Allianz Egészségpénztár - ezért válaszd őket

Úgy érezed, túl sokat költesz magánorvosra és szeretnéd csökkenteni a kiadásaidat? Vagy a gyógyszerek árát sokallod? Az egészségpénztárral mindez olcsóbb lehet. Mutatjuk, hogyan kaphatsz akár 150 000 forint adó-visszatérítést.

Nem bízol az állami orvosi ellátásban, vagy elriasztanak a hosszú várólisták? Drágának találod a gyógyszereket? Talán már hallottál róla, hogy ezeket az egészségpénztárban gyűjtött pénzedből is fizetheted, de az egészségpénztár nem csak erre jó. Megmutatjuk, hogyan csökkentheted vele a lakáshiteled, vagy számolhatod el a gyermeked beiskolázási költségeit, vagy vehetsz fel pénzt, ha gyermeked születik. Itt elolvashatod, miért jó, ha az Allianz Egészségpénztár tagja vagy.

Az Allianz Hungária Egészség- és Önsegélyező Pénztár 2004 óta működik. 1,67 milliárd forintos vagyont kezel, és 20 000 tagja van. Több, mint 10 000 szolgáltató partnerük van, és 5 900 helyen fizethetsz az egészségkártyájukkal.

Bár a vagyon tekintetében a kisebb pénztárak közé tartozik az Allianz, a szerződéses partnerek és kártyaelfogadó helyek tekintetében a nagyobbak között van.

Az Allianz Egészségpénztár mögött egy stabil biztosítótársaság van, vagyonát az Allianz Vagyonkezelő kezeli. Az egészségpénztár mellett az Allianznak nyugdíjpénztára is van.

Személyes ügyintézésre ugyan a kiterjedtebb hálózat miatt több lehetőséged van, viszont online belépési felület nincs a honlapjukon. Ettől függetlenül tudsz papírkímélő módon számlát nyitni. A honlapról letöltheted a Belépési nyilatkozatot kitölthető pdf formátumban. Ezt kitöltés után AVDH-val hitelesítve e-mailen is el tudod küldeni az Allianznak. A személyes okmányaid másolatát szkennelve csatolhatod, így semmit sem kell nyomtatnod.

Az Allianz honlapján keresztül tájékozódhatsz az egészségszámládról, és elektronikus egyenlegközlés is elérhető.

A számlához egészségkártya is tartozik, amellyel úgy tudsz vásárolni, mint egy normál bankkártyával. A jó hír, hogy ez 3 évig érvényes, és az első kártyának nincs díja.

Ennek a családnak az Allianz egészségpénztára van

Az Allianz nem kínálja az önsegélyező szolgáltatások teljes palettáját, de a legnépszerűbbek megtalálhatók náluk. Mivel sok szerződött partnerük van, elsősorban akkor érdemes bennük gondolkodnod, ha főleg egészségpénztári szolgáltatásokat vennél igénybe, ha szívesebben intézed az ügyeidet személyesen, papír alapon, és nagyobb összegű befizetést tervezel.

Hogy biztos döntést hozhass, bemutatjuk, miért jó az egészségpénztár, és az Allianz szolgáltatásait is részletesen megismerheted, hogy tudd, kínálja-e mindazt, ami neked kell. Az útmutató végén azt is megnézheted, szerintünk mik az Allianz Egészségpénztár előnyei és hátrányai.

Kezdjük a legelején.

Egyáltalán, miért éri meg egészségpénztári számlát nyitnom?

Az egészségpénztár egy célzott megtakarítás, azaz egy külön számlán pénzt gyűjtesz, amit az egészségügyi kiadásaidra költesz el. Ez már önmagában is segítség, hiszen elkülönítve látod, hogy mennyit költesz az egészségedre, így ha szükséges, vissza is tudod fogni a költéseidet.

Másrészt a kiadásaid el vannak osztva egy hosszabb időre. Mondjuk havonta 20 000 forintot fizetsz be a pénztárba. Ha ezek után elmész egy menedzserszűrésre, ami mondjuk 100 000 forintba kerül, az nem fogja annyira megterhelni a pénztárcádat, hiszen nem az éppen aktuális havi béredet terheli ez a költség.

De ez nem minden.

Adó-visszatérítés

Az egészségpénztári számlának költsége is van, viszont az egészségpénztár tagjaként jogosult leszel adó-visszatérítésre. Így az egészségpénzár valódi spórolási lehetőséget is nyújt.

A pénztári befizetéseid 20 százalékát, legfeljebb 150 000 forintot az abban az évben befizetett személyi jövedelemadódból visszaigényelhetsz.

Ezt a lehetőséget akkor tudod tehát kihasználni, ha dolgozol és szja-t fizetsz, így pedig a költséglevonás mellett is megéri pénztártagnak lenni.

Mutatjuk, hogyan működik!

Tegyük fel, hogy havonta 30 000 forintot befizetsz az egészségpénztárba. Ez egy évben 360 000 forint. Ebből az egészségpénztár levonja a költséget, ez az Allianznál 22 500 forint (később megnézzük, miért annyi).

Adóbevalláskor visszakérheted az adódból a befizetéseid 20 százalékát, ez 72 000 forint.

A pénztár az általa kezelt vagyont befekteti, ami után a tagoknak hozamot fizet. Ennek az összege nem igazán számszerűsíthető, mert egyrészt függ a gazdasági helyzettől, másrészt a pénztárak nagyon szigorú keretek között fektethetnek be, nekünk most legyen 3 000 forint.

Ennyit nyerhetsz az Allianz Egészségpénztárral


Éves befizetés az
Allianz Egészségpénztárba
360 000 forint
- Allianz Egészségpénztár
működési költsége
22 500 forint
+ Adó-visszatérítést (20%)72 000 forint
+ Hozam 3 000 forint
Összesen412 500 forint
Nyereség 52 500 forint

Az Allianz Egészségpénztárral tehát nyertél 52 500 forintot. Ennyivel többet költhetsz az egészségedre, gyógyszerekre és még sok másra.

Az adó-visszatérítés összegét teljes mértékben és várakozási idő nélkül felhasználhatod, abból a pénztár nem von le költséget.

Adó-visszatérítést nem csak a befizetéseid után kaphatsz.

 • Ha prevenciós szolgáltatásokat veszel igénybe, akkor további 10 százalék adó-visszatérítést kaphatsz. Ez az egyetlen eset, amikor a költés után is jár adókedvezmény.
 • Ha a pénztárban tartott pénzed 2 évre lekötöd, azért is 10 százalék adó-visszatérítés jár.

Ez a plusz visszatérítés akkor jelent segítséget, ha a befizetéseid alapján nem kapod meg a maximális adó-visszatérítést. Így még hozzá tudsz tenni egy keveset.

Az adó-visszatérítés minden önkéntes pénztári tagságodra együtt érvényes, tehát ha van megtakarításod nyugdíjpénztárban és fizettél be pénzt az adott évben, akkor az az után járó 20 százalék is beleszámít a 150 000 forintos keretbe.

A maximális adó-visszatérítéshez évi 750 000 forint befizetés szükséges, ez havi 62 500 forintot jelent. Ez azt jelenti, hogy még elég magas havi befizetés után is tudsz adó-visszatérítést kérni.

Kedvezmények

Az egészségpénztár tagjainak a szolgáltatók és az üzletek gyakran közvetlenül is adnak 5-30 százalékos kedvezményeket. Ezek lehetnek akciók, amelyek bizonyos időre szólnak, de állandó kedvezmények is.

Így az egészségpénztárral olcsóbban vásárolhatsz náluk.

Az Allianz Egészségpénztár szolgáltatáskeresőjében be tudod jelölni, hogy csak olyan szolgáltatókat listázzon neked, ahol kedvezmény is elérhető, és a mértékét is jelzi. Választhatsz tehát célirányosan olyan helyet, ahol kevesebbet kell fizetned.

Mennyire jó az Allainz Egészségpéntzár más pénztárakhoz képest?

Az egészségpénztár kalkulátorban megnézheted, hogy milyen költségek mellett kínálja a szolgáltatásait az Allianz Egészségpénztár. Össze tudod hasonlítani az ajánlatukat más pénztárakéval is. Bátran változtass a befiztés összegén és szűrd a találatokat a neked fontos szolgáltatások szerint.

Bezár
Havonta nagyjából ennyit költünk a háztartáson belül az egészségünkre (gyógyszerek, magánorvos, egészségbiztosítás stb.):
Részletes kalkuláció
Bezár

Add meg, hogy havonta mennyit költ a háztartásotok az alábbi kategóriákban, és mi segítünk kiszámolni, hogy mennyi adó-visszatérítésre lehettek jogosultak.

 • Gyógyszervásárlás
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Magánorvos, szűrővizsgálatok
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Babaápolási termékek
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Szemüveg, kontaktlencse, fogászati kezelések
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Lakáshitel törlesztés
  0 Ft
  40 000 Ft

  Egy egészségpénztár esetén a figyelembe vehető lakáshitel törlesztő összege maximum 40 000 Ft lehet.

 • Iskoláztatással kapcsolatos költések
  0 Ft
  62 500 Ft
Várható adó-visszatérítés
Ft
max. 150 000 Ft

Az egészségpénztári befizetéseid 20%-át, évente legfeljebb 150 000 forintot adó-visszatérítésként visszaigényelhetsz a személyi jövedelemadódból.

Összes éves befizetés
Ft

Az összes évi befizetésetek meghaladja az egy egészségpénztár esetén figyelembe vehető évi maximum 750 000 Ft-ot, így érdemes lehet a családon belül egy további, második egészségpénztári számlát nyitnotok!

Minden egészségpénztári számlának van költsége, amelyet a pénztár a befizetett összegből von le. A várható éves költséget a kalkulátor egyes soraiban találod.

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár
Milyen szolgáltatások érdekelnek?
Rendezés:
 • Allianz Hungária Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  2,7
  Mi ez?
  Éves költségek 23 100 Ft
  Elkölthető összeg 480 900 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 23 100 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 480 900 Ft
  Érdekel
 • Prémium Önkéntes Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  5,0
  Mi ez?
  Éves költségek 25 200 Ft
  Elkölthető összeg 478 800 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 25 200 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 478 800 Ft
  Tovább
  a Prémium Egészségpénztár oldalára
  • Kösd össze pénztári kártyádat a bankkártyáddal, és fizess vele még szabadabban
 • MBH Gondoskodás Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,7
  Mi ez?
  Éves költségek 24 150 Ft
  Elkölthető összeg 479 850 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 24 150 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 479 850 Ft
  Érdekel
 • Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,6
  Mi ez?
  Éves költségek 25 200 Ft
  Elkölthető összeg 478 800 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 25 200 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 478 800 Ft
  Tovább
  a Patika Egészségpénztár oldalára
  • A befizetéseidért járó hűségpontokkal is spórolhatsz a patikakártyás költéseiden
 • Új Pillér Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,2
  Mi ez?
  Éves költségek 18 900 Ft
  Elkölthető összeg 485 100 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 18 900 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 485 100 Ft
  Tovább
  az Új Pillér Egészségpénztár oldalára
 • IZYS Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,0
  Mi ez?
  Éves költségek 24 780 Ft
  Elkölthető összeg 479 220 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 24 780 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 479 220 Ft
  Tovább
  az Izys Egészségpénztár oldalára
  • Az első kártya díjából 2 000 forintot elenged a pénztár, ha rajtunk keresztül nyitod meg
 • Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  3,7
  Mi ez?
  Éves költségek 21 450 Ft
  Elkölthető összeg 482 550 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 21 450 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 482 550 Ft
  Érdekel
 • Vitamin Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  2,3
  Mi ez?
  Éves költségek 21 336 Ft
  Elkölthető összeg 482 664 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 21 336 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 482 664 Ft
  Érdekel
 • Életút Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  1,6
  Mi ez?
  Éves költségek 15 300 Ft
  Elkölthető összeg 488 700 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 15 300 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 488 700 Ft
  Érdekel
 • Vasutas Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  1,3
  Mi ez?
  Éves költségek 20 832 Ft
  Elkölthető összeg 483 168 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 20 832 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 483 168 Ft
  Érdekel

A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek, és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. Az ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, illetve promóciós szerződés. Az éves költségek számítása az egészségpénztárak szabályzataiban aktuálisan szereplő levonásra és költségfelosztásra vonatkozó információk alapján történt, amelyet az egészségpénztárak módosíthatnak. A kiválasztott egészségpénztár által kínált feltételek eltérhetnek a fent megadott adatoktól, amelyek vonatkozásában a felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél-tájékoztatónkban (ITT), valamint az egészségpénztárak honlapján vagy azok ügyfélszolgálatán tekinthetők meg.

További szöveg megjelenítése

Most, hogy már pár előnyét láthatod az egészségpénztárnak, nézzünk meg néhány élethelyzetet, amire a legtöbben használják az egészségpénztárukat!

Mikor jöhet jól az egészségpénztár?

Az egészségpénztárban gyűjtött pénzüket legtöbben gyógyszertári termékek vásárlására és magánorvosi szolgáltatásokra költik. Ezek valóban fontos dolgok, de az egészségpénztár ennél sokkal többre használható. Mutatunk pár élethelyzetet, amikor jól jöhet.

1. Fogorvosi ellátás

Tegyük fel, hogy már egy ideje készülsz megcsináltatni egy fogad, ami időnként fáj. Eddig halogattad, mert egyrészt valószínűleg drága kezelésről van szó, másrészt pedig nem igazán vagy elégedett a fogorvosoddal, és újat kellene keresned.

Több fogászati rendelőt is feldob az egészségpénztár szolgáltatáskeresője, így választasz egy olyat, ami közel van, és még 10 százalék kedvezményt is nyújt a kezelés árából.

A fogorvosnál kiderül, hogy gyökérkezelni kell a fogad, és többször is vissza kell majd menned. Röntgent is csinálnak, és még egy olyan fogpótlásra is szükség lesz, amit fogtechnikus készít. Így végül majdnem 70 000 forintba kerül a teljes kezelés. Szerencsére az egészségpénztári számládon van elég pénz, így nem az aktuális fizetésedből kell kifizetned a kezelés árát.

A fogorvosi rendelőben kaptál 10 százalék kedvezményt, így 63 000 forintot kell fizetned, és a pénztári befizetés után 15 120 forintot igényelhetsz majd vissza az adódból adóbevalláskor. Így összesen 23 120 forintot spóroltál csak ezen az egy kezelésen.

Fogorvosnál az Allianz Egészségpénztáron keresztül

2. Gyermekszületés

Gyermekvállalás előtt álltok a pároddal, ezért elég sok a kiadásotok. Szeretnétek kialakítani a gyerekszobát, és beszerezni mindent, amire csak szüksége lehet a babának. Ez jelentős kiadás, és úgy döntötök, kihasználjátok az egészségpénztár adta lehetőséget.

Még a várandósság alatt nyitsz egészségszámlát, és a korábban felvett Babaváró hitelből befizettek a számlára valamivel több, mint 1 millió forintot. (Azért kell többet utalnod, mert a pénzből költséget is levon a pénztár, de azt is megteheted, hogy a költséggel csökkentett összeget veszed fel a pénztárból.)

Amikor a baba megszületik, igénybe veszed a gyermekszületési támogatást, és 1 millió forint kifizetését kéred.

Az igénylést a gyermek születése után 120 napon belül tudod benyújtani, és a 180 napja az egészségpénztárban lévő egyenleged terhére fizeti ki a pénztár.

A pénzt aztán bármire felhasználhatod, nem kell számlával igazolnod, hogy mire költötted.

Adóbevalláskor visszaigényelheted a maximális 150 000 forintot az adódból. Ezt kérheted az egészségpénztári számládra, és ott vásárolhatsz belőle babaápolási termékeket, babakozmetikumokat, pelenkát, légzésfigyelőt, és még számos szükséges dolgot.

3. Lakáshitel törlesztése

Lakáshiteletek van és tudod, hogy az egészségpénztárból fizetheted a hiteltörlesztő egy részét. Ezt csak olyan pénzből teheted meg, ami már legalább 180 napja az egészségpénztári számládon van.

Az egészségpénztárból havonta a minimálbér 15 százalékának megfelelő összeget törleszthetsz a lakáshiteledbe.

Így csak a lakáshitel miatt évente legalább mondjuk 520 000 forintot befizetsz az egészségpénztári számládra és ennek a 20 százalékát, 104 000 forintot az adóbevalláskor visszaigényeled. Ennyivel olcsóbb a hiteled egy évben.

Ha 20 évre vetted fel a lakáshitelt, akkor a teljes futamidő alatt már több, mint 2 millió forintot takarítasz meg így.

Persze ezeken kívül még sok élethelyzetben segítségedre lesz az egészségpénztár.

Így működik az Allianz Egészségpénztár

Az egészségpénztár egy saját névre szóló számla, amire be is tudsz fizetni pénzt és onnan sok mindenre el is tudod költeni egy kártyával, ami nagyon hasonlóan működik egy bankkártyához. Ezen a számlán keresztül évente 150 000 forint adó-visszatérítésre is jogosult vagy.

Az egészségpénztárba befizetett pénzed egy részét a pénztár működési költség címén levonja. Ez nem egy fix összeg, tehát ne úgy képzeld el, mint a bankszámlánál a havi számlavezetési díjat. Az egészségpénztárak a befizetés egy adott százalékát vonják le.

A levonás mértéke pénztáranként eltér. Van, ahol ez egységesen a befizetés egy adott százaléka, de van, ahol sávos a levonás. Ilyenkor minél nagyobb összeget fizetsz a pénztárba, annál alacsonyabb költség terhel.

Doktor elmondja hogyan működik az egészségpénztár

Az Allianz Egészségpénztárnál is ilyen sávos levonás van.

 • 150 000 forintos éves befizetésig 8 százalék,
 • 150 000 és 300 000 forint befizetésig 5 százalék, és
 • 300 000 forint felett 3 százalék a levonás.

A pénztárba havonta, negyedévente, félévente vagy évente fizetheted be az általad választott összeget. Ezenkívül eseti jelleggel is tehetsz a számládra pénzt. Ha egyben utalsz a számládra mondjuk 750 000 forintot, akkor is a sávok szerint történik a levonás, a teljes költség tehát 33 000 forint lesz.

Ha csak kis összegű befizetést tervezel a pénztárba, akkor az Allianz drágának számít.

Egy olyan pénztárral összehasonlítva, ahol egységesen minden befizetés után mondjuk 6 százalék a költség, 30 000 forint havi befizetésnél van az a határ, ahol már jobban megéri az Allianz Egészségpénztárat választanod. A fenti 750 000 forintos éves befizetésnél – ennyi után kapod meg az adó-visszatérítés maximumát – 6 százalékos levonással 45 000 forint lenne a költség, itt tehát már 12 000 forint lenne a különbség az Allianz javára.

Az Allianz Egészségpénztárban tehát a magasabb összegű befizetéseknél kedvezőbb a költséglevonás. Ha megteheted, érdemes komolyabb egészségcélú megtakarításban gondolkodnod, és minél jobban kihasználnod az egészségpénzár adta lehetőségeket.

Ha kisebb összegű – havi 30 000 forint alatti – befizetést tervezel a pénztárba, akkor érdemesebb olyan egészségpénztárat választani, amelyiknél alacsonyabb összegtartományban kevesebb a levonás.

A pénztár minden befizetésből von le költséget, mindegy, hogy a munkáltatódtól kapod, vagy te magad fizeted be. Ez alól az adó-visszatérítés kivétel, azt teljes egészében felhasználhatod.

Az egészségpénztár a költségként levont összeget két tartalékba, a működési tartalékba és a likviditási tartalékba teszi. Az előbbiből a működésének a költségeit fedezi, míg az utóbbi egy általános tartalék, ami a fizetőképességét segít fenntartani (ide az Allianz minden sávban a költséglevonás 0,01 százalékát teszi).

A költséglevonás után fennmaradó összeg az egyéni számládra kerül, ahonnan el tudod költeni. Ide kerül az adó-visszatérítés teljes összege is.

Mennyit kell befizetnem az Allianz Egészségpénztárba?

Az egészségpénztár önkéntes pénztár, ahová saját döntésed alapján fizetsz annyi pénzt, amennyit szeretnél. Az Allianz havi 3 000 forintos minimum befizetést vár el, de ettől felfelé eltérhetsz. Az egészségpénztárak tapasztalatai alapján a legtöbben jelenleg 20 000 forint körüli összeget fizetnek be havonta.

Érdemes is többet betenni a minimumnál, mert az adókedvezményt így jobban kihasználhatod, és a költséget is így tudod csökkenteni.

Gondold át, hogy nagyjából mennyit költesz egy évben az egészségedre, illetve mi az, amit a jövedelmedből erre tudsz szánni, és úgy határozd meg az összeget. Ezen később változtathatsz, és persze mindig fizethetsz be a pénztárba eseti jelleggel, ha épp egy kicsit több pénzed van.

A belépési díj 4 000 forint, és ha ki szeretnél lépni, vagy át szeretnél lépni másik pénztárba, az is ennyibe kerül.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

Az egészségpénztári számládon lévő pénz örökölhető. Megjelölhetsz haláleseti kedvezményezettet, aki utánad kapja a megtakarításod, ekkor az egészségpénztárban lévő pénz nem része a hagyatéki vagyonnak. Haláleseti kedvezményezettet megjelölni nem kötelező, akkor a normál öröklés szabályai lesznek érvényesek.

Az egészségpénztár által nyújtott szolgáltatások a közeli hozzátartozóidra is kiterjeszthetők. Ezeket nem csak te veheted igénybe, de az a szülőd, gyermeked, házastársad vagy testvéred is, akit a pénztárban megjelölsz.

És most lássuk, milyen szolgáltatásokra költhetsz!

Egészségpénztári szolgáltatások az Allianznál

Az Allianz Egészségpénztárnál lévő megtakarításodat költheted az egészséged helyreállításával és megőrzésével kapcsolatos termékekre és szolgáltatásokra.

Ezek lehetnek:

 • Gyógyszerek, és minden olyan gyógyhatású készítmény, gyógytea vagy immunológiai termék, amelynek OGYI száma van, illetve a gyógyszertárak által készített magisztrális készítmények.
 • COVID-teszt, terhességi és termékenységi tesztek, óvszerek, oltóanyagok, fecskendők, kötszerek, tapaszok, gumilepedő, ágytál, fertőtlenítők.
 • Gyógyászati segédeszközök és orvostechnikai eszközök, például vérnyomásmérő, vércukorszintmérő, inhalátor, infralámpa, párásító, légtisztító vagy masszázságy, gyógycipők, járókeret, bot. Az eszközök bérlése is elszámolható.
 • Szemüveg, kontaktlencse és ezek kellékei, hallásjavító készülékek.
 • Mozgásukban korlátozott személyek életvitelét megkönnyítő eszközök, berendezések, a lakókörnyezetük megfelelő kialakítása.
 • Babaápolási szerek, babakozmetikumok, tápszer, pelenka, cumi, cumisüveg, babamérleg, bébiőr, légzésfigyelő, lázmérő vagy törlőkendő.
 • Gluténmentes élelmiszerek.
 • Orvosi kezelések és terápiák.
 • Szűrővizsgálatok, laborvizsgálatok.
 • Gyógymasszázs, gyógytorna.
 • Káros szenvedélyekről való leszokást segítő terápiák.
 • Otthoni gondozás a pénztártag vagy közeli hozzátartozója részére.
 • Braille írással készült könyvek, hangoskönyvek, elektronikus könyvek és a vakvezető kutya költségei.
 • Betegség miatt kieső jövedelem pótlása. Táppénz esetén a kapott ellátás és a jövedelem különbségét igényelheted.

A szemüveghez vagy kontaktlencséhez és a hallásjavító készülékekhez orvosi javaslatra is szükség van. Gluténmentes termékeket viszont orvosi igazolás nélkül is megvehetsz, tehát nem kell gluténérzékenynek lenned, de a termékről derüljön ki egyértelműen, hogy gluténmentes.

Allianz Egészségpénztári havi befizetés kiszámítása laptoppal

A látássérültek számára Braille írással készült könyvek, hangoskönyvek vagy elektronikus könyvek vásárlásához hatósági igazolás kell.

Az otthoni gondozás csak akkor számolható el, ha van hozzá orvosi igazolás, és a helyi önkormányzat működési engedélyével rendelkező szolgáltató végzi.

Fontos, hogy a termékeket bárhol meg tudod vásárolni, de a szolgáltatásokat csak akkor számolhatod el, ha a pénztár szerződött partnereinél veszed igénybe.

Ha olyan helyen szeretnéd magad kezeltetni, amely még nem partnere az Allianznak, akkor ezt jelezheted a pénztárnak, aki megpróbál szerződést kötni az adott szolgáltatóval. Erre egy nyomtatványt is találsz az egészségpénztár honlapján. Ezután a számlát elszámolhatod.

Adókötelesen elszámolható termékek és szolgáltatások

Vannak olyan termékek és szolgáltatások, amelyeket elszámolhatsz ugyan az egészségpénztárban, de a 15 százalék szja-t be kell utánuk fizetned.

Ilyenek:

 • Sportszerek vásárlása és bérlése,
 • Gyógyteák, fog- és szájápolók,
 • Természetgyógyászati szolgáltatás.

Szerintünk nem érdemes ezekre az egészségpénztári számládról költened, csak akkor ha már nagyon nem tudsz mit csinálni az ott lévő pénzzel.

Egészségterv

Ha prevenciós szolgáltatásokat veszel igénybe, például szűrővizsgálatra mész, akkor azért 10 százalék adó-visszaigénylést kaphatsz, ha a vizsgálatokról a pénztárral szerződést kötött szolgáltatóval egészségtervet készíttetsz.

Az egészségterv elkészítése során komplex állapotfelmérést végeznek, szűréseket, és javaslatot tesznek az életviteledre, táplálkozásra, sporttevékenységedre és gyógykezelésedre vonatkozóan. A dokumentum 2 évig érvényes.

Prevenciós szolgáltatások azok, amelyek az egészséged megőrzését és a betegségek megelőzését szolgálják, például gyógytorna, gyógymasszázs vagy fizioterápiás kezelések.

Önsegélyező szolgáltatások az Allianz Egészségpénztárnál

Az egészségpénztárak önsegélyező szolgáltatást is nyújtanak. Ezek máshogy működnek, mint az egészségpénztári szolgáltatások, és a céljuk is más. Elsősorban arra valók, hogy az életmódodat javítsák.

Ahogy a neve is mutatja, a pénztárban tartott megtakarításodból magadnak adhatsz segélyt, azaz a pénztárból kifizetést kérhetsz egy-egy nehezebb élethelyzetben, amikor megemelkednek a kiadásaid.

A céltól függően a pénztárból vagy egy nagyobb összeg kifizetését kérheted, vagy kisebb összeget, de havonta hosszabb időn keresztül.

Önsegélyező célokra csak az egészségpénztárban már 180 napja befizetett pénzt használhatod, és a szolgáltatásra való igényedet 120 napon belül be kell nyújtanod.

Ez a lány Allianz Egészségpénztári egészségtervet kapott

Az Allianz Egészségpénztárnál ezek az önsegélyező szolgáltatások elérhetők:

1. Gyermekszületés vagy örökbefogadás támogatása

A gyermeked születésekor vagy örökbe fogadásakor az egészségpénztárból legfeljebb 1 millió forint kifizetését kérheted. Ehhez a gyermek születési anyakönyvi kivonatára, vagy az örökbefogadásról szóló határozatra lesz szükséged.

A támogatást egy gyermekre vonatkozóan egyszer lehet igénybe venni.

2. Csecsemőgondozási és gyermekgondozási támogatás

A pénztárból a támogatás keretében pótolhatod vagy kiegészítheted a gyermekvállalás miatt kieső jövedelmed.

A csecsemőgondozási díj (CSED) és gyermekgondozási díj (GYED) kiegészítését kérheted legfeljebb a korábbi nettó jövedelmed mértékéig, az ellátás teljes időtartama alatt.

A gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) és gyermeknevelési támogatás (GYET) összegét az ellátás mértékével megegyező összegben kérheted kiegészíteni.

3. Beiskolázási támogatás

Az óvodás, iskolás gyermeked évkezdéséhez, beiskolázásához szükséges tanszereket, tankönyveket, ruhákat, illetve a felsőfokú intézményben tanuló gyermeked tandíját, térítési díját, albérleti vagy kollégiumi díját számolhatod el.

A támogatás keretösszege az év első napján érvényes minimálbér összege gyermekenként és évente.

A vásárlásokról szóló számlák összegét fizeti ki a pénztár, de fontos, hogy a nyáron kiállított számlákat nem fogadja el. Csak a tanév kezdése előtt 15 nappal, és a tanév vége után 15 nappal, azaz az augusztus 15. és június 30. között kiállított számlákat számolhatod el.

4. Lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatása

Ha van lakáshiteled, akkor annak egy részét törlesztheted az egészségpénztári megtakarításodból. A támogatás maximuma a minimálbér 15 százaléka havonta.

Ha a hitelben adóstársad is van, például a házastársaddal együtt vettétek fel, és neki nincs egészségszámlája, akkor te csak a hiteltörlesztőből rád eső részre vonatkozóan kérheted a támogatást. Ha tehát a törlesztőrészlet rád eső része nem éri el a keretösszeget, akkor a támogatás maximumát nem igényelheted.

Ha a házastársaddal mindkettőtöknek van egészségszámlája, akkor megoszlik közöttetek a támogatás, azaz te is és ő is a keretösszeg felét törleszthetitek a pénztáron keresztül.

A támogatáshoz szükség van a hitelszerződésre és egy banki igazolásra az előző háromhavi törlesztőrészlet befizetéséről.

(Jó, ha tudod, hogy a legtöbb olyan pénztár, amely a hitelben adóstársként szereplő mindkét házasfél számára lehetővé teszi, hogy ugyanabba a hitelbe törlesszenek a pénztáron keresztül a saját számlájukról, mindkettejük számára a teljes keretösszeg erejéig engedi a törlesztést.)

5. Munkanélküliek támogatása

Ha valamilyen okból megszűnne a munkád, és van a pénztárban némi megtakarításod, akkor kérheted az álláskeresési járadék vagy az álláskeresési segély kiegészítését a pénztárból, az ellátás időtartama alatt.

A támogatás összege az ellátás alapjául szolgáló összeg és az ellátás összegének különbözete lehet.

Ha valaki azt mondaná, hogy havi 85 forintért lehet egészségbiztosításod elhinnéd? Nos a következő részben bemutatjuk, hogy az Allianznál van ilyen.

Allianz Start Mentor Egészségbiztosítás

Az Allianz Egészségpénztárnál közösségi alapon működő egészségbiztosítás is elérhető, amelyhez minden pénztártag automatikusan csatlakozik. A díja nagyon kedvező, 85 forint/hó. A biztosítást akkor veheted igénybe, ha a számládon van annyi pénz, amiből le tudják vonni a havi díj összegét.

A csomag tartalma:

Allianz Start Mentor Egészségbiztosítás
SzolgáltatásÉrtékhatár
Kritikus betegségek
esetén vizsgálatok és
járulékos költségek
1 millió forint/3 év
Diagnosztikai és laboratóriumi
vizsgálatok
25 000 forint/biztosítási év
Nagy értékű diagnosztikai
vizsgálatok
300 000 forint/biztosítási év
Egynapos sebészet300 000 forint/biztosítási év

Az ellátás szervezését a Teladoc végzi.

Ha az egészségszámládon nem áll rendelkezésre a havi díj összege, akkor kikerülsz a biztosításból. Ahhoz, hogy biztosított legyél, újra kell csatlakoznod kell, ami elég macerás, így nem érdemes sohasem teljesen lemeríteni a számládat.

Hogyan tudok belépni az Allianz Egészségpénztárba?

A Belépési nyilatkozatot a pénztár honlapjáról töltheted le. Kitöltés után kinyomtatva, aláírva be kell küldened a nyilatkozatot a pénztárba, a személyi igazolványod és lakcímkártyád másolatával együtt.

Személyesen is intézheted a belépést az Allianz Egészségpénztár központi ügyfélszolgálatán, vagy az Allianz ügyfélkapcsolati pontokban, ez több, mint 270 helyet jelent.

Az Allianz Egészségpénztár honlapján nincs online kitölthető űrlap, de a Belépési nyilatkozatot kitöltheted elektronikusan is, majd AVDH-val hitelesítve elküldheted e-mailben a pénztárnak.

Mit intézhetek el elektronikusan az Allianz Egészségpénztárnál?

Miután beléptél a pénztárba és megkaptad a tagsági azonosítódat, regisztrálhatod magad az Allianz Egészségpénztár honlapján.

Itt megnézheted az egészségszámlád adatait, nyomon követheted az egyenlegedet és a befizetéseidet, az elszámolt és az elszámolásra váró számlákat. Bejelentheted az adataidban történt változásokat és letöltheted az adóigazolásokat és az egyenlegértesítőket.

Az Allianz Egészségpénztár fejleszti a rendszerét, hogy megkönnyítse azok dolgát, akik az elektronikus ügyintézést részesítik előnyben. Így tervezik például a pénztárba való belépést vagy a szolgáltatások igénylését is jobban áthelyezni az online platformra.

Az most is működik, hogy az Allianz honlapján található pdf nyomtatványokat a számítógépedre letöltve elektronikusan töltöd ki, majd AVDH-val hitelesíted, és e-mailben küldöd el a pénztárnak.

Ilyen dokumentumok például:

 • Belépési és átlépési nyilatkozatok
 • Adatmódosítás
 • Társkártyaigénylés
 • Társigénylő vagy kedvezményezett megjelölése
 • Csoportos beszedési megbízás
 • Kétéves pénztári lekötés
 • Igénybejelentés számlák elszámolásához
 • Önsegélyező szolgáltatások igénylése

Hogyan fizethetek be pénzt az Allianz Egészségpénztárba?

Az egészségpénztár szolgáltatásait csak akkor tudod igénybe venni, ha a belépés és azonosítás után pénzt is teszel az egészségszámládra. Az Allianznál több lehetőséged is van a befizetésre.

 • Online bankkártyás befizetés
 • Átutalás
 • Csekk (ezt belépéskor, illetve utána 6 havonta küldi a pénztár)
 • Díjlehívás
 • A munkáltató utalhatja a nettó béredből
 • Munkáltatói befizetés (például cafeteria keretein belül)

Hogyan költhetek az Allianz egészségszámlámról?

Az Allianz egészségpénztári számládhoz egészségkártya is tartozik. Ezzel közvetlenül is fizethetsz a termékekért és a szolgáltatásokért a kártyaelfogadó helyeken, mint ahogy a bankkártyáddal is szoktál.

Az első Allianz Egészségkártya ingyenes, és 3 évig érvényes. A következő kártyák már 3 000 forintba kerülnek, és az érvényességi idejük szintén 3 év. A kártya mellé társkártyát is igényelhetsz, ez is 3 000 forint.

Fizetés boltban Allianz Egészségkártyával

Az Allianznak 8 400 szerződött partnere van, ezek telephelyeivel együtt 18 800 helyen vehetsz igénybe egészségügyi szolgáltatásokat. Ebből 5 900 a kártyaelfogadó hely.

Ha olyan helyen vásárolsz vagy veszel igénybe szolgáltatást, ahol nem tudsz kártyával fizetni, akkor kérj számlát. Arra figyelj, hogy a termékekről a saját nevedre és címedre kérd a számlát, szolgáltatásról pedig az egészségpénztár nevére és címére, de a számlán ekkor is szerepeljen a neved és a tagsági azonosítód.

A számlákat ezután beküldheted az Allianz Egészégpénztárhoz, érdemes többet egyszerre. A számlákhoz egy igénybejelentő nyilatkozatot is mellékelned kell.

Papír alapú számlát csak postán tudsz beküldeni (szkennelve vagy befotózva e-mailben nem jó), de elektronikus számlát online is be tudsz küldeni. Ekkor a nyilatkozatot AVDH-val hitelesítened kell.

Az Allianz a számlák ellenértékét 15 napon belül visszautalja a számládra. A pénztárnak van e-mailes egyenlegközlő szolgáltatása is, amelyben minden költésed után közlik veled az aktuális egyenlegedet.

Ha beküldesz számlákat a pénztárhoz, de nincs elég pénzed az egészségszámládon ahhoz, hogy kifizessék, akkor a pénztár a számlákat félreteszi addig, amíg lesz megfelelő egyenleged.

Az önsegélyező szolgáltatások máshogy működnek

A legfontosabb különbség talán a 180 napos várakozási idő, azaz hogy önsegélyező szolgáltatásra csak a legalább fél éve a pénztári számládon lévő egyenleget használhatod.

A szolgáltatásra való jogosultságot minden esetben igazolnod kell valamilyen dokumentummal. A születési támogatást például a gyermek születési anyakönyvi kivonatával, a lakáscélú jelzáloghitel törlesztésének támogatását pedig a hitelszerződéssel és 3 hónapos törlesztési múlttal.

Egy másik fontos határidő, hogy a szolgáltatásra vonatkozó igényt az esemény bekövetkezésétől számított 120 napon belül be kell nyújtani a pénztárhoz. Ha tehát a gyermek születése vagy örökbefogadása után 120 napon belül nem igényeled a támogatást, akkor később már nem teheted meg.

Mikor válasszam az Allianz Egészségpénztárat?

Lássuk a pénzár néhány előnyét és hátrányát!

 • Stabil intézményi háttér
 • Kiterjedt fiókhálózat, lehetőség a személyes ügyintézésre
 • Első egészségkártya ingyenes
 • Nagy összegű befizetésnél alacsony költségek
 • Közösségi alapon működő egészségbiztosítás
 • Kártyás befizetés lehetséges
 • Nincs közvetlen online belépési lehetőség a honlapon
 • Nincs mobilapplikáció
 • Online ügyintézés korlátozott
 • Alacsony befizetésnél magas költségek
 • Nem kínálja az önsegélyező szolgáltatások teljes palettáját

Elsősorban akkor érdemes az Allianz Egészségpénztárat választanod, ha jobban megbízol a stabil lábakon álló, nagy intézményi háttérrel rendelkező egészségpénztárakban, és szívesebben intézed az ügyeidet személyesen, és jobban szereted, ha a nyilatkozatok és egyéb dokumentumok papír alapon is a kezedben vannak.

Ha olyan egészségpénztárat keresel, ahol van online belépési lehetőség közvetlenül a pénztár honlapján, és szélesebb körű az elektronikus ügyintézés, akkor nézd meg az IZYS Egészségpénztár vagy az OTP Egészségpénztár ajánlatát.

Az Allianz Egészségpénztár sávos költséglevonást alkalmaz, ami azt jelenti, hogy lehet olcsó, de csak akkor, ha nagyobb összegű pénztárhasználatot tervezel. 30 000 forint havi befizetés mellett viszont már megéri náluk egészségszámlát nyitni.

Az Allianz Egészségpénztár egyes esetekben szigorú lehet az önsegélyező szolgáltatásoknál, és nem kínálja az összes jogszabály alapján nyújtható szolgáltatást. Ha inkább ezeket vennéd igénybe, akkor érdemes megnézned az IZYS szolgáltatásait, ők eredetileg önsegélyező pénztár voltak, így elég nagy hangsúlyt fektetnek ezekre a szolgáltatásokra.

Az Allianz Egészségpénztár előnye, hogy a biztosító háttérrel nagyon kedvező, 85 forint/hó díj mellett egészségbiztosítást is kínálnak. De ha komolyabb biztosítást fizetnél az egészségpénztáron keresztül, amelyet a családtagjaidra is kiterjeszthetsz, és akár több csomag közül is választanál, ilyet találsz a Patika Egészségpénztárnál, az Új Pillérnél, az IZYS-nél vagy az OTP Egészségpénztárnál is. Az előbbi kettőnél viszont nincs az Allianzéhoz hasonló alacsony díjú alap egészségbiztosítás.

Maradtak kérdéseid?

 • Hogyan kaphatom meg az adó-visszatérítést?

  Az egészségpénztárba teljesített befizetéseid után adó-visszatérítést kaphatsz. Ez nem automatikus, neked kell kérned az adóbevallásodban.

 • Honnan tudom, mekkora adó-visszatérítést kaphatok?

  A pénztár minden évben adóigazolást küld, amiben feltünteti, hogy mennyi szja-t igényelhetsz vissza a befizetéseid után. Az Allianz Egészségpénztár honlapján is megtalálod az adóigazolást a saját ügyfélfiókodban.
 • A lakáshitelemből mennyit törleszthetek az egészségpénztáron keresztül?

  Ha van lakáscélú jelzáloghiteled, a törlesztőrészlet egy részét fizetheted az egészségpénztári megtakarításodból. Ennek mértéke legfeljebb az év első napján érvényes minimálbér 15 százaléka.
Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció
Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.

Nem találtad meg, amit keresel? Nézd meg a lenti szolgáltatók ajánlatait is!