Lakáshitel: milliókat lehetett spórolni a kivárással

Sajtóközlemény

Lakáshitel: milliókat lehetett spórolni a kivárással Lakáshitel: milliókat lehetett spórolni a kivárással
Lakáshitel: milliókat lehetett spórolni a kivárással Lakáshitel: milliókat lehetett spórolni a kivárással

Több, mint 2 millió forintot spórolhatnak azok a családok, akik ki tudtak várni, s január helyett csak augusztusban vesznek fel lakáshitelt. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a bankok ősszel kampányt kezdenek az új ügyfelekért, ám a kamatkedvezmények mértéke a pénzpiaci kamatok változása miatt kisebb lehet, mint amire akár csak egy hónappal ezelőtt is számíthattunk.

Az idén januári szintekhez képest már 70 bázisponttal, 9,13-ról 8,43 százalékra csökkent a piacon lakáshitelt kínáló pénzintézetek legjobb ajánlataiból képzett BiztosDöntés.hu Top átlagkamat szintje. Ez azt jelenti, hogy egy 20 milliós, 20 éves hitel esetében a teljes hitelköltséggel számolva az ügyfelek a korábbinál 10 000 forinttal alacsonyabb, 179 000 forintos törlesztőrészlettel számolhatnak, s aki most veszi fel a hosszan fix kölcsönét, 2,4 millió forinttal kisebb összeget kell, hogy visszafizessen, mintha januárban vette volna fel.

Összesűrűsödött a mezőny

A legfrissebb adatok szerint egy 20 milliós, 20 évre szóló lakáshitelt a bankok meghirdetett legjobb ajánlatait összevetve 8,63-9,07 százalékos kamat mellett tudnak felvenni a családok. Idén januárban a banki csúcskamatok szórása 8,76-11,19 százalék között mozgott.

Jól látható, hogy az átlag számottevő csökkenését az okozta, hogy lényegesen szűkült az egyes banki ajánlatok közötti különbség – kommentálta az adatokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Ez az ügyfelekért zajló verseny felerősödését is jelenti, ám a másik oldalon jól látszik, hogy a jelenlegi pénzpiaci kamatszintek mellett egyelőre számottevően nem tudnak lejjebb menni a legkomolyabb ajánlatok.

Új építésű társasházak

Csökkenhetnek az őszi kamatkedvezmények

E tekintetben Gergely Péter arra figyelmeztet, hogy augusztus közepén a lakáshitelek esetében iránymutató referenciakamat, a 10 éves BIRS mértéke két hónapos csúcson, 7,56 százalékon van. Kamatemelkedéstől – technikai korrekciókon túl - a szakember szerint ugyanakkor nem kell tartani, hiszen a bankok az őszi lakáshitel-boomra várva, inkább akciókra készülnek.

Ami viszont előfordulhat, hogy az akciós kamatcsökkentések mértéke alacsonyabb lesz, mint azt akár egy hónappal ezelőtt is számítottuk. Akkor ugyanis a pénzpiaci és a lakáshitel-kamatok közötti különbözet, a marzs lényegesen magasabb volt, mint jelenleg, a bankok bátrabban tervezhettek.

Az őszi lakáshitel akcióknak a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint még biztos támaszt ad az, hogy az MNB a várakozások szerint a jövő kedden és még szeptemberben is 100-100 bázisponttal csökkenti majd az irányadó kamatszintet. A csökkenő infláció is visszahozhatja a lakáshitel-piacról tavaly év vége óta eltűnt kereslet egy jó részét, ami szintén az akciók, az ügyfelek megszerzése irányába hajtja a bankokat.

Inkább csökkentenek

A fentiek nyomán nem lepődhetünk meg azon, hogy az elmúlt hetek kamatváltozásai egyetlen kivétellel a csökkenésről szóltak. Júliusban a K&H Bank 5-51 bázisponttal csökkentette a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel és a K&H Zöldhitel kamatait, ám augusztus elején már visszaemelte azokat – az egyes kategóriákban 3-16 bázispont volt a korrekció mértéke. A módosítás ugyanakkor jellemzően az alacsonyabb, 20 millió forint alatti hitelösszegre és a legkisebb, 250 000 forintos havi jóváírást vállaló kategóriára vonatkozik.

Az Erste Bank júliusban a végig fix 15 és 20 éves lakáscélú piaci kamatozású jelzáloghitelek esetében csökkentett, amelyre augusztus 21-től újabb, 20 bázispontos csökkenés érkezett. A 10 éves kamatperiódusra 10-30 bázispontos volt a csökkenés, a legmagasabb kedvezménykategóriában és kellően magas – 20 millió forintot meghaladó – hitelösszeg esetén a kamat 8,62 százalék, a THM 2 bázisponttal lépi át a 9 százalékot.

A Raiffeisennél a 10 éves fix hitelek esetében 20 bázispontos volt a júliusi vágás. A Raiffeisen augusztus elején is vágott, ekkor a 15 éves futamidejű, végig fix hitelek kamata 9, a 20 évig azonos törlesztővel bíró hiteleké 49 bázisponttal csökkent.

Az OTP Banknál a kamatcsökkentés helyett továbbra is a kamatkedvezmények módosításával variálnak, július elején 320-ról 370 bázispontra nőtt az adható kedvezmények maximuma.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
LinkedinE-mail
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.