Ezermilliárd forintot fizethettünk bankkártyával év végén az online boltokban

Sajtóközlemény

Ezermilliárd forintot fizethettünk bankkártyával év végén az online boltokban Ezermilliárd forintot fizethettünk bankkártyával év végén az online boltokban
Ezermilliárd forintot fizethettünk bankkártyával év végén az online boltokban Ezermilliárd forintot fizethettünk bankkártyával év végén az online boltokban

Teret vesztett a bolti forgalommal szemben az idei évben az online kereskedelem a bankkártyás fizetések adatai szerint. Ugyanakkor a BiztosDöntés.hu szakértőinek várakozása szerint a IV. negyedévben az online bankkártyás költés átlépte az 1000 milliárd forintos álomhatárt.

Bár még szombaton is tele lesznek a boltok az utolsó pillanatban karácsonyi ajándékokat, illetve az ünnepi asztalra finomságokat vásárló ügyfelekkel, az online kiskereskedelemben véget ért az idei szezon, hiszen az elkövetkezendő nem egészen egy napban már nem lehet kiszállítani a megrendelt holmikat. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint 2023 egyértelműen az online kiskereskedelem korábbi dinamikus térnyerésének fékeződését hozta.

Ezt természetesen nem lehet annak fényében vizsgálni, hogy a teljes kiskereskedelmi forgalom is visszaesett az elmúlt hónapokban a magas inflációnak köszönhetően. A szakértő szerint ugyanakkor az a tény, hogy az online kiskereskedelemben az első félévben már csak nyolc százalékos növekedést mértek (a korábbi évekhez képest) csekélynek mondható és természetesen reálértékben komoly visszaesést jelent.

Kevesebbszer fizetünk a neten

Az elmúlt négy évben arra sem volt példa - emlékeztetett a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője -, hogy a hazai online boltokból megrendelt áruk és szolgáltatások bankkártyás kifizetésében visszaesés következzen be, márpedig 2023 második negyedévében 456 ezerrel kevesebb online bankkártyás fizetést regisztráltak a hazai pénzintézetek, mint az első negyedévben.

A III. negyedév az infláció mérséklődésével a reálbérek megjelenésével és a fogyasztás lassú helyreállásával ugyanakkor már jobb adatokat hozott, s az online vásárlások darabszáma 47,1 millióval történelmi csúcsra jutott. Ennek ellenére a II. negyedévi 45,7 millió webshopos bankkártyás fizetéshez képest a növekedés csak 3,2 százalékos volt, miközben a bankkártyás vásárlási tranzakciók száma a III. negyedévben ennél gyorsabban, 4,5 százalékkal nőtt.

Egy nő online vásárol a mobiltelefonja segítsévével

Kisebb összegekre kattintunk

Ennél is érdekesebb, hogy az internetes áruházakban bankkártyás fizetéssel hagyott összeg második negyedéve csökken – a szeptember végi 777 milliárd forintos adat 43 milliárd forintos visszaesést jelent a II. negyedévi 820 milliárdos online bankkártyás költéshez képest, az I. negyedévben elért 839 milliárdos eddigi csúcsnegyedévhez képest a visszaesés már 8,4 százalékos. Eközben a teljes bankkártyás vásárlási forgalom 3736 milliárd forintos II. negyedévi értéke 8,8 százalékos bővülést mutat az év első három hónapjának forgalmához képest.

A fentiek miatt Gergely Péter szerint nem lehet csodálkozni azon, hogy az online kiskereskedelem részaránya a bankkártyás fizetéseken belül visszaszorult: utoljára pontosan egy évvel ezelőtt 2022. III. negyedévének végén volt a bankkártyás tranzakciók részaránya 11,1 százaléka az összes kártyás fizetésnek. Értékét tekintve pedig az online fizetések összege a III. negyedévben a teljes bankkártyás vásárlások 3736 milliárd forintos összegének 20,8 százalékát adja, miközben az első negyedévében 100 bankkártyával elköltött forintból majdnem 25 még az online térben került kifizetésre.

Az év vége még rekordokat hozhat

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint ugyanakkor még nem feltétlenül kell temetni a webshopok idei teljesítményét, hiszen az év vége az elmúlt évek tapasztalatai szerint átlag feletti költéseket hoz itt is. Amennyiben a tavalyi arányokat sikerülne hozni a piacnak 2023 utolsó 3 hónapjában, akkor a történelemben először ugrana 1000 milliárd forint fölé az interneten bankkártyával elköltött összeg, a teljes éves webshopos bankkártyás költés összege pedig meghaladhatná a 3500 milliárd forintot.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Deviza árfolyamokon csodálkozik egy banki ügyfél devizaváltás előtt
  Hírek

  A kormány is segíteni tudná a bankokat a Revoluttal szembeni versenyben

  Ha a kormány mentességet biztosítana a pénzváltásra most kivetett extra tranzakciós illeték fizetése alól a lakossági ügyfeleknek középárfolyamon váltást kínáló bankok ilyen tranzakcióra, a jelenlegi 3 helyett több bank kínálna ilyen szolgáltatást az ügyfeleknek – véli Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az intézkedéssel a hazai bankok versenyhátránya akkor is csökkenne a globális szereplőkkel, a Revoluttal és a Wise szolgáltatókkal szemben, ha utóbbiak esetében egyelőre nincs áttörés abban a tekintetben, hogy a magyar ügyfelek valamennyi hazai tranzakciója után megfizessék a magyar bankokra egyébként kirótt extra terhet.

  frissítve: 2024. július 12.
 • Adathalász kísérlet a MagNet Bank ügyfelei ellen
  Hírek

  Adathalász kísérlet a MagNet Bank ügyfelei ellen

  Adathalász támadást indítottak a bűnözők a MagNet Bank weboldalának álcázva magukat. A támadás sajátossága, és felismerhetősége abban áll, hogy ránézésre a MagNet Bank e-mail címéről érkeznek az adathalász tartalmak.

  frissítve: 2024. július 11.
 • Egyre drágább hitelek miatt fáj a férfi feje
  Hírek

  Az akciós mézesmadzagok mellett beindult a hitelkamatok emelése

  A lakáshitel THM-plafon eltörlése és a banki különadók emelése a korábbinál differenciáltabb kamatváltozásokra sarkallhatja a bankokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint. Egyes szegmensekben – ahol a számára jó ügyfelekért versenyezni akar egy-egy pénzintézet – továbbra is lehetnek kamatcsökkentések, ám a többi területen kamatemelésekre kell felkészülnünk a szakértő szerint.

  frissítve: 2024. július 11.