Így módosulnak az új otthonfelújítási támogatás feltételei

Sajtóközlemény

Így módosulnak az új otthonfelújítási támogatás feltételei Így módosulnak az új otthonfelújítási támogatás feltételei
Így módosulnak az új otthonfelújítási támogatás feltételei Így módosulnak az új otthonfelújítási támogatás feltételei

Az Energiaügyi Minisztérium közleményében 2024. június 17-e délutánra ígérte a régen várt új Otthonfelújítási program részletes igénylési feltételeinek megjelenését. A program több ponton változott, amely az igénylőknek kedvez majd.

Az Otthonfelújítási program indulását valószínűleg sokan várják már tűkön ülve. Hamarosan vége azonban a várakozásnak, szűk két hét múlva már igényelhető lesz a támogatás - számolt be a legújabb fejleményekről Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A társadalmi egyeztetésre bocsátott tervezetre rekord mennyiségű, csaknem 500 javaslat érkezett. Ezeket a minisztérium több ponton megfontolásra és a feltételek közé beépítésre érdemesnek minősítette, így július 1-jén ezen változásokkal indul majd a program.

A támogatás keretében az 1990. december 31. előtt épült lakóépületek energetikai korszerűsítését lehet elvégezni.

A támogatás feltétele, hogy a munkálatok révén legalább 30 százalékos energiamegtakarítást érjenek el az igénylők.

A legfontosabb módosításokat a minisztérium is összefoglalta.

1. A vissza nem térítendő támogatást kiegészítő kamattámogatott hitel futamideje a lehetséges 8 év helyett 12 évre módosul.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a hitel havi törlesztőrészlete a leghosszabb futamidő mellett 14-25 ezer forint lehet. Ez az eredetileg kalkulált 25-36 ezer forintos törlesztőhöz képest akár 10 ezer forintos megtakarítást is jelenthet havonta.

A hosszabb futamidő alacsonyabb törlesztőrészletet eredményez, és mivel a kölcsön kamatmentesen törleszthető, nem jár többlet kamatfizetéssel sem. A lehetőség elsősorban az alacsonyabb jövedelműeknek kedvez, hiszen így akár magasabb hitelösszeg igénylésére lehetnek jogosultak – mondja Gergely Péter.

Ezen felül a hiteltörlesztéssel járó kiadást még nagyobb arányban kompenzálhatja a felújítás nyomán keletkező rezsi megtakarítás.

2. Elszámolható munkálatokat és anyagokat érintő változások

A támogatható tevékenységek közé bekerült a hőszivattyús fűtési rendszer kiépítése is. A kedvelt fűtési rendszer felvételét sokan, többek között szakmai szervezetek is kérték.

A műanyag nyílászárók beépítését eddig is tartalmazta a pályázati felhívás, a végleges változatban azonban fa szerkezetű nyílászárók beépítése is szerepel majd.

A támogatott építési anyagok között az EPS hőszigetelés mellett a kőzetgyapot hőszigetelés is szerepelni fog.

Modern fűtési rendszerrel jelentős megtakarítás érhető el a rezsiköltségen.

3. A saját forrásba a lakástakarékpénztári megtakarítás is beleszámít

Gergely Péter szerint a döntés majdhogynem magától értetődő, hiszen a lakástakarékpénztár célja épp a lakáscélra történő megtakarítás képzése. A lakástakarékpénztárban tartott összeg piaci lakáshitelekhez önerő lehet, és fogyasztóbarát lakáshitelek előtörlesztésére is használható. A lehetséges felhasználási módok között a lakásfelújítás is szerepel.

A Fundamenta mellett újra kínál megtakarítási konstrukciókat az OTP Lakástakarékpénztár és az Erste Lakástakarék, de sokaknak korábbi élő szerződése van.

4. A legalább 30 százalékos energiamegtakarítás elérése érdekében az elszámolható saját forráson felül további, el nem számolható forrás is felhasználható.

Ezzel magasabb költségvetésű felújítás is megvalósítható, ha az eredeti költségkeret nem tenné lehetővé a 30 százalékos energiahatékonyság növekedést.

5. Családok számára kedvezőbb lesz a jövedelemszámítási mód

A vissza nem térítendő támogatás arányának meghatározásához szükség van a család jövedelmi szintjének kiszámítására. Az új szabály szerint ehhez az igénylővel egy háztartásban élő, önálló keresettel nem rendelkező gyermekeket is figyelembe veszik.

Az új számítási mód kedvezőbb lesz a családok számára.

Július 1-jétől igényelhető

Az Otthonteremtési támogatást a minisztérium közlése alapján 2024. július 1-jétől lehet igényelni az erre kijelölt MFB Pontokon.

Az MFB pontokat 134 járás 266 bankfiókjában jelölik majd ki. A bankfiókok között a Gránit Bank, az OTP Bank és az MBH Bank fiókjai szerepelnek majd.

A támogatás keretösszege 108 milliárd forint, amelyből várhatóan közel 20 ezer háztartás otthona újul majd meg. A várakozások szerint a program közel 130 milliárd forint értékű megrendelést generál majd az építőiparban és az építőanyagok kereskedelmében. A program nyomán modernebb, energiatakarékos épületek születnek majd, amely lehetővé teszi, hogy minél több háztartás férjen be a rezsicsökkentés átlaga alá.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Iskolakezdéskor magasak a kiadások, érdemes felkészülni
  Hírek

  Pénztárcabarát iskolakezdéshez ad gyakorlati tanácsokat az MNB

  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Pénzügyi Navigátor oldalán indított tájékoztató kampányt az iskolakezdéssel kapcsolatban, egyúttal az online piacterek veszélyeire is felhívva a figyelmet. A felkészültséget kvízjátékokkal le is tesztelhetik az érdeklődők. A kampány célja az őszi iskolakezdés előtt álló családok és a felsőoktatási tanulmányaikat kezdő hallgatók pénzügyi döntéseinek támogatása.

  frissítve: 2024. július 21.
 • Hitelkártyák amiken tartozás van
  Hírek

  Ma már a hitelkártya a fő segítség a pénzzavarban lévő embereknek

  A rövid távú, átmeneti pénzzavarban lévő emberek egyre inkább a hitelkártyákra hagyatkoznak: a hitelkártya-tartozás ma már nagyobb, mint a folyószámlahitel-állomány – a hitelkártyás költések növekedése közel 50 százalékkal haladta meg a betéti kártyás vásárlások értékének bővülését – hívja fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

  frissítve: 2024. július 21.
 • Egy nő azt számolja, hogy vajon belefér-e még egy hitel törlesztője a jövedelmébe.
  Hírek

  Ezekre érdemes figyelned, ha a meglévő hiteled mellé vennél fel újabbat

  Bárki kerülhet abba a helyzetbe, hogy a meglévő hitele mellé újabbat kelljen felvennie. A lépés egyáltalán nem ördögtől való, ám érdemes figyelembe venni néhány szempontot, mielőtt döntést hozunk. Mutatjuk, hogy mire figyelj oda egy második hitel igénylésekor!

  frissítve: 2024. július 20.