Lakásbiztosítás: versenyeztesd az ajánlatokat, és keresd meg a nyerőt!

Támogatott tartalom

Lakásbiztosítás: versenyeztesd az ajánlatokat, és keresd meg a nyerőt! Lakásbiztosítás: versenyeztesd az ajánlatokat, és keresd meg a nyerőt!
Lakásbiztosítás: versenyeztesd az ajánlatokat, és keresd meg a nyerőt! Lakásbiztosítás: versenyeztesd az ajánlatokat, és keresd meg a nyerőt!

A lakásod valószínűleg a legnagyobb értékű tulajdonod, amit valaha is vásárolsz. Gyakran nem is tudod megvásárolni saját erőből, hanem bankhitelt veszel fel hozzá. Míg azonban a lakáshitelt jó eséllyel nagy gonddal választod ki, ez nem feltétlenül igaz a lakásbiztosításra, pedig erre minden lehetőséged megvan. Mutatjuk, hogyan.

Kell nekem lakásbiztosítás?

A rövid válasz erre, hogy igen. És nem csak azért, mert ha lakáshitelt is veszel fel, akkor a bank előírja, hogy köss biztosítást az ingatlanra. A lakásbiztosítás neked is fontos lehet.

Kötelező felelősségbiztosításodnak is lennie kell, ha autód van, de egy közlekedési baleset során – járjon az kisebb vagy nagyobb kárral – is nagy könnyebbség, hogy vétkes félként nem neked kell megtérítened a másik autóban okozott kárt, ami többszáz ezer forintra is rúghat.

Bár gyakrabban látunk koccanásokat a városban, mint lakástüzet, a lakásokban keletkezett károk nem is olyan ritkák, és itt már milliós károkról is beszélhetünk. Elég, ha a felső szomszéd elromlott mosógépe eláztatja a lakásod, vagy egy viharos szélben faág zuhan a tetődre.

Ha eldöntötted, hogy szeretnél biztosítást kötni az ingatlanodra, akkor jön a következő lépés, hogy meg kell keresned a megfelelőt.

A kötelező biztosításnál sokan használnak kalkulátort, de ugyanezt lakásbiztosításoknál már kevesebben teszik. Pedig a lakásbiztosítás nem kevésbé fontos, mint az autóra kötendő biztosítás.

Az Insura lakásbiztosítás kalkulátorában több biztosító ajánlatát hasonlíthatod össze. Pontosan megjelölheted, hogy milyen feltételek mellett szeretnél biztosítást kötni, és milyen kiegészítőkre lenne szükséged.

Lakásbiztosítási díjakat ellenőrzi egy lakástulajdonos számológéppel

Vedd a kezedbe a választást!

Az MNB jelentése szerint a lakásbiztosítási piac nem működik hatékonyan, mert a biztosítók között alacsony a verseny. Ezt mutatja a lakásbiztosításoknál tapasztalható magas költséghányad és alacsony kárhányad. A kárhányad az elmúlt 5 évben 32 százalék körül volt, míg a költséghányad 42 százalék, ami a megelőző évekhez képest, de nemzetközi összehasonlításban is azt jelzi, hogy a szolgáltatási szint nem megfelelő.

A verseny élénkítésére vezette be az MNB a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosításokat (MFO), ezt szolgálja az az intézkedés is, hogy a jövőben a biztosítási évfordulón kívül minden év márciusában is van lehetőséged arra, hogy felmondd a lakásbiztosításod, és keress egy kedvezőbbet és megfelelőbbet.

Ezzel vélhetően növekszik majd a verseny a biztosítók között, és így az ügyfelek egyre kedvezőbb feltételekre és díjakra számíthatnak. Ekkor pedig időről időre váltani is érdemesebb lesz.

A legtöbb bank adott biztosító partnerrel dolgozik, és az ő biztosításait ajánlja a lakáshiteleihez. Ezért azt gondolhatod, hogy csak azt a biztosítást választhatod, amelyet a bank ajánl, de ez nincs így.

Ha az általad választott biztosítás megfelel a bank előírásainak, akkor nyugodtan szerződhetsz másik biztosítóval is. A bank adhat ugyan kedvezményt, ha az általa kínált biztosítást kötöd meg, de nem kötelezhet arra, hogy az ő biztosítását kösd meg.

Előfordul, hogy kamatkedvezményt kapsz, ha a bank által ajánlott biztosítást kötöd meg, de még ezzel együtt sem biztos, hogy jobban jársz. Van, hogy csak akkor kapsz kedvezményt, ha pluszban hitelfedezeti biztosítást vagy életbiztosítást kötsz. Ezek opcionális biztosítások. Mindig díjuk van, ezért a hitel költségeinél ezzel is számolnod kell, mert ennyivel magasabb lesz a hiteltörlesztőd.

Érdemes tehát utánajárnod a lehetőségeidnek. A kalkulátor jelentősen megkönnyíti a feladatod, és az Insuránál az sem akadály, ha lakáshitel mellé szeretnéd kötni a biztosítást. Egyszerűen jelöld meg a keresésnél, és ezt az ügyintézésnél szem előtt tartják majd.

Miben más a Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítás (MFO)?

A fogyasztóbarát otthonbiztosítás minősítést az MNB adja a feltételeknek megfelelő lakásbiztosításokra.

A fogyasztóbarát lakásbiztosítások a tipikusnak tekinthető káreseményekre mindenképpen fedezetet kell, hogy nyújtsanak, de ezen kívül lehetőséged van arra, hogy egyedi káreseményeket is belefoglalj a szerződésbe.

További jellemző, hogy a határidők maximáltak, az elnevezések és szerződési feltételek pedig egységesek és könnyen átláthatók. Így a fogyasztóbarát lakásbiztosítások könnyen összehasonlíthatók egymással.

A biztosítással kapcsolatos ügyintézésre online is lehetőséget kell adni, ideértve a szerződéskötést, tájékoztatást, felmondást, kárbejelentést vagy módosítást.

Az MFO-hoz kapcsolódó díjak könnyebben kiszámíthatók. Az alapcsomag esetében nem kell önrésszel számolnod, és időben tájékoztatást kapsz az indexálásról is.

A biztosítási szerződést az első évtől kezdve háromhavonta van lehetőséged felmondani.

Kicsi ház egy laptopon

Milyen szempontok szerint válasszak?

A biztosítások feltételeiben jelentős eltérés lehet, ezért érdemes lehet alaposan körüljárnod a témát. Néhány feltétel, amit fontolóra vehetsz:

  1. Milyen károkra nyújt fedezetet a biztosítás. Ha van valami extra igényed, akkor érdemes lehet azt belefoglalni a szerződésbe.
  2. Nézd át alaposan a szerződési feltételeket. Találkozni fogsz kivételekkel és a kárigényekre vonatkozó feltételekkel is, ezeket is nézd át.
  3. Nézd meg, hogy a biztosítási díj arányban áll-e azzal, amilyen szolgáltatásokat kínál a biztosítás.
  4. Végül érdemes lehet értékeléseket és véleményeket is olvasnod, hogy másoknak milyen tapasztalataik voltak az adott biztosítással.

Ne feledd, a biztosítás ugyanúgy hosszú ideig elkísér, mint a lakáshitel, ezért biztosítót is ugyanolyan fontos körültekintően választani. Jó, ha tudod ugyanakkor, hogy a választásod nem végleges, és ha akarsz, akkor egy idő után kereshetsz más biztosítást. Ha pedig elégedett vagy, akkor se feledkezz meg a biztosítás indexálásáról, és időről időre vizsgáld felül a feltételeket, valamint aktualizáld a biztosítási összegeket, hogy megfeleljenek a mindenkori igényeidnek, és megfelelő értéken térítsenek.

Az Insura kalkulátora naprakész adatokkal segít abban, hogy megtaláld az igényeidhez legközelebb álló biztosítást.

A cikk megjelenését a PBA Insura Zrt. támogatta.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.