Az akciós bankbetét lesz az új állampapír?

Sajtóközlemény

Az akciós bankbetét lesz az új állampapír? Az akciós bankbetét lesz az új állampapír?
Az akciós bankbetét lesz az új állampapír? Az akciós bankbetét lesz az új állampapír?

Üzletpolitikai megfontolások alapján több bank is kétszámjegyű éves kamatot kínál a lakossági ügyfeleknek 3-6 hónapos megtakarításokra, de aki hosszú távra – akár 2 évre - is nélkülözni tudja a pénzét, az a jövőre várt 3 százalékos inflációs szint dupláját, azaz masszív reálkamatot is bezsebelhet egy egyszerű betétlekötéssel.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat - hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője.

Megjelent a reálkamat a lakossági bankbetétekben is

A korábbi hónapokban a vágtató infláció mellett hiába nőttek érdemben egyes bankoknál a betéti ajánlatok, a lakossági oldalon a bankbetétekre csak ráfizetni lehetett. Ez változott az elmúlt év 2. felében, amikor az infláció szelidülni kezdett. Ám a forrásokért folyó versenybe beszálló pénzintézetek ajánlatai nem az inflációval, hanem sokkal inkább a jegybanki alapkamattal tartottak (már csak azért is mert van köztük olyan konstrukció, amelynek kamatozása épp az alapkamathoz kötött) - figyelmeztet a banki szakértő. Ugyanakkor a 15 százalékos kamatadó mellé tavaly júliustól bevezetett 13 százalékos szocho miatt még így sem lehetett sokáig reálkamatot realizálni lakossági bankbetéten.

Az MNB márciusban ismét lassította a kamatcsökkentés mértékét, a jegybanki alapkamat így 8,25 százalékon áll, miközben az infláció mértéke januárban és februárban is 4 százalék alatt maradt. Bár a szakértők szerint a szolgáltatások – elsősorban a telekommunikációs és a banki szektor - visszatekintő árazása és a bázishatások miatt az év közepén a pénzromlás üteme átmeneti emelkedést mutat majd, a mai várakozások szerint az infláció a legmagasabb ponton sem haladja majd meg a 6 százalékot. Ez pedig azt jelenti, hogy a pénzüket ma lekötni kívánó ügyfelek a következő hónapokban az egyszerű bankbetétek is reálkamatot tudnak majd bezsebelni.

Egyedi ajánlatok vernek rá az állampapírokra

Ráadásul – hívja fel a figyelmet a BiztosDöntés.hu szakértője - a forrásokért folyó versenyben új szereplők és új termékek jelentek meg, amelyeknél rendkívül attraktív árazásokat és több esetben kétszámjegyű éves betéti kamatokat lehet találni - ilyenekkel ma már az állampapírpiacon sem találkozunk - emlékeztet Gergely Péter.

Természetesen - teszi hozzá a szakértő – az extra kamatnak sok esetben egyedi feltételei is vannak. A jelenlegi top-kamatnak számító, a K&H Banknál 90 napos megtakarításra kínált évi 12 százalékos kamatot fizető Rajt betétbe azok az ügyfelek köthetik le a pénzüket, akik legalább 6 hónapja a K&H ügyfelei, és eddig nem indítottak külön megtakarítást a pénzintézetnél.

Az MBH Bank 6 hónapos futamidejű Akciós Prémium Betétjének évi 7 százalékos kamatát csak privátbanki ügyfelek számára kínálja a bank.

Banki kamatok kiszámítása

Feltételek nélkül is elérhetőek az infláció feletti kamatok

Fontos azonban látni, hogy a klasszikus betétek elhelyezésekor is mód van arra, hogy még a kamatadó és szocho levonása után is minimum a pénzünknél tudjunk maradni, adott esetben pedig reálkamatot tudjunk realizálni a befektetéseinken.

- Egy hónapos betét lekötésre jelenleg a Gránit Bank kínálja a legmagasabb, évi 6,25 százalékos kamatot – feltételek nélkül.

- Két hónapos lekötés esetén az Oberbank 5,8 százalékos ajánlata jelenleg a legmagasabb.

- 3 hónapos betét lekötésére a nem K&H ügyfeleknek a Gránit Bank e-bank betétje a legjobb, ami évi 7 százalékos betéti kamatot kínál. Ám itt feltétel a betét elektronikus lekötése, másrészt az, hogy új ügyfélpénzként kell beérkeznie a bankhoz a lekötni szándékozott összegnek. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre akkor a Gránit Tripla 3 betét érhető el évi 6,7 százalékos kamat mellett - itt a feltétel az, hogy számlánk és bankkártyánk legyen, amivel havonta legalább húszezer forint értékben vásárolunk, valamint a lekötési idő alatt legalább egy csoportos beszedési vagy rendszeres átutalási megbízást kell adnunk.

- Fél éves megtakarítások esetében a már említett MBH Prémium Betét mellett a Gránit Bank KamatMax terméke versenyez évi 6,75 százalékos kamattal – itt szintén a havi legalább húszezer forint értékű bankkártyás vásárlás teljesítése a feltétel.

- Hosszabb időtávra a Cetelem Bank is benevez a versenybe. A 8 hónapos lekötésre kínált akciós Takarékszámla betéljük 7,25 százalékos éves kamatot (EBKM: 7,34%) kínál. Az egy évre lekötött betétre 6,75 százalékot fizet a bank, ami jó eséllyel valós reálkamatot jelez előre.

- Aki pedig ennél hosszabb időre is nélkülözni tudja a pénzét annak a Cetelem Bank 18 hónapos megtakarításra kínált 6,25 százalékos (EBKM 6,16%) és a 2 évre évi 6,00 százalékos (EBKM 5,83%) kamata egészen biztosan vastag reálkamatot biztosít majd – hiszen az MNB jelenlegi várakozásai szerint az infláció 2025-ben a jegybanki toleranciasávon belül 2,5-3,5 százalék között marad majd – emlékeztet Gergely Péter.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.