Magyar Biztosítók Szövetsége

Olyan szakmai szövetség, amelyet 1990-ben nyolc biztosítótársaság alapított, ma pedig a magyarországi biztosítótársaságok és biztosítóegyesületek nagy része tagnak mondhatja magát (beleértve az EU tagállamainak olyan biztosítóit is, akik rendelkeznek magyarországi fiókteleppel). MABISZ-nak is szokták őket hívni, bár ez csak a teljes nevük rövidítése.

A szövetség létrejöttét az tette szükségessé, hogy a magyarországi biztosítási monopólium megszűnt. Ez a változás olyan jogi környezetet eredményezett, amiben fontossá vált, hogy a társaságok fellépjenek az érdekeik védelmében.

A társaság feladatai közé tartoznak azok a tevékenységek, amik a tagok közös érdeke. Ilyen például a kármegelőzés, a biztosítási csalások elleni védekezés vagy az oktatás. A MABISZ arra is lehetőséget ad, hogy a szakemberek tapasztalatot cseréljenek, illetve kutassanak és adatokat gyűjtsenek. A szervezet feladatai közé tartozik az is, hogy kártérítést nyújtsanak azoknak, akik más módon ezt nem kapnák meg (például mert ismeretlen üzembentartó okozta a kárt, vagy az illető nem rendelkezett kötelező biztosítással).