Megtört a jég – kommentálta Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu hitelszakértője az OTP Bank friss bejelentését, amely szerint a pénzintézet decembertől minden piaci alapú jelzáloghitel-szerződés esetén az ügyfelek számára a futamidő alatt egyszer biztosítja azt a lehetőséget, hogy a kölcsön kamatát az aktuális piaci kamatszintre csökkentsék.

Gergely Péter szerint a lakossági ügyfelek jó részét távol tartja ma a hitelfelvételtől, hogy a bankok jelzáloghitel kamatai folyamatosan emelkednek, a törlesztőrészletek az egekben vannak. Miután a bankok egyre nagyobb része végig fix konstrukciókat kínál, ezért sokan félnek, hogy a kölcsönük kamata és így törlesztőrészlete végig magas maradhat.

Az OTP ajánlata – amelyet Gergely Péter szerint egész biztosan a többi bank is követni fog – ezt a félelmet oldja azzal, hogy az ügyfeleknek abban a várt esetben, amikor az infláció mérséklődni fog és így a hitelkamatok is lejjebb korrigálnak majd, díj- és költségmentesen módja lesz a hitelének költségét ehhez az alacsonyabb kamathoz igazítani és így akár milliós összeget megspórolni a hitelén.

Gergely Péter emlékeztetett: ingyenes szerződésmódosítást a jogszabály már biztosít a változó kamatozású hitellel bíró ügyfelek számára, akik költségmentesen cserélhetik fix kamatozásúra kölcsönüket. Ugyanakkor általános piaci megoldás még nem volt – a legközelebb a most bejelentett szolgáltatáshoz az UniCredit Bank ajánlata állt: a pénzintézet 5 év elteltével ingyenes előtörlesztést kínál minden jelzáloglevél konstrukciójában – természetesen úgy, hogy az előtörlesztés egy másik hitelfelvétellel összekapcsolható. A mostani OTP kamatcsökkentő szolgáltatás ugyanakkor nem ír elő új szerződést, gyorsan lebonyolítható.

A BiztosDöntés.hu hitelszakértője szerint persze, a szolgáltatást bevezető OTP előrelátó: a szolgáltatással minimalizálja annak a kockázatát, hogy a piaci lakáshitel-kamatok esése után más bank kínáljon olcsóbb kamaton hitelcserét az OTP hitellel rendelkező ügyfeleknek.