MBH Gondoskodás Egészségpénztár - Ezért válaszd őket!

Akár magánorvoshoz jársz, gyermeket nevelsz vagy lakáshitelt törlesztesz, komoly kiadással nézel szembe. Az egészségpénztárral csökkentheted a terheidet, mert akár 150 000 forint adó-visszatérítést is kaphatsz.

Az állami egészségügyi rendszer leterheltsége és a hosszú várakozási listák többeket arra ösztönöznek, hogy akár kisebb dolgokkal is magánorvoshoz forduljanak. Ha te is ide tartozol, akkor valószínűleg azt is észrevetted, hogy ezek a kezelések sokba kerülnek, és közben a gyógyszerek ára is emelkedik. Az egészségpénztárban gyűjtött pénzedből mindezt fizetheted, de ennél jóval többet is. Elszámolhatod a gyerekek beiskolázásának költségeit, fizetheted innen a lakáshitel-törlesztőd egy részét vagy kiegészítheted az állami ellátásodat, amíg kisgyermekeddel otthon vagy. Ebben az útmutatóban megmutatjuk, milyen előnyökkel jár, ha az MBH Gondoskodás Egészségpénztár tagja vagy.

Az MBH Gondoskodás Egészség- és Önsegélyező Pénztár, korábbi nevén MKB-Pannónia Egészségpénztár több, mint 20 éve működik, és a legnagyobb szolgáltatók közé tartozik. Több, mint 15 milliárdos vagyont kezel és több, mint 200 000 tagja van. Több, mint 16 600 szerződött partnerénél vehetsz igénybe szolgáltatásokat, az egészségkártyájukat pedig 9 500 helyen fogadják el.

Az MBH Gondoskodás Egészségpénztár stabil intézményi háttere van az MBH Banknak köszönhetően. Az MBH-nak nyugdíjpénztára is van.

A bankhálózatnak köszönhetően a személyes ügyintézésre számos lehetőséged van. Az MBH Bank az ország legnagyobb bankfiók-hálózatát működteti, és bármelyik bankfiókban beléphetsz a pénztárba, számlákat adhatsz le és intézheted bármilyen egészségpénztárral kapcsolatos ügyedet.

Ha inkább az online ügyintézést részesíted előnyben, az MBH Gondoskodás azt is támogatja és fejleszti. Az online ügyintézést választó pénztártagok számára az első egészségkártya és társkártya ingyenes.

Lány laptopról nyit MBH egészségpénztári számlát

Online is nyithatsz náluk számlát

A pénztárba való belépésre viszont online űrlapon keresztül nincs lehetőséged. Az MBH Gondoskodás nyomtatványait – így a Belépési nyilatkozatot is – letöltheted a honlapjukról, kitöltheted elektronikusan, majd AVDH hitelesítés után elküldheted az egészségpénztárnak.

Ehhez a kötelező ügyfélazonosítás miatt csatolnod kell a személyes okmányaid másolatát, amit szintén megtehetsz elektronikus formában AVDH-val hitelesítve. Így nem szükséges semmit nyomtatnod.

Ebben az útmutatóban megismerheted az MBH Gondoskodás Egészségpénztár szolgáltatásait, így eldöntheted, ők-e számodra a legmegfelelőbb pénztár.

Elsőként lássuk, miért is jó egészségpénztári tagnak lenni.

Az egészségpénztári tagság előnyei

Az egészségpénztár segítségével pénzt gyűjthetsz a későbbi egészségügyi kiadásaidra. Elképzelheted úgy is, mint egy bankbetétet, de ez nincs lekötve (bár arra is van lehetőség).

Az egészségpénztár egy olyan megtakarítás, ahonnan azzal párhuzamosan, hogy oda befizetsz, költesz is. Így, ha nem akarod, nem kell sok pénzt felhalmoznod az egészségszámládon.

De akkor mégis miért jó ez?

Adó-visszatérítés

Főleg az egészségpénztáron keresztül elérhető megtakarítás miatt.

Az egészségpénztárba befizetett összeg 20 százalékát, legfeljebb 150 000 forintot visszaigényelhetsz az abban az évben befizetett személyi jövedelemadódból.

Ha tehát fizetsz szja-t, akkor ezt a lehetőséget nem érdemes elszalasztanod.

Lássuk hogyan működik az adó-visszatérítés!

Ha havonta 30 000 forintot fizetsz be az egészségpénztáradba, akkor az egész évben 360 000 forint befizetést jelent. Ha közben költöttél is belőle, az nem számít, a beérkezett fizetések a fontosak. Az egészségpénztár a befizetett összegből vonja le a működési költséget, az MBH Gondoskodás ebben az esetben 21 450 forintot.

A befizetés 20 százalékát, azaz 72 000 forintot a következő adóbevallásodban visszaigényelheted, és ez is az egészségpénztári számládra érkezik. Ebből a pénztár költséget nem von le.

Az egészségpénztárak befektetik az általuk kezelt vagyont, ami után a tagok hozamot kapnak. Ezt az összeget nem tudjuk számszerűsíteni, mert nagyban függ a gazdasági helyzettől, de most jelzés értékkel 3 000 forinttal számolunk. Költség a hozamot sem terheli.

Ennyit spórolhatsz az MBH Gondoskodás Egészségpénztárral


Éves befizetés az
MBH Gondoskodás
Egészségpénztárba
360 000 forint
- MBH Gondoskodás
Egészségpénztár
költsége
21 450 forint
+ Adó-visszatérítés (20%)72 000 forint
+ Hozam3 000 forint
Összesen 413 550 forint
Nyereség 53 550 forint

Összesen tehát 413 550 forintot költhetsz az egészségedre úgy, hogy korábban 360 000 forintot fizettél be oda, tehát 53 550 forintot nyertél azzal, hogy az MBH Gondoskodásnál egészségszámlád van. Ez olyan, mintha két magánorvosi rendelésre ingyen mennél.

Adó-visszatérítést a befizetéseiden felül is kaphatsz.

 • Ha a pénztárban tartott pénzed 2 évre lekötöd, az összeg után a lekötés évében 10 százalék adó-visszatérítést kaphatsz.
 • Ha prevenciós szolgáltatásokat veszel igénybe a pénztáron keresztül, akkor szintén 10 százalék adókedvezményt kaphatsz.

Ezek a plusz lehetőségek különösen akkor jönnek jól, ha a befizetéseid alapján nem éred el a maximális adó-visszatérítés összegét, így a lekötésen vagy a prevenciós szolgáltatásokon keresztül még hozzá tudsz tenni. A prevenció különösen hasznos, hiszen ott a költés után jár a kedvezmény.

Ahhoz, hogy elérd az adó-visszaigénylés maximális összegét, évi 750 000 forintot kell befizetned a pénztárba. Ez havi 62 500 forintot jelent. Ez azért hasznos, mert ha valami miatt több pénzt tennél be a pénztárba, például mert nagyobb összegű szolgáltatást szeretnél igénybe venni, akkor is kaphatsz még kedvezményt.

Kedvezmények

Az egészségpénztárral szerződésben álló szolgáltatók kedvezményeket adhatnak az áraikból a pénztártagok számára. Ezek időszakos akciók is lehetnek, de állandó százalékos kedvezmények is.

Az MBH Gondoskodás Egészségpénztár a honlapján található szolgáltatáskeresőben jelzi, hogy melyik partnere ad kedvezményt a tagoknak. Itt kereshetsz a lakóhelyed vagy a szolgáltatási terület szerint is. Az MBH kiemelt partnere például a Dimenzió-Med Egészségközpont, ami a pénztártagoknak 20 százalékos kedvezményt biztosít.

Az egészségpénztár szolgáltatásait a közeli hozzátartozóid is igénybe vehetik, így a házastársad, szüleid, gyermekeid egészségügyi kiadásaira is költhetsz.

Ha pedig mégsem vagy elégedett a pénztár szolgáltatásaival, akkor az átlépés másik pénztárba egyszerű. Ha az MBH Gondoskodáshoz lépnél át máshonnan, akkor nem kell belépési díjat fizetned.

Milyen az MBH Gondoskodás Egészségpénztár ajánlata?

Az egészségpénztár kalkulátorban megnézheted, hogy milyen költségekre számíthatsz adott összegű befizetések mellett. A többi egészségpénztárral is összehasonlíthatod az MBH Gondoskodást. A találatokat sorba állíthatod a költségek vagy értékelés szerint is.

Bezár
Havonta nagyjából ennyit költünk a háztartáson belül az egészségünkre (gyógyszerek, magánorvos, egészségbiztosítás stb.):
Részletes kalkuláció
Bezár

Add meg, hogy havonta mennyit költ a háztartásotok az alábbi kategóriákban, és mi segítünk kiszámolni, hogy mennyi adó-visszatérítésre lehettek jogosultak.

 • Gyógyszervásárlás
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Magánorvos, szűrővizsgálatok
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Babaápolási termékek
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Szemüveg, kontaktlencse, fogászati kezelések
  0 Ft
  62 500 Ft
 • Lakáshitel törlesztés
  0 Ft
  40 000 Ft

  Egy egészségpénztár esetén a figyelembe vehető lakáshitel törlesztő összege maximum 40 000 Ft lehet.

 • Iskoláztatással kapcsolatos költések
  0 Ft
  62 500 Ft
Várható adó-visszatérítés
Ft
max. 150 000 Ft

Az egészségpénztári befizetéseid 20%-át, évente legfeljebb 150 000 forintot adó-visszatérítésként visszaigényelhetsz a személyi jövedelemadódból.

Összes éves befizetés
Ft

Az összes évi befizetésetek meghaladja az egy egészségpénztár esetén figyelembe vehető évi maximum 750 000 Ft-ot, így érdemes lehet a családon belül egy további, második egészségpénztári számlát nyitnotok!

Minden egészségpénztári számlának van költsége, amelyet a pénztár a befizetett összegből von le. A várható éves költséget a kalkulátor egyes soraiban találod.

Csak ezektől a bankoktól szeretnék bankszámlákat látni


					
Bezár
Milyen szolgáltatások érdekelnek?
Rendezés:
 • Prémium Önkéntes Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  5,0
  Mi ez?
  Éves költségek 25 200 Ft
  Elkölthető összeg 478 800 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 25 200 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 478 800 Ft
  Belépek
  a Prémium Egészségpénztár oldalán
  • Kösd össze pénztári kártyádat a bankkártyáddal, és fizess vele még szabadabban
 • MBH Gondoskodás Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,7
  Mi ez?
  Éves költségek 24 150 Ft
  Elkölthető összeg 479 850 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 24 150 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 479 850 Ft
  Érdekel
 • Patika Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,6
  Mi ez?
  Éves költségek 25 200 Ft
  Elkölthető összeg 478 800 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 25 200 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 478 800 Ft
  Belépek
  a Patika Egészségpénztár oldalán
  • A befizetéseidért járó hűségpontokkal is spórolhatsz a patikakártyás költéseiden
 • Új Pillér Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,2
  Mi ez?
  Éves költségek 18 900 Ft
  Elkölthető összeg 485 100 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 18 900 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 485 100 Ft
  Belépek
  az Új Pillér Egészségpénztár oldalán
 • IZYS Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  4,0
  Mi ez?
  Éves költségek 24 780 Ft
  Elkölthető összeg 479 220 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 24 780 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 479 220 Ft
  Belépek
  az Izys Egészségpénztár oldalán
  • Az első kártya díjából 2 000 forintot elenged a pénztár, ha rajtunk keresztül nyitod meg
 • Generali Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  3,7
  Mi ez?
  Éves költségek 21 450 Ft
  Elkölthető összeg 482 550 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 21 450 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 482 550 Ft
  Érdekel
 • Allianz Hungária Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  2,7
  Mi ez?
  Éves költségek 23 100 Ft
  Elkölthető összeg 480 900 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 23 100 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 480 900 Ft
  Érdekel
 • Vitamin Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  2,3
  Mi ez?
  Éves költségek 21 336 Ft
  Elkölthető összeg 482 664 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 21 336 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 482 664 Ft
  Érdekel
 • Életút Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  1,6
  Mi ez?
  Éves költségek 15 300 Ft
  Elkölthető összeg 488 700 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 15 300 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 488 700 Ft
  Érdekel
 • Vasutas Egészség- és Önsegélyező Pénztár
  Egészségpénztár szolgáltatások
  1,3
  Mi ez?
  Éves költségek 20 832 Ft
  Elkölthető összeg 483 168 Ft Adó-visszatérítés: 84 000 Ft
  Éves költségek 20 832 Ft
  Adó-visszatérítés 84 000 Ft
  Elkölthető összeg 483 168 Ft
  Érdekel

A megjelenített adatok nem minősülnek ajánlatnak vagy ajánlattételnek, és nem jelentenek teljes körű tájékoztatást, azok kizárólag informatív jellegűek, szerződéskötési kötelezettséget nem jelentenek. Felhívjuk figyelmét, hogy a kalkulátorban szereplő ajánlatok nem feltétlenül objektív összehasonlítás alapján jelennek meg. Az ajánlatok sorrendjét befolyásolhatja a kattintások gyakorisága, illetve promóciós szerződés. Az éves költségek számítása az egészségpénztárak szabályzataiban aktuálisan szereplő levonásra és költségfelosztásra vonatkozó információk alapján történt, amelyet az egészségpénztárak módosíthatnak. A kiválasztott egészségpénztár által kínált feltételek eltérhetnek a fent megadott adatoktól, amelyek vonatkozásában a felelősségünket kizárjuk. További részletek az Ügyfél-tájékoztatónkban (ITT), valamint az egészségpénztárak honlapján vagy azok ügyfélszolgálatán tekinthetők meg.

További szöveg megjelenítése

Helyzetek, amikor az egészségpénztár jól jön

Az egészségpénztárból bármilyen OGYI számmal rendelkező gyógyszert megvásárolhatsz, elszámolhatod a magánorvos, a laborvizsgálat vagy a gyógytorna költségeit. Ezek némelyike igen sokba kerülhet, gondolj arra, hogy egy komolyabb fogorvosi beavatkozás akár milliós tétel is lehet, egy menedzserszűrés ára pedig 100 000 forint felett van.

De az egészségpénztár ennél szélesebb körben is használható. Nézzünk meg párat!

1. Beiskolázási támogatás

Óvodás és iskolás gyermekeid hamarosan kezdik az újabb tanévet. Az óvodásnak ruhákat vásárolsz, amikben az oviban játszhat, az iskolásnak füzeteket, ceruzákat, zsírkrétát, festéket, a tornaórára cipőt, pólókat és nadrágot, az edzésre úszónadrágot, és az évnyitóra új ünneplő ruhát.

Mindenről számlát kérsz a gyermekek nevét is feltüntetve. Az óvodás gyermek felszerelése 50 000 forint volt, az iskolásé 100 000 forint.

Az egészségpénztári számládra már egy ideje havonta 30 000 forintot fizetsz be, és bár költesz is a számládról, figyelsz rá, hogy maradjon rajta pénz. A 180 napos egyenlegedből elszámolod a gyerekek tanévkezdésével kapcsolatos költségeit.

Az ehhez szükséges befizetés 162 000 forint volt, és ez után adóbevalláskor 32 400 forintot kérsz vissza. A szükséges felszerelést és ruhákat mindenképpen meg kellett vásárolnod, de így a gyerekek beiskolázása olcsóbb volt.

2. Lakáshitel törlesztése

Nagyobb lakást vásároltok, amelyhez hitelt is felvesztek. A hitelt elkezditek törleszteni, és közben egészségpénztári számlát is nyitsz, ahová havonta 43 000 forintot fizetsz be. Onnantól kezdve, hogy letelik a 180 napos várakozási idő, havonta 40 200 forintot pénztáron keresztül törlesztesz.

A befizetéseid után 103 200 forint adó-visszatérítést kapsz. Ezt aztán újra a törlesztőrészlet fizetésére költöd, és ezt a pénzt nem terheli költség, és várakozási idő sincs rá.

Ha 20 évre vettétek fel a hitelt, akkor a teljes futamidő alatt több, mint 2 millió forintot tudtok spórolni azzal, hogy az egészségpénztáron keresztül törlesztetek.

3. Gyermek születése

Testvéred gyermeket vár, és ezzel együtt férjével Babaváró hitelt is igényel. Mivel ő nagyobb gyermekükkel van otthon, jelenleg nem fizet elég visszaigényelhető szja-t. Az egészségpénztárban a saját számládon megjelölöd őt szolgáltatási kedvezményezettként, és az egészségpénztárba befizetsz valamivel több, mint 1 millió forintot.

Ezt a férj is megteszi a saját számláján. Amikor a gyermek megszületik, igényelitek a gyermek születésekor kérhető születési segélyt az egészségpénztárból.

Következő adóbevalláskor pedig mindketten visszaigényeltek 150 000 forintot az adótokból.

A felvett összeget bármire elkölthetitek, és a család összesen 300 000 forint adó-visszatérítést kapott.

Ezeknél még sokkal több mindent ki tudsz fizetni az egészségpénztári számládról.

MBH Egészségpénztári befizetés ilyen malacperselybe is mehet

Nézzük meg most, hogy mit érdemes tudni az MBH Egészségpénztárról!

Hogyan működik az MBH Gondoskodás Egészségpénztár?

Az egészségpénztárnál a tagok saját egyéni számlájukra fizetnek be pénzt, amelyet később mindenféle, az egészségükkel kapcsolatos dolgokra költhetnek. A lényeg az, hogy ezeket az egészségpénztári számlán keresztül fizessék ki, mert ez a feltétele az adó-visszaigénylésnek.

A pénztárak két fő szolgáltatástípust kínálnak. Az egészségpénztári szolgáltatásokon túl, mint amilyen a gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz vásárlás, magánorvosi szolgáltatásokat, babaápolási termékek vásárlását, egyéb gyógykezelések finanszírozását és önsegélyező szolgáltatásokat is nyújtanak. Ezek közé tartozik például a szülési támogatás vagy a lakáshitel-törlesztés támogatása is.

Az egészségpénztári befizetéseid után jogosult leszel a 20 százalékos, de legfeljebb 150 000 forintos adó-visszatérítésre, amit az adóbevallásodban kell kérned. A pénz az egészségszámládra (vagy ha van, akkor kérheted más önkéntes pénztári számládra, például a nyugdíjpénztáradba is) érkezik, és ott újra elköltheted.

Rendszeres befizetések

Az egészségpénztárak rendszeres havi befizetést várnak el, és minimum összeget is megjelölnek. Az MBH-nál ez 3 000 forint havonta. Ezt a befizetést hívják a pénztárak tagdíjnak, de ez valójában nem díj, hanem a saját megtakarításod.

Érdemes minél többet befizetned az egészségpénztárba, mert az adó-visszatérítést úgy jobban ki tudod használni. Gondold át, hogy mekkora összeget fordítasz általában a saját és családod egészségére, és mi az, amit havonta tudsz vállalni.

Mivel az egészségpénztár egy önkéntes megtakarítási forma, te döntöd el, hogy mekkora befizetést vállalsz. Azt is meghatározhatod, hogy milyen gyakorisággal fizetsz be. Választhatsz havi, negyedéves, féléves vagy éves befizetést is.

Ezenfelül bármikor tehetsz a pénztárba pénzt eseti jelleggel is, bármekkora összegben.

MBH Gondoskodás egészségkártya

Az egészségpénztári számlához kártya is tartozik. Az MBH Gondoskodásnál az első egészségkártya és társkártya ingyenes, ha elektronikus ügyintézést választasz.

A kártya 5 évig érvényes, és kártyaelfogadó helyeken ugyanúgy tudod használni, mint a bankkártyádat. Az MBH Gondoskodás kártyáját a dm és Rossmann üzletekben is elfogadják. A kártyát a pénztár lejáratkor cseréli, az újabb kártya díja 3 000 forint.

Költségek

Korábban volt szó róla, hogy az egészségpénztári számla kicsit olyan, mint egy bankszámla, illetve inkább mint egy bankszámla és egy bankbetét keveréke. Abban is hasonlítanak, hogy a számlavezetésnek az egészségszámla esetében is díja van. Itt viszont nem egy fix havidíjjal kell számolni, mint a bankszámlák esetében, hanem a befizetés egy bizonyos százalékát vonja le a pénztár működési költségként.

A költség minden pénztárnál más és más. Van, ahol a befizetés összegétől függetlenül egységes, van, ahol sávos, és minél többet fizetsz be, annál kisebb a levonás.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

Az MBH Gondoskodás Egészségpénztárnál is sávos a költséglevonás.

 • 150 000 forint befizetésig 8 százalék,
 • 150 000 forint felett 4,5 százalék.

Ez azt jelenti, hogy körülbelül havi 30 000 forintos befizetés felett már jobban jársz az MBH-val, mint mondjuk egy egységes 6 százalékos költséglevonást alkalmazó pénztárral. Ha ennél kevesebb befizetést tervezel, akkor érdemes olyan pénztárak ajánlatát is megnézned, amelyek ebben a tartományban kisebb költséget vonnak le.

A pénztár minden befizetésből von le költséget, függetlenül attól, hogy te, vagy a munkáltatód fizeti. A hozamot és az adó-visszatérítést viszont nem terheli levonás, azt teljes egészében, és azonnal felhasználhatod.

A befizetéseidből a költséglevonás után, de az adó-visszatérítés és hozamjóváírás hozzáadása után elért egyenleget hívják a pénztárak elkölthető összegnek.

Az MBH Gondoskodás Egészségpénztárnál a belépés és a kilépés díja 4 000 forint, ha viszont másik pénztárból lépsz át ide, akkor nem kell fizetned.

Most pedig lássuk, milyen szolgáltatásokra tudod felhasználni a pénztárban gyűjtött pénzt!

Egészségpénztári szolgáltatások az MBH Gondoskodás Egészségpénztárnál

Az egészségpénztári számládról közvetlenül is költhetsz az egészségkártyáddal. Ha azzal nem tudsz fizetni, akkor a termékekről vagy szolgáltatásokról számlát kell kérned. Ezeket később – célszerű többet egyszerre – beküldheted a pénztárnak, és a pénzt az egészségszámládról pár napon belül visszautalja neked a pénztár a bankszámládra.

Termékek szolgáltatói szerződés nélkül

Az egészségpénztárból vásárolhatsz gyógyszert, gyógyászati segédeszközt, és olyan gyógyszernek nem minősülő készítményeket, amelyeknek van OGYI száma. Ezeket bárhol megveheted, az üzletnek, gyógyszertárnak nem kell szerződéses viszonyban állnia az egészségpénztárral. Ha nem az egészségkártyáddal fizetsz, akkor a számlát a saját nevedre kérd, amelyen a tagsági kódod is szerepel.

Vásárolhatsz szemüveget és hallókészüléket, ezekhez orvosi javaslat is szükséges. Vásárolhatsz gyógyvizet, gyógyiszapot, speciális cipőt, papucsot, vérnyomásmérőt, vércukorszintmérőt vagy légtisztító, párásító berendezést, a betegápolás kellékeit és teszteket.

Babaápolási termékeket vehetsz, például babafürdetőt, babaolajat és hintőport, pelenkát, cumit, cumisüveget, törlőkendőt és lázmérőt. Megveheted a pelenkát és a tápszert, de a légzésfigyelőt és a bébiőrt is.

Vásárolhatsz gluténmentes termékeket. Ezekhez orvosi javaslat nem szükséges, akkor is elszámolhatók, ha saját döntésed alapján étkezel gluténmentesen. Fontos, hogy a termék csomagolásán egyértelműen szerepeljen, hogy gluténmentes.

Számla ami MBH egészségpénztárból lett kifizetve önsegélyezésre

Szolgáltatások szolgáltatói szerződéssel

Az egészségpénztár terhére igénybe vehetsz magánorvosi szolgáltatásokat, járhatsz gyógyterápiás kezelésekre, például gyógytornára, fizioterápiára vagy gyógymasszázsra. Ezeket akkor tudod elszámolni az egészségpénztárban, ha az adott szolgáltató az egészségpénztárral szerződést kötött.

Szűrővizsgálatokra is járhatsz, és ha ehhez orvosi javaslatod van, vagy a pénztár egy partnere által készített egészségterv alapján veszed igénybe, akkor az így elköltött összeg után 10 százalék adó-visszatérítést kaphatsz.

Elszámolhatod a szenvedélybetegségekről való leszoktatásra irányuló kezelések díját és az otthonápolás költségeit is.

Életmódjavító szolgáltatások

Van pár termék és szolgáltatás, amelyek árát elszámolhatod az egészségpénztárban, de utánuk be kell fizetned a 15 százalék szja-t. Ezek az életmódjavító termékek és szolgáltatások tartoznak ide:

 • természetgyógyászati szolgáltatások,
 • gyógyteák,
 • fog- és szájápolók és
 • sporteszközök.

A szolgáltatásokat itt is a pénztár partnereinél veheted igénybe.

Önsegélyező szolgáltatások az MBH Gondoskodás Egészségpénztárnál

Az önsegélyező szolgáltatások olyan élethelyzetekben jelenthetnek segítséget, amikor a kiadásaid nőnek. Ha ezek valamelyike bekövetkezik, akkor az egészségszámládról nagyobb összeg kifizetését kérheted. Ez lehet egyszerre nagyobb összeg, vagy hosszabb időn keresztül havonta kisebb, járadék jellegű kifizetés.

Önsegélyező célokra csak a már legalább 180 napja a pénztárban tartott egyenleged használhatod. Az adó-visszatérítésre és a hozamra nem vonatkozik a 180 napos korlát, ezeket várakozási idő nélkül, azonnal felhasználhatod.

A szolgáltatásokra való jogosultságodat minden esetben hivatalos dokumentummal kell igazolnod, némely szolgáltatásnál erre 120 napos határidő van.

Lássuk a legfontosabbakat!

1. Lakáscélú jelzáloghitel törlesztés támogatása

Egészségpénztárból törlesztheted a lakáscélú jelzáloghiteled egy részét. Ezek lehetnek lakásvásárlási, -építési, felújítási vagy bővítési hitelek, illetve olyan hitelkiváltás, ahol a lakáscél megmaradt.

Csak olyan hitelt törleszthetsz, amelyben adós vagy adóstárs vagy, és amelynek a hiteltörlesztőjét rendben fizeted, tehát nem késedelmes vagy felmondott. Egészségpénztárból havonta az év első napján érvényes minimálbér 15 százalékát törlesztheted.

A törlesztést kérheted legfeljebb 3 hónapra visszamenőleg is, az utalást pedig az egészségpénztár küldheti neked, de közvetlenül a banknak is.

2. Szülési segély

Gyermek születésekor a számládról legfeljebb 1 millió forint egyösszegű kifizetést kérhetsz. Az összeg felhasználását nem kell számlával igazolnod, a pénzt bármire elköltheted.

Fontos, hogy a szolgáltatásra vonatkozó igényedet a gyermek születésétől számított 120 napon belül be kell jelentened.

Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció

3. Gyermekgondozási és gyermeknevelési támogatás

CSED és GYED, illetve GYES és GYET ellátásaidat kiegészítheted az egészségpénztárból. Legfeljebb az ellátás összegét kérheted a jogosultság teljes időtartama alatt. A jogosultságot minden esetben igazolnod kell. Ha az igényedet a jogosultság kezdetétől számított 120 napon belül bejelented, akkor a támogatást visszamenőleg is kérheted.

4. Beiskolázási és felsőoktatási támogatás

Óvodás és iskolás gyermeked beiskolázási költségeit elszámolhatod az egészségpénztárban. Tankönyveket, taneszközöket (akár iskolatáskát is) és ruhákat vásárolhatsz.

Főiskolás és egyetemista gyermek 25 éves koráig a tandíjakat, kollégiumi vagy albérleti díjat, illetve az egyéb térítési díjakat számolhatod el.

A támogatásra felhasználható keretösszeg az év első napján érvényes minimálbér/év/gyermek.

A vásárlást számlákkal kell igazolnod. Figyelj rá, hogy a számla kiállításának dátuma nem eshet a nyári szünet idejére, egész pontosan a tanév kezdete előtt 15 nappal és a vége után 15 nappal kelt számlákat fogadhatja el a pénztár.

5. Munkanélküliségi ellátás támogatása

Ha valamilyen okból elveszíted a munkád, akkor egészségpénztárból kiegészítheted az álláskeresési járadékot, vagy segélyt, amit kapsz.

Legfeljebb a járadék vagy segély megállapításának alapjául szolgáló összeg és az általad kapott összeg különbözetét kérheted ilyen címen, a jogosultság fennállásának időtartama alatt.

6. Intézményi idősgondozás támogatása

Idős közeli hozzátartozód ápolási intézményben történő ellátását fizetheted az egészségszámládról. A keretösszeg a mindenkori nyugdíjminimum összege havonta, azaz 28 500 forint.

7. Temetés igazolt költségeinek támogatása

Közeli hozzátartozód halálakor a temetés költségeit elszámolhatod az egészségpénztárban. A számlával igazolt összeget kérheted, felső értékhatár nélkül, de a jogosultsági igényedet 120 napon belül be kell jelentened.

Új egészségbiztosítások az MBH Gondoskodásnál

Az MBH Gondoskodás alacsony díjas egészségbiztosítása a Bázis szolidáris egészségbiztosítás.

Ezen kívül választható egészségbiztosítási csomagok, az Extra járóbeteg egészségbiztosítás és a TOP kórházi egészségbiztosítás is bekerülnek a kínálatba. Az egészségbiztosítási csomagok célzott vállalati juttatásként is adhatók.

A szolgáltatásokat a CIG Pannónia biztosítja, a szolgáltatásszervező a Teladoc.

A Bázis szolidáris egészségbiztosítás

Ez az MBH Gondoskodás alap egészségbiztosítása. Automatikusan jár minden tagnak, de ha nem szeretnéd, le tudod mondani.

Férfi orvosi vizsgálaton amit az extra járóbeteg biztosítás fizet

Az egészségbiztosítás tartalma:

 • 7/24 Call Center - éjjel-nappal hívható segítség, limit nélkül,
 • Nagyértékű épalkotó diagnosztikai vizsgálatok (MR, CT, PET-CT) orvosi javaslatra 350 000 forint/fő/év értékben,
 • Egynapos sebészeti beavatkozások 500 000 forint/fő/év értékben,
 • Kiemelt kockázatú betegségek bekövetkezése esetén a kapcsolódó egészségügyi szolgáltatások költsége a diagnózist követő 3 éven belül 650 000 forint/fő/év értékben.

A biztosítást 16-75 éves korod között veheted igénybe.

Extra járóbeteg egészségbiztosítás

A csomag választható, a havidíja 9 990 forint/fő. 18-70 éves korodig veheted igénybe, és külön kell rá regisztrálnod. A biztosítás, illetve a kockázatviselés annak az évnek az utolsó napján szűnik meg, amelyben 70 éves leszel.

A biztosítás tartalma:

 • 7/24 Call Center
 • Járóbeteg szakellátás 300 000 forint értékhatárig,
 • Laborvizsgálatok 100 000 forint értékhatárig,
 • Diagnosztikai vizsgálatok 150 000 forintig,
 • Második orvosi szakvélemény limit nélkül,
 • Telefonos ellátásszervezés 10 munkanapon belül.

TOP kórházi egészségbiztosítás

Az MBH Gondoskodásnál egy fekvőbeteg ellátásra szóló csomag is van, ez az egészségpénztárak között is ritka. A biztosítást 18-60 év között veheted igénybe, és külön regisztrálhatsz rá. A csomag havi 2 780 forinttól elérhető. Az egészségbiztosítás műtéti költséget térít 3 millió forint értékhatárig és kórházi tartózkodást szintén 3 millió forintig.

Hogyan léphetek be az MBH Gondoskodás Egészségpénztárba?

A pénztárnak a Belépési nyilatkozat kitöltésével és beküldésével lehetsz tagja. A nyomtatvány megtalálható az egészségpénztár honlapján.

 • Kinyomtathatod a nyilatkozatot, és kitöltve, aláírva beküldheted az egészségpénztárhoz.
 • A nyomtatványt kitöltheted elektronikusan, és AVDH hitelesítés után e-mailen elküldheted a pénztárnak, így nem kell nyomtatnod és postáznod.

A pénztár szolgáltatásait akkor tudod használni, ha a jogszabály előírásainak megfelelően azonosítod magad. Ehhez el kell küldened a pénztárnak a személyi igazolványod (vagy jogosítványod, útleveled) és a lakcímkártyád másolatát. Ezt a Belépési nyilatkozathoz hasonlóan vagy papíralapon postán, vagy AVDH hitelesítés után e-mailben küldheted el.

Az MBH Gondoskodás Egészségpénztárba személyen is beléphetsz. Erre a MBH bankfiókok mindegyikében van lehetőséged. Itt személyesen bármilyen egészségpénztárral kapcsolatos ügyedet elintézheted.

Hogyan fizethetek be pénzt az MBH Gondoskodás Egészségpénztárba?

Ahhoz, hogy az egészségpénztárat minél előbb használhasd, be kell fizetned pénzt a számládra. Erre többféle lehetőséged is van.

 • utalással,
 • bankkártyával,
 • postai csekken, amelyet az ügyfélszolgálattól kérhetsz e-mailben vagy telefonon,
 • Készpénzben az MBH bankfiókokban,
 • munkáltatói befizetéssel, ez lehet munkavállalói juttatás, de kérheted a munkáltatódat, hogy a fizetésed részét közvetlenül a pénztárhoz utalja.

Mikor érdemes az MBH Gondoskodás Egészségpénztárat választanom?

Lássuk, mikor érdemes az MBH Gondoskodás Egészségpénztárnál megnyitnod az egészségszámládat!

 • Stabil intézményi háttér
 • Kiterjedt fiókhálózat, személyes ügyintézés lehetősége
 • Első egészségkártya és társkártya ingyenes
 • Magas befizetésnél kedvező költségek
 • Közösségi alapon működő egészségbiztosítás
 • Választható egészségbiztosítási csomagok, köztük kórházi ellátásra szóló is
 • Kártyás befizetés
 • Nincs a honlapon közvetlen belépési lehetőség
 • Alacsony befizetésnél magas költségek
 • Nem kínál szűrővizsgálati csomagot

Ha előnyben részesíted a személyes ügyintézést, és ha biztonságot ad, hogy egy stabil, banki hátterű egészségpénztár tagja vagy, akkor az MBH Gondoskodás jó választás lehet.

Ha olyan pénztárat keresel, amelyik honlapjáról közvetlenül, egy űrlap segítségével is be tudsz lépni, és nem kell bajlódnod az AVDH hitelesítéssel, akkor az IZYS Egészségpénztár vagy a Prémium Egészségpénztár ajánlatát is nézd meg.

Az MBH Gondoskodás alacsony működési költséggel dolgozik magasabb összegű befizetésnél. Ha sávos költséglevonás érdekel, akkor nézd meg az Új Pillér Egészségpénztár, az Allianz vagy a Generali ajánlatát, ha pedig egyenletes költséglevonást szeretnél, akkor nézd meg az IZYS, a Patika, a Prémium vagy az OTP Egészségpénztár oldalait.

Maradtak kérdéseid?

 • Gluténmentes termékeket szeretnék elszámolni az egészségpénztárban, de nem vagyok igazoltan gluténérzékeny. Mit tehetek?

  A gluténmentes termékek orvosi javaslat nélkül elszámolhatók az egészségpénztárban. Nem kell, hogy valóban gluténérzékeny legyél, étkezhetsz gluténmentesen akkor is, ha ezt tartod egészségesnek, és elszámolhatod a termékeket az egészségpénztárban. Fontos, hogy a termékről egyértelműen derüljön ki, hogy gluténmentes, nem elég ha te tudod, szerepeljen a csomagoláson.
 • Elérhető az MBH Gondoskodás Egészségpénztárnál egészségbiztosítás?

  Az MBH Gondoskodás Egészségpénztárnál elérhető közösségi alapon működő, alacsony havidíjú egészségbiztosítás , amelyhez minden új tag automatikusan csatlakozik. Ezen kívül két választható egészségbiztosítási csomagot is kínál.
 • Beléphetek online az MBH Gondoskodás nnónia Egészségpénztárba?

  Az MBH Gondoskodás honlapján nincs lehetőség online űrlap kitöltésével belépni, de a Belépési nyilatkozatot kitöltheted elektronikusan és AVDH hitelesítés után beküldheted a pénztárba e-mailen. Így nem kell nyomtatnod és postáznod semmit.
Segítünk kiválasztani a számodra legkedvezőbb egészségpénztárt!
Partnerünk, a GRANTIS Hungary Zrt. szakértőjével
 • Átbeszélitek, hogy milyen igényeid vannak
 • Összehasonlítjuk neked az egészségpénztári ajánlatokat
 • Végül a teljes ügyintézést és papírmunkát is ránk bízhatod
Promóció
Simondán Eszter
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő
Linkedin
Simondán Eszter Pénzügyi szakértő

Bár közgazdasági szakközépiskolában érettségiztem, később a humán tárgyak felé fordultam. Szerettem az irodalmat, műveket elemezni, kritikákat írni. Angol szakon végeztem, a diplomamunkámat amerikai drámákból írtam. Az egyetem után egy nagy cégnél helyezkedtem el, ahol visszacsöppentem a pénzügyek világába. Annyira beszippantott, hogy visszaültem az iskolapadba, és közgazdász lettem. Az írás szeretetét és a banki világ iránti érdeklődésemet végül a gazdasági tartalmak írásában sikerült egyesítenem. Szívesen mélyedek el egy-egy témában, és mutatom meg az olvasónak, hogy pénzügyi témákról olvasni nemcsak hasznos vagy szükséges, de érdekes is lehet. Szabadidőmben szívesen olvasok és szeretem a reneszánsz táncokat.

Nem találtad meg, amit keresel? Nézd meg a lenti szolgáltatók ajánlatait is!