A felmérések azt mutatják, könnyebb takarékoskodni, ha konkrét célra teszünk félre pénzt. Gyerekkorban szinte mindenki egy-egy célért kezdi el tölteni a malacperselyt. A lehetőség ma már a digitális világban is adott, ráadásul több banknál egyszerre több célra gyűjthetünk „felcímkézett” pénzt – mondja Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

A különböző hazai felmérések szerint a háztartások 30-40 százalékának egyáltalán nincs megtakarítása, ám ez csak részben függ össze azzal, hogy sokan nem képesek arra, hogy félretegyenek pénzükből. Warren Buffet mondásától - „ne azt takarítsd meg, amit nem költöttél el, hanem költsd el azt, amit nem takarítottál meg” – érthetően messze van az átlagember attitűdje, de azt is látni lehet, hogy sok családban az ad felmentést a takarékosság alól, hogy nincs igazi célja a megtakarításoknak.

Célokkal a csábítás ellen

A háztartások leginkább az előre nem látható rendkívüli kiadások céljából takarékoskodnak, ám ez a megtakarítási cél magában hordozza a gyors hozzáférhetőséget, hiszen a maga nemében minden kiadás rendkívüli lehet – emlékeztet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Ráadásul a szakértő szerint a megtakarítást ma sokan összekeverik a spórolással, ami inkább kevesebb költést jelent, s bizony így könnyebben is engedik el az emberek a következetességet, és akár már a következő hónapban eltekintenek a pénz megtakarításától. A mostani gazdasági helyzetben, a komoly infláció mellett ráadásul ez teljesen érthető lépés lehet – emlékeztet a szakember.

A célhoz kötött megtakarítások esetében ugyanakkor nagyobb eséllyel tesszük félre a pénzünket hónapról hónapra. Konkrét, megvalósítható és időben meghatározott célok segíthetnek számunkra abban, hogy fókuszáltak maradjunk, és következetes haladást érjünk el.

A sikerhez fontos, hogy az ilyen, célhoz kötött megtakarítások a többi pénzünktől elkülönülten legyenek, és rendszeres befizetéseink nyomán láthatóvá váljék a pénznövekmény, az, hogy egyre közelebb vagyunk a céljainkhoz. A bankok az ilyen célhoz kötött pénzek félretételéhez kínálják a célzott megtakarítási számla szolgáltatásaikat.

A megtakarítási számla nem lekötött betét, hanem egy speciális, elkülönített számla, amelyre rendszeresen, általában havonta fix összeget raknak félre az ügyfelek, de természetesen mód van arra is, hogy eseti jelleggel nagyobb összegeket is befizessünk. A célzott megtakarítások esetében ugyanakkor fontos, hogy párhuzamosan, több kitűzött cél elérését is segítsük, így egyre több pénzintézetnél van mód arra, hogy egyszerre több alszámlán tartsuk nyilván a megtakarításokat.

Diáklány malacperselybe rakja a megtakarítását

Segíthet a digitális malacpersely

A BiztosDöntés.hu összevetése szerint a célhoz kötött megtakarítási számlák elsődleges címzettjei a fiatalok, akik számára még kevésbé a meglévő vagyon magas hozamon történő fialtatásáról, mint inkább a vágyott célok megvalósításáról szólnak a megtakarítási tervek. Gyermekkorunkban szinte mindenki malacperselyben kezdte meg a spórolást, az idősebbek még emlékeznek az iskolai takarékbélyegre, amivel a tanév alatt lehetett pénzt gyűjteni a nyári álmok megvalósulására.

A megosztott megtakarítási számlák révén egyszerre indítható rövid távú megtakarítási program a jövő nyári nyaralás költségeinek finanszírozására, miközben egy másik alszámlán spórolhatunk arra, hogy 3-4 év múlva megfelelő alapunk legyen egy gépkocsi beszerzésére is. Ugyanakkor a fiatalok mellett természetesen az idősebb korosztály számára is nyitott a lehetőség ilyen típusú megtakarítási termékek indítására.

Versengő termékek

A BiztosDöntés.hu gyűjtése szerint idehaza az OTP, az Erste, a K&H és a MagNet bankoknál van lehetőség konkrét célhoz rendelt megtakarítások gyűjtésére.

OTP Persely

Az OTP internet- és mobilbankban elérhető Persely funkció a készpénzes világban megszokott, felcímkézett befőttesüveghez hasonlítható, csak éppen korszerű, digitális formában. A lehetőség már a Junior ügyfeleknek is elérhető, így egy 14 év feletti fiatal használhatja például egy új mobiltelefon árának összegyűjtésére. A Perselyben egyszerre több megtakarítási célra gyűjthetünk, ebből az egyik akár a váratlan kiadásokra való felkészülés is lehet, azaz a funkció alkalmas a háztartások esetében leggyakrabban előforduló tartalékképzési cél kezelésére is.

Erste CélBetét

Az Erste CélBetéttel a felnőtt vagy diák számlatulajdonos célokat jelölhet ki, amelyek mentén takarékoskodhat, így párhuzamosan több ilyen CélBetétje is lehet az ügyfélnek. A konstrukció egyenlegei az internetbankban és a mobilalkalmazásban is látszanak, így könnyű nyomon követni, hogy az egyes pénzügyi célok hogyan állnak éppen. Az Erste CélBetétnél csak akkor kapunk magasabb kamatot, ha havi rendszerességgel növeljük az egyenlegünket.

K&H tervező megtakarítási számla

A K&H tervező megtakarítási számla felnőtteknek 25 000, diákoknak már 2 000 forinttal is megnyitható. Minden pénzügyi tervhez külön megtakarítási cél állítható be, egyedi névvel és ikonnal. A megtakarítási célok bármikor létrehozhatók, módosíthatók vagy törölhetők a K&H e-bankban, illetve a célok fontossági sorrendje is bármikor módosítható. Az egyes pénzügyi célokkal nem új számlát hoz létre a számlatulajdonos, hanem a K&H tervező megtakarítási számlád egyenlegét osztja szét a megtakarítási céljai között.

MagNet Bank Apránként Megtakarítási Program

A MagNet Bank speciális megoldása a bankkártyás vásárlásokhoz kötődik, ahol az ügyfél dönthet, hogy a költés összegét 10, 100, vagy 1 000 forintra kerekítse-e fel a bank. A felkerekített összeg automatikusan átkerül a megtakarítási számlára – minél többet vásárolunk, annál több a félretett összeg. De a bank eseti befizetéseket is fogad. Az internetbankban rögzíthető a gyűjtés célja is, és a bank figyelmeztetést is küld (ha ezzel megbízzuk), ha úgy látja, hogy a cél eléréséhez nem elegendő az aktuális megtakarítás.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.