Januártól már 11 millió forintot igényelhetünk Babaváróként, ám mivel a kamatelszámolás változott, szűkült a terméket akciós feltételekkel kínáló bankok köre. Aki 150-180 ezer forint ingyenpénzt akar a számlájára, annak érdemes sietnie és kihasználni a még meglévő lehetőségeket – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Január elsejétől 10-ről 11 millió forintra emelkedett a Babaváró igényelhető maximális összege, ám a feltételek több ponton változtak – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Idén még nem igazi akadály az életkor szigorítás

Az idei évben még viszonylag puha szabály az, hogy a támogatássá alakítható hitelt csak azok a házaspárok igényelhetik, ahol a feleség életkora nem haladja meg a 30 évet, hiszen az idén még azok a párok is igényelhetik a Babavárót, ahol az édesanya kora 30 és 40 év között van és igazolni tudják, hogy az első gyermek már úton van. A jövő évtől ugyanakkor már támogatásvesztő szabály lesz a 30 éves életkor.

Nagyot esett a kamat

A másik változtatás a Babaváró kamatát érinti. Abban nincs új, hogy a Babaváró kamata a mindenkori 5 éves államkötvény aukciókon az utolsó 3 hónapban kialakult átlagkamathoz kötött, ám januártól a kamat ennek az összegnek csak 110 százaléka a korábbi 130 százaléka lehet, amihez további 1 százalékpontos kamat számítható fel. Mindez a decemberi 7,19 százalékos ÁKK átlaghozammal számolva azt jelenti, hogy a Babaváró kamata az új feltételek szerint 8,909 százalék lett, szemben a régi feltételek mellett elérhető 10,347 százalékkal.

Miután a Babaváró feltételei szerint már az első gyermek megszületésekor kamatmentessé válik a hitel, ezért a kamatcsökkentés a családokat kevésbé érinti, hiszen az eddigi tapasztalatok szerint a vállalt gyermekek közül az első 90 százalékos biztonsággal megszületik. Az új szabályok így elsősorban az állami kamattámogatást érintik, hiszen így számottevően csökken az új Babavárók utáni kiadás – hívta fel a figyelmet Gergely Péter. A kiadások csökkentését biztosítja az is, hogy az új szabályok szerint a hitelszerződés kamatát a folyósítást követő első és második évben is az aktuális – várhatóan a mostaninál alacsonyabb - piaci állampapír szintekhez igazítják majd – korábban csak 5 évente volt kamatforduló.

3 testvér fekszik az ágyon

Kevesebb lesz az akció

A kamatcsökkentés ugyanakkor indirekt módon mégis érinti a Babavárót felvevő ügyfeleket is – figyelmeztetett a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. Azzal ugyanis, hogy szűkült a kamatmarzs, a bankoknak kevesebb késztetésük (és pénzük) lesz arra, hogy akciókkal tegyék kedvezőbbé a Babaváró igénylést ügyfeleik számára. Egyes bankok akciói már az elmúlt év őszén véget értek, más bankok a december 31-ig érvényes jóváírási akcióikat nem újították meg (eddig), a többieknél pedig általában tavaszig vannak meghirdetve az akciós feltételek. Épp ezért Gergely Péter szerint azoknak a fiatal családoknak, ahol tervben van a gyermekvállalás, érdemes már az év elején megigényelni a Babavárót, hogy zsebre tegyék a kedvezményeket.

A piaci kamat is nagyot zuhan tavasszal

Ez már csak azért is javallott, hiszen a feltételek szerint a Babaváró a folyósítását követő 90. naptól 100 százalékban beszámítható önerőként a szintén januártól változó, 3 százalékos kamatozású CSOK Plusz hitel igénylésbe, de akár piaci lakáshitel igényléskor is. Márpedig – mutatott rá a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője – a januártól 8,5-ről 7,3 százalékra csökkenő thm-plafon és a piaci kamatszintek csökkenésének köszönhetően idén tavaszra szinte biztosan 6 százalékos, vagy az alatti kamaton lehet majd a Babavárót (és esetleg a CSOK hitelt) piac lakáshitellel kiegészíteni.

Akciók sora

Aki tehát a következő napokban igényel Babavárót az alábbi kedvezményeket zsebelheti be a BiztosDöntés.hu adatai szerint.

  • Az MBH Bank visszavonásig, de legkésőbb 2024. március 31-ig hiánytalanul befogadott Babaváró igénylése esetén 150 000 forint jóváírást ad. A feltételek szerint ez a lehetőség eddig 9 millió forintos minimum igénylési összeg esetén volt elérhető, ezt az összeget mától 10 millióra emelték.
  • A K&H Bank is emelt: a korábbi 10 millió forint helyett immár a megemelt, 11 milliós összeg igénylése szükséges az egyösszegű jóváíráshoz, aminek összege ugyanakkor 160 000 forint a banknál. A jóváírás feltétele még, hogy az ügyfél engedélyezze, hogy a bank akcióiról tájékoztathassa.
  • Az Erste Bank honlapján továbbra is ott szerepel a 150 000 forintos jóváírási akció, amit ráadásul nem kötnek igénylési összeg feltételhez. Emellett az, aki a Babaváró hitellel együtt Erste Max Hitelkártyát igényel Babaváró csomaggal, az az első évben 10 százalékos visszatérítést kap, ha a kártyával 5 vezető hazai bababoltban vásárol.
  • Azt, hogy a Babaváróhoz kapcsolódó állami kamattámogatás elszámolása változott, talán a Gránit Bank kondícióiban érhető utol. A bank januártól a korábbi, 200 000 forintos összeg helyett már csak 180 000 forintos jóváírást ajánl a február 29-ig hitelt igénylő ügyfelek számára – bár ez továbbra is a legmagasabb jóváírás a bankok között.

Több banknál vannak bankszámlanyitási akciók is, amivel még további tízezreket kaphatnak a szülők, ha bankot váltanak.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.