy tanultak, és közben gyermeket vállalnak. Az állam célja elősegíteni, hogy a fiatalok előre tudják hozni a gyermekvállalás idejét, mivel a párok gyakran azért nem vállalnak gyereket akkor amikor szeretnének, mert még nincs meg az ehhez szükséges anyagi függetlenségük.

  A diákhitel-tartozás csökkentése vagy elengedése, illetve a fizetés felfüggesztése tehát olyan támogatások, amelyeket akkor tudsz igénybe venni, ha gyermeked születik. A támogatás elsősorban az anyákat célozza, de bizonyos esetekben az apák is igénybe vehetik.

  Ha nő vagy, és van diákhitel-tartozásod, az alábbi kedvezményeket kaphatod:

  1. Ha gyermeket vársz, akkor a várandósság 12. hetétől kezdve kérheted a diákhitel törlesztésének a szüneteltetését 3 évig. A törlesztési szünet nem tolja ki a futamidőt, és nem növeli a tartozásodat sem, mert a szüneteltetés alatt felmerülő kamatot az állam átvállalja tőled.
  2. Ha a diákhitel felvétele után, és 2018. január 1. után érkezik a második gyermeked (az örökbefogadás is számít), akkor a diákhitel-tartozásod felét elengedik.
  3. Ha harmadik vagy további gyermeked születik, vagy fogadtok örökbe, akkor a teljes fennálló tartozásodat elengedik.

  Ha Diákhitel 1 hiteled van

  Szüneteltetheted a törlesztési kötelezettségedet, és a szüneteltetés alatt felmerülő kamatokat nem kell megfizetned.

  Ha Diákhitel 2 hiteled van

  Ebben az esetben a hitel törlesztőrészleteit a támogatás ideje alatt nem kell fizetned. Ha Diákhitel 1 és 2 szerződésed is van, akkor a kedvezmény mindkét hitel esetében megillet.

  Mikor vagy jogosult a szüneteltetésre?

  • A várandósság 91. napjától,
  • ha CSED-en, GYED-en, vagy GYES-en vagy,
  • a megkaptad az örökbefogadási engedélyt a gyámhatóságtól.

  Ahhoz, hogy a támogatást megkapd, a megfelelő nyomtatványon kell kérelmezned jogcímenként. Várandósság alatt a 91. naptól a 36. hónapig kapod, utána pedig minden ellátás alatt külön-külön. Örökbefogadás esetén pedig 3 évig onnantól kezdve, hogy az engedély megvan.

  Mivel a CSED, GYED, GYES ellátásokat apák is igényelhetik, ha ők a jogosultak (tehát ők kapják a CSED-et, GYED-et vagy GYES-t), akkor kérhetik a diákhitel kedvezményt.

  A tartozás elengedése

  Ennél a támogatásnál nincs megkötve, hogy melyik típusú diákhitel szerződés esetében igényelheted. Ezt a lehetőséget kizárólag nők vehetik igénybe.

  • Ha a hitel folyósítása után született vagy fogadtad örökbe a második gyermeked, akkor elengedik a diákhitel-tartozásod felét.
  • Ha a harmadik gyermeked születik vagy fogadtad örökbe, akkor pedig a teljes tartozást engedik el.

  Diákhitel 1 és Diákhitel 2 elengedése esetén további megkötés, hogy csak a hitel folyósítása és 2018. január 1. után született gyermekek esetében kérheted.

  Csak olyan hiteltartozást engednek el, amellyel nem vagy késedelemben, illetve felmondott hitelszerződésekre sem kaphatsz támogatást.

  Egy gyermek után csak egyszer veheted igénybe ezt a támogatást, és csak egy szerződésre vonatkozóan. Ha tehát több diákhitel szerződésed is van, akkor csak egyre kérheted a tartozás elengedését.

  További információt találsz a Diákhitel Központ honlapján.

  Gyermekek nélkül igénybe vehető támogatások

  Bár valóban sok olyan támogatás van, amelyet akkor vehetsz igénybe, ha gyermeket nevelsz vagy tervezel, van egy-két támogatási elem vagy egyéb lehetőség, amelyet gyermek nélkül is igénybe vehetsz. Ezek lehetnek olyan lakáscélú támogatások vagy kedvezmények, amiknek nem feltétele a gyermekvállalás, de van olyan lehetőség is, amit nem lakáscélra is használhatsz.

  Ezekről olvashatsz az alábbiakban:

  • 5%-os lakásáfa
  • Áfavisszatérítés saját erős építkezéseknél
  • Rozsdaövezeti építkezés
  • Zöld lakáshitel
  • Támogatás elektromos autó vásárlására
  Családi ház állami támogatásokból

  5%-os lakásáfa

  2021-től az új lakások áfája 2022. december 31-ig biztosan 5%. Ez a kedvezményes áfakulcs már korábban is létezett, 2019-ig ennyit kellet adózni új lakások építésénél vagy vásárlásánál.

  Az adókedvezményt ugyan az Otthonteremtési Program keretében jelentették be, de az 5%-os adókulcs nem kötődik más támogatásokhoz és gyermeket nevelni sem szükséges hozzá. Tehát mindenki, aki ebben a két évben vásárol vagy építtet új lakást, 5% áfát fizet.

  Ahhoz, hogy az új lakás vásárlását 5%-os áfával számlázhassa a kivitelező cég, a teljesítés időpontjának 2020. december 31. utáninak kell lennie. Építésnél az építési engedélyt 2022. december 31-ig meg kell szerezni, és az építkezést 2026. december 31-ig be kell fejezni.

  Az új lakásokra, házakra méretkorlát is van, azaz nem minden épületre él a kedvezményes áfa-kulcs. A lakás legfeljebb 150, a ház 300 m2 lehet.

  Milyen ingatlan minősül új lakásnak?

  Az, amelyiknek az első rendeltetésszerű használatbavétele nem történt még meg, vagy megtörtént, de még nem telt el két év a használatbavételi engedély kiadása (vagy a használatbavétel tudomásulvétele) és a vásárlás között.

  Ha új lakást vásárolsz, akkor a csökkentett áfa komoly megtakarítást jelenthet. Ha nettó 30 millió forintért vásárolsz lakást, akkor 5%-os áfával 6,6 millió forinttal kell érte kevesebbet fizetned.

  Ne felejtsd el, hogy a saját erős építkezés, tehát az, ahol nem generálkivitelező építi fel neked az ingatlanodat, továbbra is 27%-os áfakulccsal adózik.

  Áfa-visszatérítés saját erős építkezéseknél

  Ez a támogatás ugyan az Otthonteremtési Program része, amely általában gyermekneveléshez vagy gyermekvállaláshoz köti a támogatás igénybevételét, de ezt az áfa-visszatérítést enélkül is megkaphatod.

  A lehetőség 2021. január 1-től 2022. december 31-ig elérhető.

  Az új építésű lakások áfája ebben az időszakban kedvezményes, 5%-os adókulccsal adózik, de csak akkor, ha az építést generálkivitelező végzi.

  A saját erős építkezések, tehát amikor te magad külön-külön alkalmazod az egyes szakembereket, esetleg magad is megcsinálsz az új ingatlanon dolgokat, ezek áfája továbbra is 27%.

  2021 elejétől viszont az ilyen építkezések áfáját, illetve a telekár áfáját is visszaigényelheted, akkor is, ha nem igényelsz CSOK támogatást az építkezéshez.

  Az áfa-visszatérítés igényelhető CSOK és falusi CSOK mellé is. A falusi CSOK-nak ez a támogatási elem korábban is része volt. Új elemként viszont ezektől függetlenül is kérheted az áfa-visszatérítést.

  Arra kell figyelned, hogy két korlátozás is van.

  Az egyik az ingatlan méretére vonatkozik. Az épülő lakás nem lehet nagyobb 150 m2-nél, ha házat építesz, annak pedig 300 m2 lehet a maximális alapterülete.

  A másik pedig az, hogy a támogatásnak van egy felső összeghatára, ami 5 millió forint. Legfeljebb 5 millió forint áfát kérhetsz tehát vissza.

  Áfa-visszatérítés rozsdaövezeti új építésű ingatlanok építése és vásárlása esetén

  Az új építésű ingatlanok áfája 2021-től alapesetben is 5%-ra csökkent, de ha rozsdaövezetben vásárolsz vagy építtetsz új építésű lakást, akkor ezt az 5%-ot is visszaigényelheted.

  Így az ilyen területeken áfamentes lesz a vásárlás.

  A rendelet 2021. szeptember 1-jén lép hatályba. A támogatás feltétele, hogy nem lehet köztartozásod. Összege a számlán szereplő 5%-os áfa összege.

  A támogatást akkor igényelheted, ha a lakás lakóingatlanként van bejegyezve, és a nevedre került.

  A számla kiegyenlítésére vonatkozó igénylést, illetve a földhivatali bejegyzést a következő év szeptember 30-ig adhatod be, amihez nyomtatványt a MÁK honlapján találsz.

  De mi az a rozsdaövezet?

  Ezek olyan régi, elhagyott ipari területek, amelyeket már nem hasznosítanak megfelelően, sokszor szennyezettek is, viszont általában jó infrastruktúrával rendelkeznek. A támogatás célja az, hogy ösztönözzék az ilyen területek megtisztítását és hogy lakóterületként hasznosítsák őket. Ezek a rozsdaövezeti vagy barnamezős beruházások. A rozsdaövezetek kijelölését egy bizottság végzi.

  Budapesten és más nagyvárosok környékén több ilyen terület található, és nem is újdonság a hasznosításuk. Ilyen területre épült például a Westend és a Duna Pláza is. A jelenlegi támogatás egyelőre valószínűleg még a beruházóknak érdekes, hiszen az érintett területeket minősíttetni kell, és helyre is kell állítani, hogy alkalmasak legyenek arra, hogy ott családok biztonságosan éljenek.

  A támogatás részleteit a 444/2021. (VII.23.) Kormányrendeletben találod.

  Zöld lakáshitel

  A zöld lakáshitel a Növekedési Hitelprogram Zöld Otthon Programjának (NHP ZOP) a keretében elérhető.

  Ez egy olyan új lakáshitel, amelyet új lakás vagy ház építésére vagy vásárlásrára, valamint korábban felvett zöld lakáshitel kiváltására használhatsz.

  70 millió forint összegben vehetsz fel hitelt legfeljebb 2,5%-os kamat mellett, ami a futamidő végéig fix. A futamidő legfeljebb 25 év lehet.

  A program célja, hogy növelje az energiahatékony ingatlanok iránti keresletet, és hogy Magyaroszágon minél több ilyen ház és lakás épüljön. Ez szükséges is az ország klímacéljainak az eléréséhez.

  A lakás energetikai besorolása legalább BB (közel nulla energiaigényre vonatkozó követelménynek megfelelő), vagy annál magasabb legyen, és az összesített energiaigénye ne haladja meg a 90 kWh/m2/év értéket. Ennek a két feltételnek együtt kell tejesülnie ahhoz, hogy a zöld hitelt felvehesd.

  A hitel lakossági ügyfelek számára elérhető, és nincs az igénybevételnek határideje, de a hitelt egy 200 milliárd forintos keret erejéig adják.

  A zöld hitel nincs gyermekvállaláshoz kötve, tehát akkor is igényelheted, ha nem nevelsz vagy vállalsz gyermekeket. Ahhoz, hogy megkapd, a bank adósvizsgálatán kell megfelelned. Nem szerepelhesz a negatív KHR listán és megfelelő jövedelmet kell tudnod igazolni, de a TB jogviszonyod hosszára vonatkozóan nincs elvárás.

  A lényeg, hogy hitelképes legyél és az ingatlan megfeleljen az energetikai követelményeknek.

  Mire használhatod a zöld hitelt?

  A zöld hitelt használhatod új lakás építésére vagy vásárlására. Telket is vásárolhatsz belőle, de ebben az esetben a telekár a teljes vételárnak legfeljebb az 50%-át teheti ki.

  Felhasználhatod olyan ingatlan megvásárlására is, amelyiket már korábban elkezdtek, de még nem kértek rá használatbavételi engedélyt. Vásárolhatsz tehát belőle félkész házat és azt befejezheted.

  Hosszú lehívási határidők

  MIvel a zöld hitelt építésre és új lakás vásárlására használhatod, több részletben is folyósíthatja a bank a hitelösszeget. A teljes hitel lehívására 4 év áll rendelkezésedre úgy, hogy az első részletet 3 éven belül kell kérned. A bank rendelkezésre tartási díjat nem számíthat fel. Arra azért érdemes figyelned, hogy ezeket a határidőket a bankok rövidíthetik, tehát mindenképp tájékozódj róla, hogy az adott banknál mi a szabály.

  Ha építkezel, akkor 1 éved van arra, hogy bemutasd az engedélyeket és a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy a ház meg fog felelni az energetikai követelményeknek.

  Alacsony költségek

  A hitelfelvételhez kapcsolódó költségek a zöld hitel esetében maximáltak. A folyósítási díj legfeljebb 0,75%, de maximum 100 ezer forint lehet, míg az előtörlesztés díja 1%, de maximum 30 ezer forint, lakástakarékpénztárból pedig ingyenes.

  A bank felszámíthat viszont olyan költségeket, amelyek nem a hitel bírálatával és folyósításával kapcsolatos banki feladatokat érintik. Ilyenek lehetnek a közjegyző díja, az értékbecslés díja vagy az ingatlan földhivatali bejegyzésének költsége.

  CSOK hitellel is kombinálhatod

  Ha a zöld hitel mellé CSOK hitelt is felveszel, akkor egyrészt meg kell felelned a CSOK-ra vonatkozó minden követelménynek, ide értve a gyermekvállalásra, a TB-jogviszonyra vagy az épület minimális hasznos alapterületére vonatkozó előírást, másrészt pedig a zöld hitelre vonatkozó energatikai követelményeket is be kell tartanod.

  Viszont így a zöld hitel mellé felvett CSOK hitelt 0%-os kamat mellett kapod, ami rendkívül kedvező. A zöld hitel és a CSOK hitel összege együtt lehet legfeljebb 70 millió forint.

  A zöld hitelről további információt itt olvashatsz.

  Támogatás elektromos autó vásárlására

  2021-ben a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv keretében elektromos autók beszerzésére indult pályázat, amelyet magánszemélyek is igénybe vehetnek. (Ezenkívül civil szervezetek, egyesületek vagy felsőoktatási intézmények kérhetik.)

  A pályázat keretösszege 3 milliárd forint, amit három szakaszban terveznek kifizetni a pályázóknak. A tervek szerint 1 200-2 000 db kérelmet támogatnak majd ebből a pénzből.

  A támogatás feltétele, hogy legyen magyarországi lakcímed, adószámod, és nem lehet tartozásod az adóhivatal felé. Gyermekneveléshez vagy -vállaláshoz tehát nem kötődik ez a lehetőség.

  Magánszemélyként egy darab tisztán elektromos meghajtású autóra pályázhatsz. Az autó csak új lehet, azaz olyan, amit

  • még nem helyeztek forgalomba, illetve
  • forgalomba helyezték, és egy kereskedésben volt tesztautó.

  Utóbbi esetben az autót 12 hónapnál nem régebben helyzeték forgalomba, és legfeljebb 6 000 km-t futott.

  Az autót csak a pályázat keretében regisztrált kereskedőknél vásárolhatod meg, és vásárláshoz vagy lízinghez is igénybe veheted.

  Ennyit kaphatsz

  Az összeg, amire pályázhatsz, az autó méretétől és árától függ.

  Legfeljebb ötszemélyes autó esetén

  • 1-12 millió forint vételárig legfeljebb 2,5 millió forintot, az ár maximum 50%-át,
  • 12-15 millió forint vételárnál legfeljebb 1,5 millió forintot, az ár maximum 12,5%-át kaphatod meg.

  Hét- vagy többszemélyes autónál

  • 1-14 millió forintos vételár esetén legfeljebb 2,5 millió forintot, az ár maximum 50%-át,
  • 14-17 millió forint vételár esetén legfeljebb 1,5 millió forintot, de az ár maximum 11%-át igényelheted.

  A pályázatot az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft-hez kell benyújtanod ügyfélkapun keresztül az autó megrendelése után. A pályázatot 20 napon belül bírálják el, és legfeljebb egyszer kérhetnek hiánypótlást, amire 10 nap áll rendelkezésedre.

  Az autót csak azután vásárolhatod meg, hogy megkaptad a Támogatói Okiratot arról, hogy megkaptad a támogatást, és cascót is kötnöd kell rá.

  Az autót a fenntartási időszakban, azaz három éven belül csak a támogató engedélyével adhatod el vagy adhatod bérbe.

  Ha pályázni szeretnél a támogatásra, erre három szakaszban van lehetőséged.

  Az első szakasz 2021. június 14. és július 2. között zajlott, a második szakasz augusztus 9. és 27. között, az utolsó pedig 2021. október 11-től lesz nyitva. Mindegyik szakaszhoz 1-1 milliárd forint keretösszeg tartozik. Addig lehet beadni a pályázatokat, amíg a határidő le nem jár, illetve amíg a keret el nem fogy.

  A harmadik szakasz addig lesz nyitva, amíg a keret ki nem merül, de legkésőbb 2022. június 1-ig. Itt lehet felhasználni azt a pénzt is, ami esetleg az első két szakaszból megmaradt.

  Az elektromos autó pályázatról bővebben itt olvashatsz.

  Maradtak kérdéseid?

  • Milyen összegű adójóváírást kaphatok, ha gyermekem születésekor önsegélyező pénztári kifizetést kérek?

   Az adójóváírás összege maximum 150 000 forint, ha más önkéntes pénztárból nem vetted még igénybe. Ebből a pénztár még valamennyi költséget levon.
  • A Babaváró hitelt nem csak lakásvásárláshoz használhatom?

   Nem. A Babaváró hitel szabad felhasználású, bármire használhatod. Persze ez lehet lakásvásárlás is, de bármi más is.
  • Ha hibrid autót vásárolok, akkor pályázhatok az elektromos autók után járó támogatásra?

   Nem. A támogatást csak tisztán elektromos meghajtású autókra kérheted.
  Simondán Eszter
  Simondán Eszter
  Linkedin

  Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nem csak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.

  Tartalomjegyzék