Sikerült gyarapítani a megtakarításaidat, de fogalmad sincs, hogy hogyan tudnád megóvni az inflációtól vagy a kamatadótól? Szívesen befektetnél, de nem vagy biztos benne, hogy mit kéne választanod? Esetleg azt is tudod nagyjából, hogy mit jelent a TBSZ, csak szeretnél alaposabban megismerkedni ezzel a lehetőséggel? Megmutatjuk, hogyan tudod a kamatadót elkerülni és miben segít neked a TBSZ számla.

Te is készpénzben tartod a megtakarításaidat?

A megtakarításnak első és legfontosabb lépése a spórolás, de szinte ugyanolyan fontos az is, hogy a félretett pénznek minél nagyobb hozama (nyeresége) legyen. Nem a legjobb ötlet az otthonodban, készpénzben tartani a megtakarításaidat. Rengeteget veszíthet az értékéből, ráadásul el is lophatják.

Persze még akkor sem oldódik meg a dilemmád, ha eldöntötted, hogy nem fogod többé a párnahuzatban gyűjtögetni a félretett pénzed. A pénzintézetek rengeteg opciót kínálnak és lehet, hogy a bőség zavarában nagyon nehéz lesz a választás. Elszánni magad a váltásra, vagy elkezdeni egy befektetést - főleg, ha nem is ismered pontosan, hogy milyen alternatívák közül választhatsz – nem könnyű elsőre.

Ahhoz, hogy elkezdhess hosszú távú befektetésekben gondolkodni, elengedhetetlen, hogy megismerkedj a TBSZ-szel. Ez nagyon előnyös szinte mindenki számára, úgyhogy jó első lépés a pénzügyi jártasságod terén is, ha ezzel kezdesz. Segítünk.

TBSZ számla megnyitása után mosolyog a takarékos családanya

Mi az a TBSZ számla?

A TBSZ egy mozaikszó, amely a Tartós Befektetési Számla rövidítése. Ennek egyik változata a Tartós Befektetési Betétszámla, amin keresztül általában banki betétbe tudod a pénzedet fektetni.

A TBSZ másik típusa a Tartós Befektetési Értékpapírszámla. Ez szintén ugyanúgy működik, de ezen, ahogy a neve is mondja értékpapírokba, például állampapírba, vagy akár részvényekbe is fektethetsz. Ha teljesen ingyen szeretnél állampapírt vásárolni, ingyenes számlavezetés mellett, akkor válaszd a Magyar Államkincstár értékpapírszámláját, melynek megnyitásáról és az állampapír-kereskedésről itt írtunk és képekkel is megmutatjuk.

A TBSZ nagyon hasonló egy normál számlához, illetve a Tartós Befektetési Betétszámla és a Tartós Befektetési Értékpapírszámla működésében nincs lényegi eltérés, úgyhogy biztosan nem fogsz belezavarodni az új információkba és a továbbiakban mi is összevontan csak TBSZ-nek fogjuk nevezni ezeket.

Na de miért jobb ez, mint egy hagyományos számla? A válasz egyszerű:

A TBSZ számlával megúszhatod a kamatadót, amit normál esetben ki kellene fizetned.

Joggal merülhet fel benned a kérdés: mégis mi az a kamatadó?

Ezt a kifejezést tulajdonképpen csak a köznyelv használja és valójában a kamatok után fizetendő, 15 százalékos személyi jövedelemadót jelenti. Ez persze első hallásra nem tűnik nagy kiadásnak, hiszen csak a hozam után fizetendő, az általad befizetett pénzre nem vonatkozik, hiszen az már le van adózva.

Viszont, ha hosszabb távon vagy nagyobb összegekben gondolkozol, és szeretnéd maximalizálni a megtakarításaid hozamát, akkor jobb, ha minden költséget elkerülsz vagy a minimálisra csökkentesz.

Természetesen nemcsak a TBSZ számla ad lehetőséget arra, hogy elkerüld a kamatadót. Ahhoz, hogy el tudd dönteni, hogy számodra megfelelő alternatíva-e a TBSZ, nézzük meg, mik az előnyei.

Hogyan működik a TBSZ számla?

A legfontosabb, hogy a TBSZ számla futamideje 5 év, vagyis az ide befizetett pénzt legalább 5 teljes évig ezen a számlán kell hagyd. Ezután válik teljesen kamatadómentessé a megtakarításod, pontosabban így mentesülsz az 5 év alatti felhalmozott hozam személyi jövedelemadójától.

Ha mégis hamarabb lenne szükség a megtakarításaidra, akkor bármikor feltörhető a számla, de ekkor ki kell fizetned a személyi jövedelemadót. A lényeg, hogy igazából semmilyen kötöttséget nem jelent a TBSZ számla egy bankszámlával vagy normál értékpapírszámlával szemben abból a szempontból, hogy szükség esetén bármikor kiveheted a pénzedet.

Nem muszáj kivárnod az 5 évet sem, mert 3 év után már személyi jövedelemadó kedvezményben részesülsz.

A TBSZ számláról ugyanúgy bármikor kivehető a pénz mint ebből a pénztárcából

Hogy működik a befizetés és milyen időszakokra osztható a TBSZ számla?

A nulladik év

A számla nyitásának évében fizethetsz be pénzt a számlára, ezért gyűjtőévnek hívják ezt az időszakot. Ilyenkor akár több részletben, akár egy összegben is berakhatod a megtakarításodat a számlára, egészen az adott év december 31-ig. Eközben is meg tudod szüntetni a számlát és kivenni a pénzedet, ha meggondolod magad.

Az év végén a számla lezár, és ezután már pénzt sem kivenni, sem betenni nem tudsz majd.

Az első három év

Az első három évben csak akkor tudsz kivenni pénzt a számláról, ha a kivett rész után a teljes 15 százalékos személyi jövedelemadót kifizeted és feltöröd a számlán lévő megtakarítást (pl. lekötött betétet). Szerencsére még ez a lehetőség sem olyan rossz, főleg, ha vészhelyzetről van szó.

A személyi jövedelemadót a pénzintézet igazolása alapján, neked kell bevallanod az éves adóbevallásodban. Részkivét csak a harmadik év végén lehetséges, egyéb időpontban a teljes összeget ki kell venned, amivel a számla megszűnik.

A negyedik és ötödik év

A 3. évtől kezdve a felvett összegre már csak 10 százalékos személyi jövedelemadót kell fizetned 15 százalék helyett, még akkor is, ha feltöröd a teljes megtakarításodat.

Az ötödik év vége

Az ötéves periódus lejárta után már személyi jövedelemadó-mentesen juthatsz hozzá a pénzedhez. Kiveheted a számláról akár az egész összeget, de dönthetsz úgy is, hogy csak egy részére van szükséged, sőt új TBSZ számlát is indíthatsz.

Fontos kiemelni, hogy a TBSZ számlán a megtakarítási időn belül bármit csinálhatsz a befektetett pénzeddel, tehát akár vehetsz vagy eladhatsz részvényeket, befektetési jegyeket, köthetsz le új bankbetétet, stb. Az egyetlen megkötés, hogy a számláról nem kerülhet ki az összeg, feltéve, hogy személyi jövedelemadó-mentesen szeretnél hozzájutni a megtakarításaidhoz.

TBSZ futamidő és adózás illusztráció

Azt sem szabad elfelejtened, hogy a befektetéseid futamidejéhez nincs köze a TBSZ számla 5 éves periódusának.

Mikor érdemes TBSZ számlát nyitnom?

Általában akkor, ha általános célú, hosszú távú befektetésben gondolkodsz és jó eséllyel több évig nem lesz szükséged a TBSZ-re befizetett pénzre.

Az egésznek van egy pszichológiai logikája is, ami arra sarkall, hogy gondolkodj hosszabb távban, tehát legalább 5 évben, hogy elkerüld a személyi jövedelemadót.

Ez neked is jó, mert jutalmaznak és a legtöbb befektetésnél (ami nem bankbetét vagy állampapír, mert ezeknek sokszor fix kamata van) egyébként is ajánlott legalább 5 éves távlatban gondolkodni.

A TBSZ számlát legalább 25 000 forinttal tudod megnyitni.

Az év első vagy az utolsó napjaiban nyissam meg a TBSZ számlámat?

TBSZ számláknál mindig naptári években kell gondolkodnod. Mivel csak akkor lesz a TBSZ számlán elért hozamod személyi jövedelemadó-mentes, ha teljes 5 évig van a számládon a pénz, adódik a kérdés, hogy mikor nyisd meg.

A gyűjtőév, vagy amit hívhatunk a nulladik évnek is, az az év, amikor megnyitod a számlát és pénzt utalsz rá. Itt is naptári évet kell nézned, tehát ez lehet bármikor január elseje és december 31-e között. A lényeg, hogy a következő év januárjáról indul el az 5 éves periódus.

Tehát akkor ha jól számolom, a teljes futamidő lehet 5 év és pár nap is, meg akár pár nap híján 6 év is?

Igen. Ha például 2023 december végén nyitod meg a számládat, akkor 2024 januárjától kezdődik el az 5 év, és 2029 elején személyi jövedelemadó-mentesen felveheted a megtakarításodat.

De ha akár csak egy héttel később nyitod meg a TBSZ számládat, mondjuk 2024 januárjában, akkor 2024 lesz a gyűjtőév. Vagyis az 5 évből az első év 2025-ben kezdődik el és 2030 végén veheted majd fel a megtakarításodat személyi jövedelemadó-mentesen.

Mi a legjobb taktika?

Ez tőled függ, nincs mindenkire érvényes legjobb taktika. Ha év elején nyitod meg a számlát, akkor majdnem 6 év a futamidő és a pár nap híján 6 éves időszakban a teljes hozamod személyi jövedelemadó-mentes lesz. Több ideje van a befektetésnek a hozamot kitermelni, de ugyanakkor hosszabb ideig nem tudod felhasználni ezt az összeget másra.

Rendszeres megtakarításra is alkalmas ez a számlatípus?

Alapvetően nem erre találták ki a TBSZ számlát, viszont minden évben pénzintézetenként nyithatsz egy-egy új betéti és értékpapír TBSZ-t és párhuzamosan akár több ilyen TBSZ számlád is lehet, beleértve a gyűjtőévet is.

Általában a számlanyitás ingyenes és havonta esetleg pár száz forintos számlavezetési díj van. Ha éppen az éves bónuszaidat vagy egyszeri nagyobb összegeket raknál be TBSZ-re, akkor azért is lehet jó, ha minden évben nyitsz egy TBSZ számlát, mert ha mégis ki kell venni a pénzed, akkor elég egy számlát megszüntetni.

Mosolygó házaspár megnézi laptopon hogy milyen befektetések érhetőek el TBSZ számlán keresztül

Praktikus tudnivalók a TBSZ számláról

Mibe fektethetem a pénzem a TBSZ számlán belül?

Választhatod a bankbetéteket, amelyek közül leginkább a 3 vagy 5 éves futamidejű változatok ajánlottak.

Ha inkább értékpapírokban gondolkozol, akkor is rengeteg lehetőség közül válogathatsz, kezdve az állampapírtól, részvényektől, a befektetési jegyekig. Igazából az fog itt határt szabni, hogy az a szolgáltató, ahol a TBSZ számlát nyitod, milyen befektetési lehetőségeket kínál.

Azt azonban tudnod kell, hogy a TBSZ csak forintban nyitható meg, és csak forint alapú befektetések választhatók. Külföldi befektetésekbe csak közvetett módon, az ilyet kínáló hazai forint alapú befektetéseken keresztül lehet beszállni.

Külföldi szolgáltatónál is nyithatok TBSZ számlát?

Elméletben lehetséges külföldi szolgáltatónál TBSZ-t nyitni, de a gyakorlatban ez akadályokba ütközik.

A TBSZ egy magyar termék, amiről más országokban még csak nem is hallottak. 2020-ban a NAV azt a szabályt hozta, hogy csak akkor ismerik el az általad bejelentett külföldi számlát TBSZ-nek, ha az a magyar szabályoknak megfelel és ezeket mélyrehatóan ismeri is a szolgáltató.

"A magánszemélynek a külföldi befektetési szolgáltatóval kötött szerződésnek meg kell felelnie az Szja tv.-ben foglaltaknak" olvasható a NAV honlapján, ami lássuk be, nem valószínű, hogy teljesülni fog. Itt még további kérdésekre is választ találhatsz.

Áthelyezhetem másik szolgáltatóhoz a TBSZ számlám?

Ha banki betéted van TBSZ-en, akkor habár elméletileg áthelyezheted, a betétet mégis fel kell törnöd az eredeti banknál, hiszen azt nem lehet átvinni, a másik banknak más lekötött betétei lesznek.

Ha értékpapírjaid vannak (állampapír, részvények stb.), akkor igen. Habár a szabályok folyamatosan módosulnak az eljárással kapcsolatban, úgyhogy jobban jársz, ha körültekintően választasz szolgáltatót még a számlanyitás előtt. Ha viszont később szeretnél módosítani, arra is van lehetőséged:

  1. Elsőként szükséged lesz egy értékpapírszámlára az új szolgáltatónál (amit érdemes rögtön TBSZ számlaként megnyitni).
  2. Kell majd egy befogadó nyilatkozat is, amivel jogilag bebiztosíthatod a TBSZ számlád. A befogadó nyilatkozatot be kell majd mutatnod a jelenlegi szolgáltatódnál, amikor az áthelyezést kérvényezed.
  3. A folyamat befejezéséhez egy transzferálási nyilatkozatot kell benyújtanod, aminek az igazolását fel kell mutatnod annál a szolgáltatónál is, akihez átmész.

Vannak kockázatai a TBSZ számlának?

Természetesen a TBSZ számlának is akadnak hátulütői, amikkel jobb, ha tisztában vagy. A legfontosabb talán az, amelyik a személyi jövedelemadóhoz kapcsolódik. Ha feltöröd a számlád az 5 éves idő előtt, akkor hozzájuthatsz ugyan a pénzedhez, de ki kell fizetned az ez után járó adót.

Ez nem nagy veszteség, mert a 15 százalékos adót egyébként is levonja a szolgáltató a hozamodból, ha nem TBSZ számlán van a megtakarításod. Viszont TBSZ-es feltörésnél ezzel lesz extra tennivalód, mert neked kell bevallanod az adót az évi szokásos adóbevallásodban, amit fejben kell tartanod és nem biztos, hogy csináltál már ilyet.

Barátságos befektetési tanácsadó aki TBSZ számlát is tud nyitni

Ezért érdemes több TBSZ számlát is nyitni

Ha úgy gondolod, hogy a közeljövőben lehet, hogy szükséged lesz a megtakarításaid egy részére, akkor nyiss két TBSZ számlát (két külön szolgáltatónál) és fizesd be rájuk a pénzedet két részre osztva. Így, ha hozzá kell nyúlnod a pénzedhez, akkor sem az egész összeg kamata után kell kifizetned az adót.

Banki betéteknél is ez jó taktika. Ha például lekötnél 3 millió forintot 6 hónapra, akkor jobban jársz (hacsak nem kapsz így kevesebb kamatot az alacsonyabb egyszeri lekötött összeg miatt), ha 2 darab 1-1 milliós lekötést és 2 db 500 000-500 000 forintos lekötést indítasz. Minimális macera van vele, de ha menet közben kellene 400 000 forint sürgősen, akkor elég az egyik 500 ezres betétet feltörni és a többi meg kamatozhat tovább.

Ha értékpapírokat, részvényeket veszel TBSZ számlán, akkor természetesen ugyanúgy futod az esetleges árfolyamváltozás vagy részvények árainak változásából induló kockázatokat.

A másik dolog, amire érdemes odafigyelned, az a kedvező kamatozás. A hosszú futamidő alatt előfordulhat, hogy a kamatszint megemelkedik, míg a te fix kamatozású betéted vagy állampapírod marad a régi szinten. Szerencsére több befektetési ajánlatnál van lehetőség arra is, hogy a kamatot egy referenciakamathoz kösd (például a jegybanki alapkamathoz vagy az éves inflációhoz), amivel ez a kockázat kiküszöbölhető. Természetesen ebben az esetben csökkenhet is a kamat.

Arra is fordíts figyelmet, hogy a pénzintézetek gyakran nem kamatos kamattal számolnak a hosszú futamidejű betétek esetében. Ha nem figyelsz eléggé, akkor magasnak tűnő, ám valójában kedvezőtlen kamatozású megoldásokat választhatsz. Az EBKM értéket vedd figyelembe a döntésnél, mert ez a szám megmutatja, hogy mennyi is valójában az éves hozam.

Lekötött betéteknél és állampapíroknál nincs valós tőkekockázat, mert a bankok mögötti OBA vagy állampapíroknál a magyar állam vállal garanciát a pénzedért.

Rövid távú megtakarítás esetén is van lehetőségem kamatadómentességre?

Jó hír, hogy a 2019. június 1. után kibocsátott lakossági állampapírok kamatadómentessé váltak. Ez a befektetési forma már rövid távúnak mondható, hiszen a futamidő fél és három év között mozog sok állampapírnál. Ha annyira nem érzed aktuálisnak a hosszabb távú lekötést, de szeretnéd egy kicsit hizlalni a félretett pénzed, akkor ez nagyon jó lehetőséget biztosít ehhez.

Vannak fix kamatozású állampapírok és olyanok is, amik az inflációhoz vannak kötve.

A Magyar Államkincstárnál ingyenesen nyithatsz és vezethetsz számlát és a webes felületükön is bármikor vásárolhatsz vagy eladhatsz állampapírokat. Ráadásul, ha erre a számládra egy magyarországi bankszámláról utalod be a pénzt, akkor az utalásra a bankod nem számolhatja fel a tranzakciós illetéket.

Összefoglalva

Összességében a TBSZ számla egy nagyszerű lehetőség, ha hosszú távú, általános célú befektetésben gondolkozol. Így megspórolhatod a hozamaid után egyébként fizetendő 15 százalékos személyi jövedelemadót, ami hosszabb idő alatt és nagyobb pénzösszeg esetén akár több milliós tétel is lehet.

A számlának fontos előnye, hogy vészhelyzet esetére elérhető marad a pénzed, és a számla feltörésével felhasználhatod azt. TBSZ számla vezetéséhez nem lesz szükséged az okmányaidon és a megtakarításodon kívül semmi egyébre, hiszen minden, 18. életévét betöltött, magyar állampolgár jogosult ennek a számlatípusnak a nyitására.

Homa Péter
Homa Péter bankszámlaszakértő
Linkedin
Homa Péter bankszámlaszakértő

Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.