Tavaly év vége óta nem tért magához a Babaváró kölcsön. A visszaesés okát csak találgatni lehet, pedig a támogatott hitellel még mindig jobban járhat egy családot tervező házaspár, mint bármilyen más konstrukcióval. A nemrégiben bejelentett változások pedig arra intik őket, hogy ne halogassák sokáig az igénylést.

Mennyi Babaváró kölcsönt veszünk fel?

A Babaváró kölcsönt eredetileg 2022 év végéig biztosította volna az állam, és bár voltak ígéretek arra, hogy marad a támogatás, biztosat nem lehetett tudni. Így attól tartva, hogy lemaradnak róla, valószínűleg több pár döntött úgy, hogy kihasználja a lehetőséget, így 2022 decemberében kiemelkedően magas volt a Babaváró kölcsönigénylések száma. Ekkor dupla annyi Babaváró kölcsönt igényeltek a házaspárok, mint ami a megelőző hónapokban jellemző volt.

Ezt követően viszont, immár biztos tudatában annak, hogy a Babaváró kölcsön 2023-ban is igényelhető, az igénylések továbbra sem álltak vissza a korábbi szintre. Az idei év első 6 hónapjában mindössze a 2022. év azonos időszakában folyósított volumen 42,46 százalékát vették fel a családok.

Ennek részben oka lehet az is, hogy közben a lakáshitelek iránti kereslet is jelentősen csökkent, hiszen 2022-ben az igénylők háromnegyede legalább részben lakáscélra fordította a Babaváró kölcsönt. A Babaváró kölcsön valóban fontos szerepet játszik a lakáscélok megvalósításában. Az MNB felmérése szerint az adósok fele más módon – tehát más hitelből vagy saját forrásból – nem valósította volna meg az adott célt.

Kisbaba és a család egymás kezét fogja

De miért ennyire jó a Babaváró lakáscélra?

Ugyan a Babaváró egy kölcsön, mégis legalább 75%-ban, vagy ha a felvétele és a lakáshitel igénylése között legalább 90 nap eltelik, akkor akár teljes egészében is felhasználható önerőként a lakáshitelhez. Ez más kölcsönök esetében nem lehetséges, és az önerő összegyűjtése jellemzően nehéz feladat a hiteligénylők számára.

A jogszabályi előírás alapján az önerő a megvásárolni kívánt lakás értékének legalább 20%-a kell, hogy legyen. Így, ha az önerőd a 10 millió forintos Babaváró lenne, akkor ezzel elméletileg akár 40 millió forint hitelt is igényelhetnél, amiből egy 50 millió forint értékű lakást tudnál vásárolni. (Ne feledd, hogy a bank ennél nagyobb önerőt is várhat, illetve az általad igényelhető hitelösszeg az igazolt havi nettó jövedelmedtől is függ.)

A lakáscél csak egy a sok közül

Ezzel együtt pedig a Babaváró kölcsönt sok mindenre is fordíthatod, hiszen ez egy szabad felhasználású kölcsön. A bank nem ellenőrzi, hogy mire költöd a felvett kölcsönösszeget, és nem kell igazolni a felhasználás célját sem.

Sok banknál a Babaváró kölcsönt a meglévő hitelek kiváltására is használhatod, például az UniCredit Banknál is.

Sőt, a Babaváró kölcsönt (azonnal) elkölteni sem feltétlenül muszáj. A Babaváró a futamidő első 5 évében kamatmentes, és ha ez alatt az idő alatt az első gyermekvállalási feltétel teljesül (gyermekszületés (12 hetes kort betöltött magzat) vagy örökbefogadás), akkor az is marad, ennél kedvezőbb hitel jelenleg nem található a piacon.

Ezzel szemben a kockázatmentes vagy alacsony kockázatú befektetések (például egyes bankbetétek) kamata 10% felett is lehet. A Babavárót akár be is fektetheted, és ezzel nem feltétlenül érdemes sokáig várni.

Jövő évtől változnak az igénybevételi szabályok

A Babaváró kölcsön legnagyobb kockázatát az jelenti, ha nem teljesül az első feltétel (gyermekszületés (12. hetes kort betöltött magzat) vagy örökbefogadás) a futamidő első 5 éve alatt. Ezt a kockázatot kivédhetitek azzal, ha a várandósság alatt igénylitek a kölcsönt, és így azonnal két legyet is üthettek egy csapásra: kérhetitek a 3 év törlesztési szünetet és a kölcsön is kamatmentes. Ez alatt az idő alatt nem kell törlesztőrészleteket fizetnetek, de közben a kölcsöntartozásotok sem nő, csak a hitel futamideje tolódik ki 3 évvel.

2024.01.01-től a Babaváró kölcsön szabályai változni fognak, így sokan lesznek, akiknek érdemes megfontolni, hogy még ebben az évben igényeljék a kölcsönt.

2024. január 1-jétől ugyan a Babaváró kölcsön igényelhető legmagasabb kölcsönösszege 10-ről 11 millió forintra emelkedik, de az igénylők köre szűkülni fog. A jövő év elejétől a Babaváró kölcsönt csak olyan házaspárok igényelhetik, ahol a feleség nem töltötte be a 30 éves életkort. Így az igénylésből kiesnek a 30 és 40 év közöttiek, ami igen sok családot érint.

Lesz egy átmeneti időszak, amikor még a 30 és 40 év közötti hölgyek is jogosultak lesznek a kölcsönre, de csak akkor, ha a 12 hetes várandósságot igazolni tudják. 2024-ben tehát azok a párok, ahol a feleség 30 és 40 között van, csak várandósan vehetik fel a Babaváró kölcsönt.

Kisbaba cumisüvegből anyatejet iszik

Jóváírást is kaphatsz

Jelenleg a Babaváró kölcsönt egyes bankok nagyobb összegű jóváírások mellett adják. A jóváírás összege a legtöbb esetben a 100 000 forintot is meghaladja. A Babaváró kölcsön kalkulátorban ezeket is láthatod, a részletek gombra kattintva pedig további információkat kaphatsz az általad választott bank Babaváró kölcsönéről.

A választásnál a jóváíráson túl azt is vedd figyelembe, hogy milyen bankszámlát kínál az adott bank, illetve ha további hitelre is szükséged van, akkor az sem mindegy, hogy milyen feltételek mellett kaphatsz náluk lakáshitelt, CSOK támogatást és hitelt vagy személyi kölcsönt. A Babaváró kölcsön ugyanis mindenhol kamatmentes, de a többi hitelnél milliós különbséget is jelenthet a választás.

Az UniCredit Bank akkor is megoldást kínálhat, ha csak Babaváró kölcsönt igényelnél, és akkor is, ha mellé jelzáloghitelt vagy személyi kölcsönt is vennél fel. Az UniCredit bank a Babaváró kölcsönt (THM1: 0,43% THM2: 12,11%) akár a meglévő hitelek hitelkiváltásra is kínálja, számlavezetési kötelezettség mellett. Ha érdekelnek a részletek, nézd meg a kalkulátorban a bank hiteleit, és keresd fel a bank honlapját, ahol részletes leírást találsz a hitelekről és a bankszámlákról is.

A tájékoztatás nem teljes körű, az UniCredit Bank által kínált Babaváró kölcsön részletes kondícióit az UniCredit Bank Lakossági üzletszabályzata, Egyéb Szolgáltatások díja kondíciós lista, illetve az adott termékre vonatkozó Ingatlan fedezet nélküli hitelek hirdetménye tartalmazzák.

A hirdetésben szereplő Babaváró kölcsönt a Magyarország Kormánya által biztosított babaváró támogatással nyújtják a bankok.

A jelen cikkben foglalt tájékoztatás nem teljes körű. Az egyes pénzintézetek által nyújtott bankszámlák összehasonlítása és rangsorolása kizárólag a cikkben is kiemelt szempontok alapján történt, az egyes termékek további részletes feltételeiről a pénzintézeteknél tájékozódhat.

A cikk megjelenését az UniCredit Bank támogatta.

Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.