Magyarok vagyunk, forintban számolunk. Ezzel az alapigazsággal nehéz vitatkozni, ám Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője arra hívja fel a figyelmet, hogy igenis vannak olyan helyzetek, amikor a kőbe vésett alapigazságokat is zárójelbe kell tennünk. Ilyen eset a külföldön, forintban történő bankkártyás fizetés, amikor egészen biztosak lehetünk abban, hogy számottevő veszteséget okoz nekünk.

Egyre terjed a bankkártya-elfogadásban érdekelt szolgáltatók között egy kényelmi szolgáltatás, a dinamikus valutaváltás (Dynamic Currency Conversion – DCC), ami azt jelenti, hogy külföldön járva egyre több bankkártyás készpénzfelvételnél vagy kártyás fizetésnél kérdez rá a terminál arra, hogy az adott ország pénznemében, vagy inkább forintban szeretnénk-e fizetni a pénzfelvétel díját vagy az áru ellenértékét?

Kényelmesnek tűnik elsőre

A DCC megoldás kiötlői arra alapították ötletüket, hogy egy-egy ország állampolgárai számára sokkal komfortosabb, ha abban a pénznemben tudnak számolni, amiben kapják a fizetésüket, vezetik számlájukat. Érthető tehát, ha sok magyar a forintban fizetés lehetőségét választja, ha a terminál külföldön felajánlja ezt.

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ugyanakkor itt valóban egy kényelmi szolgáltatásról van szó. Márpedig – ha máshonnan nem, hát a mozijegy vagy például az autópálya-matrica mobilon történő vásárlásakor – megszokhattuk, hogy a kényelmi szolgáltatásokért extra díjat kell fizetnünk. A DCC esetében az extra (kényelmi) díj az, hogy az adott áru vagy szolgáltatás forintra átszámolt ellenértéke rettenetesen rossz árfolyamon kerül átszámításra.

Az ügyfelek 99 százaléka épp ezért komoly összeget bukik, ha külföldön forintban akar fizetni. A DCC igénybevételekor nem ritka, hogy 10-20 százalékkal is rosszabb a váltási árfolyam, mint abban az esetben, ha a helyi pénzeszközben fizetünk a kártyánkkal, amit utána a bankkártyatársaság és saját bankunk vált át majd forintra. Így lesz egy 100 eurós fizetés 38 500 forintos helyett akár 42 000 forint a termináloknál, ha kitartunk a forintban fizetés mellett.

Vásárló nyújtja a bankkártyáját fizetéshez

Nem mindig egyértelmű

Sajnos ez nem egyértelműen derül ki a vásárláskor, vagy épp pénzfelvételkor – annak összege ugyanis csak ritkán kerek összeg. Vagyis a forintban kimutatott összeget azonnal el kell osztani a vásárlás pénznemében feltüntetett árral, hogy rájöjjünk, milyen árfolyamon akarják nekünk biztosítani a forintban fizetés lehetőségét. Ezt azért nehéz egy bolti sorálláskor kivitelezni.

Készpénzfelvételnél sem jobb a helyzet – figyelmeztet a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője –, mivel ott a legtöbb automata nem azt írja ki, hogy a felvenni kívánt összeg mennyi forintban, hanem azt, hogy egy forintért mekkora összeget kapsz az automatától a pénzfelvételkor. Vagyis nem euró/forint, hanem forint/euró árfolyamot jelenít meg. A 420 forintos euró árfolyam esetében így a kijelzőn 0,0023809 jelenik meg. Ember legyen a talpán, aki ezt átlátja – a 385 forintos euróárfolyam 0,0025974-es forint/euró árfolyamot jelent.

Néhány esetben online vásárláskor is találkozhatunk DCC-vel, ilyen esetben is a webshop üzemeltetője az, aki komoly kényelmi díjjal megspékelve rossz árfolyamot kínál – így a külföldi webes vásárlásoknál is érdemes elkerülni a forintban történő fizetést – válasszuk azt az opciót, hogy az üzemeltető webshop által alapesetben felkínált pénznemben fizetünk.

Könnyen lehúzás lesz a vége

A DCC-t kínáló bankok esetében nem feltétlenül kell őrült kapzsiságra gondolni – bár némely árfolyam valóban az uzsorásság határait súrolja. Egyszerűen arról van szó, hogy a forint – néhány környező országtól eltekintve – egzotikus valutának számít, amire a külföldi kereskedelmi bankoknak nem igazán van szüksége. Így nekik – meglehetősen borsos áron és a már jelzett kényelmi díj mellett – fel kell számolniuk annak a költségét, hogy a forintot visszaváltják saját fizetőeszközükre. Ez jóval költségesebb, mint például egy euró fizetést itthon forintra konvertálni.

A fentiek miatt tehát külföldi kártyás fizetéskor mindenhol az adott ország pénznemében történő vásárlást válasszuk, pénzfelvételkor pedig kérjük azt, hogy az automatából felvett valuta pénznemében terheljék meg a kártyánkat – tanácsolja Gergely Péter. Ezzel ugyanis komoly tízezreket spórolhatunk meg a nyaralásunk alatt.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Legfrissebb útmutatóink bankszámla témában

 • 18 év alatt a diákszámlához is tartozhat bankkártya
  Bankszámla

  Bankkártya gyerekeknek - Ilyen bankkártyák elérhetők 18 év alatt

  Már az általános iskolai kor kezdetétől igényelhető bankkártya a gyerkekeknek, de a számlanyitáshoz jelen kell lennie a szülőnek is, hiszen jogilag csak nagykorú személy nyithat számlát. Ebből az útmutatóból megtudhatod, hogy milyen választék áll ma rendelkezésedre, ha bankkártyát szeretnél a gyermekednek.

  frissítve: 2024. június 9.
 • Diáklány szemüvegben és az iskolai cuccaival
  Bankszámla

  Ezért fontos a gyermeknek a diákszámla

  Már gyermekkorban is érdemes bankszámlát nyitni, mert sok mindenben képes segíteni a gyermekeknek is a mindennapokban. A pénzügyi tudatosság és a pénz kezelésének fejlesztése, önfejlesztése kulcsfontosságú lesz majd később a gyermekek felnőtt élete során. Egy diákszámla ráadásul még olcsó is, ami segít könnyebben begyakorolni a felnőtt korban amúgy is elkövetkező napi pénzügyeket.

  frissítve: 2024. június 7.
 • A kedvezményes devizaváltással sokat spórolhatsz
  Bankszámla

  Devizaváltás olcsóbban - így spórolhatsz rajta 2024-ben

  A devizaváltás kérdésköre a nyaralásokon szokott elsősorban előkerülni. Pedig hasznos lehet akkor is, ha rendszeresen vásárolsz külföldi webáruházakban vagy akkor is, ha devizában szeretnél takarékoskodni. Azt mi sem tudjuk megmondani neked, hogy mikor tudsz a legkedvezőbben devizát váltani, de azt igen, hogy pillanatnyilag hogyan tudsz a legjobb feltételekkel devizához jutni. Olvasd el ezt az útmutatót, és kezdj el sokat spórolni a devizaváltáson!

  frissítve: 2024. július 12.