Az első ATM 1967-es londoni üzembeállítása óta megszokhattuk, hogy az ATM-ből történő készpénzfelvételhez bankkártya kell. Magyarországon 22 év múlva, 1989-ben helyezték üzembe az első ATM-et. Hazánkban az UniCredit Bank hozta el a bankkártya nélküli készpénzfelvételt 2019-ben, melyhez a bankkártya helyett elég egy okostelefon.

Egyre többet fizetünk mobillal

Nagyon szépen halad előre a mobilos fizetés Magyarországon, hiszen értékében már az összes kártyás vásárlás 15,35 százalékát fizetik a magyarok mobillal. A darabszámra vonatkozó aránynál pedig már 20 százalék felett tartunk, ami azt jelenti, hogy kevesebb, mint minden ötödik bankkártyás vásárlás ellenértékét mobillal rendezik a vásárlók.

Nyilvánvaló, hogy ez egy olyan jelentős arány már, ami felveti, hogy az ATM-es készpénzfelvételhez se kelljen bankkártya, azt fel lehessen venni okostelefonnal is.

A készpénzfelvételnél azonban minden esetben szükséges az azonosítás, ellentétben az érintőkártyás vásárlásnál megszokott 15 000 forintos értékhatárral.

A legelső, tömegesen használható bankkártya nélküli ATM készpénzfelvételi megoldást az UniCredit Bank indította útjára 2019-ben, amely azóta is változatlan módon üzemel és minden UniCredit ATM-ben használható. Az mCash névre hallgató megoldás előnye, hogy nincs semmiféle kompatibilitási probléma, mint manapság az okosórákkal szokott lenni és nem kell hozzá NFC áramkör sem a mobilba, mely az olcsóbb árfekvésű modellekből hiányozni szokott.

Minden okostelefon képes az unicredites készpénzfelvételre, egyedül mobilnet kell csak hozzá és a mobilon futnia kell az mBanking nevű mobilalkalmazásnak az UniCredit Banktól. Android és iOS rendszerű telefonokon egyaránt elérhető a mobilalkalmazás, melyet az alkalmazás-áruházakból lehet letölteni. Természetesen a használathoz szükséges bankszámlaszerződés és a mobilalkalmazási szolgáltatás igénylése és aktiválása.

ATM felvétel UniCredit automatánál

Az mCash mobiltelefonos készpénzfelvétel előnyei

Az mCash nagy előnye, hogy ha hozzászoktál a bankkártyás készpénzfelvételhez, de véletlenül otthon felejtetted a bankkártyádat, akkor sem kell aggódnod, meg tudod oldani a készpénzhez jutást a mobiloddal is. De arra is jó ez a lehetőség, hogy tudatosan otthon hagyd a bankkártyádat, hiszen a mobillal így már vásárolni is tudsz és készpénzt is felvenni. Ekkor azonban arra kell figyelned, hogy a mobilod biztosan ne merüljön le, amíg oda nem érsz az ATM-hez .

Az mCash bármely ügyfél számára elérhető, aki az UniCredit Banknál bankol és nincs semmilyen felára sem annak, hogy nem bankkártyával, hanem okostelefonnal veszel fel pénzt. Ha vannak kedvezményeid, például a törvényi ingyenes 150 000 forintos készpénzfelvétel (havonta első 2 alkalommal) be van állítva a számládon, akkor az az mCash-sel is ugyanúgy kihasználhatod. Nem fogsz tehát elesni semmilyen olyan lehetőségtől a mobiltelefonos készpénzfelvételkor sem, amelyet plasztik bankkártyával megkapnál.

Az mCash használata

Egy dologra viszont figyelned kell: az mCash-sel csak napi 150 000 forintot vehetsz fel legfeljebb, ami független a bankkártyád limitjétől. A készpénzfelvételi alkalmak száma viszont nincs korlátozva. Ha a számládon kevesebb pénz van, mint 150 000 forint, akkor csak a számládon lévő pénzt veheted fel legfeljebb.

Az mCash szolgáltatást, vagyis a bankkártya nélküli készpénzfelvételt UniCredit bankjegykiadó-automatánál a következőképpen veheted igénybe.

Mindenekelőtt nyiss számlát az UniCredit Banknál, aminek során igényelj mobilalkalmazási szolgáltatást, majd töltsd le és aktiváld az UniCredit Bank mBanking nevű mobilalkalmazást, ha eddig még nem tetted volna meg. A mobilalkalmazást megnyitva háromféleképpen is elindíthatod az mCash készpénzfelvételt. Egyrészt az ATM és fiókkeresőből, a ATM kiválasztása után az mCash menüpontra kattintva, másrészt bejelentkezés után, a nyitó oldalon megtalálható folyószámla alatt megjelenő mCash menüpontra kattintva, harmadrészt pedig bejelentkezés után, a Bankkártyák menüben, a kiválasztott számla alatt megjelenő mCash menüpontra kattintva.

Add meg az mCash tranzakció kezdeményezésekor a felvenni kívánt összeget a mobilalkalmazásban.

Amennyiben a tranzakció összege nem haladja meg a napi 150 000 forintos mCash limitedet és a számládon lévő egyenleget sem, akkor a mobilalkalmazás egy nyolc jegyű kódot generál. A kód csak az adott készpénzfelvételi tranzakcióhoz szól és csak 5 percig érvényes.

Az ATM-nél az mCash tranzakciót külön funkciógombbal indíthatod el, kártya nélkül. Ezután az ATM billentyűzet segítségével kell megadnod az mCash kódot az ATM-en.

Ha sikeresen megadtad a kódot, megkapod a kért összeget az ATM-ből, a bizonylattal együtt. Az mBanking mobilalkalmazás pedig push üzenetet küld a sikeres tranzakcióról.

A tájékoztatás nem teljes körű, a cikkben szereplő termékek és szolgáltatások részletes feltételeit megtalálod a bank üzletszabályzataiban és kondíciós listáiban.

A cikk megjelenését az UniCredit Bank támogatta.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Személyi kölcsön igénylése személyes okmányokkal
  Hírek

  Így juthatsz a leggyorsabban személyi kölcsönhöz

  Ha a számlavezető bankodnál igényelsz személyi kölcsönt, és ezt internetbanki felületen vagy mobilappon keresztül teszed, akár még aznap folyósíthatják a számládra az igényelt összeget. Fontos ugyanakkor, hogy a hitelnyújtási feltételeknek az online igényléskor is meg kell felelned.

  frissítve: 2024. július 17.
 • Napozás és nyaralás tengerparton
  Hírek

  Így lehet rémálom a nyaralás

  Akár 10-20 százalékkal is többet fizethet egy külföldön megvásárolt áruért az, aki a bankkártyás fizetésnél elfogadja azt, hogy a kereskedő bankja forintban vonja le az összeget a dinamikus valutaváltás szolgáltatás keretében – figyelmeztet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint hatalmas árfolyam-eltérítések itthon is vannak: az EuroNet automatákból kedden 426 forintért lehetett eurót felvenni, a Wizzair oldalán ugyanarra a járatra 13 százalékkal többet kellett fizetnie annak, aki forint helyett euróban akarta ugyanazt a repülőjegyet megvenni.

  frissítve: 2024. július 17.
 • Bankszámlanyitás ügyfélajánlás alapján
  Hírek

  Tízezrek üthetik a markát, ha elégedett a bankjával

  Felpörögtek az ügyfélajánló programok a pénzintézeteknél. A lakossági számlák mellett a pénzügyi szolgáltatók bevonták az akciókba a kisvállalati csomagokat is.

  frissítve: 2024. július 14.