IZYS Egészségpénztár - Így hozd ki belőle a legtöbbet!

Évente 150 000 forintos adó visszaigénylés? Egészséged biztosítása havi pár száz forintért? Babát vársz és ezt is kihasználnád Babaváró hitel mellett? Ennél még többet is tud az IZYS. Megmutatjuk!

Szeretnél gondoskodni az egészségedről, és az állami rendszer helyett inkább magánrendelésre mennél? Szerinted is drágák a gyógyszerek és a fogorvosok? Lakáshiteled van és jó lenne, ha 1-2 havi törlesztőrészletet az állam fizetne helyetted? Esetleg szeretnél egy komplett menedzserszűrést? Az IZYS egészségpénztár még ennél is több mindenre kínál megoldást, legyen az az egészséged, egy egészségbiztosítás vagy lakáshitel-törlesztés. Megmutatjuk mennyi mindenre használhatod, és azt is hogy hogyan igényelhetsz vele vissza évente 150 000 forintot az adódból. Vágjunk is bele!

Az IZYS az egészségpénztárak mezőnyében már 17 éve megbízhatóan működik. 1,2 milliárdos vagyont kezel, és közel 10 000 tagja van. A segítségükkel évente a személyi jövedelemadódból akár 150 000 forintot is visszaigényelhetsz, de ezen túl is sok hasznos szolgáltatása van az IZYS-nek.

Élen járnak az elektronikus szolgáltatások terén, és nagyon rugalmasak az ügyintézésben. Egészségkártyájuk a piacon a legfejlettebbek közé tartozik: közvetlenül összekötheted a bankkártyáddal, így nagyon kényelmes vele a fizetés és az elszámolás.

IZYS egészségpénztári szerződés aláírása egy tanácsadó segítségével

3 élethelyzet, ami miatt a legtöbben belépnek az IZYS egészségpénztárba

Az IZYS gyakorlatilag bármilyen életszakaszban kínál olyan szolgáltatást, amit igénybe vehetsz, egészen a születéstől a halálig. Nézzünk meg pár példát! Közben érdemes fejben számolgatnod, hogy évente mennyit költesz ezekre.

Habár az IZYS-en keresztül több speciális kedvezményhez is hozzáférsz egészségügyi szolgáltatásokra vonatkozóan, sokaknak mégis az évi, akár 150 000 forintos személyi jövedelemadó visszaigénylés a legizgalmasabb. Ehhez évente 750 000 forintot be kell fizetned az egészségpénztári számládra. Ennyit akkor érdemes befizetni, ha családi szinten legalább ennyit elköltötök évente.

Sokaknak már csak az alábbi 3 példából összejön ez, de később még sok mást is bemutatunk, amire az egészségpénztáradból költhetsz.

1. Jó lenne kevesebbet költeni gyógyszerekre, magánorvosokra és fogorvosi szolgáltatásokra

Ha nincs is olyan betegséged, amihez gyógyszereket kell szedned, egy év alatt általában sokat költesz a patikában. Itt ne csak a megfázás elleni készítményekre, a szemüvegre, szemcseppre vagy a kontaktlencséhez a folyadékra gondolj, hanem a családod teljes éves költésére a gyógyszertárban.

Ugyanis ezek után is adó-visszatérítést kaphatsz egészségpénztáron keresztül.

Ha bármilyen magánorvoshoz elmész évente 1-2 alkalommal, akkor erre is könnyen elmegy alkalmanként akár több tízezer forint. A többszázezres fogorvosi kezelésekről nem is beszélve, amit szinte mindenki magánban csináltat meg.

Ráadásul, ha szeretnél szűrővizsgálatokra menni, akkor az ilyen menedzserszűrések több százezer forintba is kerülhetnek. Az IZYS egészségpénztárral kétévente mindössze havi 2 890 forintért járhatsz menedzserszűrésre.

Ráadásul egy másik egyedi csomagjukkal számos vizsgálatot végeztethetsz el magánegészségügyben havi 395 forintért. Szinte hihetetlen, de így van.

Évente mennyit költ a családod ezekre?

Mivel az egészségpénztári számlán keresztül a személyi jövedelemadód 20 százalékát tudod visszaigényelni, így szinte olyan, mintha ennyivel kevesebbe kerülnének ezek neked a jövőben.

Ha lakáshiteletek van, akkor még több adót is vissza tudtok igényelni, nézzük meg hogyan!

2. Lakáshitel-törlesztés kiegészítése

Mondjuk, hogy már most is van lakáshiteletek vagy házasságkötés után szeretnétek saját lakásba költözni, ahol majd a családotokkal élni szeretnétek. Van már némi megtakarításotok, mert tudjátok, hogy a lakáshitelhez önerőre is szükségetek van. Mindkettőtök nevére nyittok egy-egy egészségpénztári számlát.

Mivel jól kerestek, a havi kiadásaitokon felül még havonta 37 - 37 000 forintot befizettek az egészségpénztári számlátokra, amiből aztán majd a lakáshitelt fizetitek.

Amikor fél év múlva megtaláljátok a megfelelő lakást, lakáshitelt vesztek fel és megvásároljátok álmaitok otthonát.

És a jó hír?

Mivel a lakáshitelt abból a pénzből törlesztitek, amit előzőleg befizettetek a saját egészségpénztári számlátokra, a személyi jövedelemadótokból ketten együtt akár 177 600 forintot is visszaigényelhettek. Minden évben!

Ez egy kevesek által ismert állami támogatás, amit bármelyik másik állami támogatással lehet kombinálni. Ehhez csak az egészségpénztári számla kell és az, hogy fél évig itt álljon a pénz, amit majd törlesztésre használsz fel.

Egyszóval, ha a lakáshiteled törlesztője legalább 34 800 forint, akkor már csak emiatt is érdemes az egészségpénztári számládra évi nagyjából 445 000 forintot befizetni (itt a pénztári költséget is figyelembe vettük).

Nőgyógyászati vizsgálat amit az izys egészségpénztár fizet ki

3. Szülési támogatás

Például családot terveztek. Még a várandósság alatt nyitottatok egészségpénztári számlát, és befizettétek rá azt a pénzt, amit korábban a baba érkezése miatt gyűjtöttetek vagy akár Babaváróból kaptatok.

Jó az időzítés, a pénz egy részét még idén, a másik részét majd jövő év elején beteszitek a pénztárba, hogy 2 évnyi adó-visszatérítést is megkaphassatok. Az IZYS-től még egy Őrangyal csomagot is választottatok havi 395 forintért.

A várandósság alatt innen fizetitek a babamozit és néhány vizsgálatot is. A legszükségesebb babaápolási termékeket megveszitek az IZYS Egészségkártyátok segítségével. Amikor megszületik a baba, akár 2 millió forintot is felvehettek az egészségpénztári számlátokról, és a pénztárba befizetett összeg után - mivel 2 évet is érint a befizetés - összesen 300 000 forint adó-visszatérítést is kaptok az éves adóbevallások után.

Ezekre mind akár egyszerre is költhetsz az egészségpénztáradból

Az egészségpénztári számládról ezeket is ki tudod fizetni és a költéseid után 20 százalékos, évi maximum 150 000 forintos adó-visszaigénylést kérhetsz:

 • gyógyszerek
 • magánorvosok, nőgyógyász
 • fogorvosi szolgáltatások
 • szülészet, babaápolási termékek, oltások
 • lakáshitel-törlesztő
 • gyermeked beiskolázása
 • a befizetéseid után felvehetsz 2 milliós szülési támogatást a számládról

Az útmutató végén lépésről lépésre megmutatjuk, hogy milyen egyszerűen tudod otthonról megnyitni a számlát.

Milyen az IZYS ajánlata más egészségpénztárakhoz képest?

Az egészségpénztár kalkulátorban meg tudod nézni, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt az IZYS, és ezt milyen költségek mellett. Tudsz szűrni olyan szolgáltatásokra is, amik neked fontosak.

Bezár
Havonta nagyjából ennyit költünk a háztartáson belül az egészségünkre (gyógyszerek, magánorvos, egészségbiztosítás stb.):
Részletes kalkuláció
Bezár

Add meg, hogy havonta mennyit költ a háztartásotok az alábbi kategóriákban, és mi segítünk kiszámolni, hogy mennyi adó-visszatérítésre lehettek jogosultak.

 • Gyógyszervásárlás
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Magánorvos, szűrővizsgálatok
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Babaápolási termékek
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Szemüveg, kontaktlencse, fogászati kezelések
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Lakáshitel törlesztés
  0 Ft
  40 000 Ft

  Egy egészségpénztár esetén a figyelembe vehető lakáshitel törlesztő összege maximum 40 000 Ft lehet.

 • Iskoláztatással kapcsolatos költések
  0 Ft
  62 500 Ft
Várható adó-visszatérítés
Ft
max. 150 000 Ft

Az egészségpénztári befizetéseid 20%-át, évente legfeljebb 150 000 forintot adó-visszatérítésként visszaigényelhetsz a személyi jövedelemadódból.

Összes éves befizetés
Ft

Az összes évi befizetésetek meghaladja az egy egészségpénztár esetén figyelembe vehető évi maximum 750 000 Ft-ot, így érdemes lehet a családon belül egy további, második egészségpénztári számlát nyitnotok!

Minden egészségpénztári számlának van költsége, amelyet a pénztár a befizetett összegből von le. A várható éves költséget a kalkulátor egyes soraiban találod.

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár
Milyen szolgáltatások érdekelnek?
Rendezés:
 • IZYS Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,0
  Mi ez?
  Éves költségek 21 240 Ft
  Elkölthető összeg 410 760 Ft Adó-visszatérítés: 72 000 Ft
  Éves költségek 21 240 Ft
  Adó-visszatérítés 72 000 Ft
  Elkölthető összeg 410 760 Ft
  Tovább
  az Izys Egészségpénztár oldalára
  • Az első kártya díjából 2 000 forintot elenged a pénztár, ha rajtunk keresztül nyitod meg
 • Prémium Önkéntes Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  5,0
  Mi ez?
  Éves költségek 21 600 Ft
  Elkölthető összeg 410 400 Ft Adó-visszatérítés: 72 000 Ft
  Éves költségek 21 600 Ft
  Adó-visszatérítés 72 000 Ft
  Elkölthető összeg 410 400 Ft
  Tovább
  a Prémium Egészségpénztár oldalára
  • Kösd össze pénztári kártyádat a bankkártyáddal, és fizess vele még szabadabban
 • MBH Gondoskodás Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,7
  Mi ez?
  Éves költségek 21 450 Ft
  Elkölthető összeg 410 550 Ft Adó-visszatérítés: 72 000 Ft
  Éves költségek 21 450 Ft
  Adó-visszatérítés 72 000 Ft
  Elkölthető összeg 410 550 Ft
  Érdekel
 • Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,6
  Mi ez?
  Éves költségek 21 600 Ft
  Elkölthető összeg 410 400 Ft Adó-visszatérítés: 72 000 Ft
  Éves költségek 21 600 Ft
  Adó-visszatérítés 72 000 Ft
  Elkölthető összeg 410 400 Ft
  Tovább
  a Patika Egészségpénztár oldalára
  • A befizetéseidért járó hűségpontokkal is spórolhatsz a patikakártyás költéseiden
 • Új Pillér Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,2
  Mi ez?
  Éves költségek 16 200 Ft
  Elkölthető összeg 415 800 Ft Adó-visszatérítés: 72 000 Ft
  Éves költségek 16 200 Ft
  Adó-visszatérítés 72 000 Ft
  Elkölthető összeg 415 800 Ft
  Tovább
  az Új Pillér Egészségpénztár oldalára
 • Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  3,7
  Mi ez?
  Éves költségek 19 350 Ft
  Elkölthető összeg 412 650 Ft Adó-visszatérítés: 72 000 Ft
  Éves költségek 19 350 Ft
  Adó-visszatérítés 72 000 Ft
  Elkölthető összeg 412 650 Ft
  Érdekel
 • Allianz Hungária Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  2,7
  Mi ez?
  Éves költségek 21 300 Ft
  Elkölthető összeg 410 700 Ft Adó-visszatérítés: 72 000 Ft
  Éves költségek 21 300 Ft
  Adó-visszatérítés 72 000 Ft
  Elkölthető összeg 410 700 Ft
  Érdekel
 • Vitamin Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  2,3
  Mi ez?
  Éves költségek 18 936 Ft
  Elkölthető összeg 413 064 Ft Adó-visszatérítés: 72 000 Ft
  Éves költségek 18 936 Ft
  Adó-visszatérítés 72 000 Ft
  Elkölthető összeg 413 064 Ft
  Érdekel
 • Életút Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  1,6
  Mi ez?
  Éves költségek 14 400 Ft
  Elkölthető összeg 417 600 Ft Adó-visszatérítés: 72 000 Ft
  Éves költségek 14 400 Ft
  Adó-visszatérítés 72 000 Ft
  Elkölthető összeg 417 600 Ft
  Érdekel
 • Vasutas Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  1,3
  Mi ez?
  Éves költségek 18 432 Ft
  Elkölthető összeg 413 568 Ft Adó-visszatérítés: 72 000 Ft
  Éves költségek 18 432 Ft
  Adó-visszatérítés 72 000 Ft
  Elkölthető összeg 413 568 Ft
  Érdekel

A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek, és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. Az ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, illetve promóciós szerződés. Az éves költségek számítása az egészségpénztárak szabályzataiban aktuálisan szereplő levonásra és költségfelosztásra vonatkozó információk alapján történt, amelyet az egészségpénztárak módosíthatnak. A kiválasztott egészségpénztár által kínált feltételek eltérhetnek a fent megadott adatoktól, amelyek vonatkozásában a felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél-tájékoztatónkban (ITT), valamint az egészségpénztárak honlapján vagy azok ügyfélszolgálatán tekinthetők meg.

További szöveg megjelenítése

Milyen szolgáltatásokat nyújtanak az egészségpénztárak?

Az egészségpénztárak sokféle, az egészség javításával és megőrzésével kapcsolatos szolgáltatást nyújtanak. Elsősorban az a céljuk, hogy előre tudj takarékoskodni a jövőbeli egészségügyi kiadásaidra.

Az önsegélyezés révén pedig csökkentheted a költségeidet egy-egy olyan jelentősebb életesemény bekövetkeztekor, amelyek nagyobb kiadással járnak.

Hogyan működnek az önkéntes pénztárak?

Az egészségpénztár a három önkéntes pénztár egyike. Ezenkívül van még önkéntes nyugdíjpénztár és önsegélyező pénztár is, de a gyakorlatban inkább két típus létezik, mert az egészségpénztárak egyben önsegélyező pénztárak is. Így az egészségpénztárak kétfajta szolgáltatást is nyújtanak, egészségpénztárit és önsegélyezőt.

Mindegyik önkéntes pénztár lényege az öngondoskodás. Magadnak gyűjtesz pénzt egy külön számlára, meghatározott célra vagy jövőbeli eseményre.

Az egészségpénztári számlát úgy képzeld el, mint egy bankszámlát. A különbség annyi, hogy itt korlátozva van, hogy mire költheted a pénzed: csak az egészséged, illetve a családod egészségére és önsegélyezésre fordíthatod.

Miért éri meg vállalni ezt a korlátozott felhasználást?

Azért, mert az állam megjutalmazza, ha az egészségeddel, jólléteddel kapcsolatos célokra fordítod a pénzed, és az egészségpénztárba befizetett pénzed 20 százalékát az abban az évben fizetett személyi jövedelemadódból visszatéríti.

Nézzünk egy példát!

Ha például havonta bruttó 450 000 forintot keresel, és semmilyen szja-kedvezményt nem kapsz, például nem veszel igénybe családi adókedvezményt, akkor havonta 67 500 forint adót fizetsz az államnak.

Ha havonta 30 000 forintot befizetsz az egészségpénztáradba, akkor ennek a 20 százalékát, azaz havi 6 000 forintot visszakapsz az adódból. Egész évben ez 72 000 forint lesz, ez a pénz a te zsebedben marad, mert visszakapod az államtól.

Az adóvisszatérítés maximuma évi 150 000 forint.

Ahhoz, hogy ezt megkapd, összesen 750 000 forintot kell befizetned a pénztárba az adott évben. Ez havonta 62 500 forintot jelent. Ez elég sok pénz, de a maximális adóvisszatérítés a három típusú pénztárra együtt vonatkozik.

Ha tehát nyugdíjpénztári számlád is van, akkor annak a befizetése is számít, és az összes visszatérítés együtt lehet 150 000 forint.

Az adó-visszatérítésre más lehetőségek is vannak a pénztári befizetésen kívül:

 • Ha 2 évre lekötöd az egészségpénztárban tartott pénzed, akkor ezért is még további 10 százalék adóvisszatérítés jár.
 • Ha készíttetsz egy egészségtervet a háziorvosoddal, vagy valamelyik kezelőorvosoddal, és annak keretében végeztetsz el szükséges kezeléseket, azért is kapsz további 10 százalékot.
 • Ha pedig prevenciós kezelésekre jársz, például szűrővizsgálatokat végeztetsz, akkor is kapsz még 10 százalékot.

Az utóbbi kettő nagy előnye, hogy nemcsak a befizetésért, hanem a kifizetésért, azaz az egészségpénztári költésért is jár adó-visszatérítés. Ez különösen akkor hasznos, ha a befizetésekből nem tudod maximálni az adó-visszatérítés összegét.

További előny, hogy ha több típusú önkéntes pénztárnak is tagja vagy, akkor te mondhatod meg, hogy melyik számlára kerüljön az adó-visszatérítés. Kérheted az egészet az egészségpénztáradba is, és felhasználhatod a következő önsegélyező célú eseménynél.

Nézzük meg egy példán keresztül, hogy miért jársz ezzel jól.

Ennyit nyerhetsz az egészségpénztári befizetéseiddel


Pénztári befizetés
(egy év alatt)
750 000 forint
+ Adóvisszatérítés (20%)150 000 forint
- Pénztár működési
költsége (5,9%)
50 000 forint
+ Hozam3 000 forint
Összesen853 000 forint
Nyereség 103 000 forint

A pénztárba tehát 750 000 forintot fizettél be. Ez után megkapod a maximális 150 000 forintos adó-visszatérítést. A pénztárnak működési költséget kell fizetned, de egy kis hozamot kapsz a pénzed után. Azt látod, hogy a befizetett 750 000 forintodból év végére 853 000 forint lett. A pénzed tehát 103 000 forinttal gyarapodott év végére.

Az adó-visszatérítést a teljes éves pénztári befizetésed után kapod. A visszatérítés nem automatikus, neked kell kérned az adóbevallásodban. Ehhez a pénztárak minden évben kiadnak egy igazolást, így könnyen be tudod írni a bevallásba. A visszatérítést tehát mindig a következő évben, az adóbevallások után kapod meg.

Milyen szolgáltatásokat kínál az IZYS Egészség- és Önsegélyező Pénztár?

Egészségpénztári szolgáltatások

Az IZYS több, mint 3 600 szolgáltatóval áll szerződésben, amelyek közül több, mint 2 600 helyen kártyával is tudsz fizetni. A pénztár honlapján orvoskeresőt is találsz, ahol szakterület, lakhely, rendelő vagy az orvos neve alapján is kereshetsz.

Bármilyen terméket megvásárolhatsz és szolgáltatást igénybe vehetsz, amelyet a jogszabály megenged. Ilyenek a gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök, kötszerek, gluténmentes termékek, babaápolási szerek, pelenka, lázmérő, orvostechnikai eszközök, matrac vagy szemüveg. Ezenkívül fizethetsz vele magánorvosi szolgáltatásokat, magánkórházi ellátást, gyógyterápiás kezeléseket és szűrővizsgálatokat.

A számlákat beküldheted postán, feltöltheted a honlapon keresztül, ha pedig az IZYS egészségkártyáddal (ez olyan, mint egy bankkártya) fizetsz, akkor automatikusan elszámolja a pénztár.

Önsegélyező szolgáltatások

Az IZYS nagy hangsúlyt fektet az önsegélyező szolgáltatásokra. Ezeket úgy találták ki, hogy az élet legfontosabb eseményeinél mindig hozzányúlhass a pénztári megtakarításaidhoz. Innen a név: önsegélyezés.

Ez tehát nem az államtól kapott segély vagy támogatás, hanem saját magadnak adhatod a pénztárban gyűjtött pénzedből (ezért hivatkozunk rá támogatásként vagy segélyként, de valójában pénztári szolgáltatások).

Hogy ez miért jó?

Egyrészt célzott előtakarékosság, másrészt a befizetéseid után itt is megkapod a 20 százalék adókedvezményt, ami már valódi támogatás, hiszen visszakapod az államnak fizetett adód egy részét.

A pénztárban tartott pénzed az egészségpénztár terhére vásárolható termékekre és szolgáltatásokra azonnal elköltheted. Tehát ha a bankkártyádról ingyenesen feltöltöd a pénztári számládat, akkor akár már másnap vásárolhatsz belőle gyógyszert, vagy fizetheted az orvosi ellátást. IZYS MOST egészségkártyával hamarabb is, erre még visszatérünk.

Önsegélyező szolgáltatásoknál a dolog kicsit másként működik.

Ha önsegélyező céllal kérsz kifizetést a pénztárból, akkor csak olyan pénzből teheted ezt meg, amit már 180 napja az egészségpénztári számládon tartasz.

Ha például januártól júniusig beteszel havi 100 000 forintot a pénztárba, akkor fél év alatt 600 000 forintod gyűlik össze. Ebből júliusban felhasználhatnál 100 000 forintot, augusztusban már 200 000 forintot, szeptemberben pedig 300 000 forintot és így tovább. Ezt persze csökkenteni kell a pénztár működési költségeivel és a közbeeső költéseiddel.

Szemészeti vizsgálat amire kedvezmény jár egészségpénztáron keresztül

Talán arra gondolsz: ha közben folyamatosan fizetek a pénztári kártyámmal, akkor hogyan lesz 180 napos egyenlegem?

A pénztár figyel a befizetéseid és költéseid dátumára. Amikor fizetsz a kártyáddal, először mindig a legutoljára befizetett pénzt költöd el. Tehát elkölteni mindig a legújabb pénzedet fogod, amíg be nem jelented, hogy önsegélyező szolgáltatást vennél igénybe.

Ekkor megnézik, hogy van-e olyan egyenleged, ami legalább 180 napja a számládon parkol. Ha nincs, akkor rögzítik az igényedet, és akkor kapod meg a kért összeget, ha már eltelt a 180 nap azóta, hogy befizetted. Egészségpénztári szolgáltatásokra tehát a sor végéről, az önsegélyezőkre pedig az elejéről veszi le a pénztár a szükséges összeget.

A 180 napos várakozási idő nem vonatkozik az adó-visszatérítés összegére. A visszakapott pénzt azonnal felhasználhatod, akár önsegélyező szolgáltatás részeként is.

Így, ha folyamatos a befizetésed, az első 180 nap után mindig elérhető valamennyi 180 napos egyenleg, hacsak el nem költöd az egészet.

Egészségprogramok és biztosítás

Az IZYS közösségi alapon biztosítási szolgáltatásokat is nyújt. Erre két egészségprogramjuk van, az Egészségőr és az Őrangyal. Mindkettő hasonlóan működik egy egészségbiztosításhoz, a díját pedig az egészségpénztári számládról tudod befizetni.

Az egészségpénztárba befizetett pénzedből egészségbiztosítást is fizethetsz. Különböző biztosítási csomagok közül választhatsz, amelyeket az Alfa Biztosító kínál az IZYS egészségpénztár tagjainak. Van még többféle Alfa egészségbiztosítás is, de az IZYS-en keresztül köthetők nagyon kedvezőek.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

Önsegélyező szolgáltatások az IZYS-nél

Az önsegélyező szolgáltatások nagy segítséget nyújtanak minden nagyobb eseménynél a gyermek tervezésétől a nevelésén és beiskolázásán át a lakáshitel törlesztéséig és egy rokon ápolásáig vagy haláláig.

Az IZYS az egészségpénztári és az önsegélyező szolgáltatásokkal teljes életpálya-modellt kínál:

 • gyermekszületés (lombikprogram, 3D-4D-5D ultrahang, őssejtlevétel, szülés, babaápolás, védőoltások)
 • gyermeknevelés (ruházat, tankönyv, tanszer, fogszabályozó)
 • felsőoktatás (egyetemi, főiskolai tandíj, albérlet, kollégium)
 • lakás (lakáshitel-törlesztés, védendő fogyasztóknak rezsi, tűz- és elemi kár)
 • családalapítás (GYES, GYED kiegészítés, örökbefogadás)
 • időskor (idősotthon, otthonápolás, temetés)

Emellett igénybe tudod venni az egészségpénztári szolgáltatásokat te és a családod egészségének megőrzéséhez: gyógyszereket, gyógyászati segédeszközöket, orvosi ellátást, szemüveget, kórházi kezelést, gluténmentes termékeket, matracot és még számos más terméket és szolgáltatást fizethetsz belőle.

Az önsegélyező szolgáltatásokat bizonyos várakozási idővel veheted csak igénybe. Ahhoz, hogy valamilyen életeseményhez pénzt vehess fel, annak már legalább 180 napja a számládon kell lennie.

Lássunk pár fontosabb önsegélyező szolgáltatást!

Szülési szolgáltatás

Nagyon sokan már csak emiatt is belépnek valamelyik egészségpénztárba, főleg akik Babaváró hitelt is felvettek és egyből be tudnak fizetni a számlájukra.

Ha gyermeked születik, az IZYS-nél a 180 napos egyenleged terhére akár 2 millió forintot felvehetsz.

Ez duplája annak, amit a pénztárak erre a célra meg szoktak szabni, és nemcsak te, de a közeli hozzátartozóid is jogosultak rá. Az IZYS nem korlátozza azt sem, hogy hány hozzátartozód veszi még igénybe ezt a szolgáltatást a te gyermeked után. Közeli hozzátartozódnak számít a házastársad, az egyenesági rokonaid, tehát a szüleid, nagyszüleid, gyermekeid, unokáid stb. és a testvéreid.

A maximumot legfeljebb a közeli családtagok száma jelenti, de ha vannak dolgozó szüleid, testvéreid, és a házastársadnak is nagy a családja, akkor bárki nyithat egészségpénztári számlát, befizetheti a pénzt, felveheti, amikor megszületett a gyermeked és visszakaphatja utána a 150 000 forintot.

Sokan gyermek születésekor a Babaváró hitelt is felveszik. Ha sok dolgozó közeli hozzátartozó van a családban, akár 10-en is nyithattok számlát és kérhetitek a szülési szolgáltatást. Így a Babaváró 10 millió forintja után összesen 1,5 millió forint adó-visszatérítést kaphattok.

Az igényedet a szolgáltatásra a gyermek születésétől számított 120 napon belül be kell jelentened. Számlát nem kell bemutatnod, elég a születési anyakönyvi kivonat és a szolgáltatás igénylőlap. Az összeget arra használod, amire akarod, nem kell számlákat bemutatni, tehát akár lakásfelújításra vagy autóra is költhetitek.

Kisbaba születése ami önsegélyező szolgáltatásnak minősül az IZYS egészségpénztárnál

De miért jó a 2 millió forintos keret, ha már évi 750 000 forintos befizetéssel megvan az adó-visszatérítés maximuma?

Azért, mert megteheted azt, hogy év végén befizetsz 750 000 forintot, aztán a következő év elején még akár 750 000 forintot. Így mindkét évre megkapod a teljes adó-visszatérítés összegét, és a baba születése után a pénzt kivehetitek.

Ha 1 millió forint lenne a keret, akkor az év elején már csak 250 000 forintot lenne érdemes befizetned, hogy kivehesd a baba születésekor az általában erre elérhető 1 millió forintot. Ez akkor lényeges, ha szeretnéd maximálni az adó-visszatérítést, de nem akarod, hogy túl sok pénz álljon az egészségpénztári számládon. A 2 millió forintos keret ezt lehetővé teszi.

Akkor sem kell aggódnod, ha még nincs meg a 180 napos egyenleged. A szolgáltatásra való igényedet mindenképpen be kell adnod a gyermek születése utáni 120 napon belül, de a pénzt akkor fizeti ki neked a pénztár, amikor már rendelkezésre áll hozzá a 180 napos egyenleg.

Kieső jövedelem kiegészítése szüléskor vagy munkanélküliség esetén

Ha állami ellátást kapsz, például GYED-et vagy GYET-et, akkor ezt a pénztáradban legalább 180 napja tartott pénzből kiegészítheted. A régi és a jelenlegi bruttó jövedelmed közötti különbséget nyújtja a pénztár, és az összege legfeljebb az ellátásod összege lehet.

A bruttó jövedelmeket nézik, mert nem minden közterhet kell fizetned minden állami ellátás után. A kiegészítést 24 hónapig kaphatod, de nemcsak te, hanem a közeli hozzátartozóid is.

Ha valami okból megszűnik a munkád, az egészségpénztárból a munkanélküli segélyedet is kiegészítheted.

Egyéb gyermekszületéshez kapcsolódó termékek

Az egészségpénztári számládról babaápolási termékeket vehetsz, ultrahangot készíttethetsz, fizetheted az őssejtlevételt és a lombikprogramot is. Ezek nem önsegélyező szolgáltatások, tehát várakozási idő nélkül fizetheted őket, nem kell 180 napot várnod. A hozzátartozóid is vásárolhatnak.

Gyermeknevelés (óvoda, iskola)

A pénztárból évente gyermekenként legfeljebb a havi minimálbér összegét veheted fel iskolakezdési támogatás gyanánt. Viszont mindkét szülő nyithat egészségpénztári számlát, így az ellátást megduplázhatjátok ugyanarra a gyermekre.

A támogatáshoz a vásárlásaidról szóló számlákat kell bemutatnod, de nem csak szerződött szolgáltatóknál vásárolhatsz. Vehetsz tanszereket, ruházatot, tankönyveket. Ráadásul nemcsak te, de a házastársad vagy élettársad is, a nagyszülők és a testvéreid is.

Főiskolás, egyetemista gyermekeid tandíját, kollégiumi vagy albérleti díját is fizetheted az egészségpénztári megtakarításaidból. Itt is számlákat kell bemutatnod, és a keret itt is évente a minimálbér összege hallgatónként.

Arra figyelj, hogy ezt a szolgáltatást nem tudod egész évben igénybe venni. Az iskolakezdés előtt 15, és az év vége után 15 nappal kiállított számlákat tudod elszámolni.

A ruházatnál nem vizsgálja a pénztár, hogy milyen méretű a ruha vagy a cipő, hiszen egy 16 éves fiú is bőven elérheti a felnőtt méretet és neki is vehetsz 30 000 forintért bőrcipőt, futócipőt vagy inget, de a vásárlás dátuma fontos.

Diák lány iskolában akinek a tanszereit az IZYS iskolakezdési támogatásból ki lehet fizetni

Ha tehát például tanszerekről szóló számlákat számolnál el, akkor figyelj rá, hogy az iskolakezdés előtti utolsó két hétre halaszd a vásárlást, vagy a tanév vége után két héten belül vedd meg ezeket a következő évre, tehát ne a nyári szünet közepén vásárolj.

Lakáshitel-törlesztés

Az egészségpénztárak egyik népszerű önsegélyező szolgáltatása a lakáshitel-törlesztés. A meglévő lakáshiteled törlesztőrészletének egy részét fizetheted az egészségpénztári megtakarításodból.

A 180 napos egyenleged terhére veheted igénybe, és a számládon hathavi törlesztőrészletnek megfelelő megtakarításnak kell lennie.

Csak lakáscélú hitelt törleszthetsz, tehát szabad felhasználású jelzáloghitelt nem. A szolgáltatás keretében elérhető összeg a minimálbér 15 százaléka. Ez talán nem a teljes havi törlesztőrészleted, mégis jól jársz vele.

Ezt a pénzt akkor veheted fel, ha rendesen törleszted a lakáshiteledet. Erről minden hónapban, de legfeljebb 3-4 havonta igazolást kell küldened a pénztárnak, azaz a bankszámlakivonatodról a megfelelő tételről például egy képernyőfotót.

Ha a házastársad az adóstársad a hitelben, akkor mindketten nyithattok saját egészségpénztári számlát, és ugyanarra a hitelre mindketten igénybe vehetitek ezt a szolgáltatást, így a lakáshiteletek törlesztéséhez dupla akkora összeget vehettek ki ketten az egészségpénztáratokból.

Minden lakáshitelesnek megéri az egészségpénztárban tartalékolnia lakáshitele törlesztőjére, hiszen erre is igényelheti az adó-visszatérítést.

IZYS MOST egészségkártya

A MOST egészségkártya (ami majdnem úgy működik, mint egy bankkártya) érdekessége, hogy összekötheted a bankkártyáddal. És nem is eggyel, de több bankkártyát is hozzárendelhetsz egy egészségkártyához. Ezek számát a pénztár nem korlátozza, de egyszerre csak egy bankkártya lehet aktív, és ha épp nem akarod, hogy közvetlenül a bankkártyádról vegyen le pénzt a pénztár, akkor minden kártya lehet inaktív is.

A bankkártyával való összekötés előnye, hogy közvetlenül a bankszámládról költesz, ami egyből pénztári befizetésnek minősül. Így ez az adó-visszatérítésnél is számítani fog.

Nem kell tehát azon aggódnod, hogy van-e elég egyenleg az adott termék vagy szolgáltatás megvásárlásához az egészségpénztári számládon.

Ha van is rajta pénz, akkor sem azt használod, hanem a friss, bankkártyán keresztül épp befizetett pénzt. Ez akkor különösen előnyös, ha önsegélyező szolgáltatás igénybevételére gyűjtesz, vagy ha nem akarod, hogy sok pénz álljon az egészségpénztári számládon.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

Hogyan fizethetek a MOST kártyával a gyakorlatban?

Amikor fizetni szeretnél az egészségkártyáddal, akkor a pénztár a költséggel növelt összeget kéri a bankodtól. Ha ezt a bankodnál jóváhagyod, akkor már fizethetsz is. Az egész folyamat 3-4 másodperc alatt lezajlik.

A kártya mindig a vásárlásod teljes összegét veszi le a bankszámládról, és a pénztári egyenleged változatlan marad. Olyan, mintha épp annyit fizettél volna be az egészségpénztári számládra, hogy azt a vásárlást ki tudd fizetni.

A kártyával minden olyan terméket kifizethetsz, amely egészségpénztárral vásárolható.

A dm-ben és a Rossmannban pedig mindössze annyit kell tenned, hogy szólsz a kasszánál, hogy egészségkártyával szeretnél fizetni, és a pénztárgép nem számolja azokat a termékeket, amelyek nem elszámolhatók. Ezeket a pénztáros külön tudja választani és kifizetheted őket külön a rendes bankkártyáddal.

Nemcsak gyors és egyszerű, de spórolni is tudsz, ha a MOST egészségkártyáddal fizetsz.

A MOST kártyával történő vásárlásokkal az egészségpénztár működési költsége 5,9 százalék helyett 2,9 százalékra csökken.

Ha a MOST kártyádat közvetlenül összekötöd egy bankkártyáddal, akkor a vásárlásaid egyben befizetések is, ami után - mint minden más pénztárba történt befizetés esetén - az egészségpénztár levonja a költséget. Ha tehát a MOST kártyáddal úgy vásárolsz, hogy a befizetés a vásárlásoddal együtt érkezik az egészségpénztári számládra, akkor ez a költség jóval alacsonyabb, csak 2,9 százalék.

Ezenkívül több boltban 5-20 százalék kedvezményt kapsz az ott árult termékekből, ha felmutatod az egészségkártyádat. Ha például az Oázis kertészetben vásárolsz, akkor a kártyád felmutatásával kedvezményt kapsz mondjuk a virágpalánták árából, tehát olyan termékekből, amelyek amúgy nem elszámolhatók az egészségpénztárban. Olyan, mint egy klubkártya.

Egészségprogramok – Extra csomagok az IZYS-nél

Az IZYS egészségpénztár egészségprogramokat is kínál a tagjainak. Ezek biztosítási elven működő szolgáltatások, amelyeknek az ára nincs benne a havi tagdíjban. Ezekre a programokra a választásod alapján regisztrálhatsz. A csomagokat csak akkor használhatod, ha tagdíjat fizetsz, tehát csak aktív tagok vehetik igénybe.

A csomagok előnye, hogy amikor igénybe veszel egy szolgáltatást, az nem érinti az egészségpénztári számlád egyenlegét.

A csomagok díja nem része a havi tagdíjbefizetésednek, ezek havidíjas szolgáltatások. Ha viszont ezek keretében kérsz valamilyen kifizetést - mondjuk egy komoly csonttörés esetén akár 100 000 forintot is kaphatsz egy évben - akkor ezt nem a pénztári egyenlegedből veszi el a pénztár.

Ezek ugyanúgy működnek, mint a biztosítás, de nem kell hozzájuk semmilyen előzetes orvosi vizsgálat. Azt a csomagot választod, amelyik neked tetszik.

Fülvizsgálat ami része az IZYS Egészségőr csomagnak

1. Egészségőr és Egészségőr Plusz csomagok

Az Egészségőr csomagok szűrővizsgálatokat tartalmaznak.

Jellemzőjük, hogy alacsony havi díjjal nagy értékű vizsgálatokat, például komplett menedzserszűrést végeztethetsz el, ráadásul nem is akárhol.

A vizsgálatokat a CMC Klinika végzi, ami az egyik legjobb nevű magánklinika az országban.

A csomagok minden pénztártag számára elérhetők, és te döntheted el, hogy évente vagy kétévente szeretnél részt venni a vizsgálatokon.

Az alábbi vizsgálatokat tartalmazzák:

 • belgyógyászati szűrővizsgálat
 • 12 elvezetéses EKG vizsgálat
 • mozgásszervi vizsgálat
 • vércukorszintmérés
 • egyensúlyérzék vizsgálata
 • antropometriai vizsgálatok
 • laboratóriumi vizsgálatok: teljes vérkép és vizelet
 • digitális mellkasröntgen
 • légzésfunkció
 • hasüregi és kismedencei ultrahang
 • Duplex/Power/CW funkcionális vizsgálata/Pulzus doppler ultrahang
 • anyagcsere-betegségek: inzulinrezisztencia és cukorbetegség szűrővizsgálat
 • 1 kiegészítő szakorvosi vizsgálat, ha indokolt

Az utolsó két elemet csak az Egészségőr Plusz csomag tartalmazza.

A csomagokban benne van a vizsgálatok ára, és plusz 10 százalék adóvisszatérítés is jár értük.

Az Egészségőr csomagnál, ha kétévente szeretnéd elvégeztetni a vizsgálatokat, akkor havi 2 890, ha évente, akkor havi 5 780 forint a díja. Ha azonnal igénybe vennéd, akkor 69 000 forintba kerül.

Az Egészségőr Plusz csomagnál pedig kétévente elvégzett menedzserszűrésnél havonta 4 990, az évente végzett szűrésnél havonta 9 980 forintot kell fizetned. Ha nem várnál egy évet a vizsgálatokkal, akkor 119 000 forintért azonnal igénybe veheted a szolgáltatást.

Tehát az IZYS-nél akár már 69 000 forinttól elérhető egy menedzserszűrés, ami nagyon kedvező. A díjat a pénztár csak akkor tudja levonni a számládról, ha van rajta ehhez elég pénz. Természetesen ez után is igénybe tudod venni az adó visszatérítést.

IZYE Egészségőr menedzserszűrés végén az orvos átbeszéli a beteggel a leleteket

Személyes tapasztalat Egészségőr Plusz csomaggal

Gergely Péter kollégám (a BiztosDöntés.hu alapítójának) beszámolója:

„Nagyon megtetszett az Egészségőr Plusz csomag, és mivel évekkel ezelőtt sokkal drágábban voltam egy másik intézményben hasonlóan széles körű menedzserszűrésen, hamar eldöntöttem, hogy elmegyek. A teljes 24 havi díjat kifizettem egyben, hogy azonnal időpontot kapjak.

A legtöbb vizsgálatot másfél (!) óra alatt megcsinálták reggel úgy, hogy egyik doktortól mentem a másikhoz, és mindenhol vártak.

Egy következő alkalommal vissza kellett mennem, hogy az elkészült vizsgálatokat és laboreredményeket a belgyógyásszal átbeszéljük. Részletesen átnézett és kikérdezett mindent, az összes vizsgálat eredményét látta a számítógépén (én is kaptam hozzáférést a rendszerhez, ahol minden eredményt le tudok tölteni).

Mivel volt egy kisebb egészségügyi panaszom, így javasolt egy extra szakorvosi vizsgálatot, amiért nem kellett fizetnem, mert ezt is tartalmazta az Egészségőr Plusz csomag (ez a vizsgálat önmagában egyébként 30 000 forint lett volna, ha a sima Egészségőr csomagot választottam volna).

Az időpontfoglalás, a helyszín, a doktorok és az egész folyamat hibátlan volt. Hét évvel ezelőtt dupla ennyit fizettem egy másik intézményben kb. ugyanezért a menedzserszűrésért."

Érdemes megnézni más szolgáltatásokat is, a Wáberernél például a legolcsóbb menedzserszűrés is 175 000 forint.

Egyes vizsgálatoknál három hónap várakozási idővel kell számolnod.

Azt viszont fontos tudnod, hogy ha belépsz a pénztárba, és kéred az Egészségőr csomagot, csak akkor mehetsz azonnal az éves szűrővizsgálatra, ha egyben befizeted a szolgáltatás éves díját. Olyat nem csinálhatsz, hogy belépsz, befizeted az első havi díjat, 2 890 forintot és már mész is a menedzserszűrésre.

2. Őrangyal csomag

Ezek a programok 3 éve léteznek a pénztárnál. Járóbeteg-ellátást és egyéb védelmet tartalmaznak. A programok mögött nincs biztosító, ezeket közösségi szolgáltatásnak hívják, és maga a pénztár a szolgáltató.

Az Őrangyal csomagokat akkor veheted igénybe, ha a pénztári számládra legalább havi 3 000 forint tagdíjat befizetsz. Ezt megteheted havonta vagy negyedévente is.

Ezenfelül a szolgáltatás díja mindössze 395 forint havonta. Ez nagyon kedvező ár, és akkor is érdemes kérned, ha egészségbiztosításod is van.

A szolgáltatásokat általában bizonyos várakozási idővel veheted igénybe, ez lehet 2 hónap, de van, ahol 12. Az igénybe vehető keretösszeg szolgáltatásonként eltér. Ezek a legfontosabbak:

IZYS Őrangyal csomag néhány fontosabb szolgáltatása
Őrangyal szolgáltatásVárakozási időKeretösszeg
Egynapos sebészeti
műtét
3 hónap300 000 forint/év
Nagy értékű képalkotó
diagnosztika (CT, MR, PET/CT)
2 hónap300 000 forint/év
Egészségügyi ellátás
41 betegség esetén,
beleértve a covidot is
Covidnál 5 nap,
egyébként 3 hónap
1 000 000 forint/alkalom
Baleseti rokkantság (a lakás
átalakításának
költségeit és egyéb
segédeszközöket téríti)
3 hónap3 000 000 forint
Kórházi napi térítés
legfeljebb 60 napig
3 hónap150 000 forint/év
Gyógyszertérítés
az Egészségőr
szűrővizsgálatokon
felfedezett új betegségekre
3 hónap150 000 forint/2 év
Csonttörés (súlyosság
függvényében)
2 hónap100 000 forint/év
Lombikprogram
terméketlenség
esetén
12 hónap200 000 forint
Sportbérlet táppénz
esetén
- 100 000 forint/év
Temetési költség-150 000 forint

Ezen túl a csomaghoz tartozik még:

 • 60 napnál hosszabb táppénz esetén kieső jövedelem pótlása,
 • baleseti segély,
 • terhességi ultrahang,
 • ha sikertelen az őssejtlevétel, akkor az induló díját térítik,
 • magzat elvesztésekor fájdalomdíj,
 • lakáshitel-törlesztés fél évet meghaladó munkanélküliség esetén,
 • gyermekruházat, tanszerek, tankönyvek árának térítése munkanélküliség esetén,
 • lakóingatlanban keletkezett tűz- és elemi kár térítése.

A szolgáltatások egy részét önsegélyező szolgáltatás keretében a saját pénztári számládról is fizethetnéd.

A különbség az, hogy a 395 forintos havi díj ellenében az IZYS egészségpénztár ezeknek az árát egy bizonyos keret erejéig kifizeti úgy, hogy közben a pénztári egyenleged változatlan marad. A szolgáltatást kiterjesztheted a családtagjaidra is.

3. Egészségbiztosítási csomagok

Az IZYS egészségpénztár az Alfa Biztosítóval áll szerződésben. A pénztárba befizetett pénzedből az ő biztosításaik közül választhatsz kifejezetten az IZYS számára összeállított konstrukciók közül.

Ezek csoportos biztosítások, ahol az IZYS egészségpénztár köt szerződést a biztosítóval, a biztosított pedig te vagy. Nagy előnyük, hogy így a biztosító sokkal kedvezőbb biztosítási feltételeket és árakat tud kínálni, mintha saját nevedben kötnél náluk egészségbiztosítást.

Ilyen csomagok közül választhatsz:

 1. Komfort extra
 2. Prémium
 3. Gyerek
 4. Hospital

Ezek közül az első három járóbeteg-ellátást tartalmaz, míg a Hospital fekvőbeteg-ellátást.

A biztosításokhoz bármelyik pénztártag csatlakozhat, a kockázatvállalási időszak a csatlakozás utáni második hónap első napján kezdődik. Kedvezményezettet is megjelölhetsz.

A járóbeteg-ellátást adó csomagok ezeket tartalmazzák:

 • 24 órás orvosi call-center
 • nagy értékű képalkotó diagnosztika
 • bizonyos betegségek esetén második szakvéleményt kérhetsz
 • járóbeteg-ellátás
 • laborvizsgálatok
 • szűrővizsgálatok

A biztosításokat szűrővizsgálattal és anélkül is igénybe veheted, utóbbi esetben valamivel olcsóbb a biztosítási díj. Az egyes csomagokban eltérő a vizsgálatok köre, például a Prémium biztosításhoz több szakorvosi területen kaphatsz járóbeteg-ellátást és szélesebb körű laborvizsgálatokat vehetsz igénybe, illetve több fajta vizsgálatot végeztethetsz el. A vizsgálatokra szánható keretösszegek is különböznek.

A Hospital biztosítást kifejezetten fekvőbeteg-ellátásra használhatod.

Magánkórházakban elérhető műtéteket, és az ezekhez kapcsolódó vizsgálatokat végeztethetsz el belőle. A biztosító megszervezi az orvosi konzultációkat és utógondozást is, illetve nyomon követik az állapotodat. A műtétet követő 30 napig a kontroll költségeit is téríti a biztosító.

IZYS pénztártag azon gondolkodik, hogy mennyivel egészségesebb mióta belépett az egészségpénztárba

Miért éri meg IZYS pénztártagnak lenni?

Amellett, hogy az egészségedre költeni sosem ráfizetés, az egészségpénztárral még spórolhatsz is.

A szerződött partnerek gyakran adnak kedvezményeket a szolgáltatásaikból, ha egészségpénztári kártyával fizetsz. Így akár 5-20 százalékkal is olcsóbban vásárolhatsz.

A pénztári befizetéseid után adó-visszatérítést kapsz az abban az évben befizetett személyi jövedelemadódból. Az adó-visszatérítés a befizetés 20 százaléka, de legfeljebb 150 000 forint.

A maximumot akkor éred el, ha abban az évben 750 000 forintot, azaz havonta 62 500 forintot fizettél be a pénztárba. Megéri tehát a lehetőségeidhez mérten minél többet befizetni. Ha erre nincs lehetőséged, akkor a visszatérítés arányosan kevesebb lesz, de ha fizettél abban az évben személyi jövedelemadót, akkor mindenképp visszakapsz belőle valamennyit. Ez lényegében egy állami támogatás, amit az egészségpénztár tagjai kapnak.

Adó-visszatérítést nemcsak a pénztári befizetések után kaphatsz, hanem akkor is, ha a számládon tartott pénzed két évre lekötöd. Ezért plusz 10 százalék visszatérítés jár.

További 10 százalékot kaphatsz akkor is, ha prevenciós szolgáltatásokat veszel igénybe, például szűrővizsgálatokon veszel részt, és még 10 százalékot, ha az orvos által elkészített egészségterv alapján veszel igénybe szolgáltatásokat és kezeléseket.

Ez utóbbiakat akkor különösen célszerű kihasználnod, ha a befizetéseiddel önmagában nem tudod az adó-visszatérítés maximumát elérni.

Arra figyelj, hogy ha nincs elég szja-d, például mert otthon vagy a gyermekeddel, vállalkozó vagy, vagy te veszed igénybe a családi adókedvezményt, akkor nem lesz miből visszatérítést kapnod. Ilyenkor érdemes egy olyan családtag nevére nyitni az egészségpénztári számlát, aki fizet szja-t.

A pénztári számlákon tartott pénzt a pénztár befekteti, így az némi hozamot is termel. Nem túl sokat, általában évi 1-3 százalék körül, de negatív hozamot nem érhetsz el, a pénzed tehát biztonságban van a pénztárnál.

Hogyan lehetek pénztártag?

Az egészségpénztárba akkor léphetsz be, ha elmúltál 16 éves. A belépési nyilatkozat kitöltésével a pénztár tagja leszel, és megfelelő időközönként tagdíjat fizetsz.

Ennek a tagdíjnak egy kisebb része a pénztár költségeire megy el, de a nagyobb része a névre szóló számládon gyűlik. Tehát ne úgy tekints a tagdíjra, mint egy havi fix költségre, amit a „semmiért” kell kifizetned. Ez csak nevében tagdíj, igazából ez a te pénzed, amit a saját neveden lévő egészségpénztári számládra fizetsz be.

Amikor szükséged van az ott tartott pénzre, akkor innen tudsz fizetni az általad vásárolt termékekért vagy szolgáltatásokért, vagy vehetsz ki pénzt önsegélyező célokra.

Lépésről lépésre megmutatjuk hogyan tudsz online az IZYS Egészség- és Önsegélyező Pénztárban kedvezményesen számlát nyitni

A pénztárnak tehát a Belépési nyilatkozat kitöltésével lehetsz tagja. Ezt az IZYS honlapján is megteheted elektronikusan. Ha a BiztosDöntés.hu-n keresztül nyitod meg, akkor a pénztár egyedi kedvezményt is ad neked, az első kártya díjából elenged 2 000 forintot.

A számlát elektronikusan is megnyithatod. Ennek előnye a kényelem mellett a gyorsaság: a nyilatkozatod azonnal beérkezik az IZYS központjába. Erről azonnal kapsz visszaigazolást, és a tagsági okiratot is megkapod pár nap múlva.

A bankkártyáddal azonnal be is fizethetsz a pénztárba, és a következő napon már Netpénztári jelszót is igényelhetsz. Az első befizetésednek minimum 7 000 forintnak kell lennie.

Ha iPhone-od van, akkor mielőtt elkezdenéd a folyamatot, állítsd át a telefonodon a mentett képek formátumát. Az iPhone nem jpeg formátumba menti a képeket, az egészségpénztár rendszere viszont csak ezt tudja kezelni. Ezt a telefonodon a Beállítások, Kamera, Formátumok menüpontban állíthatod be. Válaszd a "Leginkább kompatibilis" lehetőséget.

Így állítsd be a képformátumot az egészségpénztárhoz

1. Az online számlanyitás így indul: ki kell töltened a Belépési nyilatkozatot.

IZYS online számlanyitás kezdő képernyő

2. Azt is meg kell adnod, hogy mennyi tagdíj befizetését vállalod, és milyen gyakorisággal. Ezen az összegen később módosíthatsz, ez csak egy előzetes nyilatkozat. Ne felejtsd el, hogy a pénztár 5,9 százalék költséget von le a befizetésedből.

IZYS online számlanyitás tagdíj beállítási nézet

3. Jön egy pár nyilatkozat.

IZYS online számlanyitás nyilatkozatok képernyő

4. Ha egészségcsomagot is választasz, akkor azt is itt kell kiválasztanod. Utólag is bármelyik csomagot online meg tudod kötni.

IZYS online számlanyitás szűrővizsgálat csomag beállítások

5. Bejelölheted, hogy elektronikus úton hogyan kommunikáljon veled a pénztár.

IZYS online számlanyitás tagszervezői információ

6. Ezzel be is fejezted a belépési nyilatkozat kitöltését.

IZYS online számlanyitás visszaigazolás

Hogyan kell fizetnem a tagdíjat, és mennyit?

A tagdíjnak van egy minimális összege, ez az IZYS-nél havonta 5 000 forint. Egész évben tehát legalább 60 000 forintot kell a pénztárba befizetned. Te döntheted el, hogy hogyan fizeted a tagdíjat, lehet havonta, negyedévente vagy évente is.

Ennél többet is fizethetsz, és eseti jelleggel is tehetsz be pénzt a pénztári számládra, ha úgy gondolod, de a havi 5 000 forintos minimumnak átlagosan meg kell lennie.

Érdemes is minél többet befizetned a számládra, mert akkor az adó-visszatérítés mértéke is annál magasabb.

A belépés utáni első alkalommal az egészségkártya gyártásának díját is ki kell fizetned, ami 6 000 forint normál esetben, de ha rajtunk keresztül nyitod meg a számládat, akkor 2 000 forint kedvezményt kapsz. A kártya 2 évig érvényes. Külön belépési díjat a pénztár nem számít fel.

1. Az IZYS honlapján egyszeri vagy rendszeres feltöltést is indíthatsz. Itt aktiválhatod majd a MOST egészségkártyádat is.

IZYS online befizetés képernyő

2. Ezen a képen az Ügyfélkaput látod, amihez szinte biztosan van neked is hozzáférésed. Bal oldalt középen látható az az ikon, amire kattintva digitálisan alá tudod írni (ezt AVDH-nak is szokták hívni és itt lépésről lépésre megmutatjuk hogyan használd) az IZYS egészségpénztárba való belépésedhez a dokumentumokat.

Ide kell feltölteni az IZYS által megküldött (előzetesen online kitöltött) Belépési nyilatkozatot, és le kell fényképezned a személyi igazolványod és a lakcímkártyád mindkét oldalát és ezt is aláírni. Az igazolványokat a mobiloddal is le tudod fényképezni.

Ügyfélkapu belépési nézet

3. A pénzfeltöltés a CIB Bankon keresztül történik.

CIB bank fizetési beállítások képernyő

4. Ezzel a pénzfeltöltéssel meg is vagy.

IZYS weboldalon visszaigazoló képernyő a sikeres befizetésről

Milyen költségekkel kell számolnom?

Az egészségpénztárak a tagok befizetéseiből fedezik a működésük költségeit. Ez minden pénztárnál a tagdíj egy bizonyos százaléka, de hogy pontosan mennyi, az pénztáranként eltér. Van, ahol sávos a levonás, azaz minél magasabb összeget fizetsz be a számládra annál kevesebb költséggel kell számolnod. Ez akkor előnyös, ha sok pénzt szeretnél a pénztárban tartani.

Az IZYS egészségpénztárnál egységes a költség. Az éves befizetésed mértékétől függetlenül 5,9 százalékot kell fizetned. Ez azért jó, mert ha vannak olyan időszakok, amikor csak a minimális tagdíjat, vagy ahhoz közeli összeget tudsz befizetni a számládra, akkor sem jársz rosszabbul, mintha extra befizetéseket is teljesítesz.

Miért jó még az IZYS-nél lenni?

Az IZYS nagy hangsúlyt fektet arra, hogy széles körben elektronikusan tudd intézni náluk az ügyeidet. Már a számlád is megnyithatod online, és a pénztár is elektronikusan küldi neked a dokumentumokat, így a tagsági igazolást és az adóigazolást is.

A számládat elektronikusan is feltöltheted a bankkártyádról. Ez kártyás vásárlásnak minősül.

Az IZYS-nek netpénztára is van, ahol elektronikusan intézheted az ügyeidet. Karbantarthatod az adataidat, követheted az egyenlegedet, betétet köthetsz le, kedvezményezettet jelölhetsz meg és az egészségkártyáddal kapcsolatos dolgokat intézheted. Lényegében egy netbankhoz hasonló módon kezelheted vele a számládat.

Ha mégis úgy döntenél, hogy gyűjtöd a számlákat és beküldöd a pénztárnak elszámolásra, ebben az IZYS nagyon gyors, napokon belül, akár másnap utalja neked a pénzt.

Az IZYS jutalmazza a hosszú távú elköteleződést. Ha tartasz pénzt a pénztárban, de nem veszed igénybe a szolgáltatásokat, akkor 3, 5 vagy 10 év lekötés után 10, 18 vagy 33 százalékos visszatérítést kapsz.

Maradtak kérdéseid?

 • Sporteszközöket szeretnék vásárolni, például biciklit vagy teniszütőt? Elszámolhatom az egészségpénztárban?

  Igen, de nem éri meg.

  Vannak olyan termékek, amelyek adókötelesen elszámolhatók az egészségpénztár terhére. Ilyenek a sporteszközök, fog- és szájápolási termékek, OGYI számmal nem rendelkező gyógyteák és a természetgyógyászati ellátások. Ezek után a termékek után az szja-t utólag be kell fizetned az állam felé.

 • Mi történik, ha olyan terméket vásároltam, amit nem számolhatok el?

  A pénztár figyelmeztet, hogy mely termékeket számoltad el jogtalanul. Ezek árát be kell fizetned a pénztárba, vagy ki kell fizetned utánuk az szja-t és a szocho-t.
 • Előfordulhat, hogy a dm-ben vagy a Rossmannban olyan terméket veszek, ami nem elszámolható?

  Nem. A dm-ben és a Rossmannban a pénztárgép figyelmeztet, ha olyan terméket vásárolnál, amit nem számolhatsz el. Persze ha nem szólsz előre a pénztárosnak és már csak a fizetésnél az Egészségkártyáddal fizetsz, akkor belefuthatsz abba, hogy olyan termékeket is azzal fizettél ki, amik nem elszámolhatóak az egészségpénztár terhére.
Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció
Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.

Nem találtad meg, amit keresel? Nézd meg a lenti szolgáltatók ajánlatait is!

 • Allianz Egészségpénztár

  Stabil biztosítói háttér. Ingyenes első egészségkártya, sávos költséglevonás, alap egészségbiztosítás havi 85 forintért.

  Tovább
 • Életút Egészségpénztár

  Ingyenes belépés. Havi 17 000 forint feletti befizetés felett a legolcsóbb pénztár. Egészségkártya nincs, önsegélyező szolgáltatásokban erős.

  Tovább
 • Generali Egészségpénztár

  Stabil biztosítói háttér, több mint 15 000 szerződött szolgáltató. Sávos költséglevonás, évi 300 000 forint befizetés felett 1,5% költség. Az első egészségkártya ingyenes. Alap egészségbiztosítás havi 100 forintért.

  Tovább
 • Izys Egészségpénztár

  Ingyenes belépés, online megnyitható egészségszámla. Egységes 5,9%-os költséglevonás. Egészségbiztosítások széles köre elérhető. Bankkártyával összeköthető egészségkártya.

  Tovább
 • MBH Gondoskodás Egészségpénztár

  Stabil banki háttér, több, mint 16 600 szerződött szolgáltató. Más pénztárból átlépéskor nincs belépési díj. Alap egészségbiztosítás havi 83 forintért. Ingyenes első egészségkártya és társkártya, 5 éves érvényességi idővel.

  Tovább
 • OTP Egészségpénztár

  Stabil banki háttér, fejlett informatikai rendszer. Online belépés, alacsony havi minimális befizetés mellett megnyitható az egészségszámla. Alap egészségbiztosítás és választható csomagok.

  Tovább
 • Patika Egészségpénztár

  Független pénztár. Online belépés a pénztárba. Egységes, 6%-os költséglevonás. 4 évig érvényes egészségkártya. Választható egészségbiztosítási csomagok.

  Tovább
 • Prémium Egészségpénztár

  Ingyenes belépés, több, mint 20 000 szerződött szolgáltató partner. Bankkártyával összeköthető egészségkártya. Alap egészségbiztosítás automatikus csatlakozással, választható egészségbiztosítási csomagok.

  Tovább
 • Új Pillér Egészségpénztár

  A Patika csoport tagja. Sávos költséglevonás, évi 500 000 forint befizetés felett nincs költség. 4 évig érvényes egészségkártya. Választható egészségbiztosítási csomagok.

  Tovább
 • Vasutas Egészségpénztár

  Régóta működő stabil pénztár. Sávos költséglevonás, alacsony költségek. 5 évig érvényes egészségkártya.

 • Vitamin Egészségpénztár

  Régóta működő stabil pénztár. 5 évig érvényes egészségkártya. Sávos költséglevonás, alacsony költségek. Bankkártyás befizetés lehetséges.

  Tovább