Lakáshitelt választani nem feltétlenül egyszerű. Annál is inkább, mert ez talán életed legnagyobb, leghosszabb időre szóló elköteleződése egy bank mellett. Ha jól választasz, elégedett leszel, és ráadásul milliókat spórolhatsz. Ha nem, akkor viszont az anyagi veszteség mellett sok bosszúság is érhet. Mutatunk néhány szempontot, amit figyelembe vehetsz a választáskor.

A leghosszabb futamidejű hitelünk

Akár lakást vásárolsz, akár építkezel, nagy összeget készülsz kiadni. Akkorát, amekkora megtakarításod jó eséllyel nincs még, illetve valószínűleg csak később gyűlne össze, mint ahogy saját otthont szeretnél. Épp ilyen helyzetekre valók a hitelek: előrehozhatod az olyan vásárlásaidat, amire hosszabb ideig kellene takarékoskodnod. De miért olyan nehéz ez?

Ha lakáshitelt veszel fel, akkor keresned kell egy olyan bankot, amelyik hitelt nyújt neked, azaz elfogadja a jövedelmedet és a felkínált ingatlanfedezetet, és az ehhez, illetve a céljaidhoz legjobban illeszkedő hitelt kínálja.

Nagyon fontos persze, hogy a hitel olcsó legyen – lakáshitelek esetében ez azt jelenti, hogy a kamat is kedvező legyen és az induló költségek se legyenek túl magasak – de emellett más szempontokat is figyelembe kell venni.

Ilyen lehet például az ügyfélélmény és a gördülékeny ügyintézés. Ne feledd, a bank és te valószínűleg jó pár éven át kapcsolatban lesztek, fontos, hogy ha valami problémád van, azt segítsenek hatékonyan megoldani. Jó, ha minél több mindent intézhetsz online, és az ügyfélszolgálat könnyen elérhető legyen. Sok bosszúságot tud okozni a nehézkes és hosszadalmas ügyintézés.

Az UniCredit Bank kiemelten figyel az ügyfeleire, hisz neki is érdeke, hogy elégedett legyél a szolgáltatásaival.

A legtöbb esetben célszerű, illetve többször kötelező a banknál számlát is nyitnod, hiszen így kedvezőbb feltételekkel kaphatsz lakáshitelt is, ezért az sem mindegy, hogy milyen bankszámlacsomagok közül választhatsz.

Tájékozódj továbbá arról, hogy milyen támogatott hitelek érhetők el számodra. Ha ugyanis a hitelszükségletednek legalább egy részéhez alacsonyabb kamat mellett juthatsz hozzá, akkor több millió forintot is spórolhatsz, illetve akár magasabb hitelösszeg is beleférhet a keretbe. Az UniCredit Bank ezekre is kínál megoldást.

De lássuk, mi mindenre használhatod a lakáshitelt!

Új lakás nappalija

Milyen célra vehetek fel lakáshitelt?

A lakáshitel egy olyan jelzáloghitel (azaz ingatlanfedezet mellett igényelhető hitel), amelyet csak lakáscélra lehet felhasználni. Ez azért lényeges, mert a bank kedvezőbb feltételekkel ad, ha tudja, hogy mire költöd a pénzét. A lakáscél alacsonyabb kockázatot hordozó ügylet egy fedezetlen hitelhez képest, így ennek a kamata kedvezőbb szokott lenni, mint például a személyi kölcsönöké. Másrészt pedig az otthonteremtési támogatások szinte kivétel nélkül csak lakáscélú hitelekre érvényesek. (A Babaváró kölcsön kivétel, az szabad felhasználású.)

Mik azok a lakáscélok?

  • Új- vagy használtlakás-vásárlás (pl. családi ház, ikerház vagy sorház, társasházi lakás). A legismertebb és leggyakoribb lakáscél. Bár sokan vágnak bele építkezésbe is, de mégsem annyian, ahányan új vagy használt lakást vesznek. A hitel szempontjából ez azt jelenti, hogy van egy már kész lakás, amelyet meg szeretnél vásárolni. A hitel fedezete leggyakrabban a megvásárolandó ingatlan. Az értékbecslő meghatározza a piaci értékét, a bank pedig annak alapján, valamint a havi jövedelmed figyelembevételével kiszámolja, mennyi hitelt kaphatsz.
  • Lakásépítés. Ez már egy kicsit keményebb dió. Az építés során a banktól felvett hitellel finanszírozhatod az építés költségét az önerődön felüli rész tekintetében. A bank az általad felvehető hitel összegét a felépülő ingatlan jövőbeni értéke alapján, valamint a havi jövedelmed figyelembevételével határozza meg. A bank nem egy összegben, hanem szakaszosan folyósítja a hitelt, az első részt akkor, amikor már az önerőd beépítésre került.
  • Lakásfelújítás, modernizálás, bővítés. Lakáshitelt már meglévő lakáson végzett munkákhoz is igényelhetsz. Ezek általában kisebb összegű hitelek, mint amit vásárlásra vagy építésre igényelsz, de a fedezet ugyanúgy egy ingatlan.
  • Lakáshitel-kiváltás. Szintén gyakori hitelcél, meglévő lakáscélú hiteledet tudod ezzel egy kedvezőbb kamatozású lakáshitelre kiváltani.

Az UniCredit Banknak mindezekre a hitelcélokra van megoldása, ráadásul kedvező feltételek mellett. A lehetőségekről bővebb tájékoztatót találsz a honlapjukon.

Kedvezmények is elérhetők

A bankok számos kedvezménnyel igyekeznek megnyerni maguknak az ügyfeleket. Az alacsony kamat mellett kínálhatnak kamatkedvezményeket és induló kedvezményeket is.

Az induló kedvezmények közé tartoznak például a jóváírási akciók. A jelzáloghitelek általában magas induló költségekkel járnak, hiszen nem csupán a jövedelmedet kell a banknak megvizsgálnia, de a fedezetként felajánlott ingatlannal kapcsolatban is sok a feladat. Szükség van például értékbecslésre, földhivatali ügyintézésre, és közjegyzőre is.

A díjak elérhetik a százezres nagyságrendet, de egyes bankok akció keretében vállalják, hogy egyes díjakat visszafizetnek a folyósítás után, más díjakat pedig fel sem számítanak. Az UniCredit Banknál is elérhetők hasonló kedvezmények, az akció feltételeinek maradéktalan teljesítése esetén az értékbecslési díjat, valamint a közjegyzői díjat 50 000 Ft-ig a folyósítást követően jóváírják.

Ezen túl, ha az UniCredit Banknál igénybe vett lakáscélú hiteled törlesztése mellett vállalod, hogy a banknál nyitott számládat aktívan használod, illetve arra a hatályos vonatkozó Hirdetményben meghatározott összegű jóváírást teljesítesz, akkor kamatkedvezményt kaphatsz.

További kedvezmények elérhetők, ha a hiteledhez hitelfedezeti biztosítást, vagy bankfiókban vagyonbiztosítást kötsz, vagy ha a pénzt energiatakarékos lakásra fordítod.

Az UniCreditnél tehát a lakáshitelek széles palettája, valamint vissza nem térítendő állami támogatás és államikamattámogatott hitelek is megtalálhatók. A jövedelmedtől és egyéb feltételektől függően számos kamatkedvezmény áll rendelkezésedre.

A jelen cikkben foglalt tájékoztatás nem teljes körű. Az egyes pénzintézetek által nyújtott lakáshitelek összehasonlítása és rangsorolása kizárólag a cikkben is kiemelt szempontok alapján történt, az egyes termékek további részletes feltételeiről a pénzintézeteknél tájékozódhat.

A cikk megjelenését az UniCredit Bank támogatta.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.