Akár az infláció okozta demográfiai katasztrófát is előre jelezhetne, ám a BiztosDöntés.hu szakértői szerint inkább a fiatal családok tudatosságát jelzi az, hogy az idén több, mint 60 százalékkal zuhant a Babaváró igénylése a bankoknál.

Elbátortalanodtak a fiatal családok és a jelenlegi magas inflációs környezetben még úgy sem igazán mernek komoly beruházásba fogni, hogy az állam – gyermekvállalásért cserébe – ingyen ad számukra 10 millió forintot – kommentálta a Babaváró legújabb adatait Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Harmadára zsugorodó piac

A szakember emlékeztetett arra, hogy az év első 4 hónapjának elkeserítő adatait nem lehet már azzal magyarázni, hogy tavaly év végén – a konstrukció esetleges megszüntetésének hírére - nagyon sok fiatal család előrehozta a Babaváró igénylését, hiszen a tavaly decemberben minden idők 4 legmagasabb folyósítási adatát produkáló hónapban is alig több, mint 70 milliárd forintnyi Babavárót igényeltek a családok.

Ehhez képest az idén január óta eltelt 4 hónapban mindössze 53,9 milliárd forintnyi Babaváró folyósítása történt meg, ami közel 90 milliárd forinttal, azaz több, mint 62 százalékkal kevesebb, mint a 2022. január és április között a gyermeket vállaló családoknak juttatott összeg. A Babaváró 2019 júliusa óta íródó történetében 12 olyan hónapot találunk, amikor egyetlen hónapban több szerződést kötöttek a bankok a fiatalokkal, mint az idén 4 hónap alatti 5491 darab. A már említett 2022 decemberében 7165 szerződéskötés történt.

Kisbaba alvás közben öleli a maciját

A gólyák nem hozták el a Babaváró tavaszt

Gergely Péter emlékeztetett: az első hónapok felfutása után – amikor nagyon sok, a feltételeknek megfelelő család visszamenőlegesen lépett be a rendszerbe – a Babaváró hitel egyre inkább a közös életüket megkezdő fiatalok terméke lett.

Ugyanakkor a kormány messze legkedvezőbb családtámogatási eszköze – hiszen a 3. gyermek megszületését követően a teljes Babaváró támogatássá válik – az elmúlt hónapokban lassan csökkenő folyósítási számokat hozott – tavaly az év végi boomot nem számolva 29 és 44 milliárd forint között volt a havi folyósítás. Ehhez képest idén március hozta a csúcsot a maga 18,3 milliárd forintos kifizetésével, s hiú reménynek bizonyult a tavaszi fellendülésbe vetett hit, hiszen áprilisban az előző hónaphoz képest 10 százalékkal, 16,5 milliárdra csökkent folyósított összeg.

Olcsóbb hitelt várnak a fiatalok

A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint ugyanakkor nem kell demográfiai katasztrófától tartani, a mostani adatok inkább a fiatal családok tudatosságáról árulkodnak. Miután eldőlt, hogy az arra jogosultak, 2024 végéig igényelhetik a Babavárót, a többség kivár.

Ennek oka Gergely Péter szerint az, hogy a Babavárót az érintettek döntő többsége a lakáshitel felvételénél önerőpótlásként igényli meg. Miután a mostani kamatszintek mellett drámaian összezuhant a lakáshitelezés – áprilisban a 2022 tavaszi (zöld hitellel hajtott) – kihelyezésnek mindössze 26,8 százalékát, 38,8 milliárd forintnyi lakáshitelt tudtak csak ügyfeleiknek folyósítani a bankok, érthetően a Babavárót sem kérik a család bővülése miatt új otthonba költözést tervező fiatalok.

Sokan úgy vélhetik, hogy a piaci lakáshitel-kamatszintek és az ingatlanárak remélt csökkenésével a későbbiekben is elég lehet majd felvenni a Babavárót is. Részben ezt a vélekedést támasztja alá a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az is, hogy a folyósított Babavárók átlagösszege a tavalyi évhez képest félmillió forinttal csökkent az idei év első négy hónapjában – a 9,82 milliós átlagösszeg azt mutatja, hogy a Babavárót felvevők között most nagyobb azok aránya, akik nem a maximális 10 millió forintra szerződnek – ők jó eséllyel nem (csak) lakásfinanszírozásba forgatják be a kapott összeget.

Érdemes felvenni és fialtatni

Gergely Péter szerint ugyanakkor a jelenlegi piaci környezetben érdemes lehet elgondolkodni a Babaváró felvételén akkor is, ha csak később akarjuk felhasználni az állami támogatást. A konstrukció sajátja, hogy az első 5 évben akkor is kamatmentes a konstrukció, ha közben nem születik meg az első gyermek, amely a továbbiakban a futamidő végéig kamatmentessé teszi a Babavárót.

A számlára érkező pénzt ugyanis magas kamatozás mellett be lehet fektetni addig is, amíg nem válik szükségessé a hitelfelvételnél. Aki június végéig hozzájut a Babaváróhoz, az még klasszikus, rövid futamidejű – maximum 1 éves - bankbetétbe is elhelyezheti a 10 milliós összeget anélkül, hogy a kamatadón felül a júliustól belépő, 13 százalékos szochót is fizetnie kellene a megtakarítás hozama után.

Jelenleg a BiztosDöntés.hu kalkulátora szerint egyébként éves lekötésre a MagNet Bank 10,85, a Gránit Bank pedig 10,25 százalékos kamatot kínál, azaz nettó 922, illetve 871 ezer forinttal növelhető az önerő mértéke.

Kamatadó és szocho-mentesen lehet a Babavárót júliustól is állampapírba befektetni, ahol bizony – az inflációkövető Prémium Magyar Állampapírnál - idén 15-16, jövőre pedig akár 17-19 százalékos hozam is kinéz. Ám itt azért kérdés, hogy 1-2 év múlva is a mostani kedvező 1 százalékos díjért lehet-e az alapesetben 4-7 éves futamidejű papírokat visszaváltani – figyelmeztet Gergely Péter.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.