Európai egészségbiztosítási kártya - minden, amit tudni akarsz róla 2024-ben

Tudtad, hogy neked is jár ingyenes egészségbiztosítás, ha Európában utazol? Megmutatjuk mire jó ez és mire kell odafigyelned.
Mit mond szakértőnk?Bezár
Tudtad, hogy neked is jár ingyenes egészségbiztosítás, ha Európában utazol? Megmutatjuk mire jó ez és mire kell odafigyelned.

A betegségek és a balesetek sajnos nyaralás alatt sem mindig kerülnek el. Egy biztosítás nélküli külföldi kezelésnek vagy kórházi tartózkodásnak súlyos költségei lehetnek.

Európán belül egy ingyenes lehetőséged is van arra, hogy igénybe vedd az adott ország egészségügyi szolgáltatásait.

Az európai egészségbiztosítási kártya segítségével úgy fognak kezelni külföldön, mintha az adott ország biztosítottja lennél. Ne felejtsd el, hogy a térítésmentes szolgáltatások köre szűkebb lehet, mint Magyarországon. A teljes biztonság érdekében köss utasbiztosítást is, ezzel garatálhatod, hogy minden költséget állnak helyetted!

Az európai egészségbiztosítási kártya csak 36 hónapig érvényes, utána meg kell hosszabbítanod a hatályosságot!

 • Írta: Bodor Anna
 • frissítve: 2024. január 1.
 • promóció

Szeretnéd biztonságban tudni magad és a szeretteidet utazás közben is? Az európai egészségbiztosítási kártya ingyenes, egyszerűen igényelhető és megkönnyítheti az életedet egy külföldi betegség vagy baleset esetén. Útmutatónkból megismerheted az EU kártya használatának feltételeit, igénylésének módját, korlátait, illetve azt, hogy az utasbiztosítás miért fontos.

A legtöbb ember a nyaralásokat nagy izgalommal várja. Az indulást sokszor hetekig tartó készülődés előzi meg, hiszen szállást kell foglalni, csomagolni és a legtöbben a programokat is megtervezik előre. Vannak olyan helyek, ahova vízum vagy útlevél is kell.

A nyaralás kellemes része mellett azonban nem szabad elfelejtkezni a váratlan balesetek és betegségek lehetőségéről sem.

De vajon hogyan lehet alaposan felkészülni ezekre a szerencsétlenségekre?

A nyaralások és utazások maradandó, kellemes élményeket jelentenek, amikor az emberek együtt lehetnek a szeretteikkel, új, izgalmas helyeket fedezhetnek fel, finomakat ehetnek és végre a pihenésre is van lehetőségük. A nyaralásra készülődve senki sem gondol szívesen a váratlan balesetek és betegségek eshetőségére. Sok embernek eszébe sem jut, hogy a balszerencse ilyenkor sem vesz ki szabadságot.

Ha nem gondolkodsz előre, akkor akár a teljes nyaralást tönkreteheti egy kisebb sérülés vagy könnyebb betegség is.

A nagyobb szerencsétlenségek pedig nemcsak lelki szempontból lehetnek megterhelőek, hanem a pénztárcádat sem kímélik.

Oké, de mit érdemes megtenni az anyagi védelmed érdekében?

Az európai egészségbiztosítási kártya igénylése, a megfelelő utasbiztosítás megkötése, illetve az úticélod területén ajánlott védőoltások felvétele mind olyan lépések, amiket érdemes megtenned az utazás előkészületei során.

Nézzük meg először, hogy neked mikre érdemes odafigyelned a nyaralás során, utána pedig azt, hogy mit tud az egészségbiztosítási kártya. Lehet, hogy van már Magyarországra szóló egészségbiztosításod, de azok néhány kivételes csomagtól eltekintve csak idehaza használhatóak.

Fiatal pár laptopon megnézi, hogy mit érdemes tudni az európai egészségbiztosítási kártyáról

Milyen problémák szoktak lenni és mikre figyeljek oda?

Külföldi nyaralások során megbetegedhetsz vagy baleset is érhet. Az egészségügyi problémák kialakulásában szerepet játszik például a környezetváltozás, az ismeretlen kórokozók, az utazás okozta szervezeti megterhelés, az idegen ételek és a változó minőségű csapvíz. Gyakori probléma a hányás, a hasmenés és a fülgyulladás.

Az egészségügyi problémák megelőzése érdekében sok mindent tehetsz:

 • Nézz utána az adott országban szükséges, illetve javasolt védőoltásoknak! Fontos, hogy ezekről, ne az utazást megelőző két napban tájékozódj, hanem az előkészületek elején.
 • Vigyél magaddal egészségügyi elsősegély csomagot! Az összeállított dobozban legyen sebfertőtlenítő, kötszer, széntabletta és olyan alapvető gyógyszerek, mint a láz- és fájdalomcsillapító, az antibiotikum és a probiotikum.
 • Kerüld el a csapvizet! Sok külföldi országban nem olyan minőségű a csapvíz, hogy az alkalmas legyen emberi fogyasztásra, arról nem is beszélve, hogy a gyomrod az itthoni vízhez van szokva. Inkább válaszd a palackozott vizet.
 • Ügyelj a higiéniára! A fertőzéseket sokszor a nem megfelelő higiéniás viszonyok okozzák, ezért egy külföldi utazás során különösen fontos, hogy figyelj a rendszeres és alapos kézmosásra vagy a kézfertőtlenítő használatára. Arról se felejtkezz el, hogy a vásárolt zöldségeket és gyümölcsöket alaposan megmosd, illetve csak olyan helyre ülj be ebédelni, ami tisztának és egészségügyileg megfelelőnek tűnik.
 • Köss utasbiztosítást és igényelj európai egészségbiztosítási kártyát!

Persze ezek nagy része ismerős lehetett, és magadtól is biztosan odafigyelsz ezekre. Nézzük meg, hogyan kaphatsz extra védelmet ingyen.

Mire jó az európai egészségbiztosítási kártya?

Az európai egészségbiztosítási kártya feljogosít arra, hogy külföldön is igénybe vedd a magyar egészségbiztosításod szolgáltatásait. Az EU kártya segítségével nem fog egy vagyonba kerülni, ha nyaralás alatt betegség vagy baleset ér és orvosi segítségre szorulsz.

Milyen egészségügyi szolgáltatásokat vehetek igénybe a kártya segítségével?

Fontos, hogy az orvosilag szükséges ellátások köre a megállapodásban résztvevő tagállamokban eltérő lehet. Spanyolországban nem ugyanazok a szolgáltatások tartoznak az egészségügyi alapbiztosítás körébe, mint például Németországban vagy Portugáliában.

Mire számítsak?

Az ország, ahol éppen tartózkodsz, úgy fog eljárni az esetedben, mintha az adott ország biztosítottja lennél. Előfordulhat, hogy egy olyan szolgáltatásért, ami Magyarországon ingyenes lenne, külföldön fizetned kell (mert ott minden biztosítottnak fizetnie kell érte).

Az olyan vészhelyzetnek minősülő esetek, mint a dialíziskezelés, az oxigénterápia vagy a szülés, az Európai Bizottság határozatai alapján orvosilag szükséges ellátásoknak minősülnek. Azonban fontos, hogy a célországban érvényes ellátások listáját előre megnézd és tisztázd a részleteket.

Az európai egészségbiztosítási kártya nem érvényes abban az esetben, ha egy kezelés miatt utazol külföldre.

Az EU kártyáról szóló megállapodás az egészségügyi vészhelyzetek gördülékeny és anyagilag kevésbé megterhelő megoldására jött létre, nem a külföldi gyógykezelés elősegítésére.

Azt se felejtsd el, hogy az adott ellátás orvosi szempontból való szükségességét a jelen lévő szakember bírálja el.

Az európai egészségbiztosítási kártya célja, hogy a nyaralásodat ne kelljen a tervezettnél előbb megszakítanod és ne kényszerülj korábbi hazautazásra egy szükséges beavatkozás vagy gyógykezelés miatt. Az EU kártyát minden olyan ország elfogadja, aki az Európai Gazdasági Térség tagja, de az egyezményhez csatlakozott még Svájc és az Egyesült Királyság is.

Ha külföldre költözöl, akkor ne az EU kártyáddal próbálj ingyenes egészségügyi szolgáltatásokhoz jutni. Ehelyett érdemes bejelentkezni az új lakóhelyed egészségügyi rendszerébe és ezen keresztül igénybe venni az orvosi ellátást. Az átjelentkezéshez szükséges formanyomtatványt előre kitöltheted.

Nem érvényes örökké

Az európai egészségbiztosítási kártyádat addig használhatod, amíg Magyarországon érvényes egészségbiztosításod van, illetve az is lényeges, hogy a kiállítástól számítva 36 hónap múlva meg kell újítani a kártyát.

Ha a 36 hónap alatt megszűnik a magyarországi biztosításod, akkor az EU kártyát vissza kell adnod valamelyik kormányhivatalban. Ne felejtsd el, hogy ha jogosultság nélkül veszel igénybe egészségügyi szolgáltatásokat külföldön, akkor ennek a költségeit te fogod utólag kifizetni.

Így igényelhető az EU kártya!

Az európai egészségbiztosítási kártyát kormányhivatalokban, kormányablakokban vagy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK) lehet igényelni. Fontos, hogy az EU kártyát csak akkor állíthatják ki neked, ha valamelyik, az Európai Gazdasági Térségbe tartozó tagállamban van állandó lakhelyed és jogosult vagy az adott ország egészségügyi szolgáltatásaira.

Az EU kártyát igényelheted személyesen, meghatalmazott személy segítségével, vagy az ügyfélkapudon keresztül elektronikusan. Kiskorúak esetében a törvényes képviselő jelenléte és hozzájárulása elengedhetetlen az igényléskor. A kártya igényléséhez érdemes előre kitöltened a szükséges nyomtatványt, illetve ne felejtsd otthon a személyi igazolványodat vagy az útleveledet.

Még másra is szükséged lesz!

Az is fontos, hogy igazolni tudd az egészségbiztosításod meglétét. Erre alkalmas például a TAJ kártyád, de más módon is bizonyíthatod a jogosultságodat (például nyugdíj-igazolvánnyal, munkáltatói igazolással vagy egyéni vállalkozói igazolvánnyal). Az ügyintézés során használhatod a biztosításod meglétét igazoló irat másolatát, nem kell az eredeti dokumentumot bemutatnod.

Saját friss tapasztalat

Mivel szeretünk időt is spórolni, ezért próbálunk mindent, amit lehet online elintézni. Jelen esetben sajnos ott elakadtunk, hogy az ÁNYK, azaz Általános Nyomtatvány Kitöltő programot, nem tudtuk telepíteni Mac számítógépre, így nem tudtuk beadni online.

Jó hír viszont, hogy a személyes ügyintézés a kormányablakban extra gyors volt, mindössze 15 perc. Mi foglaltunk előre időpontot itt.

Ilyenkor nincs másra szükség csak a TAJ kártyára és a személyi igazolványra. Ha más nevére igényelsz, akkor pedig még meghatalmazásra. A kártyákat rögtön meg is kaptuk. Az ügyintéző kedvesen beavatott, hogy nem is baj, hogy nem online adtuk be, mert a rendszer nagyon lassú és elavult, és sokkal több időbe telik mire megkapjuk a kártyát.

Kell érte fizetnem?

Az igénylés mindenki számára ingyenes, aki valamelyik európai uniós tagországban állampolgár és van kötelező társadalombiztosítása. Ha először igényelsz EU kártyát, illetve, ha a lejárt kártyádat újítod meg, akkor teljesen térítésmentesen veheted igénybe ezt a szolgáltatást.

Mi történik, ha elveszítem a kártyámat vagy esetleg megrongálódik? Ilyenkor ingyenesen igényelhetek újat?

Sajnos nem. Az elveszett, ellopott vagy megrongálódott kártya esetében fizetned kell az új kiállításáért. Ilyenkor fontos, hogy hamarabb elintézd az ügyet, hiszen egy külföldi tartózkodás olyan egészségügyi kiadásokat jelenthet EU kártya nélkül, amelyek mellett eltörpül az új kártya kiállításának díja.

Európai egészségbiztosítási kártya azonnal? Így lehetséges!

Előfordulhat, hogy a kormányhivatal vagy a kormányablak nem tudja azonnal kiadni az igényelt EU kártyát. Ha sürgősen szükséged van erre az iratra, akkor se ess kétségbe. Az Ideglenes Kártyahelyettesítő Nyomtatvány segítségével megspórolhatod a várakozási időt.

Ezt a dokumentumot azonnal kiállítják, és ugyanolyan érvényességi körrel rendelkezik, mint a hagyományos EU kártya. Fontos azonban, hogy az érvényességi ideje csak 90 nap, szemben az EU kártya 36 hónapos hatályával.

Nézd meg ezt a rövid összefoglalót is!

Így kell kinéznie az EU kártyádnak!

Fontos, hogy az EU kártyádat ne keverd össze a TAJ kártyával és azt se felejtsd el, hogy ezek az igazolványok nem helyettesítik egymást.

A magyarországi ellátásban nem használhatod az EU kártyádat, külföldi tartózkodás esetén pedig nem érvényes a TAJ kártya.

Utazáskor kizárólag az EU kártyád terhére veheted igénybe az orvosilag szükségesnek ítélt szolgáltatásokat.

Az EU kártya magyar nyelve ne tévesszen meg! Elsőre úgy tűnhet, hogy ez külföldön nehézséget okozhat. Azonban a kártya külalakja minden országban egységes, így bárhol könnyen le tudják olvasni a szükséges adatokat.

Az érvényes EU kártyán a családi nevednek, az utónevednek, a születési dátumodnak, illetve a TAJ számodnak kell szerepelnie.

Előfordulhat? Elutasított EU TB kártya?

Az egyes országok felállíthatnak különböző szabályokat az EU kártyák elfogadásával kapcsolatban. A kellemetlen meglepetések elkerülése érdekében fontos, hogy tisztában legyél ezekkel a szabályozásokkal még a kiutazás előtt.

Az egyik legfontosabb előírás, hogy az EU kártya nem érvényes a mentésre és a hazaszállításra.

Ezek rendkívül drága szolgáltatások. Nagy bajba kerülhetsz, ha csak utólag értesülsz arról, hogy saját zsebből kell kifizetned a felszámolt összeget. Ha szeretnéd elkerülni ezt a kellemetlen helyzetet, akkor érdemes szétnézned az utasbiztosítások között is.

Valószínűleg a gyakorlatban ennek nem veszed hasznát, de a teljes tájékozottság érdekében fontos megemlíteni, hogy Izlandon, Dániában, Liechtensteinben és Norvégiában csak az uniós tagállamok állampolgárai esetében fogadják el az EU kártyát. Az érvényesség kiterjed még azokra is, akik menekült státuszban vannak, és egy uniós állampolgár családtagjaként kérnek ellátást.

Ingyenes európai egészségbiztosítási kártyát tart a férfi a kezében

Ha kérdésed van vagy esetleg panaszt szeretnél tenni egy szabálytalan eljárás miatt, akkor ezt magyar nyelven teheted meg a European Commission oldalán.

Ha nem Európába utazol vagy szeretnéd nagyobb biztonságban érezni magad, akkor sokféle utasbiztosítás közül választhatsz. Ezeket akár telefonról is egyből meg tudod kötni még akár a kiutazás napján is. Nézzük meg, hogy van-e értelme erre költened.

Nincs nálam az EU kártyám. Mit tehetek?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya hiányában fizetned kell a külföldi ellátásért és könnyen előfordulhat, hogy magánbetegként kezelnek (még az állami kórházakban is) és ennek megfelelően magánpiaci árat számítanak fel.

Szerencsére nincs minden veszve! Hazaérve az egészségügyi szolgáltatótól igényelhetsz visszatérítést. A visszatérítés összege azonban valószínűleg nem fogja kompenzálni a teljes károdat. Erre a helyzetre ugyanis kétféle szabályozás vonatkozik:

 • Egyrészt csak azon szolgáltatások után kaphatsz visszatérítés, amire itthon is jogosult lennél.
 • Másrészt csak akkora összeghatárig, amennyibe az adott szolgáltatás itthon kerülne.

Egy külföldi egészségügyi vészhelyzet esetén érdemes felkeresned az egészségügyi szolgáltatót és távolról igényelni egy Ideglenes Kártyahelyettesítő Nyomtatványt. Egy jóindulatú ügyintéző továbbíthatja neked ezt a dokumentumot emailen vagy faxon keresztül is.

Összességben azonban fontos, hogy ezt a stresszes helyzetet érdemes elkerülni és még a kiutazás előtt gondoskodni az Európai Egészségügyi Kártya beszerzéséről.

Érdemes utasbiztosítást kötnöm az európai egészségbiztosítási kártya mellett?

Ahogy a fentiek is mutatták, az európai egészségbiztosítási kártya nem jelent teljes védelmet a külföldi balesetek és betegségek anyagi következményei ellen. De vajon miért érdemes utasbiztosítást kötni az EU kártya megléte esetén is?

 • Az utasbiztosítás segítségével garantálhatod az ingyenes orvosi ellátást azokban az esetekben is, amikre az EU kártya nem érvényes.
 • Az állami egészségbiztosítás által fedezett orvosi beavatkozások külföldön általában szűkebb körűek, mint Magyarországon (mert elterjedtebb a magánellátás). Emiatt könnyen előfordulhat, hogy egy itthon ingyenesnek számító kezelés külföldön rengeteg pénzbe kerül.
 • Az EU kártya csak a megállapodásban részt vevő tagállamokban érvényes. Ha nem ilyen országba utazol, akkor különösen fontos egy teljes körű utasbiztosítás megkötése.

Az utasbiztosítás jól jöhet minden esetben. A kisebb problémák esetén (például gyógyszervásárlás, fogtömés) a biztosítottnak általában ki kell fizetnie a szolgáltatás díját a helyszínen, de a költségeit később megtéríti a biztosító. A nagyobb és ezért költségesebb kezelések esetén a külföldi szolgáltató (például a kórház) és a biztosító egymás között rendezik az anyagiakat.

Magas kórházi költségeket néz egy férfi amiket az utasbiztosítás kifizet neki

Fontos, hogy az utasbiztosításod megkötésével még nem értek véget a teendőid. Ha külföldön igénybe kell venned valamilyen egészségügyi szolgáltatást, akkor mindenképpen, legfeljebb 24 órán belül tájékoztasd a biztosítódat a helyzetről, illetve a külföldi szolgáltatónak is mondd el, hogy van utasbiztosításod.

Mennyibe kerül egy utasbiztosítás és mit tudnak?

A biztosítók általában különböző csomagokat állítanak össze, amelyek eltérő mértékben fedezik a külföldi tartózkodás alatt szükséges egészségügyi kezelések és beavatkozások költségeit.

Összeségében elmondható, hogy ezen csomagok közül egyik sem kerül többe néhány ezer forintnál, viszont a fedezett összegben és szolgáltatásokban nagy eltérések lehetnek. Lehetőségeid szerint teljes körű szolgáltatást válassz, hiszen egy ilyen csomag szinte bármilyen baleset vagy betegség esetén megoldást jelent.

Előfordulhat az is, hogy az aktív pihenés szerelmese vagy. A nyaralásod alatt szeretsz extrém sportokat is kipróbálni? Erre az esetre külön utasbiztosítási csomagok közül tudsz válogatni.

Fontos, hogy a megfelelő biztosítás kiválasztásakor ne csak az árat nézd, hanem alaposan járj utána a szolgáltatásoknak és a feltételeknek is. Szerencsére a biztosításokat ma már könnyedén össze tudod hasonlítani online, ráadásul a szerződéskötést is pár perc alatt el tudod intézni.

Az áron kívül milyen szempontokat érdemes figyelembe venni?

 • Ne felejtkezz el a poggyászodról! A csomagok késése, sérülése vagy elveszése sajnos nem ritka esemény. Ha szeretnéd elkerülni az ebből származó anyagi károkat, akkor az utasbiztosításodat érdemes kiterjesztened a poggyászodra is.
 • Gondold végig, hogy mivel fogsz utazni! Autós utazást tervezel? Sajnos a balesetek és a lerobbanások elég gyakoriak, így ennek a lehetőségével is érdemes számolnod. Egy sérült autó hazaszállítása rendkívül drága, ezért ajánlatos elgondolkodnod egy autós assistance kiegészítő utasbiztosítás megkötésén.
 • Tájékozódj a célországról! Érdemes azzal is tisztában lenned, hogy a kiszemelt országban milyen veszélyek fognak leselkedni rád. Milyen betegségek jellemzőek? Te milyen tevékenységeket tervezel és ezek milyen rizikót jelentenek?

Összefoglalva

Összességében az európai egészségbiztosítási kártya és az utasbiztosítás megléte egyaránt fontos. Ezek a szolgáltatások jól kiegészítik egymást, illetve együttesen garantálják, hogy a külföldi tartózkodás során bekövetkező balesetek és betegségek ne kerüljenek majd utólag sok pénzedbe.

Az EU kártya ingyenesen igényelhető, ha van kötelező társadalombiztosításod. Azonban a kártya korlátai miatt érdemes rászánni pár ezer forintot az utasbiztosításra, hiszen az olyan költséges szolgáltatások, mint a mentés vagy a hazaszállítás csak a külön megköthető biztosításokban vannak benne.

Az sem mindegy, hogy milyen utasbiztosítást választasz, hiszen a különböző termékek eltérő kezelésekre és összegekre érvényesek. Az utasbiztosítás előnyei közé tartozik, hogy nemcsak az egészségügyi problémák vonhatók be a szerződésbe, hanem kivédheted a sérült autód vagy az elveszett csomagjaid miatt bekövetkező anyagi károkat is.

Maradtak kérdéseid?

 • Igényelhető európai egészségbiztosítási kártya meghatalmazott által?

  Igen! Ehhez a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő honlapján megtalálható nyomtatványt kell kitöltened. A dokumentumon szerepelnie kell a meghatalmazó és a meghatalmazott adatainak, aláírásának, illetve két tanút is be kell vonnotok a meghatalmazás hivatalossá tételéhez.
 • Az európai egészségbiztosítási kártya érvényes az Egyesült Királyságban?

  Az Egyesült Királyság 2020-ban kilépett az Európai Unióból. Ez az esemény jogosan veti fel az európai egészségbiztosítási kártya érvényességének kérdését.

  Az EU kártya már csak bizonyos típusú sürgősségi ellátás esetén érvényes az Egyesült Királyság területén. Utazás előtt mindenképpen érdemes utasbiztosítást kötnöd, ha szeretnéd elkerülni egy váratlan betegség vagy baleset kellemetlen anyagi következményeit.

 • Előfordulhat, hogy van EU kártyám, de fizetnem kell a külföldi kezelésért?

  Igen! A Magyarországon ingyenesen igénybe vehető egészségügyi szolgáltatások köre sokszor nem egyezik a külföldi országok szabályaival.

  Ha az adott ország egészségügyi rendszerében egy beavatkozás vagy vizsgálat önköltséges, akkor ennek kiadásait nem téríti meg az érvényes európai egészségbiztosítási kártya.

  Léteznek olyan országok is (például Luxemburg, Franciaország vagy Belgium), ahol visszatérítéses rendszer van érvényben. Ez azt jelenti, hogy a kezelés után fizetned kell, de a költségeidet utólag megtéríti a biztosító.

Bodor Anna
Bodor Anna Pénzügyi szakértő
Bodor Anna Pénzügyi szakértő

Egyetemi hallgató vagyok, aki ha nem ír, akkor olvas. Cikkeket, novellákat, verseket. Fontosnak tartom a pénzügyi tudatosságot és úgy gondolom, hogy a gazdasági kérdések nem is olyan ijesztőek, ha hétköznapi nyelven, akár egy kis humorral fűszerezve beszélünk róluk. Szeretem az őszt, a forró tejeskávét és a hosszú sétákat.