Bár másfél éves mélypontra esett vissza a lekötött bankbetétek átlagos kamata, a korábbinál jóval kisebb infláció felett az ajánlatok kedvezőbbek. Ráadásul Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az akciós betétek között szép számmal találunk komoly reálkamatot kínáló konstrukciókat is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalos statisztikái szerint a lakossági lekötött betétek átlagos kamata immár végérvényesen visszatért a 4 százalék alatti sávba: a 2023 decemberében lekötött lakossági betétek átlagos kamatlába 3,84 százalék volt. A 15 százalékos kamatadó és a 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) megfizetése után a nettó kamatszint 3 százalék alatt van.

Más az inflációs környezet

Így - első ránézésre - azt mondhatnánk, hogy másfél évig éltek az érdemi kamatszintek a lakossági betétek esetében Magyarországon. A helyzet azonban sok szempontból más - hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A szakember arra figyelmeztet, hogy míg 2022 júniusában, az akkori 3,73 százalékos kamatszint 11,7 százalékos infláció mellett kínált betétlekötési lehetőséget, addig 2023 utolsó hónapjában a pénzromlás mértéke mindössze 5,5 százalék volt. Ezen a szemüvegen keresztül szemlélve már a jegybank által jegyzett átlagos kamatszintek is lényegesen jobb befektetésnek számítanak, mint a másfél évvel ezelőtti bankbetétekre kínált hasonló kamat.

Mérséklődik a szocho-hatás

Ezt egyelőre nem jelzik vissza a megtakarítási statisztikák. Míg másfél évvel ezelőtt, 2022 júniusában a családok még 460 milliárd forintot kötöttek le a pénzintézeteknél, addig tavaly decemberben a lekötött összeg alig haladta meg a 253 milliárd forintot. Bár a BiztosDöntés.hu szakértője szerint ezt a képet is árnyalja, hogy a decemberben bankbetétben lekötött pénzek 2023 júliusa óta - amikortól extra költségteherként a bankbetétekre bevezetésre került a szocho – a legmagasabb összegnek számítanak.

Mosolygó férfi a banki kamatokat nézi a mobilján

Berobbant a reálkamat

Gergely Péter szerint ráadásul szép számmal találunk olyan betétajánlatot ma Magyarországon, ahol rövid, 1-3-6 hónapos lekötésre az adók levonása után is infláció feletti, azaz reálkamatot lehet bezsebelni. Ennek oka a szakértő szerint az, hogy számos pénzintézetnél találunk olyan ajánlatot, amelyeknél a kamatozás valamilyen módon a jegybanki alapkamathoz kötött. Márpedig az MNB továbbra is rendkívül megfontoltan csökkenti csak az alapkamatot. Ez hiteloldalon nem kellemes hír, de a betéteknél így ezen keresni lehet.

  • A klasszikusan a jegybanki alapkamathoz kötött, annak mértékével változó (így még jó pár hónapig reálkamatot kínáló) 13 hónapos futamidejű Gránit Bank KamatMax Plusz betét éves kamata a január végi kamatcsökkentés után februárban 8 százalékos bruttó kamatot kínál. A fix kamatozást jobban preferálók számára 3 hónapos eBank betétben évi 7,75, 6 hónapos KamatMax betétben évi 7,5 százalékos kamatot kaphatnak.
  • A MagNet Banknál a Prizma forint betét legkedvezőbb éves kamata a február elsejei lekötési időtől függően 94-134 bázispontos csökkenés után a 3 hónapos betétnél érhető el – a banknál 6,75 százalékon köthető le pénz. Hasonló kamatot fizet az Aktív Plusz Közösségi Betét is az első 3 hónapos lekötésre. A Hello Betét forintban ajánlatuknál pedig 6 hónapra kaphatunk 5,25%-os éves kamatot, viszont ami az ajánlat érdekessége, hogy a lekötési idő után egyszeri bónuszt fizet a MagNet, amit nem terhel semmilyen levonás. Lekötési összegtől függően ez a bónusz akár 150 000 forint is lehet a BiztosDöntés.hu gyűjtése szerint.
  • A Cetelem Banknál 2 éves lekötésre évi 8,75 százalékos kamaton köthető le betét, 18 hónapos lekötés mellett évi 8,5, éves megtakarítás indításakor 8,25 százalékos kamatot kínál a bank. Éven belül, 8 hónapos lekötésre 8 százalék az ajánlat. Az igazán komoly lehetőség azonban az, hogy lekötési kötelezettség nélkül is évi 7 százalékos kamaton fialtathatjuk a pénzünket a Cetelem Takarékszámlán.
  • Az Oberbank 3 hónapra évi 5,75 százalékos kamatot kínál, illetve 5,5 százalékot 6 és 5,25 százalékot 9 hónapos betétlekötésre.

Aki azt hiszi, hogy a jó betétek csak a kisbankoknál halászhatóak ki, azokra rácáfol az, hogy

  • Az OTP Banknál egyelőre évi 6,5 százalékos kamatozás mellett lehet a 6 hónapos futamidejű OTP Prémium Forint Betétben kamatoztatni a pénzünket. A lekötött betétbe kizárólag azok az ügyfelek helyezhetik el megtakarításaikat, akik lakossági Bázis Számlával rendelkeznek, amihez Prémium Next szolgáltatás kapcsolódik.
  • A K&H Bank szeretné megismertetni a betétlekötések világát a náluk már legalább 6 hónapja számlát vezető, ám megtakarítással még nem rendelkező ügyfelek számára. A 90 napos lekötési idővel rendelkező K&H Rajt Betét évi 12 százalékos ajánlatával ma nemhogy az infláció, de az alapkamat feletti betétkamatot kínál.
Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.