Egészségpénztár - minden amit tudni akarsz róla 2022-ben

Ha te is szoktál az egészségedre költeni és szeretnéd a befizetett adód egy részét visszaigényelni, akkor a legjobb helyen vagy.

PROMÓCIÓ
Patika Egészségpénztár
 • Akár 150 000 forint adó-visszatérítés
 • Független egészségpénztár
 • Online ügyfélazonosítás
 • Egészségbiztosítás elérhető 
Belépek

Az egészségpénztár nemcsak arra jó, hogy legyen megtakarításod a későbbi egészségügyi kiadásaidra, hanem pénzügyi előnyökkel is járhat. A befizetéseid után ugyanis adó-visszatérítés jár a befizetett személyi jövedelemadódból. Ennek a mértéke 20%, legfeljebb évi 150 000 forint lehet. Hogyan juthatsz hozzá, és milyen más kedvezményeket kaphatsz? Nem bonyolult az ügyintézés? És egyáltalán, hogyan válaszd ki, hogy melyik pénztárba lépj be? Segítünk.

Gyerekkorodban te is tettél félre pénzt?

Ha túl vagy a harmadik X-en, akkor még emlékezhetsz az iskolai takarékbélyegekre, amelyeket iskolásként kis könyvecskékbe ragasztottunk egész évben, hogy majd az iskolaév végén pénzre váltsuk.

Voltak 10, 20, 50 forintos bélyegek, mindegyik más színű, és nagy örömmel néztük, ahogy telik a könyvecskénk. Minden évben újrakezdhettük a gyűjtést, éveken át, és tehették az utánunk következő évfolyamok is.

A takarékbélyegek, takarékbetétkönyvek mind azt a célt szolgálták, hogy előre gyűjtsünk, illetve tegyünk félre pénzt a várható kiadásainkra. Az iskolásoknak pedig egyfajta játék is volt ez, osztályok és iskolák versenyeztek, hogy ki gyűjt több takarékbélyeget év végéig. Játszva tanulás és pénzügyi tudatosság, a legjobb kombináció.

Ha tudod, hogy venned kell valamit, aminek az ára egyben magas lenne, akkor érdemes lehet előre gondolkodni és rendszeresen félretenni rá. Így aztán amikor valóban felmerülnek a kiadások, már nem fáj annyira kifizetni.

Még jobb a dolog, ha kedvezmények is járnak vele. Így nem csak könnyebbséget jelent az előre gyűjtés, de még spórolhatsz is, és ennek már igazán van értelme.

Nézzük meg hogyan.

Kislány orvosi székben ül

Az önkéntes pénztárak működése

Az önkéntes pénztárak a célzott takarékoskodásban segítenek.

Ezeknek az a lényege, hogy előre meghatározott célra teheted félre a pénzed egy erre létrehozott számlára. A pénztár kezeli a pénzed, és amikor szükséged van rá, a cél érdekében felhasználhatod.

Rögtön három típus is van belőle:

 1. egészségpénztár,
 2. nyugdíjpénztár és
 3. önsegélyező pénztár.

Ezek egymáshoz hasonlóan működnek, és a lényege mindnek az öngondoskodás, de mindegyik más-más célt szolgál.

 • Az egészségpénztárban gyűjtött pénzedet felhasználhatod gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök vásárlására, orvosi ellátásra vagy egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékekre, szolgáltatásokra.
 • Ha nyugdíjas éveidre tennél félre a mostani fizetésedből, akkor a nyugdíjpénztár egy lehetséges nyugdíj-előtakarékossági forma.
 • Az önsegélyező pénztárban félretett összeget több olyan dologra is költheted, amelyek vagy nem láthatóak pontosan előre, vagy egyszerre nagyobb kiadást jelentenek. A pénztárba befizetett pénzed terhére bizonyos támogatásokat vehetsz igénybe, például az iskolakezdéshez, egy hozzátartozó halálakor, ha elveszíted a munkádat vagy ha gyermeked születik.

Ezeket az összegeket tehát az általad havonta rendszeresen félretett pénzedből fizeti ki neked a pénztár. Egyes pénztáraknál vannak megkötések a kifizetésekre, az önsegélyező pénztárból például – néhány kivételtől eltekintve – csak a már legalább 180 napja befizetett pénzedet használhatod fel.

Elérkeztünk az egészségpénztárakhoz

2016-tól létre lehet hozni olyan pénztárakat is, amelyek egészségpénztárak és önsegélyező pénztárak egyben. Ezek létrejöhetnek a két pénztár egyesítésével is, vagy úgy, hogy a pénztár a meglévő tevékenysége mellé felveszi a másikat is.

Jellemzőjük, hogy mindkét pénztárra vonatkozó szabályokat egyesítik. Olyan egészségpénztárak ezek, amelyek önsegélyező szolgáltatásokat is nyújtanak, és mára a legtöbb egészségpénztár egyben önsegélyező pénztárként is működik.

Ilyenkor gyógyszerre vagy orvosi szolgáltatásra azonnal felhasználhatod a pénztárba fizetett összeget, de önsegélyező célra csak a már legalább 180 napja a számládon lévő pénzt használhatod.

De tudod mi a pénztárak legnagyobb előnye?

Egészségpénztárba tenni a pénzed nem csak az előtakarékosság, a pénzügyi tudatosság és az öngondoskodás miatt jó, hanem mert:

A pénztárba befizetett összeg után adó-visszatérítést kaphatsz. Ez évente maximum 150 000 forint lehet, ez az adó-visszatérítés maximuma.

Ez jól hangzik. Hogyan működik?

A pénztárba havonta befizetsz egy bizonyos összeget, ami után legfeljebb 20%-os adó-visszatérítést kaphatsz. Ehhez az kell, hogy egyrészt az egészségpénztári számládra tegyél be pénzt, illetve, hogy fizess személyi jövedelemadót, amelynek a 20%-a visszajárhat.

Így tudod a legtöbbet kihozni az SZJA visszaigénylésből

Ha a pénztárba befizetsz összesen 750 000 forintot egy évben (ez havonta 62 500 forint), akkor az abban az évben befizetett SZJA-dból visszaigényelhetsz 150 000 forintot, feltéve, hogy befizettél legalább ennyi SZJA-t.

Ha ennél kevesebbet tettél a pénztárba, akkor annak a 20%-át kapod vissza adó-visszatérítésként.

Arra figyelj, hogy ha többféle pénztárnak is tagja vagy, akkor ezeknél összesen lehet az adó-visszatérítés legfeljebb 150 000 forint. Ha tehát nyugdíjpénztárad is van, és oda mondjuk 500 000 forintot fizettél be, akkor ott kaphatsz 100 000 forint adó-visszatérítést. Ekkor az egészségpénztáradba hiába gyűjtöttél többet, már csak a 250 000 forint után járó 50 000 forintot kaphatod vissza.

Ezenkívül az egészségpénztárakkal szerződést kötött szolgáltatók és kereskedők is nyújthatnak kedvezményeket az egyes termékek, szolgáltatások árából. Lehet, hogy olcsóbban tudsz igénybe venni egy szűrővizsgálatot, vagy kedvezményt kapsz bizonyos kezelések árából.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

Fizetem a TB-t, miért kellene nekem egészségpénztár is?

Az egészségpénztárra úgy érdemes gondolnod, mint egy takarékbetétre vagy az iskolai bélyeggyűjtőre, ez a te külön pénzed egy saját számlán. Amikor van egy kis többletbevételed, akkor azt beteheted az egészségpénztárba. Ez anyagilag nem olyan megterhelő, viszont ha nagyobb egészségügyi kiadásod lesz, akkor nem kell aggódnod, hogy honnan lesz rá pénzed.

A társadalombiztosítást (amit sokan TB-nek hívnak) mindenkinek fizetnie kell, aki Magyarországon egészségügyi ellátásra jogosult.

Magyarországon jogszabály írja elő, hogy mindenkinek, akinek itt van a lakhelye és az egészségügyi rendszerbe regisztrált (van TB száma), annak kötelező fizetnie az egészségbiztosítási járulékot. Ezt leggyakrabban a munkáltatód fizeti utánad, de ha nincs munkád, akkor neked kell fizetned saját magad után.

Elvileg tehát nem lehetséges, hogy valakinek nincs fizetett TB-je és nem jut hozzá a TB-támogatott háziorvosi és szakorvosi ellátáshoz.

A járulék viszont csak arra jogosít, hogy egészségügyi szolgáltatást vegyél igénybe, azaz, hogy elmehess az orvoshoz és megkaphass bizonyos kórházi kezeléseket.

A gyógyszereket és más gyógyászati termékeket már neked kell megvásárolnod, és általában az egészségmegörző kezelések, vizsgálatok is térítéskötelesek.

Néha ugyan van rajtuk némi TB támogatás, így kevesebbet kell értük fizetni, de enélkül – vagy akár még így is – elég drágák tudnak lenni.

Különösen téli időszakban lehet komoly összegeket a gyógyszertárban hagyni. Megveszed a gyógyszert, de mellé kérsz torokfertőtlenítő cukorkát, hozzá orrcseppet és vitaminokat, hogy ne döntsön le olyan könnyen egy újabb vírus. A gyógyszertárból kilépve pedig azt veszed észre, hogy a pénztárcád sokkal vékonyabb lett.

A másik eset, hogy valamilyen vizsgálatot, kezelést szeretnél, de inkább a magánellátást választanád, például mert túl hosszú a várakozási lista. Választhatod a magánkezeléseket, de ezeket neked kell saját zsebből kifizetned.

Ilyen esetekben jöhet jól az egészségpénztárban összegyűjtött pénz.

Magánkezelés egészségpénztárból

Mire használhatom az egészségpénztárban gyűjtött pénzem?

Szerencsére sok mindenre. A gyógyszerektől kezdve az egészségvédő termékeken át a babaápolási szerekig sok dolgot vásárolhatsz.

Lássuk részletesebben!

Gyógyszerek és gyógyászati termékek

Olyan termékeket vásárolhatsz az egészségpénztári számládon tartott pénzből, aminek OGYI száma van. Ezek lehetnek mindazok a gyógyszerek, vitaminok és az egészség megőrzését szolgáló más készítmények, amelyeket az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet vizsgált és engedélyezett Magyarországon.

Mindegyiknek van egy azonosító száma, és az Intézet honlapján rá is kereshetsz, hogy mely termékek rendelkeznek ilyennel. Vehetsz belőle mindenféle orvosi rendelvényre felírt gyógyszert, magisztrális készítményt (ezeket a gyógyszertár készíti), gyógyszernek nem minősülő, de OGYI számmal rendelkező terméket, házi betegápolási termékeket, például kötszereket, lázmérőt, fertőtlenítőszereket, gyógyvizet.

Amire nem használhatod: OGYI számmal nem rendelkező termékek, ásványvizek, könyvek, fogyasztószerek, állatgyógyászati termékek, kozmetikai termékek.

Babaápolási termékek

Ilyenek lehetnek a pelenka, tápszer, törlőkendő, fültisztító, mérleg, légzésfigyelő, bébiőr, babaápolási kozmetikumok, például babaolaj, testápoló, hintőpor, sampon, babafürdető. Az anyák számára bimbóvédő, mellszívó, melltartóbetét.

Nem vehetsz viszont belőle bébiételt, ruhákat, babahordozókat, bababútort, játékokat.

Szemüveg, napszemüveg, kontaktlencse

Elszámolhatod azokat a termékeket, amelyeket az orvos felír. Kereteket, lencséket, kontaktlencséket, tárolókat, folyadékot, illetve az eszközök javítását és házhoz szállítását is. Erről részletesebben is írunk ebben az útmutatóban.

Nem fizethetsz belőle viszont olyan szemüveget, napszemüveget, amelyet nem a szemész javaslata alapján vásárolsz.

Gyógyászati segédeszközök és orvostechnikai eszközök

Ilyen lehet a kerekesszék, bot, vércukorszintmérő, vérnyomásmérő, gyógycipők, lúdtalpbetétek, protézisek, fogszabályozók, víz- vagy légtisztító berendezések, párásítók, inhalátorok.

Abban az esetben számolhatod el az egészségpénztárad terhére a fenti eszközöket, ha azok valóban orvostechnikai eszközként vannak nyilvántartva, és azonosító számuk is van (pl. VTSZ - Vámtarifa szám).

Nem vásárolhatsz belőle azonosító szám nélküli termékeket. Arra is figyelj, hogy hiába van azonosító száma, ha a termék a megnevezése alapján nem orvostechnikai eszköz, hanem például valamilyen háztartási gép vagy kozmetikai berendezés. Ezeket nem számolhatod el.

Magánorvosi szolgáltatások

Ahhoz, hogy magánorvosi szolgáltatásokat igénybe tudj venni, az adott szolgáltatónak szerződést kell kötnie az egészségpénztárral. Elszámolhatsz mindenféle szakorvosi vizsgálatot és ellátást, például fogorvos, fogszabályozás, nőgyógyászat, szülészet, szemészet, bőrgyógyászat, gyermekgyógyászat, reumatológia, vagy akár kiemelt kórházi ellátás.

Az orvosi szolgáltatások elszámolásához nincs szükség orvosi javaslatra, vagy beutalóra, de az orvosnak vagy rendelőnek szerződést kell kötnie a pénztárral. Ha ilyen szerződés még nincs, akkor a legtöbb pénztár a kérésed alapján megpróbál szerződést kötni a szolgáltatóval.

Szűrővizsgálatok

A számládon lévő pénzből szűrővizsgálatokat is fizethetsz. Ilyenek például a fogászati szűrések, nőgyógyászati és prosztata szűrések, AIDS szűrés, mentális betegségeket célzó szűrővizsgálatok, vastagbél szűrés vagy a mozgásszervi betegségeket felderítő szűrések.

Gyógytorna, gyógymasszázs, fizioterápiás kezelések

Olyan szolgáltatásokat számolhatsz el, amelyek az egészségmegőrzést vagy -javítást szolgálják. Van például rengeteg féle masszázs, de csak a gyógymasszázst fogadja el a pénztár. Hogy pontosan mi számolható el és mi nem, azt SZJ vagy TEÁOR szám alapján döntik el, illetve van amelyik pénztárnál szerződnie kell a szolgáltatónak a pénztárral, de nem mindenhol.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

Hogyan vásárolhatok?

Az egészségpénztári számládról kétféleképpen költhetsz.

A legtöbb pénztári számlához kártya is tartozik. Ez ugyanúgy működik mint egy normál bankkártya, és ugyanúgy tudsz vele fizetni. Ez nem hitelkártya, tehát csak a pénztári számládon lévő egyenleg erejéig tudsz vele vásárolni.

Vannak olyan pénztárak, amelyek fejlettebb kártyát kínálnak. Olyan is van, amelyik össze van kötve a bankszámláddal, és amikor egészségpénztári számlád terhére vásárolsz, akkor a bankkártyádról veszi le hozzá az összeget akkor is, ha a pénztári számládon nincs elég pénz. Ez nagyon kényelmes, és nem kell mindig figyelned a pénztári egyenlegedet.

A másik lehetőség, hogy kifizeted a termékeket, szolgáltatást készpénzzel vagy a bankkártyáról, és számlát kérsz róla. Ha terméket vásárolsz, akkor a számla a te nevedre, vagy a kedvezményezettek nevére szóljon, ha pedig szolgáltatást veszel igénybe a pénztár szerződött partnerénél, akkor az egészségpénztár nevére kérd.

Minden számlán szerepelnie kell a tagi azonosítódnak. A számlákat aztán beküldöd a pénztárba (vagy feltöltöd az oldalukra, ha erre van lehetőség), a pénztár pedig visszautalja a pénzt a bankszámládra az egészségpénztári számládról.

De légy óvatos!

Ha olyan

 • terméket vásárolsz, vagy olyan szolgáltatást veszel igénybe, amelyet nem számolhatnál el az egészségpénztári számlád terhére,
 • terméket, szolgáltatást fizetsz ki, amelyhez orvosi javaslat kellene, de neked nincs ilyened, vagy
 • hozzátartozód számláit fizeted ki, vagy receptjét váltod ki, akit nem jelentettél be a pénztárhoz,

akkor az ilyen költéseid után utólag SZJA-t és szociális hozzájárulást (SZOCHO) kell fizetned.

Ha bizonytalan vagy, hogy az adott termék elszámolható-e, akkor egyszerűbb, ha nem az egészségkártyáddal fizetsz, hanem számlát kérsz. Amikor a számlákat beküldöd a pénztárba, akkor ők megnézik a rajtuk szereplő tételeket, és csak annak az árát utalják vissza, ami elszámolható.

Mit tehetsz, ha már megtörtént a baj?

Minden elővigyázatosság ellenére is megesik, hogy olyasmit veszel, amit nem lett volna szabad. Ilyenkor sincs nagy gond, két lehetőséged is van.

 1. Megteheted, hogy simán kifizeted az adót a jogosulatlan felhasználás után, bár ezzel kicsit szembemennél a spórolási szándékkal, ami miatt eleve tagja vagy a pénztárnak.
 2. A pénztár minden évben tájékoztat arról, hogy milyen szolgáltatásokat vettél igénybe, amelyeket nem fizethettél volna egészségpénztárból. Mentesülsz az adófizetési kötelezettség alól, ha ezeknek az árát visszautalod a bankszámládról az egészségpénztári számládra.
Orvossal beszélget egy beteg

7 ok, amiért az önsegélyező pénztárral még jobban jársz

A legtöbb egészségpénztár önsegélyező pénztár is egyben, így a fentieken kívül még számos más esetben is használhatod az itt tartott pénzed. Azt az összeget ugyanis az egészségpénztárban elérhető termékek és szolgáltatások mellett így önsegélyező szolgáltatásokra is költheted.

Arra figyelj, hogy az önsegélyező pénztárhoz kapcsolódó célra csak a minimum 180 napja a számládon lévő összeget költheted, azaz erre csak olyan pénzt használhatsz, amelyet legalább fél éve, vagy annál régebben fizettél be. Ez egyben azt is jelenti, hogy csak akkor veheted fel önsegélyezésre a pénzed, ha már legalább fél éve a pénztár tagja vagy.

A 180 napos megkötés az egészségpénztári termékekre nem érvényes, tehát például gyógyszert vagy magánorvosi ellátást akkor is igénybe vehetsz, ha előző nap fizetted be a számládra az ehhez szükséges összeget.

A pénztárnak 120 nappal korábban be kell jelentened, ha önsegélyező szolgáltatásra fel szeretnéd használni a keretedet, illetve annak egy részét.

A két funkciót tehát valamelyest elkülönül emiatt egymástól, de ha például a teljes összeg a számládon pihen már fél éve, akkor az egészet költheted önsegélyező célra, ha szeretnéd.

Az önsegélyező pénztárból mindenféle okból igényelhetsz nagyobb pénzösszegeket, tényleg úgy, mintha segélyt adnál magadnak valamilyen életeseményhez.

Ezek lehetnek:

1. Támogatás gyermek születésekor

Ha gyermeked születik, akkor 120 napon belül kérheted a pénztári számládról 1 millió forint kifizetését. Az így felvett pénzt már arra költöd, amire akarod, tehát nem csak egészségmegőrzéssel kapcsolatos termékeket vásárolhatsz belőle.

Ráadásul a gyermeked születése kapcsán nemcsak te veheted fel a számládról a támogatást, hanem egy hozzátartozód is, ha neki is van számlája. A részletes szabályoknak érdemes utánanézned, mert van különbség az egyes pénztárak között. Nem mindegyik fizeti ki a teljes 1 milliót, és nem mindenhol vehet fel pénzt ugyanattól a pénztártól a családtagod is.

2. Gyermekgondozási támogatás

Ha gyermek születése vagy örökbefogadása miatt jogosult vagy állami ellátásra, például CSED-et, GYED-et, GYES-t vagy GYET-et kapsz, akkor ezek mellé a pénztárból kiegészítést kérhetsz. A támogatás összege legfeljebb az ellátás összege lehet.

3. Beiskolázási támogatás

Óvodás, általános vagy középiskolás, illetve főiskolás vagy egyetemista gyermekeid szeptemberi óvoda- és iskolakezdéséhez kérhetsz támogatást. Iskolakezdésre az év első napján érvényes havi minimálbér összegét kérheted.

Vásárolhatsz belőle általános és középiskolásoknak tankönyveket, ruhákat, sportszereket, felsőoktatásban részt vevő gyermeked számára fizethetsz tandíjat, albérleti vagy kollégiumi díjat.

4. Támogatás lakáscélú jelzáloghitel törlesztéséhez

A számládon lévő pénzből fizetheted a lakáshiteled havi törlesztőrészletének egy részét. A havi maximális összeg az év első napján érvényes minimálbér 15%-a lehet. Ezért is jó hír, hogy 2022-ben nő a minimálbér összege, mert így a hitelednek is nagyobb részét törlesztheted a pénztári számládról. A 200 000 forintos minimálbér 15%-át, azaz havi 30 000 forintot tehetsz hozzá a havi törlesztődhöz a számládról.

Arra figyelj, hogy csak lakáscélú (azaz lakásvásárlási, felújítási vagy építési) hitelt törleszthetsz ilyen módon, személyi kölcsönt vagy más szabad felhasználású hitelt nem.

5. Táppénz-kiegészítés, rezsitámogatás, álláskeresési támogatás

Kérheted a táppénzed, vagy a havi rezsiköltséged kiegészítését, vagy kaphatsz támogatást, ha állást keresel.

6. Otthonápoláshoz, idősgondozáshoz támogatás

Kaphatsz támogatást akkor is, ha neked van szükséged pénzre, hogy otthoni ápolást kaphass, vagy ha te ápolsz közeli hozzátartozót.

7. Temetési költségek elszámolása

Közeli hozzátartozó halálakor a pénztár a számládon lévő összeg erejéig, a számlák alapján téríti meg neked a temetés költségeit. Ehhez 120 napon belül kell bejelentened a halálesetet.

Milyen pénzügyi előnyökkel járhat az egészségpénztári tagság?

Azzal már eleve megkönnyíted az életedet, ha előre félreteszel pénzt a várható egészségügyi kiadásaidra. De ettől még nem lenne különösebben nagy dobás az egészségpénztár. Ami miatt valóban megéri számlát nyitnod, az az egyéb kedvezmények.

Adó-visszatérítés

A pénztári tagság legnagyobb pénzügyi előnye az adó-visszatérítés.

A pénztárban felhalmozott pénzed után minden évben 20%-os visszatérítést kaphatsz a befizetett SZJA-dból, de legfeljebb évi 150 000 forintot.

Arra figyelj, hogy ezt csökkentik a pénztári tagsággal járó kiadások.

 • Ilyen a belépési díj, amit akkor kell fizetned, amikor megnyitod a pénztári számládat. Értelemszerűen ez csak a nyitás évében merül fel.
 • Ezenkívül a pénztár működési költséget is felszámol. A felszámított költség pénztáranként eltérő lehet, sőt a befizetés mértékétől is függhet, hogy mennyit vonnak le.
 • Ha tartozik az egészségpénztári számládhoz kártya, akkor annak is lehet díja.

Az adó-visszatérítést csak akkor kaphatod meg, ha van befizetett SZJA-d, illetve, ha nincs 1 000 forintnál nagyobb tartozásod a NAV felé.

Figyelj arra, hogy ha egy gyermeket nevelő családban annak a nevén van az egészségpénztári számla, aki a családi adókedvezményt igénybe veszi, akkor nem biztos, hogy marad elég SZJA-ja amiből az egészségpénztári adó-visszatérítést igényelheti. Fontos tehát, hogy legyen miből visszakapni.

Ha az egyik szülő kapja a családi adókedvezményt, akkor célszerű a másik nevére nyitni az egészségpénztári számlát.

Adó-visszatérítés esetén minden pénztári tagságod egyben kezelődik. Ha neked van mondjuk nyugdíjpénztári számlád is, vagy külön vagy tagja egészségpénztárnak és önsegélyező pénztárnak, akkor a három együtt adhat 150 000 forint adó-visszatérítést.

Ha tehát a nyugdíjpénztári befizetésed után már kapsz vissza mondjuk 70 000 forintot a személyi jövedelemadódból, akkor az egészségpénztárba és önsegélyező pénztárba fizetett összeg után már csak 80 000 forintot igényelhetsz vissza.

A visszatérítést kérned kell, az adóbevallásodban kell megjelölnöd, hogy mennyit fizettél be a pénztárakba. A pénzt az egészségpénztári számládra kapod meg, és onnan használhatod fel.

Előfordulhat, hogy több pénztárnak is tagja vagy, például van nyugdíjpénztári számlád is, és az ottani befizetéseid után is adó-visszatérítésre vagy jogosult. Ebben az esetben eldöntheted, hogy melyik pénztári számládra kéred a visszatérítést, így kérheted az egészet az egészségpénztáradba is.

Az adó-visszatérítés azonnal felhasználható pénz. A pénztár nem von le belőle működési költséget, és önsegélyező szolgáltatások esetében nem vonatkozik rá a 180 napos várakozási idő sem.

Egészségpénztárból vásárolt gyógyszerek

Lekötés

A számládra befizetett pénzt nem muszáj elköltened, 2 évre le is kötheted. A pénztári számlán lévő pénzed hozamot is termel, és a lekötött összeg után 10%-os adó-visszatérítést is kapsz. Ez beleszámít majd a maximális 150 000 forintos keretbe, így főként akkor érdemes kihasználni, ha a befizetéseid alapján nem tudod a maximális adó-visszatérítést igénybe venni.

Prevenciós szolgáltatások

Az egészségmegőrzést az orvosok általában rendkívül fontosnak tartják. Ha egy probléma még akkor kiderül, amikor nincs nagy baj, akkor könnyebb és olcsóbb is gyógyítani.

Ha megelőzési célra költöd az egészségpénztárban tartott pénzed, azért szintén 10%-os adó-visszatérítés jár, ami a lekötéshez hasonlóan része a 150 000 forintos maximális adó-visszatérítésnek.

Kedvezmények

Az egészségpénztárral szerződött partnerek sok esetben százalékos vagy egyéb kedvezményeket adnak a pénztártagoknak a vásárlásaik után. Így nemcsak az előre félretett pénzedet költöd, de olcsóbban is vásárolsz.

Ha neked az adókedvezmény a fontos

Ha már van egészségpénztári számlád, akkor mindenképpen érdemes használni a pénztár által biztosított szolgáltatásokat, hiszen azokkal is jól jársz.

Ha neked mégis az adókedvezmény a lényeg, és csak emiatt vagy a pénztárban, de nem szeretnéd, ha sokáig ott parkolna a pénzed, akkor érdemes inkább számlákat gyűjtened, és csak azelőtt befizetned a pénztári számládra a pénzt, mielőtt a számlákat beküldöd a pénztárnak.

Egy bankkártyával összekötött egészségkártya is praktikus ilyen helyzetben, érdemes megnézned az egyes pénztárak ajánlatait.

A havi tagdíjat természetesen minden hónapban utalnod kell, de azon felül nem muszáj az összes adó-visszatérítéshez szükséges pénzt az egészségpénztárban tartanod.

Hogyan működnek az egészségpénztárak és hogyan használhatom a tagságom?

Ha belépsz egy egészségpénztárba, akkor a pénztár nyit neked egy saját, névre szóló számlát. Itt elkülönülten gyűjtheted az egészségügyi kiadásokra szánt pénzedet. Ide érkeznek a befizetések, innen vonják le a költségeket és ide jön az adó-visszatérítés is, amit a befizetéseid után kapsz.

Hogyan működik egy egészségpénztár?

Az egészségpénztár alapításához legalább 15 tagra van szükség. Ezek lehetnek magánszemélyek, de a munkáltató kezdeményezésére létrehozhatnak pénztárt a munkavállalók is.

Az egészségpénztár lehet nyílt és zárt. A nyílt pénztárba bárki korlátozás nélkül beléphet, a zárt pénztárba viszont nem. Utóbbiakat létrehozhatja például egy munkahely vagy egy szakmai ágazat.

A tagok rendszeres havi tagdíjat fizetnek. A pénztár az alapszabályában határozza meg, hogy mennyi ennek a minimális összege, amit minden tagnak kötelezően fizetni kell. Van, ahol 1 000 forint a minimum, de van, ahol 10 000 forint.

Sok pénztárnál a belépésnek is van költsége, és ha meg akarnád szüntetni a számlád, a kilépésnek is.

Ezenkívül a számládon tartott összeg bizonyos százalékát költségként levonja a pénztár. Itt két változattal szoktak dolgozni a pénztárak.

 • Van, ahol egy adott százalékot vonnak le,
 • és van, hogy sávos a költséglevonás, azaz minél többet fizetsz be a pénztárba, annál kisebb része megy a költségek fedezésére.
Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

Hova teszi a pénzt az egészségpénztár?

A pénztárba a tagok által befizetett tagdíjak három különböző alapba, vagy tartalékba kerülnek. Ezek:

 1. Fedezeti tartalék
  A pénz nagy része ide kerül, és az egészségpénztár ebből fizeti a különböző szolgáltatásokat. Egyéni számláknál a befizetések 90%-a itt van.
 2. Működési tartalék
  A pénztár ebből a működéséhez szükséges költségeket fizeti.
 3. Likviditási tartalék
  Ez arra szolgál, hogy biztosítsa a pénztár fizetőképességét, és ez szolgál a másik két funkció általános tartalékaként. Itt gyűjti a pénztár az éppen fel nem használt pénzét.

A tartalékok közötti pontos arányt a pénztár az alapszabályában rögzíti, a tartalékok felhasználását pedig jogszabály határozza meg.

Hogyan léphetek be az egészségpénztárba?

A belépéshez ki kell töltened a belépési nyilatkozatot, ami egy formanyomtatvány, és minden pénztárnak van belőle sajátja. A honlapjukról le tudod tölteni, de van, ahol elektronikusan is kitöltheted.

Ezenkívül kelleni fog még a személyi igazolványod és a lakcímkártyád.

Hogyan fizethetek be pénzt az egészségpénztárba?

Erre három megoldás is létezik:

 • A havi tagdíjat fizetheted te magad is. Átutalhatod, de adhatsz rá beszedési megbízást is, azaz a pénztár minden hónapban leemeli a bankszámládról a tagdíjat.
 • A munkáltatód átvállalhatja tőled a tagdíj fizetését, vagy annak egy részét. A munkáltató adhat havonta fix összeget, vagy a munkabér egy adott százalékát. Az egészségpénztár gyakran a cafeteria keretek része, így ott is választhatod. A különböző módok különbözőképpen adóznak, de ez inkább a munkáltató szempontjából érdekes.
 • Eseti befizetést is teljesíthetsz, azaz amikor éppen van némi pénzed, akkor beteheted az egészségpénztárba a havi tagdíjon felül.

Átlépés másik egészségpénztárba

Ha nem vagy megelégedve a jelenlegi egészségpénztáraddal, akkor megszüntetheted a számlád és beléphetsz egy másikba úgy, hogy közben a megtakarításod megmarad. Ezt egy nyomtatvány segítségével teheted meg az új pénztárnál, ők pedig áthozzák a számládat az előző pénztárból.

A két pénztár tehát intézi az átlépést egymás között, de arra figyelj, hogy a pénztárból való kilépésnek lehet költsége.

Kilépés a pénztárból

Az egészségpénztári tagságodat bármikor megszüntetheted. Írásban kell kérned a pénztártól, akik az esetleges kilépési költség levonása után átutalják a pénzed az általad megjelölt bankszámlára.

Milyen szempontok alapján válasszak pénztárt?

Több lehetőséged van, ha be szeretnél lépni egy egészségpénztárba. Ez persze jó, de pont ettől is lehet nehéz a döntés.

Legyen egyáltalán pénztári számlám?

A pénztári tagságnak nemcsak előnye, de néhány hátránya is van. Ahhoz, hogy el tudd dönteni, hogy szükséged van-e egészségpénztárra, érdemes ezeket számba venni.

Előnyök:

Ezekről már volt szó, de lássuk röviden összefoglalva.

 • Adó-visszatérítés.
  A pénztári tagságnak kétségtelenül ez a legnagyobb előnye. Ez évente akár 150 000 forint megtakarítást is jelenthet.
 • Előre takarékoskodás.
  Mivel az egészségmegőrzés, pláne egy betegség elég jelentős kiadást jelenthet, erre mindig okos dolog előre felkészülni. Ráadásul ha van egy erre a célra félretett kereted, akkor talán hajlamosabb vagy valóban igénybe is venni szolgáltatásokat. Ilyenek lehetnek például a szűrővizsgálatok, ebben mi magyarok egyébként sem vagyunk túl erősek, pedig életeket menthet.
 • Kedvezmények.
  A pénztárral szerződött szolgáltatók és boltok gyakran adnak különböző kedvezményeket a tagoknak.

Hátrányok:

Az egészségpénztári tagságnak persze nem csak előnyei vannak. Lássuk, hogy mi szólhat ellene.

 • Jogszabályi változások.
  Az olyan megtakarítási formáknál, amelyekhez állami támogatás is tartozik – ebben az esetben adó-visszatérítés – előfordul időnként, hogy a jogszabályok változása miatt egyszer csak nem feltétlenül éri meg számlát nyitni vagy fenntartani. Ilyen volt a közelmúltban az, amikor megszüntették a lakás-takarékpénztárakhoz kapcsolódó állami támogatást. Ha az egészségpénztárhoz nem tartozna adó-visszatérítési lehetőség, akkor egyáltalán nem biztos, hogy megérné fenntartani.
 • Felhasználás korlátai.
  Az egészségpénztári számládon tartott pénzt csak egészséggel kapcsolatos termékekre és szolgáltatásokra költheted. Ahhoz például, hogy megkapd a maximális 150 000 forintos adó-visszatérítést, 750 000 forintot kell befizetned a számládra. Ez havonta 62 500 forint, és nem biztos, hogy ennyit szeretnél vagy ennyit szükséges éppen ilyen célra költened. Persze egy-egy önsegélyező szolgáltatás igénybevételével, vagy nagyobb összegű szűrővizsgálattal komolyabb összegeket el lehet költeni.
 • A pénztári vagyon védelme.
  A bankszámládon tartott pénzedet védi az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap). A pénztári vagyon viszont nem tartozik ebbe a körbe, így azt nem védi semmi. Ha a pénztár csődbe megy, a pénzed is veszélybe kerülhet. Ezt a kockázatot tudod azzal csökkenteni, hogy nagyobb, stabilabb pénztárnál nyitsz számlát.

Egészségpénztárt vagy egészségbiztosítást kössek?

Az egészségpénztár mellett az egészségbiztosítás a másik olyan megtakarítási forma, amelyet az egészségügyi kiadásaidra használhatsz. A cél tehát mindkettőnél közös, de teljesen máshogy működnek.

Ha biztosítást kötsz egy biztosító társaságnál, akkor havonta fizeted a díjat, mint minden más biztosítás esetében. Csak itt nem mondjuk a lakásodat ért károkat térítik meg, hanem egészségügyi szolgáltatásokat vehetsz igénybe, amikor szükséged van rájuk.

Ha egészségbiztosítást kötöttél, és valamilyen kezelésre szorulsz, akkor a biztosító ezt megszervezi neked. Várakozás nélkül, kényelmesen veheted igénybe a szolgáltatást, és fizetned sem kell érte. A kezelés árát a biztosítási szerződésed értelmében a biztosító rendezi az egészségügyi szolgáltatóval.

Mutatunk pár egészségbiztosítást. Olyanok véleményét is el tudod olvasni a csillagokra kattintva, akik már használják a biztosítást. Az útmutató a kalkulátor alatt folytatódik, érdemes tovább olvasni.

Vissza
A lenti listában 3 biztosító 23 termékét listáztuk. Olvasd el tájékoztatónkat az összehasonlítás jellegéről és a termékek megjelenítésének sorrendjéről! A magán egészségbiztosítást a jövőben felmerülő betegségek kezelésére tudod majd használni, ugyanakkor a jelenleg fennállókra bizonyos termékek részben használhatók. A kalkulációnál azt vettük alapul, hogy 1986-ban születtél.
Bezár

Melyik évben születtél?

Az életkorod befolyásolja a biztosítási díj havi összegét.

Születési év

Milyen szolgáltatásokat szeretnél?

Válaszd ki a számodra fontos egészségügyi szolgáltatásokat, hogy szűrni tudjuk a találatokat.

Csak ezektől a biztosítóktól szeretnék ajánlatot látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg biztosítás közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  biztosításait...
  A kalkulátor szolgáltatója a GRANTIS Hungary Zrt.
  • Aegon Egészségbiztosítás (IZYS pénztár) - Hospital csomag
   Aegon ügyfeleinek értékelése
   4,3
   73 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 4 805 Ft
   Ellátóhelyek száma 510
   Kezelési típusok száma 2
   Havi biztosítási díj 4 805 Ft
   Ellátóhelyek száma 510
   Kezelési típusok száma 2
  • Union PrivateMed Next - ECO
   Union ügyfeleinek értékelése
   4,5
   175 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 6 100 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 12
   Havi biztosítási díj 6 100 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 12
  • Generali Private Care - Start
   Generali ügyfeleinek értékelése
   4,2
   26 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 6 550 Ft
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 9
   Havi biztosítási díj 6 550 Ft
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 9
  • Aegon Egészségbiztosítás (IZYS pénztár) - Gyerek csomag
   Aegon ügyfeleinek értékelése
   4,3
   73 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 6 700 Ft
   Ellátóhelyek száma 510
   Kezelési típusok száma 16
   Havi biztosítási díj 6 700 Ft
   Ellátóhelyek száma 510
   Kezelési típusok száma 16
  • Aegon Egészségbiztosítás (IZYS pénztár) - Komfort extra + Szűrőcsomaggal
   Aegon ügyfeleinek értékelése
   4,3
   73 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 6 750 Ft
   Ellátóhelyek száma 510
   Kezelési típusok száma 18
   Havi biztosítási díj 6 750 Ft
   Ellátóhelyek száma 510
   Kezelési típusok száma 18
  • Union PrivateMed Next - ECO + Egynapos sebészet
   Union ügyfeleinek értékelése
   4,5
   175 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 6 900 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 13
   Havi biztosítási díj 6 900 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 13
  • Union PrivateMed Next - Gyermek
   Union ügyfeleinek értékelése
   4,5
   175 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 8 140 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 13
   Havi biztosítási díj 8 140 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 13
  • Aegon Egészségbiztosítás (IZYS pénztár) - Prémium + Szűrőcsomaggal
   Aegon ügyfeleinek értékelése
   4,3
   73 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 9 600 Ft
   Ellátóhelyek száma 510
   Kezelési típusok száma 18
   Havi biztosítási díj 9 600 Ft
   Ellátóhelyek száma 510
   Kezelési típusok száma 18
  • Aegon Egészségbiztosítás (IZYS pénztár) - Prémium
   Aegon ügyfeleinek értékelése
   4,3
   73 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 9 600 Ft
   Ellátóhelyek száma 510
   Kezelési típusok száma 16
   Havi biztosítási díj 9 600 Ft
   Ellátóhelyek száma 510
   Kezelési típusok száma 16
  • Generali Private Care - Plusz
   Generali ügyfeleinek értékelése
   4,2
   26 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 12 936 Ft
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 12
   Havi biztosítási díj 12 936 Ft
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 12
  • Union PrivateMed Next - Standard
   Union ügyfeleinek értékelése
   4,5
   175 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 14 030 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 13
   Havi biztosítási díj 14 030 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 13
  • Union PrivateMed Next - Gyermek + Gyermek extra csomag
   Union ügyfeleinek értékelése
   4,5
   175 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 14 380 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 13
   Havi biztosítási díj 14 380 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 13
  • Generali Private Care - Komplex
   Generali ügyfeleinek értékelése
   4,2
   26 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 16 429 Ft
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 16
   Havi biztosítási díj 16 429 Ft
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 16
  • Union PrivateMed Next - Premium
   Union ügyfeleinek értékelése
   4,5
   175 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 16 675 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 13
   Havi biztosítási díj 16 675 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 13
  • Union PrivateMed Next - Standard + Hope plusz csomag (arany)
   Union ügyfeleinek értékelése
   4,5
   175 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 17 060 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 13
   Havi biztosítási díj 17 060 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 13
  • Generali MediHelp - Blue
   Generali ügyfeleinek értékelése
   4,2
   26 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 20 855 Ft
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 9
   Havi biztosítási díj 20 855 Ft
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 9
  • Union PrivateMed Next - Deluxe + Hope plusz csomag (ezüst)
   Union ügyfeleinek értékelése
   4,5
   175 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 24 208 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 13
   Havi biztosítási díj 24 208 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 13
  • Union PrivateMed Next - Standard + Műtéti csomag
   Union ügyfeleinek értékelése
   4,5
   175 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 27 030 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 13
   Havi biztosítási díj 27 030 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 13
  • Generali Private Care - Exkluzív
   Generali ügyfeleinek értékelése
   4,2
   26 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 27 270 Ft
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 19
   Havi biztosítási díj 27 270 Ft
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 19
  • Union PrivateMed Next - Deluxe + Műtéti csomag
   Union ügyfeleinek értékelése
   4,5
   175 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 29 300 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 13
   Havi biztosítási díj 29 300 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 13
  • Union PrivateMed Next - Premium + Műtéti csomag
   Union ügyfeleinek értékelése
   4,5
   175 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 29 675 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 13
   Havi biztosítási díj 29 675 Ft
   Ellátóhelyek száma 178
   Kezelési típusok száma 13
  • Generali MediHelp - Azure
   Generali ügyfeleinek értékelése
   4,2
   26 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 33 855 Ft
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 11
   Havi biztosítási díj 33 855 Ft
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 11
  • Generali MediHelp - Cobalt
   Generali ügyfeleinek értékelése
   4,2
   26 értékelés alapján. Tudj meg többet!
   Havi biztosítási díj 49 497 Ft
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 12
   Havi biztosítási díj 49 497 Ft
   Ellátóhelyek száma 235
   Kezelési típusok száma 12

  Némelyik biztosító akár fekvőbeteg-ellátást is térít, és sok esetben a szerződések éves szűrővizsgálatokat is tartalmaznak.

  A vizsgálat vagy kezelés lehet drágább is, mint a havi díj, amit fizetsz a biztosításért, de nem haladhatja meg a szerződésben foglalt összeget. (A biztosítási szerződésben benne van, hogy milyen esetekben legfeljebb milyen mértékben térít a biztosító.)

  A befizetett pénzből gyógyszert vagy egyéb terméket nem vehetsz, a biztosító bizonyos események bekövetkezésekor fizet.

  Az egészségpénztár máshogy működik

  Egy egészségpénztárnál ezzel szemben külön számlán gyűlik a pénzed, és abból használhatod fel a szükséges összeget, akkor, amikor neked kell. Ennek ellenére több egészségpénztárnál is vannak olyan egészségbiztosítások havi maximum pár száz forintos díjért, amin meglepődnél, hogy mennyi mindent tudnak.

  Az egészségbiztosítás havi díja mindig egy adott összeg egy bizonyos időszakra vonatkozóan, és minden hónapban ugyanannyi. Az egészségpénztár viszont önkéntes dolog, oda annyit fizetsz be havonta, amennyit szeretnél. A havi minimumot mindig ki kell fizetned, de te többet is betehetsz, ha akarsz vagy tudsz.

  Az egészségpénztárban felhalmozott pénzt nemcsak te használhatod, hanem a családod más tagjai is. Kiválthatod belőle a szüleid vagy a gyerekek receptjeit, és más szolgáltatásokat is kifizethetsz.

  Ráadásul egyes pénztárak lehetővé teszik azt is, hogy a pénzből egészségbiztosítást fizess, így mindkét megtakarítási formát használhatod.

  Orvos mutat egy tabletet egy betegnek

  5 szempont, ami alapján egészségpénztárt érdemes választanod

  Magyarországon jelenleg több mint 10 pénztár működik, és nem mindegy, hogy melyiket választod. Felsorolunk néhány szempontot, amelyeket figyelembe vehetsz:

  1. Fontos például, hogy az adott pénztár csak egészségpénztári szolgáltatásokat nyújt, vagy önsegélyező pénztárként is működik-e. Szerencsére csak egy-két olyan pénztár van, amelyik nem kínálja mindkettőt.
  2. Nem mindegy, hogy az adott pénztár mekkora költséget számít fel a tagjainak, hogy mennyit kell fizetned be- és kilépéskor, és hogy mekkora a kártya díja.
  3. Fontos a kényelem is, hogy hogyan tudod beküldeni a számlákat, hogyan tudsz adatot módosítani. Van-e a pénztárnak mobilapplikációja, lehet-e elektronikusan ügyeket intézni, mennyi idő míg megkapod a beküldött számlák ellenértékét, hogyan tudsz pénzt befizetni a számládra.
  4. Tudod-e kombinálni az egészségpénztári szolgáltatást egészségbiztosítással? Több pénztár is ajánl biztosítási szolgáltatásokat a tagjainak, akár úgy is, hogy a havi díjban benne van a biztosítás díja.
  5. Mekkora az adott pénztár? Ezt abból tudod megállapítani, hogy a pénztárnak mennyi tagja van, és mekkora a kezelt vagyona. Minél nagyobb a pénztár, annál kedvezőbb feltételeket tud neked biztosítani, és annál többféle szolgáltatást tud nyújtani. Sok kereskedővel és szolgáltatóval van szerződése, és nagyobb kedvezményeket tudnak nyújtani a szerződött partnerei. Így nemcsak olcsóbb, de egyszerűbb is elszámolni a pénztári számlád terhére az egészséggel kapcsolatos kiadásaidat.

  Ezekből az egészségpénztárakból választhatsz

  Melyek a legfontosabb egészségpénztárak, és miért jó az ő ügyfelüknek lenni? Néhány paramétert listázunk, amelyek alapján eldöntheted, melyik tetszik neked.

  Megtudhatod, hogy körülbelül mekkora az adott pénztár. A szolgáltatások köre általában annál bővebb, minél nagyobb a pénztár, de nem feltétlenül. Az egyes pénztáraknak lehetnek specialitásaik, amelyek neked is előnyt jelenthetnek, például szoros együttműködés egy szolgáltatóval vagy kiemelkedően alacsony költségek, vagy erős elektronikus szolgáltatások. Annak alapján tudsz választani, hogy neked mi a fontos.

  Prémium Egészségpénztár

  Az egyik legnagyobb pénztár az országban. Több mint 307 000 tagja van, és a kezelt vagyona 15,7 milliárd forint. Önsegélyező szolgáltatásokat is nyújt.

  Belépési díj nincs náluk, de kilépéskor 4 000 forintot kell fizetned. A tagdíj minimum 5 000 forint havonta.

  6% költséget vonnak le a befizetések után. Itt megtudhatsz mindent a Prémium Egészségpénztár szolgáltatásairól és előnyeiről.

  Az egészségpénztári számlához egészségbiztosítást kérhetsz, amelynek a havi díját a pénztár havonta levonja a számládról.

  Van kártyájuk is, sőt, a Csodakártya segítségével össze tudod kötni a bankkártyádat az egészségpénztári kártyáddal, és így úgy is tudsz fizetni, ha épp nincs az egészségpénztári számládon pénz, mert a számla összegét a bankkártyádról közvetlenül átemeli a pénztári kártyára. A kártya díja 1 800 forint (3 évig érvényes, a díját pedig évenként vonják, így 600 forint egy évre).

  A számlákat kényelmesen, elektronikusan is be tudod küldeni, és mobilapplikációjuk is van.

  OTP Egészségpénztár

  Szintén igen nagy pénztár, több mint 307 000 tagja van, a kezelt vagyona 17 milliárd forint.

  Önsegélyező szolgáltatásokat is nyújt. A havi minimum tagdíj 2 000 forint, a belépés díja 2 000 forint. A kártya 2 900 forint három évre, a költség pedig 6,5%.

  A kilépés díja 4 000 forint.

  Egészségbiztosítás is tartozik hozzá, ennek díja 119 Ft/hó.

  Szintén van mobilapplikációjuk, és lehet elektronikusan ügyeket intézni.

  Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk az OTP Egészségpénztár szolgáltatásait és hogy miért érdemes őket választani. Ha ezen a linken keresztül nyitsz náluk számlát és a "BIZTOSDONT" kuponkódot használod, akkor 2 900 forint BiztosDöntéses kedvezményt kapsz egészségkártyájuk díjából, így velünk a kártya az első három évre ingyen van.

  Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
  Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
  • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
  • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
  • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
  Promóció

  MKB-Pannónia Egészségpénztár

  Több, mint 202 000 tagja van, a kezelt vagyona 15,3 milliárd forint.

  Önsegélyező pénztárként is működik.

  A havi tagdíj 4 000 forint, a belépés díja szintén 4 000 forint, de ha másik pénztárból lépsz át ide, akkor nincs belépési díj.

  Belépéskor az első Egészségkártya díjmentes, és ingyenes az első társkártya az elektronikus ügyintézést igénylő tagok részére, minden egyéb esetben 3 000 forint. Az MKB Egészségkártya 5 évig érvényes.

  A költségelvonás sávos, 150 000 forintig 8%, felette 4,5%.

  A számlához egészségbiztosítás is tartozik, amelynek díja 83 Ft/hó.

  Van mobilapplikációjuk, és a tagi portálon keresztül tudsz elektronikusan ügyeket intézni. Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk az MKB Egészségpénztárat.

  Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár

  Több mint 28 500 tagja van, és 3,7 milliárd forintnyi vagyont kezel.

  Ahogy a neve is mutatja, egyben önsegélyező pénztár is.

  A minimum havi díj 3 000 forint, a belépés díja 4 000 forint, és a kilépésé is ugyanennyi.

  Az első kártya ingyenes, 3 évente cserélik 2 600 forint díj ellenében.

  Sávosan vonják a költségeket, 120 000 forintig 9%-ot, 120 000 és 300 000 forint között 2,5%-ot, 300 000 forint felett 1,5%-ot.

  A számlához biztosítás is tartozik. Ez választható, a díja 100 Ft/hó.

  Van mobilapplikációjuk, és van lehetőség elektronikus ügyintézésre.

  Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk a Generali Egészségpénztárat.

  Allianz Egészségpénztár

  Több mint 20 000 tagja van, és 1,6 milliárd forintot kezel.

  A minimum havi díj 3 000 forint. Belépéskor és kilépéskor is 4 000 forintot kell fizetned.

  Az első kártya ingyenes, cserekor 3 000 forint, és 3 évig érvényes.

  A költség 150 000 forintig 8%, 150 000 és 300 000 forint között 5%, 300 000 forint felett 3%.

  Egészségbiztosítással kombinált, a díja 85 Ft/hó.

  Elektronikusan le tudod kérdezni az egyenlegedet, és fizetheted a tagdíjat online. Mobilapplikációja nincs.

  Ebben az útmutatóban mindent megtudhatsz az Allianz Egészségpénztárról.

  Vasutas Egészség- és Önsegélyező Pénztár

  33 000 fős taglétszáma van, a kezelt vagyona 3,7 milliárd forint.

  2016-tól önsegélyező pénztár is.

  A belépés díja 2 000 forint, a kilépésé pedig 4 000 forint. A havi minimális tagdíj 5 000 forint.

  A kártya 5 évig érvényes, a díja 2 000 forint.

  A költség 84 000 forint befizetésig 8,8%, afelett 4%.

  Egészségbiztosítás nem tartozik hozzá.

  Elektronikus ügyintézésre van lehetőség. Ebben az útmutatóban mindent megtudhatsz a Vasutas Egészségpénztárról.

  Vitamin Egészségpénztár

  Közel 11 000 tagja van, a kezelt vagyona 2,9 milliárd forint.

  Önsegélyező szolgáltatásokat is nyújt.

  A belépés díja 3 000 forint, plusz 1 500 forint egyszeri működési levonás az első havi tagdíjból. A kilépésé 2 800 forint. A minimális tagdíj 3 000 forint.

  A működési költség 36 000 forint befizetésig 7,1%, 36 000 és 150 000 forint között 7%, 150 000 felett 4%.

  A kártya 5 évig érvényes, és 2 500 forint a díja, amelyet évente vonnak le 500 forint/év összegben.

  Egészségbiztosítás nem tartozik hozzá.

  Elektronikusan is tudod intézni az ügyeidet. Ebben az útmutatóban mindent megtudhatsz a Vitamin Egészségpénztárról.

  IZYS Önsegélyező Pénztár

  9 900 tagja van, a kezelt vagyona 1,26 milliárd forint.

  Önsegélyező és egészségpénztár is.

  A minimum havi díj 5 000 forint. Belépési díj nincs, de kilépéskor 4 000 forint díjat számítanak fel.

  A költség a befizetéstől függetlenül 5,9%.

  A kártya díja 6 000 forint, és 2 évig érvényes. A kártyacsere 2 000 forint. A MOST kártyájukat összekötheted a bankkártyáddal, és a költéseid összegét automatikusan feltölti az egészségpénztári számládra. Ez a fajta költés egyben pénztári befizetésnek is minősül, csak a folyamat nagyon gyors. Befizeted, és másodpercek múlva el is költöd a pénzt a számládról.

  Az MOST kártyával való fizetéskor a befizetéseidet 5,9% helyett csak 2,9%-os költség terheli, érdemes tehát használni a kártyát. Az egészségpénztári számládon lévő egyenleget viszont a bankkártyával összekötött MOST kártya nem használja, így gyűlhet a pénzed ott 180 napig, ami az önsegélyező szolgáltatások miatt fontos lehet.

  Az IZYS közösségi alapokon kialakított szolgáltatáscsomagokat kínál, amelyek az egészségbiztosításhoz hasonlóan működnek, de az áruk nagyon kedvező. Ezenkívül egészségbiztosítást is köthetsz a pénztárnál.

  Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk az IZYS egészségpénztárat és ha ezen a linken keresztül nyitsz náluk számlát, akkor 2 000 forint BiztosDöntéses kedvezményt kapsz a MOST egészségkártyájuk díjából.

  Új Pillér Egészségpénztár

  Körülbelül 6 500 tagja van. A kezelt vagyona több, mint 860 millió forint.

  Önsegélyező szolgáltatást is nyújt.

  Belépési díj nincs, a kilépési díj 4 000 forint, a havi minimum tagdíj 10 000 forint.

  A költségek sávosak, 500 000 forintig 4,5%, felette nincs.

  A kártya díja 4 000 forint, a csere díja 2 500 forint. A kártya 4 évig érvényes. Az első kártya gyártásának díját a belépéskor kell kifizetned.

  Egészségbiztosítást köthetsz, az Allianz Biztosítóval állnak szerződésben.

  A honlapjukon keresztül van lehetőség elektronikus ügyintézésre és ezen a linken keresztül tudsz náluk számlát nyitni. Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk a szolgáltatásaikat és hogy miben jobbak a többi egészségpénztárnál.

  Patika Egészségpénztár

  2021-ben olvadt össze a TEMPO Egészségpénztárral. 5 milliárd forint a kezelt vagyona. Az Új Pillér Egészségpénztárral azonos vállalkozás működteti.

  A pénztár egyben önsegélyező pénztár is.

  Belépési díj nincs, a kilépés díja 4 000 forint, a havi tagdíj minimum 3 000 forint.

  A befizetésből 6% költséget von le a pénztár.

  A kártya díja 4 000 forint, amit belépéskor kell kifizetned. A kártya 4 évig érvényes. Cserekor 2 500 forint a díj.

  Szintén az Allianz Hungária Biztosítón keresztül köthetsz egészségbiztosítást.

  Elektronikus ügyintézésre is van lehetőség.

  Ebben az útmutatóban részletesen bemutatjuk a Patika Egészségpénztárat. Számlát nyitni ezen a linken keresztül tudsz.

  Életút Egészség- és Önsegélyező Pénztár

  Körülbelül 3 100 tagja van, több mint 900 millió forintos vagyont kezel.

  Önsegélyező pénztár is egyben.

  A belépésnek nincs díja, a kilépés díja 4 000 forint. A havi tagdíj legalább 3 000 forint.

  A költség 36 000 forint befizetésig 6,75%, 36 000 és 180 000 forint között 4%, 180 000 és 360 000 forint között 3%, felette 1,5%.

  Kártya és biztosítás nem tartozik a számlához.

  Elektronikus ügyintézésre nincs lehetőség, de a pénztár által nyilvántartott adataidat megnézheted a honlapon. Ebben az útmutatóban bemutatjuk az Életút szolgáltatásait részletesen.

  Kisebb pénztárak

  A fentieken kívül működnek még kisebb pénztárak. Ezek egy része zárt, mint például a Herend Egészségpénztár, amely csak a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. dolgozói számára elérhető.

  A Medicover Egészségpénztár egy fiatal pénztár, 2020-ban alapították. Szorosan együttműködik a Medicover Egészségcentrummal, a szolgáltatásokból kedvezményt nyújt a tagjainak. A tagdíj 6 000 forint egy évben, azaz havonta 500 forint. A belépés díja 1 000 forint. A költség 120 000 forintig 5%, 120 000 és 300 000 forint között 4%, felette 3%.

  A TEST-VÉR Egészségpénztár azoknak kínálja a szolgáltatásait, akik valami okból nem kaphatnak, vagy nem szeretnének vért kapni. Az ilyen tagok számára biztosítja a pénztár a TB által nem finanszírozott hematológiai szakvizsgálatokat, EPO kezelést, vérzésellenes gyógyszeres kezelést, autotranszfúziós ellátást, stb.

  Maradtak kérdéseid?

  • Hogyan léphetek be az egészségpénztárba?

   16 éves kor felett lehet belépni a pénztárba. Szükség van hozzá egy belépési nyilatkozatra, ami általában fent van a pénztár honlapján, és személyes okmányokra.

  • Vásárolhatok étrendkiegészítőket és vitaminokat egészségpénztáron keresztül?

   Csak azokat a gyógyszereket és gyógyhatású termékeket vásárolhatod meg egészségpénztárból, amelyeknek OGYI száma van. A vitaminok és az étrendkiegészítők, kevés kivételtől eltekintve, nem tartoznak ide. Érdemes ellenőrizni a terméket az OGYÉI honlapján vagy egy gyógyszerkeresőben.
  • Hogyan léphetek ki az egészségpénztárból?

   A pénztárból bármikor kiléphetsz. A kilépési szándékodat a pénztárnak kell írásban jelezned.

  • Hogyan léphetek át másik egészségpénztárba?

   Az új pénztárnál kérheted, hogy korábbi számládról hozzák át az ottani egyenlegedet. A pénztárak a többit intézik egymás között, de az átlépésnek költségei is lehetnek.

  • Mi történik, ha nem fizetem a tagdíjat?

   Csökkenthetik a számládon jóváírt hozamot, de ha tartósan nem fizeted a tagdíjat, akkor a pénztár egy bizonyos idő után kiléptet.

  • Eddig a munkáltatóm fizette a tagdíjamat, de megszűnt a munkám. Mi történik ilyenkor?

   A tagdíjat te magad is fizetheted havonta átutalással, vagy a pénztár honlapján keresztül, vagy csoportos beszedési megbízással. Ki is léphetsz a pénztárból, ha nem szeretnéd fenntartani a tagságodat. Ha azonban nem fizeted a tagdíjat és nem is lépsz ki, akkor a pénztár egy idő után automatikusan kiléptet.

  Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
  Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
  • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
  • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
  • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
  Promóció
  Simondán Eszter
  Simondán Eszter
  LinkedinE-mail

  Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.