Bankok, amelyek többet adnak, mint mások

Támogatott tartalom

Bankok, amelyek többet adnak, mint mások Bankok, amelyek többet adnak, mint mások
Bankok, amelyek többet adnak, mint mások Bankok, amelyek többet adnak, mint mások

Sokféle szempont szerint lehet összehasonlítani a bankok bankszámla- és bankkártya konstrukcióit, de így mégis kevesen szokták: mit adnak a banki konstrukciók MELLÉ az ügyfeleknek?

Ezúttal olyan kezdeményezésekre voltunk kíváncsiak, amelyekben a bankok kilépnek a hagyományos szerepükből és az ügyfeleik számára, vagy azok bevonásával valamilyen többlet értéket teremtenek az emberek számára egyéni, illetve társadalmi szinten.

A MagNet Banknál találtuk a legtöbb ilyen lehetőséget. A KAP, azaz a Közösségi Adományozási Program keretében a bank ügyfelei maguk döntik el, hogy a bank nyereségének 10 százalékával mely társadalmi szervezeteket támogassa a bank. A támogatói alap úgy jön létre, hogy a bank tulajdonosi köre minden évben lemond az adózott nyereség 10 százalékáról. A program 2010-es kezdete óta közel 290 millió forint szétosztásáról gondoskodtak ilyen módon az ügyfelek.

A becsületkasszás számlavezetés keretében az ügyfelek választhatnak, hogy 0 és 1 000 forint között mekkora összeget szeretnének a számlavezetésért fizetni. Az ingyenes számlavezetés is választható. (Egyébként havonta 383 forint a lakossági számlavezetés becsült önköltsége.)

Férfi bankkártyával fizeti ki a megvásárolt virágokat

Az – egyébként környezetbarát anyagból készült – Segítő bankkártyával történt vásárlásokkal az ügyfelek hasznos társadalmi kezdeményezéseket támogathatnak a bank pénzéből. A vásárlás után a bank automatikusan támogatja az ügyfél által választott társadalmi szervezetet. A bank által elutalt összeg a NetBankban nyomon követhető.

A MagNet Bank ügyfelei meghatározhatják, hogy a betétben elhelyezett pénzüket a bank milyen hitelcélra használhatja fel. A MENTOR és SZFÉRA közösségi termékek segítségével a betétesek támogathatják a hitelfelvevőket, akik ún. közösségi hiteldíj kedvezményben (KHK) részesülhetnek, ha a betétesek "mögéjük állnak", azaz az ő hitelcéljukat támogatva helyezik el a betétjüket.

Több bank is ültet fákat, de állandó, tehát nem akciós jelleggel és ügyfeleihez kapcsolódva egyedül a MagNet Bank ültet el egy-egy facsemetét, már 2019 vége óta. A bankszektor legrégebbi és legátfogóbb ilyen programjában az Erdőmentők Alapítvánnyal közösen már 50 000 fát ültettek el a MagNet tölgyesben.

Az Erste Banknál teljesen ingyen juthat komoly vásárlási kedvezményekhez a bank ügyfele, ha az erstés kártyájával fizet. A kuponos Moneyback nevű kedvezményprogram általában 5-10 százalékos, folyamatosan változó vásárlási kedvezményeket biztosít a készpénzes vagy más bank által kibocsátott bankkártyával történő fizetéshez képest. A kedvezményeket a következő hónap elején írja jóvá az Erste Bank és a programba mind a betéti, mind a hitelkártyás költések beletartoznak.

A kuponokat azonban a használat előtt aktiválni kell a mobilapplikációban. A kuponokat az ügyfél korábbi vásárlásai alapján képzett anonim profilja alapján sorrendezi a mobilapplikáció. A pénzvisszatérítésnek ajánlatonként általában 30 000 forintos felső határa van, ami jóval az átlagos ügyfél megtakarítása felett van.

A Gránit Banknál, mint a MagNetnél is, környezetbarát, gyorsan lebomló anyagból készült bankkártyákat találtunk, valamint Öko Kalkulátort, mely az eBank mobilapplikációból érhető el. Az Öko Kalkulátor a bankkártyás költések alapján kiszámolja, hogy mekkora a karbonlábnyomunk. A funkció a CO2 kibocsátás ellensúlyozására kínál megoldást: a faültetést. A Gránit Bank ügyfeleinek támogatásával a fák ültetését a 10 Millió Fa Alapítvány végzi. A Gránitnál egyébként a bankkártyákat kísérő levelek, sőt, még a borítékok is újrahasznosított papírból készülnek.

Az OTP Banknál is fut egy Erste Bankéhoz hasonló, teljesen ingyenes kuponos vásárlási program OTP Kedvezményprogram néven. Ez a lehetőség minden betéti és hitelkártyával egyaránt igénybe vehető. A programban mintegy 100 kedvezményt adó partner kedvezményes ajánlatai közül lehet választani. A kedvezményekért egyszer az elején regisztrálni kell, majd utána azokat egyenként (vagy egyben) aktiválni is kell. Aktiválás után a kedvezmények a néhány hónapos lejáratukig érvényesek. A vásárlások után járó kedvezményeket az OTP Bank a következő hónap elején írja jóvá a bankszámlán.

Zöld számológép és rajta egy ház

A Raiffeisen Banknak is létezik egy kuponos vásárlási programja Raiffeisen Hűségprogram néven. A Raiffeisen Mastercard bankkártyával működő programban a bankkártya használatával pontokat lehet gyűjteni és ezekből lehet „megvásárolni” a kuponokat. A programban nem a bankkártyás vásárlások összege, hanem azok darabszáma számít. Különleges napokon és egyes banki szolgáltatások igénylésével extra pontokat is lehet szerezni.

A Takarékbanknál a Takarék Fenntartható Lakossági Bankszámlához kapcsolódó, 85,5 százalékban újrahasznosított anyagból készült Visa Zöld bankkártyával lehet adományozni. Minden vásárlás után a Takarékbank a saját pénzéből 0,2 százalékot fordít jótékonyságra.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesülettel (OMME) közös „Tehetsz méh többet” együttműködésüknek köszönhetően ezek az összegek havonta adományként a Takarékbanktól az OMMÉ-hoz kerülnek, amely az összeget - jótékony céllal - a méhek megmentésére, az ökológiai egyensúly fenntartásában betöltött kulcsfontosságú szerepük erősítésére, valamint a magyar mézfogyasztás ösztönzésére fordítja. Utóbbi évente 100 000 rászoruló gyermek mézes megreggeliztetését jelenti.

Mint látható tehát, ma már bőven lehet olyan bankokat, bankszámlákat, bankkártyákat igényelni Magyarországon is, amelyekkel az ügyfél saját magának vagy más közösségeknek, rászorulóknak spórol meg pénzt vagy nyújt támogatást a megspórolt pénzből. A jövőben egyre nagyobb szerepet kaphatnak a közösségi, illetve a fenntarthatósági törekvések a bankok működésében, ahogy az ma például a MagNet Banknál látszik.

A cikk megjelenését a MagNet Bank támogatta.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
LinkedinE-mail
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.