Hogyan lehet ingyen utalni ma Magyarországon?

Támogatott tartalom

Hogyan lehet ingyen utalni ma Magyarországon? Hogyan lehet ingyen utalni ma Magyarországon?
Hogyan lehet ingyen utalni ma Magyarországon? Hogyan lehet ingyen utalni ma Magyarországon?

Sokan vannak, akik nagyon gyakran használják a bankszámlájukat, köztük sokszor utalnak pénzt, és innen fizetik a rezsiszámláikat is. Bosszantó, hogy miközben a kártyás fizetések díjmentesek, az átutalásokért fizetni kell. De vajon elkerülhető valahogy az átutalásokért fizetett díj?

Az UniCredit Bank internetbanki és mobilalkalmazási szolgáltatás felületei egyszerűen használhatóak, sok hasznos funkcióval, melyek közül érdemes kiemelni a Magyarországon egyedülálló bankkártya nélküli készpénzfelvételt.

Az mCash szolgáltatás lényege, hogy a bank ügyfelei az UniCredit ATM-ekben a mobiltelefonjuk használatával vehetnek fel készpénzt. A művelet díja megegyezik azzal a díjjal, mintha a készpénzt bankkártyával vették volna fel, továbbá a törvényi díjmentes készpénzfelvétel is elérhető ezzel a módszerrel. A készpénzfelvételi művelet során a bank mobilalkalmazási szolgáltatásából kell elindítani a készpénzfelvételt egy kód generálásával, melyet az ATM-be kell beütni.

A bank ügyfelei emellett közvetlenül a virtuális tárca alkalmazásokban, vagy akár egy kattintással, a mobilalkalmazási felületről kezdeményezve is regisztrálhatnak a Google Wallet vagy Apple Pay szolgáltatásba, így a bankkártyájukat akár otthon is hagyhatják. A mobiltelefonjuk segítségével ugyanis készpénzhez juthatnak a bank saját ATM-jeiből az mCash szolgáltatással, a boltokban pedig a mobiltelefonjukkal fizethetnek érintéssel itthon és külföldön egyaránt.

Telefonjával fizet a bolt kasszájánál egy családanya

Míg díjmentes tranzakciókat biztosító bankszámla csak néhány banknál érhető el ma Magyarországon, az átutalási díj alól azonban másképp is lehet mentesülni, ami minden banknál működik.

A bankkártyás vásárlások korlátlan számban díjmentesek, a legtöbb banknál és csaknem mindegyik számlacsomagban. Tehát, ha van rá mód, érdemes lehet bankkártyával fizetni, akár boltban, akár interneten, ahol csak lehet. Rezsiszámlák is kifizethetők ezzel a módszerrel sok közműcégnél a költséges átutalás helyett, amelyek online bankkártyás fizetést kínálnak. Egy rövid regisztráció után máris lehet bankkártyával fizetni a felületükön.

Több bank is kínál 20 000 forintos összeg alatt teljes költségmentességet az elektronikus eseti átutalásoknál, így egy nagyobb összeg is ingyen küldhető át, 20 000 forintos átutalásokra bontva.

A bankok a vonatkozó jogszabály értelmében semmilyen díjat nem számíthatnak fel a cash-back szolgáltatásért havonta legfeljebb 2 alkalommal, összesen legfeljebb 40 000 forint keretösszegig. A cash-back egy jelenleg nem túl elterjedt szolgáltatás, melynek lényege, hogy a boltban, bankkártyával legalább 3 000 forintért vásárolva legfeljebb 20 000 forintot kérhetsz a kereskedőtől. Erre a szolgáltatásra a kereskedőnek, a kereskedő bankjának és a te bankodnak is készen kell állnia – ez a megoldás jelenleg csak néhány helyen érhető el.

Szintén kikerülhető bármilyen banki díj a fizetési kérelem szolgáltatások esetén. Ez egy fordított átutalás, amelyben a címzett tölti ki az átutalási adatokat, a pénz küldőjének így már csak jóvá kell hagynia. A fizetési kérelem egy új szolgáltatás, így még nem épült ki minden banknál. Általánosan 2024 elejére lesz elérhető.

Végül, ugyancsak nem kell semmilyen banki díjat fizetni a QR-kódos átutalásnál sem. Ez csak mobilalkalmazással használható és jelenleg nem érhető el minden banknál még ez a lehetőség, itt is néhány hónapot kell még várni a teljes lefedettségre. A mobil kamerájával beszkennelve a QR-kódot, ingyen küldhető el bármilyen forintátutalás belföldre.

A cikk megjelenését az UniCredit Bank támogatta.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.