Mit okozhat, ha egy helyre terelné a kormány a diákhiteleseket?

Sajtóközlemény

Mit okozhat, ha egy helyre terelné a kormány a diákhiteleseket? Mit okozhat, ha egy helyre terelné a kormány a diákhiteleseket?
Mit okozhat, ha egy helyre terelné a kormány a diákhiteleseket? Mit okozhat, ha egy helyre terelné a kormány a diákhiteleseket?

Csak annak folyósítanák jövő nyártól a szabad felhasználású Diákhitelt, aki egy meghatározott banknál nyit számlát - derült ki egy rendelettervezetből. A BiztosDöntés.hu szakértői szerint ez még egyáltalán nem jelenti a szabad bankválasztás végét a diákok számára. Igaz, megbonyolítja a fiatalok tudatos pénzügyi tervezését.

Egy kormányrendelet tervezete szerint a Diákhitelt jövő nyártól csak azok kaphatnák meg, akik egy meghatározott banknál nyitnak számlát: „A szabad felhasználású hitel folyósításának feltétele, hogy a hallgató kedvezményes fizetési számlát nyisson és tartson fenn a Diákhitel szervezet által négyévente lefolytatott közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott pénzforgalmi szolgáltatónál”.

A rendelettervezetből nem derül ki, mi számít kedvezményesnek, és főleg mihez képest kell kedvezményesnek lennie, de vélhetően arról van szó, hogy a diákszámlának a felnőtt bankszámlákhoz képest kell kedvezményesnek lennie.

Lány sétál

Kis csavarral, de marad a verseny

A diákszámlák egy nagyon érzékeny pontja a hazai bankszektornak a mindennapi pénzügyek területén. A diákok első bankválasztása ugyanis sokszor kihat egy életre, hiszen a diákhitelt a fiatal felnőtt tanulmányok utáni lakáshitele, személyi kölcsönei vagy áruhitelei követhetik. Márpedig a bankok annak adnak szívesebben - és esetenként kedvezményesebben - hitelt, aki náluk bankol, mivel jól ismerik őt.

- A rendelettervezet egy 4 évente kiválasztott bankba koncentrálná a diákhiteleseket, akik jelenleg bármely banknál vezethetik a számláikat és kérhetik rá a diákhitelt - mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi összehasonlító portál alapító szakértője. - Ugyanakkor fontos kihangsúlyozni, hogy ezzel nem sérül a diákok szabad bankválasztása. Azok a diákok, akik találnak majd jobb ajánlatot, mint a közbeszerzési eljárással kiválasztott bank, továbbra is bankolhatnak majd kedvenc bankjuknál. A fintech cégek bevonásával pedig arra is találhatnak megoldást, hogy a diákhitel havi összegét ingyen vagy kedvezményesen átküldjék erre a kedvenc bankszámlára.

A versenyre természetesen kihathat, hogy a diákhiteleket csak egy bizonyos bankhoz kérhetik majd a hallgatók, de azokat a számlacsomagokat továbbra is használhatják majd a diákok, melyek az olcsó vagy ingyenes bankköltségek mellett vásárlási kedvezményeket vagy továbbtanulási segítséget kínálnak.

- Bár két diákszámlát fenntartani valamivel bonyolultabb, mégis lehet abban logika, hogy az egyiket a hitel folyósítására, a másikat a mindennapokra használja majd a hallgató - mondja Gergely Péter. - Ebben segíthet számukra a számlahasználat díjazása és egyre fontosabb a hallgatók számára a bank mobilapplikációja is, hiszen a pénzügyeket elsősorban ezeken intézik majd. Ebben is jelentős különbségek vannak, így érdemes tájékozódni a bankválasztás előtt.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
LinkedinE-mail
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.