IE Hunnia befektetési alapok

Az iehunnia.hu az IE Hunnia befektetési alapokhoz tartozott. Az alapok kezelője az Inter-Európa bankcsoporthoz tartozó IE Befektetési Alapkezelő Zrt. volt.

Az IE Hunnia az alábbi befektetési alapokból állt:

 • IE Hunnia Pénzpiaci Nyíltvégű Befektetési Alap
 • IE Hunnia Euró Hozamtermelő Pénzpiaci Nyíltvégű Befektetési Alap
 • IE Hunnia Államkötvény Nyíltvégű Befektetési Alap
 • IE Hunnia Részvényalapokba Fektető Nyíltvégű Befektetési Alap
 • IE Hunnia Nemzetközi Részvényalapokba Fektető Alap

A befektetési alapok a nevükből is következően, különböző pénzpiacokba fektettek be. Így megtalálható volt közöttük forint és euró alapú, illetve állampapírba, részvényekbe és nemzetközi részvényekbe történő befektetési lehetőség is.

Az alapokat eltérő időben alapították, így a befektetők által elérhető választék 1995-től folyamatosan bővült.

Az IE Hunnia Pénzpiaci Nyíltvégű Befektetési Alapot 1998. július 16-án, az IE Hunnia Euró Hozamtermelő Pénzpiaci Nyíltvégű Befektetési Alapot 2005. február 18-án, az IE Hunnia Államkötvény Nyíltvégű Befektetési Alapot 1995. október 12-én, az IE Hunnia Részvényalapokba Fektető Nyíltvégű Befektetési Alapot (korábbi nevén IE Hunnia Részvény Alap) 1997. július 7-én, míg az IE Hunnia Nemzetközi Részvényalapokba Fektető Nyíltvégű Befektetési Alapot (korábbi nevén IE Hunnia Deviza Részvény Alap) 1996. december 4-én vette nyilvántartásba az akkori pénzpiaci felügyelet, vagyis a PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete).

2008. január 1-től a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. és az IE Hunnia alapkezelője, az IE Befektetési Alapkezelő Zrt. közös tulajdonosi körbe került, amit követően a közös közvetett tulajdonos – az Intesa Sanpaolo S.p.A. – a két társaság tevékenységének integrálása mellett döntött.

Ennek megfelelően 2008. május 31-én az IE Befektetési Alapkezelő Zrt. beolvadt a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt.-be. Ezzel az IE Hunnia befektetési alapok sikeresen beolvadtak az alábbi alapokba: CIB Pénzpiaci Alap, CIB Euró Pénzpiaci Alap, CIB Kincsem Kötvény Alap, CIB Feltörekvő Részvénypiaci Alapok Alapja, CIB Fejlett Részvénypiaci Alapok Alapja.

2013. január 14-én a luxemburgi székhelyű, Intesa Sanpaolo csoporthoz tartozó Eurizon Capital S.A. megvásárolta a társaság részvényeinek 100 százalékát a korábbi tulajdonosoktól.

Ezek is érdekelhetnek

 • Mosolygó befektető aki tbsz számlát használ
  Lekötött betét

  Így segít a TBSZ számla elkerülni a kamatadót

  Sikerült gyarapítani a megtakarításaidat, de fogalmad sincs, hogy hogyan tudnád megóvni az inflációtól vagy a kamatadótól? Szívesen befektetnél, de nem vagy biztos benne, hogy mit kéne választanod? Esetleg azt is tudod nagyjából, hogy mit jelent a TBSZ, csak szeretnél alaposabban megismerkedni ezzel a lehetőséggel? Megmutatjuk, hogyan tudod a kamatadót elkerülni és miben segít neked a TBSZ számla.

  frissítve: 2024. február 15.
 • 1 milió forint ennyi pénzt kamatozik
  Lekötött betét

  Mennyit kamatozik 1 millió forint?

  Sokszor nem is könnyű kiszámolni, mennyit is kamatozik 1 millió forint. Ebben az útmutatóban segítünk neked ebben és elmagyarázzuk, hogyan számold ki te magad 1 millió forint kamatát. Mint látni fogod, nem árt ehhez pár tényezővel tisztában lenned, de elmagyarázzuk neked ezeket a fontos részleteket is. Azt is megmutatjuk, hogy nagyságrendileg mekkora pénzt kapsz majd a futamidő végén, ha a kamat nagyságát már ismered.

  frissítve: 2024. június 22.
 • Befektető az EBKM értékét olvassa a banki tájékoztató levélen
  Lekötött betét

  EBKM - Mit jelent és mire nem jó?

  Neked is meg szokott gyűlni a bajod a bankok befektetési ajánlataival, számaival és az olyan rövidítésekkel, mint az EBKM? Eszedbe jutott már, hogy bárcsak lenne egy univerzális szám, ami megmutatja, hogy melyik a legjobb lekötött betét? Habár sajnos ilyesmi még nem létezik, de nagyon megkönnyítheti a döntést, ha megismerkedsz az EBKM mutatóval. Útmutatónkból kiderül, hogy mennyi minden tudható meg ebből a számból. A hátulütőit és hiányosságait is elmondjuk. Vágjunk is bele!

  frissítve: 2024. április 14.