IE Hunnia befektetési alapok

Az iehunnia.hu az IE Hunnia befektetési alapokhoz tartozott. Az alapok kezelője az Inter-Európa bankcsoporthoz tartozó IE Befektetési Alapkezelő Zrt. volt.

Az IE Hunnia az alábbi befektetési alapokból állt:

 • IE Hunnia Pénzpiaci Nyíltvégű Befektetési Alap
 • IE Hunnia Euró Hozamtermelő Pénzpiaci Nyíltvégű Befektetési Alap
 • IE Hunnia Államkötvény Nyíltvégű Befektetési Alap
 • IE Hunnia Részvényalapokba Fektető Nyíltvégű Befektetési Alap
 • IE Hunnia Nemzetközi Részvényalapokba Fektető Alap

A befektetési alapok a nevükből is következően, különböző pénzpiacokba fektettek be. Így megtalálható volt közöttük forint és euró alapú, illetve állampapírba, részvényekbe és nemzetközi részvényekbe történő befektetési lehetőség is.

Az alapokat eltérő időben alapították, így a befektetők által elérhető választék 1995-től folyamatosan bővült.

Az IE Hunnia Pénzpiaci Nyíltvégű Befektetési Alapot 1998. július 16-án, az IE Hunnia Euró Hozamtermelő Pénzpiaci Nyíltvégű Befektetési Alapot 2005. február 18-án, az IE Hunnia Államkötvény Nyíltvégű Befektetési Alapot 1995. október 12-én, az IE Hunnia Részvényalapokba Fektető Nyíltvégű Befektetési Alapot (korábbi nevén IE Hunnia Részvény Alap) 1997. július 7-én, míg az IE Hunnia Nemzetközi Részvényalapokba Fektető Nyíltvégű Befektetési Alapot (korábbi nevén IE Hunnia Deviza Részvény Alap) 1996. december 4-én vette nyilvántartásba az akkori pénzpiaci felügyelet, vagyis a PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete).

2008. január 1-től a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. és az IE Hunnia alapkezelője, az IE Befektetési Alapkezelő Zrt. közös tulajdonosi körbe került, amit követően a közös közvetett tulajdonos – az Intesa Sanpaolo S.p.A. – a két társaság tevékenységének integrálása mellett döntött.

Ennek megfelelően 2008. május 31-én az IE Befektetési Alapkezelő Zrt. beolvadt a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt.-be. Ezzel az IE Hunnia befektetési alapok sikeresen beolvadtak az alábbi alapokba: CIB Pénzpiaci Alap, CIB Euró Pénzpiaci Alap, CIB Kincsem Kötvény Alap, CIB Feltörekvő Részvénypiaci Alapok Alapja, CIB Fejlett Részvénypiaci Alapok Alapja.

2013. január 14-én a luxemburgi székhelyű, Intesa Sanpaolo csoporthoz tartozó Eurizon Capital S.A. megvásárolta a társaság részvényeinek 100 százalékát a korábbi tulajdonosoktól.

Ezek is érdekelhetnek

 • UniCredit betéti kamatok 2024
  Lekötött betét

  UniCredit betéti kamatok 2024

  A bankról azt tartja az ember, hogy az oda betett pénz általában gyarapodni szokott. Ez mostanság nem igazán felel meg a valóságnak az alacsony kamatok miatt, de előbb-utóbb a betétkamatok is az infláció nyomába erednek majd. Az UniCredit Banknál lekötött betétet és megtakarítási számlát is tudsz választani, mindkettő teljesen kockázatmentes 100 000 euróig, azaz mintegy 37 millió forintig. Mindkét konstrukciót bemutatjuk ebben az útmutatóban.

  frissítve: 2024. május 23.
 • Boldog nő aki rájött, hogy mennyire hasznos a kamatos kamat
  Lekötött betét

  Mitől függ a kamatos kamat hatása?

  A kamatos kamat azt jelenti, hogy az eredeti tőkére fizetett kamatokat hozzáadják ehhez az eredeti tőkéhez, és ezt követően már ez a nagyobb összeg lesz a kamatozó alap. Ez az elv biztosítja a hosszú távú megtakarítások növekedését, de egyben a hitelek gyorsabb növekedését is. De vajon mitől függ a kamatos kamat hatása? Erről lesz szó ebben az útmutatóban.

  frissítve: 2024. február 15.
 • Férfi kiszámolja hogy a szocho mennyi levonást jelent a befektetéseiből
  Lekötött betét

  Szocho: új adónem terheli a betétkamatokat 2023-tól

  A szocho (szociális hozzájárulási adó) egy olyan állami elvonás, mely a kamatokat érinti és némileg váratlanul érkezett 2023. május 31-én, július 1-jei bevezetési dátummal. A kormányzat nem titkolt célja, hogy ezzel a szocho-mentes állampapírok felé terelje a lakossági befektetéseket, melyek közel nulla kamatozású, látra szóló betétekben vannak már mintegy tíz éve. A szochót az induláskor ismert feltételek alapján csak a veszélyhelyzet ideje alatt kell fizetni és van néhány lehetőség kikerülni azt, az állampapírokon kívül is. Ebben az útmutatóban sorra vesszük ezeket.

  frissítve: 2024. február 15.