Csak annak folyósítanák jövő nyártól a szabad felhasználású Diákhitelt, aki egy meghatározott banknál nyit számlát - derült ki egy rendelettervezetből. A BiztosDöntés.hu szakértői szerint ez még egyáltalán nem jelenti a szabad bankválasztás végét a diákok számára. Igaz, megbonyolítja a fiatalok tudatos pénzügyi tervezését.

Egy kormányrendelet tervezete szerint a Diákhitelt jövő nyártól csak azok kaphatnák meg, akik egy meghatározott banknál nyitnak számlát: „A szabad felhasználású hitel folyósításának feltétele, hogy a hallgató kedvezményes fizetési számlát nyisson és tartson fenn a Diákhitel szervezet által négyévente lefolytatott közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott pénzforgalmi szolgáltatónál”.

A rendelettervezetből nem derül ki, mi számít kedvezményesnek, és főleg mihez képest kell kedvezményesnek lennie, de vélhetően arról van szó, hogy a diákszámlának a felnőtt bankszámlákhoz képest kell kedvezményesnek lennie.

Lány sétál

Kis csavarral, de marad a verseny

A diákszámlák egy nagyon érzékeny pontja a hazai bankszektornak a mindennapi pénzügyek területén. A diákok első bankválasztása ugyanis sokszor kihat egy életre, hiszen a diákhitelt a fiatal felnőtt tanulmányok utáni lakáshitele, személyi kölcsönei vagy áruhitelei követhetik. Márpedig a bankok annak adnak szívesebben - és esetenként kedvezményesebben - hitelt, aki náluk bankol, mivel jól ismerik őt.

- A rendelettervezet egy 4 évente kiválasztott bankba koncentrálná a diákhiteleseket, akik jelenleg bármely banknál vezethetik a számláikat és kérhetik rá a diákhitelt - mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi összehasonlító portál alapító szakértője. - Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy ezzel nem sérül a diákok szabad bankválasztása. Azok a diákok, akik találnak majd jobb ajánlatot, mint a közbeszerzési eljárással kiválasztott bank, továbbra is bankolhatnak majd kedvenc bankjuknál. A fintech cégek bevonásával pedig arra is találhatnak megoldást, hogy a diákhitel havi összegét ingyen vagy kedvezményesen átküldjék erre a kedvenc bankszámlára.

A versenyre természetesen kihathat, hogy a diákhiteleket csak egy bizonyos bankhoz kérhetik majd a hallgatók, de azokat a számlacsomagokat továbbra is használhatják majd a diákok, melyek az olcsó vagy ingyenes bankköltségek mellett vásárlási kedvezményeket vagy továbbtanulási segítséget kínálnak.

- Bár két diákszámlát fenntartani valamivel bonyolultabb, mégis lehet abban logika, hogy az egyiket a hitel folyósítására, a másikat a mindennapokra használja majd a hallgató - mondja Gergely Péter. - Ebben segíthet számukra a számlahasználat díjazása és egyre fontosabb a hallgatók számára a bank mobilapplikációja is, hiszen a pénzügyeket elsősorban ezeken intézik majd. Ebben is jelentős különbségek vannak, így érdemes tájékozódni a bankválasztás előtt.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.