Bejött az ügyfeleknek a Gránit Bank „Egy fa helyett kettő” fenntarthatósági kezdeményezése 12 szeresére nőtt az Öko Kalkulátorban vásárolt fák száma

A klímaváltozás elleni harcban még többet tehetnek most a Gránit Bank környezettudatos ügyfelei. A bank ugyanis november 19-ig megduplázza a Gránit eBank applikáció Öko Kalkulátorában, a kártyás vásárlások CO2 kibocsátásának csökkentésére – az ügyfelek által - vásárolt fák számát. A megvett facsemeték közösségi ültetés keretében kerülnek földbe a 10 millió Fa Alapítvány közreműködésével. A két hete elindult társadalmi kezdeményezés rendkívül kedvező visszhangot váltott ki a bank ügyfélkörében, naponta átalagosan 12-szer több fát vásárolnak az Öko Kalkulátorban kimutatott ökológiai lábnyomuk csökkentésére, mint korábban.

Most még többet tudnak tenni a bolygóért a Gránit Bank ügyfelei, a Gránit Bank ugyanis megduplázza a 2023. október 26. és november 19. között a Gránit eBank applikáció Öko Kalkulátorában vásárolt fákat, amellyel a kártyabirtokosok a bankkártyás vásárlásaikkal járó CO2 kibocsátást mérsékelhetik vagy semlegesíthetik!

A néhány kattintással beküldhető adományok alapján megvett facsemetéket a 10 millió Fa Alapítvánnyal együtt a bank dolgozói ültetik el. Minél több fa ültetését támogatják az app felhasználói, annál magasabb szintet érhetnek el a karbonsemlegességben.

A társadalmai kezdeményezés eredményes, a kampány kezdete óta eltelt két hétben naponta átlagosan 12-szer több fát vásároltak az ügyfelek, mint korábban. Az Öko Kalkulátort használó ügyfelek a funkció 2021 végi elindulása óta már több mint 3500 fa ültetését támogatták.

Világviszonylatban is elsők között vezette be a Gránit Bank az Öko Kalkulátor funkciót, amely a Mastercard – a svéd Doconomy-val közösen fejlesztett - Carbon Calculator megoldásán alapul és az éghajlat-tudatosabb vásárlási döntésekre ösztönzi a fogyasztókat.

A digitális csatornákon szolgáltató Gránit Bank ügyfelei a papírmentes és a tetemes mennyiségű CO2 kibocsátást megtakarító online bankolás és hitelügyintézés révén már eddig is sokat tettek a környezetért. 2011-től máig 36.1 millió db A4-es papírt takarítottak meg, 10.000 db fát mentettek meg a kivágástól és 52.716 tonna CO2 kibocsátását előzték meg.

Az Öko Kalkulátor azonban lehetővé teszi, hogy egyénileg is csökkentsék vásárlásaik karbonlábnyomát. A Gránit Bank bízik abban, hogy ügyfelei a klímaváltozásra utaló mind aggasztóbb jelek nyomán egyre fontosabb érzik, hogy személyesen is tegyenek a fenntarthatóságért, ezért a legtöbb fát vásárló ügyfeleit meghívja a 2023 évi közösségi faültetésre is.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.