Lakástakarék – minden, amit tudni akarsz róla 2023-ban

Hallottál az új OTP Lakástakarék Prémium termékekről és szeretnéd tudni mit tudnak? Vagy érdekelnek a lakáscélú megtakarítások? Jó helyen jársz! Ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogy mit tud egy lakástakarék, és milyen ajánlatok közül választhatsz.

Mit mond szakértőnk?Bezár

Hallottál az új OTP Lakástakarék Prémium termékekről és szeretnéd tudni mit tudnak? Vagy érdekelnek a lakáscélú megtakarítások? Jó helyen jársz! Ebben az útmutatóban megmutatjuk, hogy mit tud egy lakástakarék, és milyen ajánlatok közül választhatsz.

A lakástakarék az elmúlt években nem tartozott a legnépszerűbb termékek közé, mivel megszűnt a hozzá kapcsolódó állami támogatás. A Fundamenta ennek ellenére mindvégig stabilan jelen volt a piacon. Emellé csatlakozott vissza 2023. március elején az OTP Lakástakarékpénztár két új prémium termékkel.

Bár a magas kamatprémium csábítóan hangzik, érdemes alaposabban is megvizsgálni a lakástakarék termékeket, mielőtt szerződést kötsz. Azt javaslom, hogy mindig nézd meg, hogy mennyi kamatot kapsz a megtakarításodra, és mekkora kamat mellett veheted fel a lakáshitelt a megtakarítási időszak lejárta után. A kamatprémium vagy kamatbónusz ugyanis jól hangzik, de csak az új befizetéseidre kapod, és nem a számládon tartott összegre. Átszámolva pedig már nem olyan szép a kép.

Ennek ellenére lehet, hogy a lakástakarék neked való, de ehhez gondold át, hogy hogyan szeretnél megtakarítani. A lakástakarék azoknak is megfelelő, akik a befektetésekben nem túl járatosak, vagy nem szívesen fordítanak erre időt. Ez egy kényelmes termék, de nem lehet vele nagy hozamokat elérni. Ha azt szeretnéd, hogy a pénzed hosszú távon le legyen kötve, és hozamot is termeljen, akkor jobban jársz, ha állampapírba fekteted.

Görgess lejjebb, és elmondom részletesen.

Sokáig úgy tűnt, a lakástakarékpénztár egy kihalóban lévő állatfajta, amelynek már alig maradt élő példánya a világon. Most mégis újjáéledni látszik a termék, mert az OTP Lakástakarékpénztár 2023 márciusában új konstrukciókkal rukkolt elő, méghozzá magasabb hozamokkal, amelyek újra vonzók lehetnek a lakásvásárlóknak. Most előkapjuk a nagyítónkat, hogy közelebbről is megvizsgáljuk az új példányt, de közben azt is megmutatjuk, mit tudnak a meglévő termékek. Útmutatónk végére eldöntheted, hogy érdemes-e lakástakarékba (vagy ahogy sokan ismerik lakáskasszába, LTP-be) tenni a pénzed, vagy jobb helyen lenne máshol.

Mi az a lakástakarék és hogyan működik?

A lakástakarék, ahogy a neve is mutatja, egy előtakarékossági forma, ahol lakáscélra gyűjthetsz. A lényege, hogy a lakástakarékpénztárnál vezetett számládra havi rendszerességgel egy előre meghatározott összeget befizetsz, amelyre kamatot kapsz.

De a lakástakarék több egyszerű bankbetétnél, mert itt a megtakarításaidra kamatprémium is jár.

A betéti kamat minimális, ezt viszont kiegészíti a kamatprémium vagy kamatbónusz. Régen ezt az állam adta támogatásként a lakástakarékpénztárba befizetett összeg után minden évben. A mértéke a befizetés 30%-a volt, legfeljebb évente 72 000 forint, méghozzá a futamidőtől függetlenül, és ez a támogatásrész tette a lakástakarékot igazán népszerűvé.

A kamatprémiumot most maga a lakástakarékpénztár (LTP) adja, a mértéke a konstrukciótól függ.

A hasonlóság a régi állami támogatásra hajazó kamatprémiumok ellenére a mostani lakástakarék termékek nem teljesen olyanok, mint a régiek. A különbségről később részletesen is beszélünk.

A megtakarításod után kapott nyereség kamatadó-mentes és mentes a szocho alól is.

Amikor a megtakarítási időszak lejárt, felveheted a lakástakarékból a pénzedet, és mellé kedvezményes kamattal lakáshitelt is igényelhetsz.

Ez tehát egy olyan lakáscélú megtakarítás, amely egy betétből (lakástakarékba tett megtakarítás), kamatból, kamatprémiumból (vagy bónuszból) és lakáshitelből áll. Ez a szerződéses összeg.

Lakáscélú megtakarítás + kamat + kamatprémium vagy bónusz + lakáshitel = szerződéses összeg.

Nézzük meg ezt jobban is.

Boldog házaspár akik lakástakarékból vettek új lakást

A megtakarítási időszakkal indul az egész

A szerződésnek van egy futamideje, amit megtakarítási időszaknak hívnak. Ez alatt az idő alatt folyamatosan befizetsz a számládra. Érdemes havonta az előre meghatározott összeget fizetned, de ha nem fizetsz be rendszeresen, vagy nem az előre eltervezett összeget, akkor nem történik semmi, viszont a kamatprémiumod is kisebb lesz.

Amikor a gyűjtési időszak véget ért, jön a 2 hónapos kiutalási időszak. Ekkor kell nyilatkoznod arról, hogy pontosan mire használod majd a lakásszámládon összegyűlt pénzedet, és hogy élsz-e a kedvezményes hitelfelvételi lehetőséggel vagy sem.

Elég tehát itt pontosítanod, hogy milyen lakáscélra használod a pénzed. Továbbá attól függetlenül, hogy az eredeti szerződéses összegben az elérhető kedvezményes lakáshitel összege is benne van, nem kötelező azt tényleg felvenned.

Megteheted, hogy nem a lakástakarékpénzár által kínált hitelt veszed fel, hanem egy másikat. Ez lehet piaci lakáscélú jelzáloghitel, de támogatott hitel, például CSOK hitel is. A lakástakarékban gyűjtött összeget ezekhez a hitelekhez is felhasználhatod önerőként.

De lássuk, mi mindenre használhatod a lakástakarékban gyűjtött pénzedet, utána megnézünk pár konkrét ajánlatot!

Mire való a lakástakarék?

A lakástakarékban gyűjtött pénzed csak lakáscélra használhatod. Ennek a megtakarításnak nem lehet szabad felhasználású része, minden pénzt a lakásra kell tehát költened. Azt viszont nem kell előre pontosan megmondanod, hogy ez milyen lakáscél lesz, erre ráérsz a kiutalási időszakban.

Ezekre a lakáscélokra gyűjthetsz:

 • Új vagy használt lakás vagy ház vásárlása, építési telek vásárlására.
 • Lakáshitel, vagy ingatlan lízing részleges vagy teljes előtörlesztésére.
 • Felújítás, korszerűsítés. Itt minden számít, ami a lakás része lesz, például konyha, fürdőszoba felújítása, nyílászárók cseréje, fűtés cseréje, korszerűsítése, világítás korszerűsítése, árnyékolástechnika, napelemes rendszer cseréje, kialakítása.
 • Építés, bővítés. Új lakást építhetsz, vagy új helyiségekkel bővítheted a meglévőt. Építhetsz teraszt vagy garázst, de a kertet is átépítheted.

A lakástakarékban gyűjtött pénzed felhasználhatod önerőként lakáscélú hitelekhez. Egy lakáshitelbe egyszerre több lakáskasszát is beletehetsz, sőt, emellé felhasználhatsz esetleg CSOK támogatást és Babaváró hitelt is önerőként.

Lakástakarékban akkor is tudsz tehát gyűjteni, ha már van lakáshiteled, mert az összegyűlt pénzedből előtörlesztheted a hiteled, méghozzá általában ingyenesen. A fogyasztóbarát lakáshiteleknél ez előírás, a lakáskasszából való előtörlesztésnél a bank nem számíthat fel előtörlesztési díjat.

A lakástakarékpénztárból nem kötelező a szerződés lejártakor azonnal felvenned a megtakarítási időszak alatt összegyűjtött pénzedet. Ha szeretnéd, továbbra is bent tarthatod a pénztárban. Ilyenkor befizetned már nem kell, de ha akarod, gyűjthetsz tovább. Innentől kezdve kamatprémiumot viszont nem kapsz a megtakarításodra, csak a betéti kamatot, ami egy nagyon kis összeg. A számlavezetés díját fizetned kell.

Ha tudod mire költenéd a pénzt, akkor kérheted a kiutalását. A felhasználást dokumentumokkal kell igazolnod, erre később még visszatérünk.

Ha a megtakarítási időszak végén mégsem tudod vagy szeretnéd lakáscélra felhasználni a pénzt, akkor kamatprémiumot nem kapsz utána. Megmaradhat viszont a kamatprémium, ha a lakástakarékban gyűjtött összeget egy közeli hozzátartozód használja fel saját lakáscéljára.

Férfi nézi a kertjében számítógépen a lakástakarék ajánlatokat

Milyen konkrét ajánlatok közül választhatok?

Jelenleg az OTP Lakástakarékpénztárnál, az Erste Lakástakarékpénztárnál és a Fundamentánál köthetsz új szerződéseket. Az OTP és az ERSTE régi-új szereplők a piacon, míg a Fundamentánál mindvégig lehetett lakásszámlákat nyitni. Ők egyébként a korábbi lakástakarék-piac első szereplői voltak.

Lássuk, mit tudnak a mostani lakástakarék konstrukciók! Itt először a feltételeket vesszük sorra, később pedig abban is segítünk, hogy eldönthesd, mennyire éri meg ezekben megtakarítanod.

Sok szám lesz benne, de ne ijedj meg. Szükség van rájuk, mert csak ezek ismeretében tudsz jó döntést hozni.

Két fontos mutatót érdemes figyelni a megtakarítási összegek és futamidők mellett.

Az egyik az EBKM, a másik a THM. Előbbi a betétekre, utóbbi a hitelekre vonatkozik, és a reklámokban valószínűleg mindkettőt láttad már.

Az EBKM, vagy Egységesített Betéti Kamatláb Mutató egy olyan mutatószám, ami azt mondja meg, hogy évente mennyi lehet a nyereséged, ha lekötött betétbe teszed a pénzed.

Nem elég ugyanis azt tudnod, hogy mekkora kamatot kapsz a betétben elhelyezett pénzedre, de azt is figyelembe kell például venned, hogy mekkora költséggel jár a számla megnyitása és fenntartása, és hogy mikor kapod a kamatot. A költségeket le kell vonnod a betéti kamatként kapott nyereségedből, a kamatokat pedig évesítve, méghozzá ugyanannyi napra számolva kell figyelembe venni. Az EBKM ezt teszi meg neked. A kamatadóval és a szochóval viszont az EBKM nem számol.

Ez olyasmi, mint a hiteleknél a THM, azaz a Teljes Hiteldíj Mutató.

A THM arról ad információt, hogy mekkora a hiteled teljes költsége, tehát nemcsak a kamatokat, hanem a hitelfelvétellel járó egyéb költségeket is figyelembe veszi.

A hitelnek ugyanis nem a hitelkamat az egyetlen költsége. Különösen lakáshiteleknél lehetnek magasak az induló költségek. Ezért nemcsak azt érdemes tudnod, hogy mekkora egy hitel kamata, hanem azt is, hogy mennyi egyéb kiadással kell még számolnod. Így könnyebb összehasonlítani a hiteleket.

Most pedig nézzük meg a lakástakarék ajánlatokat!

Az OTP Lakástakarékpénztár ajánlatai

Kezdjük talán az első nagy visszatérővel, az OTP Lakástakarékpénztár két új konstrukciójával. Az OTP pár év kihagyás után 2023. március 1-jével tért vissza a lakáskasszák értékesítéséhez. Két új termékkel jelentkezett, egy 4 éves és egy 8 éves megtakarítással. Ez az OTP Lakástakarék Prémium termékcsalád.

A kamatprémiumot mindkét OTP lakástakarék terméknél egyben, a futamidő végén kapod meg a teljes addigi befizetésedre nézve. A kamatprémiumot tehát nem évente írja jóvá az OTP Lakástakarékpénztár a számládon, hanem a megtakarítási időszak végén, egy összegben.

Fontos tudnod azt is, hogy ha a megtakarításodat nem lakáscélra használod, akkor a kamatprémiumot elveszíted.

Fundamenta lakástakarékot választott ez a költöző pár a lakásuk megvásárlásához

OTP Lakástakarék Prémium 4x10

Ez a rövidebb megtakarítási időszakra szóló módozat, azaz a kisebbik csomag. A számok onnan jönnek, hogy 4 évig takaríthatsz meg benne, és egyszeri 10% kamatprémiumot ad rá az OTP.

A megtakarítási időszak tehát 48 hónap. Legfeljebb 50 000 forintot fizethetsz be a lakáskasszába havonta. Ez a teljes futamidő alatt maximum 2 400 000 forint, amelyre 10%, vagyis akár 240 000 forint prémiumot kaphatsz. A betéti kamat 0,1%.

Az EBKM legfeljebb 3,44% kamatprémiummal együtt.

A szerződéses összeg (tehát a saját megtakarításod a hitellel együtt) 860 000 és 4 300 000 forint között lehet.

A kedvezményes lakáshitel összege legfeljebb a pénztárban gyűjtött megtakarításod 40%-a lehet. A kamata 7,9%.

A számlanyitás költsége a szerződéses összeg 1%-a, a számlavezetés díja 180 forint havonta.

OTP Lakástakarék Prémium 8x30

Ez pedig a nagy dobás: a 8 éves futamidejű módozat, amely mellé az OTP Lakástakarékpénztár 30%-os kamatprémiumot kínál.

A megtakarítási időszak 96 hónap. Szintén 10 000 és 50 000 forint közötti összeget takaríthatsz meg havonta, így összesen legfeljebb 4 800 000 forintot fizethetsz be, amelyre egyszeri 30% kamatprémiumot kaphatsz. A maximális kamatprémium így 1 440 000 forint. Az EBKM legfeljebb 5,64% lehet.

A szerződéses összeg 2 000 000 és 10 000 000 forint között lehet, ez tehát a megtakarításod a hitellel együtt.

A lakáshitel összege 3 739 905 forint a maximális megtakarításnál, amelyet az OTP 7,9%-os kamat, és 10,4%-os THM mellett kínál. Ennek a kölcsönnek a kezdő törlesztőrészlete 53 510 forint.

A számlanyitási díj itt is a szerződéses összeg 1%-a, azaz legfeljebb 100 000 forint, a számlavezetési díj 180 forint havonta.

Az ERSTE Lakástakarékpénztár ajánlatai

Az ERSTE szintén visszatérőként követte az OTP LTP-t 2023 májusától. Ő sem tűnt el teljesen, hiszen a meglévő szerződéseket mindvégig kezelte, kiegészítve az Aegon (Alfa) ügyfeleivel. Új szerződéseket viszont nem kötött.

Jelenleg is 80 000 ügyfele van, akiknek több, mint 130 milliárd forintos megtakarítását kezeli. Tapasztalatai szerint az emberek 5-10 évente nagyobb összeget költenek a lakásukra, például egy felújítás, korszerűsítés vagy költözés keretében. Ehhez pedig sokan célhoz kötötten szeretnek takarékoskodni.

Most az ERSTE is új termékekkel rukkolt elő, amelyek ígérete szerint a korábbi állami támogatással elérhető hozamokra hajazó nyereséget kínálnak.

Az ERSTE számít azokra az ügyfelekre, akik ezen az öngondoskodási formán keresztül szeretnének lakáscélú megtakarítást képezni. Ezenfelül pedig olyan új ügyfeleket is meg szeretnének nyerni, akiknek még nincs nagyobb mennyiségű befektethető pénzük, de félre tudnak tenni havi 20-50 000 forintot, és a lakáskasszát, mint befektetési formát választják.

És most lássuk a termékeiket!

Tanácsadó bemutatja érdeklődő ügyfeleknek az Erste lakástakarék ajánlatát

2 új konstrukció közül választhatsz náluk, egy 4 és egy 8 éves futamidejű változatból.

Az ERSTE lakáskasszába 20, 30, 40 vagy 50 000 forintot tehetsz be havonta, választásod szerint. De ez nem jelenti azt, hogy ez a megtakarítás maximuma. Egyszerre ugyanis több számlát is nyithatsz, felső korlát nélkül, tehát bármennyi lakáskasszád lehet.

Köthetsz kettő, három vagy akár több szerződést is. Minden szerződésnél számlanyitási díjat számít fel az ERSTE, ami a szerződéses összeg 1%-a.

Van viszont számlanyitási akció, amelynek keretében elengedik a számlanyitási díjat, ha teljesíted az akcióban foglalt feltételeket.

A 4 éves futamidejű változatnál ez akár 65 000 forint, 8 éves futamidőnél pedig akár 140 000 forint megtakarítást is jelent, ennyi lenne a számlanyitási díj havi 50 000 forintos megtakarítás esetén.

Mikor vehetsz részt a számlanyitási akcióban?

Az akcióban való részvételnek több feltétele is van. Ezek egy részét együttesen kell teljesítened, de vannak specialitások is, amelyek közül egy feltételnek kell teljesülnie.

Ezeknek kell megfelelned:

 • A lakástakarék-szerződésed nem szűnhet meg a megtakarítási időszak alatt. A szerződést nem módosíthatod úgy, hogy csökkenjen a havi befizetés összege, illetve a szerződést nem oszthatod meg, és nem ruházhatod át másra.
 • A megtakarítási időszak alatt nem lehet háromhavi befizetésnek megfelelő, vagy annál nagyobb összegű elmaradásod.
 • A megtakarítási időszak alatt a befizetéseket az ERSTÉ-nél vezetett számládról teljesíted csoportos beszedési megbízással.
 • Hozzájárulsz, hogy az ERSTE Lakástakarék és az ERSTE Befektetési Zrt. reklámanyagokat küldjön neked.
 • A lakástakarék-szerződésedet az akció alatt kell megkötnöd.

Ezenfelül még egy feltételnek kell megfelelned az alábbiak közül:

 • Új lakáshitelre vagy Babaváró hitelre vonatkozó akció: A lakástakarék-szerződés megkötése előtt, vagy legfeljebb a megkötéstől számított 9 hónapon belül folyósítja az ERSTE Bank a lakáshiteledet vagy Babaváró hiteledet. A lakástakarékban a szerződő vagy a kedvezményezettje a hitelben adós vagy adóstárs kell, hogy legyen.
 • Új bankszámla akció: a lakástakarék-szerződéseddel egyidőben az ERSTE Banknál számlát nyitsz.
 • Mennyiségi akció: havi 50 000 forint megtakarításra vonatkozó szerződést írsz alá.
 • Újrakötési akció: Erre akkor vagy jogosult, ha az új lakástakarék-szerződésed megkötése előtt volt olyan lakástakarék-szerződésed, amelyet a mostani új szerződés megkötése előtti egy évben utaltak ki vagy mondtál fel.

Ha a feltételek bármelyikét nem teljesíted, akkor az ERSTE felszámítja neked a meg nem fizetett számlanyitási díjat, amit a megtakarításodból von le.

4 vagy 8 évig takarékoskodhatsz

A 4 éves konstrukcióhoz az ERSTE évi 15%, a 8 éveshez pedig évi 30% kamatbónuszt ad a befizetések után.

50 000 forintos havi megtakarítás esetén tehát a 4 éves futamidejű változatnál évi 90 000 forintot, a 8 éves változatnál pedig 180 000 forintot kaphatsz pluszban kamatbónuszként. Ez olyan, mintha az ERSTE évi 1,8 havi, illetve 3,6 havi befizetéssel még megtoldaná a saját megtakarításaidat.

Ezek első hallásra az OTP termékeihez hasonló lakáskasszák, de azon túl, hogy a rövidebb futamidőre valamivel magasabb kamatbónuszt ad, van bennük egy érdekesség.

A 15%-os kamatbónuszt csak akkor kaphatod meg, ha legalább 4 évig takarékoskodsz. Ebben az esetben viszont akkor is jár, ha te 8 éves futamidőre kötöttél szerződést, de 4 év után felbontod a szerződésed.

Ha tehát 8 éves szerződést kötöttél, és ebből már letelt 4 év, de még a teljes, 8 éves futamidő letelte előtt megszünteted a szerződést, akkor az olyan, mintha eleve 4 évre szerződtél volna, és az ehhez a futamidőhöz tartozó kamatbónuszt azért megkapod.

A magasabb, 30%-os kamatbónusz tehát akkor jár, ha 8 évig takarékoskodsz.

EgyOtthon 15% 4 év

Ha 4 éves megtakarítási időt választasz, akkor 15%-os kamatbónuszt érhetsz el. Ezt az adott évben teljesített befizetéseidre kapod.

Ha havi 20 000 forinttal takarékoskodsz, akkor az EBKM kamatbónusszal együtt 4,48%, anélkül -1,47%.

Ebben a konstrukcióban a szerződéses összeg legfeljebb 6 500 000 forint lehet. Ebből 2 765 688 forint a megtakarításod a kamatbónusszal együtt, és 3 734 312 forint lehet a mellé felvehető lakáshitel maximális összege. A futamidő 48 hónap.

A hitel kamata 7,9%, THM-je 10,23%. A havi törlesztőrészlet 90 990 forint lenne.

EgyOtthon 30% 8 év

Ezzel a 8 éves megtakarítással egy nagyobb, 30%-os kamatbónuszt érhetsz el.

Szintén havi 20 000 forint megtakarítással számolva az EBKM 5,09% kamatbónusszal együtt, és -0,94% anélkül.

A legmagasabb összegű havi megtakarítás, azaz 50 000 forint befizetése mellett a megtakarítási időszak végére kamatbónusszal és kamattal (0,1%) együtt 6 265 008 forintod gyűlik össze. Emellé 8 484 992 forint hitelt vehetsz fel legfeljebb 96 hónapra, 7,9%-os kamat, illetve 9,42%-os THM mellett.

A legnagyobb szerződéses összeg tehát 14 750 000 forint lehet.

A Fundamenta lakáskassza ajánlatai

A Fundamenta közben egy kicsit más irányba ment. Nem szüntette be a tevékenységét soha, így egy darabig ő volt a piacon az egyetlen lakástakarékpénztár. A konstrukcióin változtatott annak érdekében, hogy állami támogatás nélkül is versenyképes alternatívát kínáljon a lakáskasszában takarékoskodóknak.

Jelenleg 3 konstrukció közül választhatsz náluk:

 1. Otthontervező Lakásszámla
 2. Gyarapodó Lakásszámla és
 3. Gyerek Lakásszámla

A Fundamenta a kamatbónuszokat évente egyszer írja jóvá a számládon.

Ha a megtakarítási időszak végén úgy döntesz, hogy mégsem használod még fel a pénzedet, akkor a szerződést meghosszabbítva a megtakarításod továbbra is a Fundamentánál tarthatod és tovább gyarapíthatod. Van egy Ráadás Bónusz 30 nevű akciójuk, amelynek keretében minden évben 30% kamatbónuszt kapsz, de legfeljebb 72 000 forintot.

Ennél a hosszabbításnál új számlanyitási díj van, és a feltétele, hogy legalább még 24 hónappal és 1 millió forinttal növeld a szerződéses összeget.

Megtakarító férfi gondolkodik, hogy biztos hogy ilyen alacsony ebkm mellett a lakáskassza jó választás

Otthontervező Lakásszámla

Ez a konstrukció akkor lehet jó, ha a lakáscélodhoz megtakarítást és hitelfelvételt is tervezel, tehát akkor, ha úgy számolsz, hogy előreláthatóan hitelre is szükséged lesz majd.

A megtakarítási összeg magas, akár havi 100 000 forint is lehet. A kamatbónusz évente egyszeri 5%, a betéti kamat 0,1%. A szerződéses összeg legfeljebb 40 millió forint lehet, ez tehát a megtakarításod a hitellel együtt.

Az EBKM megtakarítási időszaktól és befizetett összegtől függően 0,32 és 1,07% között van kamatbónusszal együtt.

A lakáshitel kamata 3,9 és 4,9% között van.

Négy megtakarítási idő közül választhatsz:

 • 4 év és 10 hónap
 • 8 év és 6 hónap
 • 10 év és 7 hónap és
 • 13 év és 5 hónap.

Ha havonta 20 000 forintot tennél félre, akkor a legrövidebb futamidővel 1 220 680 forint lesz a saját megtakarításod, a hitellel együtt 2 500 000 forint. A hitel THM-je 5,57%.

Ha viszont havonta 100 000 forintot fizetsz be a lakásszámládra, és ehhez a leghosszabb futamidőt választod, akkor a szerződéses összeg 40 millió forint, amiből a saját megtakarításod 16 803 290 forint. A hitel – mint minden konstrukciónál, itt is fix kamatozású, a THM 5,05%.

A számlanyitás díja a szerződéses összeg 1%-a, a számlavezetési díj 168 forint.

A konstrukció érdekessége, hogy a hitelt akkor is igényelheted, ha még nem telt le a megtakarítási időszak. Ebben az esetben magasabb THM-mel kell számolnod. Ha 40 millió forintnál magasabb összeget szeretnél, akkor érdemes több lakásszámlát is nyitnod.

Gyarapodó Lakásszámla

Ez a konstrukció akkor lehet jó, ha valószínű, hogy hosszú időn keresztül tudsz majd megtakarítani. A kamatbónusz 5 és 22,5% között lehet, magasabb bónuszt hosszabb futamidő esetén érhetsz el. A 22,5%-os kamatbónusz havi 100 000 forint megtakarítás és 16 év 7 hónap futamidő mellett jár.

A megtakarítás havonta 10 000 és 100 000 forint között lehet, a szerződéses összeg pedig akár 50 millió forint is lehet, futamidőtől függően.

A pénzedre 0,1% betéti kamatot kapsz, a EBKM kamatbónusszal együtt legfeljebb 2,07% lehet.

A megtakarítás lejártakor kínált lakáshitel kamata 5,5%, a THM 6,45%.

A lehetséges futamidők:

 • 6 év és 8 hónap
 • 8 év és 4 hónap
 • 13 év és 3 hónap
 • 16 év és 7 hónap

Havi 20 000 forintos megtakarítással a legrövidebb futamidő mellett a megtakarításod hitellel együtt (tehát a szerződéses összeg) 4 millió forint lehet. Itt az EBKM 0,53%, a hitel THM-je 6,34%

Havi 100 000 forintos takarékoskodás mellett a leghosszabb, 16 év 7 hónapos futamidő végére a hitellel együtt 50 millió forint összeggel gazdálkodhatsz. A betét EBKM-je itt 2,07%, a hitel THM-je 5,67%.

Kislány mutat a malacperselyre amibe belerakja a spórolt pénzét

Gyerek Lakásszámla

Ez a konstrukció egy kakukktojás a lakáskasszák között, mert itt nem a saját, hanem a gyermeked lakáscéljára gyűjthetsz. Itt már elérheted az egyszeri 30%-os kamatbónuszt is.

A futamidő 16 év 7 hónap, és havonta 20 000 és 100 000 forint közötti összeget helyezhetsz el a számlán. Érdemes tehát minél korábban elkezdeni a takarékoskodást, ha szeretnéd, hogy a gyermeked nagykorúvá válása után minél hamarabb hozzájuthasson a pénzhez.

Itt is 1%-os betéti kamatot kapsz, így a kamatbónusszal együtt 2,66-2,73%-os lehet az EBKM.

20 000 forint megtakarítás esetén a szerződéses összeg 10 millió forint lesz, amiben a saját megtakarításod 5 207 452 forint, a többi a lakáshitel, amelyet 5,8%-os THM mellett kapsz.

100 000 forint esetén akár 50 millió forint felett is rendelkezhet a gyermeked, ebből a saját megtakarításod 26 039 005 forint. A hitel THM-je 5,67%.

Ennél szerintünk sokkal jobb alternatíva a babakötvény, ahol szintén a gyermeked számára fizetsz be. Évente 12 000 forint állami támogatást is kaphatsz a megtakarítások után és a mindenkori infláció +3%-os kamat jár a pénzre, amit ráadásul a gyermeked bármire elkölthet majd.

Mennyire jók a lakástakarékpénztári megtakarítások más megtakarításokhoz képest?

Ahhoz, hogy ezt megtudd, az egyes lakástakarékpénztári konstrukciók közül is tudnod kell választani, és ezt össze kell hasonlítanod nemcsak egymással, de más megtakarítási formákkal is.

Erre használjuk a korábban már említett EBKM és THM mutatókat. Előbbi a betétekre, utóbbi a hitelekre vonatkozik, és nekünk azért kell mindkettő, mert a lakástakarék egy betétből és egy hitelből áll, így kapjuk meg a szerződéses összeget.

Akkor jársz jól, ha a befizetett pénzedre minél több kamatot kapsz, tehát az EBKM minél magasabb, a felvett hitelre pedig minél alacsonyabb kamatot fizetsz, tehát a THM minél alacsonyabb lesz.

Jó, ha tudod, hogy a megtakarításodat az előre meghatározott megtakarítási időszak vége előtt is felveheted, ha szerződésmódosítást kérsz. Sőt, a Fundamentánál arra is van lehetőséged, hogy a hitelt hamarabb felvedd, mint ahogy lejárt volna a gyűjtési időszak. Ehhez az kell, hogy legalább egy bizonyos ideje, általában 2 éve már fizesd a havi megtakarítást.

Arra viszont figyelj, hogy így kamatprémiumot veszítesz és a hiteled is drágább lehet.

Ha a kiutalási időszak 2 hónapján szeretnél rövidíteni, külön díj ellenében ezt is megteheted.

A lakáskassza kamatáról tájékoztatja ez a tanácsadó az érdeklődő ügyfeleket a lakásukban

Mennyi lesz a megtakarításom kamata?

Nagyon jól hangzik az egyszeri 30%-os kamatprémium, de valójában ezt csak a befizetéseid után kapod. A dolog akkor lenne az igazi, és akkor érné meg lakástakarékba tenni a pénzt, ha mellette a betéti kamat is magas lenne.

Mivel az LTP kamatprémiumot vagy kamatbónuszt csak a befizetéseid után kapod, tehát minden évben csak az abban az évben újonnan befizetett pénzed után, az egész - folyamatosan halmozódó - megtakarításodhoz képest ez egy viszonylag kis nyereség.

Így fordulhat elő, hogy ha közelebbről megvizsgálod, akkor az OTP 30%-os kamatprémiumával sem érhetsz el többet, mint 5,54%-os EBKM-et, tehát évente 5,54% a nyereséged még kamatprémiummal együtt is. A Fundamentánál ez a szám még alacsonyabb.

A kisebb összegű, rövidebb futamidejű változatokkal nem valószínű, hogy jól jársz. Kamatprémium nélkül számolva pedig az OTP-nél már negatív az EBKM, így tehát ráfizetés lenne itt tartani a pénzed, és a Fundamenta sem mutat sokkal szebb képet.

Ennél sokkal jobban járhatsz, ha inflációkövető állampapírba teszed a megtakarításod, ahol lényegesen magasabb hozamot érhetsz el, de néhány bank is kínál 10% feletti betéti kamatot.

Mennyi lesz a hitelem kamata?

Mivel a szerződéses összeg egy része lakáshitelből áll, nézzük meg a hitelkamatot is.

A lakástakarék konstrukció akkor igazán jó, ha nemcsak a megtakarítás jó, de a hitel is, amit mellé kaphatunk. Azaz akkor vonzó igazán a megtakarításunkat az LTP-nél elhelyezni és hosszú időn túl ott tartani, ha a megtakarított pénzedre is jó kamatot kapsz, de a hitellehetőség is kedvező.

És bár nem kötelező azt a hitelt felvenned, amit ők ajánlanak, és az is lehet, hogy ennek a hitelnek az összege nem is fedi le a teljes hiteligényedet, a legjobb mégis az, ha legalább a hitelek egy részét olcsóbb hitel teszi ki.

Jó, ha tudod, hogy kamattámogatott lakáscélú hitelt is illeszthetsz a lakáskasszádhoz. A CSOK hitel, amit 2 vagy 3 gyerek mellé felvehetsz, például ilyen. Ebben az is jó, hogy a CSOK támogatás pedig önerő lehet, mint ahogy a lakáskassza megtakarítás része is, tehát lehet, hogy az önerőre nem is lesz gondod. Bár, hogy a jövőbeli hitelfelvételed időpontjában milyen állami támogatások lesznek azt senki se tudja előre.

A lakáshitelek kamata jelenleg 10% körül mozog, tehát most elég magasak a kamatok, legalábbis az elmúlt évek 3-5% körüli – egyébként kivételesen kedvező – kamataihoz képest. Azt is mondhatnám, hogy el voltunk kényeztetve a nagyon alacsony kamatokkal, és ma már csak a kamattámogatott hitelek viselik magukon ennek a jeleit.

Ez persze még nem jelenti, hogy ez így is marad, hisz a kamatok a gazdasági környezet függvényében folyton változnak.

Lakáshitel igénylő csodálkozva nézi laptopon, hogy miért ilyen magasak a hitelkamatok

Az OTP Lakástakarék Prémium konstrukciói mellé 7,9%-os kamattal, több, mint 10%-os THM mellett kaphatsz lakáshitelt. Ez most épp olyan, mint a többi piaci hitel.

Ha most kötöd meg a szerződést az OTP Lakástakarékpénztárral, akkor vagy 4, vagy 8 év múlva veheted fel a lakáshitelt, attól függően, hogy melyik konstrukciót választod.

Azt sem tudjuk pontosan, hogy hol állnak majd a hitelkamatok 4 év múlva, de 8 év pláne hosszú idő, addigra már benne van a pakliban, hogy olcsóbban is találsz hitelt.

A Fundamenta valamivel kedvezőbb hiteleket ígér. Náluk most rövidebb futamidő mellett is 4-5,5%-os kamat mellett kaphatsz hitelt, ami jelenleg kedvezőbb, mint a piaci lakáshitelek. Kérdés persze, hogy mi lesz a kamatokkal 12 vagy 16 év múlva.

Összefoglalva tehát sem a betéti, sem a hitelkamatok nem tűnnek olyan kecsegtetőnek, ami miatt most megérné a lakástakarékot választani más megtakarítási formák helyett.

Ilyen piaci lakáshiteleket kínálnak most a bankok lakásvásárlásra.

Vissza
Hitelösszeg
Futamidő
Család nettó jövedelme
Gyermekek
További beállítások
Bezár

A kalkulációhoz választhatsz még az alábbiak közül, aztán nyomd meg a Hitelek keresése gombot!

Ha tudod előre, hogy hamarabb vissza tudod fizetni, állítsd be, hány év múlva, hogy még kedvezőbb lakáshiteleket tudjunk mutatni.

Csak ilyen kamatperiódusú hiteleket szeretnék látni:

Csak ezektől a bankoktól szeretnék lakáshiteleket látni


				
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg lakáshitel közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  lakáshiteleket...
  Rendezés:
  • Lakáshitel
   Törlesztő 118 458 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 7,54% Kamat: 7,14%
   Visszafizetendő 28 442 510 Ft
   Részletek
   a bank oldalán
   • Lakásvásárlási hitelek türelmi idővel - 2 évig alacsonyabb törlesztőrészlettel is
   Futamidő: 60-420 hó • THM: 7,49% - 13,16% • Hitel teljes díja: 13 442 510 Ft • Ebből kamat: 13 429 910 Ft • Kezdeti díj: 54 600 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 7,14%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 122 588 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 8,05% Kamat: 7,69%
   Visszafizetendő 29 500 828 Ft
   Részletek
   a bank oldalán
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 7,87% - 9,06% • Hitel teljes díja: 14 500 828 Ft • Ebből kamat: 14 421 028 Ft • Kezdeti díj: 58 600 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 7,69%
  • CIB 10 Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 122 638 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 8,02% Kamat: 7,59%
   Visszafizetendő 29 439 634 Ft
   Részletek
   a bank oldalán
   • 40 000 Ft-os jóváírás akció
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 7,98% - 10,07% • Hitel teljes díja: 14 439 634 Ft • Ebből kamat: 14 433 034 Ft • Kezdeti díj: 43 000 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 7,59%
  • Akciós MagNet Stabil Tízes Lakáshitel
   Törlesztő 122 731 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 8,19% Kamat: 7,60%
   Visszafizetendő 29 513 114 Ft
   Részletek
   a bank oldalán
   • Minden új ügyfél után 1 facsemetét ültet a bank
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 8,10% - 8,42% • Hitel teljes díja: 14 513 114 Ft • Ebből kamat: 14 455 514 Ft • Kezdeti díj: 94 600 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 7,60%
  • 1x1 Lakáshitel
   Törlesztő 124 612 Ft Fix kamat
   THM 8,29% Kamat: 7,80%
   Visszafizetendő 29 906 790 Ft
   Részletek
   a bank oldalán
   Futamidő: 132-360 hó • THM: 8,27% - 8,34% • Hitel teljes díja: 14 906 790 Ft • Ebből kamat: 14 906 790 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: Fix kamat • Kamat: 7,80%

  Ezeket a termékeket jelenleg nem tudod rajtunk keresztül igényelni

  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 122 126 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 8,00% Kamat: 7,64%
   Visszafizetendő 29 344 936 Ft
   Ismerd meg!
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 7,93% - 8,59% • Hitel teljes díja: 14 344 936 Ft • Ebből kamat: 14 310 311 Ft • Kezdeti díj: 90 786 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 7,64%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 122 948 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 8,04% Kamat: 7,60%
   Visszafizetendő 29 496 442 Ft
   Ismerd meg!
   Futamidő: 120-360 hó • THM: 7,99% - 9,52% • Hitel teljes díja: 14 496 442 Ft • Ebből kamat: 14 480 842 Ft • Kezdeti díj: 60 050 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 7,60%
  • Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel
   Törlesztő 123 605 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 8,09% Kamat: 7,80%
   Visszafizetendő 29 665 297 Ft
   Ismerd meg!
   Futamidő: 132-300 hó • THM: 8,08% • Hitel teljes díja: 14 665 297 Ft • Ebből kamat: 14 665 297 Ft • Kezdeti díj: 0 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 7,80%
  • Minősített Fogyasztóbarát lakáshitel (üzleti feltételekkel)
   Törlesztő 123 605 Ft Kamatperiódus: 10 év
   THM 8,22% Kamat: 7,80%
   Visszafizetendő 29 838 457 Ft
   Ismerd meg!
   Futamidő: 180-360 hó • THM: 7,99% - 10,26% • Hitel teljes díja: 14 838 457 Ft • Ebből kamat: 14 665 297 Ft • Kezdeti díj: 58 320 Ft • Kamatperiódus: 10 év • Kamat: 7,80%

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, illetve promóciós szerződés. A hiteleket csak negatív KHR listán nem szereplő, és megfelelő jövedelemmel (és adott esetben fedezettel) rendelkezők kaphatják meg a hitelintézet döntésétől függően. A törlesztőrészletek számítása az aktuálisan meghirdetett kamatokkal történt, amelyeket a hitelintézetek módosíthatnak. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Tájékoztatunk, hogy kalkulátorunk nem számol a megvásárolni kívánt vagyonbiztosításának díjával, mivel az ingatlan hitelbiztosítéki értéke nem ismert. Előzőek miatt az általunk megjelenített THM összege a vagyonbiztosítás díját nem tartalmazza. Felhívjuk figyelmedet, hogy a bankok többsége kötelezően előírja a vagyonbiztosítás megkötését és fenntartását a teljes futamidő vonatkozásában, ezért a rendszeres havi kiadásokhoz az ingatlan vagyonbiztosításának összege hozzászámítandó.
  A vagyonbiztosítás díját figyelembe kell venni a THM plafon számításánál. A THM plafon jelenleg az alapkamat 24 százalékponttal növelt összege. A THM plafon értékének átlépése esetén nem adható ajánlat a hitelt igénylő részére, így kölcsön sem nyújtható számára.
  A vagyonbiztosítás pontos díjáról javasoljuk, hogy előzetesen tájékozódj.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése

  Miben más a mostani lakástakarék, mint a korábbi konstrukciók?

  A lakástakarékpénztárak nagyon népszerűek voltak egészen 2018-ig. A megtakarításhoz az állam 30% támogatást adott – ez volt a kamatprémium –, és hozzá kedvezményes lakáshitelt is lehetett felvenni.

  Sokan tudtak így kedvező feltételek mellett hitelhez jutni úgy, hogy közben már az önerőhöz szükséges megtakarítás, vagy annak egy része is a kezükben volt.

  Az sem volt ritka, hogy valakinek egynél több lakáskasszája is volt. Annál is inkább, mert akkoriban a maximális megtakarítási összeg egy szerződésre vonatkozóan mindössze 20 000 forint lehetett, szemben a mai akár 100 000 forintos összeggel.

  Négy LTP ajánlatai közül is válogathattak a lakásra vágyók, de a kormány 2018-ban megszüntette a megtakarításhoz járó 30%-os állami támogatást, és enélkül már nem volt olyan vonzó a lakástakarék. Így a Fundamentán kívül minden takarékpénztár sorban felfüggesztette az új szerződések kötését.

  Először az Aegon Lakástakarékpénztár, majd a meglévő állományát is átadta az Erste Lakástakarékpénztárnak, amely szintén nem kötött új szerződéseket, mint ahogy az OTP Lakástakarék sem.

  Maradt tehát a piacon a Fundamenta, ami viszont némileg átalakította a termékeit, és a kiesett állami támogatást – kisebb mértékben ugyan, de – maga pótolta.

  Az OTP és ERSTE Lakástakarékpénztárak visszatérésével már három helyen is köthetsz lakástakarék szerződést, és majd az új konstrukciók sikere dönti el, hogy követik-e még további pénztárak.

  Lényeges különbség a régi lakástakarék konstrukciókhoz képest, hogy a 30%-os állami támogatás egységes volt minden befizetésre, futamidőtől függetlenül. Így rövidebb, 4 éves megtakarítás mellett egész magas EBKM-ek jöttek ki, de hosszabb futamidőnél sem volt olyan rossz a helyzet.

  A mostani termékek a magas kamatprémiumot csak a leghosszabb futamidők mellett kínálják, így ez sokkal alacsonyabb EBKM-et eredményez. A legjobb esetben is csupán 5-6%-os nyereség nem olyan vonzó, mint amit a régi állami támogatott verzióval el lehetett érni.

  Szomorú egy ügyfél, hogy a lakáskassza ilyen alacsony kamatokat ad

  Kinek éri meg a lakástakarék?

  A lakástakarékpénztár azoknak való, akik szeretik a célhoz kötött megtakarításokat. Ha úgy gondolod, hogy nem szívesen bajlódnál azzal, hogy betéti kamatokat nézegetsz és hozamokat számolgatsz, akkor jó döntés lehet a lakáskassza.

  Talán nem akarsz időt tölteni azzal, hogy időről időre átnézed a befektetéseidet, és ha szükséges, új eszközökbe teszed át a pénzed. Vagy talán nem takarékoskodsz elég szigorúan, és hajlamos vagy elkölteni a pénzt, ha nincs nehezen elérhető helyen.

  Akkor is jól jöhet az ilyen típusú megtakarítás, ha nem áll rendelkezésedre egyszerre nagyobb összeg, amit befektetnél. Ha tehát tényleg a nulláról vagy kis megtakarítással indulsz, és havonta tudsz ehhez hozzátenni kis összegeket, akár csak 10-20 000 forintot.

  Ilyen esetekben a hosszabb távú, célhoz kötött megtakarítások nagyon hasznosak lehetnek. Nemcsak a lakáskassza, de a nyugdíjcélú vagy az egészségügyi célú megtakarítások is, mint amilyenek a pénztárak vagy biztosítások.

  Gondold át a pénzügyi, költési szokásaidat, és ennek fényében dönts. Nem mindenkinek a legnagyobb hozamot ígérő befektetés a legmegfelelőbb. Ha biztosabbnak érzed a takarékoskodást úgy, hogy nyitsz egy lakásszámlát és arra havi csoportos beszedési megbízást vagy rendszeres átutalást állítasz be, akkor válassz a lakástakarékpénztárak közül.

  A lakástakarék előnye továbbá, hogy az OBA (Országos Betétbiztosítási Alap) a bankban tartott pénzedhez hasonlóan védi a takarékpénztári megtakarításod biztonságát.

  A megtakarításra kapott nyereség pedig kamatadó-mentes és szocho-mentes.

  Kiemelkedő hozamot ezek a termékek nem fognak biztosítani, de mire a futamidő lejár, lesz a kezedben egy nagyobb összeg, amit lakáscélra használhatsz fel. Ezt az eredményt viszont ugyanúgy tudod produkálni egy állampapírral és egy piaci hitellel is.

  Hogyan kapom meg a megtakarításom?

  Amikor a megtakarítási időszak lejár, 2 hónap kiutalási időszak kezdődik. Ezalatt kapod meg a lakástakarékban félretett pénzt, és a lakáshitelt is ekkor veheted fel. A lakáscélt minden esetben igazolnod kell.

  Ha lakást vásárolnál, akkor be kell nyújtanod az adásvételi szerződést és az ingatlan tulajdoni lapját. A pénzt teljes egészében a vételárra kell költened.

  Ha nemcsak te vagy a tulajdonos, akkor csak a tulajdonod arányában fizethetsz lakástakarékból. Tehát ha az ingatlanban 50%-ban leszel tulajdonos, akkor a vételárnak legfeljebb 50%-a származhat a lakástakarékpénztárból.

  Ha építésre vagy bővítésre használod a pénzt, akkor az építési engedélyre vagy azzal egyenértékű dokumentumra is szükség lesz.

  A felújítást, bővítést vagy korszerűsítést általában számlákkal is kell igazolnod.

  A lakástakarékból meglévő lakáshiteledet is kiválthatod.

  Csak első kiváltásra használhatod, és kizárólag lakáscélú hitelt törleszthetsz elő. Munkáltatói kölcsönt csak akkor válthatsz ki, ha a kölcsönt bank folyósította. Az eredeti hitelben adósnak, adóstársnak vagy zálogkötelezettnek kell lenned.

  A tartozásod nem lehet kevesebb, mint a lakástakarékpénztári megtakarításod, erről a banktól igazolást kell kérned.

  Maradtak kérdéseid?

  • Vannak olyan jók az OTP és az ERSTE lakástakarék konstrukciói, mint a Fundamenta termékei?

   Az OTP és az ERSTE új termékei egy kicsit mást tudnak, és a Fundamentánál is elérhető több változat. A kamatprémium kétségkívül magas, de nem ez az egyetlen szempont. Mindig figyeld, hogy mekkora EBKM mellett tudsz megtakarítani, és mekkora THM mellett vehetsz fel lakáshitelt.

  • Megéri lakástakarékba tennem a pénzem?

   Ha magas hozamú befektetést keresel, akkor valószínűleg nem. A lakáskassza nem ígér kiemelkedő hozamot, jelenleg sokkal jobbak is vannak nála. De ettől függetlenül neked is megérheti lakáskasszát indítanod.

   Ha szereted a célhoz kötött takarékoskodást, és nem tudsz vagy akarsz sok időt fordítani a megtakarítás nyomon követésére, akkor megfelelhet neked a lakáskassza. Így nagyobb biztonsággal gyűjthetsz lakáscélra.

  • Kell adót fizetnem a kamatokra?

   Nem. A lakástakarékpénztári megtakarítás kamatadó-mentes, szocho mentes és a pénzed az OBA védi.

  Simondán Eszter
  Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
  Linkedin
  Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

  Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.