Februárban tizedével kevesebb új lakást finanszírozó hitelt vettek fel a családok, mint tavaly májusban. A BiztosDöntés.hu elemzése szerint a következő hónapokban az arányok tovább romolhatnak, hiszen tavaly tavasszal a zöld hitelek hihetetlen keresletet támasztottak a piacon, miközben ma a magas kamatok miatt az átlagbérből felvehető hitel már nem elegendő az építésügyi szabályoknak megfelelő méretű új építésű lakószoba megvásárlására sem.

Egyre kevesebb lakáshitelt veszünk fel új lakásra

Éves szinten ötödére esett az új építésű lakások finanszírozása a bankokban – míg 2022 februárjában 17,9 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a bankok az új lakást vásárló ügyfelekkel, addig idén februárban mindössze 3,7 milliárd forint értékben vettek fel a háztartások új lakás vásárlása céljában jelzáloghitelt a bankoknál.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője arra emlékeztet, hogy ilyen csekély összegű hitelt utoljára 2017. májusában vettek fel új lakás vásárlására az emberek, ám akkoriban az új lakások piacán kiemelkedőnek számító Budapesten még 680-700 ezer forintos négyzetméter áron lehetett új lakást vásárolni. Tavaly ugyanakkor már 1,3 millió forintot kértek az építtetők egy új lakás négyzetméteréért a fővárosban.

Nem épülnek új lakások

A BiztosDöntés.hu szakembere szerint a következő hónapokban még drámaibb visszaeséssel lehet számolni. Egyrészt az ingatlanpiacról eltűntek az új projektek. Az Otthon Centrum kimutatásai szerint az idei év első három hónapjában mindössze 17 új projekt körülbelül 650 lakása jelent meg az online értékesítési felületeken, ami az elmúlt év utolsó negyedévéhez képest az új lehetőségek megfeleződését jelenti.

Az Eltinga Budapesti Lakáspiaci Riportja szerint az eladott lakások száma 30 százalékkal esett vissza, alig több, mint 700 új építésű lakás talált gazdára a fővárosban az év első három hónapjában, amelynél kevesebb lakásvásárlásra az elmúlt hét évben csak a koronavírus járvány kitörésekor, 2020. II. negyedévében volt példa.

Új lakás tágas és igényesen berendezett nappalija

A zöld hitel tízszer több hitelt vonzott

Másrészt – figyelmeztet Gergely Péter – a bázishatás miatt még lesújtóbb lesz a kép. A következő hónapokban az új lakások finanszírozása azokkal a hónapokkal versenyez majd, amikor az MNB Zöld Otthon Hitele miatt új lakás hitelboom alakult ki – 2022. márciusában 33, áprilisban 40,1, májusban az idén februári értéknél tízszer több, 37,6 milliárd forintnyi új lakást finanszírozó hitelt helyeztek ki a bankok.

A bizonytalan gazdasági környezet, a vásárlókat, de az építtetőket is sújtó infláció és magas kamatok mellett a zöld hitel miatt előrehozott kereslet is okolható azért, hogy rendkívül visszafogott az új lakások piaca.

Már egy lakószoba sem jön ki

A BiztosDöntés.hu szakértője szerint a magas kamatok miatt a kereslet nem tud visszatérni a piacra: a 2022. decemberi 387 ezer forintos nettó átlagbér a jelenleg a piacon elérhető legjobb meghirdetett hitelkonstrukció esetében is – a Magyar Nemzeti Bank hitelfék szabályait betartva - maximum 19,5 millió forintos 20 éves futamidejű jelzáloghitel felvételét teszi lehetővé – ebből az összegből mindössze 15 négyzetméternyi új lakás megvásárlása finanszírozható Budapesten.

Ez kisebb, mint az a legalább 16 négyzetméteres lakószoba, aminek meglétét minden 30 négyzetmétert meghaladó hasznos alapterületű ingatlan esetében az építésügyi szabályzat (OTÉK) előír.

Egy évvel ezelőtt, 2022. februárjában még 21,8 millió forint hitelt tudott felvenni hasonló konstrukcióban egy akkor még csak 351 ezer forintos átlagbérrel rendelkező polgár, amely összeg akkor még 22 négyzetméternyi budapesti lakás megvásárlására jelentett fedezetet.

Gergely Péter
Gergely Péter pénzügyi szakértő
Linkedin
Gergely Péter pénzügyi szakértő

Hiszek abban, hogy stresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretnék segíteni. Folyamatosan keresem a megoldást azokra a problémákra, amiket a legtöbben nehezen tudnak maguktól megoldani, és ahol egy jó döntésnek komoly hatása van. Úgy gondolom, hogy a pénzügyek világa az, amiben a legtöbbet tudok segíteni. 2010 óta azon dolgozom, hogy segítsek tudatos és biztos döntéseket hozni a BiztosDöntés.hu-n. Előtte a BankRáció.hu alapítója és ügyvezetője voltam.