Több, mint 2 millió forintot spórolhatnak azok a családok, akik ki tudtak várni, s január helyett csak augusztusban vesznek fel lakáshitelt. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a bankok ősszel kampányt kezdenek az új ügyfelekért, ám a kamatkedvezmények mértéke a pénzpiaci kamatok változása miatt kisebb lehet, mint amire akár csak egy hónappal ezelőtt is számíthattunk.

Az idén januári szintekhez képest már 70 bázisponttal, 9,13-ról 8,43 százalékra csökkent a piacon lakáshitelt kínáló pénzintézetek legjobb ajánlataiból képzett BiztosDöntés.hu Top átlagkamat szintje. Ez azt jelenti, hogy egy 20 milliós, 20 éves hitel esetében a teljes hitelköltséggel számolva az ügyfelek a korábbinál 10 000 forinttal alacsonyabb, 179 000 forintos törlesztőrészlettel számolhatnak, s aki most veszi fel a hosszan fix kölcsönét, 2,4 millió forinttal kisebb összeget kell, hogy visszafizessen, mintha januárban vette volna fel.

Összesűrűsödött a mezőny

A legfrissebb adatok szerint egy 20 milliós, 20 évre szóló lakáshitelt a bankok meghirdetett legjobb ajánlatait összevetve 8,63-9,07 százalékos kamat mellett tudnak felvenni a családok. Idén januárban a banki csúcskamatok szórása 8,76-11,19 százalék között mozgott.

Jól látható, hogy az átlag számottevő csökkenését az okozta, hogy lényegesen szűkült az egyes banki ajánlatok közötti különbség – kommentálta az adatokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Ez az ügyfelekért zajló verseny felerősödését is jelenti, ám a másik oldalon jól látszik, hogy a jelenlegi pénzpiaci kamatszintek mellett egyelőre számottevően nem tudnak lejjebb menni a legkomolyabb ajánlatok.

Új építésű társasházak

Csökkenhetnek az őszi kamatkedvezmények

E tekintetben Gergely Péter arra figyelmeztet, hogy augusztus közepén a lakáshitelek esetében iránymutató referenciakamat, a 10 éves BIRS mértéke két hónapos csúcson, 7,56 százalékon van. Kamatemelkedéstől – technikai korrekciókon túl - a szakember szerint ugyanakkor nem kell tartani, hiszen a bankok az őszi lakáshitel-boomra várva, inkább akciókra készülnek.

Ami viszont előfordulhat, hogy az akciós kamatcsökkentések mértéke alacsonyabb lesz, mint azt akár egy hónappal ezelőtt is számítottuk. Akkor ugyanis a pénzpiaci és a lakáshitel-kamatok közötti különbözet, a marzs lényegesen magasabb volt, mint jelenleg, a bankok bátrabban tervezhettek.

Az őszi lakáshitel akcióknak a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint még biztos támaszt ad az, hogy az MNB a várakozások szerint a jövő kedden és még szeptemberben is 100-100 bázisponttal csökkenti majd az irányadó kamatszintet. A csökkenő infláció is visszahozhatja a lakáshitel-piacról tavaly év vége óta eltűnt kereslet egy jó részét, ami szintén az akciók, az ügyfelek megszerzése irányába hajtja a bankokat.

Inkább csökkentenek

A fentiek nyomán nem lepődhetünk meg azon, hogy az elmúlt hetek kamatváltozásai egyetlen kivétellel a csökkenésről szóltak. Júliusban a K&H Bank 5-51 bázisponttal csökkentette a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel és a K&H Zöldhitel kamatait, ám augusztus elején már visszaemelte azokat – az egyes kategóriákban 3-16 bázispont volt a korrekció mértéke. A módosítás ugyanakkor jellemzően az alacsonyabb, 20 millió forint alatti hitelösszegre és a legkisebb, 250 000 forintos havi jóváírást vállaló kategóriára vonatkozik.

Az Erste Bank júliusban a végig fix 15 és 20 éves lakáscélú piaci kamatozású jelzáloghitelek esetében csökkentett, amelyre augusztus 21-től újabb, 20 bázispontos csökkenés érkezett. A 10 éves kamatperiódusra 10-30 bázispontos volt a csökkenés, a legmagasabb kedvezménykategóriában és kellően magas – 20 millió forintot meghaladó – hitelösszeg esetén a kamat 8,62 százalék, a THM 2 bázisponttal lépi át a 9 százalékot.

A Raiffeisennél a 10 éves fix hitelek esetében 20 bázispontos volt a júliusi vágás. A Raiffeisen augusztus elején is vágott, ekkor a 15 éves futamidejű, végig fix hitelek kamata 9, a 20 évig azonos törlesztővel bíró hiteleké 49 bázisponttal csökkent.

Az OTP Banknál a kamatcsökkentés helyett továbbra is a kamatkedvezmények módosításával variálnak, július elején 320-ról 370 bázispontra nőtt az adható kedvezmények maximuma.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Deviza árfolyamokon csodálkozik egy banki ügyfél devizaváltás előtt
  Hírek

  A kormány is segíteni tudná a bankokat a Revoluttal szembeni versenyben

  Ha a kormány mentességet biztosítana a pénzváltásra most kivetett extra tranzakciós illeték fizetése alól a lakossági ügyfeleknek középárfolyamon váltást kínáló bankok ilyen tranzakcióra, a jelenlegi 3 helyett több bank kínálna ilyen szolgáltatást az ügyfeleknek – véli Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az intézkedéssel a hazai bankok versenyhátránya akkor is csökkenne a globális szereplőkkel, a Revoluttal és a Wise szolgáltatókkal szemben, ha utóbbiak esetében egyelőre nincs áttörés abban a tekintetben, hogy a magyar ügyfelek valamennyi hazai tranzakciója után megfizessék a magyar bankokra egyébként kirótt extra terhet.

  frissítve: 2024. július 12.
 • Adathalász kísérlet a MagNet Bank ügyfelei ellen
  Hírek

  Adathalász kísérlet a MagNet Bank ügyfelei ellen

  Adathalász támadást indítottak a bűnözők a MagNet Bank weboldalának álcázva magukat. A támadás sajátossága, és felismerhetősége abban áll, hogy ránézésre a MagNet Bank e-mail címéről érkeznek az adathalász tartalmak.

  frissítve: 2024. július 11.
 • Egyre drágább hitelek miatt fáj a férfi feje
  Hírek

  Az akciós mézesmadzagok mellett beindult a hitelkamatok emelése

  A lakáshitel THM-plafon eltörlése és a banki különadók emelése a korábbinál differenciáltabb kamatváltozásokra sarkallhatja a bankokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint. Egyes szegmensekben – ahol a számára jó ügyfelekért versenyezni akar egy-egy pénzintézet – továbbra is lehetnek kamatcsökkentések, ám a többi területen kamatemelésekre kell felkészülnünk a szakértő szerint.

  frissítve: 2024. július 11.