Ingyenes a készpénzfelvétel vásárláskor a cash-back szolgáltatással

Mit mond szakértőnk?Bezár

A nyugaton már régóta jól ismert készpénzfelvételi mód honosodott meg idehaza is, még a 2000-es években: néhány kereskedőnél vehettél fel készpénzt a kereskedő pénztárából, ha vásároltál is a kártyáddal. Ez a szolgáltatás, annak ellenére, hogy a kereskedő felesleges készpénzállományát csökkentette valamelyest, végül nem terjedt el igazán, a kereskedők nem igazán érdeklődtek utána. Így aztán az ügyfelek sem. Pedig a legnagyobb hazai bank, az OTP Bank nyújtotta a szolgáltatást.
 
Aztán a Penny Market indított ebből egy hamar botrányba fulladt próbálkozást. Ők a vásárlás ingyenes díjáért adtak készpénzt, vásárlásnak tüntetve fel az összeget. Nagyon kevés időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy hivatalos keretek közé terelve állandóan elérhető, legális szolgáltatást indítson ebből a Penny Market az OTP Bankkal közösen.
 
Végül 2023-ban a kormány is beszállt: a kis falvakban bezárt posták készpénzfelvételi funkciójának pótlására a vásárlással együtt felvett készpénzre részbeni ingyenességet biztosított havonta legfeljebb 2 alkalommal, összesen 40 000 forintig, a cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatásra szerződött kereskedőknél.

Részletesen bemutatom ezt a szolgáltatást, görgess lejjebb!

 • Írta: Homa Péter
 • frissítve: 2024. április 18.
 • promóció

Újfajta készpénzfelvétel indult hódító útjára 2023-ban. Nem is volt annyira új, nemhogy a fejlett infrastruktúrájú országokban, de még idehaza sem. A szolgáltatás ugyanis addig is elérhető volt, csak nem volt népszerű. A kormány tette 2023-ban államilag kötelezően ingyenessé ezt a fajta készpénzfelvételt egy adott határig, ettől lett népszerűbb. Ebben az útmutatóban a hazai cash-back, azaz készpénzátvétel szolgáltatással ismerkedhetsz meg. Pontosan megtudhatod az ingyenesség feltételeit és szó lesz arról is, hogy ez hogyan kapcsolódik a korábban is ismert ingyenes ATM készpénzfelvételi szolgáltatáshoz.

Egy olyan szolgáltatás élesedett a bankoknál, amely korábban jórészt teljesen ismeretlen volt idehaza, pedig létezett. Nem kell elmenned egy kevés készpénzért a legközelebbi ATM-be és nem kell elhasználnod vele az ingyenes ATM készpénzfelvételi szolgáltatást, mert anélkül is készpénzhez juthatsz.

Akár ingyenesen is.

Csak be kell menned a cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatásra szerződött kereskedő valamelyikéhez és felvehetsz nála készpénzt, ha vásárolsz is egy alacsony minimumösszeg értékében.

A cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatásra speciális készpénzfelvételi díj vonatkozhat, mely akár kedvezőbb is lehet, mint a szokásos ATM készpénzfelvételi díj.

Bolti vásárlás ahol a vevő készpénzt tud kérni a kasszástól

Mi az a cash-back, azaz készpénzátvétel szolgáltatás?

Amikor bemész egy boltba vagy áruházba, lehet, hogy megkérdezi tőled a pénztáros, amikor bankkártyával fizetsz, hogy kérsz-e készpénzt is a megvásárolt áru mellé. Ha igen, akkor a pénztárból odaadja ezt neked és nem kell ATM-et keresgélned.

A szolgáltatás az ingyenes bankkártyás vásárlástól elkülönített díjért vehető igénybe. Az ingyenesség az állam által biztosított, de csak egy bizonyos határig. Erről lejjebb, külön fejezetben olvashatsz bővebben.

Mégis fontos ez az állam által biztosított ingyenesség, ugyanis ez teremtheti meg a vonzerőt a szolgáltatás elterjedéséhez. Enélkül ugyanis nem indult be igazán, pedig már 2008 óta elérhető idehaza a legnagyobb banknál. Mégis, sem a kereskedők, sem pedig az ügyfelek nem tolongtak érte eddig nagy számban.

A szolgáltatás keretében bankkártyával kell vásárolnod egy bizonyos minimális összegben, hogy aztán egy bizonyos maximális összegben meghatározott készpénzt kérjél mellé a pénztárostól. Nem lehet csak készpénzt kérned vásárlás nélkül és ez a lehetőség nem érhető el készpénzes fizetéskor (tehát amikor a kártyáról csak készpénzt kérnél).

A szolgáltatás csak azoknál a kereskedőknél érhető el, akik szerződtek erre a bankkal. A készpénzt tehát nem követelheted a kereskedőtől csak azért, mert bankkártyával lehet nála fizetni.

Az állam azért szállt be az ingyenesség 2023. július 1-től érvényes törvényi biztosításával, hogy ezzel pótolja a 2022-ben bezárt posták okozta űrt, mely főleg azokban a kis falvakban érezhető, ahol ez volt az egyetlen készpénzfelvételi lehetőség. Igaz, ez nem helyettesíti a postákat, de legalább visszapótol belőle valamicskét, ami több, mint a semmi.

Ez a szolgáltatás a kereskedőnek is jó, mert új vásárlókat hozhat, továbbá a vevők elviszik a készpénze egy részét, melyet így nem kell kezelnie, szállítania.

Megmutatjuk azokat a bankszámlákat, amikkel igénybe veheted a cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatást. A BiztosDöntés.hu kalkulátorával könnyen kiválaszthatod a következő bankszámládat. Az útmutató a kalkulátor alatt a cash-back készpénzátvételi pontok és az ingyenesség ismertetésével folytatódik.

Bezár
Havonta
számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
Részletes kalkuláció
Bezár
Életkorod
év

Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

Utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Automatikus beszedések
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Rendszeres utalások
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Kp felvétel másik bank ATM-jéből
Hány darab?
db
Összesen
Ft
Bankkártyás vásárlás
Hány darab?
db
Összesen
Ft

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár

Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

Most kalkuláljuk a(z)
  bankszámláit...
  Mit szeretnél mobilról elintézni?
  Rendezés:
  • Bajnok bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Mi ez?
   Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   3,9
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
  • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Mi ez?
   Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   5,0
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • ECO bankszámla
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 722 Ft
   Számlanyitási akció 0 Ft
   Mobilbanki ügyintézés
   4,3
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Mi ez?
   Havi összköltség 1 206 Ft Kezdetben 693 Ft
   Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,1
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
  • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 309 Ft Kezdetben 806 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   4,5
   Megnézem
   a bank oldalán
   Részletek
   • Digitalizáld Visa betéti kártyádat és 5 000 Ft díjkedvezményt kapsz
  • MBH Kedvezmény Számlacsomag
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Mi ez?
   Havi összköltség 3 582 Ft Kezdetben 3 032 Ft
   Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
   Mobilbanki ügyintézés
   2,7
   Megnézem Részletek

  A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
  Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

  További szöveg megjelenítése
  Itt a havi átlagban kiszámolt összes díjat látod, amit a banknak fizetsz az első két évben, tehát:
  - a bankszámla havi számlavezetési díja
  - a bankkártya éves díja
  - a digitális szolgáltatások díja (ha van)
  - a tranzakcióid díjai (mint pl. átutalások, készpénzfelvételek).
  Minden kedvezményt figyelembe vettünk. További részletek a "Feltételek, díjak" linkre kattintva, adatok módosítása a kalkulátor tetején.
  Itt a havi átlagban kiszámolt összes díjat látod, amit a banknak fizetsz az első két évet követően, tehát:
  - a bankszámla havi számlavezetési díja
  - a bankkártya éves díja
  - a digitális szolgáltatások díja (ha van)
  - a tranzakcióid díjai (mint pl. átutalások, készpénzfelvételek).
  Minden kedvezményt figyelembe vettünk. A ma ismert díjakkal számoltunk, mely az inflációval nőhet évente. További részletek a "Feltételek, díjak" linkre kattintva, adatok módosítása a kalkulátor tetején.

  Hol érhető el a cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatás?

  Magyarországon a Raiffeisen Bankon kívül minden banknál elérhető a cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatás.

  A szolgáltatást akkor tudod igénybe venni, ha minimum 3 000 forint értékben vásárolsz az erre szerződött kereskedőnél, de a kereskedő magasabb összeget is meghatározhat. Egy vásárlással legfeljebb 20 000 forint vehető fel készpénzben.

  A bolti készpénzfelvétel külföldön is működik, ha a szolgáltatás elérhető a kereskedőnél. A készpénzfelvételi szándékot még a kártyás fizetés megkezdése előtt jelezned kell a pénztárosnak – ha ő nem kérdezné -, különben nem kaphatsz készpénzt, mert a készpénzátvétellel együttes vásárlás egy másik tranzakciónak számít.

  A cash-back-re (készpénzátvételre) is vonatkozik a törvényi ingyenesség.

  A törvényi, 150 000 forintos ingyenes készpénzfelvételről nyilatkozott ügyfelek havi 2 alkalommal, de összesen legfeljebb 40 000 forintig minden banknál ingyen vehetnek át készpénzt a boltokban is, e felett azonban a bankok egyedi díjakat állapítanak meg. A vásárlás készpénzátvétellel szolgáltatás díja minden banknál eltér. Van olyan bank, ahol olcsóbb a készpénzátvétel, mint az ATM készpénzfelvétel díja és van, ahol ugyanannyi. Több bank bevezető jelleggel akciósan ingyen biztosítja ezt a szolgáltatást a törvényi ingyenes készpénzátvételtől függetlenül is.

  A cash-back (készpénzátvételi) lehetőség egyre több kereskedőnél vehető igénybe, ahol biztosan használhatod, az a Penny Market bolthálózat üzletei.

  A vásárlás készpénzátvétellel tranzakcióra a bankkártyához beállított vásárlási limit vonatkozik, tehát egy naptári napon belül a cash-back készpénzátvétel és a bankkártyás vásárlás ugyanazt a limitet használja el.

  Milyen ingyenesség kötődik a cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatáshoz?

  Az ingyenességet biztosító jogszabály egészen pontosan úgy szól, hogy „a fogyasztó jogosult a forintban vezetett fizetési számla pozitív egyenlege terhére legalább az adott naptári hónapban első két alkalommal a cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatást Magyarországon nyújtó kedvezményezettől a fizetési művelet részeként készpénz átvételére azzal, hogy a készpénzátvétel együttes összegének negyvenezer forintot meg nem haladó részéig a pénzforgalmi szolgáltató díjat, költséget nem számíthat fel”.

  Világos beszéd. A tranzakció tehát csak Magyarországon lehet ingyenes és az ingyenesség azt jelenti, hogy a bank semmilyen díjat, így még a pénzügyi tranzakciós illetékkel azonos banki díjat sem számíthat fel a cash-back, azaz vásárlás készpénzátvétellel szolgáltatásért.

  Az ingyenesség minden naptári hónapban a havi első két cash-back készpénzátvételi szolgáltatásra vonatkozik, legfeljebb összesen havi 40 000 forint értékben. Tehát ha már egy tranzakcióval elhasználtad az ingyenes 40 000 forintos keretet, akkor a havi második tranzakció már nem ingyenes. Ugyanígy nem ingyenes a harmadik cash-back készpénzátvételi tranzakció egy hónapban, még akkor sem, ha az első kettővel nem használtad ki a 40 000 forintos havi keretet.

  Váásrlás után megmutatja egy lány a bankkártyáját amivel pénzt is fel lehet venni

  A 40 000 forintos ingyenes cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatásnak nincs köze az ingyenes ATM készpénzfelvételi szolgáltatáshoz, mely havi 150 000 forintig biztosítja az ingyenes készpénzfelvételt. A kétféle ingyenesség teljesen külön számítódik, így egy hónapban akár 190 000 forintot is ingyen felvehetsz, összesen legfeljebb 4 tranzakcióval.

  Ebből havi kettő legfeljebb havi 150 000 forintig ATM-re és 2025. január 1-től postára, másik havi kettő legfeljebb havi 40 000 forintig a cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatásra szerződött kereskedőkre vonatkozik.

  Viszont a kétféle ingyenes készpénzfelvétel ugyanahhoz a nyilatkozathoz tartozik. Tehát amelyik bankszámládra nézve nyilatkoztál a törvényi ingyenes 150 000 forintos készpénzfelvételről, ott érvényes a bolti készpénzátvétel 40 000 forintos ingyenessége is. A kettő együtt érvényes és nem választható szét.

  A külföldi bankok ügyfelei nem élhetnek az ingyenességgel, így a Revolut vagy Wise kártyáival sem vehető igénybe a szolgáltatás (sem ingyen, sem díj ellenében).

  A szolgáltatás ingyenességéhez tehát érvényes ingyenes készpénzfelvételi nyilatkozat szükséges.

  Pontosan ugyanarról a nyilatkozatról van szó, mely a havi 150 000 forintos ATM készpénzfelvétel ingyenességét biztosítja, nem kell tehát újabb nyilatkozatot tenned. A nyilatkozat szabályai sem változtak 2023. július 1-től: természetes személyenként egyszerre csak egy fizetési számlához kapcsolódhat ilyen nyilatkozatod, de bármikor válthatsz bankot. A váltás a következő hónap első napjától lép életbe, ha a hónap 20. napjáig nyilatkozol, egyébként egy hónappal később.

  A díjmentes készpénzfelvételi nyilatkozatot megteheted bankfiókban vagy az internetbankodban, esetleg mobilalkalmazásodban, ha a bankod biztosítja ezt a lehetőséget.

  Az ingyenes készpénzfelvételhez mindenképpen nyilatkoznod kell, még akkor is, ha csak egy bankszámlád van. Az alapszámla kivétel egyedül ez alól, de ott egyelőre nincs szabályozva az ingyenes cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatás.

  A havi két díjmentes cash-back készpénzátvétel nem a számlatulajdonoshoz, hanem a fizetési számlához kötődik, ezáltal két számlatulajdonos (pl. házaspár) esetén is ugyanazok a limitek (mármint közösen érvényes a havi kettő, összesen legfeljebb havi 40 000 forintos limit). Ugyanezért az ingyenesség a társkártyával is biztosított, hiszen az is a fizetési számlához kötődik, de mind a főkártyabirtokos, mind pedig a társkártyabirtokos ugyanazt az egy limitet használhatja el, nem pedig külön-külön limiteket.

  Szeretnél egy olyan bankszámlát, ahol nem csak a megnövekedett ingyenes készpénzfelvétel érhető el, de ingyenesek az elektronikus átutalások is? Válaszd ki a következő bankszámládat a bankszámla-kalkulátorunkból. Az útmutató a kalkulátor alatt az összefoglalóval folytatódik.

  Bezár
  Havonta
  számlára érkező jövedelemmel és az általad beállított tranzakciókkal kalkuláltunk.
  Részletes kalkuláció
  Bezár
  Életkorod
  év

  Elektronikus utalások bankon kívülre havonta

  Utalások
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Automatikus beszedések
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Rendszeres utalások
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft

  Készpénzfelvétel és bankkártyás vásárlás havonta

  Kp felvétel a bank saját ATM-jéből
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Kp felvétel másik bank ATM-jéből
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft
  Bankkártyás vásárlás
  Hány darab?
  db
  Összesen
  Ft

  Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni

  
  					
  Bezár

  Azon dolgozunk, hogy a rengeteg bankszámla közül megtalálhasd a legjobbat.

  Most kalkuláljuk a(z)
   bankszámláit...
   Mit szeretnél mobilról elintézni?
   Rendezés:
   • Bajnok bankszámla
    Mobilbanki ügyintézés
    3,9
    Mi ez?
    Havi összköltség 378 Ft Kezdetben 315 Ft
    Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
    Mobilbanki ügyintézés
    3,9
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
    • 40 000 Ft jóváírást kapsz, ha új ügyfélként szelfivel nyitod meg a számlát
   • Smart számlacsomag - Alap csomaggal
    Mobilbanki ügyintézés
    5,0
    Mi ez?
    Havi összköltség 450 Ft Kezdetben 304 Ft
    Számlanyitási akció 0 Ft
    Mobilbanki ügyintézés
    5,0
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
   • ECO bankszámla
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Mi ez?
    Havi összköltség 1 015 Ft Kezdetben 722 Ft
    Számlanyitási akció 0 Ft
    Mobilbanki ügyintézés
    4,3
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
   • Mobil Aktív Plusz számlacsomag
    Mobilbanki ügyintézés
    4,1
    Mi ez?
    Havi összköltség 1 206 Ft Kezdetben 693 Ft
    Számlanyitási akció 35 000 Ft jóváírás a bankszámlán
    Mobilbanki ügyintézés
    4,1
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
   • George Online Díjcsomag Kedvezményes szinten
    Mobilbanki ügyintézés
    4,5
    Mi ez?
    Havi összköltség 3 309 Ft Kezdetben 806 Ft
    Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
    Mobilbanki ügyintézés
    4,5
    Megnézem
    a bank oldalán
    Részletek
    • Digitalizáld Visa betéti kártyádat és 5 000 Ft díjkedvezményt kapsz
   • MBH Kedvezmény Számlacsomag
    Mobilbanki ügyintézés
    2,7
    Mi ez?
    Havi összköltség 3 582 Ft Kezdetben 3 032 Ft
    Számlanyitási akció 40 000 Ft jóváírás a bankszámlán
    Mobilbanki ügyintézés
    2,7
    Megnézem Részletek

   A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő banki ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. A banki ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, a bankokkal kötött promóciós szerződés tartalma (így különösen: a promóciós díj összege, illetve a megrendelt kattintási szám mennyisége), valamint az ajánlatok megjelenésének időben történő egyenletes eloszlása miatti egyedi ütemezési célú informatikai megoldások. A kiválasztott hitelintézet által adott ajánlat eltérhet a fent megadott adatoktól, amely vonatkozásában felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyféltájékoztatónkban (ITT), valamint a hitelintézetek weboldalán vagy azok ügyfélszolgálatain tekinthetők meg.
   Ezeknek a bankoknak a termékeit nem jelenítjük meg a kalkulátorainkban: Bank of China, BNP Paribas, Deutsche Bank, Duna Takarék Bank, ING, KDB Bank, Merkantil Bank, Oberbank, Polgári Bank.

   További szöveg megjelenítése
   Itt a havi átlagban kiszámolt összes díjat látod, amit a banknak fizetsz az első két évben, tehát:
   - a bankszámla havi számlavezetési díja
   - a bankkártya éves díja
   - a digitális szolgáltatások díja (ha van)
   - a tranzakcióid díjai (mint pl. átutalások, készpénzfelvételek).
   Minden kedvezményt figyelembe vettünk. További részletek a "Feltételek, díjak" linkre kattintva, adatok módosítása a kalkulátor tetején.
   Itt a havi átlagban kiszámolt összes díjat látod, amit a banknak fizetsz az első két évet követően, tehát:
   - a bankszámla havi számlavezetési díja
   - a bankkártya éves díja
   - a digitális szolgáltatások díja (ha van)
   - a tranzakcióid díjai (mint pl. átutalások, készpénzfelvételek).
   Minden kedvezményt figyelembe vettünk. A ma ismert díjakkal számoltunk, mely az inflációval nőhet évente. További részletek a "Feltételek, díjak" linkre kattintva, adatok módosítása a kalkulátor tetején.

   Összefoglaló a cash-back-ről (készpénzátvételről)

   A cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatás nagyon régóta létezik a fejlett banki infrastruktúrájú országokban, ahol évtizedek óta keresik ezt a szolgáltatást az ügyfelek. A kereskedők pedig szívesen nyújtják, mert a vevők megszabadítják őket valamennyi készpénzállományuktól, melyet a nap végén számolni, kötegelni és könyvelni kellene.

   Igazából tehát ez mindkét félnek előnyös szolgáltatás, a bankról már nem is beszélve, mely eleve díj ellenében nyújtja ezt a szolgáltatást.

   A cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatás azonban minden bank ügyfele számára elérhető, amelyik nyújtja ezt a szolgáltatást, minden kereskedőnél, amelyik erről megállapodott a saját bankjával.

   A cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatás megköveteli, hogy a készpénzt felvevő ügyfél vásároljon is a kártyájával azért, hogy készpénzt kapjon. Ez segíti a kereskedőt az értékesítésben, hiszen lehet, hogy az ügyfél nem is vásárolna nála, ha nem lenne cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatásra vonatkozó szerződése, vagy ha az nem kötődne vásárláshoz, mert akkor meg nem is vásárolna nála.

   A cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatás ingyenes részt is tartalmaz. A havi első kettő cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatás ingyenes, összesen legfeljebb havi 40 000 forintig. Amelyik limitet előbb elhasználod, az kilövi a másik limit további ingyenességét az adott hónapban. Ennél több pénzt is felvehetsz egy hónapban a cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatás keretein belül, de az már nem lesz ingyenes.

   A cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatás ingyenessége a közös nyilatkozaton túl semmilyen módon nem kapcsolódik a korábban megismert 150 000 forintos törvényi ingyenes készpénzfelvételhez, mely csak ATM-ekben és 2025. január 1-től használható. A kettőnek az ingyenességen kívül semmilyen kapcsolata nincs egymással, külön-külön kell értelmezni őket.

   A cash-back (készpénzátvétel) előnyei és hátrányai

   • több ponton juthatsz készpénzhez, mint korábban
   • a kereskedőknek is segít, mert csökkenti a készpénzállományukat
   • ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget is tartalmaz
   • új vevőket hoz a kereskedőkhöz, vagy vásárlásra ösztönzi őket azért, hogy készpénzhez jussanak
   • ritka esetben, főleg pénztárgép reggeli nyitásakor előfordulhat, hogy a kereskedő nem tudja kiadni a kívánt mennyiségű készpénzt
   • csak azokkal a bankokkal működik, amelyek nyújtják ezt a szolgáltatást (a Raiffeisen Bank még nem nyújtja), míg a korábban bezárt posták minden bank kártyáját elfogadták
   • a külföldi ügyfelek nem élhetnek az ingyenes lehetőséggel

   Maradtak kérdéseid?

   • A cash-back (készpénzátvétel) külföldön is nyújt ingyenes készpénzfelvételi lehetőséget?

    Nem. A magyarországi cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatás használható külföldön, de az ingyenesség nem érvényes rá, mert a törvény csak Magyarországon engedi az ingyenes készpénzfelvételt a cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatással.

   • Bármilyen kártyával vehetek fel készpénzt a kereskedőnél?

    Nem. Csak azokkal a kártyákkal vehetsz fel, amelyekre a kártyát kibocsátó bank nyújtja ezt a szolgáltatást. Ez valószínűleg az összes betéti kártyára vonatkozik, kivéve az internetkártyákat. De lehet, hogy nem vehetsz át készpénzt a kereskedőnél például egy hitelkártya vagy céges bankkártya esetében. Erről érdeklődj a bankodnál, mielőtt használnád a szolgáltatást!

   • Minden kereskedőnél vehetek fel készpénzt?

    Nem. Erre csak azoknál a kereskedőknél van mód, amelyekkel egy bank már szerződött a cash-back (készpénzátvétel) szolgáltatás nyújtására.

   Homa Péter
   Homa Péter bankszámlaszakértő
   Linkedin
   Homa Péter bankszámlaszakértő

   Kisgyerekkoromban a golyós számológépen szocializálódva fogtam bele a pénzügyekbe, amiből végül merő véletlenségből egy közgazdász diploma lett. Közben rájöttem, hogy a bankkártya nem csak levélbontásra alkalmas, hanem ha ATM-be dugjuk, az el is nyelheti. Ebből a felismerésből született meg több ezer szakmai cikk többféle pénzügyi-gazdasági portálon, immáron harmadik évtizede. Eretnek nézeteim tálalására végre megtaláltam végleges helyemet a BiztosDöntésnél, ahol célom, hogy közérthetően hozzam el neked mindazt, amivel megtalálod a helyed a napi pénzügyekben.

   Legfrissebb útmutatóink bankszámla témában

   • 18 év alatt a diákszámlához is tartozhat bankkártya
    Bankszámla

    Bankkártya gyerekeknek - Ilyen bankkártyák elérhetők 18 év alatt

    Már az általános iskolai kor kezdetétől igényelhető bankkártya a gyerkekeknek, de a számlanyitáshoz jelen kell lennie a szülőnek is, hiszen jogilag csak nagykorú személy nyithat számlát. Ebből az útmutatóból megtudhatod, hogy milyen választék áll ma rendelkezésedre, ha bankkártyát szeretnél a gyermekednek.

    frissítve: 2024. június 9.
   • Diáklány szemüvegben és az iskolai cuccaival
    Bankszámla

    Ezért fontos a gyermeknek a diákszámla

    Már gyermekkorban is érdemes bankszámlát nyitni, mert sok mindenben képes segíteni a gyermekeknek is a mindennapokban. A pénzügyi tudatosság és a pénz kezelésének fejlesztése, önfejlesztése kulcsfontosságú lesz majd később a gyermekek felnőtt élete során. Egy diákszámla ráadásul még olcsó is, ami segít könnyebben begyakorolni a felnőtt korban amúgy is elkövetkező napi pénzügyeket.

    frissítve: 2024. június 7.
   • A kedvezményes devizaváltással sokat spórolhatsz
    Bankszámla

    Devizaváltás olcsóbban - így spórolhatsz rajta 2024-ben

    A devizaváltás kérdésköre a nyaralásokon szokott elsősorban előkerülni. Pedig hasznos lehet akkor is, ha rendszeresen vásárolsz külföldi webáruházakban vagy akkor is, ha devizában szeretnél takarékoskodni. Azt mi sem tudjuk megmondani neked, hogy mikor tudsz a legkedvezőbben devizát váltani, de azt igen, hogy pillanatnyilag hogyan tudsz a legjobb feltételekkel devizához jutni. Olvasd el ezt az útmutatót, és kezdj el sokat spórolni a devizaváltáson!

    frissítve: 2024. július 12.