Baba-boom még nem, de Babaváró-boom lesz 2024-ben

Sajtóközlemény

Baba-boom még nem, de Babaváró-boom lesz 2024-ben Baba-boom még nem, de Babaváró-boom lesz 2024-ben
Baba-boom még nem, de Babaváró-boom lesz 2024-ben Baba-boom még nem, de Babaváró-boom lesz 2024-ben

Nagyot ment az életkori szigorítás miatt előrehozott igénylések száma a Babaváró 2023-as piacán. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ugyanakkor 2024 eleje 3 okból is egész biztosan a legnépszerűbb családtámogatási termékről fog szólni.

Miközben a 2022-es IV. negyedév hitelpiaci fékezése miatt olyan gyenge lett a bázis, hogy nem túl acélos teljesítménnyel is mind a lakáshitelek mind a személyi kölcsönök esetében drasztikus növekedést mutatnak statisztikák, addig a Babaváró esetében pont ellentétes folyamatok játszódnak le. 2023 decemberében az egy évvel korábbi Babaváró-kihelyezésnek alig 56 százalékát tudta teljesíteni a magyar bankrendszer, és voltak, akik arra gondoltak, hogy hihetetlen kivárás van piacon, és mindenki azt várja, hogy 2024. január elsejétől már nem 10, hanem maximum 11 millió forintot lehessen igényelni Babaváróban.

A zuhanás okai

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a helyzet más. A Babaváró-kihelyezés tavaly decemberben megközelítette a 39,6 milliárd forintot, ami több, mint másfél éves csúcsot jelentene - ha nem lett volna 2022 decembere. Akkor azonban - annak hatására, hogy a kormány december 28-ig nem jelentette be, hogy mi lesz Magyarország legnépszerűbb családtámogatási termékének jövőbeli sorsa – szinte mindenki, aki úgy számolt, hogy a jövőben igényelne Babavárót, még decemberben szerződést kötött.

Az előrehozott kereslet azt jelentette, hogy 2022 decemberében a bankok 70,4 milliárd forintot meghaladó összeget helyeztek ki az ügyfelek számára - ennél magasabb összegben csak a program indulását követő hónapokban igényeltek Babavárót a családok. Akkor viszont – emlékeztetett a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője - egy bevezetéskor érvényes engedménynek köszönhetően döntően már megszületett gyermekkel rendelkező családok igényelték a Babavárót.

Azóta azonban csak várandósság alatt, vagy megelőlegező jelleggel, a jövőben megszülető gyermekek vállalásával igényelhető a Babaváró kölcsön. A konstrukció az első gyermek születése után kamatmentessé válik, továbbá a második gyermek születésével 30, a harmadik gyermek világra jövetelével pedig 100 százalékos támogatássá alakul.

8 hónapban lévő terhes anyuka babaváró hitelről olvas laptopon

Előrehozott ügyletek - újra

Gergely Péter szerint egyértelmű, hogy azok a családok igényeltek tavaly decemberben Babavárót, akiknél a feleség kora meghaladta a 30 évet, ők ugyanis a 2024-ben életbe lépő szigorítás miatt - amely szerint a 30 és 40 év közötti hölgyek csak abban az esetben igényelhetnek Babavárót az idén, ha meglévő várandósságukat igazolni tudják - kiestek volna az igénylők köréből. Aki előrehozta az igénylést, azokat nem szorítja idén az új feltételrendszer.

Az előrehozott kereslettel megtámogatott decemberben minden negyedik, a háztartások által felvett hitelforint Babaváróként került kiutalásra. Ennél magasabb arányt a Babaváró - 2022. év végét leszámítva - 2021 februárjában láttunk.

Az év végi felfutás jót tett a Babavárónak, bár komoly mentésre nem volt jó. A 2023. egész évében folyósított 270,4 milliárd forint ugyanis közel 40 százalékos visszaesést jelent az előző évhez képest. Az sem túl szívderítő, hogy az amúgy nem túl izmos, önmagában 30 százalékot meghaladó mértékben visszaeső lakossági hitelpiacon a Babaváró már csak 17,1 százalékos súlyt képvisel. Örülni maximum annak lehet, hogy a IV. negyedévben azért a kihelyezések 22,3 százaléka volt Babaváró.

Emiatt lesz 2024 sikerterméke a Babaváró

Gergely Péter szerint 2024-ben a Babaváróban hatalmas felfutás várható, ennek pedig három összetevője lesz.

Egyrészt – más lakossági hitelekhez hasonlóan – drasztikusan alacsony bázist kell megugrani. A babaváró esetében a hitelpiaci pangás tavaly év elején a 2022 decemberére előrehozott vásárlások miatt ráadásul teljes érdektelenséggel párosult - januárban alig 7 milliárd forint Babavárót igényeltek a fiatal családok a bankoktól.

Másrészt – jelezte a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője – az igényelhető hitelösszeg emelése automatikusan megdobja majd a kihelyezési volument, hiszen a Babavárót felvevő ügyfelek több mint 90 százaléka a maximális hitelösszeget igényli.

Végső soron pedig a családtámogatási rendszer átalakítása is megtámogatja a Babaváró-felfutást: a rendkívül kedvező, maximum 3 százalékos kamatozású új CSOK Plusz esetében januártól elegendő mindössze 10 százalékos önerőt felmutatni az új lakás megvásárlásához, amit Babaváró-igényléssel is meg lehet oldani.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a Babaváró-boom a CSOK Plusz felfutást is megelőzheti, hiszen a szabályok szerint a Babaváró akkor számítható be 100 százalékban önerőként, ha annak folyósításától már 90 nap eltelt.

Ha pedig a falusi CSOK szempontjából preferált kistelepülésen építene vagy venne házat/lakást a fiatal család, akkor a 11 milliós Babaváró, az 50 millió forintos CSOK Plusz hitel mellé 3 gyermek esetén 15 millió forintos vissza nem térítendő támogatás is igényelhető, azaz a Babaváró, a CSOK Plusz és a falusi CSOK támogatás kombinálásával akár 75 millió forintos lakás megvásárlása is lehetővé válik 0 forint saját erő nélkül.

A fentiek miatt bár baba-boomra még nem lehet várni, Babaváró-boomra biztosan számíthatunk 2024 tavaszán Gergely Péter szerint.

Akár 180 000 forint ajándék pénzt adnak a bankok

Szinte mindegyik bank folyamatosan akciózik, hogy magához csábítsa az új igénylőket. Az új ügyfelek akár más akciókkal, számlanyitási jóváírással is kombinálhatják a Babaváró hitel mellé járó jóváírást. Így könnyen összeszedhető akár 260 000 forintos összeg is kedvezmények és ajándék pénzek formájában.

A legnagyobb összeg a Gránit Banknál és a CIB Banknál ütheti a markunkat. A jelenlegi akcióban mindkét bank 180 000 forintot ad folyósítás után.

A MagNet, az MBH, az UniCredit és az Erste a sikeres igénylések és folyósítás után 150 000 forintot ad.

A K&H 160 000 forintot és a Raiffeisen 140 000 forintot kínál, de ehhez az előbbinél a maximális 11 milliós összeget kell igényelni.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Személyi kölcsön igénylése személyes okmányokkal
  Hírek

  Így juthatsz a leggyorsabban személyi kölcsönhöz

  Ha a számlavezető bankodnál igényelsz személyi kölcsönt, és ezt internetbanki felületen vagy mobilappon keresztül teszed, akár még aznap folyósíthatják a számládra az igényelt összeget. Fontos ugyanakkor, hogy a hitelnyújtási feltételeknek az online igényléskor is meg kell felelned.

  frissítve: 2024. július 17.
 • Napozás és nyaralás tengerparton
  Hírek

  Így lehet rémálom a nyaralás

  Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.

  frissítve: 2024. július 17.
 • Bankszámlanyitás ügyfélajánlás alapján
  Hírek

  Tízezrek üthetik a markát, ha elégedett a bankjával

  Felpörögtek az ügyfélajánló programok a pénzintézeteknél. A lakossági számlák mellett a pénzügyi szolgáltatók bevonták az akciókba a kisvállalati csomagokat is.

  frissítve: 2024. július 14.