Arról talán hallottál már, hogy egy egészségpénztár tagjaként jelentős összeget kaphatsz az egészségügyi kiadásaidhoz. És azt tudtad, hogy a különböző fogászati kiadásokra is több forrásod lehet pénztártagként? Például fogtömésre, fogimplantátumra vagy fogszabályozóra. Mutatjuk, hogyan juthatsz akár közel 150 000 forinthoz pusztán némi odafigyeléssel, és az OTP Egészségpénztárral.

Így lehet több forrásod egészségpénztárral

Ha nyitsz egészségpénztári számlát és befizetsz rá, akkor az nem csupán azért jó, mert lesz megtakarított forrásod, amit bármikor felhasználhatsz egészségügyi kiadásaidra vagy akár párod, gyermekeid, szüleid egészségügyi költéseire. Hanem azért is, mert az ide befizetett összeg közel 20%-kal „kamatozik”! Hiszen a befizetett összeg 20%-át visszakaphatod, adó-visszatérítés formájában (a befizetett személyi jövedelemadódból). Évente max. 150 000 forintot kaphatsz vissza a pénztári befizetések után, amit 750 000 Ft befizetésével érhetsz el.

Példa:

 • 2023. november: Nyitsz OTP Egészségpénztári számlát, és befizetsz rá 600 000 forintot, hogy ebből finanszírozd a fogimplantátumodat és a fogtöméseidet jövőre.
 • 2024. április: Az adóbevallásodon keresztül visszaigényled ennek a 20%-át: 120 000 forintot.
 • 2024. május: Felhasználod a megnövekedett egyenlegedet: 681 000 forintot (befizetés – levonás + adó-visszatérítés). Mégpedig úgy, hogy a fogorvosnál OTP Egészségkártyáddal fizetsz. Ennyire egyszerű!

Milyen fogászati kiadásokra használhatod fel egészségpénztári egyenlegedet? Például:

 • fogtömés
 • fogimplantátum
 • foghúzás
 • gyökérkezelés
 • fogkorona
 • röntgen
 • fogszabályozó
 • fájdalomcsillapító gyógyszerek

Ezenkívül persze egyéb egészségügyi kiadásokra is fordíthatod egyenlegedet, például szemüvegre, szűrővizsgálatokra, gyógymasszázsra, bizonyos futóórákra.

Hogyan juthatsz a pluszforráshoz?

 1. Nyiss OTP Egészségpénztári számlát (akár online).
 2. Fizess be egészségszámládra. (A befizetést 6,5% levonás terheli, ennek ellenére jelentős pluszforráshoz juthatsz.)
 3. Használd fel a befizetett összeget.
 4. Igényeld a pluszforrást, azaz a 20% adó-visszatérítést az adóbevallásodon keresztül.

A cikk megjelentését az OTP Egészségpénztár támogatta.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.