Minősített fogyasztóbarát lakáshitel kalkulátor 2024

A minősített fogyasztóbarát lakáshitel címet csak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feltételeinek megfelelő hitelek nyerhetik el. A fogyasztóbarát lakáshiteleket maximált költségek és hitelbírálati idők, illetve hosszabb távra rögzített kamatok jellemzik.

Erre figyelj kalkuláláskor és hiteligényléskor!Bezár

Az MNB fogyasztóbarát minősítése még nem jelenti, hogy ezek a lakáshitelek ugyanolyanok. A minősített fogyasztóbarát lakáshiteleket egységesített feltételek mellett kínálják a bankok, így könnyebb őket összehasonlítani, de ettől még több ponton eltérnek egymástól. Ilyen a kamat, a futamidő vagy a hitelhez kapcsolódó kedvezmények.

A bankok fogyasztóbarát lakáshitel ajánlatai is sokfélék, így az egyes konstrukciókban más a törlesztőrészlet és a visszafizetendő összeg nagysága. A kalkulátort pár kattintással személyre szabhatod, így megtudod, hogy mekkora hitelt kaphatsz, milyen törlesztőrészlet és feltételek mellett. Ezzel előáll egy, csak a te igényeid alapján összeállított lista.

Állítsd be a hitelösszeget, és hogy mennyi idő alatt fizetnéd vissza a hitelt. Ha a háztartásod jövedelmét is beállítod, akkor látod, hogy az adott összeg elérhető-e számodra a választott futamidő mellett, és a kalkulátor a kedvezményekkel is tud számolni.

Ha egy lakáshitel felkeltette az érdeklődésedet, akkor a találatra kattintva a bank oldalára irányítunk, ahol elolvashatod a részletes feltételeket, és fel tudod venni a kapcsolatot a bankkal. Mi is összeszedtük neked a legfontosabb tudnivalókat az igénylési feltételekkel és a hitel adataival, ezeket a találatok alján láthatod.

Jó, ha tudod, hogy van néhány alapfeltétel, amelyet minden banknál teljesítened kell, ezekkel vagy csak hitelképes.

- Az igényléshez legalább 3-6 hónap munkaviszony, és igazolható jövedelem szükséges
- A jövedelmednek legalább a havi nettó minimálbért el kell érnie.
- Legalább nagykorúnak kell lenned, de egyes bankoknál magasabb is lehet az elvárt életkori minimum.
- Nem szerepelhetsz a KHR negatív adóslistáján.

A fogyasztóbarát lakáshitelhez ingatlanfedezetre is szükséged lesz. Ez leggyakrabban az a lakás, amit a hitellel vásárolsz, de lehet másik is, és pótfedezetet is bevonhatsz, hogy ezzel kevesebb önerőre legyen szükséged. A hitel összege legfeljebb az ingatlan vagy ingatanok piaci értékének 80 százaléka lehet. A hitelbe bevonhatsz adóstársat is.

Gergely Péter • frissítve 2024. február 22.
Vissza
Hitelösszeg
Futamidő
Család nettó jövedelme
Gyermekek
További beállítások
Bezár

A kalkulációhoz választhatsz még az alábbiak közül, aztán nyomd meg a Hitelek keresése gombot!

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  Rendezés:
  Válassz a kiemelt hitelek közül!
  További hitelek
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 112 189 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 6,74% Kamat: 6,54%
   Visszafizetendő 26 925 477 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 132-300 hó • Hitel teljes díja: 11 925 477 Ft • Ebből kamat: 11 925 477 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,54%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 113 965 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,04% Kamat: 6,74%
   Visszafizetendő 27 431 505 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 6,86% - 7,97% • Hitel teljes díja: 12 431 505 Ft • Ebből kamat: 12 351 705 Ft • Kezdeti díj: 58 600 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,74%
  • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
   Törlesztő 115 306 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,24% Kamat: 6,89%
   Visszafizetendő 27 846 718 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 180-360 hó • THM: 7,02% - 9,03% • Hitel teljes díja: 12 846 718 Ft • Ebből kamat: 12 673 558 Ft • Kezdeti díj: 58 320 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,89%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 116 937 FtAz első hónapban 88 082 Ft
   THM 7,33% Kamat: 6,95%
   Visszafizetendő 28 051 708 Ft
   Részletek
   átirányítunk partnerünk oldalára
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 7,29% - 8,79% • Hitel teljes díja: 13 051 708 Ft • Ebből kamat: 13 036 108 Ft • Kezdeti díj: 60 050 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 6,95%
  6 / 6 találat

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Tájékoztatunk, hogy kalkulátorunk nem számol a megvásárolni kívánt vagyonbiztosításának díjával, mivel az ingatlan hitelbiztosítéki értéke nem ismert. Előzőek miatt az általunk megjelenített THM összege a vagyonbiztosítás díját nem tartalmazza. Felhívjuk figyelmedet, hogy a bankok többsége kötelezően előírja a vagyonbiztosítás megkötését és fenntartását a teljes futamidő vonatkozásában, ezért a rendszeres havi kiadásokhoz az ingatlan vagyonbiztosításának összege hozzászámítandó.
  A vagyonbiztosítás díját figyelembe kell venni a THM plafon számításánál. A THM plafon jelenleg az alapkamat 24 százalékponttal növelt összege. A THM plafon értékének átlépése esetén nem adható ajánlat a hitelt igénylő részére, így kölcsön sem nyújtható számára.
  A vagyonbiztosítás pontos díjáról javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódj.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Nem találtad meg, amit keresel? Nézd meg a lenti szolgáltatók lakáshiteleit is!

  • CIB lakáshitelek

   Videóbanki csatornán keresztül is igényelhető akciós jelzáloghitelek, csak szerződéskötéskor kell fiókba menni. 6 hónapig érvényes előminősítés a lakáshitelekre.

   Tovább
  • Erste lakáshitelek

   Többféle kamatperiódusú jelzáloghitelek a kezdeti költségekre vonatkozó akciókkal. Kérésre előbírálati igazolást ad a bank a nyújtható lakáshitel összegéről és kondícióiról.

   Tovább
  • K&H lakáshitelek

   Otthonról intézhető a hiteligénylés, csak a szerződéskötéskor kell bemenni a bankfiókba. Többféle fix és változó kamatozású lakáshitel. Támogatott és fogyasztóbarát hitelek is vannak.

   Tovább
  • MBH lakáshitelek

   Kiszámítható, 10 évig vagy 12-20 éves futamidőre végig fix kamattal. Minősített fogyasztóbarát lakáshitelek és támogatott hitelek.

   Tovább
  • Raiffeisen lakáshitelek

   Többféle kamatkedvezmény, köztük zöld lakásra is. Akciók a kezdeti költségekre. Végig fix kamatozású és hosszú kamatperiódusú hitelek. VideoBankon részletes előszűrés kérhető.

   Tovább
  • UniCredit lakáshitelek

   Online előkalkuláció, többféle kamatkedvezmény, folyamatos akciók a kezdeti költségekre és díjakra. 6-tól 20 évig bármilyen futamidőre fix lehet a kamat.

   Tovább

  Lakáshitel gyakori kérdések

  • A hitelkalkulátor számol a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatóval (JTM)?

   Igen. A beállított jövedelmet, a futamidőt és a hitelösszeget is nézi a rendszer, és csak olyan hiteleket listázunk, amik megfelelnek a JTM szabályoknak.

   Ha a jövedelmedhez képest túl magas hitelösszeget vagy túl rövid futamidőt állítasz be, akkor vagy csak kevesebb találatot fogunk listázni, vagy az is előfordulhat, hogy egy hitelt sem tudunk megmutatni, mert egyik sem fér bele a jövedelmedbe. Ilyenkor egy hibaüzenetet fogsz látni, ami azt javasolja, hogy csökkentsd a hitelösszeget, vagy növeld meg a futamidőt.

   Ha tudod, hogy adóstársat be tudsz vonni, akkor érdemes a jövedelem mezőnél mindkettőtök havi nettó rendszeres jövedelmét beírni.

  • Mitől függ az ajánlatok sorrendje?

   A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások.

  • Hitelfelvételnél mik a kizáró okok?

   Több olyan ok is van, ami miatt a bankok elutasíthatják a hitelkérelmedet. Ezek bankonként változhatnak és nem is biztos, hogy részletesen elmondják majd, hogy miért nem adnak hitelt, vagy csak kevesebbet, mint szerettél volna.

   Nézzük meg a leggyakoribb kizáró okokat!

   1. Nincs igazolható jövedelmed: A bankok igazolható jövedelemként olyan rendszeres bevételre gondolnak, amit bankszámlakivonatokkal, előző évi adóbevallással, vagy más hivatalos papírral tudsz alátámasztani. Az, hogy valahonnan olyan készpénzes bevételed van, amit befizetsz a bankszámládra, nem számít igazolható jövedelemnek (még akkor sem, ha azt a munkádért kaptad és "igazolod" a bankszámlára történő befizetéssel).

   A banknak törvényi előírás miatt meg kell bizonyosodnia róla, hogy a havi törlesztőrészleteket biztonsággal ki tudod majd fizetni. Erről lentebb még részletesen írunk és a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatóról szóló útmutatónkban is többet megtudhatsz arról, hogy a jövedelmednek mekkora része mehet el törlesztőrészletekre.

   2. Ha a KHR listán (régebbi nevén BAR listán) negatív státusszal vagy fent (aktív vagy passzív státuszban). Erről itt tudhatsz meg többet.

   3. Nem járt le még a próbaidőd vagy nincs elegendő folyamatos munkaviszonyod. Ez azt jelenti, hogy ha új munkahelyen kezdesz el dolgozni, és ott próbaidő van, akkor amíg ez nem jár le, vagy legalább 3 hónap nem telik el (bár a próbaidő lehet akár 6 hónapos is), addig a bankok nem adnak hitelt.

   Több bank is előír legalább 3-6 hónapos folyamatos munkaviszonyt (ugyanazon a munkahelyen akár) hiteligénylési feltételként.

   4. Nem megfelelő életkor. A bankok meghatároznak minimum és maximum életkort is az egyes hiteltípusokhoz. Ez általában minimum 18 éves kor szokott lenni, de lehet akár 21 vagy 23 év is. Ha fiatal vagy, akkor akár magasabb jövedelmet vagy adóstárs bevonását is kérhetik. Ugyanez igaz, ha túl idősen vennél fel hitelt, tehát ilyenkor egy fiatalabb adóstárs bevonására szükség lehet a bank döntésétől függően.

   5. Nincsenek érvényes igazolványaid, bejelentett lakcímed vagy telefonos elérhetőséged.

   6. Nincs megfelelő ingatlanfedezeted, amit fel tudsz ajánlani a banknak. Nem minden ingatlant fogad el mindegyik bank, és az is lehet, hogy pótfedezet bevonását vagy magasabb önerőt kérnek majd. Azt az értékbecslés után tudják biztosan megmondani, de érdemes előre tájékozódnod, hogy a fedezetként felajánlott ingatlant elfogadják-e.

  • Mik a hitelfelvétel lépései?

   1. Tájékozódás a hitelekről. Ha lakást szeretnél venni, és ehhez hitelre is szükséged van, akkor nem a lakáskereséssel kell kezdened a folyamatot. Érdemes persze nézegetni az ingatlanokat, de első lépésben azt kell átgondolnod, hogy mennyi saját megtakarításod van (ez lesz majd az önerő), és hogy emellé mennyi hitelre lenne szükséged.

   Használd a kalkulátort és állítsd be, hogy mekkora hitelösszeget milyen futamidőre vennél fel és add meg a jövedelmedet is. A többi beállítást is érdemes személyre szabnod. Így megnézheted, hogy milyen kedvezményeket kaphatsz és hogy milyen törlesztőrészletekre számíthatsz.

   Kérhetsz visszahívást a bank honlapján keresztül vagy a bankfiókban is tudsz egyeztetni az ügyintézővel a kölcsön igénylési feltételeiről.

   Ha biztosra szeretnél menni, akkor a neked legjobban tetsző bankoktól előminősítést kérhetsz. Ilyenkor a bank megvizsgálja a jövedelmed, és ez alapján megmondja, hogy milyen összegű hitelre számíthatsz. Az előminősítés birtokában bátrabban indulhatsz lakást keresni.

   2. Szükséges dokumentumok összegyűjtése. Ha már érdeklődtél a hitelről, vagy akár előminősítést is kértél, akkor valószínűleg már kaptál tájékoztatást arról, hogy a bank milyen dokumentumokat kér. Szedj össze mindent, amit tudsz, és figyelj, hogy minden dokumentumod érvényes és friss legyen.

   A lakásra vonatkozó dokumentumokat akkor kell összegyűjtened, ha már kiválasztottad a lakást, amit megvásárolnál. Ne feledd, hogy a bank az adásvételi szerződésre vonatkozóan is megfogalmaz igényeket. Addig ne fizess foglalót, amíg nem tudod, hogy a bank megadja-e neked a kért hitelt, és hogy mit kér belefogalmazni a szerződésbe.

   Ha a hitelhez támogatást vagy támogatott hitelt, például CSOK-ot vagy Babavárót is igényelsz, akkor az ehhez szükséges a dokumentumokat is gyűjtsd össze. Itt több igazolásra lesz szükséged, amelyek beszerzése időbe telik.

   3. Hiteligénylés benyújtása. Ha minden dokumentum együtt van, és a lakás is megvan, akkor benyújthatod a hiteligénylést a bank felé. Ezzel elkezdődik a hitelbírálat folyamata, amelynek során a bank megvizsgálja a jövedelmed és az ingatlant. A kérelmedet el is utasíthatja vagy hiánypótlást kérhet, de ha mindent rendben talál, akkor a szerződéskötés következik.

   4. Szerződéskötés. Jelzáloghitelnél két szerződést kötsz a bankkal. Egyik a kölcsönszerződés, a másik pedig a zálogszerződés. A szerződéseket közjegyzői okiratba kell foglalni, amely a bank számára lehetővé teszi a hiteltartozásod könnyebb behajtását, ha esetleg nem fizetnéd a hiteled.

   5. Folyósítás. Ahhoz, hogy a bank folyósítani tudja a kért hitelt, teljesítened kell a folyósítási feltételeket. Ilyen lehet például a bankszámla megnyitása, a lakásbiztosítás kötése, vagy hogy a lakás tulajdoni lapján széljegyre kerülj mint tulajdonos.

   6. Törlesztés. Miután a bank folyósította neked a hitelt, a következő hónaptól törlesztened kell. Gondoskodj róla, hogy a törlesztési számládon, vagy a banknál vezetett folyószámládról, ahonnan a bank a törlesztőket vonja, mindig legyen elég pénz.

  • Mennyi a hitelügyintézés átfutási ideje? Milyen dokumentumok kellenek majd?

   Lakáshiteleknél az átlagos átfutási idő 6 hét körül van, de ez attól is függ, hogy milyen gyorsan szeded össze a dokumentumokat, milyen típusú jövedelmed van, milyen az ingatlan, amit fedezetként bevonnál. Ezek mind befolyásolhatják az ügyintézési időt.

   Ezekre a dokumentumokra biztosan szükséged lesz, de a bank bekérhet még másokat is:

   - Személyes okmányaid, és ha van adóstárs, akkor az övé is

   - Bankszámlakivonatok, munkáltatói igazolás

   - Tulajdoni lap a fedezetként bevont ingatlanról (ezt le tudja a bank is kérni a legtöbb esetben a Takarnet rendszeren keresztül)

   - Adásvételi szerződés, ami kiválasztott bank követelményeit is kell tartalmazza

   - Lakásbiztosítás megkötéséről igazolás, kötvény.

  • Minden lakáshitel benne van a kalkulátorban?

   Nem. Vannak olyan bankok vagy olyan speciális, bárki által nem igényelhető lakáshitelek, melyeket nem tüntetünk fel, mert nagy valószínűséggel nem lesz érvényes rád.

   Több banknál is újra megjelentek a türelmi idős konstrukciók, ezeket sem tartalmazza a kalkulátorunk. Ez azt jelenti, hogy a futamidő elején (jellemzően 1-2 évig) alacsonyabb a törlesztőrészlet, mert csak kamatot kell fizetned. Ennek az előnye, hogy egy ideig könnyebben kigazdálkodható a törlesztő, hátránya pedig, hogy a türelmi idő alatt nem csökken a tartozás, ráadásul összességében a futamidő alatt emiatt többet kell visszafizetned.

   Olyan is lehet, hogy éppen frissítjük egy adott bank kondícióit, vagy várunk valamely bank ellenőrzésére, amely idő alatt szintén nem látható az adott konstrukció.

   Ezeknek a pénzintézeteknek is vannak lakáshitelei:

   - CIB lakáshitel: A CIB Banknál online is elindíthatod a hiteligénylést, és csak a szerződés aláírásakor kell bemenned a bankba. 5 és 10 éves kamatperiódusú és végig fix lakáshiteleket is kínálnak. Lakásvásárlásra és építésre is igényelhetsz náluk hitelt, akár kamattámogatott verzióban is. Több kedvezménycsomagjuk és akciójuk van.

   - Erste lakáshitel: Az Erste 5 és 10 éves kamatperiódusú és végig fix kamatozású hiteleket is kínál, és fogyasztóbarát lakáshitel is elérhető náluk. Ha számlát is nyitsz és a jövedelmed hozzájuk utalod, akkor kamatkedvezményeket kaphatsz, de más akcióik is vannak. Már alacsony igazolt jövedelem mellett is befogadhatják a hiteligénylésed, a fedezetként felajánlott ingatlannak pedig olyan tulajdonosa is lehet, aki nem a rokonod. Előminősítést is kérhetsz náluk.

   - Gránit lakáshitel: A Gránit Bank élen jár a digitális megoldások terén, ami a hiteleikben is megmutatkozik. A hiteligénylést egészen a szerződéskötésig elviheted online. Akár 24 hónap türelmi idővel is igényelhetsz náluk lakáshitelt, így az első 2 évben csak a kamatot kell törlesztened. Ez segítség lehet, de mindenképp tájékozódj a konstrukció hátrányairól is.

   - K&H lakáshitel: A K&H szereti a fejlett digitális megoldásokat, így a lakáshitel-igénylést is online eszközökkel segítik. Fogyasztóbarát lakáshitelt és Zöld hitelt is kínálnak, de szabad felhasználású jelzáloghitelük nincsen. Ha a jövedelmed hozzájuk érkezik, akkor kedvezményekre is számíthatsz.

   - MagNet lakáshitel: A MagNet egy közösségi bank, ahol akár arra is van lehetőséged, hogy a közösség ereje révén alacsonyabb kamatot érj el, és betétesként te magad is támogathatsz hitelfelvevőket. Fogyasztóbarát lakáshitelt is kínálnak, de építésre nem kaphatsz náluk hitelt. 5 és 10 éves kamatperiódusok közül választhatsz és kedvezmények is elérhetők.

   - MBH lakáshitel: Az MBH Bank az MKB és a Takarékbank, valamint a korábbi Budapest Bank egyesülése után 2023. májusától folytatja ezen a néven a működését. Ők kínálják az egyik legötletesebb lakáshitel konstrukciót, ez az Egyenlítő hitel. Ha a megtakarításod is náluk tartod, akkor ezzel csökkentheted a hiteled futamidejét, és így olcsóbbá teheted a hiteled.

   - OTP lakáshitel: Az OTP Banknál csak fix kamatozás mellett kaphatsz jelzáloghitelt, és a fogyasztóbarát lakáshitelük folyósítását is felfüggesztették. Van viszont két különleges konstrukciójuk, az Évnyerő lakáshitel, ahol a futamidő első évében csak a kamatot kell fizetned, és a Kamatcsökkentő lakáshitel, amelynek a kamatát a futamidő alatt egyszer csökkentheted. A hiteligénylést online is intézheted.

   - Raiffeisen lakáshitel: A Raiffeisen szinte mindig kínál valamilyen akciót. Ha az egyikről lemaradsz, nem kell sokat várnod a következőre. 5 és 10 éves kamatperiódus mellett kínálnak lakáshiteleket és szabad felhasználású jelzáloghitelket. Fix kamatozás is van, de ott a futamidő is fix, 5, 10, 15 vagy 20 év lehet. Fogyasztóbarát lakáshitelt és CSOK Plusz hitelt is találsz náluk.

   - UniCredit lakáshitel: A UniCredit 5 és 10 éves kamatperiódus és 5-20 éves futamidő végéig fix kamatozás mellett kínálja a hiteleit. Csak lakáscélra adnak jelzáloghitelt, a szabad felhasználású konstrukciókat is lakáscélra kell költened. Jövedelemjóváírás esetén kamatkedvezményt kaphatsz, és díj-visszatérítési akcióik is vannak.

  • Támogatott lakáshiteleket (CSOK Plusz, falusi CSOK hitel) is mutat a kalkulátor?

   Ha a keresésed szempontjából releváns, akkor igen. Ahhoz, hogy a kamattámogatott lakáshitel konstrukciókat is megjelenítsük neked, be kell állítanod a CSOK Pluszhoz legalább egy vállalt gyermeket, a falusi CSOK-hoz pedig legalább két meglévő vagy vállalt gyermeket. Ebben az esetben, ha a keresési beállításaidnak is megfelel, a kamattámogatott hiteleket is megmutatjuk.

   CSOK Plusz hitelt az alábbi bankoknál igényelhetsz:

   - CIB Bank

   - Erste Bank

   - Gránit Bank

   - K&H Bank

   - MBH Bank

   - OTP Bank

   - Raiffeisen Bank

   - UniCredit Bank

   Falusi CSOK hitelt csak a falusi CSOK támogatás mellé igényelhetsz legalább 2 meglévő vagy vállalt gyermek mellé. A hiteligénylés feltétele, hogy a lakáscélodat a jogszabályban listázott preferált kistelepülések egyikén valósítsd meg. Falusi CSOK hitel keretében új építésű társasházi lakás vásárlására nem igényelhetsz hitelt.

   Falusi CSOK hitelt az alábbi bankok kínálnak:

   - K&H Bank

   - MBH Bank

   - OTP Bank

   - Erste Bank

   Sem a CSOK Plusz, sem a falusi CSOK hitel nem használható önmagában végzett lakásfelújításra. Mindkét hitel kiegészíthető piaci lakáshitellel.

  • Milyen jogszabályi feltételeknek kell megfelelnünk CSOK Plusz és falusi CSOK hitel igénylésénél?

   A gyermekvállalás vagy meglévő gyermek nem az egyetlen feltétele a kamattámogatott hitelek igényelhetőségének. Ahhoz, hogy kamattámogatott lakáshitelt kaphass, meg kell felelned a jogszabályban előírt feltételeknek.

   A CSOK Plusz jogszabályi feltételeit az 518/2023. sz. Kormányrendeletben, a falusi CSOK támogatás és hitel feltételeit a 302/2023. sz. Kormányrendeletben találod.

   A feltételeket röviden a hitelkalkulátor találati listájában a "Feltételek, díjak" pontban is megtalálod.

   A CSOK Pluszt, illetve vállalt gyermek esetén falusi CSOK hitelnél is előírás, hogy csak házastársak igényelhetik. Meglévő gyermekekre falusi CSOK hitelt egyedülálló szülők és élettársak is igényelhetik.

   Mind a CSOK Pluszhoz, mind a falusi CSOK hitelhez szükséges:

   - Büntetlen előélet az igénylő pár mindkét tagjára vonatkozóan.

   - Nem lehet 5 000 forintot meghaladó köztartozásotok a NAV felé. Ha van 5 000 forintot nem meghaladó tartozásotok, azt 10 napon belül egyenlíthetitek ki.

   - A házaspár legalább egyik tagjának legalább 2 év folyamatos TB jogviszonyt kell igazolnia.

   - CSOK Plusz esetén a feleségre vonatkozóan életkori korlát van: a feleség legfeljebb 40 éves lehet. 2024-ben és 2025-ben legalább 12 hetet betöltött várandósság mellett nem él ez az életkori korlát.

   - Falusi CSOK hitel esetén az életkori korlát csak vállalt gyermeknél érvényes.

  • Milyen egyéb feltételeknek kell megfelelnünk?

   A jogszabályi feltételeken túl hitelképesnek is kell lennetek. A bankok biztosan elvárják, hogy a KHR-ben ne szerepeljetek negatív státusszal (ez a régi BAR lista).

   A jogszabályban elvárt életkort a bank tovább szűkítheti, így van olyan bank, amelyik csak 21 vagy 23 éves kor felett ad kölcsönt, illetve a férj életkorát is maximálhatják.

   A támogatott hitelek igényléséhez megfelelő forrásból származó és elegendő nagyságú jövedelmet kell igazolnotok.

   Az egyes bankok elvárásait a hitelkalkulátor találati listájában, minden bank ajánlatában a "Feltételek, díjak" gomb alatt találjátok.

  • CSOK Plusz esetében számol a kalkulátor az első gyermek születésekor kérhető törlesztési szünettel?

   Nem. A törlesztési szünet nem jár automatikusan, az egy lehetőség. Ezen felül nem is feltétlenül gondoljuk úgy, hogy érdemes kérned a törlesztési szünetet. Míg a Babaváró hitel esetében, ahol szintén van ilyen törlesztési könnyítés, szerintünk mindenképpen érdemes kérni a szünetet, a CSOK Plusz esetében nem feltétlenül így van. A későbbi hitelelengedések nagyságát a törlesztési szünet nem befolyásolja, mert az fix összegű. Szerintünk akkor érdemes kérnetek a törlesztési szünetet, ha az első gyermek születésekor valóban szükségetek van erre a könnyítésre. Ne feledjétek, hogy ha a gyermek születése a futamidő első 12 hónapjára esik, akkor a törlesztési szünet leghamarabb a futamidő 13. hónapjától kezdődhet.
  • CSOK Plusz esetében számol a kalkulátor a második vállalt gyermek, és attól kezdve minden gyermek születésekor járó hitelelengedéssel (azaz a gyermekvállalási támogatással)?

   Igen. A második, és ettől kezdve minden vállalt gyermek születésekor számolunk 10-10 millió forint hitelelengedéssel. Az elengedett hitel összegével csökkenni fog a visszafizetendő összeg, és ennek figyelembe vételével határozzuk meg a havi törlesztőrészleteket is.
  • Miért mutatunk két törlesztőrészletet a CSOK Plusz találatoknál?

   A CSOK Plusz hitel törlesztése türelmi idővel indul. Ez nem választható opció, hanem jogszabály szerint így kell törleszteni ezt a hitelt. A futamidő első 12 hónapjában csak a kamatot kell törleszteni, a tőketörlesztés pedig a 13. hónaptól indul. Ezt vesszük alapul a számításkor, ezért megjelenítjük a türelmi idő alatt, és az után fizetendő törlesztőrészletet is.
  • Miért kérdezi meg a kalkulátor a gyermekek születési dátumát?

   Azért, hogy tudjunk számolni az esetleges hitelelengedésekkel a kalkuláláskor. Ha csak a meglévő és vállalt gyermekek számát kérdeznénk meg, akkor nem tudnánk kiszámolni, hogy várhatóan mikor kapjátok (ha kapjátok) a hitelelengedés támogatás 10 millió forintját.

   Pontos dátumot nem kérünk, hiszen a jövőt nem láthatjátok előre, de egy év/hónap becslést igen, hogy a kalkuláció minél pontosabb legyen.

  • Milyen THM-et jelenít meg a kalkulátor?

   A THM kiszámításánál minden rendelkezésünkre álló információval számolunk. Ha több gyermeket terveztek a CSOK Plusz igénylése után, akkor a hitelelengedés támogatást is figyelembe vesszük. Jó, ha tudjátok, hogy bár a CSOK Plusz keretében legfeljebb adott számú gyermeket vállalhattok, a hitelelengedés a terven felül született gyermekek után is jár.

   A CSOK Plusz THM-je a kamattámogatás miatt egyébként is alacsony, de hitelelengedés esetén akár negatív értéket is felvehet. A kalkulátorban negatív THM értéket nem jelenítünk meg, ilyen esetben a THM-nél található értéket kihúzzuk.

  Ha lakást szeretnél vásárolni, és ehhez hitelt keresel, akkor találkozhattál már a minősített fogyasztóbarát lakáshitel kifejezéssel. De mi az, hogy fogyasztóbarát? Miben más ez, mint a többi hitel? És milyen kedvezményeket kaphatsz zöld hitelcélokra? Lépésről lépésre elmondjuk a feltételeit, előnyeit és segítünk átgondolni, hogy megéri-e. Összegyűjtöttük neked azt is, hogy melyik bank milyen feltételekkel kínálja. Vágjunk is bele!

  Mi az a minősített fogyasztóbarát lakáshitel, és ki minősít?

  A fogyasztóbarát lakáshitelek 2017-től elérhetők, és a minősítést a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adja. Nem a bankok kapják, hanem maguk a hitelek. Ez azt jelenti, hogy egy bank kínálhat fogyasztóbarát hiteleket is, és olyan lakáshiteleket is, amelyeknek nincs ilyen minősítése.

  Mitől lesz egy lakáshitel fogyasztóbarát?

  Attól, hogy megfelel az MNB fogyasztóbarát lakáshitelekre vonatkozó előírásainak. A bankok pályázhatnak a fogyasztóbarát minősítésre. Ha az MNB megfelelőnek ítéli a hitelt, akkor az megkapja a fogyasztóbarát címkét.

  Az egésznek az a célja, hogy a többszázféle lakáshitel között legyenek olyanok, amiknek egységes feltételei vannak, és azokon belül már csak a kondíciókat kelljen összehasonlítani.

  A fogyasztóbarát minősítést csak olyan hitelek kaphatják meg, amelyeknek több évig fix a törlesztője. Ma már ettől függetlenül sem érdemes olyan hitelt választani, aminek pár havonta változhat a törlesztőrészlete, szerencsére alig vannak már ilyenek.

  A fogyasztóbarát hitelek megjelenése előtt az összes új lakáshitel 40 százaléka változó kamatozású volt, vagy legfeljebb 1 évig volt fix a kamatuk. Ma már alig vesznek fel az emberek változó kamat mellett hitelt. A hitelfelvevők tehát tudatosabban választanak, és jobban törekednek a biztonságra.

  Banki ügyintézővel tárgyal ez a házaspár fogyasztóbarát lakáshitelről

  Nincs két ugyanolyan lakáshitel

  Gondolj csak a sok induló költségre, amit ki kell fizetni. Az egyik bank felszámít bizonyos díjakat, míg a másik nem. Az egyiknél magasak a díjak, de a kamat alacsonyabb, a másiknál éppen fordítva, és akkor még ott vannak az akciók is.

  A THM (Teljes Hiteldíj Mutató) valamelyest segít, mert ez egy olyan százalékos érték, ami a hitelfelvétel során felmerülő összes előre ismert költséget és díjat tartalmazza egy évre vetítve. Ebben benne van a kamat és a hiteligényléssel kapcsolatos egyéb kiadások nagy része is.

  Ez már kicsit könnyebben összehasonlíthatóvá teszi a hiteleket, de még mindig nem az igazi, mert még a THM sem tud megmutatni mindent.

  A fogyasztóbarát hitelekkel az MNB-nek az is célja, hogy megkönnyítse a választást.

  A hitelek feltételeit egyszerűsíti és egységesíti. Így azokat könnyebben tudod összehasonlítani. Hogy eligazodj rajtuk, jó ha tudod, mik ezek az egységes jellemzők.

  Mik a fogyasztóbarát lakáshitel feltételei?

  Ahhoz, hogy egy hitel fogyasztóbarát lehessen, ezeknek a feltételeknek kell teljesülnie:

  1. Csak annuitásos törlesztés megengedett

  Ezt ugyan kiköti az MNB, de valójában már jó ideje minden lakossági hitel megfelel ennek a követelménynek. Az annuitásos törlesztés azt jelenti, hogy havonta egyenlő részletekben kell törleszteni a hitelt.

  Régebben voltak mindenféle befektetéssel meg életbiztosítással kombinált hitelek, de az ilyen konstrukciók gyakran végződtek rosszul. Ilyenek szerencsére már nincsenek.

  Az annuitásos törlesztésre vonatkozó feltételt nem sértik bizonyos kedvezmények, amelyek a törlesztőrészlet változásával járnak.

  Így fogyasztóbarát lakáshitel mellé is kínálhat a bank bizonyos kedvezményeket:

  • Türelmi idő: a lakáshitel futamidejének első néhány hónapjában (fogyasztóbarát lakáshitelnél legfeljebb 12 hónapig) csak a kamatot kell törlesztened. A türelmi idő lejártával a tőketörlesztés is elindul, így a törlesztőrészleted ilyenkor emelkedik.
  • Egyszeri kamatcsökkentés kedvezmény: a bank a futamidő alatt egy alkalommal biztosítja, hogy a lakáshiteled kamatát egy bizonyos referenciakamathoz igazodva módosítsd. Azaz, ha közben a lakáshitelek kamata csökkent, akkor a meglévő hiteled kamatát ehhez a piaci szinthez igazíthatod. A szolgáltatás fogyasztóbarát hiteleknél ingyenes.

  2. A kamatperiódust rögzíteni kell

  A fogyasztóbarát hitel csak 5, 10, 15 éves kamatperiódusú, vagy végig fix kamatozású lehet, ami azt jelenti, hogy csak ilyen időközönként változhat a törlesztőrészlete. A hosszabb időre rögzített kamatperiódus neked is nagyobb biztonságot jelent.

  Olyan hitelajánlat már nem lehet fogyasztóbarát, aminek 3-12 havonta megváltozhat a törlesztőrészlete. Ezeket hívják változó kamatozású hitelnek, ami kicsit félreérthető, mert ha 20 évre veszel fel olyan lakáshitelt, aminek 5 éves a kamatperiódusa, tehát 5 évente változhat a törlesztő, akkor ott is többször változhat a törlesztőrészlet menet közben.

  A törlesztő minél hosszabb időre való befixálása azért is jó egyébként - és ebbe sokan nem gondolnak bele -, mert ha például a következő 10 évben forintra ugyanannyi a törlesztőd, akkor az évek előrehaladtával jó eséllyel egyre könnyebben ki fogod tudni fizetni. Nyilván ez akkor igaz, ha a fizetésed is egyre magasabb lesz, mert arányaiban annál kevesebb pénz megy el a lakáskölcsön törlesztésére.

  A változó kamatozású hitel kamata rosszabb esetben akár háromhavonta is változhat, ami azt jelenti, hogy a futamidő alatt számtalanszor módosul a hitel kamata, és így a törlesztőd is. A változás pedig növekedést is jelenthet.

  A hosszú kamatperiódusú hitelek kamata is nőhet a kamatperiódus végén, de sokkal ritkábban. A végig fix kamat pedig azt jelenti, hogy a kamat a futamidő teljes hossza alatt változatlan, és a havi törlesztőrészlet egész végig ugyanannyi marad.

  A bankok ezért az extra biztonságért általában magasabb kamatot kérnek, de a különbség általában nem túl nagy. Néha pedig a banknak is a hosszú kamatperiódus éri meg jobban, ilyenkor ez az olcsóbb.

  Ha azt tervezed, hogy 5 éven belül visszafizeted a hitelt, akkor megfelel az 5 éves kamatperiódus is. Ha viszont tovább, vagy esetleg egész végig fizetnéd, akkor érdemes lehet hosszabb kamatperiódusban gondolkodnod.

  3. A kamatfelár maximált

  A fogyasztóbarát lakáshiteleknél a kamatfelár nem lehet magasabb, mint a bank által választott, adott időszakra számított referenciakamatok számtani átlaga + 3,5 százalék, vagyis ezek általában kedvezőbb hitelek, mint egy átlagos lakáshitel. Igazából ez a lényeg.

  Hiteligénylő a kamatperiódusokról olvas laptopon

  4. A hitelfelvételhez kapcsolódó költségek ennél nem lehetnek magasabbak

  Az MNB pontosan meghatározza, hogy a bank milyen költségeket számíthat fel, és bizonyos költségeknél azt is, hogy az maximum mennyi lehet.

  Ezekre a díjakra számíthatsz a fogyasztóbarát hitelnél:

  • folyósítási díj,
  • értékbecslés díja,
  • tulajdoni lap díja,
  • térképmásolat díja,
  • jelzálogbejegyzés díja,
  • közjegyzői díj,
  • előtörlesztési díj
  • támogatás esetén a támogatáshoz szükséges dokumentumok beszerzésének költsége.

  A folyósítási díj a hitelösszegnek legfeljebb 0,75 százaléka lehet, de nem több, mint 150 000 forint.

  Az előtörlesztés díja pedig legfeljebb az előtörlesztett összeg 1 százaléka lehet.

  A fogyasztóbarát lakáshitel keretében kapott díj- és egyéb kedvezményeket vissza kell fizetned, ha a hitelt a folyósítástól számított legfeljebb 4 éven belül legalább 50 százalékban előtörleszted. (Van, olyan bank, ahol ez az időszak rövidebb.) Ez alól kivételt jelent az, ha lakáskasszából törlesztesz elő.

  +1. 2024. január 1-jétől online hitelügyintézés

  A fogyasztóbarát személyi kölcsönöknek kötelező eleme, hogy a hitelfelvétel teljes mértékben online is intézhető legyen. Ezt a lakáshitelek esetében nehéz biztosítani, részben az ingatlannal kapcsolatos ügyintézés miatt, részben pedig azért, mert a jellemzően nagy hitelösszegek miatt közokiratba kell foglalni a hitellel kapcsolatos szerződéseket, és ezeket személyesen kell aláírni.

  Fogyasztóbarát lakáshiteleknél is lehetővé kell tennie a banknak, hogy a hiteligénylést online intézhesd. A dokumentumokat egy erre megadott e-mail címre kell majd elküldeni, vagy a bank online felületére kell feltölteni. Csak a szerződést aláírni kell a bankfiókba menned.

  A banknak ezenkívül azt is biztosítania kell, hogy a közjegyzőt is ugyanerre az időpontra kérje. Jó ha tudod, hogy a közjegyző ezért külön díjat szabhat meg, amelyet neked kell állnod.

  Ha a bank kínál a hitelhez egyszeri kamatcsökkentés szolgáltatást, akkor ez is intézhető lesz online.

  Ha lakástakarékból törlesztesz elő, sokat spórolhatsz

  Ha lakás-takarékpénztári számláról törlesztesz elő, akkor a bank azért nem számíthat fel díjat.

  Más hiteleknél az előtörlesztési díj egy 10 milliós összegnél 150 000 Ft-os kiadás is lehet, amit például a fogyasztóbarát hiteleknél egyből megspórolhatsz.

  Lakástakarékpénztár esetén miből törleszthetek?

  A teljes pénztári számládon lévő összegből, azaz magából a megtakarításodból és az erre kapott kamatokból.

  Ha a pénztári számládon lévő összegen felül még magasabb összeggel törleszted a hiteled, az a feletti részre már felszámolja a bank a díjat.

  Boldog pár aki a lakáshitelből vásárolt új lakásba beköltözött

  5. A hitelfelvételhez kapcsolódó határidőket is megszabják

  Fogyasztóbarát hiteleknél a hitelbírálati időt is próbálták egységesíteni. Erre a banknak maximum 15 munkanapja van onnantól kezdve, hogy az értékbecslés eredménye megérkezett. Ez jónak számít, mivel a lakáshitelek ügyintézési ideje jellemzően 4-6 hét szokott lenni.

  A fogyasztóbarát lakáshiteleknél megszabott 3 hét onnan indul, hogy az ingatlant már megvizsgálta a bank. Így tehát nem a teljes hitelbírálat ideje lesz 3 hét, mert maga az értékbecslés is némi időbe telik.

  A folyamat úgy néz ki, hogy az értékbecslő megkeresi az ingatlan tulajdonosát, hogy időpontot egyeztessenek a lakás megnézésére. A felmérés nem tart sokáig, és utána még pár nap amíg az értékbecslő elkészíti a banknak az erről készült dokumentumot. Amikor ez megvan, onnantól indul a 15 munkanap.

  Ha pedig minden folyósítási feltételt teljesítettél, akkor a folyósítási határidő 2 munkanap, azaz 2 napon belül meg kell, hogy érkezzen a számládra a hitel összege. Lakásvásárlásnál a bank az eladó által megjelölt számlára utal.

  Ezalatt a bank ellenőriz minden dokumentumot, és ha minden rendben van, utalja a hitelösszeget.

  Mivel mindig lakásvásárlást említünk, adódhat a kérdés, hogy mire lehet felvenni a fogyasztóbarát lakáshitelt. Erről szól a következő fejezet.

  Mire igényelhető a fogyasztóbarát lakáshitel, és igényelhetem-e?

  Fogyasztóbarát lakáshitelt csak lakáscélra vehetsz fel:

  • lakóingatlan építésére, vásárlására, korszerűsítésére, bővítésére vagy felújítására,
  • üdülő építésére, vásárlására, korszerűsítésére, bővítésére vagy felújítására,
  • lakóingatlanhoz tartozó garázs vagy tároló építésére vagy vásárlására,
  • építési telek vásárlására,
  • lakáscélú hitelek kiváltására,
  • a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. által kezelt lakóingatlan visszavásárlására.

  Az egyes bankok maguk határozhatják meg, hogy a fentiek közül melyik célra adják a hitelt, így nem mindenhol találod meg mindegyiket.

  Mint minden hitelnél, itt is meg kell felelned a hitelképesség feltételeinek ahhoz, hogy megkaphasd.

  Kell, hogy legyen magyarországi lakcímed és telefonszámod, megfelelő jövedelmed és munkaviszonyod. Ha a hitel lejártakor idősebb lennél, mint 70 év, akkor a bank jó eséllyel adóstársat is kér bevonni, aki a futamidő végén nem lehet több 70 évesnél.

  Napelem telepítésre is igényelhető a zöld fogyasztóbarát lakáshitel

  Elérhető zöld fogyasztóbarát lakáshitel is

  A korábbi, rendkívül népszerű NHP zöld lakáshitel által hagyott űrt maguk a bankok is igyekeznek betölteni különféle zöld kedvezményekkel, zöld hitelekkel. Erre, és a piaci igényekre az MNB is reagált, és 2023. április 1-jétől a fogyasztóbarát lakáshitelhez is kapcsolódhatnak kedvezmények zöld hitelcélokra.

  Ilyen kedvezményeket kaphatsz

  1. Ha a hitelt zöld hitelcélra fordítod, akkor a bank folyósítási díjat nem számít fel. Fogyasztóbarát hitelnél a folyósítási díj hitelcéltól függetlenül maximált, legfeljebb 0,75 százalék, de nem több, mint 150 000 forint lehet. Zöld hitelcélnál egyáltalán nincs tehát folyósítási díj, bár a bankok egy része egyébként most sem számítja fel.
  2. Ha a zöld hitelcél igazolására energetikai tanúsítványt kell készíttetned - és szinte biztosan kell - akkor ennek a díját a bank egy alkalommal átvállalja. Ha viszont a zöld hitelcélokhoz kamatkedvezmény is jár, akkor előfordulhat, hogy a tanúsítvány költségét neked kell fizetned. A bank a díjat ilyenkor nem köteles átvállalni, de a tapasztalat azt mutatja, hogy gyakran ilyen esetben is visszatérítik.
  3. Ha teljesíted a zöld hitelcélt, kamatkedvezményt kaphatsz az induló, kedvezmények nélküli árból. Ennek mértékét és feltételeit a bank határozhatja meg, és más kamatkedvezményekkel együtt is adhatja.

  Mi lehet zöld hitelcél?

  Ha hallottál a régi NHP zöld hitel feltételeiről, akkor néhány elem ismerős lehet onnan. Viszont míg a zöld hitelt csak új lakás vásárlására vagy építésére lehetett felhasználni, az új zöld fogyasztóbarát lakáshitelt használt lakás vásárlására, sőt felújításra is felhasználhatod. A lehetőségek tehát itt sokkal tágabbak.

  Zöld hitelcélok lehetnek:

  • Új lakás építése vagy vásárlása, és építési telek vásárlása, ha 4 éven belül oda az energetikai követelményeknek megfelelő lakást építesz. Ezenkívül a lakással egyidejűleg gépkocsitároló vagy tároló építése vagy vásárlása. Az ingatlan primer energiaigénye legfeljebb 80 kWh/m2/év lehet, és el kell érnie a legalább A energetikai minősítést.
  • Olyan használt épület felújítása, amelynek energetikai besorolása a hiteligényléskor A-nál rosszabb, de a felújítás után eléri vagy meghaladja azt, és primer energiaigénye legfeljebb 80 kWh/m2/év; vagy amely a munkálatok végeztével legalább 30 százalékos primerenergia-igény csökkenést ér el. (Felújításnál a zöld hitelcél teljesülését 2 darab energetikai tanúsítvánnyal kell igazolnod. Egyszer előtte, másodszor a munkálatok végén. Az A-nál rosszabb energetikai besorolást nem kell igazolni az 1990 előtt épült házak esetében, hiszen ezek szinte biztosan A besorolás alatt vannak.)
  • Olyan használt épület vásárlása, amin egyidejűleg a fenti feltételeknek megfelelő felújítási munkákat is elvégezteted.
  • Legalább egyet elvégeztetsz az alábbi munkák közül (akár A-nál rosszabb besorolású lakáson is): napelem vagy napkollektor telepítése, geotermikus, levegő-víz, levegő-levegő hőszivattyú, szélturbina, hőtároló és elektromos tárolóegységek kiépítése, lakás szigetelése, nyílászárók cseréje energiatakarékos nyílászárókra, árnyékolástechnika beépítése, fűtési, hűtési vagy szellőző rendszerek kiépítése, felújítása, cseréje, távhőrendszerre csatlakozás, energiatakarékos világítás, szaniterek, 3. generációs okosmérő rendszerek, zónákra osztott termosztát rendszerek, okos termosztátok, épületautomatika rendszerek telepítése.
  • A hitelből kifizetheted a korszerűsítést lehetővé tevő szakmai vagy technikai tevékenységek elvégzését is (például energetikai tanúsítvány készítése, ami nélkül nem tudnád, hogy honnan hová szeretnél eljutni), vagy a korszerűsítéshez szükséges műszaki berendezések, szolgáltatások árát is. Ezek összege a hitelösszeg 30 százalékát nem lépheti túl.

  A zöld hitelcélt a banknak ellenőriznie kell

  A banknak 12 hónapon belül ellenőriznie kell, hogy tényleg megvalósult a zöld hitelcél. Erre két lehetősége van.

  1. Helyszíni szemlét végeztet,
  2. Bekéri a munkálatokról szóló számlákat.

  Ha szeretnéd, hogy az ellenőrzés hamarabb megtörténjen, akkor ezt írásban kérheted a banktól. Ha benyújtasz ilyen kérelmet, akkor a banknak 60 napja van, hogy elvégezze az ellenőrzést.

  Ha a zöld hitelcélt nem teljesíted, akkor vissza kell fizetned az átvállalt díjakat, és a kamatkedvezményt elveszíted.

  Hiteligénylők átbeszélik az ügyintézővel, hogy milyen hiteligénylési feltételek vannak

  Ezek a feltételek minden lakáshitelnél érvényesek

  KHR

  Mint minden hitelnél, itt is alapfeltétel, hogy nem szerepelhetsz negatív státusszal a KHR-ben. Ide akkor kerülsz fel, ha egy hiteleddel legalább a mindenkori minimálbérnek megfelelő összeggel tartozol legalább 3 hónapja. Ezt régen BAR listának hívták, és ha szerepelsz rajta, akkor hitelt nem kaphatsz.

  JTM-korlát (Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató)

  A hitelfelvételhez megfelelő jövedelemre is szükséged lesz. Ez származhat munkaviszonyból vagy vállalkozásból is.

  A munkaviszonynál elvárás, hogy legalább 3 hónapja ott legyél, és már túl legyél a próbaidőn. A legjobb a határozatlan idejű munkaszerződés, határozott idejű szerződésnél egyéb feltételeket is szabhatnak a bankok.

  Elvárás, hogy legalább egy éve már a munkahelyeden dolgozz, vagy hogy már túl legyél egy szerződéshosszabbításon.

  A bevételed nagyságára vonatkozóan is vannak elvárások. A bankok jellemzően 150 000 forintos jövedelem felett adnak csak hitelt.

  A bank kötelezően kiszámítja a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutatót (általában csak JTM-korlátnak hívják), ami megmutatja, hogy az új hitel törlesztőjével együtt mekkora összeget kell hitelekre fizetned egy hónapban. Ebbe beletartozik minden hitel, személyi kölcsön, folyószámla-hitelkeret és hitelkártya is, tehát bármilyen törlesztés, ami havonta terheli a béred.

  JTM korlát jelzáloghitelnél
  Kamatperiódus
  hossza
  5 év alatt5 évtől, de
  10 év alatt
  10 év vagy
  afelett
  600 000 Ft
  jövedelem alatt
  25%35%50%
  600 000 Ft vagy
  afeletti jövedelem
  30%40%60%

  Ezt hasonlítják össze a havi teljes jövedelmeddel. Ez csak hivatalosan igazolt nettó összeg lehet, amit a bank is önállóan elfogadható és kiegészítő jövedelem kategóriákba sorol.

  A kiegészítő jövedelmeket csak akkor fogadja el, ha mellette önállóan elfogadható jövedelmet is igazolni tudsz.

  A teljes jövedelmedet azért számítja ki a bank, mert jogszabály írja elő, hogy annak csak egy részét költheted törlesztőrészletek fizetésére. Minél nagyobb a bevételed, és minél hosszabb a hiteled kamatperiódusa, annál nagyobb részét. A felső határon, azaz a JTM-korláton túl a béred nem terhelhető.

  Hitelfedezeti mutató és önerő

  Nemcsak a jövedelmedtől függ, hogy mennyi lakáshitelt kaphatsz, hanem a fedezet értékétől is. A szabály az, hogy a fedezet piaci értékének 80 százalékánál magasabb hitelt nem vehetsz fel. Ez a Hitelfedezeti mutató.

  A maradék legalább 20 százalék az önerő, amit neked kell kifizetned.

  A gyakorlatban a 80 százalék ritkán teljesül. Előfordul, hogy a bank csak az ingatlan 70 vagy 60 százalékáig ad hitelt. Ilyenkor akár 40 százalék önerőre is szükséged lehet, amit elő kell teremtened a hitelhez.

  Egységesített folyamat a fogyasztóbarát lakáshiteleknél

  A fogyasztóbarát lakáshitelek jellemzője - a maximált díjak és határidők mellett - az is, hogy maga a hiteligénylési folyamat is egységesített. Bármelyik banknál is igényelsz fogyasztóbarát hitelt, ezek a feltételek mindenhol ugyanazok lesznek.

  Szükséges dokumentumok

  Kapsz egy listát, amely tartalmazza, hogy milyen dokumentumokat kell benyújtanod a hiteligényléskor. A bank nem kérhet tőled olyan papírt, ami ezen nincs rajta. Ez alól csak az kivétel, ha közben felmerül valami olyan körülmény, amit eddig a bank nem tudott.

  Munkáltatói igazolásra egészen biztosan szükséged lesz. Ehhez a bank általában formanyomtatványt ad. Van olyan bank, amelyiknek a honlapján a saját mintáját is megtalálod.

  Az MNB minősített fogyasztóbarát lakáshitelekről szóló honlapján kalkulátort is találsz, amivel össze tudod hasonlítani az egyes bankok ajánlatait.

  Banki ajánlat

  Azzal, hogy az összes dokumentumot benyújtod, a bank pedig befogadja a hitelkérelmedet, visszavonhatatlan (ezt kötelező érvényű ajánlatnak is szokták nevezni) ajánlatot ad neked.

  Az ajánlat a kiállítását követő legalább 60 napig érvényes, és ez alatt a hitel paraméterei nem változhatnak meg. Megkötésekkel ugyan, de nem fordulhat elő például az, hogy a hitel befogadása és a szerződéskötés között nő a kamat azért, mert közben változott a referenciakamat.

  Vannak azért olyan esetek, amikor a bank az ajánlattól eltérhet. Ilyen lehet:

  • A kamat elvileg ebben a 60 napban nem változhat, de ha a referenciakamat több, mint 0,75 százalékponttal változik, akkor a kamatot is igazíthatja a bank.
  • Ha felmerül valami olyan körülmény, ami a szerződéskötést kizárja, és amiről a bank korábban nem tudott.
  • Ha kamattámogatást is igényeltél a hitelhez, és annak kapcsán merül fel valami, ami kizárja a szerződéskötést.
  • Ha nem nyújtod be a szerződéskötéshez szükséges dokumentumokat.
  • Vagy ha olyan adatokat közöltél a bankkal, amelyek nem felelnek meg a valóságnak.

  Arra érdemes figyelned, hogy az adott banknál meddig érvényes az ajánlat. A kiállítástól kedve 60 napnál rövidebb nem lehet, de az egyes bankoknál lehetnek különbségek. Miután megkaptad a szerződéstervezetet, annak elfogadására legfeljebb 15 napod van.

  Családanyát idegesítenek a gyerekek az online földhivatali ügyintézés közben

  Földhivatali ügyintézés

  A fogyasztóbarát lakáshitelek további előnye, hogy a földhivatali ügyintézést a bank teljes mértékben elvégzi helyetted, méghozzá ingyenesen. Csak azokat a díjakat számíthatja fel, amelyeket fent már listáztunk, magáért az ügyintézésért nem kell fizetned.

  Ez nagy könnyebbséget jelent, mivel így nem neked kell a Földhivatalba mászkálnod. Sokan szeretik az olyan hiteleket, aminek a felvételekor ki sem kell mozdulni otthonról. Bár a lakáshitelt egyelőre nem lehet teljesen online intézni, talán értékelni fogod, hogy a földhivatali kört megspórolhatod.

  Persze ha nem akarod, nem muszáj ezt elfogadnod. Ha te magad szeretnéd intézni az ingatlannal kapcsolatos ügyeket, megteheted. Ezt írásban kell kérned a banktól.

  Dokumentumok visszakérése

  Ha valami miatt a hitelszerződés mégsem jönne létre, minden eredeti dokumentumot, amin neked és az adóstársadnak szerepel az aláírásotok, visszakérhetsz a banktól. Erre 7 napod van, és írásban kell kérned.

  Amikor a hitelt teljes egészében visszafizetted és megszűnik a szerződésed, a banknak 7 napja van arra, hogy a jelzálogjog törléséhez kiadja az engedélyt.

  Jól járok a fogyasztóbarát lakáshitellel?

  Minden bank számára előírás, hogy ha úgy látja, hogy a lakáscéljaid megvalósítása egy fogyasztóbarát lakáshitellel is megoldható, akkor kötelessége azt ajánlani neked.

  A fogyasztóbarát hiteleket hitelkiváltásra is használhatod, így ha van olyan lakáshiteled, amit olcsóbbra cserélnél, a fogyasztóbarát hitel erre is jó és gyors opció lehet.

  Ezzel együtt sem biztos azonban, hogy a minősített fogyasztóbarát lakáshitellel (MFL) jársz a legjobban.

  Itt érdemes figyelned a THM-et, mert az jobban mutatja a hitelekkel járó költségeket, de mindenképpen nézd meg, hogy milyen induló költséggel számolhatsz, és erre milyen akciókat kínálnak éppen a bankok. Nem mindegy, mennyi pénzt kell kifizetned a hiteligényléskor, amit az önerőbe is betehetnél.

  A bankok fogyasztóbarát lakáshitelei végig fix kamatozásban nem annyira erősek. Az egyes bankoknál majd látni fogod, hogy a futamidő végéig fixált kamatozású hiteleknek gyakran a futamideje is fix. Előtörleszteni ezeket is ugyanúgy lehet, de ha te ragaszkodsz a stabilan végig ugyanakkora törlesztőrészlethez, akkor nem biztos, hogy találsz megfelelő fogyasztóbarát hitelt.

  Ráadásul a végig fix kamatozású hitelek futamidejét gyakran nem is engedik a bankok túl hosszúra.

  Mik a fogyasztóbarát lakáshitel előnyei és hátrányai?

  • Egységes feltételek
  • Egységesített dokumentumok
  • Maximalizált költségek és díjak
  • Földhivatali ügyintézés
  • Csak rögzített kamatperiódus – biztonságosabb
  • Gyors ügyintézés
  • Nem biztos, hogy ez a legolcsóbb
  • Nem biztos, hogy neked ez a legelőnyösebb
  • Végig fix kamatozásnál gyakran rögzített a futamidő

  Ezeknél a bankoknál van fogyasztóbarát lakáshitel

  A fogyasztóbarát lakáshiteleket szeretik a hiteligénylők, 2022. 4. negyedévében az összes új lakáshitel 63,3 százaléka volt fogyasztóbarát.

  Boldog lakástulajdonosok akik jól jártak a fogyasztóbarát lakáshitellel

  Ezeknél a bankoknál igényelhető:

  1. CIB Bank
  2. ERSTE Bank
  3. K&H Bank
  4. MBH Bank
  5. OTP Bank (de itt csak 3 vagy több gyermekesek otthonteremtési minősített fogyasztóbarát lakáshitele van)
  6. Raiffeisen Bank
  7. UniCredit Bank

  A fixált kamatozású lakáshitelek egyre népszerűbbek a hitelfelvevők körében. A fogyasztóbarát lakáshitel 2017-ben jelent meg, és egy évvel később már 10 százalék alatt volt az új változó kamatozású hitelek aránya.

  2018 végétől kezdve a 10 éves kamatperiódus volt a legnépszerűbb, és 2020-ra már az összes új hitel fele ilyen volt. 2022-ben a gazdasági körülmények hatására a végig fix kamatozású hitelek vették át a vezető szerepet. Ez nem véletlen, hiszen minél hosszabb időre rögzített egy hitel kamatperiódusa, annál biztonságosabb.

  A bankoknál elérhető fogyasztóbarát lakáshitelek néhány jellemzője:

  CIB Bank

  A CIB Banknál csak 10 éves kamatperiódussal igényelheted a fogyasztóbarát lakáshitelt. A legalacsonyabb hitelösszeg 1 millió forint, a legmagasabb 100 millió.

  Új vagy használt lakás vásárlására, építésre, építési céllal való telekvásárlásra, üdülő építésére vagy vásárlására, lakáshitel kiváltására és lakóház, lakás vásárlásához kapcsolódóan gépkocsitároló vásárlására használhatod.

  Bizonyos feltételek mellett online is igényelheted. Online intézheted a dokumentumok benyújtását is, csak a szerződéskötéshez kell bemenned a bankba.

  ERSTE Bank

  10 éves kamatperódusú vagy 20 éves fix kamat mellett kérheted vásárlásra, építésre, építési céllal való telekvásárlásra, üdülő építésére és vásárlására, illetve igazoltan lakáscélú kölcsön vagy üdülő építésére, vásárlására, korszerűsítésére, bővítésére, felújítására felvett hitel kiváltására.

  A hitelösszeg 4 és 100 millió forint között lehet.

  K&H Bank

  A K&H Banknál 5 és 10 éves kamatperiódussal vagy akár 5 és 20 év között bármilyen futamidőre végéig fix kamatozással is választhatsz fogyasztóbarát lakáshitelt.

  A hitel célja:

  • használt vagy használatbavételi engedéllyel rendelkező új lakás/lakóház vásárlása,
  • lakóház/lakás építése,
  • építési céllal való telekvásárlás,
  • üdülő (beleértve hétvégi ház, nyaraló, apartman) építése/vásárlása, amennyiben az ingatlan minimum komfortfokozata komfortos és használatbavételi engedéllyel rendelkezik,
  • igazoltan lakáscélú hitel vagy üdülő építésére/vásárlására, korszerűsítésére, bővítésére, felújítására felvett kölcsön kiváltása,
  • lakóingatlan, üdülő korszerűsítése, bővítése, felújítása,
  • a kölcsönnel érintett lakáscélú ingatlanhoz kapcsolódó gépkocsitároló, tároló építése/vásárlása lehet.

  A legalacsonyabb hitelösszeg 2 millió forint, és többféle kamatkedvezményt is kaphatsz.

  Hitelszakértő segítségével kiválasztja ez a pár, hogy hol igényeljen lakáshitelt

  MBH Bank

  10 éves kamatperiódusú fogyasztóbarát lakáshitelt kaphatsz 5-30 éves futamidőre.

  Ezenkívül van fix kamatozású is, 12-20 éves futamidőre. Ez azt jelenti, hogy 12 és 20 év között bármennyire befixálhatod a kamatodat.

  A hitelt megkaphatod lakás/lakóház építésére, társasházban (3-50 közötti lakásos társasházban) történő lakás építésére/vásárlására, új és használt lakóház/lakás vásárlására, építési céllal történő telekvásárlásra üdülő építésére/vásárlására, igazoltan lakáscélú kölcsön kiváltására vagy lakóház, lakás építéséhez/vásárlásához kapcsolódóan gépkocsitároló, tároló építése/vásárlása (önállóan gépkocsi tároló építésére/vásárlására hitel nem igényelhető).

  Raiffeisen Bank

  10 éves kamatperiódus elérhető 25 éves maximális futamidő mellett. A Raiffeisen Banknak van fix kamatozású fogyasztóbarát hitele is, 10 éves futamidőre. A hitel célja csak új és használt lakóház/lakás vásárlása és igazoltan lakáscélú kölcsön kiváltása lehet. A hitelösszeg 1-120 millió Ft.

  A hiteligénylést videóbankon keresztül is elindíthatod.

  UniCredit Bank

  Az UniCreditnél 10 éves kamatperiódus mellett 6-30 évre, fix kamat mellett pedig 6-20 évre vehetsz fel fogyasztóbarát lakáshitelt.

  A hitelt használt lakóház/lakás vásárlására, vagy lakáshitel kiváltására használhatod.

  Minden banknál jellemző, hogy több akciót is kínálnak, és van, amelyiknél többfajta kamatkedvezmény is elérhető. Kaphatsz kedvezményt, ha havonta bizonyos összegű jóváírás érkezik a számládra, ha magas a béred, vagy magas a felvett hitelösszeg, vagy például ha az ingatlan értékéhez képest kevesebb hitelt igényelsz (alacsony finanszírozás).

  Összefoglalva

  Több szempontból nagyon kedvezőek a fogyasztóbarát lakáshitelek, de nem mindig ezek a legjobbak. Ha jogosult vagy rá, a támogatott lakáshitelek (CSOK Plusz vagy falusi CSOK hitel) is nagyon kedvezőek és a teljes futamidőre be van fixálva a kamatuk.

  Maradtak kérdéseid a fogyasztóbarát lakáshitellel kapcsolatban?

  • Bármilyen hitelcélra felvehetek minősített fogyasztóbarát lakáshitelt (MFL)?

   Igen, de nem minden bank kínálja mindegyik lakáscélra. Érdemes megnézned az egyes bankok ajánlatait, szerepel-e benne az, amire te felvennéd a hitelt.
  • A többi hitel nem fogyasztóbarát?

   Köznapi értelemben talán igen, de a minősített fogyasztóbarát hiteleknek meg kell felelniük az MNB kritériumainak, amelyek teljesítésekor kaphatják csak meg ezt a nevet és használhatják a fogyasztóbarát logót.
  • Olcsóbb a fogyasztóbarát hitel a többi piaci hitelnél?

   Sokszor igen, de nem mindig. És ráadásul nem csak az olcsóság számít, sok egyéb dolgot is mérlegelni kell hitelfelvételkor. Az sem mindegy például, hogy mikor merülnek fel az egyes költségek.
  • Igényelhetek fogyasztóbarát lakáshitelt zöld hitelcélokra?

   Igen. 2023. április 1-től a zöld célokhoz díjkedvezmények tartoznak, és kamatkedvezményt is kaphatsz.
  Gergely Péter
  Gergely Péter pénzügyi szakértő
  Linkedin
  Gergely Péter pénzügyi szakértő

  Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

  Néhány bank már most is lehetővé teszi, hogy a hiteligénylési folyamatot az elejétől kezdve egészen a szerződés aláírásáig otthonról intézd. Ez a feltétel került be a fogyasztóbarát hitelekkel szemben támasztott követelmények közé is 2024. év elejétől.

  • Lakáshitel termékváltozás összefoglalók

   2024-02-14 - CIB Bank - CSOK Plusz Jóváírási akció meghirdetése

   A bank CSOK Plusz jóváírási akció keretében egyszeri 120 000 forintot ír jóvá az ügyfél bankszámláján, ha 2024. február 14. – 2024. április 30. között a hitelkérelem hiánytalanul befogadásra kerül és a befogadott hitelkérelem alapján legkésőbb 2024. december 31-ig megtörténik a kölcsön folyósítása, szakaszos folyósítás esetén az első részlet folyósítása.

   Ha az alábbi feltételek teljesülnek, a 120 000 Ft jóváíráson felül további jóváírást biztosít a bank:

   • Ha a CIB CSOK Plusz Kamattámogatott hitel hiánytalan befogadása a cib.hu weboldalon keresztül online csatornán, videóbankár segítségével történik, és az ügyfél megfelel az„Ügyféltájékoztató a cib.hu weboldalon keresztül benyújtott jelzáloghitel igénylésekről, feltételeiről és a folyamatról” című dokumentumban előírt igénylési és technikai feltételeknek, úgy további 40 000 Ft-ot.
   • Ha a CIB CSOK Plusz Kamattámogatott Hitel hiánytalan befogadását több, mint 60 naptári nappal megelőzően az Ügyfél bármely hitelintézetnél Babaváró kölcsön folyósítására kötött szerződést, további 40 000 Ft-ot.

   Az akció keretében elérhető maximális jóváírás mértéke 200 000 Ft, mely hitelügyletenként értendő és egyéb jóváírási kedvezménnyel nem vonható össze.

    

   2024-02-13 - Gránit Bank - Lakáshitel kamatcsökkenés

   Az előzetesen közzétett hirdetmény szerint 2024. február 14-től a Gránit Lakáshitel kamata 6,80%-ról 6,18%-ra csökken.

   2024-02-13 - Raiffeisen Bank - Zöld lakásvásárlási akció feltételeinek kiegészítése

   A jelzáloghitelek 2024. február 13-i hirdetményében a Zöld lakásvásárlási akció feltételei kiegészültek azzal, hogy a megvásárolandó ingatlan energetikai minőség szerinti besorolása el kell, hogy érje a 9/2023. (V.25.) ÉKM rendelet szerinti A besorolást, vagy annál jobb minősítésű kell legyen.

   2024-02-09 - OTP Bank - 17,6% díjemelés április 1-től és ÁKK referenciakamat március 1-től

   2024. február 9-én előzetesen közzétették, hogy 2024. április 1-től a 2023. évi éves inflációnak megfelelő mértékben emelkednek a jelzáloghitelek díjai. Az emelés érinti többek között az értékbecslési díjat, a felülvizsgálati díjat és a szerződésmódosítási díjat is. Előre közölték azt is, hogy 2024. március 1-től a támogatott hitelek referenciakamata, az 5 éves ÁKKH csökkenni fog, és így 6,54%- lesz. 

   2024-02-01 - UniCredit Bank - Referenciakamatok aktualizálása és a lejárt követelések céljából indított eljárások díjai

   2024. február 1-től az otthonteremtő hitelek referenciakamata, az 1 és 5 éves ÁKKH csökkent, emiatt a támogatott hitelek hirdeményében változtak a kamatok. Továbbá midnen hirdetményben közzéteszik mostantól a lejárt követelések céljából indított eljárások díjait.

   2024-02-01 - OTP Bank - A szabad felhasználású hitelekhez adható díjkedvezményes akció meghosszabítása

   2024. február 1-től a szabad felhasználású jelzálog típusú hitelekhez adható OTP díjkedvezményes akciót 2024. június 30-ig meghosszabbították.

   2024-02-01 - MBH Bank - Végig fix Kiváltó 2 hitel kamatainak módosítása

   A végig fix Kiváltó 2 hitel Külső (ami kizárólag más pénzügyi intézmény által nyújtott nem lakáscélú jelzáloghitel kiváltására fordítható) kamata a hirdetmény szerint eddig a lakáshitelek kamatával megegyezett, mostantól azonban értelemszerűen a szabad felhasználású hitelek kamatai vonatkoznak rá, tehát 6,79% helyett 10,25%-10,95% lesz hitelösszegtől függően. 

   2024-02-01 - K&H Bank - Hitelösszeg-forgalmi érték arány változása

   2024. február 1-től 80%-ról 90%-ra emelkedett a hitelösszeg-forgalmi érték arány.

   2024-02-01 - Gránit Bank - A CSOK Plusz Lakáshitel referenciakamata csökkent

   2024. február 1-től a CSOK Plusz Lakáshitel referenciakamata (az 5 éves ÁKKH) csökkent, így a kamat és a támogatás mértéke is változott.

   2024-02-01 - Raiffeisen Bank - Kamatcsökkenés

   2024. február 1-től egységesen 0,3 százalékponttal csökkent a bank jelzáloghiteleinek kamata. A lakáshitelek így 6,34-6,69%-os kamattal igényelhetők mostantól.

   2024-02-01 - CIB Bank - Kamatcsökkenés

   2024. február 1-től a CIB 10 MFL kamata 0,3 százalékponttal a Végig FIX Lakáskölcsöné 0,4 százalékponttal csökkent a Zöld kedvezménykategóriában. Így a kamat mostantól mindkét hitel esetében 6,39% lett. A Végig Fix Lakáskölcsönnél továbbá a Kamatkedvezmény Extra kategória újból igénybe vehető 6,79%-os kamattal. Ennek feltétele havi 450 000 Ft jóváírás vállalása.

   2024-01-31 - Erste Bank - A késedelmes teljesítés díjai változnak 2024. április 1-től

   A hátralékos tartozások kezelésének díja havi 4 750 Ft-ról 3 060 Ft-ra csökken, a személyes felkeresés díja alkalmanként 4 700 Ft-ról 5 500 Ft-ra és a felszólító levél díja levelenként 500 Ft-ról 580 Ft-ra emelkedik 2024. április 1-től.

   2024-01-29 - Erste Bank - Falusi CSOK hitel újraindulása

   2024. január 29-től újra igényelhető Falusi CSOK hitel (Preferált kistelepülésen Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott hitele) új lakás vásárlására, építésére, meglévő használt lakás bővítésére, korszerűsítésére. A hitelre az eddig futó kezdeti költség akciók igénybe vehetők.

   2024-01-23 - Raiffeisen Bank - CSOK Plusz hitelprogram indulása új és használt lakás vásárlására

   2024. január 23-tól a bank bevezeti a CSOK Plusz hitelprogramot új és használt lakás vásárlására az eddig megszokott kezdeti költség akciókkal.

   2024-01-23 - OTP Bank - CSOK Plusz hitel kezdeti költség akciók változása

   A 2024. január 1-től meghirdetett Támogatott  hitel értékesítési akcióban és Összevont támogatott hitel értékesítési akcióban az alábbi változások történtek:

   - A rendelkezésre tartási jutalék elengedését visszavonta a bank
   - A folyósítási díjat csak Groupama biztosítás kötése és 3 éves fenntartása mellett engedik el

   A Támogatott hitel értékesítési akció továbbá kibővült az értékbecslési díj 24 500 Ft feletti részének elengedésével, ha az ügyfél hozzájárul személyes adatainak ajánlattétel céljából történő kezeléséhez és
   az erről szóló tájékoztatóban megjelölt valamennyi OTP bankcsoporttag tekintetében. 

   2024-01-22 - Erste Bank - CSOK Plusz lakáshitel kezdeti költség akciók meghirdetése

   2024. január 22-től a CSOK Plusz lakáshitelekre az alábbi kezdeti költség akciókat hirdették meg:

   - Folyósítási jutalékot nem számítanak fel
   - Az értékbecslési díjat visszatérítik
   - 2 db tulajdoni lap másolat, illetve 1 db térképmásolat TakarNetből történő lekérdezésének díja 0 Ft
   - A közjegyzői díjból 50 000 Ft-ot visszatérítenek.

   2024-01-01 - Raiffeisen Bank - Kamatcsökkenés, akciók meghosszabbítása és további változások

   2024. január 1-től csökkentette jelzáloghitelei kamatát. A lakáshitelek és lakáshitel kiváltó hitelek kamata 7,35-815%-ról 6,64-6,69%-ra csökkentek, ezzel egyidőben a kamatkedvezmények mértékén is változtattak, azok is csökkentek. A lakáshitelek esetén felszámított hitelbírálati díj 0,75%, max. 300 000 Ft lett. A szabad felhasználású és egyéb jelzáloghitel kiváltó hitelek kamata 10,29-11,54%-ról 9,59-10,84%-ra módosultak, ezek kamatkedvezményei most nem változtak.

   Meghosszabbították a kezdeti költségekre vonatkozó akciókat a 2024. március 31-ig igényelt és legkésőbb 2024. június 30-ig kiállított hitelígérvény alapján folyósított kölcsönökre, melynek keretében elengednek minden induló díjat és a közjegyzői díjat 50 000 Ft értékhatárig visszatérítik 5 millió forint hitelösszegtől, a kölcsön kifizetését követő 30 napon belül.

   Az Otthonteremtési Kamattámogatott Kölcsön értékesítése megszűnt a termék jogszabálymódosítása okán.

   2024-01-01 - MagNet Bank - Az 5 éves kamatperiódusú és a CSOK+ lakáshitelek megszűnése, THM-plafon szerinti kamatcsökkenés, akció meghosszabbítása

   2024. január 1-jével a bank megszüneti az 5 éves kamatperiódusú és a MagNet CSOK+ Lakáshitel termékek értékesítését. A Stabil Tízes Lakáshitel kamata 6,7%-ra, az Akciós Stabil Tízes Lakáshitelé 6,3%-ra csökkent. Ez utóbi hitel minimum hitelösszege is változott, 15 millió forinttól lehet igényelni mostantól.

   A kezdeti költségekre vonatkozó akciót meghosszabbították a 2024. december 31-ig befogadott és legkésőbb 2025. január 31-ig szerződött ügyletekre. A közjegyzői díj visszatérítési akció hitelcél szerinti korlátozása megszűnt, helyette hitelösszeg-korlátot vezettek be, azaz már csak a legalább 12 millió Ft kölcsönösszegű hitelek esetén vehető igénybe.

   2024-01-01 - Erste Bank - Kamatcsökkenés, CSOK Plusz hitel

   2024. január 1-től a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelek kamata 95-100 bp-tal, a FIX20 éves futamidejű lakáshiteleké 99-104 bp-tal csökkent a Gazdaságfejlesztési Minisztérium ajánlása alapján. Az eddig futó akciók változatlan feltételekkel folytatódnak visszavonsáig, de a CSOK Plusz hitelekre nem vehetők igénybe. A 16/2016. (II.10.) és a 17/2016. (II.10.) kormányrendelet szerinti CSOK, OTK és Adó-visszatérítési támogatásra megszűnt, helyettük január 1-től az 518/2023. (XI. 30.) kormányrendelet szerinti CSOK Plusz hitelprogram keretében nyújtható új Otthonteremtési kamattámogatott hitel befogadása indul 2024. január 2-től.

   2024-01-01 - Gránit Bank - CSOK Plusz Hitel indul 2,89%-os ügyfél által fizetendő kamattal

   2024. január 1-től CSOK Plusz Hitelprogram keretében igényelt Lakáshitel esetén az alábbi akciókkal:

   - 2,89% kamatot számítanak fel a futamidő végéig,
   - folyósítási jutalékot nem számítanak fel,
   - a tulajdoni lapok és a térképmásolat díját átvállalják,
   - a fedezetértékelés díját visszatérítik,
   - a közjegyzhői okirat díját maxiumu 27 500 Ft-ig szintén visszatérítik.

   Piaci jelzáloghitellel együtt történő igényléskor a CSOK Plusz hitel díjait számítják fel (a kamat kivételével).

   2024-01-01 - OTP Bank - Kamatcsökkenés és Hűség kedvezmény változása, Falusi CSOK hitel és CSOK Plusz hitel indulása, új akciók

   2024. január 1-től a Végig Fix lakáshitel kamata 6,97%, az 1×1 lakáshitelé és a Zöld lakáshitelé 6,87% lett. A Hűség kedvezmény keretében 0,1 százalékpont kamatkedvezményt ad a bank 700 000 Ft vagy ennél nagyobb összegű jövedelemutalás vállalására. A fogyasztóbarát lakáshitelek hirdetményében szereplő termékek megszűntek.

   Falusi CSOK hitel és CSOK Plusz Lakáshitel indult, melyekre két új akciót hirdettek visszavonsáig, de legkésőbb 2024. június 30-ig. A Támogatott  hitel értékesítési akcióban a CSOK Plusz hitel rendelkezésre tartási jutalékát elengedik, és a Falusi CSOK hitel vagy CSOK Plusz hitelhez kapcsolódó közjegyzői költség felét is, ha a feltételek teljesülnek. Az Összevont támogatott hitel értékesítési akcióban az előzőeken túl a tulajdoni lap és a térképmásolat lekérési költséget, a fedezetkezelési kölstséget, 2 db hitelbiztosítéki felülvizsgálati díjat és a fedezetváltozási költséget sem kell megfizetni. Ez utóbbi akció támogatott hitel és piaci kamatozású lakáshitel együttes igénylésekor vehető igénybe.

   2024-01-01 - UniCredit Bank - Csökkentek lakáshitel-kamatok, CSOK Plusz hitel indult, és Partner Csomag akció változott

   2024. január 1-től a bank 6,92-6,95%-ra csökkentette a lakáshtielek és lakáshitel kiváltó hitelek kedvezményes kamatait. A nem kedvezményes kamatok nem változtatk, 7,81% továbbra is. A szabad felhasználású és egyéb jelzáloghitel kiváltó hitelek kamatain és kedvezményein nem változtattak. Január 1-től visszavonásig új Partner Csomag akciót hirdettek, de már csak a 10 éves kamatperiódusú és a fix 10 éves lakáshitelekre, a fix 20 évesre nem.

   2024. január 8-tól igényelhető CSOK Plusz  hitel 1 és 5 éves kamatperiódussal, használt lakás vásárlására. A hitelösszeg a gyermekek számától függően 1-50 millió Ft, a futamidő 10-25 év. A Többgyermekes családok támogatott hitelét megszüntették, de továbbra is igényelhető a támogatott lakáscélú jelzáloghitel (12,5 millió Ft összegben) új lakás vásárlására és építésére, valamint az Otthonteremtő hitel használt lakás vásárlására/korszerűsítésre/bővítésre 1 és 5 éves kamatperiódussal. 

   2024-01-01 - MBH Bank - Csökkent a lakáshitelek kamata és CSOK Plusz Hitel indul 2,89%-os ügyfél által fizetendő kamattal

   2024. január 1-től a bank csökkentette a lakáshitelek kamatát a THM plafonnak megfelelően. A fogyasztóbarát lakáshitelek és a végig fix lakáshitelek kamata hitelösszegtől és kamatperiódustól függetlenül egységesen 6,79% lett. A nem fogyasztóbarát lakáshitelek esetében KK3 kedvezménykategóriában, 24 millió Ft hitelösszeg fölött ebből 0,3 százalékpont kamatkedvezményt adnak (így ott a kamat 6,49%), valamint az ECO hitelek esetében 0,25% a kamatkedvezmény (így ott a kamat 6,24-6,54%).

   Az eddigi Többgyermekes családok otthonteremtési kamattámogatott hitele megszűnt, helyette a Preferált kistelepülésen új és használt lakást vásárlók és építők hitele maradt. CSOK Plusz Otthonteremtési Kamattámogatott Kölcsön indult a 518/2023 (XI.30.) Korm. rendelet alapján új lakás vásárlására, építésére, használt lakás vásárlására akár bővítéssel együtt, és vásárlás nélkül bővítésre. A futamidő 120-300 hónap, melyből az első 12 hónap türelmi idő. A kölcsön összege min. 2 millió Ft, a maximum a gyermekek számától függ. A kamat az 5 éves ÁKK állampapírhozam 110%-a + 2,89%, így az ügyfél által fizetendő kamat 2,89% lesz.

   2024-01-01 - K&H Bank - THM plafon szerinti kamatcsökkenés, CSOK Plusz hitel

   2024. január 1-től a K&H Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel és a K&H Zöld Lakáshitel kamatai az egyes kamatperidusok esetén 6,79-6,89%-ra csökkentek. Továbbra is választható a K&H lakásbiztosítási kamatkedvezmény (0,1%) és a K&H Családi Életbiztosításra járó kamatkedvezmény (0,2%), de ezek a 120 hónapnál hosszabb futamidejű fix kamatozás esetén nem vehetők igénybe. CSOK Plusz lakáshitel indulását is közzétették egy új hirdetményben.

   2024-01-01 - CIB Bank - Lakáshitelek kamatcsökkenése, THM plafon és további változások

   2024. január 1-től az alábbi változások történtek a CIB Bank jelzáloghiteleiben:

   • A Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel kamata 7,99%-ról 6,89%-ra csökkent, egyúttal megszúnt a Kamatkedvezmény Plusz kategória. Maradt A Kamatkedvezmény Extra, de a mértéke 0,4%-ról 0,1%-ra, és a Zöld kamatkedvezmény 0,6% helyett 0,2%-os mértékkel.
   • A Végig FIX Lakáshitel kamata szintén 7,99%-ról 6,89%-ra csökkent, egyúttal megszűnt a Kamatkedvezmény Plusz és a Kamatkedvezmény Extra nevű kedvezménykategória a lakáshitelek esetében. A Zöld kamatkedvezmény megmaradt, de a mértéke 0,6%-ról 0,1%-ra csökkent. A szabad felhasználású jelzáloghitelek kondíciói nem változtak, megmaradtak a kedvezménykategóriák is.
   • Az induló díj akciókat meghosszabbítáttők 2024. március 31-ig.
   • Az előtörlesztési díj akciót szintén 2024. március 31-ig hosszabbították meg.
   • A 40 000 Ft-os jóváírás akciót szintén 2024. március 31-ig hosszabbították meg.
   • A 200 000 Ft-os jóváírás akció december 31-ével véget ért.
   • A Partneri kedvezmény akciót 2024. december 31-ig hosszabbították meg.
   • Az Otthonteremtési Kamattámogatott Kölcsön igényelhetőségét felfüggesztették.
   • CSOK Plusz Lakáshitel indult.

   2023-12-18 - MagNet Bank - MagNet Bank CSOK+ Lakáshitel és a CSOK igénylés benyújtásának határideje

   A bank hirdetményében közzétette, hogy legkésőbb 2023. december 29-én benyújtott kérelmeket fogadja be.

   2023-12-15 - OTP Bank - Kamatcsökkenés és Hűség kedvezmény változása 2024. január 1-től

   A bank előzetesen közzétette a 2024. január 1-től érvényes lakáshitel-kamatokat. A Végig Fix lakáshitel kamata 6,97%, az 1×1 lakáshitelé és a Zöld lakáshitelé 6,87% lesz. Hűség kedvezmény keretében 0,1 százalékpont kamatkedvezményt lehet elérni 700 000 Ft vagy ennél nagyobb összegű jövedelemutalásra.

   2023-12-15 - Gránit Bank - Kamatcsökkenés

   A Gránit Bank 2023. december 15-től a 10 éves kamatperiódusú lakáshitelét 0,34 százalékpontos csökkenés után 6,8 százalékos éves kamattal - 7,13 százalékos teljes hiteldíjmutató (THM) mellett - nyújtja.  A bank 0,09 százalékponttal csökkentette a szabad felhasználású hitelek kamatát is, amelyet évi  8,55 százalékos kamattal 9,04 százalékos THM mellett lehet felvenni. 

   2023-12-01 - CIB Bank - A szabad felhasználású jelzáloghitelek kamata cöskkent

   December 1-től a CIB Végig FIX Szabad Felhasználású Ingatlanfedezetes Kölcsön kamata 0,6-1,14 százalékponttal, a CIB 10 éves kamatperiódusú Szabad felhasználású Ingatlanfedezetes Kölcsön kamata 0,4-1,02 százalékponttal csökkent.

   2023-12-01 - K&H Bank - Referenciakamatok aktualizálása

   A 2023. december 1-jei hirdetményekben a referenciakamatok változtak.

   2023-12-01 - MBH Bank - A támogatott és a fogyasztóbarát hitelek referenciakamatainak változása, akciók hatályon kívül helyezése

   A 2023. december 1-jei hirdetmények módosításának indoka, hogy változtak Államadósság Kezelő Központ által közzétett referenciahozamok. A díjhirdetmény módosításának indoka pedig a fizetési moratóriumhoz kapcsolódó díjakciók, kedvezmények hatályon kívül helyezése.

   2023-12-01 - Gránit Bank - A támogatott hitel referenciakamata nőtt

   2023. december 1-től az Otthonteremtési Kamattámogatott Hitel referenciakamata (az 5 éves ÁKKH) emelkedett, így a kamat és a támogatás mértéke is változott.

   2023-12-01 - Raiffeisen Bank - Az 5 éves kamatperiódusú, illetve 5, 15, 20 évig végig fix jelzáloghitelek felfüggesztése

   A Raiffeisen Bank Zrt. 2023.12.01. napjától a Raiffeisen Lakáshitel, Raiffeisen Zöld Jelzáloghitel (lakásfelújításra és energetikai korszerűsítésre), Raiffeisen Személyi Kölcsön Ingatlanfedezettel, Raiffeisen Egyetlen hitel Szabad felhasználású hitel kiváltására és Raiffeisen Egyetlen hitel Lakáscélú hitel kiváltására, a Raiffeisen Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel, illetve Raiffeisen Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel lakáscélú hitel kiváltására elnevezésű 5 éves kamatperiódusú, illetve 5, 15, 20 évig végig fix kamatozáshoz kötött jelzáloghiteleinek befogadását visszavonásig felfüggeszti.

   2023-12-01 - UniCredit Bank - Referenciakamatok aktualizálása

   2023. december 1-től az otthonteremtő hitelek referenciakamata változott, az 1 éves ÁKKH csökkent, az 5 éves ÁKKH emelkedett. 

  Itt találkozhattál velünk
  telex forbes Hold hvg szamlazz.hu hazipatika.hu