MKB-Pannónia Egészségpénztár - Ezért válaszd őket!

Akár magánorvoshoz jársz, gyermeket nevelsz vagy lakáshitelt törlesztesz, komoly kiadással nézel szembe. Az egészségpénztárral csökkentheted a terheidet, mert akár 150 000 forint adó-visszatérítést is kaphatsz.

MKB-Pannónia Egészségpénztár - Ezért válaszd őket! MKB-Pannónia Egészségpénztár - Ezért válaszd őket!
MKB-Pannónia Egészségpénztár - Ezért válaszd őket! MKB-Pannónia Egészségpénztár - Ezért válaszd őket!

Az állami egészségügyi rendszer leterheltsége és a hosszú várakozási listák többeket arra ösztönöznek, hogy akár kisebb dolgokkal is magánorvoshoz forduljanak. Ha te is ide tartozol, akkor valószínűleg azt is észrevetted, hogy ezek a kezelések sokba kerülnek, és közben a gyógyszerek ára is emelkedik. Az egészségpénztárban gyűjtött pénzedből mindezt fizetheted, de ennél jóval többet is. Elszámolhatod a gyerekek beiskolázásának költségeit, fizetheted innen a lakáshitel-törlesztőd egy részét vagy kiegészítheted az állami ellátásodat, amíg kisgyermekeddel otthon vagy. Ebben az útmutatóban megmutatjuk, milyen előnyökkel jár, ha az MKB-Pannónia Egészségpénztár tagja vagy.

Az MKB-Pannónia Egészség- és Önsegélyező Pénztár több, mint 20 éve működik, és a legnagyobb szolgáltatók közé tartozik. Több, mint 15 milliárdos vagyont kezel és több, mint 200 000 tagja van. Több, mint 16 600 szerződött partnerénél vehetsz igénybe szolgáltatásokat, az egészségkártyájukat pedig 9 500 helyen fogadják el.

Az MKB-Pannónia Egészségpénztár stabil intézményi háttere van az MKB Banknak köszönhetően. Az MKB-nak nyugdíjpénztára is van.

A bankhálózatnak köszönhetően a személyes ügyintézésre számos lehetőséged van. 143 bankfiókban beléphetsz a pénztárba, számlákat adhatsz le és intézheted bármilyen egészségpénztárral kapcsolatos ügyedet, és a Takarékbank fiókjaival ez a lehetőség tovább bővül majd.

Ha inkább az online ügyintézést részesíted előnyben, az MKB-Pannónia azt is támogatja és fejleszti. Az online ügyintézést választó pénztártagok számára az első egészségkártya és társkártya ingyenes.

Lány laptopról nyit MKB egészségpénztári számlát

Online is nyithatsz náluk számlát

A pénztárba való belépésre viszont online űrlapon keresztül nincs lehetőséged. Az MKB-Pannónia nyomtatványait – így a Belépési nyilatkozatot is – letöltheted a honlapjukról, kitöltheted elektronikusan, majd AVDH hitelesítés után elküldheted az egészségpénztárnak.

Ehhez a kötelező ügyfélazonosítás miatt csatolnod kell a személyes okmányaid másolatát, amit szintén megtehetsz elektronikus formában AVDH-val hitelesítve. Így nem szükséges semmit nyomtatnod.

Ebben az útmutatóban megismerheted az MKB-Pannónia Egészségpénztár szolgáltatásait, így eldöntheted, ők-e számodra a legmegfelelőbb pénztár.

Elsőként lássuk, miért is jó egészségpénztári tagnak lenni.

Az egészségpénztári tagság előnyei

Az egészségpénztár segítségével pénzt gyűjthetsz a későbbi egészségügyi kiadásaidra. Elképzelheted úgy is, mint egy bankbetétet, de ez nincs lekötve (bár arra is van lehetőség).

Az egészségpénztár egy olyan megtakarítás, ahonnan azzal párhuzamosan, hogy oda befizetsz, költesz is. Így, ha nem akarod, nem kell sok pénzt felhalmoznod az egészségszámládon.

De akkor mégis miért jó ez?

Adó-visszatérítés

Főleg az egészségpénztáron keresztül elérhető megtakarítás miatt.

Az egészségpénztárba befizetett összeg 20%-át, legfeljebb 150 000 forintot visszaigényelhetsz az abban az évben befizetett személyi jövedelemadódból.

Ha tehát fizetsz szja-t, akkor ezt a lehetőséget nem érdemes elszalasztanod.

Lássuk hogyan működik az adó-visszatérítés!

Ha havonta 30 000 forintot fizetsz be az egészségpénztáradba, akkor az egész évben 360 000 forint befizetést jelent. Ha közben költöttél is belőle, az nem számít, a beérkezett fizetések a fontosak. Az egészségpénztár a befizetett összegből vonja le a működési költséget, az MKB-Pannónia ebben az esetben 21 450 forintot.

A befizetés 20%-át, azaz 72 000 forintot a következő adóbevallásodban visszaigényelheted, és ez is az egészségpénztári számládra érkezik. Ebből a pénztár költséget nem von le.

Az egészségpénztárak befektetik az általuk kezelt vagyont, ami után a tagok hozamot kapnak. Ezt az összeget nem tudjuk számszerűsíteni, mert nagyban függ a gazdasági helyzettől, de most jelzés értékkel 3 000 forinttal számolunk. Költség a hozamot sem terheli.

Ennyit spórolhatsz az MKB-Pannónia Egészségpénztárral


Éves befizetés az
MKB-Pannónia
Egészségpénztárba
360 000 forint
- MKB-Pannónia
Egészségpénztár
költsége
21 450 forint
+ Adó-visszatérítés (20%)72 000 forint
+ Hozam3 000 forint
Összesen 413 550 forint
Nyereség 53 550 forint

Összesen tehát 413 550 forintot költhetsz az egészségedre úgy, hogy korábban 360 000 forintot fizettél be oda, tehát 53 550 forintot nyertél azzal, hogy az MKB-Pannóniánál egészségszámlád van. Ez olyan, mintha két magánorvosi rendelésre ingyen mennél.

Adó-visszatérítést a befizetéseiden felül is kaphatsz.

 • Ha a pénztárban tartott pénzed 2 évre lekötöd, az összeg után a lekötés évében 10% adó-visszatérítést kaphatsz.
 • Ha prevenciós szolgáltatásokat veszel igénybe a pénztáron keresztül, akkor szintén 10% adókedvezményt kaphatsz.

Ezek a plusz lehetőségek különösen akkor jönnek jól, ha a befizetéseid alapján nem éred el a maximális adó-visszatérítés összegét, így a lekötésen vagy a prevenciós szolgáltatásokon keresztül még hozzá tudsz tenni. A prevenció különösen hasznos, hiszen ott a költés után jár a kedvezmény.

Ahhoz, hogy elérd az adó-visszaigénylés maximális összegét, évi 750 000 forintot kell befizetned a pénztárba. Ez havi 62 500 forintot jelent. Ez azért hasznos, mert ha valami miatt több pénzt tennél be a pénztárba, például mert nagyobb összegű szolgáltatást szeretnél igénybe venni, akkor is kaphatsz még kedvezményt.

Kedvezmények

Az egészségpénztárral szerződésben álló szolgáltatók kedvezményeket adhatnak az áraikból a pénztártagok számára. Ezek időszakos akciók is lehetnek, de állandó százalékos kedvezmények is.

Az MKB-Pannónia Egészségpénztár a honlapján található szolgáltatáskeresőben jelzi, hogy melyik partnere ad kedvezményt a tagoknak. Itt kereshetsz a lakóhelyed vagy a szolgáltatási terület szerint is. Az MKB kiemelt partnere például a Dimenzió-Med Egészségközpont, ami a pénztártagoknak 20%-os kedvezményt biztosít.

Az egészségpénztár szolgáltatásait a közeli hozzátartozóid is igénybe vehetik, így a házastársad, szüleid, gyermekeid egészségügyi kiadásaira is költhetsz.

Ha pedig mégsem vagy elégedett a pénztár szolgáltatásaival, akkor az átlépés másik pénztárba egyszerű. Ha az MKB-Pannóniához lépnél át máshonnan, akkor nem kell belépési díjat fizetned.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

Helyzetek, amikor az egészségpénztár jól jön

Az egészségpénztárból bármilyen OGYI számmal rendelkező gyógyszert megvásárolhatsz, elszámolhatod a magánorvos, a laborvizsgálat vagy a gyógytorna költségeit. Ezek némelyike igen sokba kerülhet, gondolj arra, hogy egy komolyabb fogorvosi beavatkozás akár milliós tétel is lehet, egy menedzserszűrés ára pedig 100 000 forint felett van.

De az egészségpénztár ennél szélesebb körben is használható. Nézzünk meg párat!

1. Beiskolázási támogatás

Óvodás és iskolás gyermekeid hamarosan kezdik az újabb tanévet. Az óvodásnak ruhákat vásárolsz, amikben az oviban játszhat, az iskolásnak füzeteket, ceruzákat, zsírkrétát, festéket, a tornaórára cipőt, pólókat és nadrágot, az edzésre úszónadrágot, és az évnyitóra új ünneplő ruhát.

Mindenről számlát kérsz a gyermekek nevét is feltüntetve. Az óvodás gyermek felszerelése 50 000 forint volt, az iskolásé 100 000 forint.

MKB egészségpénztárból vásárolt iskolai tanszerek

Az egészségpénztári számládra már egy ideje havonta 30 000 forintot fizetsz be, és bár költesz is a számládról, figyelsz rá, hogy maradjon rajta pénz. A 180 napos egyenlegedből elszámolod a gyerekek tanévkezdésével kapcsolatos költségeit.

Az ehhez szükséges befizetés 162 000 forint volt, és ez után adóbevalláskor 32 400 forintot kérsz vissza. A szükséges felszerelést és ruhákat mindenképpen meg kellett vásárolnod, de így a gyerekek beiskolázása olcsóbb volt.

2. Lakáshitel törlesztése

Nagyobb lakást vásároltok, amelyhez hitelt is felvesztek. A hitelt elkezditek törleszteni, és közben egészségpénztári számlát is nyitsz, ahová havonta 35 000 forintot fizetsz be. Onnantól kezdve, hogy letelik a 180 napos várakozási idő, havonta 30 000 forintot pénztáron keresztül törlesztesz.

A befizetéseid után 84 000 forint adó-visszatérítést kapsz. Ezt aztán újra a törlesztőrészlet fizetésére költöd, és ezt a pénzt nem terheli költség, és várakozási idő sincs rá.

Ha 20 évre vettétek fel a hitelt, akkor a teljes futamidő alatt több, mint 1,5 millió forintot tudtok spórolni azzal, hogy az egészségpénztáron keresztül törlesztetek.

3. Gyermek születése

Testvéred gyermeket vár, és ezzel együtt férjével Babaváró hitelt is igényel. Mivel ő nagyobb gyermekükkel van otthon, jelenleg nem fizet elég visszaigényelhető szja-t. Az egészségpénztárban a saját számládon megjelölöd őt szolgáltatási kedvezményezettként, és az egészségpénztárba befizetsz valamivel több, mint 1 millió forintot.

Ezt a férj is megteszi a saját számláján. Amikor a gyermek megszületik, igényelitek a gyermek születésekor kérhető születési segélyt az egészségpénztárból.

Következő adóbevalláskor pedig mindketten visszaigényeltek 150 000 forintot az adótokból.

A felvett összeget bármire elkölthetitek, és a család összesen 300 000 forint adó-visszatérítést kapott.

Ezeknél még sokkal több mindent ki tudsz fizetni az egészségpénztári számládról.

Nézzük meg most, hogy mit érdemes tudni az MKB Egészségpénztárról!

Hogyan működik az MKB-Pannónia Egészségpénztár?

Az egészségpénztárnál a tagok saját egyéni számlájukra fizetnek be pénzt, amelyet később mindenféle, az egészségükkel kapcsolatos dolgokra költhetnek. A lényeg az, hogy ezeket az egészségpénztári számlán keresztül fizessék ki, mert ez a feltétele az adó-visszaigénylésnek.

A pénztárak két fő szolgáltatástípust kínálnak. Az egészségpénztári szolgáltatásokon túl, mint amilyen a gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz vásárlás, magánorvosi szolgáltatásokat, babaápolási termékek vásárlását, egyéb gyógykezelések finanszírozását és önsegélyező szolgáltatásokat is nyújtanak. Ezek közé tartozik például a szülési támogatás vagy a lakáshitel-törlesztés támogatása is.

Az egészségpénztári befizetéseid után jogosult leszel a 20%-os, de legfeljebb 150 000 forintos adó-visszatérítésre, amit az adóbevallásodban kell kérned. A pénz az egészségszámládra (vagy ha van, akkor kérheted más önkéntes pénztári számládra, például a nyugdíjpénztáradba is) érkezik, és ott újra elköltheted.

MKB Egészségpénztári befizetés ilyen malacperselybe is mehet

Rendszeres befizetések

Az egészségpénztárak rendszeres havi befizetést várnak el, és minimum összeget is megjelölnek. Az MKB-nál ez 3 000 forint havonta. Ezt a befizetést hívják a pénztárak tagdíjnak, de ez valójában nem díj, hanem a saját megtakarításod.

Érdemes minél többet befizetned az egészségpénztárba, mert az adó-visszatérítést úgy jobban ki tudod használni. Gondold át, hogy mekkora összeget fordítasz általában a saját és családod egészségére, és mi az, amit havonta tudsz vállalni.

Mivel az egészségpénztár egy önkéntes megtakarítási forma, te döntöd el, hogy mekkora befizetést vállalsz. Azt is meghatározhatod, hogy milyen gyakorisággal fizetsz be. Választhatsz havi, negyedéves, féléves vagy éves befizetést is.

Ezenfelül bármikor tehetsz a pénztárba pénzt eseti jelleggel is, bármekkora összegben.

MKB-Pannónia egészségkártya

Az egészségpénztári számlához kártya is tartozik. Az MKB-Pannóniánál az első egészségkártya és társkártya ingyenes, ha elektronikus ügyintézést választasz.

A kártya 5 évig érvényes, és kártyaelfogadó helyeken ugyanúgy tudod használni, mint a bankkártyádat. Az MKB-Pannónia kártyáját a dm és Rossmann üzletekben is elfogadják. A kártyát a pénztár lejáratkor cseréli, az újabb kártya díja 3 000 forint.

Költségek

Korábban volt szó róla, hogy az egészségpénztári számla kicsit olyan, mint egy bankszámla, illetve inkább mint egy bankszámla és egy bankbetét keveréke. Abban is hasonlítanak, hogy a számlavezetésnek az egészségszámla esetében is díja van. Itt viszont nem egy fix havidíjjal kell számolni, mint a bankszámlák esetében, hanem a befizetés egy bizonyos százalékát vonja le a pénztár működési költségként.

A költség minden pénztárnál más és más. Van, ahol a befizetés összegétől függetlenül egységes, van, ahol sávos, és minél többet fizetsz be, annál kisebb a levonás.

Az MKB-Pannónia Egészségpénztárnál is sávos a költséglevonás.

 • 150 000 forint befizetésig 8%,
 • 150 000 forint felett 4,5%.

Ez azt jelenti, hogy körülbelül havi 30 000 forintos befizetés felett már jobban jársz az MKB-val, mint mondjuk egy egységes 6%-os költséglevonást alkalmazó pénztárral. Ha ennél kevesebb befizetést tervezel, akkor érdemes olyan pénztárak ajánlatát is megnézned, amelyek ebben a tartományban kisebb költséget vonnak le.

A pénztár minden befizetésből von le költséget, függetlenül attól, hogy te, vagy a munkáltatód fizeti. A hozamot és az adó-visszatérítést viszont nem terheli levonás, azt teljes egészében, és azonnal felhasználhatod.

A befizetéseidből a költséglevonás után, de az adó-visszatérítés és hozamjóváírás hozzáadása után elért egyenleget hívják a pénztárak elkölthető összegnek.

Az MKB-Pannónia Egészségpénztárnál a belépés és a kilépés díja 4 000 forint, ha viszont másik pénztárból lépsz át ide, akkor nem kell fizetned.

Most pedig lássuk, milyen szolgáltatásokra tudod felhasználni a pénztárban gyűjtött pénzt!

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

Egészségpénztári szolgáltatások az MKB-Pannónia Egészségpénztárnál

Az egészségpénztári számládról közvetlenül is költhetsz az egészségkártyáddal. Ha azzal nem tudsz fizetni, akkor a termékekről vagy szolgáltatásokról számlát kell kérned. Ezeket később – célszerű többet egyszerre – beküldheted a pénztárnak, és a pénzt az egészségszámládról pár napon belül visszautalja neked a pénztár a bankszámládra.

Termékek szolgáltatói szerződés nélkül

Az egészségpénztárból vásárolhatsz gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, és olyan gyógyszernek nem minősülő készítményeket, amelyeknek van OGYI száma. Ezeket bárhol megveheted, az üzletnek, gyógyszertárnak nem kell szerződéses viszonyban állnia az egészségpénztárral. Ha nem az egészségkártyáddal fizetsz, akkor a számlát a saját nevedre kérd, amelyen a tagsági kódod is szerepel.

Vásárolhatsz szemüveget és hallókészüléket, ezekhez orvosi javaslat is szükséges. Vásárolhatsz gyógyvizet, gyógyiszapot, speciális cipőt, papucsot, vérnyomásmérőt, vércukorszintmérőt vagy légtisztító, párásító berendezést, a betegápolás kellékeit és teszteket.

Babaápolási termékeket vehetsz, például babafürdetőt, babaolajat és hintőport, pelenkát, cumit, cumisüveget, törlőkendőt és lázmérőt. Megveheted a pelenkát és a tápszert, de a légzésfigyelőt és a bébiőrt is.

Vásárolhatsz gluténmentes termékeket. Ezekhez orvosi javaslat nem szükséges, akkor is elszámolhatók, ha saját döntésed alapján étkezel gluténmentesen. Fontos, hogy a termék csomagolásán egyértelműen szerepeljen, hogy gluténmentes.

Szolgáltatások szolgáltatói szerződéssel

Az egészségpénztár terhére igénybe vehetsz magánorvosi szolgáltatásokat, járhatsz gyógyterápiás kezelésekre, például gyógytornára, fizioterápiára vagy gyógymasszázsra. Ezeket akkor tudod elszámolni az egészségpénztárban, ha az adott szolgáltató az egészségpénztárral szerződést kötött.

Szűrővizsgálatokra is járhatsz, és ha ehhez orvosi javaslatod van, vagy a pénztár egy partnere által készített egészségterv alapján veszed igénybe, akkor az így elköltött összeg után 10% adó-visszatérítést kaphatsz.

Elszámolhatod a szenvedélybetegségekről való leszoktatásra irányuló kezelések díját és az otthonápolás költségeit is.

Életmódjavító szolgáltatások

Van pár termék és szolgáltatás, amelyek árát elszámolhatod az egészségpénztárban, de utánuk be kell fizetned a 15% szja-t. Ezek az életmódjavító termékek és szolgáltatások tartoznak ide:

 • természetgyógyászati szolgáltatások,
 • gyógyteák,
 • fog- és szájápolók és
 • sporteszközök.

A szolgáltatásokat itt is a pénztár partnereinél veheted igénybe.

Önsegélyező szolgáltatások az MKB-Pannónia Egészségpénztárnál

Az önsegélyező szolgáltatások olyan élethelyzetekben jelenthetnek segítséget, amikor a kiadásaid nőnek. Ha ezek valamelyike bekövetkezik, akkor az egészségszámládról nagyobb összeg kifizetését kérheted. Ez lehet egyszerre nagyobb összeg, vagy hosszabb időn keresztül havonta kisebb, járadék jellegű kifizetés.

Önsegélyező célokra csak a már legalább 180 napja a pénztárban tartott egyenleged használhatod. Az adó-visszatérítésre és a hozamra nem vonatkozik a 180 napos korlát, ezeket várakozási idő nélkül, azonnal felhasználhatod.

Számla ami MKB egészségpénztárból lett kifizetve önsegélyezésre

A szolgáltatásokra való jogosultságodat minden esetben hivatalos dokumentummal kell igazolnod, némely szolgáltatásnál erre 120 napos határidő van.

Lássuk a legfontosabbakat!

1. Lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatása

Egészségpénztárból törlesztheted a lakáscélú jelzáloghiteled egy részét. Ezek lehetnek lakásvásárlási, -építési, felújítási vagy bővítési hitelek, illetve olyan hitelkiváltás, ahol a lakáscél megmaradt.

Csak olyan hitelt törleszthetsz, amelyben adós vagy adóstárs vagy, és amelynek a hiteltörlesztőjét rendben fizeted, tehát nem késedelmes vagy felmondott. Egészségpénztárból az év első napján érvényes minimálbér 15%-át törlesztheted, ez jelenleg 30 000 forint havonta.

A törlesztést kérheted legfeljebb 3 hónapra visszamenőleg is, az utalást pedig az egészségpénztár küldheti neked, de közvetlenül a banknak is.

2. Szülési segély

Gyermek születésekor a számládról legfeljebb 1 millió forint egyösszegű kifizetést kérhetsz. Az összeg felhasználását nem kell számlával igazolnod, a pénzt bármire elköltheted.

Fontos, hogy a szolgáltatásra vonatkozó igényedet a gyermek születésétől számított 120 napon belül be kell jelentened.

3. Gyermekgondozási és gyermeknevelési támogatás

CSED és GYED, illetve GYES és GYET ellátásaidat kiegészítheted az egészségpénztárból. Legfeljebb az ellátás összegét kérheted a jogosultság teljes időtartama alatt. A jogosultságot minden esetben igazolnod kell. Ha az igényedet a jogosultság kezdetétől számított 120 napon belül bejelented, akkor a támogatást visszamenőleg is kérheted.

4. Beiskolázási és felsőoktatási támogatás

Óvodás és iskolás gyermeked beiskolázási költségeit elszámolhatod az egészségpénztárban. Tankönyveket, taneszközöket (akár iskolatáskát is) és ruhákat vásárolhatsz.

Főiskolás és egyetemista gyermek 25 éves koráig a tandíjakat, kollégiumi vagy albérleti díjat, illetve az egyéb térítési díjakat számolhatod el.

A támogatásra felhasználható keretösszeg az év első napján érvényes minimálbér, jelenleg 200 000 forint/év/gyermek.

A vásárlást számlákkal kell igazolnod. Figyelj rá, hogy a számla kiállításának dátuma nem eshet a nyári szünet idejére, egész pontosan a tanév kezdete előtt 15 nappal és a vége után 15 nappal kelt számlákat fogadhatja el a pénztár.

5. Munkanélküliségi ellátás támogatása

Ha valamilyen okból elveszíted a munkád, akkor egészségpénztárból kiegészítheted az álláskeresési járadékot, vagy segélyt, amit kapsz.

Legfeljebb a járadék vagy segély megállapításának alapjául szolgáló összeg és az általad kapott összeg különbözetét kérheted ilyen címen, a jogosultság fennállásának időtartama alatt.

6. Intézményi idősgondozás támogatása

Idős közeli hozzátartozód ápolási intézményben történő ellátását fizetheted az egészségszámládról. A keretösszeg a mindenkori nyugdíjminimum összege havonta, azaz 28 500 forint.

7. Temetés igazolt költségeinek támogatása

Közeli hozzátartozód halálakor a temetés költségeit elszámolhatod az egészségpénztárban. A számlával igazolt összeget kérheted, felső értékhatár nélkül, de a jogosultsági igényedet 120 napon belül be kell jelentened.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

Gondoskodás Egészségbiztosítás

Az MKB-Pannónia Egészségpénztárnál elérhető közösségi alapú, alacsony havidíjas egészségbiztosítás. Minden új belépő tag automatikusan csatlakozik a biztosításhoz, de szolgáltatásra jogosult kedvezményezett is kérheti 16-75 éves korig.

Az ára havonta 83 forint, ez évi 996 forint, amelyet a pénztár az egészségszámládról von le. Figyelj arra, hogy mindig legyen a számládon legalább ennyi pénz akkor is, ha a pénztárba csak ritkábban fizetsz be, mert a pénztár csak havonta vonhatja a díjat. A biztosítás csak így maradhat folyamatos.

A szolgáltatásokat az Uniqa Biztosító nyújtja, az ellátásszervező pedig a Teladoc.

Az egészségbiztosítás tartalma:

 • Képalkotó diagnosztikai vizsgálatok (MR, CT, PET-CT) orvosi javaslatra 300 000 forint/fő/év értékben,
 • Egynapos sebészeti beavatkozások 450 000 forint/fő/év értékben,
 • 35 kiemelt kockázatú betegség bekövetkezése esetén a kapcsolódó egészségügyi szolgáltatások költsége a diagnózist követő 3 éven belül 600 000 forint/fő/év értékben.

Az egészségbiztosítást le is mondhatod, ha nincs rá szükséged.

Hogyan léphetek be az MKB-Pannónia Egészségpénztárba?

A pénztárnak a Belépési nyilatkozat kitöltésével és beküldésével lehetsz tagja. A nyomtatvány megtalálható az egészségpénztár honlapján.

 • Kinyomtathatod a nyilatkozatot, és kitöltve, aláírva beküldheted az egészségpénztárhoz.
 • A nyomtatványt kitöltheted elektronikusan, és AVDH hitelesítés után e-mailen elküldheted a pénztárnak, így nem kell nyomtatnod és postáznod.

A pénztár szolgáltatásait akkor tudod használni, ha a jogszabály előírásainak megfelelően azonosítod magad. Ehhez el kell küldened a pénztárnak a személyi igazolványod (vagy jogosítványod, útleveled) és a lakcímkártyád másolatát. Ezt a Belépési nyilatkozathoz hasonlóan vagy papíralapon postán, vagy AVDH hitelesítés után e-mailben küldheted el.

Az MKB-Pannónia Egészségpénztárba személyen is beléphetsz. Erre a 143 MKB bankfiók mindegyikében van lehetőséged. Itt személyesen bármilyen egészségpénztárral kapcsolatos ügyedet elintézheted.

Hogyan fizethetek be pénzt az MKB-Pannónia Egészségpénztárba?

Ahhoz, hogy az egészségpénztárat minél előbb használhasd, be kell fizetned pénzt a számládra. Erre többféle lehetőséged is van.

 • utalással,
 • bankkártyával,
 • postai csekken, amelyet az ügyfélszolgálattól kérhetsz e-mailben vagy telefonon,
 • Készpénzben az MKB bankfiókokban,
 • munkáltatói befizetéssel, ez lehet munkavállalói juttatás, de kérheted a munkáltatódat, hogy a fizetésed részét közvetlenül a pénztárhoz utalja.

Mikor érdemes az MKB-Pannónia Egészségpénztárat választanom?

Lássuk, mikor érdemes az MKB-Pannónia Egészségpénztárnál megnyitnod az egészségszámládat!

 • Stabil intézményi háttér
 • Kiterjedt fiókhálózat, személyes ügyintézés lehetősége
 • Első egészségkártya és társkártya ingyenes
 • Magas befizetésnél kedvező költségek
 • Közösségi alapon működő egészségbiztosítás
 • Kártyás befizetés
 • Nincs a honlapon közvetlen belépési lehetőség
 • Alacsony befizetésnél magas költségek
 • Nem kínál szűrővizsgálati csomagot és nagyobb összegű egészségbiztosításokat

Ha előnyben részesíted a személyes ügyintézést, és ha biztonságot ad, hogy egy stabil, banki hátterű egészségpénztár tagja vagy, akkor az MKB-Pannónia jó választás lehet.

Ha olyan pénztárat keresel, amelyik honlapjáról közvetlenül, egy űrlap segítségével is be tudsz lépni, és nem kell bajlódnod az AVDH hitelesítéssel, akkor az IZYS Egészségpénztár vagy a Prémium Egészségpénztár ajánlatát is nézd meg.

Az MKB-Pannónia alacsony működési költséggel dolgozik magasabb összegű befizetésnél. Ha sávos költséglevonás érdekel, akkor nézd meg az Új Pillér Egészségpénztár, az Allianz vagy a Generali ajánlatát, ha pedig egyenletes költséglevonást szeretnél, akkor nézd meg az IZYS, a Patika, a Prémium vagy az OTP Egészségpénztár oldalait.

Az MKB-Pannóniánál nincsenek bővebb szolgáltatást kínáló egészségbiztosítási csomagok. Ha ilyet keresel, akkor az IZYS, az OTP, a Patika, a Prémium vagy az Új Pillér kínálata is érdekelhet.

Maradtak kérdéseid?

 • Gluténmentes termékeket szeretnék elszámolni az egészségpénztárban, de nem vagyok igazoltan gluténérzékeny. Mit tehetek?

  A gluténmentes termékek orvosi javaslat nélkül elszámolhatók az egészségpénztárban. Nem kell, hogy valóban gluténérzékeny legyél, étkezhetsz gluténmentesen akkor is, ha ezt tartod egészségesnek, és elszámolhatod a termékeket az egészségpénztárban. Fontos, hogy a termékről egyértelműen derüljön ki, hogy gluténmentes, nem elég ha te tudod, szerepeljen a csomagoláson.
 • Elérhető az MKB-Pannónia Egészségpénztárnál egészségbiztosítás?

  Az MKB-Pannónia Egészségpénztárnál közösségi alapon működő, alacsony havidíjú egészségbiztosítás elérhető, amelyhez minden új tag automatikusan csatlakozik.
 • Beléphetek online az MKB Pannónia Egészségpénztárba?

  Az MKB-Pannónia honlapján nincs lehetőség online űrlap kitöltésével belépni, de a Belépési nyilatkozatot kitöltheted elektronikusan és AVDH hitelesítés után beküldheted a pénztárba e-mailen. Így nem kell nyomtatnod és postáznod semmit.
Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a Grantis Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció
Simondán Eszter
Simondán Eszter
LinkedinE-mail

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.