Leáldozott a lakáshitel-kamatcsökkentéseknek

Sajtóközlemény

Leáldozott a lakáshitel-kamatcsökkentéseknek Leáldozott a lakáshitel-kamatcsökkentéseknek
Leáldozott a lakáshitel-kamatcsökkentéseknek Leáldozott a lakáshitel-kamatcsökkentéseknek

Márciusban már nem kell minden nap kapkodnunk a fejünk az újabb és újabb lakáshitel-kamatcsökkentésektől: a piaci kamatszintek megmerevedtek, aminek oka, hogy a referenciakamatok közelében vannak, ráadásul a kereslet is élénkülni látszik – értékelte a piaci folyamatokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Megállt a lakáshitelek elmúlt hónapokban megszokottá vált kamatcsökkentése – a bankok elértek arra a szintre, amely alatt már nem feltétlenül éri meg a hitelnyújtás – hívta fel a figyelmet Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint márciusban eddig mindössze a CIB Bank jelentett be lakáshitel-kamatcsökkentést. A kamat mértéke a végig fix hiteleknél zöld kamatkedvezmény esetén 6,79-ről 6,39 százalékra csökkent. A 10 éves kamatperiódusú szabad felhasználású ingatlanfedezetes kölcsön kamatai 0,9-2,0 százalékponttal, a végig fix szabad felhasználású hitelek kamatai 1,24-1,54 százalékponttal csökkentek.

Megfordult referenciakamatok

Gergely Péter szerint nem meglepő a banki csend: bár a Magyar Nemzeti Bank (MNB) lépést váltott a kamatcsökkentésben, ám az alapkamat továbbra is 9 százalékon áll. Ráadásul a jelzáloghitelek árazása esetében fontosabb referenciakamatok az elmúlt időszakban megrekedtek.

A 10 éves lejáratú Budapesti Kamatswap Fixing (BIRS) értéke március 19-én, kedden 6,43 százalékon állt. Ennél magasabb szinten utoljára tavaly december 4-én állt a 10 éves BIRS mutató, és hasonlóan december elejéig kell visszamenni, amíg a 10 éves állampapír referenciahozamok esetében magasabb értéket találunk, mint az e hét első két napján az Államadósság Kezelő Központ által kimutatott 6,61-6,65 százalék.

Csalódott férfi aki megnézte interneten, hogy nem csökkennek a lakáshitel kamatok

Hat a kamatplafon

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a banki verseny az elmúlt hetekben olyan szintre nyomta le a kamatokat, amelyek miatt ma egy – kétkeresős családban a nettó átlagbér 2/3-át kitevő, 600 000 forintos nettó jövedelmet felmutatni képes család a referenciakamat alatti szinten tud hitelt igényelni.

A piacon ma a legjobb nem kamattámogatott ajánlat a 6,18 százalékos kamaton kölcsönt ígérő Gránit Banknál van, ahol még a kölcsön 6,47 százalékos teljes hiteldíj mutatója (THM) is alacsonyabb, mint az állampapírpiaci átlaghozam. Gergely Péter emlékeztet: az MNB korábbi tanulmányaiban a fenntartható hitelezés egyik fontos mérőszámának tartotta, hogy a lakáshitelezés esetében a bankoknak a THM-ben kimutatott kamatfelára a lakáshitelek esetében elérje a 100-150 bázispontot a referenciakamatok felett.

Ez ma nem teljesülhet, hiszen az önkéntes THM-plafon 7,3 százalékos mértéke önmagában közelebb van a referenciakamat-szintekhez. Ráadásul – emlékeztet a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője – 6,60% alatti kamattal kínálja a lakáshiteleit 20 millió forintos hitelösszegre, 20 éves futamidőre és 600 ezres családi jövedelemmel számolva a Gránit mellett a MagNet, CIB, Raiffeisen, K&H, Erste, de 6,99%-os kamat alatt van az UniCredit, OTP és MBH ajánlata is.

Persze – teszi hozzá a szakértő – a bankok számára csökkenő mértékű, de még így is jelentős, olcsón kihelyezhető forrást jelent a döntő részben kamatozás nélküli, folyószámlákon parkoló lakossági betétállomány, amelynek mértéke január végén még mindig 7300 milliárd forint volt. Lakáshitelből ugyanebben a hónapban 82 milliárd forintot tudtak kihelyezni a bankok.

A verseny éles marad

A kamatcsökkentési trend mérséklődése a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint abból a szempontból is érthető, mivel ismét beigazolódott, hogy 6 százalék körüli hitelkamatokat a lakosság már finanszírozhatónak érzékel. A bankok - Gergely Péter szerint - számottevő hitelkeresletről számolnak be, a forgalom ráadásul a tavasz előrehaladtával amúgy is élénkülni szokott.

Azzal viszont a szakember szerint nem kell számolni, hogy megfordulna a világ: a bankoknak létérdekük a tavalyi, borzasztóan gyenge év után az, hogy valóban felpörögjön a lakáshitel-kihelyezés. Így kamatemelésre Gergely Péter szerint nem kell számítani, ezt az éles banki verseny garantálja. A kamatok helyett a nyártól a hitelekhez kínált akciókban, egyéb kedvezményekben versenyezhetnek majd a bankok a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.

Legfrissebb útmutatóink hírek témában

 • Deviza árfolyamokon csodálkozik egy banki ügyfél devizaváltás előtt
  Hírek

  A kormány is segíteni tudná a bankokat a Revoluttal szembeni versenyben

  Ha a kormány mentességet biztosítana a pénzváltásra most kivetett extra tranzakciós illeték fizetése alól a lakossági ügyfeleknek középárfolyamon váltást kínáló bankok ilyen tranzakcióra, a jelenlegi 3 helyett több bank kínálna ilyen szolgáltatást az ügyfeleknek – véli Gergely Péter. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint az intézkedéssel a hazai bankok versenyhátránya akkor is csökkenne a globális szereplőkkel, a Revoluttal és a Wise szolgáltatókkal szemben, ha utóbbiak esetében egyelőre nincs áttörés abban a tekintetben, hogy a magyar ügyfelek valamennyi hazai tranzakciója után megfizessék a magyar bankokra egyébként kirótt extra terhet.

  frissítve: 2024. július 12.
 • Adathalász kísérlet a MagNet Bank ügyfelei ellen
  Hírek

  Adathalász kísérlet a MagNet Bank ügyfelei ellen

  Adathalász támadást indítottak a bűnözők a MagNet Bank weboldalának álcázva magukat. A támadás sajátossága, és felismerhetősége abban áll, hogy ránézésre a MagNet Bank e-mail címéről érkeznek az adathalász tartalmak.

  frissítve: 2024. július 11.
 • Egyre drágább hitelek miatt fáj a férfi feje
  Hírek

  Az akciós mézesmadzagok mellett beindult a hitelkamatok emelése

  A lakáshitel THM-plafon eltörlése és a banki különadók emelése a korábbinál differenciáltabb kamatváltozásokra sarkallhatja a bankokat Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint. Egyes szegmensekben – ahol a számára jó ügyfelekért versenyezni akar egy-egy pénzintézet – továbbra is lehetnek kamatcsökkentések, ám a többi területen kamatemelésekre kell felkészülnünk a szakértő szerint.

  frissítve: 2024. július 11.